HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 pro 2025, 14:11.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 152 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: "Bošnjaci" muslimani nastanjuju BiH od 8. st.
PostPostano: 23 ožu 2014, 17:23 

Joj, kako volim kad nestručni ljudi barataju genetikom, haplogrupama i autosomalnim DNA te ih pokušavaju pomiješati sa sociologijom i politikom.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 17:24 

Čekam potvrdu jesu li onih spomenutih 1/3 bez te starosjedilačke haplogrupe bošnjaci ili nisu?

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 17:25 

Kako će ti odgovoriti kada ni jedan narod u Europi ne temelji
svoj identitet na genetičkim istraživanjima.
Ta istraživanja su na malim uzorcima i globalno ništa ne dokazuju.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 17:27 

Pa on je veliki C/P stručnjak za demografska, genetička i komunalna pitanja, smisliti će on neki odgovor :)

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 17:42 

Šah-mat u 1/3 poteza

slika

Prema tvrdnjama najvećeg bošnjačkog demografa 1/3 današnjih Bošnjaka nisu Bošnjaci zato što nemaju bošnjački genetski kod..

treba ih protjerati iz Bosne :) jer Bosna pripada Bošnjacima :)

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 18:48 

Bošnjaci su Hrvati jer je Bosna samo jedna od hrvatskih zemalja.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Povijest_ ... ercegovini

https://www.instagram.com/josipcurlin

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 18:57 

Vec je objasnjena metodologija koriscena u genetskom istrazivanju na podrucju Balkana.Normalno, u rezultatima se nigdje ne spominju Bosnjaci jer uzorci od njih nisu ni uzeti.Odnosno, broj Muslimana od kojih su uzeti uzerci moze se zanemariti.
novem je napisao/la:
Ukupno je uzet uzorak od 681 muškaraca od nekih 20 milijuna s prostora bivše YU, osim SLO - prema karti. I to s ukupno 12 lokacija. Iz Bosne samo Zenica, Hercegovine - Mostar i Široki.Iz tako malog uzorka, nekoliko desetaka, i samo jedno do dva mjesta (Bosna, Hercegovina), izvesti neke zaključke koje se odnose na milijune ostalih stanovnika? Da je u BiH uzet Bihać, Brčko i Neum možda bi imali nešto posve drugo.

slika

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 19:30 

Jebo me svak ako ovaj Mag (hahahaga) nije u trokurcu glede
mozga. Puko je ko ledenica. 25.000 godina. Mozes mislit. Jesu i tada
Flasu drzali pored chenife

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 22:00 

Citat:
"CERIĆI SU BILI SRPSKO PLEMSTVO"

Salih Selimović, profesor, istoričar i publicista iz Sjenice, čovek koji godinama, iako se suočava sa brojnim problemima, neumorno istražuje, objavljuje i otvoreno govori o svom srpskom poreklu i o islamizaciji na prostoru bivše Jugoslavije, bavio se i fenomenom Svetog Save i muslimana, a nedavno je dobio Vukovu nagradu.
Salih Selimović, istoričar

Jedan ste od retkih Bošnjaka koji javno govori o svom srpskim korenima i istražuje proces islamizacije na prostorima bivše Jugoslavije, tvrdite da je većina današnjih muslimana ima srpsko poreklo.
- Ne vidim nijedan razlog zašto bi krio svoje srpske korene. To isto mislim i za druge ljude bez obzira o kakvom i čijem se poreklu radi. Što bih to ja bio ono što nisam, a da ne budem ono što jesam. Dakle, hoću da budem ono što jesam. Mojim višegodišnjim istraživanjima relevantnih istorijskih izvora, kao i radom na terenu, došao sam do zaključka da je većina naših muslimana, sada Bošnjaka, srpskog porekla i da su pre islamizacije najčešće bili pravoslavci, mada je bilo i katolika. Islam se prihvatao iz raznih uzroka. Pre svega treba znati da je to bila dominirajuća vera osvajača.

