|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 61 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
divlja svinja
|
Naslov: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 16 vel 2010, 19:28 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2010, 21:40 Postovi: 1556 Lokacija: Zaljev svinja
|
Volio bih da nas forumasi iz BIH upoznaju sa svojim specijalitetima, daju neke recepte i preporuke, ispricaju kako su i sto su spremale njihove majke i bake... Mislim da su najpoznatije bosansko jelo cevapi, fini ali nezdravi , tu su i druga jela s rostilja. Zatim sirevi, kao livanjski, hercegovacki prsut, vina... Sto se tice bureka, cesto ce, uglavnom Muslimani, reci da se iskljucivo pravi s mljevenim mesom, ali u Turskoj i drugim zemljama postoji burek sa sirom. Tu dolazimo do sljedeceg pitanja: koja su jela izvorno bosanska, koja su preuzeta orijentalna? Postoje li jela iz predturskog vremena? Od cega se pravi bosanski lonac? Sto se tice slastica, osobno ih ne volm, preslatke su i prepune secera i oraha. To se posebno odnosi na baklave, tufahije i sl. Poznat je obicaj kod bosnjaka da piju jaku kavu s kockama secera.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 03:59 |
|
|
Cicvara i popara , i razne pšenične,ražane,zobene i kukuruzne kaše ,uz suvo meso naravno , koje zovemo pršutom koji je latinski izraz! Pite,bureci su stranjska klopa , izvorni ljudi odavde su mnogo konkretniji po tom pitanju! Ali kad se zapravo jede , ide ona stara izreka "Glava glavi , plećka harambaši , a fukara može i rebara"!! Znači MESO kao alfa i omega , kuvano i pečeno bez ikakvih aranžiranja i ostalih nepotrebnih stvari!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 09:20 |
|
|
divlja svinja je napisao/la: Volio bih da nas forumasi iz BIH upoznaju sa svojim specijalitetima, daju neke recepte i preporuke, ispricaju kako su i sto su spremale njihove majke i bake... Mislim da su najpoznatije bosansko jelo cevapi, fini ali nezdravi , tu su i druga jela s rostilja. Zatim sirevi, kao livanjski, hercegovacki prsut, vina... Sto se tice bureka, cesto ce, uglavnom Muslimani, reci da se iskljucivo pravi s mljevenim mesom, ali u Turskoj i drugim zemljama postoji burek sa sirom. Tu dolazimo do sljedeceg pitanja: koja su jela izvorno bosanska, koja su preuzeta orijentalna? Postoje li jela iz predturskog vremena? Od cega se pravi bosanski lonac? Sto se tice slastica, osobno ih ne volm, preslatke su i prepune secera i oraha. To se posebno odnosi na baklave, tufahije i sl. Poznat je obicaj kod bosnjaka da piju jaku kavu s kockama secera. Sve su pite pitetine a burek je pitac! I kod turaka je börek s mesom, a pide sa drugim sastojcima!
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
Samo u njoj počivat ću u miru. Samo u njoj počivat ću mirno...
Isus će mi postelju prostrijeti Isus će mi prostrijet odar smrti.
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
Vrh |
|
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 09:46 |
|
|
ako se već priča o bosankoj i hercegovačkoj kuhinjii i jelima onda ćemo rabiti nazive burek, sirnica, zeljanica, krompiruša, razlivuša, poprsukša... ovo "burek od sira" kao da kažeš "mljeveno meso sa rižom i listom kiselog kupusa" za sarmu, a radnja je negdje na zagrebačkom kolodvoru, a ne u bosanskoj vrleti
_________________ Je l' moguće da ste zaspali na straži?
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 10:01 |
|
|
bumbar92 je napisao/la: ako se već priča o bosankoj i hercegovačkoj kuhinjii i jelima onda ćemo rabiti nazive burek, sirnica, zeljanica, krompiruša, razlivuša, poprsukša... ovo "burek od sira" kao da kažeš "mljeveno meso sa rižom i listom kiselog kupusa" za sarmu, a radnja je negdje na zagrebačkom kolodvoru, a ne u bosanskoj vrleti crivaru prisnac
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
Vrh |
|
|
Ilirka
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 10:21 |
|
|
mene zanimaju isključivo hercegovačka jela, ali ona izvorna, znam da ih nema puno, ali volila bih da mi netko napiše što se u starim vremenima jelo u od gruda do neretve i od ljubuškog do tomislava. tako, taj kraj otprilike me zanima. ne mislim, dakle, samo na jela, nego i na neke prehrambene specifičnosti, na primjer, kad se koje jelo spremalo (u koje godišnje doba, za koje prilike), ali i neki običaji prerade i obrade mesa, voća, povrća i td...
