|
|
Stranica: 2/12.
|
[ 298 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
caporegime
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 12 stu 2009, 16:14 |
|
|
Cort0 Maltese je napisao/la: Moglo bi se reći da je gotovo potpuno "reformirana" do '95., i da je stvorena koliko toliko efikasna vojska na razvalinama JNA.
Sve zavisi kako postavimo parametre u ovoj hipotezi, ali bez prethodne sigurnosti u uspjeh takvog pothvata, Milošević ne bi nikad takvo što riskirao, to je moj stav. ne mogu citirati ali mogu izreći misao feldmaršala von mansteina, nikada u ratu se ne može sa sigurnošću očekivati slijed događaja onako kako je planirano dok se jedna faza ne obavi. nigdje krajnji rezultat plana toliko ne odgovara očekivanjima koa u ratu. sigurnost u uspjeh ti je na razini slovenca koji voli častiti-ne postoji!
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
caporegime
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 12 stu 2009, 16:17 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Cort0 Maltese je napisao/la: Moglo bi se reći da je gotovo potpuno "reformirana" do '95., i da je stvorena koliko toliko efikasna vojska na razvalinama JNA.
Sve zavisi kako postavimo parametre u ovoj hipotezi, ali bez prethodne sigurnosti u uspjeh takvog pothvata, Milošević ne bi nikad takvo što riskirao, to je moj stav. Ostala je velika infrastruktura JNA,oružje većim dijelom sačuvano,vojne škole,nastavnički kadar...u startu veliki plus u odnosu na HV recimo koja je krenula od nule. dvosjekli mač. organizacija i kadrovi koji su prilagođeni jna koncepciji koja je neslavno završila 91-92, i njihova prilagodba na moderan ustroj i način ratovanja je puno teža nego stvaranje vlastite koncepcije sa ljudima koji su je i stvarali. dakle, oprema, oružje, sveukupno sredstva su + organizacija, stari ofucani kadrovi i potreba kopletne reorganizacije su -
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 12 stu 2009, 16:25 |
|
Pridružen/a: 30 svi 2009, 15:48 Postovi: 3255 Lokacija: Lost Continent of Mu
|
caporegime je napisao/la: Cort0 Maltese je napisao/la: Moglo bi se reći da je gotovo potpuno "reformirana" do '95., i da je stvorena koliko toliko efikasna vojska na razvalinama JNA.
Sve zavisi kako postavimo parametre u ovoj hipotezi, ali bez prethodne sigurnosti u uspjeh takvog pothvata, Milošević ne bi nikad takvo što riskirao, to je moj stav. ne mogu citirati ali mogu izreći misao feldmaršala von mansteina, nikada u ratu se ne može sa sigurnošću očekivati slijed događaja onako kako je planirano dok se jedna faza ne obavi. nigdje krajnji rezultat plana toliko ne odgovara očekivanjima koa u ratu. sigurnost u uspjeh ti je na razini slovenca koji voli častiti-ne postoji! Dobro, shvatio si vjerojatno što sam mislio. Morale bi mu biti predočene jako uvjerljive studije izvodljivosti za takva djelovanja. I pitanje je bi li on i u tom slučaju imao muda za dati naređenje, koje bi sigurno moglo promijeniti tok povijesnih događaja na ovim prostorima. Primjera kukavičkih lidera ima koliko hoćeš. Dobro, sad bi netko mogao spomenuti Kosmet kao dokaz da je Milošević imao muda, ali on u tom slučaju i nije imao puno izbora...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 12 stu 2009, 16:42 |
|
|
caporegime je napisao/la: Mar-kan je napisao/la:
Ostala je velika infrastruktura JNA,oružje većim dijelom sačuvano,vojne škole,nastavnički kadar...u startu veliki plus u odnosu na HV recimo koja je krenula od nule.
dvosjekli mač. organizacija i kadrovi koji su prilagođeni jna koncepciji koja je neslavno završila 91-92, i njihova prilagodba na moderan ustroj i način ratovanja je puno teža nego stvaranje vlastite koncepcije sa ljudima koji su je i stvarali. dakle, oprema, oružje, sveukupno sredstva su + organizacija, stari ofucani kadrovi i potreba kopletne reorganizacije su - I unutar JNA postojale su koncepcije i koncepcije.Nije svaki rod imao iste standarde.JNA kadrovi su također pohađali NATO i sl. npr. general Anton Tus,eto on mi pade na pamet.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
caporegime
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 12 stu 2009, 19:16 |
|
|
Cort0 Maltese je napisao/la: caporegime je napisao/la:
ne mogu citirati ali mogu izreći misao feldmaršala von mansteina, nikada u ratu se ne može sa sigurnošću očekivati slijed događaja onako kako je planirano dok se jedna faza ne obavi. nigdje krajnji rezultat plana toliko ne odgovara očekivanjima koa u ratu. sigurnost u uspjeh ti je na razini slovenca koji voli častiti-ne postoji!
Dobro, shvatio si vjerojatno što sam mislio. Morale bi mu biti predočene jako uvjerljive studije izvodljivosti za takva djelovanja. I pitanje je bi li on i u tom slučaju imao muda za dati naređenje, koje bi sigurno moglo promijeniti tok povijesnih događaja na ovim prostorima. Primjera kukavičkih lidera ima koliko hoćeš. Dobro, sad bi netko mogao spomenuti Kosmet kao dokaz da je Milošević imao muda, ali on u tom slučaju i nije imao puno izbora... mislim da je dobro odvagnuo, dobiti nekim uspjehom nije mogao ni približno, kao što bi mogao izgubiti neuspjehom.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 12 stu 2009, 19:55 |
|
|
caporegime je napisao/la: Cort0 Maltese je napisao/la:
Dobro, shvatio si vjerojatno što sam mislio. Morale bi mu biti predočene jako uvjerljive studije izvodljivosti za takva djelovanja. I pitanje je bi li on i u tom slučaju imao muda za dati naređenje, koje bi sigurno moglo promijeniti tok povijesnih događaja na ovim prostorima. Primjera kukavičkih lidera ima koliko hoćeš. Dobro, sad bi netko mogao spomenuti Kosmet kao dokaz da je Milošević imao muda, ali on u tom slučaju i nije imao puno izbora...
mislim da je dobro odvagnuo, dobiti nekim uspjehom nije mogao ni približno, kao što bi mogao izgubiti neuspjehom. Točno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 13 stu 2009, 11:56 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 64459 Lokacija: DAZP HQ
|
caporegime je napisao/la:
1. hgz. je nedvojbeno bio najbolja postrojba koja se mogla naći u bivšoj jugoslaviji. poznajem puno što bivših, a što sadašnjih pripadnika bsd-a, a po njihovim pričama sa razmjene iskustava s američkim, britanskim ili francuskim elitnim postrojbama više bi ovi stranci pokušali usvojiti njihova iskustva nego suprotno. obuka, sposobnost izvođenja naučenog i vještine naučene kao dio znanja svakog specijalca su bile na razini sas-a, seal-a, padobranaca legije s tom reazlikom da su naši imali i golemo ratno iskustvo.
Bojna Zrinski je od svog osnutka za instruktore i zapovjednike imala isključivo legionare. 1991. je kompletna oprema, izuzev osobnog naoružanja, stigla od Legije stranaca. Sa 63. padobranskom su imali okršaj u Gospiću 1991. Gospić je inače jedini grad u Hrvatskoj, koji nije pao u srpske ruke, a imao je udio Srba preko 20%, dok je sami grad bio u poluokruženju, tako da mu se samo od Karlobaga moglo prići. Istinski grad heroj, iako se to u Hrvatskoj rijetko spomene. Po CIA-i, 1. HGZ, ranije Bojna Zrinski je najbolja vojna formacija ikad na prostoru EX-YU  Poseban ponos je taj, što su velika većina pripadnika (cca. 80%) bili Hrvati iz BIH 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 13 stu 2009, 12:00 |
|
|
|
Nisam pročitao da ste spomenuli ekonomsku stranu cijele priče. VJ je možda bila velika u brojkama i naoružanju ali do bojišnice u zapadnoj Bosni (ako uzmemo da je se tamo trebao desiti nekakv "ultimate" "okršaj") je bilo gotovo 200-njak kilometara samo od srpske granice (da ne spominjem još dublje u srppski teritorij).
Jeste li ukalkulirali da se svakim masovnim pomicanjem vojske riskira entropija cijele organizacije ? Tko bi i kako prebacio srpsku tehniku tamo i sve to bez sigurnog dotoka goriva ? Tko bi organizirao transport, prehranu, dostavu oružja, streljiva na ta područja ?
Lako je govoriti "mi imamo toliko tenkova i topova", no da li je bilo spremnosti kod običnog Srbina iz Surdulice, Vranja, Negotina da ide riskirati život u Bosnu ?
I što bi se desilo ako ne bi došlo do brzog završetka jer je ipak nešto lakše biti ukopan i braniti se nego izaži iz rovova i napadati ?
Mislim da te brojke o količini oružja VJ mogu značiti samo da bi se Srbija kao takva teško porazila ali da bi sa tim naoružanjem mogli preokrenuti tijek rata - teško.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 13 stu 2009, 12:10 |
|
|
|
ne znam kud bi išle te srpske snage? morale bi probiti negdje liniju. na istočno slavonskom frontu za vrijeme oluje ih je čekalo oko 70.000 vojnika i dvije kompletne gardijske brigade (3. i 5.)
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 13 stu 2009, 12:44 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3720 Lokacija: Nanya Lakes
|
Kad smo kod 63 padobranske, evo isječka iz knjige Miroslava Lazanskog ("Komandosi") o Operaciji "Čapljina 92" Citat: Osim loših poteza i akcija, propusta i nesposobnosti nekih komandanata i jedinica JNA u sukobima tokom 1991. i 1992, bilo je, ipak, i primera i akcija u kojima je ispoljena zavidna veština ratovanja, uspešno komandovanje, hrabrost i odvažnost pripadnika JNA, odnosno onih koji su u tim akcijama učestvovali.Na putu ka Čapljini Te akcije izvodili su, uglavnom, specijalni sastavi, padobranske, izviđačko-diverzantske i vojno-policijske jedinice, koje su pokazale veliku obučenost vojnika. Jedna od takvih akcija bila je i operacija spašavanja vojnika iz opkoljene kasarne u Čapljini. Akciju je 23. aprila 1992. godine izvela borbena grupa sastavljena od pilota Ratnog vazduhoplovstva JNA i pripadnika 63. padobranske brigade, koji su se nalazili na ratnom zadatku u Mostaru. U akciji je učestvovalo devet helikoptera Mi-8, ali se u kasarnu spustilo osam helikoptera, dok je deveti bio u rezervi i lebdeo je u neposrednoj blizini.
Tog 23. aprila 1992. sa heliodroma Jesenice u Mostaru poletelo je šest helikopera, a tri sa heliodroma Ortiješa. U svakoj letelici nalazila se posada od dva pilota i jednog mehaničara, koji su se dobrovojno javili za akciju. Osim njih, u helikopterima je bilo raspoređeno 25 padobranaca koji su imali zadatak da obezbeđuju, štite i pomažu ukrcavanje i izvlačenje vojnika. Svi su bili svesni opasnosti, visokog rizika i mogućih ozbiljnih gubitaka prilikom izvođenja akcije, ali je od svega, ipak, bilo jače saznanje da se što pre mora pomoći opkoljenim vojnicima u kasarni u Čapljini, koji su već dugo bili izloženi neprekidnom pritisku i vatri hrvatsko-muslimanskih snaga. Akcija je, dakle, imala isključivo odbrambeni i humanitarno-spasilački karakter.
Žestoka artiljerijska priprema napada počela je u 16,45 i trajala je do 17,00 časova. Uporedo sa početkom i trajanjem artiljerijskog "oranja", poleteli su helikopteri Mi-8, jer je procenjeno da će let od Mostara do Čapljine trajati između 15 i 16 minuta. U pratnji helikoptera nalazili su se avioni RV i PVO, koji su štitili helikoptere. Planirano je da akcija evakuacije ljudstva, od momenta prizemljenja letelica, preko prikupljanja i ukrcavanja, do poletanja poslednje letelice traje 12 minuta, jer se predviđalo da će toliko biti potrebno neprijatelju da se snađe i organizuje protivnapad, ali i da je vojnicima u kasarni dovoljno toliko vremena da se prikupe i u helikoptere ubace opremu.
Međutim, akcija je izvedena za samo 7,5 minuta. U krug kasarne na određena mesta spustilo se osam helikoptera i 16 padobranaca, koji su iz okruženja pokupili i izvukli 170 vojnika i civila, koji su se više od dve nedelje nalazili pod vatrom napadača. U ovoj akciji je oboren i rekord u broju ljudi prevezenih helikopterom Mi-8, jer su u jednom od njih bila ukrcana 43 vojnika, čime su oborene sve dotadašnje procene o mogućnosti prevoza ovim tipom letelice. Čak su iz nekih helikoptera morali da izbace svu opremu, rančeve, vreće i naoružanje...
Helikopteri su se bez gubitka vratili u Mostar, svi su bili "izbušeni", pa je pravo čudo da niko nije povređen i da neka letelica nije bila oborena, ili, zbog oštećenja, prinuđena da sleti. Doduše, jedan helikopter se vratio samo sa jednim motorom, ali je ipak stigao na odredište i iskrcao nepovređene vojnike. Zbog zaštite tajnosti operacije i sprečavanja "provale" komandi kasarne u Čapljini javljeno je da će ih evakuisati helikopteri samo desetak minuta pre sletanja, odnosno u vreme kada su helikopteri već leteli ka Čapljini. U toku planiranja akcije računalo se i na gubitke interventne grupe, ali na sreću ta se predviđanja nisu obistinila, zahvaljujući, pre svega, dobro organizovanoj, odvažno vođenoj i brzo izvedenoj akciji, koja je, svojom drskošću iznenadila neprijatelja. Potvrdilo se, takođe, da i dobra obaveštajna priprema i zaštita tajnosti izvođenja operacije predstavljaju osnovu za uspešnost poduhvata. Treba posebno naglasiti zaista veliku hrabrost, požrtvovanost i odvažnost padobranca i posada helikoptera, koji su stavili svoje živote na kocku da bi spasili drugove u opkoljenoj kasarni, u skoro bezizlaznom položaju.
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 13 stu 2009, 14:39 |
|
|
http://www.b92.net/info/emisije/katarza.php?yyyy=2002&mm=01&nav_id=61649Intervju s pripadnikom 72. specijalne brigade, nisam htio stavljati tekst jer je predugačak, a i dijelovi su offtopic. Ima dio koji govori o kapacitetima 72. specijalne, kao i o njegovim iskustvima s fronta, čovjek je praktički prošao sva ratišta... Posebno zanimljiv pogled na mogućnosti i kapacitete paravojnih postrojbi... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
caporegime
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 13 stu 2009, 15:41 |
|
|
zašto mi se čini da je novinar razgovarao sa samim sobom? doduše, i kadijević je davao izjave kako je u vukovaru "slomljena kičma najelitnijim snagama hrvatske"  , prije očekivano da će izjaviti neki samozvani vojvoda neke od dobrovoljačjih postrojbi u trenutku alkoholne krize nego general. osobno mislim da je ovaj vojnik fantom, a da je u92 izmislila intervju, sve je nekako u globalu srpsko-šablonski s pojedinim burecima koji nemaju veze s vezom da bi se dobila doza intimno ispovjedačke tajne s ratišta poznate samo ljudima iz prve ruke. kako sam imao prilike vidjeti u nekim drugim stvarima kako u92 izmišlja priče i događaje (čak sam znao poslati komentar kao kritiku istinitosti teksta s jasno naznačenim detaljima koji su sumnjivi-naravno, komentari nikada ne bi bili objavljeni) radi osobnih potreba stvaranja vijesti i priča, moje mišljenje da je priča nastala u krevetu novinara koji je provodio besne noći s olovkom u ruci gledajući u strop i pokušavajući ser sjetiti što sve znao ratu da ukomponira. u92 je jednostano loš medij bez obzira na ovo u
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 13 stu 2009, 15:50 |
|
|
|
meni je ovo također bezveze. čista politizacija i traženje neke zavjere od nekog tko je običan vojnik. imam ih u kući nekoliko, kad pričaju o ratnim iskustvima, onda su to ratna iskustva s vrlo živopisnim opisima, a ne o političarima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 13 stu 2009, 16:00 |
|
|
caporegime je napisao/la: zašto mi se čini da je novinar razgovarao sa samim sobom? doduše, i kadijević je davao izjave kako je u vukovaru "slomljena kičma najelitnijim snagama hrvatske"  , prije očekivano da će izjaviti neki samozvani vojvoda neke od dobrovoljačjih postrojbi u trenutku alkoholne krize nego general. osobno mislim da je ovaj vojnik fantom, a da je u92 izmislila intervju, sve je nekako u globalu srpsko-šablonski s pojedinim burecima koji nemaju veze s vezom da bi se dobila doza intimno ispovjedačke tajne s ratišta poznate samo ljudima iz prve ruke. kako sam imao prilike vidjeti u nekim drugim stvarima kako u92 izmišlja priče i događaje (čak sam znao poslati komentar kao kritiku istinitosti teksta s jasno naznačenim detaljima koji su sumnjivi-naravno, komentari nikada ne bi bili objavljeni) radi osobnih potreba stvaranja vijesti i priča, moje mišljenje da je priča nastala u krevetu novinara koji je provodio besne noći s olovkom u ruci gledajući u strop i pokušavajući ser sjetiti što sve znao ratu da ukomponira. u92 je jednostano loš medij bez obzira na ovo u Pa, tu je u biti riječ o audio-emisiji, ne znam koliko je realno da se u takvu emisiju dovede neki lažni sugovornik. Ovo što sam ja linkao je samo članak o emisiji koja je išla tog dana. Doduše, ima detalja koji su sumnjivi, ali ne čini mi se da je riječ o tome. Mada ne isključujem, nisam nikad slušao niti slušam emisije b92, a na njihovom portalu se uglavnom informiram o sportu, ne politici i onom što je vezano uz nju...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
caporegime
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 16 stu 2009, 11:55 |
|
|
|
zamrla nešto tema? zato će se u nekim drugim temama nasrat čopori srba objašnjavajući kako je sve bio dogovor i kako nije poražena srbija nego babe i dedovi iz krajine a da je srbija intervenirala, a nije jer je slobo izdajnik i prikriveni ustaša, ušli bi u zagreb za 3 dana. di sad onaj oligotropni hegemeonista? di je rogati miso koji je negdje drugdje kenjao kako je on specijalac obučeniji od ramba, di je tinkivinki sa nevjerojatnim smislom tumačenja tuđih izjava..... di ste se sakrili, šta je?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 16 stu 2009, 12:54 |
|
|
pjosip je napisao/la: Nisam pročitao da ste spomenuli ekonomsku stranu cijele priče. VJ je možda bila velika u brojkama i naoružanju ali do bojišnice u zapadnoj Bosni (ako uzmemo da je se tamo trebao desiti nekakv "ultimate" "okršaj") je bilo gotovo 200-njak kilometara samo od srpske granice (da ne spominjem još dublje u srppski teritorij).
Jeste li ukalkulirali da se svakim masovnim pomicanjem vojske riskira entropija cijele organizacije ? Tko bi i kako prebacio srpsku tehniku tamo i sve to bez sigurnog dotoka goriva ? Tko bi organizirao transport, prehranu, dostavu oružja, streljiva na ta područja ?
Lako je govoriti "mi imamo toliko tenkova i topova", no da li je bilo spremnosti kod običnog Srbina iz Surdulice, Vranja, Negotina da ide riskirati život u Bosnu ?
I što bi se desilo ako ne bi došlo do brzog završetka jer je ipak nešto lakše biti ukopan i braniti se nego izaži iz rovova i napadati ?
Mislim da te brojke o količini oružja VJ mogu značiti samo da bi se Srbija kao takva teško porazila ali da bi sa tim naoružanjem mogli preokrenuti tijek rata - teško. Krajina je pala prebrzo da bi stigli išta učiniti. . Mogli su eventualno pokušati pomoći oko Banja Luke, ali tu su ionako riješili Amerikanci zaustavljanjem rata. Što je preostalo, možda produžavati rat napadom na ist. Slavoniju, ali budimo realni, HV bi se jednako brzo prebacila tamo i crta bi ostala gdje jest uz gubitke na obje strane, znači bez koristi a riskirati Dayton i RS radi toga je glupo.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1652 of 2558 - 64.58%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MISO
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 17 stu 2009, 20:43 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Ima ona izreka: -Amateri proučavaju strategiju i taktiku, profesionalci proučavaju logistiku. Da bi pokrenula svoju vojsku Srbiji je bila potrebna ogromna količina goriva koju u to vrijeme ona je se imala u vrlo ograničenoj količini. Ja ne sumnjam da su postojala vojna skladišta goriva i da bi istoga bilo za prvo vrijeme ali najviše za nekoliko tjedana i što nakon toga? Streljiva je bilo, ali trebalo je tu silnu vojsku nečim i hraniti, liječiti itd. Dobro, vjerojatno, bi se za vojsku našlo nešto, ali kako bi se to odrazilo na život ljudi, npr umirovljenika u Beogradu koji ne bi imali kruha u trgovinama, a koliko ja znam takvih scena, nestašica i redova, gužvi guranja i borbi za kruh je bilo 1993. godine, ne znam kasnije ali sumnjam da je bilo mnogo bolje. Gospodarstvo srbije je bilo na koljenima, novi rat bi uništio i ono malo standarda i proizvodnje. Srbija jedniostavno nije imala čime da ratuje na dulji rok, a na kraći rok ili dulji rok nije mogla ni pobijediti Hrvatsku, jer to nije mogla ni 1991 a kamoli 1995. godine kada su hrvati bili mnogo jači (a tu su bili i muslimani), a srbi neusporedivo slabiji nego prije. Za moral ne znam, ali ne bih rekao da je tada jedan npr. prosječan Beograđanin u svoj svojoj tadašnoj neimaštini i oskudici, pritješćen svakodnevnim nedaćama i brigom za obitelj, sada imao neku veliku želju da ide da gine za oslobođenje npr. Bosanskog Petrovca. Mislim da ni 1991 a ni 1995 nije bio cilj da se porazi Hrvatska. To bi bila suluda ideja, pa treba osvojiti velike gradove. Kako? Setite se da ni moćni NATO nije imao muda ući kopnenim jedinicama u Srbiju, a ne JNA ili VJ da porazi Hrvatsku. Jedino se mogla očekivati reakcija VJ na eventualni napad na Banja Luku. Tad bi sigurno delovala avijacija i koridorom bi krenule jake motorizovano-pešadijske jedinice VJ. Za dva dana bi stigle u BL, a onda bi se HV HVO i ABIH povukle, jer je i dalje bila moćna VJ. Gubitaka bi bilo mnogo sa svih strana, na sreću to se nije dogodilo. RSK nije bilo moguće braniti, jer se nije mogla probiti VJ do Knina. Neko je napisao da je HV bila ukopana i dobro pripremljena za , eventualnu, intervenciju VJ. Magla je samo delovati avijacija, ali to ništa ne bi promenilo, odnos snaga na terenu je bio mnogo veći u korist HV naspram VRSK.To je Milošević odlično znao, samo mu zameram zbog blagog reagovanja putem diplomatije. Ipak je RSK bila pod međunarodnom zaštitom.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
caporegime
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 17 stu 2009, 20:55 |
|
|
MISO je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Ima ona izreka: -Amateri proučavaju strategiju i taktiku, profesionalci proučavaju logistiku. Da bi pokrenula svoju vojsku Srbiji je bila potrebna ogromna količina goriva koju u to vrijeme ona je se imala u vrlo ograničenoj količini. Ja ne sumnjam da su postojala vojna skladišta goriva i da bi istoga bilo za prvo vrijeme ali najviše za nekoliko tjedana i što nakon toga? Streljiva je bilo, ali trebalo je tu silnu vojsku nečim i hraniti, liječiti itd. Dobro, vjerojatno, bi se za vojsku našlo nešto, ali kako bi se to odrazilo na život ljudi, npr umirovljenika u Beogradu koji ne bi imali kruha u trgovinama, a koliko ja znam takvih scena, nestašica i redova, gužvi guranja i borbi za kruh je bilo 1993. godine, ne znam kasnije ali sumnjam da je bilo mnogo bolje. Gospodarstvo srbije je bilo na koljenima, novi rat bi uništio i ono malo standarda i proizvodnje. Srbija jedniostavno nije imala čime da ratuje na dulji rok, a na kraći rok ili dulji rok nije mogla ni pobijediti Hrvatsku, jer to nije mogla ni 1991 a kamoli 1995. godine kada su hrvati bili mnogo jači (a tu su bili i muslimani), a srbi neusporedivo slabiji nego prije. Za moral ne znam, ali ne bih rekao da je tada jedan npr. prosječan Beograđanin u svoj svojoj tadašnoj neimaštini i oskudici, pritješćen svakodnevnim nedaćama i brigom za obitelj, sada imao neku veliku želju da ide da gine za oslobođenje npr. Bosanskog Petrovca. Mislim da ni 1991 a ni 1995 nije bio cilj da se porazi Hrvatska. To bi bila suluda ideja, pa treba osvojiti velike gradove. Kako? Setite se da ni moćni NATO nije imao muda ući kopnenim jedinicama u Srbiju, a ne JNA ili VJ da porazi Hrvatsku. Jedino se mogla očekivati reakcija VJ na eventualni napad na Banja Luku. Tad bi sigurno delovala avijacija i koridorom bi krenule jake motorizovano-pešadijske jedinice VJ. Za dva dana bi stigle u BL, a onda bi se HV HVO i ABIH povukle, jer je i dalje bila moćna VJ. Gubitaka bi bilo mnogo sa svih strana, na sreću to se nije dogodilo. RSK nije bilo moguće braniti, jer se nije mogla probiti VJ do Knina. Neko je napisao da je HV bila ukopana i dobro pripremljena za , eventualnu, intervenciju VJ. Magla je samo delovati avijacija, ali to ništa ne bi promenilo, odnos snaga na terenu je bio mnogo veći u korist HV naspram VRSK.To je Milošević odlično znao, samo mu zameram zbog blagog reagovanja putem diplomatije. Ipak je RSK bila pod međunarodnom zaštitom. jel bi ti to možda bio član jakih snaga jna? nisi li sam rekao da ti 91 nije bilo ni do čega kad su te mobilizirali? koje jedinice? popunjene kime? profesionalcima? evo što se događa kad netko ne prati cijelu rasprava već ulijeće kao padobranac i zanemaruje osnovne postavke koje bi svaki taktičar prije svega uzeo u obzir i na kraju napiše post na razini srednjoškolca koji je rat doživio samo iz video igrica ili filmova. pa ti si bar sudjelovao pa bi trebao znati neke osnove, ako ne borbe a ono barem logike. ponovi cijelu raspravu i očituj se na dosada iznesene postavke, pa onda repliciraj. pa jne kloniraju se vojnici, ili ih imaš profi ili kupiš po kućama. i na kraju,pod 2) misliš li da ameri nisu imali muda? pa irak koji je bio 150 puta jači od srbije vojno su razvalili za tjedan dana. nisu imali potrebe spuštat se na kopno jer ste vrlo brzo napustili sveto mjesto stradavine vaših predaka. pod 1.) ti misliš a dokazano ti misaoni postupak ne ide od ruke. neću ponavljati davno ipričane priče. kad niste uspjeli okreće se priča na nismo htjeli. ajde ne seri. s ovakvim razmišljanjem mi prije djeluješ kao 17-godišnji navijačjakog nacionalnog naboja nakon prvog gostovanja a ne ko čovjek u jeseni života što si zapravo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 17 stu 2009, 21:29 |
|
|
caporegime je napisao/la: i na kraju,pod 2) misliš li da ameri nisu imali muda? pa irak koji je bio 150 puta jači od srbije vojno su razvalili za tjedan dana. nisu imali potrebe spuštat se na kopno jer ste vrlo brzo napustili sveto mjesto stradavine vaših predaka.
Zadnja rečenica ti je netočna. VJ je napustila Kosmet tek po stupanju na snagu rezolucije 1244(koji potvrđuje suverenitet SRJ nad Kosmetom), nakon okončanja sukoba. A u 5. mjesecu '99. je potpuno slomljena i poražena OVK. Što se tiče Iraka, zanemaruješ unutarnju situaciju u Iraku, koja je daleko kompleksnija, i zbog toga nije baš za uspoređivati slučaj Iraka i slučaj SRJ. Što se tiče Amera, kod njih se uopće ne treba postavljati pitanje imaju li muda ili nemaju. Imaju, itekako imaju. Samo što se njihova taktika zasnivala na ciljevima koji su dosta drugačiji bili u SRJ od onih u Iraku. I ne treba zanemariti da su zbog propagandnog rata koji su vodili bili ipak jako ograničeni glede toga što su mogli poduzeti na vojnom planu. Nastavak ću napisati sutra. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
caporegime
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 17 stu 2009, 22:16 |
|
|
|
sve ovo nema nikakve veze s misinim nebuloza o amerima koji nisu imali muda. nisu se spustili na zemklju zato jer nisu ni trebali. samo su ušetali jebote,.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 17 stu 2009, 22:21 |
|
|
caporegime je napisao/la: sve ovo nema nikakve veze s misinim nebuloza o amerima koji nisu imali muda. nisu se spustili na zemklju zato jer nisu ni trebali. samo su ušetali jebote,. To je ujedno i jedina borbena misija koju su Ameri odradili bez ijednog izgubljenog vojnika. Čak ih je nekoliko poginulo na Grenadi, otočiću veličine jednog Brača a u "junačkoj" Srbiji (pevaj Srbijo zemljo junaka i bitaka) jedini ozlijeđeni američki vojnik se spržio na žar cigarete u kompjuterskoj sobi.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 17 stu 2009, 22:46 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 29405 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
caporegime je napisao/la: MISO je napisao/la: pa irak koji je bio 150 puta jači od srbije vojno su razvalili za tjedan dana.
Ne bih se složio da je Irak 150x vojno bio snažniji od Srbije (dobro, ovo 150x znam da je karikiranje), ne mislim da je Irak uopće bio vojno snažniji od Srbije. Čak mi se čini da se to ni ne može porediti, gdje ćeš ti porediti jednu europsku vojsku sa jednom ruljom kakve su bliskoistočne vojske (uz iznimku dakako Izraela). Kadrovski, organizacijski, po obučenosti i ustroju to je nebo i zemlja, kakav Irak i klinac. Ako ćemo suditi po 2003. godini kad je Irak osvojen, što su Iračani imali? Nula zrakoplova, u proteklih 12 godina skoro potpuno uništenui protizračnu obranu, hrpu starog željeza kao oružje i na papiru brojnu vojsku (rulju) koja u sukobu sa bilo kojom europskom vojskom nema nikakvih šansi. To bi bilo isto kao porediti gardijske brigade hrvatske vojske sa sa vojskom RSK.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
caporegime
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 18 stu 2009, 09:16 |
|
|
Bobovac je napisao/la: caporegime je napisao/la: Ne bih se složio da je Irak 150x vojno bio snažniji od Srbije (dobro, ovo 150x znam da je karikiranje), ne mislim da je Irak uopće bio vojno snažniji od Srbije. Čak mi se čini da se to ni ne može porediti, gdje ćeš ti porediti jednu europsku vojsku sa jednom ruljom kakve su bliskoistočne vojske (uz iznimku dakako Izraela). Kadrovski, organizacijski, po obučenosti i ustroju to je nebo i zemlja, kakav Irak i klinac. Ako ćemo suditi po 2003. godini kad je Irak osvojen, što su Iračani imali? Nula zrakoplova, u proteklih 12 godina skoro potpuno uništenui protizračnu obranu, hrpu starog željeza kao oružje i na papiru brojnu vojsku (rulju) koja u sukobu sa bilo kojom europskom vojskom nema nikakvih šansi. To bi bilo isto kao porediti gardijske brigade hrvatske vojske sa sa vojskom RSK. off topic ali ipak. griješiš. irak je imao itekako jaku vojsku. samo što je koncept vođenja rata američke vojske u klasičnom ratu toliko superioran ostatku da drugog rezultata i nema. nije to bila rulja, samo kad se počne urušavati sistem koji je počivao na jednom čovjeku i 15-20% posto odabranog stanovništa rezultat je takav kakav je bio. uostalom nije niti stanje u vj bilo idealno. naprotiv. i tada je uglavnom počivala na rezervnom sastavu i malom broju profesionalaca, sa dotrajalom opremom. za šaku gerilaca i više nego dosta ali za zemlju koja svoju svjetsku moće temelji isključivo na sili....bogme ne. mogao bih duže elaborirati ali ne da mi se. jedinu šansu bi srbi imali u četovanju po šumama ali to je nešto sasvim treće. u klasičnom sudaru ne bi imali jedan posto šanse ali kažem po šumama i gorama, e tu već igra neki drugi faktor.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MISO
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 18 stu 2009, 10:29 |
|
|
|
Sam način dejstvovanja JNA 1991 na teritoriji RH jasno ukazuje, svima koji se bar malo razumeju u vojnu doktrinu, da ista nije imala ambicija vojno poraziti Hrvatsku. Da se hteo osvojiti Nemetin 05.12.1991. trebalo je uraditi artiljerijsku pripremu, koja je i bila iz haubica (prizvedenih 1936 godine), ali traljava. Artiljerijska priprema je trebala biti pojačana haubicama 155mm NORA kojih je bilo tamo, ali nisu korišćene, zatim se vatra polako prenosi u dubinu polja uključujući i raketne bacače (ognjevi , orkani) U napad se kreće kombinovanim jedinicama, a ne samo pešadijskim. Tako se postiže brzo napredovanje, a kod protivnika se stvara efekt panike. Za takav napad obavezno se koristi laka borbena avijacija, (MIG 21 orao galeb i super galeb) koje je JNA imala na pretek, za uništavasnje važnih ciljeva na zemlji. Nikad JNA nije tako dejstvovačla u Hrvatskoj. Njena misija je bila razgraničenje i razdvajanje sukobljenih strana. Istina odstupalo se od toga, ali zato sad mnogi odgovaraju zbog svojih postupaka. Da se vratimo Banja Luci. VRS je mogla a brani napad nekoliko dana,dovoljno da stigne bar 50.000 naoružanih vojnika iz Srbije sa prilično moćnim naoružanjem, a avijacija JNA je mogla odmah delovati po napafdačima bez prestanka. MIG 29 sa velikih visina , gde vaše PVO nema domet, a laka avijacija sa malih visina, jer BIH nije pustinja, ne možete radarom na vreme otkriti avion u niskom letu, zbog konfiguracije tla. VJ je imala dovoljno i tehnike, i streljiva i goriva, Vojsku bi lako bilo mobilisati, jer 50 - 60.000 vojnika nije teško obezbediti u državi od 7.000.000. Spominjali ste ishranu vojnika? Mislim da bi taj sukob trajao kratko, jer bi jedinice HV , HVO i ABIH vrlo brzo krenule u defanzivu. U takvoj situaciji, oni su bili ti koji treba da osvoje jedan grad, čim bi stigla vojna pomoć iz Srbije, mnogi bi se demoralisali, jer lakše je voditi odbrambeni, nego osvajački rat. Toga su bili svesni svi, i zato se i odustalo od BL. Nisu Ameri bez razloga zaustavili taj napad.
A sad NATO. Sa skoro hiljadu borbenih letova dnevno, za sve vreme NATO kampanje, VJ nije pretrpela gotovo nikakvu štetu. Sačuvana je borbena tehnika, moral vojnika i naroda je bio visok, a da ti napomenem da su danima pokušavali da uđu u Srbiju, na reonu karaule Košare. Konstantno su trpeli gubitke i vraćali se u Albaniju. Za napade su korišćene, u tu namenu obučene, jedinice Armije Albanije i OVK. Dalje da ti napomenem da su bili ukopani položaji VJ na svim mogućim pravcima delovanja kopnenih jedinica NATO, kao i rezervni položaji. Ni taj napad ne bi dugo trajao, upravo zbog reakcije zapadnog javnog mnjenja. Kad bi počeli da stižu mrtvi vojnici na zapad, i onako veliko nezadovoljstvo, zbog NATO akcije u nekim zapadnim zemljama bi kulminiralo. Toga su Ameri bili svesni, zato nisu ni pokušavali da krenu kopneno, ne što je VJ jača od njih, već zbog opasnosti od raspada NATO alijanse iznutra.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
quick_nick
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 18 stu 2009, 11:16 |
|
|
[quote="MISO"]Sam način dejstvovanja JNA 1991 na teritoriji RH jasno ukazuje, svima koji se bar malo razumeju u vojnu doktrinu, da ista nije imala ambicija vojno poraziti Hrvatsku. Da se hteo osvojiti Nemetin 05.12.1991. trebalo je uraditi artiljerijsku pripremu, koja je i bila iz haubica (prizvedenih 1936 godine), ali traljava. Artiljerijska priprema je trebala biti pojačana haubicama 155mm NORA kojih je bilo tamo, ali nisu korišćene, zatim se vatra polako prenosi u dubinu polja uključujući i raketne bacače (ognjevi , orkani) U napad se kreće kombinovanim jedinicama, a ne samo pešadijskim. Tako se postiže brzo napredovanje, a kod protivnika se stvara efekt panike. Za takav napad obavezno se koristi laka borbena avijacija, (MIG 21 orao galeb i super galeb) koje je JNA imala na pretek, za uništavasnje važnih ciljeva na zemlji. Nikad JNA nije tako dejstvovačla u Hrvatskoj. Njena misija je bila razgraničenje i razdvajanje sukobljenih strana. Istina odstupalo se od toga, ali zato sad mnogi odgovaraju zbog svojih postupaka. Oprosti al ovaj dio ti bas nije tocan. JNA je koristila sva moguca sredstva pa tako i Lune na nekim podrucijima. Ova tvoja tvrdnja stoji ali kad nebi bilo nikakve vojske na drugoj strani ovo oni lupaju artiljerijom bla,bla,bla... Zna se za sto artiljerija sluzi pa da se uniste tvrdi ciljevi unese panika medju protivnicke vojnike. Ali do 05.12.1991 HV je vec osjetila svakodnevno granatiranje u Vukovaru tako da im nebi bio nikakav problem da se zastite od bombardovanja. I sta onda kad krene pjesadija ? mislim da je HV mogao nagomilati dovoljno pjesadije da vas zadrzi s obzirom da vas je 1700 pjesaka 3 mjeseca drzalo u Vukovaru to nebi bio problem. Veci je problem moral vojnika JNA i stvarni poraz u Vukovaru. Formalno ste pobijedili al ja sam uvjeren da ce rijetko iskreni Srpski vojnik reci da je to bila prava pobjeda. Ovo sa Mig-ovima , Orlicima necu ni da komentarisem ...  JNA piloti su se dokazali kao jako nesposobni tesko da bi oni imali ikakav efekt.... A za ovo njena mislija je bila razgranicenje ... hahahahaha izvini morao sam.. Pa svi vojnici su isli da oslobode Hrvatsku od Ustasa tako da se zna da je JNA imala drugi cilj a to jeste napad na Hrvate.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|