|
|
Stranica: 7/32.
|
[ 790 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 02 pro 2009, 20:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 84016 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ne treba olako generalizirat stvari jer onda upadamo u zamku nacionalnog romantizma, puno toga je isprepleteno i realno se ne može mjeriti današnjim standardiziranim pojmovima. U vrijeme dok je hrvatska feudalna vojska poklana u bitci na Krbavskom Polju i zadnje kapi krvi izlazile iz rana od sablji, Dubrovčani 200 km južnije su sjajno trgovali s Turcima, čak nisu uložili ni diplomatsku notu. Na srednji vijek i feudalno razdoblje se teško mogu primjenjivat mnogi današnji moderni pojmovi. Što bi stanovnik Venecije/Mletačke Republike odgovorio 1358. da si mu postavio pitane: "Jesi li ti Talijan?" Vjerojatno ne bi ni razumio pitanje. U srednjem vijeku države najčešće nisu imale veze s etničkim grupama. Recimo Njiemci kao etnička grupa su imali 50-ak kneževina i kraljevstava, ujedinjeni su tek u 19. stoljeću.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
Starfucker226
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 02 pro 2009, 20:53 |
|
|
BOŠNJO je napisao/la: Starfucker226 je napisao/la: Svaki Slaven je čisti Slaven, nema to veze sa genima, to je jezična skupina pobogu
ovu glupost nisam ni ranije htio komentarista, pa ne bi ni sad, valjda češ SAM nadoći kako se provaljuješ....kakve veze ima jezik sa etnicizmom teška kategorija 
|
|
Vrh |
|
 |
Tulkas
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 02 pro 2009, 20:53 |
|
|
Jebi ga nismo mi krivi sto su se tada Hrvati okupljani pod pojedina regionalna imena ponasali kao muslimani u zadnjem ratu, recimo Babini i Alijini.. Sta ces..
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 84016 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
BOŠNJO je napisao/la: Tulkas je napisao/la:
I nisu se prozvali Bosnjanima vec je Tvrtko SVE svoje podanike tako nazvao..
o kakvom ti tvrtku pričaš POVELJA DUBROVČANIMA BANA STJEPANA II KOTROMANIĆA IZ 1332 GODINE -------------------------------------------------------------------------------- (15. avgust 1332.) Ako Bošnjanin bude dužan i pobjegne - da mu nije vjere ni ruke od gospodina Bana. Utvrdi zakon ko je prvi bio među Bosnom i Dubrovnikom, da zna vsaki chlovjek, koji je zakon bil: Ako ima DUBROVČANIN koju pravdu na BOŠNJANINU - da ga pozove pred gospodina Bana ili pred njegova vladaoca - roka da mu ne bude odgovoriti. Quote: Ako Bošnjanin zapsi da nije dužan - da mu nareche priseci samoshestu, koje ljubo postavi Banj rod. Ako bude podoban od Banova roda kto - da mu su porotnici od njegova plemena, koga mu hotenje. A toj da se zna - da ne može tehej pobjegnuti, a veće ne može pred nikoga mu narechi. A kto DUBROVČANIN ubije ali posjeće u Bosni ili Quote: Bošnjanin DUBROVČANA - taj pravda da je pred gospodinom Banom, a osud da grede Banu na njih. Ako bude svadja BOŠNJANINA z DUBROVČANINOM u Dubrovnici - da sudi knez dubrovački i sudje, a globa općini. Quote: Ako Bošnjanin uhiti DUBROVČANINA za konja, a on bude ukraden ili uhushen, a pravi DUBROVČANIN: "Moj je konj vlasti" volja: "Ja sam ga kupio, ne znam od koga", volja povije od koga je kupljen, volja priseze samoshest - čist duga da bude. I ako BOŠNJANIN bude dužan, a pobjegne iz Bosne z dugom - da mu nije vjere ni ruke od gospodina Bana. I ako Bošnjanin izme dobitak dubrovacki na vjeru, i knjiga bude u Dubrovnici, ako knez i sudje poshlju da je knjiga prava - da je vjerovana, da plati Dubrovčaninu i bez prestavshtine. Ako li tat ili husar uzme DUBROVČANINU u Banovu vladanju, kto se uvje - da plati DUBROVČANINU i bez prostavshtine, a gospodinu Banu vsaki sest volova na svoju glavu - i da se ne vrate. Ako rat bude, chesa Bog ulishi, medju Bosnom i Dubrovnikom, da gospodin Ban da rok Dubrovčanom šest mjeseca, da si podju u Dubrovnik slobodno - na to im je vjera gospodina Bana Stjepana. A DUBROVČANE da živu Humskom zemljom u njih' zakonu - u prvom. A ovomuj pisanju svjedok: župan Krksha.... A siju knjigu pisa Priboje, dijak veliki slavnoga gospodina Bana Stjepana, gospodina svem Zemljam Bosancem i Humscem' i Donjem' krajem' gospodin. 