neka netko nastavi niz ako se čega sjeti:
pura i lučenica bila pura sa maslom rašćika sa suvim mesom slatki kupus (kalja) divenice (kobasice od kuruzova brašna i krvi) pole (krumpir pečen "u gaćama" na ognjištu i posoljen krupnom solju) pogača
|
|
Vrh |
|
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 10:32 |
|
|
mara je napisao/la: bumbar92 je napisao/la: ako se već priča o bosankoj i hercegovačkoj kuhinjii i jelima onda ćemo rabiti nazive burek, sirnica, zeljanica, krompiruša, razlivuša, poprsukša... ovo "burek od sira" kao da kažeš "mljeveno meso sa rižom i listom kiselog kupusa" za sarmu, a radnja je negdje na zagrebačkom kolodvoru, a ne u bosanskoj vrleti crivaru prisnac Jes to se zaželila tripica? Mere ba i prisnac, al mislim da su zeljanica i prisnac različiti, jedna je sa sirom druga nije ili još sa kajmakom, al šta zna jadno muško...
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 10:34 |
|
Pridružen/a: 04 lis 2009, 21:15 Postovi: 905 Lokacija: Dobretići
|
pite sirnice i kisala mlijeka, napravi mama napravi ska u mom selu kad te neko pita sta bilo za jest, onda kazes: gra prde, pure tvrde, rasola pise, i nista vise
|
|
Vrh |
|
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 10:40 |
|
|
cakara je napisao/la: pite sirnice i kisala mlijeka, napravi mama napravi ska u mom selu kad te neko pita sta bilo za jest, onda kazes: gra prde, pure tvrde, rasola pise, i nista vise dobra ova...
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 10:46 |
|
|
bumbar92 je napisao/la: mara je napisao/la: crivaru prisnac Jes to se zaželila tripica? Mere ba i prisnac, al mislim da su zeljanica i prisnac različiti, jedna je sa sirom druga nije ili još sa kajmakom, al šta zna jadno muško... Mislim da ti ne bi prijalo tjesto samo sa spinatom! Isto je to! Paracenda kod nekih u nasem kraju uziva popularnost!
|
|
Vrh |
|
|
Ilirka
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 12:28 |
|
|
de, ba, budite ozbiljni i pišite konstruktivno. ovo je ozbiljna tema. triba čuvat naše običaje. sve što s jezika silazi i na jezik dolazi.
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 13:47 |
|
|
Bosanska Cicvara
OPIS PRIRPEME: Uzmi jednu litru kajmaka (povlaka sa nekuhanog slatkog mlijekavrhnja), razbij u nju 2-3 cijela jajeta, 112 kaSike kravljeg masla, zasoi klasovna (kukuruzna) braSna, da bude malo guSce nego varenicanica i neprestano mijeSajuci na vatri upeci, dok se ne pocne koncati.
Ovo je obično predjelo a glavno jelo je janjeće pečenje
_________________ Neki Fadil
|
|
Vrh |
|
|
Ilirka
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 20:35 |
|
|
kume bečo, nešto ti puno tog masla, de ba smanji malo ili napiši mjeru kako treba
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 21:36 |
|
|
Jedete li i vi raštan sa krompirom i suvim mesom? To mi je jedno od omiljenih jela.
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 21:40 |
|
|
Ilirka je napisao/la: kume bečo, nešto ti puno tog masla, de ba smanji malo ili napiši mjeru kako treba Jedna do dvije kašike masla. Poslije tog jela dobro dođe ta mačka na avataru
_________________ Neki Fadil
|
|
Vrh |
|
|
Ilirka
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 22:49 |
|
|
teranova je napisao/la: Jedete li i vi raštan sa krompirom i suvim mesom? To mi je jedno od omiljenih jela. ako je raštan raštika, naravno. raštika je inače nevjerojatno zdrava biljka i često omalovažavana, ne znam zašto kod nas u zap.hercegovini ima i jedna biljka slična poriluku, ista porodica, ali malo oporija od poriluka i tanja. zovemo ju žbun žbun zelen volim, sa rebarca suva... ooooj
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 23:47 |
|
|
Ilirka je napisao/la: teranova je napisao/la: Jedete li i vi raštan sa krompirom i suvim mesom? To mi je jedno od omiljenih jela. ako je raštan raštika, naravno. raštika je inače nevjerojatno zdrava biljka i često omalovažavana, ne znam zašto kod nas u zap.hercegovini ima i jedna biljka slična poriluku, ista porodica, ali malo oporija od poriluka i tanja. zovemo ju žbun žbun zelen volim, sa rebarca suva... ooooj Matori mi je sa Cetinja gde taj raštan raste ko lud pa smo se uz njega koji to jede iz nostalgičnih razloga svi navukli na to jelo. Još kad mu nabave njegovi zemljaci i dimljenog šarana koga zovu krap iz Skadarskog jezera...
