HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 pro 2024, 03:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 355 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Prvi sv(j)etski rat (1914-1918)
PostPostano: 24 vel 2010, 12:32 

Real gone je napisao/la:
caporegime je napisao/la:
Mi smo u stratu imali nepovoljan odnos snaga puno gori nego što je to imala srbija u 1. svj. ratu.
Oni su bar imali kakvu takvu vojsku.
Mi nismo imali ništa.
Pa smo opet ostali i zadržali strateški sve što je bilo od strateške važnosti.
I sami se oslobodili bez obzira na priče o amerikancima. NI jedan amerikanac nije pucao iz puške za oslobođenje hrvatske.
Uspoređivati domovinski rat i našu pobjedu sa srpskom ulogom u 1. svj. ratu je u najmanju ruku omalovažavanje domovinskog rata.

samo obuka i logistička podrška, da budemo precizni.

za omalovažavanje bilo čijeg rata za oslobodjenje treba biti dovoljno lud, ili dovoljno mrzeti tog nekog.

ja nisam ni u jednom ni u drugom modu.

a ti?

obuka koga? onih nekoliko ljudi koji su postali daljnji instruktori?
oprema? jašta... sve je frcalo od abramsa, m-16 pušaka, f-16 aviona, hummera, haubica.....
ovim glupostima ti omalovažavaš NAŠ rat za oslobođenje.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 12:37 

Citat:
nešto vas bugari dobro umlatiše, a manje ih bilo. šta ćemo tu?
bugari superjunaci. :sega :sega :sega

Bugari su napali kao šakali i hijene srpsku vojsku koja se povlačila prema Solunu, presekli pravac i zbog toga se srpska vojska povlačila preko Albanije. Da su Bugari bili borci-nisu, koristili su samo nepovoljne okolnosti po Srbiju da bi se teritorijalno proširili. Ali kada su pukli na Kajmakčalanu, vrlo brzo su kapitulirali i morali da vrete, ne samo teritorije na koje su upali, već se Srbija teritorijalno proširaila na račin njihove gluposti. A ne samo Sebija, već i Grčka, Rumunija i Turska.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 12:44 

Alex je napisao/la:
A AU oficiri se se celi rat čudili kako Hrvati,Slovenici i muslimani mogu uopšte da uzmu pušku protiv "braće" Srba, delili vam medalje na kilogram i cinično i podrugljivo vam se rugali zbog toga u njihovim dnevnicima i memoarima.

Čuj, AU oficiri se "čudili"...

Ovo je tipična konstrukcija po uzoru na onu da su se Švabe nakon 6 milijuna pobijenih u konc. logorima "čudili" šta Ustaše rade Srbima...

Okani se blentavih zaljučaka i probaj razmišljati malo analitički, godine i stoljeća su napravili svoje. Šta bi vrijedilo da su ponmagali Srbima, pa Stepinac je bio srpski vojnik pa je na kraju pretvoren u maltene vampira. Osim toga sve što je vrijedno izgrađeno u kontinentalnoj Hrvatskoj do nedavno je bilo izgrađeno za vrijeme Austrije. Naši vojnici su bili visoko rangirani. Jelačić je bio pandan današnjeg načelnika glavnog stožera (prvi vojnik), Sarkotić, von Brlog, Borojević...

Hrvatska je u AU monarhiji imala agendu stvaranja "trećeg" i u tome je imala značajnu podršku i u samoj kraljevskoj obitelji. Franz Ferdinand je bio za stvaranje troune monarhije, Karlo I, čak je i sam madjarski premijer izjavio da će se o tome izjašnjavati nakon rata.

Sve u svemu, Hrvatska je imala život u jednoj ambicioznoj, potencijalno snažnoj i uređenoj zemlji - sve ono što južni Slaveni zajedno nikad nisu uspjeli ostvariti.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 12:44 

Alex je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
Evo lepa fotka !! , mislim da dovoljno govori!

http://img20.imageshack.us/img20/3567/img2409yb3.jpg

Znači ovo je pravo domoljublje koje nema cenu! :zubati

Ovo ti je običan pamflet koji je služio za propagandu u to vreme. Bezočno se "našima" nazivaju Austrijanci, Mađari i naravno, "naš" Jozo :ucelo Vrhunac apsurda i ironije. A na trenu su Hrvatske jedinice skoro cele izginule na Torlaku kod Beograda dok su štitile odstupnicu Austrijskim i Mađarskim trupama koje su se izvlačile iz grada zbog Srpske kontraofanzive. Što oni nisu držali odstupnicu da bi se Hrvati spasili? Jel ima neko odgovor? A AU oficiri se se celi rat čudili kako Hrvati,Slovenici i muslimani mogu uopšte da uzmu pušku protiv "braće" Srba, delili vam medalje na kilogram i cinično i podrugljivo vam se rugali zbog toga u njihovim dnevnicima i memoarima.

A, Srbi nisu ratovali u AU vojsci?
:blink

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 12:45 

Alex je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
Evo lepa fotka !! , mislim da dovoljno govori!

http://img20.imageshack.us/img20/3567/img2409yb3.jpg

Znači ovo je pravo domoljublje koje nema cenu! :zubati

Ovo ti je običan pamflet koji je služio za propagandu u to vreme. Bezočno se "našima" nazivaju Austrijanci, Mađari i naravno, "naš" Jozo :ucelo Vrhunac apsurda i ironije. A na trenu su Hrvatske jedinice skoro cele izginule na Torlaku kod Beograda dok su štitile odstupnicu Austrijskim i Mađarskim trupama koje su se izvlačile iz grada zbog Srpske kontraofanzive. Što oni nisu držali odstupnicu da bi se Hrvati spasili? Jel ima neko odgovor? A AU oficiri se se celi rat čudili kako Hrvati,Slovenici i muslimani mogu uopšte da uzmu pušku protiv "braće" Srba, delili vam medalje na kilogram i cinično i podrugljivo vam se rugali zbog toga u njihovim dnevnicima i memoarima.

I ne samo to , kad je ubijen Franc , počela je hajka frankovaca , nekih pravaša na Srbe po monarhiji , sa parolom "Srbe na štrik" jer im je ubijen njihov mili car .
Tad se još nije furalo na vrbe , ali efekat je isti!

A da ne govorimo o zločinima u Mačvi , ili po okupaciji Beograda gde su prva vešala na Terazijama postavili vojnici Zagrebačkog puka! , uz naravno(kako sam predočio u onom plakatu) veliko slavlje u Zagrebu!

I onda 1918 "Gdje ste braćo južni slaveni , možemo i mi sa vama" , i onda dočekaju srpsku vojsku kao oslobodioce! :klanjam

Kako to nazvati??

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 12:47 

Real gone je napisao/la:
pjosip je napisao/la:
Morate znati da je u ratu uvijek u odredjenoj prednosti strana koja se brani. Pogotovu ako se radi o starosjediocima. Napadati je uvijek teze.

Pa pogledajte sta radi sacica afganistanskih kozojebaca Americi, Ujedinjenom Kraljevstvu i svim onim saveznicima ako cemo ici po srpskoj logici.

dobro Josipe, ne ukopavaj se dodatno, jer je ovde reč i o paraleli sa vašim DR-om.

Pa ne znam kako se ja to ukopavam? Imate ne jednu nego 3 rijeke (Sava, Dunav, Drina) kao ogromne prirodne barijere, radi se o etnički 100% čistom teritoriju (vaša "avlija").

Ajde probaj zamisliti samo na šta bi to ličilo da u takvim okolnostima niste pružili nekakav otpor?

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 12:53 

joe enter je napisao/la:
I ne samo to , kad je ubijen Franc , počela je hajka frankovaca , nekih pravaša na Srbe po monarhiji , sa parolom "Srbe na štrik" jer im je ubijen njihov mili car .

Pazi ovo "nekih" frankovaca. "Nekih" hahaha, tišično srpsko "reko mi poznanik od strine, koji ima frenda, čiju sestru su vidjeli kod frizera kad je ispričala da [umetni nešto]".

Pa ja sad u Hrvatskoj mogu pronaći barem 200 ljudi koji su organizirani u odbor za doček vanzemaljaca! Frankovci su prije rata osvojili 0.83% glasova pa toliko o tome koliko su bili relevantna politička snaga.

Možeš li ti reći gdje bi se došlo kad bi se iznosilo sve šta je tko rekao na ulici?

Citat:

"Srbe na vrbe" je uzrečica koju je kreirao pripadnik iste nacije koja je vama kreirla himnu - Slovenac.

Već sam navikao na tvoje neznanje i zaključivanje po uzoru na seoske priče uz gusle pa se više toliko niti ne čudim.

Citat:
A da ne govorimo o zločinima u Mačvi , ili po okupaciji Beograda gde su prva vešala na Terazijama postavili vojnici Zagrebačkog puka! , uz naravno(kako sam predočio u onom plakatu) veliko slavlje u Zagrebu!

Navodno su se i kokice dijelile besplatno...

Citat:
Kako to nazvati??

Kako god hoćeš - sad je ionako svejedno. Raskrinkano je vaše "prijateljstvo" i južnoslavenski altruizam.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 12:56 

bonislav je napisao/la:

BINGO !

Komplet Srbi iz Hrvatske i Bosne su bili u toj vojsci.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 12:56 

joe enter je napisao/la:

I onda 1918 "Gdje ste braćo južni slaveni , možemo i mi sa vama" , i onda dočekaju srpsku vojsku kao oslobodioce! :klanjam

Kako to nazvati??

Ovako:

Njemačka okupira Srbiju 41.godine. Iste godine Nijemci rade masakr u Kragujevcu.

Srpske reakcije:

Danas, kada Evropa pod vodjstvom Velikog Nemačkog Rajha vodi odlučujući boj za svoj opstanak i svoju budućnost u novoj veličini, od osobitogje značaja rodjendan čoveka, koga je Providjenje dovelo na čelo nemačkog naroda u najsudbonosnijem danima njegove istorije….Kao u kakvom novom krstaškom pohodu združeni Evropljani pod istim znamenjem, predvodjeni Vodjom Adolfom Hitlerom kreću u odbranu evropske culture podnoseći zajedničke žrtve za pravednu stvar….”
(“Srpski narod”, 17. april 1943.godine)

Draga deco moja, sinovi otadžbine,
Video sam vas, seoske omladince, kako zbratimljeni i zagrljeni zajedno sa obveznicima Nacionalne službe i dobrovoljcima pod srpsko zastavom i sa srpskim šajkačama činite jednu celinu…Zato Vas ja šaljem u Veliki Nemački Rajh da se usavršite, da budete stubovi novog poretka…Vi ste četvrta grupa seoskih omladinaca koju ja šaljem ove godine u Veliki Nemački Rajh…..

(Milan Nedić – “ Srpsko selo” 05.juni 1943.godine)

Anusoliz bez premca.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 13:02 

pjosip je napisao/la:
bonislav je napisao/la:

BINGO !

Evo upisa jednog srpskog forumaša, čiji je deda Srbin služio u WW1 - stacioniran u Zagrebu:

moj deda je bio za vreme 1.s.r u zagrebu u nekom stabu,kao kapetan u rezervi,nesto kao oficir za vezu u dalekoj pozadini...majkin otac...za ocevog dedu neznam :hrvatinic

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 13:06 

Real gone je napisao/la:

samo obuka i logistička podrška, da budemo precizni.

za omalovažavanje bilo čijeg rata za oslobodjenje treba biti dovoljno lud, ili dovoljno mrzeti tog nekog.

ja nisam ni u jednom ni u drugom modu.

a ti?

oprema? jašta... sve je frcalo od abramsa, m-16 pušaka, f-16 aviona, hummera, haubica.....

ne lupetaj. nek je i nekoliko ljudi, navedena je činjenica i ja nemam potrebu za bilo kakvom analizom toga. to je vaša istorija i vaša stvar.

ti si ovde instruktor omalovažavanja. dakle, ne budi licemer.

slika

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 13:10 

bonislav je napisao/la:
Alex je napisao/la:

Pa, pretrčavali su mnogi od njih na "Srbijansku" stranu, mada je bilo nesretnika koji su se borili protiv braće, isto kao u novijoj istoriji Jovan Divljak koji je ratovao protiv Srba na Bošnjačkoj strani.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 13:14 

1875. godina, car Franjo Josip posjećuje Kistanje, mjesto u Dalmatinskoj Zagori naseljeno Srbima.
Tamošnji Srbi su bili presretni i cara su dočekali spektakularno:
http://www.skdprosvjeta.com/news.php?id=687

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 13:16 

Alex je napisao/la:
Citat:
nešto vas bugari dobro umlatiše, a manje ih bilo. šta ćemo tu?
bugari superjunaci. :sega :sega :sega

Bugari su napali kao šakali i hijene srpsku vojsku koja se povlačila prema Solunu, presekli pravac i zbog toga se srpska vojska povlačila preko Albanije. Da su Bugari bili borci-nisu, koristili su samo nepovoljne okolnosti po Srbiju da bi se teritorijalno proširili. Ali kada su pukli na Kajmakčalanu, vrlo brzo su kapitulirali i morali da vrete, ne samo teritorije na koje su upali, već se Srbija teritorijalno proširaila na račin njihove gluposti. A ne samo Sebija, već i Grčka, Rumunija i Turska.

od kajmakčalana do "pucanja" 2 godine. :ucelo
ipak te hijene su vas rasturile u za njih nepovoljnim bitkama 1915.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 13:17 

Alex je napisao/la:
Pa, pretrčavali su mnogi od njih na "Srbijansku" stranu, mada je bilo nesretnika koji su se borili protiv braće, isto kao u novijoj istoriji Jovan Divljak koji je ratovao protiv Srba na Bošnjačkoj strani.

Zanimljivo kako relativiziraš činjenice i podvijaš rep pred ovom činjenicom.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 13:19 

bonislav je napisao/la:
pjosip je napisao/la:

BINGO !

Evo upisa jednog srpskog forumaša, čiji je deda Srbin služio u WW1 - stacioniran u Zagrebu:

moj deda je bio za vreme 1.s.r u zagrebu u nekom stabu,kao kapetan u rezervi,nesto kao oficir za vezu u dalekoj pozadini...majkin otac...za ocevog dedu neznam :hrvatinic

Srbi iz BIH su uglavnom slani na Italijanski front i doziveli su velike odamzde u samoj BIH od strane AU posle svaki Cerske bitke, jer se gubitnička AU vojska iživljavala nad civilima dok na frontu potpuna proast, Srbi ih pregaziše. Otu.da njihove frustracije i zločini nad Srbima
Postojali su logri za Srbe neki su brojali i po nekoliko hiljada zatvorenika. Bilo ih i u Novom Gradu, Prijedoru ( danasnja gimnazija je bila nekadasnj prvo civilni a zatim vojni zatvor za Srbe ) Banja Luka , Doboj i td....

Vrh

joe enter je napisao/la:
Alex je napisao/la:

Kako to nazvati??

tebe možemo samo nazvati idiotom jer su srpska vojska nije ni u beogrda ušla a AU se raspala i osnovana je država SHS.
zanimljivo kako nema nijednog srpčeta kad se ovo napiše nego šupci vrebaju kad se tema raširi pa onda opet počnu nebuloze o oslobodilačkoj srpskoj vojsci

Vrh

bonislav je napisao/la:

Ovako:

Njemačka okupira Srbiju 41.godine. Iste godine Nijemci rade masakr u Kragujevcu.

Srpske reakcije:

Danas, kada Evropa pod vodjstvom Velikog Nemačkog Rajha vodi odlučujući boj za svoj opstanak i svoju budućnost u novoj veličini, od osobitogje značaja rodjendan čoveka, koga je Providjenje dovelo na čelo nemačkog naroda u najsudbonosnijem danima njegove istorije….Kao u kakvom novom krstaškom pohodu združeni Evropljani pod istim znamenjem, predvodjeni Vodjom Adolfom Hitlerom kreću u odbranu evropske culture podnoseći zajedničke žrtve za pravednu stvar….”
(“Srpski narod”, 17. april 1943.godine)

Draga deco moja, sinovi otadžbine,
Video sam vas, seoske omladince, kako zbratimljeni i zagrljeni zajedno sa obveznicima Nacionalne službe i dobrovoljcima pod srpsko zastavom i sa srpskim šajkačama činite jednu celinu…Zato Vas ja šaljem u Veliki Nemački Rajh da se usavršite, da budete stubovi novog poretka…Vi ste četvrta grupa seoskih omladinaca koju ja šaljem ove godine u Veliki Nemački Rajh…..

(Milan Nedić – “ Srpsko selo” 05.juni 1943.godine)

Anusoliz bez premca.

To uopšte nije poredivo , i nema veze jedne sa drugim!

Prvo , švabe u Srbiji su Srbe ubijale , dok vas u AU nisu jer ste bili dobri podanci , to što pišu kojekakvi izdajnici to nema veze, jer da je takva slika ne bi nas ubijali!
Drugo , vi slavite kao Hrvati okupaciju Beograda u ime svoga cara , i ne vidim kakve to veze ima sa Nedićem jednim izdajnikom?!

Ti Nemci kojima Nedić anus liže su dočekani u Zagrebu sa cvećem , tako da nemoj molim te više niti pominjati to jer se brukaš!

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 13:22 

pjosip je napisao/la:
Alex je napisao/la:

Zanimljivo kako relativiziraš činjenice i podvijaš rep pred ovom činjenicom.

Srbi iz BIH su slani na Italijanski front i doživeli su velike odamzde u samoj BIH od strane AU posle Cerske bitke.
Postojali su logri za Srbe neki su brojali i po nekoliko hiljada zatvorenika. Bilo ih i u Novom Gradu, Prijedoru ( danasnja gimnazija je bila nekadasnj prvo civilni a zatim vojni zatvor za Srbe ) Banja Luka , Doboj i td....
Srbi iz Vojvodine nisu bili slati na Srbe u Srbiji...Banacani su mahom bili slati na Karpate i Ruski front.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 13:24 

Real gone je napisao/la:

ne lupetaj. nek je i nekoliko ljudi, navedena je činjenica i ja nemam potrebu za bilo kakvom analizom toga. to je vaša istorija i vaša stvar.

ti si ovde instruktor omalovažavanja. dakle, ne budi licemer.
ž

znači po tvojoj logici onda smo i ruse pobijedili jer više je bilo dobrovoljaca rusa kod srba nego što su amerikanci obučili hrvatskih vojnika.
ja nikoga ne omalovažama, samo dovodim u granice realnosti.
a to što se vi svoje mitove digli do nebesa vaš problem.
ako to nisi usojela zaključiti nego izjednačuješ stvari koje se ne mogu usporediti uzmi si nazad titulu licemjera, bolje ti stoji.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 13:25 

joe enter je napisao/la:

Prvo , švabe u Srbiji su Srbe ubijale , dok vas u AU nisu jer ste bili dobri podanci

Mislim da se ni jedno "podaništvo" ne može usporediti sa podaništvom Srba prema Turcima. Na pamet mi pada bitka kod Nikopolja kad se Europa konačno probudila i skupila vojsku da konačno izbaci Turke iz Europe.
Srbi su koalirali sa Turcima.

Pa onda bitka kod Angore kad su se turska plemena medjusobno pobila. Srbi koaliraju sa - Otomanima.

Mislim da je u ovakvim uvjetima izlišno pričati o "podaništvu". Pretjerao si sa sprskim projekcijama na druge. Molim da admin ovo počisti i da te stavi na hlađenje.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 13:25 

joe enter je napisao/la:

Prvo , švabe u Srbiji su Srbe ubijale , dok vas u AU nisu jer ste bili dobri podanci , to što pišu kojekakvi izdajnici to nema veze, jer da je takva slika ne bi nas ubijali!
Drugo , vi slavite kao Hrvati okupaciju Beograda u ime svoga cara , i ne vidim kakve to veze ima sa Nedićem jednim izdajnikom?!

Ti Nemci kojima Nedić anus liže su dočekani u Zagrebu sa cvećem , tako da nemoj molim te više niti pominjati to jer se brukaš!

I ne samo to, postoje i drugi izvještaji srpskih anusolizaca. Zapravo ima ih na lopate. Kada Švabe pobiju 200 Srba civila u selu X, onda se javljaju Nedićevi organi:
"Znate da nam je svima u našoj otadžbini dužnost prijavljivati komuniste i njihove agente, i surađivati sa hrabrom i prijateljskom njemačkom vojskom. Stanovnici sela X propustili su to učiniti, pa su snosili posljedice."

Fina je švapska guza. :blushing

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 13:28 

joe enter je napisao/la:

Nije Nedić bio sam. Bio je i Ljotić.

A sad pročitaj kako o hrabrom srpskom otporu:

"Kako je Beograd osvojilo sedam pijanih Švaba - Srpsko Nasledje"

http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-l/1998 ... le-04.html

Mislim da naslov govori sve.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 13:29 

Capo, prestani sa vrijeđanjem sugovornika, izrazima tipa "idiot", "srpče". Ako nitko drugi to ne radi, nećeš ni ti.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2010, 13:33 

Ministry of Sound je napisao/la:
Capo, prestani sa vrijeđanjem sugovornika, izrazima tipa "idiot", "srpče". Ako nitko drugi to ne radi, nećeš ni ti.

pa kad se na fini argumentirani način ne može nekom objasniti ništa, kad se od nekoga očuje da ti odgovri na navode i kvalifikacije a to netko izbjegava onda nemam šta drugo reć!
netko drugi je isto koristio izraze kao debili, gamad i slično pa se ne sjećam da si njih upozoravao!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 355 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: