|
|
Stranica: 6/7.
|
[ 164 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ceha
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakvaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 11 sij 2021, 19:38 |
|
|
Istin je napisao/la: Istin je napisao/la: Štokavski i čakvski ne postoje kao zasebni dijalekti. Govor "štokavca" ikavca iz dalmatinske zagore je bliži govoru "čakavca" sa obližnjeg otoka nego govoru drugog "štokavca" iz neke turske mahale. O ovome se već pisalo južna čakavica je "hrvatskija" dok sjeverni čakavci su nešto drugačiji jer imaju više nekih stranih ekavskih (slovenskih?) utjecaja. Daily reminder. Da se vratimo malo na temu-jezik. Ovo nije do kraja točno. Novoštokavska ikavica, pogotovo govori Primorja i Zagore/Hercegovine je jako bliska južnočakavskoj ikavici. Ali to je zato što je južnočakavica (ova ikavska) bliska štokavici (selidbe pred turcima), a ne obratno. Ne postoji hrvatskija čakavica. Arhaičnija je ona na sjeveru, ne na jugu.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakvaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 11 sij 2021, 19:39 |
|
|
Orion je napisao/la: K:M je napisao/la: Radujem se da stokavce, nasu bratiju "izbacite" tko suvisne i nedorasle....mi ce mo ih "bratski prigrlit
treba pravoditelj, za cakavski i kajkavski, koliko je to sve neprirodno i umjetno, a sklepano u 1 naciju.
lasica bi bio Srbenda sa dna kace i naucio bi 5 do 6 slova sto ga muce.
Samo za informaciju Bednjanski nije niti kajkavski, već su Bednjanci razvili svoj vlastiti jezik. Odkud ti to?
|
|
Vrh |
|
|
Orion
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakvaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 11 sij 2021, 20:09 |
|
|
Ceha je napisao/la: Orion je napisao/la: Samo za informaciju Bednjanski nije niti kajkavski, već su Bednjanci razvili svoj vlastiti jezik. Odkud ti to? Čuo sam od ljudi koji su povezani sa tim dijelom zagorja. Bednjanski ne samo da se štoakvcima nerazumljiv, već i ostalim kajlkavcima. Pogleda samo u drugom video komentare, gdje ti se javljaju Zagorci. Možda bi se mogao klasificirati kao kajkavski, ali poenta je u tome da bednjanci su razvili svoj vlastiti govor, specifičan samo za taj kraj
|
|
Vrh |
|
|
K:M
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 11 sij 2021, 20:58 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2020, 22:28 Postovi: 3749 Lokacija: Nizza, Naissus,Nis
|
K:M je napisao/la: Lasica i Ceha su MEGA MEGALOMANI. Kulin ban piše, ja Srbin.... Tvrtko je Srbin, u Mileševi se okrunio.
Katarina kći Đurađa/Grgura Brankovića, vladara Srbije (smedr despot) udana za Stjepana koji se u Smedrevu PRIZETIO.
Vladao 100 dana, IZDAO I PRODAO ZA 2 sanduka ZLATA. Izdajnik gubi glavu 4 g docnije.
Katarina ortodox "ostavlja Bosnu papi" NEBULOZE.
Kći kneza Lazara Jelena udaje se za Balšića (nije poslao vojsku na Kosovo), brzo umire....preudaje se za Srbina Sandalja Hranića. Dece nemaju. Posle njegove smrti BRATANAC Stefan Vukčić Kosača hercog od sv. Save nastavlja da vlada....
Hrvata nema iza Vrbasa i Cetine.
Da je malo bila drugačija povjest zap Herc i deo Bosanaca
bi SVI BILI Srbi....bili bi u Cg i IŠLI NA LITIJE. Svi Hrvati, koji su stolovali u Smedrevu i Bgd, bili su POGUBNI I PODLI IZDAJNICI. Ovaj je pobjegao pod okriljem noći i pod krinkom "da odnese tetki ljek". Sa tovarima zlata, a cela posada se predala, bez borbe. 1459 g. Hrvat nam UGASIO DRŽAVU, preko 280 g staru u kontinuitetu. Lepo je knez Lazar udadbama 4 kćerio pravio SUVEZNIŠTVA. Jelenu dao Balšiću, druga grofu u Celje, treća bugarsk caru, četvrtu Tvrtku, a Oliveru, mati Milica dade sultanu Bajazitu. Tko je od Hrvata imao takvu moć, utjecaj i viziju za politiku?
_________________ Borac protiv ropstva i pampers pelena, koje poklanja AV, uz najjeftinije roblje
Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakvaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 11 sij 2021, 21:11 |
|
|
Orion je napisao/la: Ceha je napisao/la: Odkud ti to? Čuo sam od ljudi koji su povezani sa tim dijelom zagorja. Bednjanski ne samo da se štoakvcima nerazumljiv, već i ostalim kajlkavcima. Pogleda samo u drugom video komentare, gdje ti se javljaju Zagorci. Možda bi se mogao klasificirati kao kajkavski, ali poenta je u tome da bednjanci su razvili svoj vlastiti govor, specifičan samo za taj kraj Kakve toeima veze s bilo čim? Status jezika ne ovisi samo o razumljivosti. Pogle razne dijalekte engleskog
|
|
Vrh |
|
|
Krilnik
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 11 sij 2021, 23:31 |
|
|
KiMe, šta je u vašoj povijesti Đurad Branković, turski slugan koji se za njih borio kontra kršćanske koalicije na Kosovu polju (druga bitka 1448.) pa su mu ovi kao zahvalu zauzeli i islamizirali zemlju?
I kako vaša povijest općenito promatra turske sluge srpske nacionalnosti koji su se za otomanske interese borili od 14. i 15. (Nikopolj, Varna, Kosovo polje druga bitka) pa sve do početka 18.stoljeća (kada kreću prvi srpski ustanci).
_________________ Prvo sapun, onda parfem.
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 14 sij 2021, 04:21 |
|
|
K:M je napisao/la: Lasica i Ceha su MEGA MEGALOMANI. Kulin ban piše, ja Srbin.... Tvrtko je Srbin, u Mileševi se okrunio.
Katarina kći Đurađa/Grgura Brankovića, vladara Srbije (smedr despot) udana za Stjepana koji se u Smedrevu PRIZETIO.
Vladao 100 dana, IZDAO I PRODAO ZA 2 sanduka ZLATA. Izdajnik gubi glavu 4 g docnije.
Katarina ortodox "ostavlja Bosnu papi" NEBULOZE.
Kći kneza Lazara Jelena udaje se za Balšića (nije poslao vojsku na Kosovo), brzo umire....preudaje se za Srbina Sandalja Hranića. Dece nemaju. Posle njegove smrti BRATANAC Stefan Vukčić Kosača hercog od sv. Save nastavlja da vlada....
Hrvata nema iza Vrbasa i Cetine.
Da je malo bila drugačija povjest zap Herc i deo Bosanaca
bi SVI BILI Srbi....bili bi u Cg i IŠLI NA LITIJE. I onda je svizac zamota čokoladu. Proglasia ti HRVATINiće za Srbe . Hrvata da nima iza Cetine? Ajde čoviče. Tolika su stolića ostali izvan samostalnog hrvatskog kraljevstva, odnosno posli, hrvatskog kraljevstva u personalnoj uniji, pa nisu zaboravili svoje hrvatstvo. Vladali su svi mogući drugi, no nisu izgubili hrvatsku svist ni hrvatsko ime. U doba nacionalnih buđenja, dok su bili u austrijskom dilu Monarhije, oti krajevi glasovali su za hrvatsku opciju, ne za autonomaše, niti za srpske stranke. Pisali su svojin pismon koji su nazivali "(h)arvacko pismo", "arvatica" i knjige na njoj zvali su librima (a)rvackin. weasel je napisao/la: Mi smo stvarno tu bili nevjerojatni, Mađari pošalju svoje da zapišaju teren i umjesto da oni pomađare lokalce, lokalci pohrvate njih i tako od Erdodija nastade Hrvatina na kvadrat branitelj Siska dični Toma. Isto sa njemačkim plemstvom. Došli u Hrvatsku i Slavoniju širit lebensraum a generaciju poslje im djeca s Saborom šurovala protiv centrale. Izila trava konja Krilnik je napisao/la: I također, ako Ladislavova vojska na kraju 11.stoljeća, nakon Zvonimirove smrti, prelazi granicu i bori se sa Petrom Svačićem na Gvozdu, onda je sjeverno od Gvozda, Kupe, Save, čije područje? Gle dolnji livi dil zemljovida. Kingdom of Croatia koji se prostire gotovo do Drine. Krilnik je napisao/la: Ja ti kažem da je to područje prema povijesnim spisima bilo po kontrolom ugarskih, a ne hrvatskih velikaša, znači Kosegija i Csakova, kao i njihovih naslijednika.
Ne sporim da je populacija bila većinom slavenska (kao i dobar dio onoga što danas nazivamo Mađarskom), no moj je zaključak da ta područja nisu bila pod kontrolom hrvatskih velikaša, te da nije bilo otomanske najezde, kao i pretumbacije, seoba koje su slijedile, da bi ta područja ugarski velikaši u potpunosti mađarizirali, te da ona nikada nebi postala dijelom hrvatske države (kažem pogotovo današnja Slavonija što se Hrvata tiče, kao i Vojvodina u slučaju Srba). Mađarska nije uspila mađarizirat ni područje uže Mađarske, nego tek u 2. polovici 19. stolića agresivnon mađarizacijon. Pa i takva Mađarska je bila miston di su brojni narodi u njoj imali kulturna sridišća, ka' Srbi u Novom Sadu. Mađariziranje je najjače pogađalo katolike i u većoj miri protestante. Tu su sramnu ulogu odigrali odnarođena inteligencija Hrvata koji su vlastiti narod kažnjavali zbog govorenja hrvatskin. Oko 1908. donili su nike zakone kojin su mađarizirali toponime koji su velikin dilon bili slavenski. Nakon popušitisa u prvome svitskon ratu vrlo agresivno su mađarizirali nemađare da bi si psihološki kompenzirali velike teritorijalne gubitke kompaktiranjen nacije. Tome su odolili samo Nimci jer je Nimačka ih štitila i sami su bili jako organizirani. Nakon drugega svitskog rata opet Mađarska agresivno mađarizira, a na piku su osobito Hrvati koji nakon rezolucije Informbiroa su sumnjivi element i dosta su ih raselili; bilo je kažnjivo slušanje Radio Zagreba, a u pogranično područje prima Jugoslaviji i Austriji nije svatko moga uć kako je htia, a baš ondi je dosta Hrvata. Onda se tako tu nepouzdane narode snažno mađariziraju i dopeljavaju "pouzdane" Mađare iz drugih krajeva. Uvitno rečeno, Mađarska je imala sriće nakon 1918.: iako poražena zemlja, pustili su joj se izdivljavat na nacionalnin manjinama i tako je sve bilo do demokratizacija 1990-ih. U vrimenu 1918. - 1941. bili su donili zakone kojima su mađarizirali mnoga nemađarska prizimena. "Zlatni" socijalizam bavio se samo Italijon i Austrijon te smo učili o talijaniziranju hrvatskih i slovenskih prizimena, no odnarođivanje sunarodnjaka u "bratskin prijateljskin socijalističkin zemljamana" se prišućivalo. Tu i tamo se spominjalo ali se to nije izdizalo na razinu za državni pritisak.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 15 sij 2021, 02:48 |
|
|
Ma od Srba samo priče Srbi svi i svuda.... Nego, napravio sam jednu dobru kartu, hrvatski srednjovjekovni dijalekti. Ima i objašenjenje sa strane, što je koji dijalekt
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 15 sij 2021, 11:15 |
|
|
Ceha jesi ti lingvist?
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 15 sij 2021, 14:13 |
|
|
weasel je napisao/la: Ceha jesi ti lingvist? Nisam, ITevac sam, a i igram se nešto s ekonomijom, recimo to tako Ovo mi je postalo fora kada sam se prepucavao po netu s raznoraznim Srbima koji su vjerovali da svi živi govore srpski. Uzmeš malo Lisca, Lukežićke, pročitaš par knjiga, staviš na papir I onda vidiš gomilu idiota kak im para izlazi na uši Pazi ovdje je fino objašnjeno što čini koji dijalekt dijalektom. Nisu sve razlike, ali dovoljno jednostavno da bi to čak i neki bedaci skužili Mislim da do sada nije bilo lingvističke karte u cca granicama hr. srednjovjekovnog kraljevstva na netu
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 15 sij 2021, 14:26 |
|
|
Treba premrežit svemrežje s hrvatskom kulturom, jezikom i povijesti. Dobro je što više takvog materijala napravit kako bi se prije svega Hrvati educirali.
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
buenos aires
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 15 sij 2021, 15:19 |
|
|
weasel je napisao/la: Zamislimo da je Hrvatska ostala u granicama ostatci ostataka, istočno od toga je uzela Venecija ili Srbi ili nikada nije oslobođeno od Turaka sasvim svejedno. Ostaje nam malena Hrvatska površinski slična Sloveniji, također i slične populacije. Štokavaca nema, iseljeni ili posrbljeni ili po.turčeni. Ostatak povijesti je isti, Austrija, pa Autro Ugarsk... Bi li se Hrvati i Slovenci spojili u jednu naciju s obzirom na bliskost čakavaca i kajkavaca sa Slovencima i obrnuto. Zajedno bi se borili protiv Austrije i Mađarske... Protiv germanizacije u mađarizacije... Dio Slovenaca se u doba ilirskog pokreta i prvih nacionalizama smatrao Hrvatima, tj. postojale su ovakve ideje. Možda bi Zagreb bio glavni grad Hrvatovenije ili Slovatske. Smatram kako bi gotovo sigurno došlo do većeg zbližavanja dva naroda ukoliko bi nestao štokavski element Hrvata. Bez štokavskog elementa ste go k.
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 15 sij 2021, 15:29 |
|
|
Ceha je napisao/la: weasel je napisao/la: Ceha jesi ti lingvist? Nisam, ITevac sam, a i igram se nešto s ekonomijom, recimo to tako Znači najbolja vrsta lingvista.
_________________ HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.
Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 15 sij 2021, 19:06 |
|
|
weasel je napisao/la: Treba premrežit svemrežje s hrvatskom kulturom, jezikom i povijesti. Dobro je što više takvog materijala napravit kako bi se prije svega Hrvati educirali. Upravo tako Točno se vidi da fali edukacije
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 15 sij 2021, 19:07 |
|
|
|
Vrh |
|
|
K:M
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 15 sij 2021, 19:28 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2020, 22:28 Postovi: 3749 Lokacija: Nizza, Naissus,Nis
|
Dr Ceha i Lasica "edukatori". Sa travničkog ili Lištica sveučilištu.
Samodopadni tko Miroljub Petrović i "pod mač bato". Kućna varijanta "experta".
_________________ Borac protiv ropstva i pampers pelena, koje poklanja AV, uz najjeftinije roblje
Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 15 sij 2021, 20:45 |
|
|
K:M je napisao/la: Dr Ceha i Lasica "edukatori". Sa travničkog ili Lištica sveučilištu.
Samodopadni tko Miroljub Petrović i "pod mač bato". Kućna varijanta "experta". Treba vas Bugare malo obrazovat, jbg
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 16 sij 2021, 03:21 |
|
|
Ceha je napisao/la: Ma od Srba samo priče Srbi svi i svuda.... Nego, napravio sam jednu dobru kartu, hrvatski srednjovjekovni dijalekti. Ima i objašenjenje sa strane, što je koji dijalekt Zaboravia si Hrvate sa siverne strane Drave i Mure, a bili smo nazočni i istočnije. Ima jedan stari znanstveni članak, a bavia se je slavenskin govoriman u Panonskoj nizini pri dolaska Mađara i u stolićiman nakon njihova dolaska. Po naričjiman su bili Južni Slaveni. Trag toga je što su južnoslovačka naričja južnoslavenska.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 16 sij 2021, 20:43 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Ceha je napisao/la: Ma od Srba samo priče Srbi svi i svuda.... Nego, napravio sam jednu dobru kartu, hrvatski srednjovjekovni dijalekti. Ima i objašenjenje sa strane, što je koji dijalekt Zaboravia si Hrvate sa siverne strane Drave i Mure, a bili smo nazočni i istočnije. Ima jedan stari znanstveni članak, a bavia se je slavenskin govoriman u Panonskoj nizini pri dolaska Mađara i u stolićiman nakon njihova dolaska. Po naričjiman su bili Južni Slaveni. Trag toga je što su južnoslovačka naričja južnoslavenska. Čitao sam to, to je Mijo Lončarić, srednjoslovačko narječje (osnova današnjem slovačkom standardu) je hrvatskog porijekla. Mislim da se knjiga zove Kajkavsko narječje. Međutim, ne znamo točno o kojim je dijalektima tamo riječ, a ovdje sam se (uz iznimku zapadne Istre), ograničio na područje hrvatskog kraljevstva. U zapadnoj Istri su od hrvatskih dijalekata prisutni postojeći, samo su tamo bili izmješani s romanima. U Srijemu sam išao do granice Vukov(ar)ske županije sa Srijemskom. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... ki_mir.jpgNa istoku sam išao do istočnoštokavskih govora; https://slideplayer.org/slide/14692908/ ... 4%8Dja.jpgIako ova karta ima grešaka, sve su istočnije... Razmišljao sam uključiti i Baranju, tamo su se govorili ovi polukajkavski slavonski, ali mi je onda problem povući sjevernu granicu.... Hrvatsko kraljevstvo je išlo i dalje na istok, i ovaj komadić Drine u Bijeljini i Bratuncu zapravo i nije neka razlika, ali... Veći je problem sa istočnoštokavcima gornjeg Podrinja i istoka Zahumlja i Travunje
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 17 sij 2021, 04:04 |
|
|
Ceha je napisao/la: Hrvatsko kraljevstvo je išlo i dalje na istok, i ovaj komadić Drine u Bijeljini i Bratuncu zapravo i nije neka razlika, ali... Veći je problem sa istočnoštokavcima gornjeg Podrinja i istoka Zahumlja i Travunje Srebrenica i Bratunac dugujedu svoj nastanak i/ili razvitak Dubrovačkoj Republici, pa si rišia dil tega problema. Isto je i s Fočom, koja je na Dubrovačkom drumu, imala je katoličke rudare Sase, bila u vlasništvu Kosača..
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 17 sij 2021, 04:32 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Ceha je napisao/la: Hrvatsko kraljevstvo je išlo i dalje na istok, i ovaj komadić Drine u Bijeljini i Bratuncu zapravo i nije neka razlika, ali... Veći je problem sa istočnoštokavcima gornjeg Podrinja i istoka Zahumlja i Travunje Srebrenica i Bratunac dugujedu svoj nastanak i/ili razvitak Dubrovačkoj Republici, pa si rišia dil tega problema. Isto je i s Fočom, koja je na Dubrovačkom drumu, imala je katoličke rudare Sase, bila u vlasništvu Kosača.. Ma znam. Ako pogledaš ovu jekavsku grupu (Kotor, Dubrovnik, Neretvu i Vrhbosnu) očito je što joj je izvor. Iako jezikoslovci smatraju da su svi zapadnoštokavski (osim eventualno rubnih), originalno jekavski, pa da su kasnije zapadni postali ikavski. Međutim, linija je ovakvom nacrtana još prije stotinjak godina. U Hercegovini sam ju promijenio jer postoji izvor, Vidović je napisao desetke radova o tome... Iako je i tamo moglo ići istočnije, riječ je o dva dijalekta. Hrvatski bi trebao biti neretvanski, koji se nalazi u Poneretlju. Istočnoštokavski bi trebao biti istočnohumski, po vrtletima Gackog i okolice... Kajkavska linija je pomaknuta na istok po radovima Lončarića, a bilo je i radova koji su pokazivali micanje čakavskih isoglosa na istok, npr. Lisac navodi da je makarsko područje bilo miješano, ali da su na kraju prevladale štokavske isoglose. Najmanji problem bi bilo maknuti liniju za tih desetak km, ali trebao bi mi neki izvor, nečije istraživanje tih govora. Ova karta mi je zanimljiva iz dosta razloga. Ako pogledaš isoglose od zapada k istoku imaš; *ekavske i poluekavske čakavske *ikavske (i jekavske) čakavske *ikavske štokavske *jekavske štokavske na ove prve, arhaičnije čakavske se nastavljaju arhaičniji kajkavski, na ove ikavske, poluštokavske čakavske se nastavljaju kajkavski s nekim štokavskim isoglosama, a na šćakavske ikavske i jekavske polukajkavski u slavoniji... Fino se vide gradijenti jezika. S time da je Srebrenica na karti prikazana kao dio hr.jezika.
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 18 sij 2021, 00:37 |
|
|
Ceha je napisao/la: na ove prve, arhaičnije čakavske se nastavljaju arhaičniji kajkavski, na ove ikavske, poluštokavske čakavske se nastavljaju kajkavski s nekim štokavskim isoglosama, a na šćakavske ikavske i jekavske polukajkavski u slavoniji... Fino se vide gradijenti jezika.
Zapadnoštokavskih ikavaca (zagorsko-ličko-hercegovačko-bosansko-bunjevačka ikavica) imaš štokavaca i šćakavaca. U Zagori je od Cetine na zapad štokavska, a na istok šćakavska. Za Poljica na jugu toka Cetine nisam baš siguran, tu su čakavski elementi a čakavci izgovaradu šć.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 18 sij 2021, 01:51 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Ceha je napisao/la: na ove prve, arhaičnije čakavske se nastavljaju arhaičniji kajkavski, na ove ikavske, poluštokavske čakavske se nastavljaju kajkavski s nekim štokavskim isoglosama, a na šćakavske ikavske i jekavske polukajkavski u slavoniji... Fino se vide gradijenti jezika.
Zapadnoštokavskih ikavaca (zagorsko-ličko-hercegovačko-bosansko-bunjevačka ikavica) imaš štokavaca i šćakavaca. U Zagori je od Cetine na zapad štokavska, a na istok šćakavska. Za Poljica na jugu toka Cetine nisam baš siguran, tu su čakavski elementi a čakavci izgovaradu šć. To je ova karta Odnosno ova; A povijesno je bilo ovako; Ovi iz primorja među Cetine i Neretve (to je Makarsko-primorski dijalekt) su ti polučakavski. Lisac piše da su se tamo miješale izoglose, ali da su na kraju prevagnuli štokavski utjecaji. Oni su sačuvali šćakavske isoglose. Ovi iz Zabiokovlja i iza Cetine su isto bili polučakavski, ali su izgubili šćakavske izoglose, tamo se prešlo u štakavski. Oni su (skupa s ovima s juga zapadnohumskog) završili u JZ istri, oko Pule. Samo što su oko Zadra još dodatno čakavizirani. Iz tog područja je i Moliškohrvatski. Što se ostatka tiče, ovi u Hercegovini (dakle ispod TGa, TG je šćakavski) su štakavski, to je bivši zapadnohumski. Imaju dva poddijalekta, jedan je ovaj koji je bliže moru (oko Ljubuškog), koji je završio u dalmatinskoj Zagori između Zrmanje i Cetine, i (dodatno čakaviziran) oko Pule u Istri. Drugi je više u unutrašnjosti, oko Mostara, od tamo potiču Bunjevci, dakle štakavski ikavci (zapadne) Like, Gorskog Kotara, te Bačke.... Šćakavski su ovi livanjsko-vrbaški (koji su vjerojatno i prije išli do rijeke Bosne, tamo oko Žepča). Dakle, imaš 4 dijalekta, pola su štakavski, pola su šćakavski. Drugo razlikovanje je koliko imaju čakavskih isoglosa, odnosno koliko su arhaični u nekim stvarima. Ovaj SZ bosanski ili donjovrbaski je isto prijelazni dijalekt, isto bi trebao biti "polučakavski", prijelaz između čakavskih u pounju i šćakavske ikavice oko Livna, gornjeg toka Vrbasa i toka Bosne bi trebao biti postepen. Vjerojatno su imali i kajkavskih izoglosa, kako je dobar dio područja bio u zagrebačkoj biskupiji. Dio njih je završio i u Gradišću, a dio, dodatno kajkaviziran, zapadno od Zagreba, preba granici sa Slovenijom Velim, ti dijalekti su interesantni. Svi čakavski su šćakavski, osim onih oko Pule. Svi kajkavski su šćakavski (osim jednog poddijalekta na sjeveru Moslavine). Svi staroštokavski su šćakavski. Pola novoštokavske ikavice su šćakavci, druga polovica su štakavci. Svi novoštokavski jekavci su štakavci. S time da svi štakavci imaju ostale zapadnoštokavske naglaske i nastavke, samo su izgubili izoglosu. A izoglosa je ta da su suglasnički skupovi St' i sk' Zd' i zg' dakle s/z ispred t/d ili k/g koji su jotarini prešli u št', žd', odnosno ostali kao šć, žđ, te se zato zovu šćakavski. Nisu prešli u št. Kod Bugara svi općeslavenski t' (jotirano t) prelaze u št, kod istočnih slavena u č (izgovorom tš ), a kod zapadnih slavena je prešlo u c. Kako su bugarski govori osnovica crkvenoslavenskog , ovo su ti utjecaji. Kod Srba su jači, oni imaju op štine i sve štenike.... Uglavnom, iz ova 4 ili 5 ikavska je nastala današnja novoštokavska ikavica. Ovi iz Makarske su se još malo razmilili po otocima. Ovi iz Zabiokovlja su završili u Istri, a na njihovo mjesto su došli ovi Livno-Vrbas područja. Sinj je npr. iz Rame. Ovi iz Zagore između Cetine i Zrmanje su s juga zapadne Hercegovine/Huma (okolica Ljubuškog). Ovi iz zapadne Like, Gorskog Kotara i Bačke su sa sjevera zapadne Hercegovine/Huma (okolica Mostara). Ovi po zapadnoj Bosni su iz Livna i gornjeg Vrbasa. Sada bi tu vezano imali i ove ikavsko-jekavske iz Poneretlja, oni su se prebacili na prostore zapadno od Brčkog i jekavizirali do kraja. Dubrovački su se održali u svom kraju, jedino su potisnuti iz Trebinja i okolice, tamo su došli ovi (sjeverno)crnogorski. Istočnobosanski jekavski šćakavski su isto potisnuti, našli se oko Pečuha, Kostajnice i Virovitice. U Slavoniji su se ovi polukajkavski popunili doseljenicima iz porječja rijeke Bosne krajem 17.stoljeća (vojna Savojskog) i iz Zagore i Dalmacije nakon ww2, pa se razvio današnji slavonski dijalekt. Arhaična šćakavica, ikavskog, ikavsko-ekavskog i ekavskog (posavskog, podunavskog i podravskog) tipa... Uz dodatak da su se govori Kotora i Boke približili zetskima, a i prije su sadržavali neke njihove, prijelazne izoglose. I to je to s hrvatskim štokavskima, slične priče postoje i za čakavske i kajkavske, zna se od kuda je koji govor....
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 18 sij 2021, 17:36 |
|
|
Inače ova karta je zanimljiva i kada se gleda sa županijskom kartom Hrvatskog Kraljevstva;
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 19 sij 2021, 01:57 |
|
|
Impresivan trud.
Kad pogledaš samo sve te raznolikosti kod nas Hrvata... Bože, lipa li jezika i naroda.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|