|
|
Vrh |
|
|
kikx_sb
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 23:53 |
|
|
raštika? ajme Bože...imam ja drugih biljaka koje radije vidim u loncu... ugl, ne bavi se u kuhinji puno, al ima jedan recept kojeg moj stari naziva ''na domaći način''. to je u biti teletina pržena s dosta luka, i malo vina bijelog pri kraju. jede se s krompirom kuhanim, najbolje u komadu mada ni pire ne ide uz to loše. luk kad se dobro uprži, nestane gorčina i dade dosta slatkast miris, stvarno je za prste polizat a do Boga jednostavno!
_________________ oj široki u srcu te nosim
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 17 vel 2010, 23:57 |
|
|
Ja lično preferiram jela tipa sarma ili punjene paprike. Kašika da radi.
|
|
Vrh |
|
|
Ilirka
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 18 vel 2010, 00:08 |
|
|
kikx_sb je napisao/la: raštika? ajme Bože...imam ja drugih biljaka koje radije vidim u loncu... ugl, ne bavi se u kuhinji puno, al ima jedan recept kojeg moj stari naziva ''na domaći način''. to je u biti teletina pržena s dosta luka, i malo vina bijelog pri kraju. jede se s krompirom kuhanim, najbolje u komadu mada ni pire ne ide uz to loše. luk kad se dobro uprži, nestane gorčina i dade dosta slatkast miris, stvarno je za prste polizat a do Boga jednostavno! to mi je baba spremala kad bi dolazila kod nas preko zime. i ja to dici nekad napravim, ali kapulu moram na krupnije rezati jer ju vade iz tanjura krumpir je dobro spremiti isto kao i teletinu, na kapuli, ali u teflon loncu da se dinsta u vlastitoj vodi.
|
|
Vrh |
|
|
west
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 18 vel 2010, 00:12 |
|
|
Ilirka je napisao/la: mene zanimaju isključivo hercegovačka jela, ali ona izvorna, znam da ih nema puno, ali volila bih da mi netko napiše što se u starim vremenima jelo u od gruda do neretve i od ljubuškog do tomislava. tako, taj kraj otprilike me zanima. ne mislim, dakle, samo na jela, nego i na neke prehrambene specifičnosti, na primjer, kad se koje jelo spremalo (u koje godišnje doba, za koje prilike), ali i neki običaji prerade i obrade mesa, voća, povrća i td...
neka netko nastavi niz ako se čega sjeti:
pura i lučenica bila pura sa maslom rašćika sa suvim mesom slatki kupus (kalja) divenice (kobasice od kuruzova brašna i krvi) pole (krumpir pečen "u gaćama" na ognjištu i posoljen krupnom solju) pogača brao lirka da ja malo kazem koju o ercegovackim jelima.. proljece neizostavne kuke... stučeni krompir ( pire) sa lučenicom ( kiselina i saransak)... jaja na tavu sa uprzenim (crvenim ili mladim zelenim ovisno godinjem dobu ) lukom .... ... jedno nagradno pitanje sto se tice hrane...zna li netko sta je RIŠAK i da li ga je jeo i sta je to ustvari koja biljka??
|
|
west
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 18 vel 2010, 00:13 |
|
|
eh da..rastika na suvo..( danas konzumirana :) )
|
|
Ilirka
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 18 vel 2010, 00:20 |
|
|
west me sad podsjetio na jela iz djetinjstva... sve sam to konzumirala (da mi nisi ti brat? ) ja ovo zapisujem, tako da znate, samo pišite
|
|
Vrh |
|
|
Ilirka
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 18 vel 2010, 00:21 |
|
|
sjetih se i spanaka (špinat) dobro ocjeđenog, na tavi, sa mladom kapulom, na ulju, pa na to jaje... mljac!
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Bosanska (i hercegovacka) kuhinja Postano: 18 vel 2010, 00:51 |
|
|
Jedete li sočivo (leću)? To satirem.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|