HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 pro 2024, 20:05.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 227 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: BiH Muslimani su odgovorni za pad Posavine
PostPostano: 25 sij 2021, 08:50 

saskia je napisao/la:
A kako onda povezati hrvatske enklave u Bosni sa hrvatskom Hercegovinom, što Muslimanima dat zauzvrat, a da ne moramo čekat 100 godina da oni dobrovoljno pristanu da budu integrirani u Hrvatsku. Trebalo je 93. ili najkasnije početkom 94. udarit prema Kiseljaku i Vitezu, sad ga jebi.

Trebalo ih je na početku natamburati u Mostaru, Bugojnu, Travniku i Konjicu, pa bi bili kuš.
Ali tada smo ratolvali sa Srbima, nismo o njima mislili.

Vrh

Naslov: Re: Srpsko - muslimanski dogovori
PostPostano: 25 sij 2021, 08:53 

Sokolić je napisao/la:
Konac rujna - listopad 1992.

14. rujna Ustavni sud BiH, u sastavu bez legalno izabranih Srba i Hrvata (sminjeni ili nisu pozvani), a nelegalno postavljenih muslimanskih članova, proglasia je oružane snage Herceg Bosne tj. HVO za neustavnu vojsku, a Herceg Bosnu neustavnim.
21. rujna muslimani napali hrvatsko naselje Stup kod Sarajeva.
6. listopada VRS zauzela Bos.Brod, slom obrane hrvatskih snaga u Bosanskoj Posavini.
6. listopada ABiH razoružala su desetinu vojnika HVO-a Zenica na Zvečaju dok su pripremali zemljišće za obranu u zimskim uvjetima.
21./22. listopada MOS napa HVO u Novom Travniku.
22. listopada autobus vojne policije HZ HB poslan je ka pomoć braniteljima u Jajcu, vratili su ih s muslimanske nadzorne točke.
23. listopada tkz. ABIH napala HVO u Uskoplju.
23. listopada tkz. ABIH napala HVO u Prozoru.

Sičanj 1993.
1. sičnja 1993. muslimanske snage su iz hrvatskog dila Zenice protirale Hrvate i odmah se uselile u njihove kuće.
6. sičnja počele pripreme za operaciju Gusar (Maslenicu).
10./11. sičnja tkz. ABIH napala HVO kod Uskoplja.
22. sičnja počela operacija HV Gusar (Maslenica).
23. sičnja tkz ABIH u selu Kaćunima postavili cestovnu zapreku, posli ubijadu i sve eskalira napadom tkz ABIH na busovačka sela 25. sičnja.
23. sičnja tkz ABiH napada hrvatska područja u općini Kiseljaku.
26. sičnja tkz ABIH izravno napada zenički HVO. Napada Hrvate iz misnih zajednica Lašva, sela Dusina, Brdo, Višnjica i Rajići, iz kojih su prethodno, još 1992. godine, istirani Srbi.
27. sičnja završila operacija HV Gusar (Maslenica), pod međunarodnim pritiskom. SVK i dobrovoljci neprestano pokušavaju vratiti izgubljeno.
29. sičnja gen. Sefer Halilović iz štaba tkz ABIH šalje Naredbu br. 111 komandantu IV. korpusa ABIH gen. A.u Pašaliću. U Naredbi upozorava na "ostvarenje velikohrvatske politike".(napomena: u tijeku je srpski protunapad nakon Maslenice).
13. veljače počela operacija SVK Čelik, protunapad kojim su ciljali osvojiti izgubljeno + još toga koliko uhvatidu. Rastegnula se do konca svibnja. U tom razdoblju su brojni napadi tkz. ABiH na HVO.

Rujan 1993.
4. rujna počinje operacija tkz ABIH Neretva 93.
9. rujna počinje operacija HV Medački džep.
14. rujna Izetbegović potpisa Deklaraciju s Tuđmanom.
15. rujna Zajedničku deklaraciju potpisali su Alija Izetbegović i Momčilo Krajišnik. Izetbegović tu ozakonjuje "Republiku Srpsku" i omogućuje joj odvojit se od BiH putem referenduma.

Koji smo mi bili naivci. Ovi su od početka nan spremali nož u leđa, a sa velikosrbima su dugo surađivali. Svaki put su ih spašavali pridnapadon, kad je bilo očito da HV sprema niku akciju, ili napadon dok je HV bia u nikoj operaciji, za olakšat pritisak na velikosrpske snage. Ili nakon što su se velikosrbi izmorili i stali sa svojin napadon, HV si liže rane, e onda su ovi iz tkz ABIH ovi perpetuiraju borbe. Nisu nan dali odahnit. Zato 1993. nismo imali dugo vrimena oslobodilačkih operacija. Medački džep smo morali sprovest, jer su nan spremali kombinirani udar. Zato je cila 1994. prošla bez značajnih akcija HV.

Pogledajte vrimenska poklapanja. Istaknia san tri znakovita miseca: listopad 1992., sičanj 1993. i rujan 1993..

Da, užas

Vrh

PostPostano: 25 sij 2021, 09:10 

Planina je napisao/la:
Potpisujem Sokoliću, jebeni 51:49 omjer, tu su hrvatska i muslimanska strana morale izvući bar 55-56%... Kad je se ušlo u Dejton Srbi i jesu bili na 44% koliko znam, ali se onda gledalo kako da im se namiri tih njihovih prije dogovorenih 49%...
Ako sam dobro upamtio onda je Silajdžić opet nacrtao nešto što bi HM strani davalo oko 55% pa je Milošević popizdio kad je skužio... I uglavnom znam da smo mi na kraju batalili cijeli mrkonjićki džep.
Ima li @Cehe da nam kaže kako je izgledala ta prvotna Silajdžićeva mapa u kojoj je Federaciji namirio 55%? Možda čak je ta opcija i bila gora po nas jer s obzirom da nam je veleizdajnik Granić vodio pregovore vjerojatno smo opet bacali hrpu svoga teritorija a namirivalo se Muslimane još više.
Mi smo morali sačuvati potez i cestu TG Kupres Šipovo Jajce u našoj županiji, to bi bila hrvatska kičma iznad temelja Škutorije, a mislim da smo mi to bacali u vodu u svakoj varijanti zahvaljujući crvu i veleizdajniku Graniću. Kako to ispraviti danas iskreno ne znam.

@Van Nostrand, ma Lasica zajebaje, ako imaš kanton sa središtem u Livnu, TG nema gdje nego sa Livnom, nećeš imati Livanjski kanton do Jajca a TG u drugom kantonu.

Pa e.
Mislim da su u Daytonu Srbi bili na 46% na terenu.
Sada su na 48.
Brčko je 1 %, otprilike je popla.
Mrkonjić je 5%, a Odžak je dobiven drugdje.
Muslimanima je koridor za Goražde bio max, kao i podjela Sarajeva u omjeru 2:1, pri čemu su dobili većinu grada, tu im dalje nije išlo.

Karte nema.
Ono što znamo je da su u plamu kontaktne skupine muslimani dobili još Prijedor, Novi i Doboj.
I neka sela na jugu Kotor Varoša, ali je to "tanak teritorij".
Tih par posto može biti samo tu.
Također, jedino što su nama još mogli uzeti su bili Drvar i sjever Glamoča.
Eventualno još koke brdo na Kupresu.

I to bi bilo to.
Muslimanima obećan Prijedor, Doboj i Novi, oni ih mislili platiti s hr brdima oko Drvara, na kraju morali odustati.

Vrh

PostPostano: 25 sij 2021, 09:10 

Planina je napisao/la:
Potpisujem Sokoliću, jebeni 51:49 omjer, tu su hrvatska i muslimanska strana morale izvući bar 55-56%... Kad je se ušlo u Dejton Srbi i jesu bili na 44% koliko znam, ali se onda gledalo kako da im se namiri tih njihovih prije dogovorenih 49%...
Ako sam dobro upamtio onda je Silajdžić opet nacrtao nešto što bi HM strani davalo oko 55% pa je Milošević popizdio kad je skužio... I uglavnom znam da smo mi na kraju batalili cijeli mrkonjićki džep.
Ima li @Cehe da nam kaže kako je izgledala ta prvotna Silajdžićeva mapa u kojoj je Federaciji namirio 55%? Možda čak je ta opcija i bila gora po nas jer s obzirom da nam je veleizdajnik Granić vodio pregovore vjerojatno smo opet bacali hrpu svoga teritorija a namirivalo se Muslimane još više.
Mi smo morali sačuvati potez i cestu TG Kupres Šipovo Jajce u našoj županiji, to bi bila hrvatska kičma iznad temelja Škutorije, a mislim da smo mi to bacali u vodu u svakoj varijanti zahvaljujući crvu i veleizdajniku Graniću. Kako to ispraviti danas iskreno ne znam.

@Van Nostrand, ma Lasica zajebaje, ako imaš kanton sa središtem u Livnu, TG nema gdje nego sa Livnom, nećeš imati Livanjski kanton do Jajca a TG u drugom kantonu.

Pa e.
Mislim da su u Daytonu Srbi bili na 46% na terenu.
Sada su na 48.
Brčko je 1 %, otprilike je popla.
Mrkonjić je 5%, a Odžak je dobiven drugdje.
Muslimanima je koridor za Goražde bio max, kao i podjela Sarajeva u omjeru 2:1, pri čemu su dobili većinu grada, tu im dalje nije išlo.

Karte nema.
Ono što znamo je da su u plamu kontaktne skupine muslimani dobili još Prijedor, Novi i Doboj.
I neka sela na jugu Kotor Varoša, ali je to "tanak teritorij".
Tih par posto može biti samo tu.
Također, jedino što su nama još mogli uzeti su bili Drvar i sjever Glamoča.
Eventualno još koke brdo na Kupresu.

I to bi bilo to.
Muslimanima obećan Prijedor, Doboj i Novi, oni ih mislili platiti s hr brdima oko Drvara, na kraju morali odustati.

Vrh

PostPostano: 25 sij 2021, 12:54 

Planina je napisao/la:
nije isposlovao npr. naš koridor do Viteza nego se to što nam je ostalo u Srednjoj Bosni jednostavno uvalilo u SBK u kojem nas se danas rađa 22-23% i u kojem je muslimanska agresija kontra Hrvata samo nastavljena drugim sredstvima, od terorističkih napada i ubojstava do krađe načelničkih mjesta. Itd. Uistinu vizionarski potez hrvatske administracije. Ali ne daj se omesti botu, Franjo je predsjednik tvoje mladosti i pod njim je stvorena Hrvatska i samo to je dovoljno da se diskvalificira svaka druga kritika. Tko zucne kontra Tuđmana i smradova kakvima se bio okružio i kakvi su mu vodili pregovore (npr. Granić), on je automatski udbaš.

Najjače od svega mi je to što isti HDZ botovi koji brane Tuđmanove propuste u BiH američkim sankcijama, i dan danas nakon još dodatnih 25 godina Jenki pišanja po BiH Hrvatima i dalje imaju glavu u Jenki guzici, pa tako po forumu bacaju drkice na "zapadne vrijednosti", Bidena, i prozivaju sve koji nisu pušači tog istog američkog kurca koji piša po BiH Hrvatima zadnjih tko zna koliko godina budalama, rusofilima i desničarskim teoretičarima zavjera. Svaka čast stvarno.

Ovo triba stavit pod najjace postove. Zgazia si jeftine fore Bosnji i korumpiranih HDZovaca.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2021, 04:53 

Tko zna, nikad nije isključeno da ćemo se dogovorit sa Srbima. Probni balon zamjene teritorija Kosova i Srbije je pušten
https://www.dw.com/en/serbia-and-kosovo ... a-45389705

šta je čudno ako se to dogodi u BiH. Nažalost, MZ previše pravi probleme, čak i kad bi se Hrvati i Srbi samo dogovorili i uredno u mikrometar razmijenili teritorije a da se zadrži onaj postotak 51:49.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dayton.png

Ima tu još dovoljno prostora da se zamijeni za dio Posavine, a da Srbi dobiju dio drvarske i glamočke općine. Te da posli svega ostane Srbima dovoljno širok koridor.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2021, 12:04 

Ne bih muslimane krivio za pad Posavine. U Posavini ih je bilo relativno malo oko 25% ako i toliko.
Pad Posavine je kompleksna tema. Uglavnom mi smo mogli napraviti i bolje poteze, a Srbi su tu koncentrirali jake snage.

Ali gdje su muslimani definitivno krivi i gdje su mogli napraviti više je pad Podrinja, gdje ih bilo dvostruko više od Srba.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2021, 15:35 

Sokolić je napisao/la:
Hrvati i Muslimani bili su u vojnon naletu i morali su zajedno tražit veći udil, a ne ka pjani držat se 51:49. Pa nije to 1991. pa da prihvaćaš bilo kakav mir zbog jačeg protivnika. Agresora se 1995. moralo kaznit manjin udilon.
Prihvatili ne prihvatili 51:49, morali su naši se uključit u razgovore. Bit cilo vrime. A ne doć nakon 7 dana i dočekat već dogovoreno sranje na hrvatsku šćetu.

Ne kontaš. Ovo je se moralo prihvatiti, jer su Amerikanci (glavni u KS) s voždom prije Daytona takav omjer dogovorili.
A to sve u širem kontekstu glede događaja nakon Oluje, tj. ofenzive HV/HVO te njihovog zaustavljanja, tj. u skladu
s dogovorenom mapom "Kontaktne skupine", prekidanja opsade Sarajeva, djelovanja NATO-a, pritisci, prijetnje itd.
Cijeli razvoj događaja je na to utjecao. Da ne spominjem pitanje istočne Slavonije koje tada, dok su pravili
omjer, nije bilo riješeno.
Pokušali su oni sami s nekim kartama s drugim omjerom, ali on je ustrajavao da se moraju držati dogovora.
I dosta bitno za znati. Bezbroj stvari je dogovoreno i utanačeno mjesecima prije Daytona, i da je većina tamo
mijenjana, nikad taj sporazum ne bi ni imali.

Vrh

PostPostano: 30 sij 2021, 06:05 

novem je napisao/la:
Sokolić je napisao/la:
Hrvati i Muslimani bili su u vojnon naletu i morali su zajedno tražit veći udil, a ne ka pjani držat se 51:49. Pa nije to 1991. pa da prihvaćaš bilo kakav mir zbog jačeg protivnika. Agresora se 1995. moralo kaznit manjin udilon.
Prihvatili ne prihvatili 51:49, morali su naši se uključit u razgovore. Bit cilo vrime. A ne doć nakon 7 dana i dočekat već dogovoreno sranje na hrvatsku šćetu.

Ne kontaš. Ovo je se moralo prihvatiti, jer su Amerikanci (glavni u KS) s voždom prije Daytona takav omjer dogovorili.
A to sve u širem kontekstu glede događaja nakon Oluje, tj. ofenzive HV/HVO te njihovog zaustavljanja, tj. u skladu
s dogovorenom mapom "Kontaktne skupine", prekidanja opsade Sarajeva, djelovanja NATO-a, pritisci, prijetnje itd.
Cijeli razvoj događaja je na to utjecao. Da ne spominjem pitanje istočne Slavonije koje tada, dok su pravili
omjer, nije bilo riješeno.
Pokušali su oni sami s nekim kartama s drugim omjerom, ali on je ustrajavao da se moraju držati dogovora.
I dosta bitno za znati. Bezbroj stvari je dogovoreno i utanačeno mjesecima prije Daytona, i da je većina tamo
mijenjana, nikad taj sporazum ne bi ni imali.

Odnos od 51:49 je službeno dogovoren puno pri i to je bila javna brojka. Zašto baš takva i nikako drugačija, to je pitanje. Tko je to pridložia i tko je to prihvatia?
Ako se dobro sićan, 51:49 dogovoren je još pri Bljeska i Oluje, možda i Zime '94, kad je stanje na bojišnici bilo debelo u srpsku korist, kad bismo izmirili priko osvojeneg. Srpske crte u BiH bile su stabilne i izgledale su teško probojne. U RH je postojala nada u oslobađanje, Gusar i Medački džep bili su osnova, razlog i nada u polagani napridak s oslobađanjen. U BiH ni tako bilo.

Slažen se s tebon da su nas iz MZ držali za vrat s Podunavljen. Lako je playstation ratnicima govorit "mogli smo mi to" "Srbija je bila gotova" "nismo tribali trgovat s dobitcima u BiH za Podunavlje".

Dutch01 je napisao/la:
Ne bih muslimane krivio za pad Posavine. U Posavini ih je bilo relativno malo oko 25% ako i toliko.
Pad Posavine je kompleksna tema. Uglavnom mi smo mogli napraviti i bolje poteze, a Srbi su tu koncentrirali jake snage.

Ali gdje su muslimani definitivno krivi i gdje su mogli napraviti više je pad Podrinja, gdje ih bilo dvostruko više od Srba.

Preciznije, Srbomuslimani su krivi za gubitak Posavine. Ni in pomoglo ni što je Izetbegović odanle. Eto, ako je muslimana i bilo 25% u Posavini, to znači da ih je sigurno više u prodanom dilu Posavine nego u onim daytonskim podebljanjima teritorija koji je držala tkz. abih i u onom strateškom koridoru od Sarajeva do Goražda. Sama vukojebina i orlojebina. Posavce Hrvate i muslimane zajebali su Srbomuslimani. Posavina srbomuslimanima (Izetbegović, Silajdžić, Ejup Ganić, Sefer Halilović, Bisera Turković...) im ni bila bitna, ka' niki nepoželjni, neposlušni, suvišni, višak, gnjavež radi kojeg in propada plan i dogovor. Ka' da su se gledali otarasit tega.

http://hrcak.srce.hr/file/42897

Bosna i Hercegovina od prvih izbora do međunarodnog priznanja
str. 113. - 114.

https://hrcak.srce.hr/file/151906

Vještački nalaz: o ratnim vezama Hrvatske i BiH str. 217

Grupa muslimanskih intelektualaca izradila je i u siječnju 1991. javno objavila Rezoluciju muslimanskih intelektualaca Bosne i Hercegovine; u njoj su iznijeli stajalište da je opstanak i razvoj svih Muslimana u Jugoslaviji neodvojiv od “opstanka i razvoja suverene demokratske države Bosne i Hercegovine“, ali i da “opstanak i razvoj demokratske i pravedne jugo-
slavenske zajednice“ smatraju bitnim preduvjetom svoga opstanka i razvoja.

Uz to je izjava dugogodišnjeg političkog emigranta, suosnivača SDA, a nakon raskola u stranci vođe Muslimanske bošnjačke organizacije (MBO) Adila Zulfikarpašića: “Nama nije opasno po naš opstanak da se Hrvati osjećaju ugroženima, iako nam nije politički oportuno. Ali životno nam je opasno da se Srbi osjećaju ugroženima i da Srbi smatraju da s nama ne mogu živjeti."

"Jedan od najviše javno eksponiranih muslimanskih nacionalista Muhamed Filipović elaborirao je, ... zašto je Muslimanima “bilo bolje u Jugoslaviji".

Ejup Ganić je tvrdio: “Muslimanima najviše odgovara Jugoslavija. Muslimani su po cijeloj Jugoslaviji. U Srbiji ima Muslimana, u Sandžaku, ima ih u Zagrebu. U Zagrebu Muslimani imaju grandiozan islamski centar. Ipak, Muslimani po mom mišljenju nisu bliži zapadnoj opciji.“

Stajalište Alije Izetbegovića. U završnoj riječi na suđenju održanom u Sarajevu 1983. re-
kao: “Kada je riječ o Jugoslaviji, mogu reći da sam je volio kao što se voli svoja zemlja, volio sam to ime Jugoslavija, volio sam njen lik na karti.“

U veljači 1991. pojašnjavajući medijima jedan proglas svoje stranke iznio je mišljenje da sudbinu BiH više određuju srpsko-muslimanski nego muslimansko-hrvatski odnosi, prvenstveno zbog brojnosti.

Tumačeći u kasnijim vremenima razloge neslaganja s hrvatskom politikom, Izetbegovićev
nasljednik Sulejman Tihić izjavio je: “HDZ je želio izlazak iz Jugoslavije što je moguće prije, a mi to nismo željeli.“
I Tihić je srbomusliman (iz Bos. Šamca).

Reisu-l-ulema hadži Jakub Selimoski više je puta tijekom 1990. izjavljivao da je “vitalni
interes Muslimana očuvati jedinstvo Jugoslavije“.

Jedan od osnivača SDA dr. Maid Hadžiomeragić je svoju knjigu tiskanu 1991. posvetio: “Mome narodu muslimanskom, narodu bosanskom, narodu jugoslavenskom.“ Zalagao se da se “Jugoslavija sačuva bez obzira na cijenu jer je ona iznad svih cijena“.

Osvrćući se na stav Hrvata i Slovenaca da ne žele živjeti s Jugoslavijom zapisao: “Takvo prezirno izjašnjenje - nećemo da živimo sa Jugoslavijom - zvuči veoma podcjenjivački i sa nipodaštavanjem, osim što je i nezahvalnost, prema dosadašnjim narodima. I slovenačka i hrvatska privreda su se dobro nazarađivali od tih naroda. Narodi Jugoslavije nisu nikada napadali vojnički niti su osvojili Sloveniju ili Hrvatsku (pa njihovo okretanje uperene sablje B. Jelačića sada prema nama, samo je plod šovinizma i bezumlja). Srećom se nađoše
Kninjani, pa im podgrijaše stolicu
te se dečki ohladiše od te bezumne zamisli, a onda pomalo i Slovenci splahnuše".

Dopredsjednik SDA, suđeni pripadnik Mladih Muslimana, Omer Behmen, jedan tražio je od generala JNA da izvrše vojni udar da bi se sačuvala Jugoslavija.

Od ovakvih nije se moglo ništa očekivati. Koje smo mi naivčine. :rigam :smajl006 :scared
Oni su svi navrnuti na Jugoslaviju i srpstvo.

Vrh

Naslov: Sičanj 1993.
PostPostano: 30 sij 2021, 06:10 

Naša san još tega.

Citat:
Sičanj 1993.
1. sičnja 1993. muslimanske snage su iz hrvatskog dila Zenice protirale Hrvate i odmah se uselile u njihove kuće.
9. sičnja U Medviđi, Ravni kotari, četnici pobili 10 Hrvata civila.
23. sičnja tkz ABIH u selu Kaćunima postavili cestovnu zapreku, posli ubijadu i sve eskalira napadom tkz ABIH na busovačka sela 25. sičnja.
26. sičnja tkz ABIH izravno napada zenički HVO. Napada Hrvate iz misnih zajednica Lašva, sela Dusina, Brdo, Višnjica i Rajići, iz kojih su prethodno, još 1992. godine, istirani Srbi.
27. sičnja završila operacija HV Gusar (Maslenica), pod međunarodnim pritiskom. SVK i dobrovoljci neprestano pokušavaju vratiti izgubljeno.
28. sičnja Pobunjeni Srbi eksplozijom pokušali srušiti branu Peruću, što bi nizvodno ubilo 20.000 ljudi i napravilo veliku materijalnu šćetu.
29. sičnja gen. Sefer Halilović iz štaba tkz ABIH šalje Naredbu br. 111 komandantu IV. korpusa ABIH gen. A.u Pašaliću. U Naredbi upozorava na "ostvarenje velikohrvatske politike".(napomena: u tijeku je srpski protunapad nakon Maslenice).
13. veljače počela operacija SVK Čelik, protunapad kojim su ciljali osvojiti izgubljeno + još toga koliko uhvatidu. Rastegnula se do konca svibnja. U tom razdoblju su brojni napadi tkz. ABiH na HVO.

Vrh

Naslov: Re: Sičanj 1993.
PostPostano: 31 sij 2021, 04:30 

Sokolić je napisao/la:
Naša san još tega.

13. veljače počela operacija SVK Čelik, protunapad kojim su ciljali osvojiti izgubljeno + još toga koliko uhvatidu. Rastegnula se do konca svibnja.

Operacija SVK "čelik 93" je počela 27.1.1993.,a završila 1.3.1993.

Vrh

Naslov: Čelik - 27. sičnja ili 13. veljače
PostPostano: 31 sij 2021, 05:27 

Graničar18 je napisao/la:
Sokolić je napisao/la:
Naša san još tega.

13. veljače počela operacija SVK Čelik, protunapad kojim su ciljali osvojiti izgubljeno + još toga koliko uhvatidu. Rastegnula se do konca svibnja.

Operacija SVK "čelik 93" je počela 27.1.1993.,a završila 1.3.1993.

Protunapadi su bili odmah uskoro, ali cilovita operacija malo posli. U izvorima nalazin oba nadnevka, 27. sičnja i 13. veljače.

https://narod.hr/kultura/13-veljace-199 ... ske-vojske

https://www.youtube.com/watch?v=ZbHpYX3qNpg 13. veljače 1993. - Operacija Čelik – protuudar agresorske srpske vojske Prilog iz TV kalendara, sudeći po spikerovom glasu. Srpski protunapadi nastavili su se do svibnja, kako kaže u prilogu.

http://www.narodni-list.hr/posts/71625002 Tomislav Šulj: Bitka za zadarsko zaleđe izniman je događaj (27. sičnja)

Vrh

Naslov: Re: Čelik - 27. sičnja ili 13. veljače
PostPostano: 31 sij 2021, 22:53 

Sokolić je napisao/la:
Protunapadi su bili odmah uskoro, ali cilovita operacija malo posli. U izvorima nalazin oba nadnevka, 27. sičnja i 13. veljače.

https://narod.hr/kultura/13-veljace-199 ... ske-vojske

https://www.youtube.com/watch?v=ZbHpYX3qNpg 13. veljače 1993. - Operacija Čelik – protuudar agresorske srpske vojske Prilog iz TV kalendara, sudeći po spikerovom glasu. Srpski protunapadi nastavili su se do svibnja, kako kaže u prilogu.

http://www.narodni-list.hr/posts/71625002 Tomislav Šulj: Bitka za zadarsko zaleđe izniman je događaj (27. sičnja)

Srpska kontra je počela 27.1.93. i borbe su trajale do 1.3.93. Sve poslje 1.3.je bio smanjen intenzitet i granatiranje.
1.2.93.je u Kašiću pogino komandant 92.mtbr Benkovac Momčilo Bogunović,a 5.2.je u istom selu ranjen komandant vukova sa Vučjaka Veljko Milanković,umro na VMA u BG 14.2.od posljedica ranjavanja. Tako da priča o početku srpske kontre 13.2.nije istina.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 04:41 

Dok mi ratujemo sa Srbima muslimani pale srednju bosnu.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2021, 07:12 

Ceha je napisao/la:

Za to vrime punidu svitu glavu da je "HV angažirana u BiH". U stvarnosti čupamo zadnje pričuve, iz Slavonije smo hitno helikopterima dovukli profesionalnu brigadu nakon što postojeće profesionalne brigade su priko roka stajale bez zamine na terenu.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2021, 08:54 

Sokolić je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Za to vrime punidu svitu glavu da je "HV angažirana u BiH". U stvarnosti čupamo zadnje pričuve, iz Slavonije smo hitno helikopterima dovukli profesionalnu brigadu nakon što postojeće profesionalne brigade su priko roka stajale bez zamine na terenu.

Zabili su nam nožinu

A za Posavinu, krivi su što smo morali povući HV iz nje, to čak ni nema veze s brojem muslimana tamo.
Posavina nije bila muslimanska.
Po Kontaktnoj skupini je trebala bizi vraćena nama, Ali je se Silajdžić odrekao da bi mogao dobiti na drugim stranama.

51:49 je bio omjer po naseljima (cca)
Što na taj način srpsko selo s 2 čobana na planini vrijedi više neko neki grad s 10ak tisuća stanovnika, druga je priča.
Slažem se da je srpski postotak trebao biti manji.
Ali ono posavina je 1 i nešto posto...
Naša razlika to ne dira previšs, a Muslimani i Prijedor, Doboj i Podrinje...
Nekoć bilo, danas se spominjalo.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2021, 23:17 

Ceha je napisao/la:
Sokolić je napisao/la:

Zabili su nam nožinu

A za Posavinu, krivi su što smo morali povući HV iz nje, to čak ni nema veze s brojem muslimana tamo.
Posavina nije bila muslimanska.
Po Kontaktnoj skupini je trebala bizi vraćena nama, Ali je se Silajdžić odrekao da bi mogao dobiti na drugim stranama.

51:49 je bio omjer po naseljima (cca)
Što na taj način srpsko selo s 2 čobana na planini vrijedi više neko neki grad s 10ak tisuća stanovnika, druga je priča.
Slažem se da je srpski postotak trebao biti manji.
Ali ono posavina je 1 i nešto posto...
Naša razlika to ne dira previšs, a Muslimani i Prijedor, Doboj i Podrinje...
Nekoć bilo, danas se spominjalo.

Lako se priokrene situacija. Da velesile hoćedu, bilo bi to moguće. Dovoljno je da SAD to hoćedu. Napravidu Ameri akciju ka šta je SFOR napravia po Drvaru i sl. Kad Amerika lupi šakon o stol, Engleska i Francuska prikinedu lajat, ustuknedu i pognedu glavu. Organizira povrat Hrvata (i Muslimana) u Bosansku Posavinu, uspostavi vojnu bazu i ondi zaposli Hrvate povratnike. Hrvati su im pouzdani partner i tu ne bi bilo briga "a šta ako je netko od njih islamist". Američka vojna policija vrši ophodnje i ne bi bilo problema povratnicima. Teritorij bi i dalje bia dio Republike Srpske i Srbi bi s te strane bili zadovoljni. Posavski Srbi bidu zaradili od repopulacije i zapošljavanja Hrvata povratnika, punia bi se proračun Republike Srpske. Možda bi se Srbima koji bidu morali otić iz hrvatskih kuća nadoknadilo izgradnjom kuća u susidstvu u Srpskoj, tako da ljudi ne bi bili na ulici i rišili bidu se brige "a šta ako se stari stanar bude vratia a ja niman kamo". Svak dobia svoje, svi zadovoljni. Kraj priče.

Vrh

PostPostano: 14 vel 2021, 06:33 

Rujan-listopad 1992.
14. rujna Ustavni sud BiH, u sastavu bez legalno izabranih Srba i Hrvata (sminjeni ili nisu pozvani), a nelegalno postavljenih muslimanskih članova, proglasia je oružane snage Herceg Bosne tj. HVO za neustavnu vojsku, a Herceg Bosnu neustavnim.
21. rujna muslimani napali hrvatsko naselje Stup kod Sarajeva.
29. rujnaAlija Izetbegović izjavio da je spreman pobunjenim Srbima ponuditi prikid vatre tijekom zime, ako Srbi prekinu opsadu gradova.
29. rujna- Sve jača medijska kampanja Sarajeva protiv HVO-a, a sukobe između Muslimana i Hrvata potiče sam vrh OS BiH, ustvrdia je Božo Rajić, dopridsidnik HZ HB.

5. listopada Isprid travničke Medrese postrojili se prvi mudžahedini.
6. listopada VRS zauzela Bos.Brod, slom obrane hrvatskih snaga u Bosanskoj Posavini.
6. listopada ABiH razoružala su desetinu vojnika HVO-a Zenica na Zvečaju dok su pripremali zemljišće za obranu u zimskim uvjetima.
18/19. listopada MUP RH izvršia desant iz Dubrovnika u Cavtat i otvorili Policijsku postaju Cavtat. HV se pridružia 20/21. listopada. Do kraja miseca oslobodili su du.zaleđe i koncem miseca podigli hrv. zastavu na Prevlaci, na pridilu Kobili.
20. listopada . JZ od Zenice, kod Ahmića, tkz ABIH po nalogu Envera Hadžihasanovića, zapovidnika 3. korpusa tzv. Armije BiH blokira glavnu prometnicu i odbija propustit HVO-a na putu za priko potribnu obranu jajačkog prolaza i Jajca koje se još borilo.
21./22. listopada MOS napa HVO u Novom Travniku.
22. listopada tkz ABIH iz zaside ubila prvog zapovidnika travničke brigade HVO Ivicu Stojaka, isprid objekta Medrese.
22. listopada autobus vojne policije HZ HB poslan je ka pomoć braniteljima u Jajcu, vratili su ih s muslimanske nadzorne točke.
23. listopada 106. br. HVO Orašje oslobodila Vidovice, a 25. listopada Kopanice.
23. listopada tkz. ABIH napala HVO u Uskoplju.
23. listopada tkz. ABIH napala HVO u Prozoru.
[/b]30. listopada Pad Jajca pod VRS.
tijekom listopada VRS dovlači friške snage i borbenu tehniku na crtu razgraničenja u ist. Hercegovini. Stalni su topnički napadi VRS na Mostar, Stolac i Čapljinu. Za prikinit ovo 8. studenoga HVO pokriće operaciju Buru (Srbi ju zovu Mitrovdanska bitka). Cilj je bia istrat četnike iz Podveležja i oslobodit cili prostor između Mostara i Dubravske visoravni te protirat VRS prima Hrgudu. HVO je oslobodia dil ozemja.

Hrvatska se bavi oslobađanjem dubrovačkog zaleđa i najjužnijeg priobalja, istočne Hercegovine, Posavine (Orašje), a oni nami onako u sridnjoj Bosni. Vidi se tko je šta bia priprema.

Sičanj 1993.
8. sičnja ubijen Hakija Turajlić, prvi podpridsidnik Vlade BiH. Je li on bia za suradnju s Hrvatima?
28. sičnja Pobunjeni Srbi eksplozijom pokušali srušiti branu Peruću, što bi nizvodno ubilo 20.000 ljudi i napravilo veliku materijalnu šćetu.

Vrh

Naslov: Re: Sičanj 1993.
PostPostano: 08 ožu 2021, 20:23 

Naša san još tega.

Citat:
Sičanj 1993.

15. sičnja Sastanak u Zagrebu. Sudionici Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Mate Boban nisu uspjeli da uvjere predsjednika BiH Aliju Izetbegovića da prihvati njihove stavove i odmah su se dali na provođenje svojih planova. Istog dana, predsjednik HVO-a Jadranko Prlić potpisao je odluku da se “sve jedinice Armije BiH, koje su u ovom trenutku stacionirane u provincijama 3, 8 i 10, koje su Ženevskim sporazumom proglašene hrvatskim provincijama, stave pod zapovjedništvo Glavnog stožera oružanih snaga HVO-a. Za provođenje ove odluke ovim se postavlja rok od pet dana, počev od danas, 15. siječnja 1993”.

Izvor za 15. sičnja je s ove rigotine :rigam https://pescanik.net/hrvatska-je-bila-agresor-u-bih/

Vrh

Naslov: Tematska emisija na SBTV o padu Bosanske Posavine
PostPostano: 13 ožu 2021, 02:49 

Evo jedna tematska emisija.

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2021, 19:42 

Latinica - Zašto je pala Posavina (cijela emisija, 2008)
https://www.youtube.com/watch?v=SIkNNo6KIMg&t=613s

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2021, 19:44 

Bаlijo

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2021, 19:51 

Zasto moderator odobrava ovakve komentare.

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2021, 19:57 

Vrati se na forum.hr. Na ovom forumu kvota bаlija je ispunjena (1).

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 14:28 

11. veljače 1993. u Sarajevu potpisan sporazum. Potpisnici načelnik GŠ tkz. ABiH Sefer Halilović i načelnik GS HVO Milivoj Petković.

Tekst ide "Na osnovu zajedničkog dogovora Načelnika Glavnog štaba Armije BiH i Načelnika Glavnog stožera HVO, a s ciljem sprečavana daljih nesuglasica i sukoba između sastava Armije BiH i HVO radi organiziranja zajedničke borbe protiv agresora
NAREĐUJEM — ZAPOVIJEDAM

Privitak/ci:
sporazum ABiH - HVO 11. veljače 1993..jpg
sporazum ABiH - HVO 11. veljače 1993..jpg [ 131.65 KiB | Pogledano 2802 put/a. ]
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 227 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: