|
|
Stranica: 7/7.
|
[ 164 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ceha
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 19 sij 2021, 03:26 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Impresivan trud.
Kad pogledaš samo sve te raznolikosti kod nas Hrvata... Bože, lipa li jezika i naroda. Hvala Bogat narod i jezik u svakom slučaju
|
|
Vrh |
|
|
AgramerZG
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 27 svi 2024, 11:28 |
|
|
iprodano je napisao/la: weasel je napisao/la: Kao što se vidi s ove moje brzinske karte mi smo tada bili jadni, bijedni, izmoreni, financijski kolabirali, te nagurani na manje od 1/5 nekadašnje države. I još je ta šaka jada bila podjeljena na Bansku Hrvatsku, Mletke i ficlek kak bi ceha rekel oko Dubrovnika. @Ceha mislim da ću počet radi srednjovijekovne karte. Mislim da je živo čudo što smo kao narod i država preživjeli ta dva surova stoljeća (16. i 17.) Pogotovo kad se uzmu demografski gubici. Čitao sam studiju naš najpoznatijih demografa (časopis Matice Hrvatske Hrvatska revija 1-2 2012.) da bez turskih osvajanja da bi nas bilo oko 20 milijuna. Sa Osmanskim prodorima mi smo kao populacija dosta nastradali, iz toga časopisa kaj se populacije tiče imami smo 1010 mili 1500. da bi 1700., znači za 200 godina spali 645k doslovno katastrofa, a svi ostali su imali porast i Ugarska od 20%. Da smo i mi imali rast kao Ugarska imali bi 1212 mili ili ex-Ju od 22.2% što iznosi 1234mili. Znači dosta smo nastradali kao narod, kaj se vidi i u demografiji i danas. Bilo bi zanimiljo da je Slavonija bila u vazalnom odnosu sa OC kao Erdedilj i Vlaška recimo 100+ godina koliko bi tek onda demografski Slavonija profitirala, jer u Erdelju i Vlaškoj nije bilo toliko drastično pad broj stanovnika niti ekonomskih pustošenja, jedino bi Lika i južno Pounje i Kordun bili pod OC kao što je i bilo do 1699.
_________________ Vježbaj, pizda ti materina
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 27 svi 2024, 11:59 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39219 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Dovoljna činjenica da je Horvat najčešće prezime u Mađarskoj i među najčešćim u Češkoj i Slovačkoj da se dobije privid koliko je prognanika iz Hrvatske spas pred Turcima potražilo u tim krajevima. Mi smo imali strašne gubitke, 100 godina praktično ratnog stanja, gladi i ekonomske propasti. Mi i Mađari smo najviše nastradali u turskim napadima.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
AgramerZG
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 27 svi 2024, 15:07 |
|
|
daramo je napisao/la: Dovoljna činjenica da je Horvat najčešće prezime u Mađarskoj i među najčešćim u Češkoj i Slovačkoj da se dobije privid koliko je prognanika iz Hrvatske spas pred Turcima potražilo u tim krajevima. Mi smo imali strašne gubitke, 100 godina praktično ratnog stanja, gladi i ekonomske propasti. Mi i Mađari smo najviše nastradali u turskim napadima. Za Mađare baš se ne može reći da su toliko nastradali kao mi, oni su uspjeli do 1699. vrati sav okupirani teritiriji i imali u to vrijeme okupacije i ratova imali porast stanovništva od 20% a mi smo imali deomografske gubitke od 36% i dobile granice kakve imamo danas. Tako da mi smo najveći gubitnici kaj se tiče populacijskog rasta.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 27 svi 2024, 15:16 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39219 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Mađari su teritorijalno izgubili ništa manje od nas a na njihovu zemlju naseljeni Srbi i Rumunji dok su se Mađari povukli na sjever. Njih je izvuklo jer su na kraju uspjeli asimilirati masu Slavena.
|
|
Vrh |
|
|
AgramerZG
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 27 svi 2024, 15:23 |
|
|
daramo je napisao/la: Mađari su teritorijalno izgubili ništa manje od nas a na njihovu zemlju naseljeni Srbi i Rumunji dok su se Mađari povukli na sjever. Njih je izvuklo jer su na kraju uspjeli asimilirati masu Slavena. Mi smo teritorijalno više izgubili a pun više demografski.
|
|
Vrh |
|
|
konzerva
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 27 svi 2024, 16:04 |
|
|
daramo je napisao/la: Mađari su teritorijalno izgubili ništa manje od nas a na njihovu zemlju naseljeni Srbi i Rumunji dok su se Mađari povukli na sjever. Njih je izvuklo jer su na kraju uspjeli asimilirati masu Slavena. Samo je pitanje jesu li to isti Mađari, treba li to uopće uspoređivati. Genetski se današnji Mađari totlno razlikuju od one ekipe koja je zauzela Panoniju u 9. stoljeću Dva su razloga tome, Mongoli i Turci Ako za 5 stoljeća budu živjeli neki potomci Indijaca u Britaniji i nazivali se Britancima, i govorili engleski, jesu li se time Engezi izvukli??
|
|
Vrh |
|
|
konzerva
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 27 svi 2024, 16:06 |
|
|
AgramerZG je napisao/la: Za Mađare baš se ne može reći da su toliko nastradali kao mi, oni su uspjeli do 1699. vrati sav okupirani teritiriji i imali u to vrijeme okupacije i ratova imali porast stanovništva od 20% a mi smo imali deomografske gubitke od 36% i dobile granice kakve imamo danas. Tako da mi smo najveći gubitnici kaj se tiče populacijskog rasta.
Vratili jesu teritorij, ali su izgubili etničku većinu na dobrom djelu, što je imalo efekta na teritorijalne gubitke 1918. Čak se i hrvatski etnički prostor proširio na račun Mađara.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 27 svi 2024, 16:14 |
|
|
Odakle vam ti demografski podaci? Ja sam negdje naletio na procjene da je Kraljevina Ugarska skupa s Hrvatskom u vrijeme turske agresije imala oko 4 milijuna stanovnika a sama Kraljevina Hrvatska oko pola milijuna. Nasuprot toga Turska je tada imala 20 milijuna stanovnika.
|
|
Vrh |
|
|
Michael Collins
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakvaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 27 svi 2024, 16:15 |
|
|
Krilnik je napisao/la: dudu je napisao/la: Bilo bi to zajebana država, ali Republika Dinarska bi ju pregazila kao beba zvečku. Potcjenjuješ "germanski" mentalitet sjevernjaka Većina plemića na sjeveru još u 19. stoljeću je bila porijeklom sa "juga", dakle Jelačić iz Bužima kraj Bihaća, Draškovići iz Like. Slavonija (današnja središnja i sjeverna Hrvatska) jest za razliku od teritorija današnje Slovenije imala i lokalno plemstvo, ali je ono uglavnom izumrlo do 19. stoljeća.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 27 svi 2024, 17:22 |
|
|
Ova tvoja pretpostavka zanemaruje Dalmaciju. Ona isto nije nikad cila pala pod turke a zahvaljujući mletačkoj nezainteresiranosti za kolonizaciju sačuvala se od mlečiziranja (izmislio san novu rič, jer ne možemo tad pričad o talijanizaciji). Osim toga komplet rana Hrvatska književnost je tiskana u Veneciji.
|
|
Vrh |
|
|
AgramerZG
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 27 svi 2024, 17:43 |
|
|
daramo je napisao/la: Odakle vam ti demografski podaci? Ja sam negdje naletio na procjene da je Kraljevina Ugarska skupa s Hrvatskom u vrijeme turske agresije imala oko 4 milijuna stanovnika a sama Kraljevina Hrvatska oko pola milijuna. Nasuprot toga Turska je tada imala 20 milijuna stanovnika. https://www.matica.hr/hr/375/hrvatska-r ... iku-22056/Imaš tu preuzmi si u PDF-u
|
|
Vrh |
|
|
Michael Collins
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 27 svi 2024, 19:15 |
|
|
Imota je napisao/la: Ova tvoja pretpostavka zanemaruje Dalmaciju. Ona isto nije nikad cila pala pod turke a zahvaljujući mletačkoj nezainteresiranosti za kolonizaciju sačuvala se od mlečiziranja (izmislio san novu rič, jer ne možemo tad pričad o talijanizaciji). Osim toga komplet rana Hrvatska književnost je tiskana u Veneciji. Stoji, ali mislio sam više na kajkavce u temi.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Država Hrvata Čakavaca-Kajkavaca i Slovenaca Postano: 31 srp 2024, 17:44 |
|
|
Ne bi to stalo na ostacima ostataka, niti bi Srbi mogli zadržati Dalmaciju, Slavoniju, Hercegbosnu... Probali su 90ih, pa kak je prošlo?
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|