- Prihvatiti tu veru značilo je obezbediti određene privilegije kao što su ekonomske i uopšte društvene. Malo je bilo onih koji su islam prihvatali iz ubeđenja da je to jedina prava vera. Musliman je bio oslobađan nekih poreskih obaveza, a mogao je napredovati na društvenoj lestvici sve do najvišeg društvenog sloja, državnih, vojnih i verskih položaja. U 15, 16. i 17. veku, pa i nešto kasnije, bilo je mnogo naših muslimana koji su postali begovi, sandžakbegovi, beglerbegovi, paše, veziri i veliki veziri. Islamizacija je počela u 15. veku da bi u 16. i 17. veku poprimila masovniju pojavu.

Begovi i intelektualci

Da li je čest slučaj da se muslimani izjašnjavaju kao Srbi?
- Mnogo je muslimanskih intelektualaca, begova i trgovaca koji su se osećali Srbima i to nisu krili ni kada su ih zbog toga progonile i turske i austrougarske vlasti. Ovom prilikom ću pomenuti samo neke: Husein-beg Gradaščević, Derviš-beg Ljubović, Omer-beg Sulejmapašić-Despotović, Avdo Karabegović Hasanbegov, Avdo Karabegović Zvornički, Hasan Rebac, Mustafa Golubić, Smail-aga Ćemalović, Mustafa Mulalić, Ismet Pupovac, Džemal i Šukrija Bijedić, braća Pozderci, Skender Kulenović, Meša Selimović, Emir Kusturica, Dževad Galijašević...

- U početku islam su prihvatali predstavnici vlastele počevši od one najsitnije pa do najkrupnije. Nešto kasnije su islam prihvatali i trgovci, stočari vlasi, zanatlije. Sela su se uglavnom kasno islamizirala i uvek je u većini sela živelo hrišćansko stanovništvo.

Nedavno ste izjavili da dr Mustafa Cerić i Bakir Izetbegović imaju srpsko poreklo.
- Da, rekao sam to, jer imam nepobitne dokaze. Mislim da i gospodin Bakir Izetbegović i efendija dr Mustafa Cerić to znaju. Druga je stvar da li će to i javno da priznaju. Oni mogu da se na mene ljute, ali ne mogu da pobijaju. Ako imaju druge dokaze neka ih iznesu. Preci Cerića su bili srpsko plemstvo pre islamizacije. Izetbegovići su poreklom iz Beograda, a u Bosanski Šamac su se naselili posle napuštanja Beograda 1867. godine.

Neki muslimani su se vraćali veri pradedovskoj, nedavno je to uradio i profesor Muhamed Bušatlija iz Beograda, objasnite ovaj fenomen.
- Mnogo je više naših muslimana/Bošnjaka koji ne kriju svoje srpske korene nego što se misli i javno ističe. Profesor Mahmut Bušatlija ima sjajan pedigre, jer potiče iz srpske vladarske kuće Crnojevića. Iz te dinastije, koja je vladala Crnom Gorom u 15. veku, Staniša, sin Ivana Crnojevića, je islamiziran i bio je skadarski sandžak-beg i gospodar velikog dela Crne Gore. Taj čin Mahmuta Bušatlije, sada Stanka Crnojevića, može da ima i neku drugu konotaciju.

Kako objašnjavate tvrdnje većine muslimana da su poreklom Turci?
- Sigurno je u našim zemljama bilo etničkih Turaka kao vojnih i civilnih starešina, sveštenika i raznih činovnika, ali su se po završenoj službi najčešće vraćali tamo odakle su i došli. Bilo je i toga da su se Turci, u narodu pežorativno nazivani Turkuše, ženili našim meštankama i ostajali ovde, ali je to bilo zanemarljivo. Ima istine za tvrdnju da će se naši muslimani ili Bošnjaci pre izjasniti kao Turci, Iranci, Saudijci, pa čak i Nemci samo ne da su Srbi iako sa tim nacijama nemaju nikakve ni etničke ni jezičke srodnosti. Mislim da su za ovakve pojave kriva i jedna i druga strana.

Seobe i islam u Raškoj

Salih je rođen 25. oktobra 1944. u Tešnju, BiH. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a studije u Sarajevu. Radio je kao nastavnik istorije i direktor škole u Kladnici i sekretar SIZ za osnovno obrazovanje u Sjenici, zatim kao direktor u Gopdijevu i Sušici (Bijelo Polje). Istorijom kao naukom počeo se baviti skoro odmah po završetku studija. Oblast njegovog posebnog interesovanja je poreklo, islamizacija, demografski i migracioni procesi na Sjeničko-pešterskoj visoravni i u celoj Staroj Raškoj ili Raškoj oblasti.
Aktivni je učesnik mnogih naučnih skupova i stalni saradnik više naučnih zbornika i revija. Do sada je objavio šest knjiga i 70 naučnih radova koji su publikovani u naučnim zbornicima istorijskih muzeja i arhiva u Srbiji i Crnoj Gori. Autor je studija "Sjenica" i "Kladnica" i jedan od autora antropogeografske studije "Sjenički kraj". Nova knjiga Saliha Selimovića "Prilozi poreklu, islamizaciji, migracionim i demografskim procesima u Raškoj oblasti" je pravi istoriografski dragulj.

Da li postoje bošnjačka nacija i bosanski jezik?
- Da bi se konstituisala neka nacija moraju se ispuniti određeni i naučni, a ne samo politički uslovi ili kriterijumi. Nije dovoljna samo politička želja i volja određenih političkih krugova. Može se političkim aktom, aktom domaće političke elite podstaknute i spolja, proglasiti nacija, ali takvi akti po pravilu donose velike nesporazume i sukobe, pa i ratove, što je najtragičnije.

- Ne osećam se dovoljno kompetentnim, ali smatram da su srpski, bosanski, crnogorski i hrvatski jezik jedan isti. Pitao bih te tako "stručne" političare, a i neke naučnike, da li im prilikom komuniciranja sa Srbima,
Crnogorcima i Hrvatima trebaju prevodioci. Mislim da je na sceni "narcizam malih razlika" što bi se moglo reći i za stvaranje sintetičkih nacija, a ne samo jezika. Sve to postaje tragikomično.

Bavili ste se kultom Svetog Save i odnosom muslimana prema najvećem srpskom svetitelju, sta ste otkrili?
- Prilikom mojih višegodišnjih terenskih istraživanja u Staroj Raškoj bio sam iznenađen koliko je kod naših muslimana bilo tradicionalnog poštovanja kulta Sv. Save. Najstarije žene obavezno su za Savindan 27. januara pravile posebno jelo koje se zove masenica. Kada sam najstarijoj ženi, koja je tada imala 96 godina, rekao zašto to radi kada je ona muslimanka, kratko mi je odgovorila da je to jelo spremala i njena majka i bijača (baba). Jedna druga stara žena od 89 godina mi je rekla da uvek "za Savicu sprema masenicu".

- U razgovoru sa Bošnjakom, koji je imao 94 godine, na moje pitanje zašto na neki način obeležava Savindan kao i neke njegove komšije, samo mi je kratko odgovorio "Ovo je zavetna zemlja". Muslimani su uvek štitili i bogato darivali manastir Mileševu kod Prijepolja, jer je tu bilo grobno mesto Rastka Nemanjića, potonjeg arhiepiskopa Save i kasnije Sv. Save. Zabluda je da su se naši muslimani brzo i lako odricali svojih srpskih i hrišćanskih tradicija.

Nedavno ste dobili i Vukovu nagradu.
- Naravno da i dalje istražujem i pišem. Da, dobitnik sam Vukove nagrade za 2013. godinu kao istoričar istraživač. Trenutno radim na novoj knjizi koja će biti nastavak prethodne "Prilozi prošlosti Stare Raške".

Šta biste poručili Srbima i Bošnjacima u Sandžaku?
- Predložio bih relevantnim društvenim i političkim faktorima i kod Srba i kod muslimana/Bošnjaka da ozbiljno i odgovorno porade na jačanju poverenja, iskrene saradnje i prijateljstva. Ne može nama biti niko bliži od nas samih. Samo tako možemo da računamo na lepšu i izvesniju budućnost, jer je na sve nas, što bi običan narod rekao, skočila i ala i vrana. Na kraju krajeva, mi smo isti narod bez obzira na našu, često i tragičnu prošlost, pa sviđalo se to nekome ili ne. (Vestionline)

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/390832/Cerici-su-bili-srpsko-plemstvo

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 22:06 

Bošnjaci muslimani nastanjuju 24% BiH još od kraja drevne 1993, po kontroverznim teorijama čak i od kraja 1992:

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 22:41 

Bošnjo demografski mag je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
=)) =))
Umirem :)
pa su se onda prozvali Bošnjanima po rijeci Bosni (ne Bošnjacima, već Bošnjanima), Usoranima u Posavini, Solanima oko Tuzle, al čekaj ni Usora ni Soli nisu bili Bosna :confused2

nikakvih usorana, soljana i ostalih gluposti nema koje navodiš, samo dokazuješ kakva si neznalica
historijski dokumenti poznaju samo Bošnjake iz svih dijelova i krajeva Bosne,i to PAZI DOBRO i iz Hercegovine !!!!
ćitaj i obrazuj se ovdje
ako ti šta nije jasno,javi se

Kakvi Bošnjaci oko rijeke Bosne?
Valjda Bošnjani?
Gdje si na Bošnjake nabasao?
U nekom hotelu Holiday Innu ? :D
Nadalje, kako se zove stanovnik banovine Usore ili Soli?
Kakve on veze s Bosnom ima u to doba ? :D
Citat:
I onda kad su došli Turci su ti srednjobosanski Bošnjani oko Sarajeva primili islam? Al čekaj, pa nije odmah većina, neg ih je većina ostala katolicima sve do Eugena Savojskog... Hm. I onda ovi kaj su došli sa strane, iz Mađarske, Slavonije, Like, Zagore, Banovine, oni su postali aboridžini?
Interesantno, poprilično :D

neznalico sjebana već za nepunih 100 godina truske vladavine, po svojevrsnom turskom popisu 1604.g. većje 73% Bošnjaka bilo islamske vjere, čitaj i obrazuj se ovdje
kratak pregled vjerskog sastav stanovnika Bosne
slika

Ovo su tvoji brojevi?
Ajd da ti odam jednu tajnu, 75+8+15<>100 (za 1624 ;))
U razdoblju od 1624-6 je nestalo dvjesto tisuća muslimana, pojavilo se sto tisuća katolika i dvjesto tisuća pravoslavnih ? =))
Po ovom ste zapravo Slavonci? Jer Slavonija je poprilično poturčena, a teritorij se "malčice" mijenja :D
U središnjoj Bosni ste manjina do Eugena, a drugdje vas skoro i nema ;)

Čekaj sad sam vidio ovo o Busanima. To Bušatlija kaže da ste vi iz buša? George Bush je vaš ? =))

Zamolio bi administraturu da briše Dežulovića. Taj piše još gore smeće od ovog poštara...

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2014, 00:08 

Citat:
Zamolio bi administraturu da briše Dežulovića. Taj piše još gore smeće od ovog poštara...

Smiješno, kako bez imalo metodologije dolazi do riječi. Recimo gore gdje je izvukao Bošnjane iz ovoga pasusa, lik zanemario 3000 dokaza da bi jedan poludokaz postavio kao zaključak. Svatko tko ima objektivnosti bi se slatko nasmijao i zaboravio ime dotičnog povjesničara.

Što se tiče DNA analize u skoro svakom istraživanju, knjizi i ostalom postoji dio koji objašnjava da DNA analiza ne objašnjava stvaranje političkog-nacionalnog naroda. Najveća mitomanija je reći da samo mi stariji od vas ili ona mi smo nebeski narod.

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2014, 07:33 

ManInBlack je napisao/la:
Ma ja tebe pitam, odgovori mi na ta pitanja.

ako priznaš da si nepiesmen i da ne znaš pročitat studiju možda ti i objasnim

Čekam potvrdu jesu li onih spomenutih 1/3 bez te starosjedilačke haplogrupe bošnjaci ili nisu?

naravno da su Bošnjaci, nijedan narod nije čist, ali je riječ o jezgri
da su kasnije asimlirali druga plemena, narode pa to upravo najbolje znaju srbi i hrvati, koji su posrbili i pohrvatili tolike druge, čak i sa različitim haplogrupama, pa upravo je o tome pisao i Dežulović sa jasnim naslovom "hrvati nsiu hrvati" aludirajući na Dalmatince koji su kao i Bošnjaci starosjedioci i imaju istu I2a1 i naravno da veze genetički nemaju sa hrvatima koji su originalno kao jezgro imali slavensku R1a, ali su kasnije nacionalno pohrvatili te Dalmatince koji su danas kao takvi hrvati
isti slučja i sa hercegovcima
ali za tebe je to viša matematika, slabo ti išta možeš skontat

slika

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2014, 07:36 

i_jopet je napisao/la:
Kako će ti odgovoriti kada ni jedan narod u Europi ne temelji
svoj identitet na genetičkim istraživanjima.
Ta istraživanja su na malim uzorcima i globalno ništa ne dokazuju.

veze ti nemaš, treba da me zoveš doktor profesor

slika

slika

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2014, 07:38 

bezimeni12 je napisao/la:
Vec je objasnjena metodologija koriscena u genetskom istrazivanju na podrucju Balkana.Normalno, u rezultatima se nigdje ne spominju Bosnjaci jer uzorci od njih nisu ni uzeti.Odnosno, broj Muslimana od kojih su uzeti uzerci moze se zanemariti.
novem je napisao/la:
Ukupno je uzet uzorak od 681 muškaraca od nekih 20 milijuna s prostora bivše YU, osim SLO - prema karti. I to s ukupno 12 lokacija. Iz Bosne samo Zenica, Hercegovine - Mostar i Široki.Iz tako malog uzorka, nekoliko desetaka, i samo jedno do dva mjesta (Bosna, Hercegovina), izvesti neke zaključke koje se odnose na milijune ostalih stanovnika? Da je u BiH uzet Bihać, Brčko i Neum možda bi imali nešto posve drugo.

slika

uzeo si oxfordsku studiju, NAMJERNO ILI NE, koja je takođe relevantna
a ja sam uputio na Marjanovićevu, pa čitaj PONOVO link

slika

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2014, 07:42 

Ceha je napisao/la:
Kakvi Bošnjaci oko rijeke Bosne?
Valjda Bošnjani?
Gdje si na Bošnjake nabasao?
U nekom hotelu Holiday Innu ? :D
Nadalje, kako se zove stanovnik banovine Usore ili Soli?
Kakve on veze s Bosnom ima u to doba ? :D

nepismeni, već ti odgovorio na ista ovakva nepismena sranja ranije, pa se vrati i čitaj, nikakvi usorani i siljani nikad nisu spomenuti, već isključivo Bošnjaci iz svih krajeva Bosne i iz Hercegovine !!! vrati s ena raniji post sa linkom

jedino još mogu dodati vezano za gluposti oko imena
da li ti kada govoriš o hrvatima u prošlosti koristiš originalni naziv kako su se tada zvali. hOrvati !!
ili srbi da li kažu servi, serbloi, srblje ???
zašto bi ja onda govorio Bošnjani
"glede" tvoje nove gluposti oko Dežulovića ????!? pa isto ti govori i Dr Neven Budak
http://www.tportal.hr/scitech/znanost/1 ... etike.html

samo naravno na naučni način, a Dežulović na sprdački, laički da bi i neznalice poput tebe mogle da skontaju

slika

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2014, 07:45 

Tulkas je napisao/la:
mozga. Puko je ko ledenica. 25.000 godina.

poznat ko nepismen odavno
vidi da li si ti možda puko, kad ismijavaš jednog Damira Marjanovića, zvekane

Damir Marjanović: Bosanci su na ovim prostorima 25.000 godina !!!

o genetičkoj studiji Damira Marjanovića iz 2005.g. čitati ovdje

26.09.2012
Šef Laboratorija za forenzičku genetiku na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu, prof. dr. Damir Marjanović, izjavio za agenciju Anadolija (AA) kako su istraživanja regionalnog ekspertnog tima genetičara pokazala da današnji Bosanci i Hercegovci u svojim genima imaju zapisane informacije ljudi koji su na ove prostore došli prije 25.000 godina.

“Oni su ovdje ‘prezimili’ zadnje ledeno doba. Također, tu nam je genetička ostavština neolitskih skupina koje su sa sobom donijele poljoprivredu, koja se u Europi počela širiti sa ovih prostora. I dodatno, tu su preci koji su nam došli iz pravca Euroazije”, kazao je Marjanović.

Kompleksne migracije

Šef laboratorija za forenzičku genetiku u Sarajevu napomenuo je kako su sve migracije, koje su se desile na prostoru današnjeg Balkana, vrlo kompleksne i kako se nisu se odvijale mjesecima ili godinama, već decenijama i vijekovima.

“Svaka istorijska epizoda, od ledenog doba do dolaska poljoprivrednika, dolaska i nestanka Rimskoga carstva, migracija slavenskih plemena, širenja Otomanske imperije i još mnogo drugih manjih, ali ne i manje bitnih istorijskih momenata, ostavile su manji ili veći trag na genetičkom nasljeđu ljudi sa ovih prostora”, naveo je Marjanović.

Ovaj poznati stručnjak za genetički inženjeringa naglasio je kako je populacija Balkana, a posebno Bosne i Hercegovine, vrlo heterogena.

“Možemo zaključiti da se populacija BiH, kao i populacija cijelog zapadnog Balkana može pohvaliti izuzetnom raznolikošću humanog genetičkoga bogatstva“, zaključio je Marjanović.

Ocijenio je kako je zajedničko istraživanje regionalnog tima eksperata za genetiku dokazalo da i genetičari u BiH imaju kapacitete da realiziraju i najzahtjevnije znanstvene studije iz oblasti.

Jedna od značajnijih komponenti studije koju je Marjanović obavio zajedno sa poznatim stručnjacima za genetiku iz regije, odnosi se na migracijske procese modernog čovjeka.

“Svi ovi projekti ukazuju na to da ovaj region, pa samim tim BiH, imaju jako zanimljivu povijest. Dokazano je da je paleolitski čovjek na ovim prostorima tražio spas i utočište od zadnjeg ledenog doba i da dobar dio današnjeg stanovništva BiH čine direktni potomci tih ljudi”, kazao je Marjanović.

Geneetika ne prepoznaje naciju ili etničku grupu

Istakao je da, i pored činjenice da se pokušavaju zloupotrijebiti rezultati naučnih studija o genetskoj stukturi na Balkanu, geenetika ne prepoznaje naciju ili etničku grupu.

“U znanosti, bar u onoj kojom se ja bavim, ne postoje hrvatski, srpski ili bošnjački geni. Takvu sintagmu nećete čuti da upotrebljava onaj ko je barem jednom slušao neko predavanje iz humane populacijske genetike. S druge strane, svaki će vam genetičar potvrditi da, što se tiče ljudskoga roda, ne postoje dvije populacije koje su genetički identične”, kazao je Marjanović i poručio da je osnovni cilj istraživanja bio provjeravanje postojećih znanstvenih modela iz oblasti genetike.

„Ni na kraj pameti nam nije bilo da dobijene rezultate koristimo u svrhu svađanja ili mirenja različitih grupa na ovim ili drugim prostorima. Znanost nema te kapacitete ali ni intencije”, zaključio je u razgovoru za agenciju Anadolija šef Laboratorija za forenzičku genetiku na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu, prof. dr. Damir Marjanović.

slika

slika

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2014, 09:57 

Prosvijetli me dakavac jedan http://www.google.com/search?q=dakanje

Citat:

Kako mogu biti Bošnjaci , ako ne nose bošnjački genetski materijal?

Citat:

:zubati zašto bi se ja zamarao fašističkom matematikom i brojanjem krvnih zrnaca, kada imamo tebe, arijevca, potomka pragota?

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2014, 11:30 

Vidim ja vrijeme da se iskopa jedan faraon u Visokom, sa fesom na glavi.

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2014, 11:41 

Tulkas je napisao/la:
mozga. Puko je ko ledenica. 25.000 godina.

26.09.2012
Šef Laboratorija za forenzičku genetiku na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu, prof. dr. Damir Marjanović, izjavio za agenciju Anadolija (AA) kako su istraživanja regionalnog ekspertnog tima genetičara pokazala da današnji Bosanci i Hercegovci u svojim geni ma imaju zapisane informacije ljudi koji su na ove prostore došli prije 25.000 godina.

“Oni su ovdje ‘prezimili’ zadnje ledeno doba. Također, tu nam je genetička ostavština neolitskih skupina koje su sa sobom donijele poljoprivredu, koja se u Europi počela širiti sa ovih prostora. I dodatno, tu su preci koji su nam došli iz pravca Euroazije”, kazao je Marjanović.

Kompleksne migracije

Šef laboratorija za forenzičku genetiku u Sarajevu napomenuo je kako su sve migracije, koje su se desile na prostoru današnjeg Balkana, vrlo kompleksne i kako se nisu se odvijale mjesecima ili godinama, već decenijama i vijekovima.

“Svaka istorijska epizoda, od ledenog doba do dolaska poljoprivrednika, dolaska i nestanka Rimskoga carstva, migracija slavenskih plemena, širenja Otomanske imperije i još mnogo drugih manjih, ali ne i manje bitnih istorijskih momenata, ostavile su manji ili veći trag na genetičkom nasljeđu ljudi sa ovih prostora”, naveo je Marjanović.

Ovaj poznati stručnjak za genetički inženjeringa naglasio je kako je populacija Balkana, a posebno Bosne i Hercegovine, vrlo heterogena.

“Možemo zaključiti da se populacija BiH, kao i populacija cijelog zapadnog Balkana može pohvaliti izuzetnom raznolikošću humanog genetičkoga bogatstva“, zaključio je Marjanović.

Ocijenio je kako je zajedničko istraživanje regionalnog tima eksperata za genetiku dokazalo da i genetičari u BiH imaju kapacitete da realiziraju i najzahtjevnije znanstvene studije iz oblasti.

Jedna od značajnijih komponenti studije koju je Marjanović obavio zajedno sa poznatim stručnjacima za genetiku iz regije, odnosi se na migracijske procese modernog čovjeka.

“Svi ovi projekti ukazuju na to da ovaj region, pa samim tim BiH, imaju jako zanimljivu povijest. Dokazano je da je paleolitski čovjek na ovim prostorima tražio spas i utočište od zadnjeg ledenog doba i da dobar dio današnjeg stanovništva BiH čine direktni potomci tih ljudi”, kazao je Marjanović.

Istakao je da, i pored činjenice da se pokušavaju zloupotrijebiti rezultati naučnih studija o genetskoj stukturi na Balkanu, geenetika ne prepoznaje naciju ili etničku grupu.

“U znanosti, bar u onoj kojom se ja bavim, ne postoje hrvatski, srpski ili bošnjački geni. Takvu sintagmu nećete čuti da upotrebljava onaj ko je barem jednom slušao neko predavanje iz humane populacijske genetike. S druge strane, svaki će vam genetičar potvrditi da, što se tiče ljudskoga roda, ne postoje dvije populacije koje su genetički identične”, kazao je Marjanović i poručio da je osnovni cilj istraživanja bio provjeravanje postojećih znanstvenih modela iz oblasti genetike.

„Ni na kraj pameti nam nije bilo da dobijene rezultate koristimo u svrhu svađanja ili mirenja različitih grupa na ovim ili drugim prostorima. Znanost nema te kapacitete ali ni intencije”, zaključio je u razgovoru za agenciju Anadolija šef Laboratorija za forenzičku genetiku na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu, prof. dr. Damir Marjanović.

slika

TI si vec poodavno svima znana budaletina ali svaki put pokazes
da mozes biti jos zesci. Samo naprijed u treningu I upornosti je kljuc
uspjeha. Ti si sebi utuvio u glavu da je citiranje necega uspjeh I
pokazatelj znanja. Pokusavas u toj svojoj glavurdi bez imalo logike
sklepati nesto sto ti odgovara o cemu sanjas I cime si opterecen.
Na srecu ne uspjeva ti jerbo su argumenti za qrac ali takvima kao
sto si ti dovoljni su za stvaranje neke izopacene povijesti I zato
uzivaj u njoj ali postedi nas tvog debilizma ovuda. Ajde sad odjebi
jebo te tvoj gen.

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2014, 12:56 

Prosvijetli me dakavac jedan http://www.google.com/search?q=dakanje

Citat:

Kako mogu biti Bošnjaci , ako ne nose bošnjački genetski materijal?

fakat si nepismen, ponovo copy-paste već što sam ti napisao

da su kasnije asimlirali druga plemena, narode pa to upravo najbolje znaju srbi i hrvati, koji su posrbili i pohrvatili tolike druge, čak i sa različitim haplogrupama, pa upravo je o tome pisao i Dežulović sa jasnim naslovom "hrvati nsiu hrvati" aludirajući na Dalmatince koji su kao i Bošnjaci starosjedioci i imaju istu I2a1 i naravno da veze genetički nemaju sa hrvatima koji su originalno kao jezgro imali slavensku R1a, ali su kasnije nacionalno pohrvatili te Dalmatince koji su danas kao takvi hrvati
isti slučaj i sa hercegovcima

slika

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2014, 12:58 

Tulkas je napisao/la:

26.09.2012
Šef Laboratorija za forenzičku genetiku na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu, prof. dr. Damir Marjanović, izjavio za agenciju Anadolija (AA) kako su istraživanja regionalnog ekspertnog tima genetičara pokazala da današnji Bosanci i Hercegovci u svojim geni ma imaju zapisane informacije ljudi koji su na ove prostore došli prije 25.000 godina.

Kompleksne migracije

slika

TI si vec poodavno svima znana budaletina ali svaki put pokazes
da mozes biti jos zesci. Samo naprijed u treningu I upornosti je kljuc
uspjeha. Ti si sebi utuvio u glavu da je citiranje necega uspjeh I
pokazatelj znanja. Pokusavas u toj svojoj glavurdi bez imalo logike
sklepati nesto sto ti odgovara o cemu sanjas I cime si opterecen.
Na srecu ne uspjeva ti jerbo su argumenti za qrac ali takvima kao
sto si ti dovoljni su za stvaranje neke izopacene povijesti I zato
uzivaj u njoj ali postedi nas tvog debilizma ovuda. Ajde sad odjebi
jebo te tvoj gen.

bla, bla, bla
laprdanje očajnika koji pojma nema o tematici, pa mu jadniku ništa drugo nije ni preostalo nego da napiše takve gluposti i sranja iz svog neznanja i očaja

slika

slika

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2014, 13:23 

si nepismen, ponovo copy-paste već što sam ti napisao

Drug što si ti po zanimanju? Tvoja naobrazba i trenutni znanstveni staž?

Kako god ja skontam, ti si fašista koji broji krvna zrnca.

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2014, 13:33 

Ajde sad ozbiljno.
ovo 12a obuhvata malo vise no samu jezgru zemljice Bosne.
jesu I ovi u Italiji I Hrvatskoj Bosnjaci?

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2014, 13:40 

Tulkas, vidiš ti da je to NDH-azija :) + srednjovjekovna izbjeglička kolonija u molisi, kamo su se sklonili oni što su bježali pred Turcima uključujući i pratnju kraljice Katarine.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Molise

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 152 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: