HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 kol 2025, 10:18.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 43 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Bosansko-humski imenoslov
PostPostano: 13 vel 2010, 20:03 

Tema je sigurno već negdje začeta, no asocijativno mi je palo na pamet kad
sam čitao njeke stvari iz povijesti stare Bosne u kojima se spominje pisar Butko.
Pa prezime Butković je očito otuda.

Koja su ono važnije imena i prezimena iz stare bosanske države, a koja
bi imala nasljednika u današnjem vremenu ?
Znamo da Kotromanića nema, nego Kotromana, Kotromanovića i Koštromana.
Vukčić- to prezime više ne postoji u baš takovom obliku.

Što je s drugima ?
Da napravimo njeku analizu.

Vrh

Naslov: Re: Bosansko-humski imenoslov
PostPostano: 16 vel 2010, 10:35 

Sjećam se da sam čitao o obrani Jajca pred turskom najezdom i mislim da sam našao prezime BEBEK u toj knjizi. Ako se ne varam, riječ je o jednom od zapovjednika jajačke obrane ili tako nešto.
možda ti nešto više znaš o tome.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2010, 14:16 

Ringo59 je napisao/la:
Sjećam se da sam čitao o obrani Jajca pred turskom najezdom i mislim da sam našao prezime BEBEK u toj knjizi. Ako se ne varam, riječ je o jednom od zapovjednika jajačke obrane ili tako nešto.
možda ti nešto više znaš o tome.

Što se obrane Jajca tiče, još jedno prezime:

Citat:
Valja spomenuti još jednu staru vijest o Mršićima, ovog puta u gradu Jajcu, tada još neosvojenom od Turaka. Kroz turske straže oko grada probio se Jure Mršić koga Klaić zove »hrvatski junak i condottiere« i stigao na kraljevski dvor Ljudevita II. u Budimu da zatraži pomoć krajnje ugroženom Jajcu. Grad je već bio posve odsječen od svog zaleđa i 18 mjeseci nije primio "hrane i džebane" (municije), koja mu je inače svaka 3 mjeseca stizala. Četiri puta su mu je pokušali unijeti banovi i plemeniti vitezovi, uz veliku vojničku eskortu, ali sve uzalud. U gradu je vladala strašna glad, a bio ga je iz topova sa svih strana bosanski namjesnik Husrev-beg zajedno s hercegovačkim sandžak-begom okružio. Sva je nada već izgledala izgubljena. Srećom se na dvoru našao stari ratnik i junak knez Krsto Frankopan. Duboko dirnut pripovijedanjem časnika Mršića ponudi se kralju da će na čelu vojske prodrijeti do Jajca i opskrbiti grad svim potrebnim. O tome sam piše svom prijatelju mletačkom patriciju Antoniju Dandolu 24. lipnja 1525.god. među ostalim:

"...O svemu tomu donio je glase kralju Ljudevitu Jure Mršić. koji je nekako između turskih straža od Jajca sretno izmakao. I ja sam bio u državnom vijeću, kad je taj čovjek plačnim glasom pripovijedao o nevolji Jajčana. Dušu mi je obuzela bol slušajući vaje tih ubogih kršćana: kada je pak Jure spomenuo strahovitu zgodu, kakva se nije dogodila od raspada grada Jeruzalema, kako je naime neka majka noseći u naručju dijete svoje i motreći kako će još taj čas od gladi poginuti, u zdvojnosti svojoj dijete svoje u rijeku Vrbas bacila, samo da ga ne vidi sa strašnom boli izdahnuti, kada je to Jure spomenuo, malo da mi nije srce od prekomjerne boli puklo, i namah rekao sam kralju, da ću ja pokušati, kako bi se dalo Jajčanima pomoći, te sam i označio, koliko bi mi za to trebalo vojske i topova. Moja ponuda bi drage volje prihvaćena, i sve mi se je obećalo, što sam zahtijevao ... (na istom mjestu Krsto Frankopan u talijanskom pismu ga piše "Zorzi Mersich")

Sa 2000 konjanika i 4000 pješaka prešao je "na savskom brodu na Gradišćih" (Gradiška), razorio turske utvrde te se probio kroz vrbaške gudure i Husrev-begovu vojsku i za 5 dana na 11. lipnja 1525.god., ušao u Jajce, noseći iznemogloj posadi i stanovništvu očekivanu pomoć. Tim junačkim djelom proslavio se Krsto Frankopan u kršćanskom svijetu i Jajcu produljio život još za tri godine sve do pada 1528.god. Međutim je mlitavi kralj Ljudevit II. poginuo već godinu dana nakon opisanog događaja u Budimu, poražen od Sulejmana II. Velikog na Mohačkom polju 29. kolovoza 1526.god. Time su bila Turcima širom otvorena vrata u Mađarsku i u Budim, a Jajce ostalo bez neophodno nužne pomoći.

Vrh

PostPostano: 17 vel 2010, 03:41 

Hroboatos je napisao/la:
Tema je sigurno već negdje začeta, no asocijativno mi je palo na pamet kad
sam čitao njeke stvari iz povijesti stare Bosne u kojima se spominje pisar Butko.
Pa prezime Butković je očito otuda.

Koja su ono važnije imena i prezimena iz stare bosanske države, a koja
bi imala nasljednika u današnjem vremenu ?
Vukčić- to prezime više ne postoji u baš takovom obliku.

Što je s drugima ?
Da napravimo njeku analizu.

Hrobi majstore internetske misije opet paušalno se hvataš stvari?! , pa zar posle toliko vremena provedenog uz istoriju "svih naroda i narodnosti" i istoriju jezika ovako ovlaš postavljaš stvari ,i ovakve trivijalne teme pokrećeš!

Butko je ime iz klana "Budimira i Budislava" tj. jedan od njihovih hipokristika!

Čudi me da ti kao pravi hrvatski čovek od jezika pišeš po srpski ovo ime?! , a u stvari bi trebalo po hrvatskom čistunstvu (gde je palatalizacija udbaška stvar) zapravo biti "Budko"!! :hrvatinic

Onda , prezime Butković ima i kod Srba i kod Muslimana , i nisu uopšte svi iz Hercegovine ili Bosne!

Kotroman je ime slično kao Vukoman,Radoman,Dragoman,... , e sad šta je i ko je Kotro?! , to je već druga priča!
Može biti da je Kotro neko "starovlaško" lokal ime(nadimak) kao što je i Kulin "vlaško" ime takođe , ali može biti jednostavno nadimačko ime porodici iz ko zna kojih razloga i nije kršteno ime nečije u to sam siguran , jer se u istoriji ne pominje niti ijedan čovek sa tim ličnim imenom!

Kad pominjemo Hercegovce , veliki junak don Ivan Musić je sam kao i njegovi potomci su se pozivali na Musiće-kosovske junake kao svoje pretke!
Naravno to je samo romantična priča , ali je dobro dokazala onima koji su mislili da je od turskog imena Musa(Mojsije) nastalo!

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%9B%D0%B8

Što se tiče imena po BiH iz srednjeg veka , sva su gotovo zastupljena kod Srba kako lična imena tako i u korenima prezimena , takođe i kod Hrvata naravno i nešto kod Muslimana!

Pitaj šta te zanima od "tih" imena?! , smatram sebe nekim nazovi stručnjakom u toj branši! :zubati

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 15:56 

joe enter je napisao/la:
veliki junak don Ivan Musić je sam kao i njegovi potomci su se pozivali na Musiće-kosovske junake kao svoje pretke!

:ucelo

da ne povjerujes... ima li iko da je nesto napravio a da nije bio "kosovski junak" ?

Vrh

PostPostano: 20 vel 2010, 08:44 

Pa imate Vignja Miloševića pokopanog u Kočerinu pod svojom plemenitom zemljom i Miloša naokolo koliko vam srce oće.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2010, 17:52 

joe enter je napisao/la:

Što se tiče imena po BiH iz srednjeg veka , sva su gotovo zastupljena kod Srba kako lična imena tako i u korenima prezimena , takođe i kod Hrvata naravno i nešto kod Muslimana!

Pitaj šta te zanima od "tih" imena?! , smatram sebe nekim nazovi stručnjakom u toj branši! :zubati

otkud vama Srbima prezimena prije 19.stoljeća? :zubati ajde, ovi u AU su ih morali imati, ali Srbi Osmanlije :neznam

Vrh

PostPostano: 22 vel 2010, 09:09 

dudu je napisao/la:
otkud vama Srbima prezimena prije 19.stoljeća? :zubati ajde, ovi u AU su ih morali imati, ali Srbi Osmanlije :neznam

Dudane , opet si pogrešno razumeo i promašio ceo fudbal!

Pa mislio sam na današnja prezimena da sadrže u svom korenu imena iz srednjeg veka!

U svakom slučaju bitno je da ste vi europski Ercegovci imali prezimena pre Srba! :zubati

Vrh

PostPostano: 03 ožu 2010, 00:27 

U Dubrovniku i još ponegdje nalazimo rijetko prezime iz stare
Bosne i Huma: Čihorić. Vidjeti, n.pr.
http://imenik.tportal.hr/show?action=pr ... leStranice

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2010, 22:38 

joe enter je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Dudane , opet si pogrešno razumeo i promašio ceo fudbal!

Pa mislio sam na današnja prezimena da sadrže u svom korenu imena iz srednjeg veka!

U svakom slučaju bitno je da ste vi europski Ercegovci imali prezimena pre Srba! :zubati

Katolička crkva vodi evidenciju prezimena od 16. stoljeća.

Ja imam kompletan rodoslov od tada.

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2010, 12:33 

Hroboatos je napisao/la:

Mene zanima porijeklo te dinastije. Je li ona porijeklom iz Slavonije ili je germanskog porijekla? Povjesnicar Truhelka smatra da je ona dinastija nase narodne krvi i to ovako tumaci:

"Prema tomu su nesamo Prijezda i njegovi sinovi, nego i njegovi predšasnici bili vlastela u istom kraju: Prijezda u Novskoj župi, koju Klaić lokalizira oko Gornjeg i Donjeg Miholjca, između Drave, Nečke, Karašice i Kučiće, a ban Borić u požeškoj županiji.

U tom kraju, gdje je po našem vjerovanju bila kolijevka Kotromanića, nastala je poslije crkva sv. Marije de Goto. Ovo Goto istovjetno je sa današnjim Kučevom ili, kako se pogrešno piše, Kutjevom, a sjetimo li se, da Orbini i Restić prvog Kotromanića, koji je postao poslije Ninoslava banom, poznaju pod nadimkom Goto, onda je vrlo vjerojatno, da je baš ovo Goto — Kučevo bilo nekadanje prasijelo Kotromanića, po komu je Kotroman Prijezda dobio svoj nadimak Goto. "

Takoder tvrdi da je Prijezda izvedeno od glagola "prijezditi" jer je on dosao u Bosnu iz drugog kraja, iz Slavonije.
I Sisic, kao i Vjekoslav Klaic, je tvrdio da je ta dinasija porijeklom iz Slavonije.

S druge strane Orbini je u djelu Regno degli Slavi navodi da je:
"ugarski kralj je u Bosnu poslao jednog svog velikaša, poreklom Nemca, koji je imao zadatak da Bosnu zauzme. On se zvao Kotroman, a kako je bio vešt ratnik to je uspeo veoma lako da obavi zadatak. Za nagradu, kralj ga je postavio Bosanskim banom. "Sada, kad je umro pomenuti Kulin ban, kralj koji je u to vreme bio u Ugarskoj odluči, iz ranije navedenih razloga, da zauzme Bosansko Kraljevstvo. Zbog toga je poslao s vojskom jednog svog velikaša po imenu Kotroman Nemac, na glasu ratnika. Kad je Kotroman došao u Bosnu i našao je bez gospodara, lako ju je zauzeo. Da bi ga za to nagradio, kralj ga je imenovao banom Bosne i hteo da se njegovi potomci večno smenjuju na tom položaju. Pošto je porodica Kotromana tokom vremena dobila veliko potomstvo, svi su se po Kotromanu nazivali Kotromanići"
On se ocito vodio time da nadimak zavrsava na -man(n), ali izvedenice tog prezimena postoje u nasim krajevima. Takoder i njegov nadimak Goto, kao sto je pokazao Truhelka moze imati drugacije znacenje.
Isto tako, ako je Bosna bila ugarski vazal, logicno je da njihov kralj dovede nekog svog plemica na bansku funkciju, a Slavonija je bila dio hrvatskougarskog kraljevstva.

Zna li netko kako je izmjenjena titula ugarskih vladara iz rex Bosnae i rex Ramae? Ili je tocno ono sto je Nada Klaic tvrdila, da je to samo krivotvorina?

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 13:36 

divlja svinja je napisao/la:
Hroboatos je napisao/la:

Mene zanima porijeklo te dinastije. Je li ona porijeklom iz Slavonije ili je germanskog porijekla? Povjesnicar Truhelka smatra da je ona dinastija nase narodne krvi i to ovako tumaci:

"Prema tomu su nesamo Prijezda i njegovi sinovi, nego i njegovi predšasnici bili vlastela u istom kraju: Prijezda u Novskoj župi, koju Klaić lokalizira oko Gornjeg i Donjeg Miholjca, između Drave, Nečke, Karašice i Kučiće, a ban Borić u požeškoj županiji.

U tom kraju, gdje je po našem vjerovanju bila kolijevka Kotromanića, nastala je poslije crkva sv. Marije de Goto. Ovo Goto istovjetno je sa današnjim Kučevom ili, kako se pogrešno piše, Kutjevom, a sjetimo li se, da Orbini i Restić prvog Kotromanića, koji je postao poslije Ninoslava banom, poznaju pod nadimkom Goto, onda je vrlo vjerojatno, da je baš ovo Goto — Kučevo bilo nekadanje prasijelo Kotromanića, po komu je Kotroman Prijezda dobio svoj nadimak Goto. "

Takoder tvrdi da je Prijezda izvedeno od glagola "prijezditi" jer je on dosao u Bosnu iz drugog kraja, iz Slavonije.
I Sisic, kao i Vjekoslav Klaic, je tvrdio da je ta dinasija porijeklom iz Slavonije.

"ugarski kralj je u Bosnu poslao jednog svog velikaša, poreklom Nemca, koji je imao zadatak da Bosnu zauzme. On se zvao Kotroman, a kako je bio vešt ratnik to je uspeo veoma lako da obavi zadatak. Za nagradu, kralj ga je postavio Bosanskim banom. "Sada, kad je umro pomenuti Kulin ban, kralj koji je u to vreme bio u Ugarskoj odluči, iz ranije navedenih razloga, da zauzme Bosansko Kraljevstvo. Zbog toga je poslao s vojskom jednog svog velikaša po imenu Kotroman Nemac, na glasu ratnika. Kad je Kotroman došao u Bosnu i našao je bez gospodara, lako ju je zauzeo. Da bi ga za to nagradio, kralj ga je imenovao banom Bosne i hteo da se njegovi potomci večno smenjuju na tom položaju. Pošto je porodica Kotromana tokom vremena dobila veliko potomstvo, svi su se po Kotromanu nazivali Kotromanići"
On se ocito vodio time da nadimak zavrsava na -man(n), ali izvedenice tog prezimena postoje u nasim krajevima. Takoder i njegov nadimak Goto, kao sto je pokazao Truhelka moze imati drugacije znacenje.
Isto tako, ako je Bosna bila ugarski vazal, logicno je da njihov kralj dovede nekog svog plemica na bansku funkciju, a Slavonija je bila dio hrvatskougarskog kraljevstva.

Zna li netko kako je izmjenjena titula ugarskih vladara iz rex Bosnae i rex Ramae? Ili je tocno ono sto je Nada Klaic tvrdila, da je to samo krivotvorina?

Ovo što je navedeno je samo pretpostavka i nema nikave zaleđine u dokazima , to i hrvatski istoričari kažu takođe!

Kotroman je ime kao što su imena tzv."vlaška" tj.srpska i hrvatska Radoman,Dragoman,Vukoman,... , a Kotro šta znači niko ne zna , a za ovo Goto ću reći "Aahahaha"!! , čuj Nemci?!

Prijezda je ime i ne znam zbog čega bi oni "doprijezdili" iz Slavonije kad mogu iz svih drugih krajeva , jer i dana danas ima staro selo Prijezdići na zapadu Srbije kod Valjeva , i naravno prezime Prijezdić!

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 13:50 

joe enter je napisao/la:

Ovo što je navedeno je samo pretpostavka i nema nikave zaleđine u dokazima , to i hrvatski istoričari kažu takođe!

Kotroman je ime kao što su imena tzv."vlaška" tj.srpska i hrvatska Radoman,Dragoman,Vukoman,... , a Kotro šta znači niko ne zna , a za ovo Goto ću reći "Aahahaha"!! , čuj Nemci?!

Prijezda je ime i ne znam zbog čega bi oni "doprijezdili" iz Slavonije kad mogu iz svih drugih krajeva , jer i dana danas ima staro selo Prijezdići na zapadu Srbije kod Valjeva , i naravno prezime Prijezdić!

Niste upoznati sa povijesću.
Nit me to ne čudi jer u Servskoj povijesti, normalno je smatrati da su oslobodili Sarajlije od Franaka u 8.st.(a Sarajevo je tek nastalo u 15.st.)

Većina prezimena, gotovo 80% njih nastaje u Serviji tek u 19.st.
Među najstarijim Servskim prezimenima(onim nastavljenim do dana današnjeg) su od Serva iz Hrvatske(Hrvatska vojna krajina, Mađarska vojvodina) i BIH. Jer se u tim prostorima za Marije Terezije po obvezom unose prezimena uz imena pri popisivanju. Tako ljudi sa zanatima(kovač, meštar...) postaju prezimena(Kovač, Kovačić, Meštar, Meštrović...), također imena i nadimci postaju prezimena. VLASI u tim krajevima posuđuju Hrvatska prezimena te ih prekopiraju tek u 19.st. na domaće Servsko stanovništvo u Serviji(primjer prezimena Radić, čija je porijeklo u Slavoniji tokom 18.st.).

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 13:52 

joe enter je napisao/la:

Ovo su naravno samo teorije. Najverojatnije iz Slavonije, buduci da je Bosna tada bila u vazalskom odnosu prema hrvatskougarskom kraljevstvu. Iz Slavonije je takoder i raniji ban Boric koji nije pripadnik te dinastije. A i postoji veza izmedu toponima. Inace je teoriju o njemackom porijeklu prvi iznio Dubrovcanin Orbini i to 1601., tesko da je u pitanju vatikansko-njemacka zavjera. :zubati

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 14:03 

Ovo su naravno samo teorije. Najverojatnije iz Slavonije, buduci da je Bosna tada bila u vazalskom odnosu prema hrvatskougarskom kraljevstvu. Iz Slavonije je takoder i raniji ban Boric koji nije pripadnik te dinastije. A i postoji veza izmedu toponima. Inace je teoriju o njemackom porijeklu prvi iznio Dubrovcanin Orbini i to 1601., tesko da je u pitanju vatikansko-njemacka zavjera. :zubati

Ma znam da nije zavera naravno :zubati , samo Mavro lupa kao što je lupetao u većini slučajeva , nije on nikav relevantan izvor , samo je jedan od strajih pa eto se uzima kao relevantan ponekad u nedostatku pravog!

Ako je Kotroman Nemac poreklom , ja ću odmah preći iz pravoslavlja u budizam!

Kotroman je "vlaško" ime tj.jedno od njh kao što je i Kulin "vlaško" ime , jer uz poznatog bosanskog Kulina jedini9 put to ime se pominje u popisu vlaha iz Žičke povelje srpskog kralja Stefana Prvovenčanog , i u istom popisu je većina imena sa stećaka!

I samo mi nije jasno zbog čega bi Prijezda morao baš doprijezditi it Slavonije?! , može iz svih okolnih zemalja takođe , a iz Srbije je čak najlogičnije jer i dan danas postoje kako sam naveo mesto Prijezdići i samo Prezime Prijezdić , ali opet to takođe ništa ne govori jer je i to samo prepostavka naravno!

Nemoj molim te koristiti tak termin Hrvatsko-Ugarsko Kraljevstvo kad to ono tad nije bilo , a naročito ne za vreme banova i bosanskih kraljeva!, znači mogu biti samo vazali mađarskog kralja i ništa drugo!

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 14:07 

joe enter je napisao/la:
, a iz Srbije je čak najlogičnije jer i dan danas postoje kako sam naveo mesto Prijezdići i samo Prezime Prijezdić , ali opet to takođe ništa ne govori jer je i to samo prepostavka naravno!

Srbi su dobili prezimena u 19. stoljecu tako da srpska prezimena ne znace nista kao nekakav povijesni orijentir.

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 14:14 

joe enter je napisao/la:
Ma znam da nije zavera naravno :zubati , samo Mavro lupa kao što je lupetao u većini slučajeva , nije on nikav relevantan izvor , samo je jedan od strajih pa eto se uzima kao relevantan ponekad u nedostatku pravog!

Kotroman je "vlaško" ime tj.jedno od njh kao što je i Kulin "vlaško" ime , jer uz poznatog bosanskog Kulina jedini9 put to ime se pominje u popisu vlaha iz Žičke povelje srpskog kralja Stefana Prvovenčanog , i u istom popisu je većina imena sa stećaka!

I samo mi nije jasno zbog čega bi Prijezda morao baš doprijezditi it Slavonije?! , može iz svih okolnih zemalja takođe , a iz Srbije je čak najlogičnije jer i dan danas postoje kako sam naveo mesto Prijezdići i samo Prezime Prijezdić , ali opet to takođe ništa ne govori jer je i to samo prepostavka naravno!

Nemoj molim te koristiti tak termin Hrvatsko-Ugarsko Kraljevstvo kad to ono tad nije bilo , a naročito ne za vreme banova i bosanskih kraljeva!, znači mogu biti samo vazali mađarskog kralja i ništa drugo!

Da najlogicnije iz Srbije. :sega Pa znas li ti da je Sumadija bila pusta do 19. st, kao i Valjevo? Tada su je naselili brojni narodi koji su se asimilirali u Srbe. Za Slavoniju sam vec objasnio, procitaj ponovo. Inace me zanima sto o porijeklu te dinastije kaze Sima Cirkovic, njega smatram jedinim relevantnim srpskim povjesnicarem koji se bavio srednjovjekovnom Bosnom. A ostali sve mitomani. Vaso Glusac je tvrdio da je crkva bosanska bila pravoslavna crkva :sega , da je Hvalov zbornik bio pravoslavni molitvenik :sega itd.
A Hrvatska je s Ugarskom bila u uniji, najprije personalnoj, a zatim realnoj.
:kava

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 14:38 

joe enter je napisao/la:

Da najlogicnije iz Srbije. :sega Pa znas li ti da je Sumadija bila pusta do 19. st, kao i Valjevo? Tada su je naselili brojni narodi koji su se asimilirali u Srbe. Za Slavoniju sam vec objasnio, procitaj ponovo. Inace me zanima sto o porijeklu te dinastije kaze Sima Cirkovic, njega smatram jedinim relevantnim srpskim povjesnicarem koji se bavio srednjovjekovnom Bosnom. A ostali sve mitomani. Vaso Glusac je tvrdio da je crkva bosanska bila pravoslavna crkva :sega , da je Hvalov zbornik bio pravoslavni molitvenik :sega itd.

A kako se zove onaj srpski "historičar" što priča o eipatskim faraonima kao protosrbima? Nešto kao Heops Vasiljković.

Srbi se drže one: naseri puno, možda se nešto primi.

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 14:43 

Valjevo nije u Šumadiji i molim te nemoj pričati nešto što nisi upućen jer nema smisla , čuj asimilirali u Srbe , a bitno je da vi Hrvati ste čisti od stoleća sedmog! :ucelo

Neću da širim priču oko crkve bosanske jer vidim da se na to cilja!

Ovo oko personalne unije i "realne unije" je mitomanija najveće vrste , čak je i gora od Deretića koji misli da su Srbi iz Egipta!
U čemu je problem reći da ste bili osvojeni od Mađara i da je on bio vaš kralj , i da nikave unije nikad nije bilo!

To je kao kad bi Bošnjaci rekli mi smo bili u Bosansko-Otomanskoj imperiji i da je npr. sultan srpsko-turski vladar!

Ova priča se razlaže odavno , ali verujte u nešto što ne može biti niko ti ne brani!

E sad da vidimo čija su imena iz Huma i Bosne ne računajući hrišćanska?!

Zato evo spisa "vlaha" iz Žičke povelje(1224) kod Kraljeva!

..A ovo su Vlasi koje smo dali ovoj crkvi - ovo su imena: Grd knez s decom, Radota, Vlkoslav, Tihomir, Stanimir, Vojihna, Dragšan, Njegoslav,(6) Zlina, Miroš, Brajen, Njeguš,(7) Njegota,(8) Sina, Radomir, Dragan, Bratin, Vojilo, Držihna, Pačemil, Batina, Bratmir, Draguš, Tihomir, Brateš, Grdoš, Gostilo, Pop, Pačen, Bun, Stan, Dragoman, Stan, Desislav, Kupljen, Dajša, Berilo, Njeg,(9) Bunilo, Dragomir, Braten, Stanimir, Bratonjeg, Njegota(10), s decom, Draguš, Bratilo, Radoslav, Tudor, Lucan, Dobromir, Dragoslav, Mužilo, Tihoč, Dragomir, Draguš, Kuman, Milobrat, Draguš, Dragoslav, Brapa, Predilo, Draga, Prvoslav, Draguš, Poligrad, Radiš, Tihomir, s taštom i decom, Zlata, Stan, Dragan, Pop, Mik, Dobriša, Berilo sa decom, Gostimir, Rad, Gostimirova mati, Čuč, Kuman, Bratoslav, Buta, Njeg,(11) Vasil, Brateš, Bratoslav, Dobrc, Ljev,(12) Dragomir, Sraštan, Tudor, Tihomir, Bunilo, Braja, Gostilo, Vojmir, Božaja, Turjak, Predimir, Buč, Krasimir, Bratilo, Budislav, Tihoslav, Mrgela, Raduš, Kupljen, Bratan, Bun, Prodan, Vojihna, Bratohna, Gostiša, Ilija, Bukor, Rad, Bratina, Bala, Sracin, Hrelja, Milac, Dobromir, Sina, Vlad, Desilo, Dobroslav, Tešimir, Budin, Božica, Kuman, Bukor, Rad, Vlad, Stan, Ponjeg,(13) Rug, Grdoš, Zlata, Stan, Dragut, Vlksan, Bogdan, Bratoslav, Begota(14) s decom, Tolak, Dragun, Ljubota, Kulin, Velimir, Brzej, Tudor, Bukor, Nanota, Sina, Njeg,(15), Brateša, Berislav, Prvoslav Buckat, Crnomuž, Grdan, Nikola, Dragoš, Dragoslav, Vojin, Gugota, Vusin, Skoromir, Pružin, Vojislav, Doda, Radota, Velimir, Povržen, Vojislav, Berilo, Miroš, Veljen,(16) Sracin, Andrija, Begota,(17) Gostilo, Čvrnjega,(18) Grgur, Bukor, Bogdan, Stan, Desimir, Bežan,(19) Pljen,(20) Vratiša, Dedol,(21) udovica Dragušla i Tus s majkom, Gripon, Črnota, Stan, Šarban, Vojnjeg,(22) Belota,(23) Vojila, Miroš, Slavko, Gostilo, Njež(24) Prodan, Bun, Đed(25) Draguš, Gunja, Bratimir, Vokosav, Gostimir, Hodiša, Predihna, Bukor, Trusen,(26) Nerad, Singur, Draguš.....

E sad aj polako ime po ime proveravaj i videćeš da ih ima jako puno u hrvatskim prezimenima(Hercedgovine i Dalmacije) danas kao i srpskim velikom većinom , ali i rumunskim jbg :zubati , mada je to već slovenizovana grupacija vlaha već odavno daleko pre 1224g!

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 15:01 

Znači posvojatali ste HRVATSKA IMENA KORIŠTENA JOŠ OD 7 STOLJEĆA(ako ne i ranije u Bijeloj Hrvatskoj)
A prva Servska država je nastala tek u 12.st. tek tada se možete smatrati kao narodom

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 15:05 

joe enter je napisao/la:
Ovo oko personalne unije i "realne unije" je mitomanija najveće vrste , čak je i gora od Deretića koji misli da su Srbi iz Egipta!

Pa nije baš tako. Imam knjigu "Povijest Madjarske" od madjarskog autora u kojoj tvrdi da su ima hrvatske velmože (Šubići najčešće) na vlast nakon Arpadovića dovele Jageloviće(Poljake) pa kasnije Anžuvince (Napuljske).

Razmisli, tko ima stvarnu vlast ako smjenjuje kraljeve...

Pored toga popis Vlaha je vrlo sumnjiv jer je poznato da nastavk -mir u osobnom imenu je specifikum Slavena.

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 15:08 

pjosip je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Pa nije baš tako. Imam knjigu "Povijest Madjarske" od madjarskog autora u kojoj tvrdi da su ima hrvatske velmože (Šubići najčešće) na vlast nakon Arpadovića dovele Jageloviće(Poljake) pa kasnije Anžuvince (Napuljske).

Naši Šubići su uistinu velika i jaka obitelj bili.
Osim šta su jedno od 14 izvornih Hrvatskih plemena, bili su i gospodari Bosne kao i stvarni valdari Hrvatske

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 15:29 

pjosip je napisao/la:

Pored toga popis Vlaha je vrlo sumnjiv jer je poznato da nastavk -mir u osobnom imenu je specifikum Slavena.

Što ne čitaš moje postove do kraja i sa razumevanjem?! , napisao sam na kraju da je već slovenizacija bila odavno završeba na ovim prostorima i da pravih Vlaha tj.romanofonog stanovništva više nema!
Ali su ostala imena i mnoga su slovenizovana kako u zapisu tako verovatno i u izgovoru!
To je 1224 godina i Srbi i Hrvati su već celih 500 godina na Balkanu tada!

Jesi lepo video ime Kulin , a takođe jesi video Tudor , onda Tus?! , znači to jesu neka imena od starog stanocništva ali oni žive zajedno sa ovima što imaju čista slovenska imena . i čega proizilazi da su to ostaci samo! , kao što su danas ostaci toga ali samo u prezimenima!

Zato imate vi fudbalera Tudora i generala Tusa... , a staviću i povelju od Nemanje još stariju ako treba gde selo Kosore i vlahe iz njega ostavlja manastiru kao vlasništvo ! :zubati

Video si takođe i imena Bun,Bunilo,Bunj?! , i niko da kaže da su zapravo Bunjevci pleme po svom rodonačelniku nekom Bunu ili Bunjilu , a ne po nikakvoj reci ili bunjištu(smetlištu)!

Imaš pleme u CG Banjani i mislim da ima i hrvatsko pleme takođe pod tim imenom iz gornje Dalmacije , i kad se čovek pita kakve veze imaju oni sa "Banjom" tj.izvorima vode i kupalištima kad tamo nema vode ni za lek jer je čisti kamenjar i voda je veliko blago?! , a to znači da je to vremenom vremenom iskrivljeni naziv Bunjevci ili obrnuto!

Igra reči oko imena je nezahvalana nauka i ima mnoštvo nelogičnosti i gluposti jer jezik je živa stvar i ona napreduje u kojekvim oblicima kako nepravilnim tako i šatro pravilnim!

Što se tiče onoga u vezi nameštanja kraljeva i ko je zapravo vlast mogu ti reći da to nikave veze nema, jer tako i mi možemo za Mehmed pašu Sokolovića da kažemo , evo on je promenio tri sultana osvajao sve živo...i time je osmansko carstvo zapravo srpsko-otomansko carstvo jer Sokolović je radio svoj posao!

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 19:36 

Onda je i dinastija Tudor (po Vuku Tjudor) srpsko-vlaska? A Valjevo je grad u Sumadiji, ako je uopce grad. Ovo Banjani uopce ne mora znaciti da imaju kakve veze s banjama, mozda su recimo ta plemena davala banove. Banja Luka ti znaci banova livada. Inace su Banjani zivjeli negdje oko Une, a ne u Dalmaciji.

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 20:15 

Onda je i dinastija Tudor (po Vuku Tjudor) srpsko-vlaska? A Valjevo je grad u Sumadiji, ako je uopce grad. Ovo Banjani uopce ne mora znaciti da imaju kakve veze s banjama, mozda su recimo ta plemena davala banove. Banja Luka ti znaci banova livada. Inace su Banjani zivjeli negdje oko Une, a ne u Dalmaciji.

Pa Tjudor da su to malo teže , Englezi su kao i naši narodi jaki i ponosni ali to nema veze naravno! :zubati

Banjani si dobro rekao možda je od "bana" , sama "titula" ban kod nas vamo nije titula već to je nekad bio naziv za kućnog gospodara tj.načelinika plemena ili bratstva plemenskog!

Ban kao ban nije zapravo nikakva titula već je to postavljenik od kralja koji je odgovoran za neku zemlju ! , i sama banstvo nije nasledno kao ostale plemićke titule , ali se naravno niko toga nije pridržavao u Bosni i Hrvatskoj već su ipak nasleđivali!

Tako imaš manastir Banjska na Kosovu gde je "ban" bio kralj Milutin , imaš još i Banjae u Srbiji koji su doduše doseljenici iz današnje CG!

U svakom slučaju sva imena sa ovih prostora , a naročito iz Dalmacije,Hercegovine,Bosne i Raške , ...su zajednička ali svojstvena samo za naše prostore i nisu nikako sveslovenska!

Dobar primer je jedna od najstarijih ćiriličnih zapisa u Hrvata , tj.iz dela zemlje na Braču dok su njom vladali Srbi tj.srpski vladari(13.vek-1250g)!

http://hr.wikisource.org/wiki/Povaljska_listina

Pogledaj ovde imena redom i njihove "titule"(knez i župan) , videćeš Nemanju na Braču , i to je ime koje imaju samo Srbi , ali eto i Hrvati! , i sva ostala imena su poprilično samo "naša" i nikako sveslovenska!

Jako zanimljivo!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 43 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: