|
|
Stranica: 60/96.
|
[ 2399 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
sindbad
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 04 tra 2013, 22:29 |
|
|
Zna li netko nešto o prezimenima Mikić, Zukanović, Šagovac i Brozović.
Radi se o Mikićima koji su negdje iz Bosne, ali su se zajedno s Eugenom Savojskim, zbog Turaka, povukli prema Hrvatskoj (prema Požegi). Jedan od njih je možda bio aga (mislim u Cerniku).
Zukanovići su živjeli u Sarajevu negdje krajem 19. i početkom 20.st, ali prije Sarajeva ne znam gdje. Navodno da porijeklo vuku još od Kotromanića. Možda netko zna nešto više o tome?
Za Šagovce nisam siguran jesu li iz Bosne, ali mislim da jesu. U svakom slučaju, živjeli su na području Nove Gradiške (možda preselili iz Bosne?!).
Brozovići su negdje iz Gorskog kotara.
Zanimaju me još neka prezimena, ali se ne mogu sjetiti sada.
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 04 tra 2013, 23:34 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 21649 Lokacija: među zvijezdama
|
Zanima me prezime Pranjić iz TK.Mislim da se radi o porodici iz Doknja ili Tetime kod Tuzle, no nazalost nemam preciznih informacija. Hvala unaprijed, ako uspijete pronaći nešto.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
ecermelj
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 06 tra 2013, 09:18 |
|
|
Poštovani Pavo, u okolnim selima blizu Nove Gorice(granica između Slovenije i Italije)postoji od uvijek mnogobroj prezimena (Silič,Marušič,Gorkič,Cotič,Stanič,Brankovič,Ferletič,Černic,Stepančič,Vuk,Vogrič,Mavrič itd)Gledajuči sliko hrvatskih prezimena vse pokazuje,da izvorno dolaze ova prezimena najviše iz Dalmacije i hrvatske Bosne.Tražeči izvor i vrijeme prilazka ovih prezimena na teritorij zapadne Slovenije vas molim za pomoč. Pozdrav.
|
|
Vrh |
|
 |
gile
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 06 tra 2013, 23:15 |
|
|
poštovani gospodine pavo, u par večeri sam pročitao sve komentare na ovom forumu, želim vam se zahvaliti na uloženom trudu, i informacijama koje smo dobili od Vas. znam da Vas svi molimo za pomoc pa cu i ja da zamolim za jednu kad i ako nadjete vremena. zanima me porijeklo prezimena Geljić, mjesto Bijela, Župa Dubrave kod Brčkog, unaprijed zahvalan, puno pozdrava!
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 07 tra 2013, 06:09 |
|
|
Filozof je napisao/la: Zanima me porijeklo prezimena Mihalj. Znam da su iz Posušja/Rakitna. Hvala unaprijed  1743. se prezime pojavljuje u Drežnici u obliku Mihaljević. Domaćini dvije kuće su te godine Luka i Mate Mihaljević. Za 25 godina je broj spao na jedno domaćinstvo, a opet je glava Mate. Nisam siguran je li taj Mate onaj isti Mate iz 1743. ili možda sin ili nećak. Imaju tradiciju da su došli s Livanjskog polja i da su rod s tamošnjim Mihaljevićima koji se isto tako bilježe 1743. Starije podatke od tog nemam.
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 07 tra 2013, 06:11 |
|
|
MarkoŠ je napisao/la: Zanima me porijeklo prezimena Šuica/Šujica.
Koliko ja znam u Šuici BiH nema tog prezimena pa nisu od tamo Ovi u Hrvatskoj su Srbi. Žive na Baniji i u Lici. Ne znam kakvog su porijekla, ali mislim da prezime ne mora imati ikakve veze s duvanjskim selom.
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 07 tra 2013, 06:12 |
|
|
HrasnoSinj je napisao/la: Nisam primijetio da se na temi spomenulo nešto o prezimenu Smajić iako je jedno on najbrojnijih u BiH, također je prisutno i u Hrvatskoj, Crnoj Gori. Volio bih nešto o tom prezimenu saznati, što više to bolje. Gospodine Pavo, vi ste moj čovjek  Koji specifično Smajići, pošto ih ima dosta?
|
|
Vrh |
|
 |
mandara
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 07 tra 2013, 08:58 |
|
|
Pozdrav gospodine Pavo! već sam se javljao za ovaj upit, pa ako možete da izdvojite vrijeme i za ovo: Cijeneći vaše dokazano znanje i iskustvo o ovoj temi ili imate neki podatak, mislim da će te biti najbliži prosudbi, o prvom nastanku prezimena Mandarić - 1710. bilježi se Grgo Volarević u Borovcima kod Metkovića kao vlasnik neke zemlje. -„Plemena Imotske Krajine“ izdate 1996.godine. Na 64. stranici spomenute knjige stoji: „Kod diobe zemljišta 1725. godine Ivan Mandarić s 17-tero čeljadi dobio je 11 kanapa zemlje. -1742. godine biskup fra Pavo Dragičević obavio popis Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini; obitelj Volarević na Čitluku i obitelj Volarević na Vionici. -u MK Gradnići: prva upisana GMu_sI_1775_1818_6.8_1.1.1776.g._Angela Mandarić an76_r.1700. druga upisana GMu_sI_1775_1818_8.59_26.2.1778.g._Ursula Volarević an80 r.1698 Volarevići se u MK Gradac i u jednoj generaciji miksaju:Volar, Volarić, Volarević i Mandarić. Po meni postoje varijante: -Prezime Mandara (po vrsti jela), je najstarije premda se nigdje ne spominje i držali su volove(time i nadimak), a fratri ih nisu htjeli upisivati pod istim(Mandara). -Mandarići držali volove i tome dobili (po nadimku) u prvim popisu Volarevići. -Mandarići Volari su u Hravatskoj bili dio nižeg plemstva, pa im je to pogodovalo -Volari su besplatna reklama za posao, a kad nije se više oralo istim ili su im oduzeti, vračaju se na staro prezime. Kako objasniti to šarenilo kad se daleki rod, generacije, vraća na isto prezime Mandarić. Hvala!
|
|
Vrh |
|
 |
HrasnoSinj
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 07 tra 2013, 16:15 |
|
|
Pavo B. je napisao/la: HrasnoSinj je napisao/la: Nisam primijetio da se na temi spomenulo nešto o prezimenu Smajić iako je jedno on najbrojnijih u BiH, također je prisutno i u Hrvatskoj, Crnoj Gori. Volio bih nešto o tom prezimenu saznati, što više to bolje. Gospodine Pavo, vi ste moj čovjek  Koji specifično Smajići, pošto ih ima dosta? Pa recimo ovi iz Sarajeva
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 08 tra 2013, 02:22 |
|
|
mandara je napisao/la: Kako objasniti to šarenilo kad se daleki rod, generacije, vraća na isto prezime Mandarić. Hvala! Zašto bi Mandarić bilo starije od Volarić kad postojeći izvori upravo tvrde suprotno?
|
|
Vrh |
|
 |
tbaric
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 17 tra 2013, 10:53 |
|
|
Poštovani, zna li netko možda nešto o porijeklu prezimena Barić iz Gruda? Hvala
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 22 tra 2013, 02:21 |
|
|
gile je napisao/la: poštovani gospodine pavo, u par večeri sam pročitao sve komentare na ovom forumu, želim vam se zahvaliti na uloženom trudu, i informacijama koje smo dobili od Vas. znam da Vas svi molimo za pomoc pa cu i ja da zamolim za jednu kad i ako nadjete vremena. zanima me porijeklo prezimena Geljić, mjesto Bijela, Župa Dubrave kod Brčkog, unaprijed zahvalan, puno pozdrava! Geljići su u Bijeloj najmanje od 1768. Te godine u selu živi domaćinstvo Ante Geljića(Antonius Gelich) s 11 članova. Na popisu 1743. prezimenima nema, pa izgleda kao da su u međuvremenu doselili. Stvar je da prezimena nema nigdje u BiH 1743., pa bih ja rekao da se prije radi o promjeni prezimena nego doseljenju. Matice krštenih župe Dubrave postoje od 1748.(ja ih na žalost nemam), pa bi u njima vjerojatno mogao biti odgovor na starinu Geljića prije 1768.
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 22 tra 2013, 02:23 |
|
|
HrasnoSinj je napisao/la: Pa recimo ovi iz Sarajeva Recimo? To nasumice biramo ili želimo znati porijeklo specifičnog roda? 
|
|
Vrh |
|
 |
HrasnoSinj
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 22 tra 2013, 15:49 |
|
|
Pavo B. je napisao/la: HrasnoSinj je napisao/la: Pa recimo ovi iz Sarajeva Recimo? To nasumice biramo ili želimo znati porijeklo specifičnog roda?  Svaki dan otvaram temu nebil tebe našao jer si vidim dosta zaposlen Evo pitanje : Zanima me porijeklo prezimena Smajić iz Sarajeva.
|
|
Vrh |
|
 |
Thorpe
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 22 tra 2013, 16:29 |
|
|
Pozdrav gospodine Pavo. Zamjetio sam da prilično dobro barataš rodoslovljem. Stoga me zanima da li znaš nešto o prezimenu Pejčinović iz Vareša.
Unaprijed zahvalan.
|
|
Vrh |
|
 |
Hrvcules
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 27 tra 2013, 07:43 |
|
|
Pozdrav!
Prezime Jelić iz Raškovaca (župa Kulaši) kod Doboja...i prezime Golek navodno iz Cazinske krajine...
Hvala!
|
|
Vrh |
|
 |
Jurisic17
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 05 svi 2013, 16:08 |
|
|
Pavo B. je napisao/la: Može li bez ovog "recimo?" Još jednom, Jurišića ima dosta u srednjoj Bosni, a kako vjerujem da Vas kao i mnoge zanimaju specifično Vaši Jurišići, mnogo jednostavnije bi bilo kad bih znao o kom selu se radi.
Čini mi se da se zove Kokošari, ako nema probajte pod Turbe. Hvala! 
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 07 svi 2013, 06:04 |
|
|
Thorpe je napisao/la: Pozdrav gospodine Pavo. Zamjetio sam da prilično dobro barataš rodoslovljem. Stoga me zanima da li znaš nešto o prezimenu Pejčinović iz Vareša.
Unaprijed zahvalan. Pejčinovići moraju biti jako star rod u gradu. 1743. se u Varešu spominju domaćinstva Ive, Mije i Joze Pejčinovića. Sva tri su u mahali Matijevići. Matične knjige za župu Vareš postoje od 1648., ali ja imam samo indeks prezimena 1648-1743., a kasnije matice imam čitave. U indeksu piše da se u periodu 1648-1743. Pejčinovići spominju u matici 10 puta. To je relativno velik broj, pa vjerujem da možemo reći da su Pejčinovići pod tim prezimenom živjeli u Varešu i krajem XVII stoljeća.
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 07 svi 2013, 06:15 |
|
|
Hrvcules je napisao/la: Pozdrav!
Prezime Jelić iz Raškovaca (župa Kulaši) kod Doboja...i prezime Golek navodno iz Cazinske krajine...
Hvala! Nisam siguran za Jeliće jer nemam sivačke/kulaške matice. Mislim da su mogli doći iz nekih od bližih krajeva. Na Sivši se još 1712. spominju Jelići, a u Alibegovcima ih je do rata bilo nekoliko stotina. Pred kraj XVIII stoljeća bilježe se Jelići i u Velikom Pranjavoru, što je nedaleko od Kulaša. Moguće je i da su Jelići živjeli u Kulašima u XVIII stoljeću ali nosili neko drugo prezime. U svakom slučaju, prezimena u XVIII stoljeću nema u Kulašima/Dragalovcima. Ovo je lista svih domaćinstava u Dragalovcima i Kulašima(tj. Popovićima) 1768. Dragalovci
Baruçich Blasius Baruçich Petrus Costresevich Marcus Perkovich Thaddaeus Varbatovich Elias Varbatovich Martinus
Kulaši
Beich Marcus Culasevich Nicolaus Culasevich Thomas Çolich Elias Illarich Stephanus Nicolich Marianus Sokich Joseph
|
|
Vrh |
|
 |
tbaric
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 07 svi 2013, 14:07 |
|
|
Poštovani gospodine Pavo,
znate li možda nešto o porijeklu prezimena Barić iz Gruda? Točnije iz Alagovca.
Hvala unaprijed
|
|
Vrh |
|
 |
chicho
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 10 svi 2013, 14:54 |
|
|
Pozdrav gospodine Pavo, zamolio bih Vas, ako znate i možete mi reći porijeklo Miškovića iz Viteza...
Lijep pozdrav
|
|
Vrh |
|
 |
Hrvcules
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 18 svi 2013, 05:19 |
|
|
Bog!
Htio bih znati porijeklo prezimena Golek navodno iz Velike Kladuse.
Hvala!
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 18 svi 2013, 08:27 |
|
|
tbaric je napisao/la: Poštovani gospodine Pavo,
znate li možda nešto o porijeklu prezimena Barić iz Gruda? Točnije iz Alagovca.
Hvala unaprijed Nemam grudske matice, ali mislim da se radi o Barićima s Brotnja koji su preselili u grudski kraj. U svakom slučaju u XVIII stoljeću nema Barića u Alagovcima, pa ako nisu doselili s Brotnja, onda se radi o novom prezimenu nekog od starijih rodova.
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 18 svi 2013, 08:35 |
|
|
chicho je napisao/la: Pozdrav gospodine Pavo, zamolio bih Vas, ako znate i možete mi reći porijeklo Miškovića iz Viteza...
Lijep pozdrav Nemam matice pa ne mogu biti siguran, no s obzirom na pravac odakle je dolazilo viteško stanovništvo, pretpostavljam da su ogranak Miškovića s Livanjskog polja.
|
|
Vrh |
|
 |
kelvin
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 22 svi 2013, 20:23 |
|
|
Gospodine Pavo
Znate li mozda nesto o prezimenu Samardžić sa podrucja Srednje Bosne(Jajce i okolina)
Otkud im je porijeklo i slicno?
Pozdrav
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|