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
Tulkas
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 02 pro 2009, 20:54 |
|
|
Nema, i Dubrovcani NAROD ko i Bosnjani..
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
 |
PCM
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 02 pro 2009, 20:55 |
|
|
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
 |
BOŠNJO
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 02 pro 2009, 20:56 |
|
|
PCM je napisao/la:
Od Turaka ste preuzeli praktički sve , oni su vam dali identitet ... Pozivanje na Kotromaniće je besmisleno do bola ... Nosite turska imena , muslimani ste , arhitektura , kuhinja , nošnje , praktički kompletan identitet ... pobogu sve ste copy/paste od Osmanilija , al glavno da si se našao tu pametovat o Kotromanićima i kome bi se oni u grobu okretali, a sa istima nikakve veze nemate ...
ove tvoje gluposti ću potopit samo jednim pitanjem ČIJU KRV IMAMO !! bošnjana ili turaka
_________________ Znaš Bošnjače, nije davno bilo Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta Kad u našoj Bosni ponositoj I junačkoj zemlji Hercegovoj Od Trebinja do Brodskijeh vrata Nije bilo Srba ni Hrvata A danas se kroza svoje hire Oba stranca ko u svome šire Oba su nas gosta saletila Da nam otmu najsvetije blago Naše ime ponosno i drago Pjesma „Od Trebinja do Brodskijeh vrata“ Safvet-beg Bašagić, prvi broj lista Bošnjak 2. VII 1891.god.
|
|
Vrh |
|
 |
Tulkas
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 02 pro 2009, 20:59 |
|
|
Pogresno postavljeno pitanje.. Turci jesu narod, Bosnjani su regionalni naziv za sve narode koji su se nasli u odredjenom periodu na odredjenom mjestu pod odredjenom vlascu... Mijesas kruske i jabuke baja..
|
|
Vrh |
|
 |
BOŠNJO
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 02 pro 2009, 21:01 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Imam jedno pitanje.
Zašto ne postoji nijedna autohtona manjinska zajednica u svijetu, "srednjovijekovna dijaspora", a da se nazivaju Bošnjacima u nacionalnom smislu, bilo gdje u svijetu, osim u Turskoj? (a ti u Turskoj su nastali tek prije 100-200 godina nakon masovne migracije u Tursku nakon odlaska Osmanske Imperije, dakle ne radi se o 15. ili 16. stoljeću)
pa sa ovim si sam sebi skočio u stomak !! pa zar nisi sve reko...da su zadržali svoje pravo ime bošnajci, dasu se osjećali kao turci, uklopili bi se i ne bi ni spominjali bosansko porijeklo...pa različito bolan pričaju !!!!!!!!!! Robbie MO je napisao/la: Kako to da se sve izbjeglice iz srednjvijekovne Bosne, dakle autohtone zajednice koje danas postoje u Češkoj i Slovačkoj, Mađarskoj i Gradišću a znaju da su porijeklom iz BiH, zovu sebe oduvijek Hrvatima? Zar je i tamo išao "Stjepan Radić provodit propagandu pa su ga deportirali nazad na parnom brodu"?  zato što je bio jači nacionalni preporod hrvata bošnje je spriječila SHS, SFRJ da se nacionalno konačni izdefiniraju
_________________ Znaš Bošnjače, nije davno bilo Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta Kad u našoj Bosni ponositoj I junačkoj zemlji Hercegovoj Od Trebinja do Brodskijeh vrata Nije bilo Srba ni Hrvata A danas se kroza svoje hire Oba stranca ko u svome šire Oba su nas gosta saletila Da nam otmu najsvetije blago Naše ime ponosno i drago Pjesma „Od Trebinja do Brodskijeh vrata“ Safvet-beg Bašagić, prvi broj lista Bošnjak 2. VII 1891.god.
|
|
Vrh |
|
 |
BOŠNJO
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 02 pro 2009, 21:03 |
|
|
Starfucker226 je napisao/la: Ono je najžešći dokaz postojanja bosanskog plemena koje je doselilo, naime ljudi dragi gospodin Vego je uvjeren da je to bilo tako  pa de ti daj citat kakve knjige nekog "tvog" historičara, makar bio i nacionalistički, a koji će progovorit koju u tvoju korist imaš li ijednog bolan 
|
|
Vrh |
|
 |
BOŠNJO
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 02 pro 2009, 21:06 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ma iz Soli pa što ne kažeš, de nam se izbori za općinu, nas potomaka Bošnjana... ako si zahumljanin kakve veze imaš sa bošnjama moraš se odreći da si hrvat i VRATITI se svom matičnom narodu BOŠNJAMA
|
|
Vrh |
|
 |
Tulkas
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 02 pro 2009, 21:07 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Vidim da je i tebe lako "navuci" Prvi spomen dakle nije bio za bana Kulina Sam si se razjebo prika i pokenjo sve sto si pokusavao dokazat Ovaj je poceo landarat bez veze.. Bosnjo ili Dragane kako hoces (mozes se skrivati iza bilo kakvog nicka i lokacije iz koje dolazis, jer tesko da takva dva bolida postoje) ja cu da te razocaram jer dolazim iz onih krajeva DANASNJE Bosne koja nikad nije bila pod nikakvom kraljevinom Bosanskom.. Ajde sad opali se blokom u vugla Jesi skonto sta ces na ovo ili bi da preskocis pitanje??? Deder malo guglaj
|
|
Vrh |
|
 |
PCM
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 02 pro 2009, 21:09 |
|
|
BOŠNJO je napisao/la: PCM je napisao/la:
Od Turaka ste preuzeli praktički sve , oni su vam dali identitet ... Pozivanje na Kotromaniće je besmisleno do bola ... Nosite turska imena , muslimani ste , arhitektura , kuhinja , nošnje , praktički kompletan identitet ... pobogu sve ste copy/paste od Osmanilija , al glavno da si se našao tu pametovat o Kotromanićima i kome bi se oni u grobu okretali, a sa istima nikakve veze nemate ...
ove tvoje gluposti ću potopit samo jednim pitanjem ČIJU KRV IMAMO !! bošnjana ili turaka Isuse Bože ... Jel te krvi uči jeziku , jel te krv uči moralu , jel te krv uči odgoju ,jel te krv uči vjeri, jel te krv uči identitetu , jel te krv definira 1/1 da ćeš se pozivat na nju kao utočište ... Jesi li ti možda jedan od onih online genetičara povjesničara koji na temelju pokusa sa mitohondrijskom DNA prosipaju pamet . Ajde malo ako ćeš o krvi i DNA , tu sam "domaći" pa da te tvoje krvne nebuloze sperem u WC školjku ... Čiju krv ti imaš i čiju krv vi imate ja ne znam al znam da vas ima plavih , crnih , malih , visokih , nosatih , debelih , žgoljavih ... Ti i tvoji na koje se pozivaš ta tvoja "krv" je živila na prostoru kojeg je prejahalo i prejebalo 100 vojska , ratova , osvajača , pljačkaša , feudalaca i ti ćeš se u 21 stoljeću pozivati na tvoju KRV koju ti nosiš ... Isuse Kriste poremećenog lika nevjerovatno ... Znaš čiju krv nosiš ? Turskog age , austrijskog oficira , hrvatskog seljaka , ilirskog stočara , vlaškog čobana a dao bi se još tkogod nabrojat . Uživaj u uvjerenju da ti tisućama godina nitko izvan vidokruga sela i njive nije "nani" zagrnuo haljinu i skočio na posao ... Čiju on krv nosi ... Sinko moj nije ti ovo Island ... Za tebe je samo 
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 02 pro 2009, 21:12 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24659 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
ove tvoje gluposti ću potopit samo jednim pitanjem ČIJU KRV IMAMO !! bošnjana ili turaka Najmanji udio bošnjanske. Ima tu i humske, crnogorske, srpske, mađarske, dalmatinske, a i turske.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
 |
Starfucker226
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 02 pro 2009, 21:21 |
|
|
BOŠNJO je napisao/la: pa de ti daj citat kakve knjige nekog "tvog" historičara, makar bio i nacionalistički, a koji će progovorit koju u tvoju korist imaš li ijednog bolan  Citat o čemu? Nijedan ozbiljan povjesničar ne tvrdi da je postojalo bosansko pleme koje je doselilo, ni Vego nije sasvim siguran u to.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 02 pro 2009, 21:23 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38407 Lokacija: Gl. grad regije
|
BOŠNJO je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Ma iz Soli pa što ne kažeš, de nam se izbori za općinu, nas potomaka Bošnjana... ako si zahumljanin kakve veze imaš sa bošnjama moraš se odreći da si hrvat i VRATITI se svom matičnom narodu BOŠNJAMA E vidiš ja jesam potomak Bošnjana i to onih koje ti je babo zajebavo, a sad ti prahnulo da uzmeš moju povijest a? Vidiš mi smo odlučili odavno bit Hrvati, ne Jugoslaveni ne Bošnjaci i ne Bosanci (barem ne nacionalno). Ako Srbima koji su uvjerljivo jači narod po povijesti i svemu drugom, nije uspjelo od nas napravit Jugoslavene a kamo li Srbe, zašto bi to vama uspjelo? Možda je ipak lakše da se vi vratite korjenima. Ne vidim da Tariku ili Edi išta fali.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 02 pro 2009, 22:56 |
|
|
BOŠNJO je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: A u ostalom i da jesam, evo sad sam Hrvat, imaš li ti što protiv toga de mi reci? ama baš ništa nemam, i u tom kontekstu NEMOJTE osporavati ni nama pravo da se smatarmo bošnjama Nitko vam ne osporava pravo da se zovete kako god hoćete. BOŠNJO je napisao/la: nego želim skrenuti pažnju na drugu stavr, da obično iz te frustriranosti što se nije ČISTOKRVNI 'rvat doalze kompleksi pa se zbog toga želi biti VELIKI 'rvat da bi se nešto i nekome dokazalo, i to je ono što pravi probleme u BiH Pa mi nismo ni znali da nismo čistokrvni dok nam ti nisi "objasnio". Kako onda to pravi probleme ako mi mislimo da jesmo "čistokrvni" (što god to značilo)?
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1320 of 2558 - 51.6%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
caporegime
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 03 pro 2009, 10:14 |
|
|
BOŠNJO je napisao/la: Tulkas je napisao/la: Bosnjak, ajde da skratimo ovu zajebanciju. Zaista je interesantno ali ti ne zasluzujes ovoliku paznju.. Upisi gdje god hoces pojam "dolazak Hrvata" moze i Srba, naci ces stotine dokaza manje ili vise vjerodostojnih, nije bitno. Upisi pojam "dolazak Bosona, Bosnjaka, Bosnjana" qraca palaca neces naci nisa, jer da ima bilo sta nasao bi.. Dosta od mene samo ti nastavi upisivat gdje će ti izbacivat i mitomanske stranice PROČITAJ koju knjigu pa mi pokaži citat iz knjige, koja doakzuje/pokazuje bilo šta u tvoju korist kao što sam ja postavio konkretno stranice knjige, koja je dostupna svima jel ti misliš da si pametniji od Muhameda Filipovića koji odavno-godinama poziva bilo kojeg hrvatskog historičara da pokaže neki relevantan dokument (ne pjesmice ćelebije) koji spominje hrvatsko ime u Bosni pa nikako da se neko javi  kad se tunjo napije onda u kafani zove sve živo i mrtvo, i historiografe da se s njim nadjebaju i dušmane da se pobiju. kad ga odvedu kući, nakon što iduća dva dana provede s oblogom na glavi i lavorom ispod kreveta ne sjeća se više ničega. jebote, dohvati se mali neke knjige slučajno i sad cijedi sve i iz nje kao neporecivu istinu. hrvati se po njemu nisu naselili u bosnu jer neki pisac to nije izravno naveo. idi rađe u čergu istraživati vlastito porijeklo.
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
Vrh |
|
 |
caporegime
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 03 pro 2009, 10:21 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Imam jedno pitanje. Zašto ne postoji nijedna autohtona manjinska zajednica u svijetu, "srednjovijekovna dijaspora", a da se nazivaju Bošnjacima u nacionalnom smislu, bilo gdje u svijetu, osim u Turskoj? (a ti u Turskoj su nastali tek prije 100-200 godina nakon masovne migracije u Tursku nakon odlaska Osmanske Imperije, dakle ne radi se o 15. ili 16. stoljeću) Kako to da se sve izbjeglice iz srednjvijekovne Bosne, dakle autohtone zajednice koje danas postoje u Češkoj i Slovačkoj, Mađarskoj i Gradišću a znaju da su porijeklom iz BiH, zovu sebe oduvijek Hrvatima? Zar je i tamo išao "Stjepan Radić provodit propagandu pa su ga deportirali nazad na parnom brodu"?  ali zato imaš jedno autohtono selo u albaniji u kojemu, po vlastitom opredjeljenju žive hrvati. radi se o ljudima koji nose muslimanska imena i prezimena, idelani primjerci da ih tunjo i šemsko tanković odmah prozovu bošnjacima. ti ljudi su u albaniju došli poslije okupacije bosne od strane austrougarske iz okolice mostara. danas bi bili pravi veležovci i skakaći. međutim, ti ljudi za sebe kažu da su hrvati i da to ime nose sa sobom još iz bosne. pitaju ih-kako to? ovi slegnui ramenima i kažu,-tako nas djedovi naučili, da smo mi hrvati.
|
|
Vrh |
|
 |
caporegime
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 03 pro 2009, 10:23 |
|
|
ove tvoje gluposti ću potopit samo jednim pitanjem ČIJU KRV IMAMO !! bošnjana ili turaka to čiju krv ti imaš predstavljalo bi problem na svjetkom simpoziju genetičara.
|
|
Vrh |
|
 |
RajvoSa
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 03 pro 2009, 10:49 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3739 Lokacija: Nanya Lakes
|
Evo ti Tunje, jebo te on RajvoSa je napisao/la: Tunjo Filipović potječe iz Sesveta (stari Purger) Citat: Glumac Tarik Filipović u žarištu je medijskoga zanimanja, posebice otkad se oženio i dobio ovih dana sina kojemu je nadjenuo ime Arman. Hrvatski povjesničar prof. dr. Dragutin Pavličević istražio je porijeklo prezimena Filipović te nam otkriva zanimljive podatke.
- Prezime Filipović postalo je od osobnog imena Filip i ima ih u Hrvata, Srba, možda i Crnogoraca, ali i među Bosancima/Bošnjacima islamske vjeroispovijesti. To je jedno od brojnih prezimena prema kojima se ne može odrediti niti vjera, niti narodna/nacionalna pripadnost. U Hrvatskom biografskom leksikonu čak su 22 Filipovića, a od toga su trojica Bošnjaka. Kad je general Josip Filipović 18. kolovoza 1878. osvojio Sarajevo, pisalo se po hrvatskim novinama kako je on rođak bosanskih Filipovića.
Neki su begovi u Bosanskoj krajini, koju su tada još nazivali Turskom Hrvatskom, izjavili kako će novim vlastima pokazati tapije (povelje) koje potvrđuju da su staro, katoličko plemstvo koje je prešlo na islam. Međutim, potkraj 19. i na početku 20. stoljeća to su mnogi zanijekali i isticali svoje tobožnje korijene od bosanskih bogumila ili krstjana ili pak kako su došli iz Male Azije. Tako su Kapetanovići zatajili da su nekoć bili Cvitkovići, Firdusi da su bili Rajčići, slično je bilo i s Ljubunčićima, pa i Filipovićima. I oni su stvarali predaju o svojoj autohtonosti. Međutim, istina je ponešto drukčija - napominje Pavličević.
Poznato je, kaže, kako je Ante Starčević pisao o muslimanima kao najčistijem i najstarijem “plemstvu sablje u Europi” jer je znao podrijetlo mnogih, poglavito begovskih obitelji. Neki su od njih isticali svoje hrvatsko, katoličko podrijetlo, pa još 20-ih godina 20. stoljeća u Skupštini Kraljevine SHS velika se većina bosanskih muslimana pisala kao Hrvati. - Najviše podataka o tome ostavio je dr. Safet-beg Bašagić, ali i drugi. Još 1903. povjesničar dr. Rudolf Horvat napisao je članak “Franjo Filipović, kanonik-poturica”, a 1941. musliman hrvatske orijentacije Kasim Gujić u Napretkovu Kalendaru objavio je studiju “Hrvatsko podrijetlo begovskih familija u zapadnoj Bosni i Hercegovini” - upozorava Pavličević.
Zarobili ga Turci
Gujić doslovce piše: “Franjo Filipović rodio se u jednom selu blizu Sesveta (kraj Zagreba), gdje i danas žive potomci njegove braće... Franjo je bio zagrebački kanonik od 1567.-1573. god. Često je vodio čete protiv Turaka... G. 1573. sukobi se s Turcima nedaleko od Ivanića, koji ga uhvate i s velikim veseljem otprave u Carigrad. Na molbu kanonikove rodbine zauzimali su se za njega biskup Josip Drašković i kralj Maksimilijan. Najposlije poveli su se pregovori između kralja Maksimilijana i Porte o povratku Filipovića, ali su se oduljili jer Turci nisu ni pomišljali vratiti kanonika. Pokušali su najprije s nekim turskim zarobljenicima otkupiti Filipovića, ali se u tome nije uspjelo. Kasnije je tražena velika novčana otkupnina za kanonika, koja se nije smogla i tako je on i dalje ostao u Carigradu. Sam Filipović dođe u jesen 1574. do uvjerenja da je svaka nada u njegov povratak izgubljena i radi toga primi islam... Čim je kanonik Franjo Filipović prešao na islam, odmah je kao hrvatski plemić dobio turski plemićki naslov beg.
Dobio je novo ime Mehmedbeg, ali je i dalje zadržao prezime Filipović. Sultan ga je imenovao zaimom (lenskim vitezom)… i dodijelio mu kao zijamet (leno)… Glamoč. Njegovi su potomci današnji begovi Filipovići. I porodična tradicija sačuvana do danas među begovima Filipovićima ističe da je njihova starina Glamoč, da su prije 150-200 godina živjela (u Glamoču) tri brata: Mehmedbeg, Elibeg i Ajubeg. Prvi se oženio od Kulinovića iz Ključa, dobio miraz i prešao u Ključ. Drugi se oženio iz Zagorja (u Bosni), prešao u Zagorje i od toga su zagorski Filipovići. A treći je brat ostao u Glamoču.” Pavličević dodaje da su se ti Filipovići kasnije raseljavali na sve strane, pa tako i u Zenicu.
“Crna škola”
- Bivši kanonik Filipović bio je isključen iz Katoličke crkve. Sva loza iz njegova vinograda bila je počupana, sve njegove osobne stvari spaljene, sva vrata i prozori kurije na zagrebačkom Kaptolu bili su zakovani čavlima. Biskup Drašković naložio je da se čitava kuća premaže crnom bojom kako bi pobudila strah na sve one koji bi se usudili učiniti nešto slično. Ipak, tri godine kasnije, kuća je obnovljena i u nju su smješteni sjemeništarci. Puk je tu kuriju nazvao “crnom”, a školu “crnom školom”. Dakle, naziv “crna škola” za klerike nije došao od crnoga ruha budućih svećenika, nego od zacrnjene kurije kanonika Filipovića. Na njezinu mjestu danas stoji nedavno obnovljena zgrada bogoslovije, tik uz katedralu - priča Pavličević. U Zagrebu živi danas mnogo ljudi koji nose prezime Filipović. Najviše je potomaka stare, prigorske loze u koju je spadao i kanonik Franjo. Rasim iz ključke loze bosanskih Filipovića došao je u Zagreb 1946. i tu umro ostavivši nekoliko romana, poglavito o životu u Bosni, pa i o Filipovićima. - Ne znam je li se dosad rodio baš u Zagrebu ijedan Filipović iz grane kanonika i bega Filipovića, sve do Tarikova sina Armana. Dakle, krug se zatvorio, Arman se vratio kući, kraju iz kojeg je nevolja rata odnijela šukunšukundjeda Franju. Život piše najčudnovatije priče. Ovo je jedna od njih. Kismet (sudbina) baca ljude poput ptica u razna gnijezda. A u bliskim, srodnim gnijezdima ptiče naraste u pticu čiji se glas čuje preko svih vjerskih, nacionalnih i kulturoloških granica - zaključio je Pavličević ovu nadasve zanimljivu priču.
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
 |
BOŠNJO
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 03 pro 2009, 11:16 |
|
|
Tulkas je napisao/la: I evo ti Lasvanin hebo te Lasvanin i sta on kaze?? Da nema Hrvata
God. 1661. pećki patrijarh došao je u Bosnu s carskim fermanom, da podvrgne katolike pod svoju vlast. U tom radu naišao je na jak otpor katolika u Hlivnu. Kada je patrijarh pred hlivanjskim kadijom dokazivao svoja prava, mjesni katolici pobunili su se, pa je i muško i žensko navalilo na mešćanu (sudnicu). U bijesu sudnicu su razvalili, a kadija i patrijarh teškom mukom iznijeli su žive glave. O tome je narod spjevao narodnu pjesmu, koju je kasnije zabilježio fra Nikola Lašvanin i u svoj Ljetopis unio. U toj pjesmi sam narod u Hlivnu sebe naziva " Harvaćanima ", tj. Hrvatima. Taj dio pjesme glasi ovako:
,,Navališe Haravaćani i njihove mlade žene, S palicama, i s' kamenjem ... Svu mešćenu razorile, i kadiji tisno biše ...'' de se malo umij jesam li ja u uvodnim postovima rekao da se zahumljani već u periodu turaka i naročito austro-ugarske asimiliraju u hrvate i je li Livno U Bosni ???????? i jesu li tu bošnjaci ?? o čemu onda pričaš ??
|
|
Vrh |
|
 |
BOŠNJO
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 03 pro 2009, 11:19 |
|
|
Starfucker226 je napisao/la: BOŠNJO je napisao/la: pa ti si amater totalni ubijen mu je BRAT Mladen a ond aje SINA Mladena II postavio za bana Bosne koji uzgred budi rečeno kao i Pavao poslije ubistva Mladena I nisu ni smejli više doči ikad u Bosnu Nisam ja amater nego si ti bio pobrkao dva Mladena "Mladen I. Šubić Bribirski bio je brat slavnog Pavla I. Šubića Bribirskog, te se borio za vlast u Bosni sa Stjepanom I Kotromanićem. Naslijedio ga je Mladen II. Šubić Bribirski. Ubijen je za svog vladanja u Bosni 1304 godine, nakon čega je Pavao poveo vojsku i uništio pobunu bosanskih heretika." KNJIGU u ruke, pa se javi kad utvrdiš gradivo
|
|
Vrh |
|
 |
RajvoSa
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 03 pro 2009, 11:20 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3739 Lokacija: Nanya Lakes
|
Ko ti je to na Avataru?
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
 |
BOŠNJO
|
Naslov: Re: DANAŠNJI Hrvati hercegovine=asimilirani neretljani/zahumljani Postano: 03 pro 2009, 11:22 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Jasno je ne pričamo o nacijama nego o etničkim grupama i njihovim ETNOGENEZAMA. Mada su i etničke grupe vrlo rastezljiv i nedefiniran pojam, sa raznim nad-kategorijama, pod-kategorijama, te miješanjem i preklapanjem. Kod etnogeneze Muslimana/Bošnjaka glavni je period Turskog Carstva. Pokušaj usvajanja srednjovijekovnog kraljevstva u svijest je novijeg datuma (1993.), iako nema stvarne tradicije među Muslimanima u BiH, kao niti Srbima. I vidimo da to u praksi (s izuzetkom zastave, koju je inače za državnu zastavu BiH prvi predložio HDZ 1991.) nema uspjeha, već ostaje na deklarativnom i političkom. (a i to Cerić pokušava istrijebit) Katolici su jedini čuvali sjećanja i legende o srednjovijekovnim kraljevima, što je sasvim očekivano.
Ne samo da se muslimani nikad nisu identificirali sa srednjovijekovnim katoličkim kraljevima, nego je jasno za njih nisu ni čuli, a malobrojnim koji jesu to ih nije zanimalo jer se radilo o neprijateljskoj civilizaciji. Bošnjo, jel misliš da su ti ovi "pradjedovi" iz 1900. ikad čuli u svom životu za nekakve kaurske kraljeve vlaških imena Stjepan i Tvrtko, ili kraljicu Katarinu inače blaženicu (blaženik= niži rang svetca) katoličke crkve?
priča o ETNOGENEZI je priča o krvnom srodstvu a ne o kolektivnoj svijesti i religijskom nasljeđu !!!!!! dakle, riječ je krvnim naslejdnicima predturskih bošnjana koji su od turaka prilimili religiju i kulturološke elemente a to ti nečeš da prihvatiš , jer kod vas zahumljana je upravo SUPROTAN proces, nemate krvno nasljedstvo od hrvata jer niste etnogenski hrvati, ali ste prihvatili njihovo kulturološko/religijsko nasljeđe kao svoje i izgleda da to tebe upravo BOLI
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|