HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 ruj 2026, 06:30.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 298 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine
PostPostano: 18 stu 2009, 11:32 

MISO je napisao/la:
Sam način dejstvovanja JNA 1991 na teritoriji RH jasno ukazuje, svima koji se bar malo razumeju u vojnu doktrinu, da ista nije imala ambicija vojno poraziti Hrvatsku. Da se hteo osvojiti Nemetin 05.12.1991. trebalo je uraditi artiljerijsku pripremu, koja je i bila iz haubica (prizvedenih 1936 godine), ali traljava. Artiljerijska priprema je trebala biti pojačana haubicama 155mm NORA kojih je bilo tamo, ali nisu korišćene, zatim se vatra polako prenosi u dubinu polja uključujući i raketne bacače (ognjevi , orkani) U napad se kreće kombinovanim jedinicama, a ne samo pešadijskim. Tako se postiže brzo napredovanje, a kod protivnika se stvara efekt panike. Za takav napad obavezno se koristi laka borbena avijacija, (MIG 21 orao galeb i super galeb) koje je JNA imala na pretek, za uništavasnje važnih ciljeva na zemlji. Nikad JNA nije tako dejstvovačla u Hrvatskoj. Njena misija je bila razgraničenje i razdvajanje sukobljenih strana. Istina odstupalo se od toga, ali zato sad mnogi odgovaraju zbog svojih postupaka.
Da se vratimo Banja Luci. VRS je mogla a brani napad nekoliko dana,dovoljno da stigne bar 50.000 naoružanih vojnika iz Srbije sa prilično moćnim naoružanjem, a avijacija JNA je mogla odmah delovati po napafdačima bez prestanka. MIG 29 sa velikih visina , gde vaše PVO nema domet, a laka avijacija sa malih visina, jer BIH nije pustinja, ne možete radarom na vreme otkriti avion u niskom letu, zbog konfiguracije tla. VJ je imala dovoljno i tehnike, i streljiva i goriva, Vojsku bi lako bilo mobilisati, jer 50 - 60.000 vojnika nije teško obezbediti u državi od 7.000.000.
Spominjali ste ishranu vojnika? Mislim da bi taj sukob trajao kratko, jer bi jedinice HV , HVO i ABIH vrlo brzo krenule u defanzivu. U takvoj situaciji, oni su bili ti koji treba da osvoje jedan grad, čim bi stigla vojna pomoć iz Srbije, mnogi bi se demoralisali, jer lakše je voditi odbrambeni, nego osvajački rat. Toga su bili svesni svi, i zato se i odustalo od BL. Nisu Ameri bez razloga zaustavili taj napad.

A sad NATO.
Sa skoro hiljadu borbenih letova dnevno, za sve vreme NATO kampanje, VJ nije pretrpela gotovo nikakvu štetu. Sačuvana je borbena tehnika, moral vojnika i naroda je bio visok, a da ti napomenem da su danima pokušavali da uđu u Srbiju, na reonu karaule Košare. Konstantno su trpeli gubitke i vraćali se u Albaniju. Za napade su korišćene, u tu namenu obučene, jedinice Armije Albanije i OVK. Dalje da ti napomenem da su bili ukopani položaji VJ na svim mogućim pravcima delovanja kopnenih jedinica NATO, kao i rezervni položaji. Ni taj napad ne bi dugo trajao, upravo zbog reakcije zapadnog javnog mnjenja. Kad bi počeli da stižu mrtvi vojnici na zapad, i onako veliko nezadovoljstvo, zbog NATO akcije u nekim zapadnim zemljama bi kulminiralo.
Toga su Ameri bili svesni, zato nisu ni pokušavali da krenu kopneno, ne što je VJ jača od njih, već zbog opasnosti od raspada NATO alijanse iznutra.

Hrvatska
Aha, znači, JNA je ratovala s ciljem da ne porazi Hrvatsku. Tako ispada. Njena misija je bila razgraničavanje ustaša i četnika :smajl034 Tako je i u Vukovar i Dubrovniku razdvajala sukobljene strane. Majko Božija..., je li ti stvarno u to vjeruješ?

Banjaluka
Mig 29 je lovac, nije namjenjen za djelovanje po tlu... doduše moguće ga je modificirati ali isto tako su mogli i Mig 21, mogli su koristiti i puno pogodnije za tu namjenu Orla i Supergaleba, ne vidim zašto naglašavaš ulogu Miga-29. Ovo da BiH nije pustinja i da se zato hrvatske snage ne bi mogli primjetiti srpske zrakoplove u niskom letu je... lol. Pa i da je čak sve točno, ti znaš da je iznad BiH postojala zabrana leta koju su nadzirali amerikanci, biće da si premlad da se toga sjećaš. 50 000 vojnika biste možda i skupili ali pitanje je za koliko vremena, vjerojatno bi u prvo vrijeme mogli koristiti samo vojnike na redovitom odsluženju vojske, što i nije loše jer su takvi vojnici mnogo bolji od rezervista. I nije bitno da prikupe bilo kakvih 50000 ljudi, već su to morali biti baš ti VES-ovi koji su trebali, znači oni koji imaju iskustva u oklopno-mehaniziranim, i drugim postrojbama.

NATO.
Točno je da srpska vojska nije trpjela neku značajniju štetu na kosovu (uz iznimku zrakoplovstva, ipak ste ostali na samo 5 mig29), pametno ste postupali, priznajem. Dobro ste sakrivali svoju vojsku i tehniku tako da je NATO morao da udara po infrastrukturi, srušio vam vojne baze, pa tvornice (samo prazne zgrade, sve što je valjalo to je bilo evakuirano). NATO je udarao prilično školski, bezvoljno. Napadali jesu kopnenim putem jedino pripadnici OVK (zbrda zdola skupljena vojska) koja ni brojčano ni po naoružanju ni po obučenosti ni po organizaciji nije mogla da ostvari ikakvu vojnu pobjedu protiv visokomotivirane srpske vojske.
A što se tiče kopnenog napada, upravo najveća pobjeda jeste natjerati protivnika da se povuče bez borbe, a to je NATO uspio. Bombardirali bi vas još 5 godina dok vam ne bi ostala čitava ni jedna zgrada, ni jedan most, vratili biste se u kameno doba. Zato bolje da ste se odmah povukli nego kasnije jer rezultat je isti. A sad, što bi bilo da je NATO udario kopneno... možda bi srpska vojska pokušala pružiti otpor ali to bi bilo brzo razbijeno, izginulo bi vas ko kiše a bez ikakve koristi, vjerojatno bi onda u tim ratnim djelovanjima i ono malo srba na sjeveru Kosova moralo pobjeći. Zato šuti, dobro ste prošli.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 11:58 

quick_nick je napisao/la:
MISO je napisao/la:
Sam način dejstvovanja JNA 1991 na teritoriji RH jasno ukazuje, svima koji se bar malo razumeju u vojnu doktrinu, da ista nije imala ambicija vojno poraziti Hrvatsku. Da se hteo osvojiti Nemetin 05.12.1991. trebalo je uraditi artiljerijsku pripremu, koja je i bila iz haubica (prizvedenih 1936 godine), ali traljava. Artiljerijska priprema je trebala biti pojačana haubicama 155mm NORA kojih je bilo tamo, ali nisu korišćene, zatim se vatra polako prenosi u dubinu polja uključujući i raketne bacače (ognjevi , orkani) U napad se kreće kombinovanim jedinicama, a ne samo pešadijskim. Tako se postiže brzo napredovanje, a kod protivnika se stvara efekt panike. Za takav napad obavezno se koristi laka borbena avijacija, (MIG 21 orao galeb i super galeb) koje je JNA imala na pretek, za uništavasnje važnih ciljeva na zemlji. Nikad JNA nije tako dejstvovačla u Hrvatskoj. Njena misija je bila razgraničenje i razdvajanje sukobljenih strana. Istina odstupalo se od toga, ali zato sad mnogi odgovaraju zbog svojih postupaka.

Oprosti al ovaj dio ti bas nije tocan. JNA je koristila sva moguca sredstva pa tako i Lune na nekim podrucijima. Ova tvoja tvrdnja stoji ali kad nebi bilo nikakve vojske na drugoj strani ovo oni lupaju artiljerijom bla,bla,bla... Zna se za sto artiljerija sluzi pa da se uniste tvrdi ciljevi unese panika medju protivnicke vojnike. Ali do 05.12.1991 HV je vec osjetila svakodnevno granatiranje u Vukovaru tako da im nebi bio nikakav problem da se zastite od bombardovanja. I sta onda kad krene pjesadija ? mislim da je HV mogao nagomilati dovoljno pjesadije da vas zadrzi s obzirom da vas je 1700 pjesaka 3 mjeseca drzalo u Vukovaru to nebi bio problem. Veci je problem moral vojnika JNA i stvarni poraz u Vukovaru. Formalno ste pobijedili al ja sam uvjeren da ce rijetko iskreni Srpski vojnik reci da je to bila prava pobjeda. Ovo sa Mig-ovima , Orlicima necu ni da komentarisem ... :D JNA piloti su se dokazali kao jako nesposobni tesko da bi oni imali ikakav efekt....
A za ovo njena mislija je bila razgranicenje ... hahahahaha izvini morao sam..
Pa svi vojnici su isli da oslobode Hrvatsku od Ustasa tako da se zna da je JNA imala drugi cilj a to jeste napad na Hrvate.

Ja sam ti napisao kako treba da izgleda jedan pripremljen napad. Koje sve jedinice moraju biti angažovane, i kako trebaju dejstvovati. Tako JNA ni jednom nije dejstvovala. Slažem se da bi došlo i do sukoba pešadije, ali JNA je imala veliki broj tenkova, koji takođe treba da učestvuju u napadu.
Odakle si izvukao informaciju o nesposobnosti pilota JNA? Treba da znaš da su Galeb i Super galeb idalni avioni za takav tip rata.
Bio sam jedne noći svedok kad su dejstvovali raketni bacači u Slavoniji. Pošteno da ti napišem, još mi nije jasno zašto su delovali, i šta su gađali? Što bi Crnogorci rekli, jebi mi oca te i oni što su gađali su znali u šta gađaju. To mi je više ličilo na kurčenje, mi ovo imamo , a vi nemate.
E sad , iskreno, i da je JNA tako delovala, ne bi bila u stanju da pobedi Hrvatsku. To sam već napisao, laku je uleteti vojskom na neki teren, treba to i održati, a narod Hrvatske je bio protiv JNA, Vreme je radilo za Hrvatsku.
Vukovar, neviđena glupost, još mi nije jasno šta su generali hteli sa tim rušenjem postići? Kome je to trebalo. Vukovar je trebalo zaobići, stati oko njega i bez opaljenog metka pregovorima rešiti problem u tom gradu.
JNA je trebala samo stati na liniju razgraničenja, i biti sigurnost svima koji su pod njenom zaštitom.
Mene je baš boleo da jurišam na Osijek i tamo u slavonskom blatu ostavim glavu. Sigurno da je neki momak iz Osijeka imao veći moral od mene, pa tamo je njegova kuća i porodica. Da je sukob bio ispred Novog Sada, situacija sa moralom bila suprotna. Nismo deca, to je svima jasno. Jedino u šta bih se i sad smeo kladiti , da ste napali naše položaje, odbili bi smo vaš napad. Ne što smo mi bolji vojnici, već što smo bili bolje naoružani.
Nisu vojnici rezervnog sastava JNA išli da teraju ustaše. Grešiš, išli smo da prekinemo sukob na prostorima gde su Srbi bili većina.
Kurac. Išli smo što smo mobilisani. :zubati
O paravojnim formacijam, nisam kompetentan da pišem, nisam bio sa njima, a nemam ni jednog prijatelja, koji je bio dobrovoljac na ratištu, pa da mi je preneo neka iskustva.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 12:04 

MISO je napisao/la:
Da se vratimo Banja Luci. VRS je mogla a brani napad nekoliko dana,dovoljno da stigne bar 50.000 naoružanih vojnika iz Srbije sa prilično moćnim naoružanjem, a avijacija JNA je mogla odmah delovati po napafdačima bez prestanka. MIG 29 sa velikih visina , gde vaše PVO nema domet, a laka avijacija sa malih visina, jer BIH nije pustinja, ne možete radarom na vreme otkriti avion u niskom letu, zbog konfiguracije tla. VJ je imala dovoljno i tehnike, i streljiva i goriva, Vojsku bi lako bilo mobilisati, jer 50 - 60.000 vojnika nije teško obezbediti u državi od 7.000.000.
Spominjali ste ishranu vojnika? Mislim da bi taj sukob trajao kratko, jer bi jedinice HV , HVO i ABIH vrlo brzo krenule u defanzivu. U takvoj situaciji, oni su bili ti koji treba da osvoje jedan grad, čim bi stigla vojna pomoć iz Srbije, mnogi bi se demoralisali, jer lakše je voditi odbrambeni, nego osvajački rat. Toga su bili svesni svi, i zato se i odustalo od BL. Nisu Ameri bez razloga zaustavili taj napad.

jel ti stvarno misliš da bi ti vojnici iz Srbije bili išta bolji od 1. Korpusa VRS-a? ne bi bili niti obučeniji, niti motiviraniji.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 12:42 

Bobovac je napisao/la:
MISO je napisao/la:

A sad NATO.
Sa skoro hiljadu borbenih letova dnevno, za sve vreme NATO kampanje, VJ nije pretrpela gotovo nikakvu štetu. Sačuvana je borbena tehnika, moral vojnika i naroda je bio visok, a da ti napomenem da su danima pokušavali da uđu u Srbiju, na reonu karaule Košare. Konstantno su trpeli gubitke i vraćali se u Albaniju. Za napade su korišćene, u tu namenu obučene, jedinice Armije Albanije i OVK. Dalje da ti napomenem da su bili ukopani položaji VJ na svim mogućim pravcima delovanja kopnenih jedinica NATO, kao i rezervni položaji. Ni taj napad ne bi dugo trajao, upravo zbog reakcije zapadnog javnog mnjenja. Kad bi počeli da stižu mrtvi vojnici na zapad, i onako veliko nezadovoljstvo, zbog NATO akcije u nekim zapadnim zemljama bi kulminiralo.
Toga su Ameri bili svesni, zato nisu ni pokušavali da krenu kopneno, ne što je VJ jača od njih, već zbog opasnosti od raspada NATO alijanse iznutra.

Hrvatska
Aha, znači, JNA je ratovala s ciljem da ne porazi Hrvatsku. Tako ispada. Njena misija je bila razgraničavanje ustaša i četnika :smajl034 Tako je i u Vukovar i Dubrovniku razdvajala sukobljene strane. Majko Božija..., je li ti stvarno u to vjeruješ?

Banjaluka
Mig 29 je lovac, nije namjenjen za djelovanje po tlu... doduše moguće ga je modificirati ali isto tako su mogli i Mig 21, mogli su koristiti i puno pogodnije za tu namjenu Orla i Supergaleba, ne vidim zašto naglašavaš ulogu Miga-29. Ovo da BiH nije pustinja i da se zato hrvatske snage ne bi mogli primjetiti srpske zrakoplove u niskom letu je... lol. Pa i da je čak sve točno, ti znaš da je iznad BiH postojala zabrana leta koju su nadzirali amerikanci, biće da si premlad da se toga sjećaš. 50 000 vojnika biste možda i skupili ali pitanje je za koliko vremena, vjerojatno bi u prvo vrijeme mogli koristiti samo vojnike na redovitom odsluženju vojske, što i nije loše jer su takvi vojnici mnogo bolji od rezervista. I nije bitno da prikupe bilo kakvih 50000 ljudi, već su to morali biti baš ti VES-ovi koji su trebali, znači oni koji imaju iskustva u oklopno-mehaniziranim, i drugim postrojbama.

NATO.
Točno je da srpska vojska nije trpjela neku značajniju štetu na kosovu (uz iznimku zrakoplovstva, ipak ste ostali na samo 5 mig29), pametno ste postupali, priznajem. Dobro ste sakrivali svoju vojsku i tehniku tako da je NATO morao da udara po infrastrukturi, srušio vam vojne baze, pa tvornice (samo prazne zgrade, sve što je valjalo to je bilo evakuirano). NATO je udarao prilično školski, bezvoljno. Napadali jesu kopnenim putem jedino pripadnici OVK (zbrda zdola skupljena vojska) koja ni brojčano ni po naoružanju ni po obučenosti ni po organizaciji nije mogla da ostvari ikakvu vojnu pobjedu protiv visokomotivirane srpske vojske.
A što se tiče kopnenog napada, upravo najveća pobjeda jeste natjerati protivnika da se povuče bez borbe, a to je NATO uspio. Bombardirali bi vas još 5 godina dok vam ne bi ostala čitava ni jedna zgrada, ni jedan most, vratili biste se u kameno doba. Zato bolje da ste se odmah povukli nego kasnije jer rezultat je isti. A sad, što bi bilo da je NATO udario kopneno... možda bi srpska vojska pokušala pružiti otpor ali to bi bilo brzo razbijeno, izginulo bi vas ko kiše a bez ikakve koristi, vjerojatno bi onda u tim ratnim djelovanjima i ono malo srba na sjeveru Kosova moralo pobjeći. Zato šuti, dobro ste prošli.

Pazi kad ti pišem koja je stvarna misija JNA trebala biti, Vukovar nikome nije trebao. Što je JNA odstupila od svoje osnovne namene, krivi su i Srbi i Hrvati, ali to nije tema. Ja ti samo pišem da JNA nije bila sposobna poraziti Hrvatsku, dugoročno gledano, a ni kratkoročno. Mogala je braniti Jugu od jačih neprijatelja, ali za unutrašnji sukob nije bila spremna. Vojni vrh je mnogo lutao i izgubio dragoceno vreme, pravio velike štete svima.
Banja Luka
MIG29 je lovac četvrte generacije , max brzina 2445 km/h visina leta 18.000m, naoružanje: top GŠ301 - 30mm, 150 granata i 3.000kg bombi i raketa. Koristi se za culjeve u vazduhu i na zemlji.
Super Galeb:
Laki borbeni avion brzine 0.91 maha naoružan dvocevnim topomGSH-23 sa po 20023mm i nosivosti 1.200 kg raketa i bombi. Opremljen je sredstvima za pasivno ometanje protivavionskih raketa.može da nosi rakete128mm te kasetne , plamene i fugaste bombe. Idealan za neske letove u brdskoplaninskim uslovima.
Znam da je bila zabrana letenja iznad BIH, ali napad na BL iz Hrvatske bi mnogo šta izmenilo. Naročito posle pada krajine.
Vrlo lako bi VJ spremila 50.000 vojnika, normalno da bi prvo krenule redovne i specijalne jedinice VJ ali bi i rezervni sastav brzo bio popunjen.
NATO
Da li ti stvarno misliš da bi NATO još dugo mogao da bombarduje Srbiju. Pa sam NATO je počeo da puca po šavovima, jer je trajalo predugo. Nisu očekivali da će 78 dana morati da bombarduju Srbiju, mislili su za 5 dana sve gotovo. Počeo je već raskol u alijansi.
Kopneni napad , pa ne bi ih ovde čekali sa hlebom i soli. NATO bi morao angažovati prilično veliku vojsku, a opet ti pišem nije ovo pustinja. Naseljena sela gradovi, reke kanal brda planine, a imali smo čime da ih dočekamo. Bila bi to velika klanica, koju ni zapad nije podržavao. Klinton i Bler nisu mogli sami.
NATO nije izvukao pobedu kakvu je očekivao, rezolucija 1244 KIM je sastavni deo Srbije. Sve ovo što se sada događa je protivno međunarodnom pravu.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 12:45 

dudu je napisao/la:
MISO je napisao/la:

jel ti stvarno misliš da bi ti vojnici iz Srbije bili išta bolji od 1. Korpusa VRS-a? ne bi bili niti obučeniji, niti motiviraniji.

Bolje opremljeni, a sa njima brojčano nadmoćniji od napadača. Ništa više. Trebalo je pomoći VRS da je krenuo napad na BL.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 13:30 

ja kažem da je 1. korpus VRS-a najbolje što su Srbi uopće imali. VJ niti je imala toliko brojčanu formaciju, niti toliko iskušanu. da bi bili bolje opremljeni, sumnjam, ne vidim u čemu to, ovi su bili naoružani do zuba. jedino priznajem, pomoć u ljudstvu, ali to je problem koji je VRS tištio za cijelo trajanje rata.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 13:53 

opet miso ništa nije pročitao od prethodno napisanog pa i dalje nastavlja u svom stilu.
jebiga, što možete očekivati od sredovječnog čovjeka koji dežura na neprijateljskom forumu, pokušava se uvaliti forumašicama njegući priču o muževnom srbinu zavidne potencije, koji je još k tome obučen da ubija i brani, kako on zove kućanske poslove koje je diplomirao na službi u jna.
uporno ignorira moje tvrdnje ali to me neće spriječiti da se ja osvrnem na njegove.
sa zadatkom da bar malo osvjetla obraz općoj katastrofi, pod koji pojam je najbolje podvesti sveukupnost srpskog morala, borbenosti, znanja snage, taktike i svega onoga što čini ratovanje.

nije mi lako pohvatat sve baljezgarije ali počet ćemo poredu po onome po čemu se sjećam.

pria dakle mišo o vojnoj taktici i tome kako se ide u napad. pa možda i bi jna da je sve izvodila kako treba i osvojila nemetin? nije doduše sve ni u školski izvedenom napadu, ima nešto i u činjenici tko to napada a tko brani.
istina, teško da bi hv protunapadima išta frontalno učinila te jeseni 91' godine jer da je mogla, deblokirala bi vukovar.

dalje, sama činjenica da ovaj gnom na današnji dan sere da je jna služila kao tampon zona je uvreda i ogavni cinizam kojega bi trebalo nagraditi doživotnim banom.
jna je itekako napadala ali kako se radi o srbima a oni su manje više svi isti kao ikompleksirani jazavac zvani miso rađe bi umrli nego priznali da su se osramotili.
na razini su školarca koji pred proljevom suza brani tvrdnju da nije junfer i da je jebo. (cvil, cvil jesam jebo sam! cvil, cvil, šta te briga koga! cvil, šmrc)

ajmo dalje, teoretski, možda i bi vj nekako iščarobirala neki egal 95 ali toliko je toga analizirano na stranicama prije, kojih bi to 50.000 vojnika našla srbija?
po kojem kriteriju? mobilizacijom? pa 91 je odaziv bio bjedan i to kad ste imali za protivnike šaku jada a ne vojsku i kad je nacionalni naboj bio najveći. možda dobrovoljaca? povodom oglasa?
ko bi to otišao ginuti pred banja luku nakon što već 6 mjeseci sluša o porazima, o mrtvima, (a srbi, u ovom ratu nisu još niti jedan put doživjeli okruženje ili ogorčenu obranu, uglavnom se bježalo. ako netko tvrdi drukčije neka demantira!)
+zadnjih dvije tri godine živi od 5 maraka plaće, nema benzina, cigara, djeca u kurcu a mali sloj bogatih se kurči sve u šesnaest i naravno poziva u boj za otadžbinu. e malo sutra. 95' godine za razliku od 91 nije bilo dobrovoljaca, ni rakije ni pjesme, jebiga sad s malo više gine.
prošli bi koridorom? ko zmija? pa na području od 20'ak km dužine bili izloženi pješačkim a na preko 50 km dužine i topničkim napadima i to sve dok se njima u susret slijeva kolona novih traktoraša.
ne mišo, vj ne bi riskirala 90% mogućnost teškog poraza. s koncepcijom jna, s oružjem jna, s kadrovima jna pa sve umanji, ubaci rđu. a ni 91' u puno boljem sastavu nije baš bolje prošlo.

i na kraju kosovo.
želiš li ti to reći da je vj bila spremna odbiti kopnene snage nato-a? i da bi uspjeli?
jer vidim nisu baš najebali pa da kažu ubili nas iz zraka.
ostala komplet vojska a vi podvili repove.

i na kraju ostaje zaključak koji i nije ništa novo. jednostavno, mišo kao i ostali srbi imaju osjećaj realnost kao što svinja ima osjećaj za čištoću ili ivica račan za energičnost.
kompleksi su duboki, jer ono što su ga odgajali cijeli život prijeti da mu bude sjebano u minuti.
on će i dalje trokeljat gluposti pošto se u vojnu taktiku i općenito životne situacije razumije ko kata u krivi kurac.
iadalje će moje činjenice ignorirati jer bi i sam pokušaj opovrganja završio njegovom sramotom.
kao što su ostali forumski srbi na sličnim temama tupili po svom, do kraja operirani protiv realnosti pa na kraju otišli, osramoćeni i ismijani, tako će i miso nazad među ženske teme u svom životnom nastavku "čekajući malo pičke" kao još notornijem nastavku djela "čekajući godota", s tim da će se, kako je bez srama i obraza, ponovno vratiti za koji mjesec i sl. na istu temu, dajući sebi mentalnu terapiju, ponavljajući gluposti oko mogućnosti jna i vj u ratovima 95.

p.s. vrs je po svom ljudskom sastavu bila neusporedivo jača i motiviranija nego bilo kakva vj. imala je dosta oružja i streljiva pa se ne može reći da su bili slabiji.
vi srbijanci niste ni za čipele čistiti krajišnicima koji pak su naše čizme očistili jezikom.
vj je ništa više nego malo veći, ali kadrovski slabiji brat vrs i svk. a oni su ekspresno podvili repove.

i još jednom ti, za konstataciju da je jna razdvajala zaraćene strane, na današnji dan, sve ono što sam ti dosada rekao u vezi žene, djece, mrtvih roditelja i slično, ponavljam, a suzdržaću se od eksplicitnog spominjanja pojmova jebanje, mrtvo, usta i tako dalje da me ne baniraju pošto mi nije shavtljivo da vam se pušta takav cinizan i uvrde pod krinkom slobode izražavanja i diskusije.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 13:55 

miso budi muško, pročitaj post i reci je li istina ili nije. ako nije, obrazloži zašto nije ali ne po srpskom standardu da da si glupost može reći samo da se bude u pravu pod svaki cijenu.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 14:09 

živa je istina da je VRS 1995. vojno moćnija formacija od VJ-a, pa sad izvlačite zaključke kakve god hoćete.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 15:09 

Ovdje baš drvite po tom Kosmetu nevjerojatno. :ucelo

Ajde da to malo osmotrimo realno.
Vidio sam da netko spominje da nije poginuo ni 1 NATO vojnik. Ja bi rekao da je to proporcionalno onome što su postigli.
Neposredni rezultat sukoba je sljedeći:

Točke rezolucije kojom je okončan sukob i nakon donošenja koje su se snage sigurnosti SRJ povukle s Kosmeta:
Citat:
The main effects of Resolution 1244 were to:

* Place Kosovo under interim UN administration (currently performed by the United Nations Interim Administration Mission in Kosovo, UNMIK);
* Authorize a NATO-led peacekeeping force in Kosovo (currently performed by the Kosovo Force, KFOR);
* Allow for the return of an agreed number of Yugoslav and Serbian personnel to maintain a presence at Serbian Patrimonial sites and key border crossings. (not implemented in practice);
* Direct UNMIK to establish provisional institutions of local self-government in Kosovo (currently the Provisional Institutions of Self-Government, PISG);
* Reaffirm the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia (i.e., Kosovo remains part of the FRY, to which Serbia is now the recognized successor state) and the other States of the region, as set out in the Helsinki Final Act and annex 2 of UNSCR 1244 (an annex that envisions, inter alia, a Kosovo status process);
* Require the UN to assure the safe and unimpeded return of all refugees and displaced persons to their homes in Kosovo and to ensure conditions for a peaceful and normal life for all inhabitants of the province;
* Require that the KLA and other armed Kosovo Albanian groups be demilitarized;
* Authorize the United Nations to facilitate a political process to determine Kosovo's future status taking into account the Rambouillet accords (began in late 2005 under the auspices of UN Special Envoy Martti Ahtisaari);

Kao što vidimo, NATO predvođen SAD-om je zloupotrijebio ingerencije koje je dobio, teško kršeći rezoluciju na kojoj su sami inzistirali. To nema nikakve veze sa samim sukobom na razini da je logična posljedica sukoba. Vidimo da se ovdje i spominje povratak određenog broja vojnika VJ na Kosmet, što je blokirano. Vidimo da se spominje da se spominje reafirmacija suvereniteta i teritorijalnog integriteta SRJ. Vidimo da se spominje rasformiranje i demilitarizacija šiptarskih terorističkih skupina, koje su potučene do nogu u 5. mjesecu 1999., a oni su se dovukli natrag za KFOR-om, i znamo koliko su zločina u tom periodu napravili. Doduše OVK jest formalno ukinuta, ali nije razoružana(odnosno oni njeni pripadnici koji su potučeni do nogu podvili rep i zbrisali u Albaniju).

Ovo danas nije rezultat n rata na Kosmetu ni bombardiranja koje je poduzeto od strane NATO-a. Rezultat je isključivo zloupotrebe položaja SAD-a i njihovih satelita u KFOR-u i teškog kršenja rezolucije 1244.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 15:17 

caporegime je napisao/la:
opet miso ništa nije pročitao od prethodno napisanog pa i dalje nastavlja u svom stilu.
jebiga, što možete očekivati od sredovječnog čovjeka koji dežura na neprijateljskom forumu, pokušava se uvaliti forumašicama njegući priču o muževnom srbinu zavidne potencije, koji je još k tome obučen da ubija i brani, kako on zove kućanske poslove koje je diplomirao na službi u jna.
uporno ignorira moje tvrdnje ali to me neće spriječiti da se ja osvrnem na njegove.
sa zadatkom da bar malo osvjetla obraz općoj katastrofi, pod koji pojam je najbolje podvesti sveukupnost srpskog morala, borbenosti, znanja snage, taktike i svega onoga što čini ratovanje.

nije mi lako pohvatat sve baljezgarije ali počet ćemo poredu po onome po čemu se sjećam.

pria dakle mišo o vojnoj taktici i tome kako se ide u napad. pa možda i bi jna da je sve izvodila kako treba i osvojila nemetin? nije doduše sve ni u školski izvedenom napadu, ima nešto i u činjenici tko to napada a tko brani.
istina, teško da bi hv protunapadima išta frontalno učinila te jeseni 91' godine jer da je mogla, deblokirala bi vukovar.

dalje, sama činjenica da ovaj gnom na današnji dan sere da je jna služila kao tampon zona je uvreda i ogavni cinizam kojega bi trebalo nagraditi doživotnim banom.
jna je itekako napadala ali kako se radi o srbima a oni su manje više svi isti kao ikompleksirani jazavac zvani miso rađe bi umrli nego priznali da su se osramotili.
na razini su školarca koji pred proljevom suza brani tvrdnju da nije junfer i da je jebo. (cvil, cvil jesam jebo sam! cvil, cvil, šta te briga koga! cvil, šmrc)

ajmo dalje, teoretski, možda i bi vj nekako iščarobirala neki egal 95 ali toliko je toga analizirano na stranicama prije, kojih bi to 50.000 vojnika našla srbija?
po kojem kriteriju? mobilizacijom? pa 91 je odaziv bio bjedan i to kad ste imali za protivnike šaku jada a ne vojsku i kad je nacionalni naboj bio najveći. možda dobrovoljaca? povodom oglasa?
ko bi to otišao ginuti pred banja luku nakon što već 6 mjeseci sluša o porazima, o mrtvima, (a srbi, u ovom ratu nisu još niti jedan put doživjeli okruženje ili ogorčenu obranu, uglavnom se bježalo. ako netko tvrdi drukčije neka demantira!)
+zadnjih dvije tri godine živi od 5 maraka plaće, nema benzina, cigara, djeca u kurcu a mali sloj bogatih se kurči sve u šesnaest i naravno poziva u boj za otadžbinu. e malo sutra. 95' godine za razliku od 91 nije bilo dobrovoljaca, ni rakije ni pjesme, jebiga sad s malo više gine.
prošli bi koridorom? ko zmija? pa na području od 20'ak km dužine bili izloženi pješačkim a na preko 50 km dužine i topničkim napadima i to sve dok se njima u susret slijeva kolona novih traktoraša.
ne mišo, vj ne bi riskirala 90% mogućnost teškog poraza. s koncepcijom jna, s oružjem jna, s kadrovima jna pa sve umanji, ubaci rđu. a ni 91' u puno boljem sastavu nije baš bolje prošlo.

i na kraju kosovo.
želiš li ti to reći da je vj bila spremna odbiti kopnene snage nato-a? i da bi uspjeli?

i na kraju ostaje zaključak koji i nije ništa novo. jednostavno, mišo kao i ostali srbi imaju osjećaj realnost kao što svinja ima osjećaj za čištoću ili ivica račan za energičnost.
kompleksi su duboki, jer ono što su ga odgajali cijeli život prijeti da mu bude sjebano u minuti.
on će i dalje trokeljat gluposti pošto se u vojnu taktiku i općenito životne situacije razumije ko kata u krivi kurac.
iadalje će moje činjenice ignorirati jer bi i sam pokušaj opovrganja završio njegovom sramotom.
kao što su ostali forumski srbi na sličnim temama tupili po svom, do kraja operirani protiv realnosti pa na kraju otišli, osramoćeni i ismijani, tako će i miso nazad među ženske teme u svom životnom nastavku "čekajući malo pičke" kao još notornijem nastavku djela "čekajući godota", s tim da će se, kako je bez srama i obraza, ponovno vratiti za koji mjesec i sl. na istu temu, dajući sebi mentalnu terapiju, ponavljajući gluposti oko mogućnosti jna i vj u ratovima 95.

p.s. vrs je po svom ljudskom sastavu bila neusporedivo jača i motiviranija nego bilo kakva vj. imala je dosta oružja i streljiva pa se ne može reći da su bili slabiji.
vi srbijanci niste ni za čipele čistiti krajišnicima koji pak su naše čizme očistili jezikom.
vj je ništa više nego malo veći, ali kadrovski slabiji brat vrs i svk. a oni su ekspresno podvili repove.

i još jednom ti, za konstataciju da je jna razdvajala zaraćene strane, na današnji dan, sve ono što sam ti dosada rekao u vezi žene, djece, mrtvih roditelja i slično, ponavljam, a suzdržaću se od eksplicitnog spominjanja pojmova jebanje, mrtvo, usta i tako dalje da me ne baniraju pošto mi nije shavtljivo da vam se pušta takav cinizan i uvrde pod krinkom slobode izražavanja i diskusije.

Odmah da ti napomenem, ako želiš da diskutujemo o ovoj problematici, moraš podići nivo(razinu) svoje komunikacije na viši nivo. Jer tvoji epiteti, koje večito nekim Srbima lepiš, SMARAJU, postaješ naporan. Ne prihvatiš li civilizovan i pristojan stil polemika, ideš na ignore listu, jer ne želim da čitam uvrede na moj račun od nekoga ko ne poznaje ni mene ni moju porodicu.
Pozvao si me da ti odgovorim i odgovoriću ti na tvoj post.
E da , umalo da zaboravim: Rogonja sinoć maznuo 2 boda sa strane, a ti misli šta hoćeš :nanana
Hajmo o ratu:
Capo napisao.

Sve vreme tvrdim, ali ti ne želiš da pročitaš, da JNA nije bila, ni spremna ni sposobna vojno poraziti Hrvatsku. Mene su nervirali glupi napadi kao taj 05.12.1991. Bio sam učesnik događaja, ne svojom voljom, i video šta se radilo na terenu. Ne mogu da verujem, da visoki aktivni oficir JNA, vodi gore akciju, nego što bih je ja vodio. Epilog : mrtvi na obe strane. Zasšto????
U pravu si kad si napisao ko napada, a ko brani. To mi je apsolutno jasno. Ali ja pitam zašto je Nemetin napadnut? Ili: Zašto je napadnut tako traljavo, ako je već morao da se uzme? A nije ni zauzet.
Stoji ti i ta činjenica da HV nije smeo napadati položaje JNA jer je JNA 1991 bila mnogo bolje opremljene.

Idemo dalje: Capo:
ad je nacionalni naboj bio najveći. možda dobrovoljaca? povodom oglasa?ajmo dalje, teoretski, možda i bi vj nekako iščarobirala neki egal 95 ali toliko je toga analizirano na stranicama prije, kojih bi to 50.000 vojnika našla srbija?
po kojem kriteriju? mobilizacijom? pa 91 je odaziv bio bjedan i to kad ste imali za protivnike šaku jada a ne vojsku i k

Jedno je napad na Osijek, a drugo odbrana BL. 1995, je već bio šupalj embargo, hiper inflacija je prošla, životni standard ke rastao. O tome toliko.
Kako gde bi? Pa 1991 one koji su dobili pismeni poziv je bilo teško mobilisati, ali je dolazila vojna policija, i samo ti kažu hajde sa nama. Isto je mogla biti angažovana i civilna, a dobrovoljaca u rezervni sastav bi bilo bar 30.000. Vrlo brzo sakupiš 50.000 rezervista. A ti ne brojiš regularne vojnike VJ. Mnogo ste podcenili snagu VJ u odbrambenim ulogama. Pa angažovanje specijalnih jedinica.

Capo:

Teško bi se neko smeo usuditi sa područja RH gađati oklopnomehanizovane brigade VJ , jer i oni su naoružani, i uzvraćaju vatru, a imaju podršku avijacije. Sa teritorije Hrvatske to sigurno ne bi radili, jer je hrvatskom stanovništvu bilo dosta razaranja. Sa područja BIH bi se pokušavalo, ali zaboravio si da je kridor čuvan sve vreme rata, i bio očuvan.
Koja rđa? Pusti te priče, znaš i sam kako vojska čuva svoju tehniku.
Kadrovi VJ su bili mnogo kvalitetniji nego kadrovi JNA. Dokazali su 99te.

Capo:
na kraju kosovo.

Nisam rekao da bi dugo trajala odbrana Srbije od NATO snaga, već da bi dovoljno dugo trajala da se stvori jaka antikampanja na zapadu, jer je i već pred kraj bombardovanja, počelo da puca po svim šavovima. Kopneno znaš šta znači, a pucaju obe strane, jer nije NATO mogao da gađa ukopane i maskirane jedinice VJ već mostove, rafinerije i objekte. Trebalo je sići dole, ali tamo svi pucaju. NATO bi u tom slučaju doživeo raspad.Ne zbog moći Srbije, već zbog unutrašnjih problema.
Nisu Srbi podvili rep, samo je pitanje koju bi cenu platili da nije bilo Kumanovskog sporazuma.

Capo, pročitaj jednom moje postove, ne piši na pamet. Znam zašto je bitan današnji dan, ali krivci su osuđeni, neki u Hagu , neki u BGD. Pravda ne postoji.
Ako nastaviš sa epitetima što se mene tiče ponovo na ignore, a ako želiš da polemišemo o nekim temama tu sam..

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 15:40 

Citat:
[Pozvao si me da ti odgovorim i odgovoriću ti na tvoj post.
E da , umalo da zaboravim: Rogonja sinoć maznuo 2 boda sa strane, a ti misli šta hoćeš :nanana
Hajmo o ratu:
Capo napisao.

plaćanje se ne računa. i ubaci malo diskrecije, šta ako ti žena provali di provodiš vrijeme i čime se hvališ?

Idemo dalje: Capo:

Citat:
Jedno je napad na Osijek, a drugo odbrana BL. 1995, je već bio šupalj embargo, hiper inflacija je prošla, životni standard ke rastao. O tome toliko.
Kako gde bi? Pa 1991 one koji su dobili pismeni poziv je bilo teško mobilisati, ali je dolazila vojna policija, i samo ti kažu hajde sa nama. Isto je mogla biti angažovana i civilna, a dobrovoljaca u rezervni sastav bi bilo bar 30.000. Vrlo brzo sakupiš 50.000 rezervista. A ti ne brojiš regularne vojnike VJ. Mnogo ste podcenili snagu VJ u odbrambenim ulogama. Pa angažovanje specijalnih jedinica.

sori, nisam znao da je tada počeo gospodarski bum u srbiji. :sega :sega :klanjam :klanjam :smijeh :smijeh
jes da se prateći medije to nije moglo zaključiti ali ako ti to kažeš...
nisam rekao da se ne bi mobilizirati 50.000 ljudi ali kakvih?
motiviranih? spremnih na sve? ne bih rekao. opet nisi pažljivo čitao.

Citat:
Teško bi se neko smeo usuditi sa područja RH gađati oklopnomehanizovane brigade VJ , jer i oni su naoružani, i uzvraćaju vatru, a imaju podršku avijacije. Sa teritorije Hrvatske to sigurno ne bi radili, jer je hrvatskom stanovništvu bilo dosta razaranja. Sa područja BIH bi se pokušavalo, ali zaboravio si da je kridor čuvan sve vreme rata, i bio očuvan.
Koja rđa? Pusti te priče, znaš i sam kako vojska čuva svoju tehniku.
Kadrovi VJ su bili mnogo kvalitetniji nego kadrovi JNA. Dokazali su 99te.

e ovdje si nadmašio samog sebe. :smijeh :smijeh :smijeh
znači u općem ratu, kad već mjesecima lomi srpsku vojske hv da ne bi se usudila napasti vj u tranzitu?
zamisli miso da moraš hitno prevest golemu vosjku od 50.000-ak tisuća ljudi jednom cestom. loše kvalitete. kamione, tenkove, raznorazna vozila.
za to se narodski kaže "nemreš fulat". svi u zmiji a pada sa svih strana. pa ti uzvraćaj. a moraš u pomoć banja luci i biti brz. padalo je po nama jako puno granata, mi smo navikli na to.
jedno je presjeći koridor i držati dostignute položaje, to je bilo puno teže ali napadaj na kolonu s boka s ciljem što većeg nanošenja štete je ne mogućnost nego gotovo siguran razvoj situacije u zamišljenim okolnostima. a ti dok vršiš transport, nemaš crtu , nemaš logistiku, nemaš manevarski prostor....
sjeti se što se događalo u rujnu 91 na potezu tovarnik-jankovci, kroz ilaču i đeletovce.
ista priča, brzi napadi s boka, s rezultatom od mnog izgorjelih vozila i stoine mrtvih.
poslije tih šokova je onaj cigo iz valjeva s transporterom pred skupštinu, čini mi se.
i nije 99 95.
kao što ni 95 nije 91.

Citat:
Nisam rekao da bi dugo trajala odbrana Srbije od NATO snaga, već da bi dovoljno dugo trajala da se stvori jaka antikampanja na zapadu, jer je i već pred kraj bombardovanja, počelo da puca po svim šavovima. Kopneno znaš šta znači, a pucaju obe strane, jer nije NATO mogao da gađa ukopane i maskirane jedinice VJ već mostove, rafinerije i objekte. Trebalo je sići dole, ali tamo svi pucaju. NATO bi u tom slučaju doživeo raspad.Ne zbog moći Srbije, već zbog unutrašnjih problema.
Nisu Srbi podvili rep, samo je pitanje koju bi cenu platili da nije bilo Kumanovskog sporazuma.

da, nije govno nego se pas posro. uh što se sad izvlačiš.

Citat:
Ako nastaviš sa epitetima što se mene tiče ponovo na ignore, a ako želiš da polemišemo o nekim temama tu sam

ne seri, ionako te nitko ne doživljava osim mene, prema tome da mene nema osjećao bi se pingvin na sjevernom polu.
da mi zahvalan budeš!

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 15:42 

miso ti ali baš ništa kapiraš od onih bitnih elemenata o kojima se vodi računa pri planu i provedbi vojnih operacija.
ali baš ništa. pročitaj si od von mansteina "izgubljene pobjede". puno toga će ti biti jasnije.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 16:47 

Ko kaže da bi VJ išla put Banjaluke da sačuva ili namakne dogovorenih 49% kad su joj Tuzla ili Sarajevo puno bliže.
Cijela ova polemika i žar koji hrvati unose na svim mogućim mjestima gdje se da povoda priči o "oluji" jest upravo ono za šta upiru prst u Srbe pljujući na njihovu mitomaniju.Naime tisućljetnoj povijesti hrvata nedostajala je jedna epska bitka koja bi bila pandan kosovskom boju,srpskim ustancima i učešću/udjelu u balkanskim ratovima te u WWI i WWII.Neka vajna forumska vučina elaborira kako onomad i drugom svjetskom Srbija bi naj mirniji kutak u Evropi.OK.A u Hrvatskoj kako znamo odigrale su se najkrvavije bitke u NOB-u.Samo ukoliko uzmemo NDH kao pravni subjekt vrijedan poimanja.(ni na teritoriji doskora HB ne bi nekih jebenijih figt-ova)

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 17:49 

stratilat je napisao/la:
Ko kaže da bi VJ išla put Banjaluke da sačuva ili namakne dogovorenih 49% kad su joj Tuzla ili Sarajevo puno bliže.
Cijela ova polemika i žar koji hrvati unose na svim mogućim mjestima gdje se da povoda priči o "oluji" jest upravo ono za šta upiru prst u Srbe pljujući na njihovu mitomaniju.Naime tisućljetnoj povijesti hrvata nedostajala je jedna epska bitka koja bi bila pandan kosovskom boju,srpskim ustancima i učešću/udjelu u balkanskim ratovima te u WWI i WWII.Neka vajna forumska vučina elaborira kako onomad i drugom svjetskom Srbija bi naj mirniji kutak u Evropi.OK.A u Hrvatskoj kako znamo odigrale su se najkrvavije bitke u NOB-u.Samo ukoliko uzmemo NDH kao pravni subjekt vrijedan poimanja.(ni na teritoriji doskora HB ne bi nekih jebenijih figt-ova)

sjećam se dobro povijsnih atlasa iz škole. kad se prikazivao oslobođeni teritorij iz doba 2 .svj. rata u srbiji ga uglavnom ne bi bilo.
ili i ti smatraš da su četnici bili antifaštisti koji su se svim žarom borili protiv nijemaca?

nije tema drugi svjetski rat u jugoslaviji ali da znaš išta više osim kozare, neretve, sutjeske i partizanske eskadrile, što se zvalo jebanje u zdrav mozak na satu razredne zajednice doznao bi puno više toga, što vas kao krajiške školarce i nije puno zanimalo pored već nabrojanih.

i o borbama u sz hrvatskoj 44, i o mostarskoj i kninskoj operaciji (bez rusa) i ovirovitičkom mostobranu i riječkoj operaciji da sad ne nabrajam.

svojim opaskom o 49% dogovorenih teritorija i vj na tuzlu i sarajevo promašio si smisao teme.

držiš li i na temelju čega da je vj 95 po svom ustrojstvenom, kadrovskom i oružanom smislu bila sila koja je s obzirom na okolnosti koje su pred nju postavljali događaji, bila u stanju voditi ofenzivne akcije širih razmjera s izvjesnošću da će pobijediti?

i ne nama netreba nikakva epska bitka, po uzoru na vas jer ste vi svoje sve izgubili.
sad mi samo spomeni cer i kolubaru pa ću i tu nešto reći što nisi znao!

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 17:59 

stratilat je napisao/la:

Pa što niste rekli? Mi bi uzeli Banjaluku, a vi Sarajevo i Tuzlu.

Citat:
Naime tisućljetnoj povijesti hrvata nedostajala je jedna epska bitka koja bi bila pandan kosovskom boju,

Oluja je onda bila promašaj jer nismo uspjeli izgubiti kao vi na Kosovu. Inače, nije borba kršćana protiv Turaka započela i završila na Kosovu, ako nisi znao Turci su nakon okupacije Srbije napali Hrvatsku i nisu ju uspjeli okupirati, a nisu stali sa osvajanjem tek da popiju kavu, nego ih je netko valjda zaustavio

Citat:
Neka vajna forumska vučina elaborira kako onomad i drugom svjetskom Srbija bi naj mirniji kutak u Evropi. OK.A u Hrvatskoj kako znamo odigrale su se najkrvavije bitke u NOB-u.

Bila je mirnija nego područje današnje Hrvatske, jer u Hrvatskoj je započeta antifašistička borba i bilo je više žarišta partizanskog otpora.

Citat:
(ni na teritoriji doskora HB ne bi nekih jebenijih figt-ova)

Bitka na Neretvi?

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 18:09 

Cort0 Maltese je napisao/la:
Moglo bi se reći da je gotovo potpuno "reformirana" do '95., i da je stvorena koliko toliko efikasna vojska na razvalinama JNA.

Sve zavisi kako postavimo parametre u ovoj hipotezi, ali bez prethodne sigurnosti u uspjeh takvog pothvata, Milošević ne bi nikad takvo što riskirao, to je moj stav.

ne mogu citirati ali mogu izreći misao feldmaršala von mansteina, nikada u ratu se ne može sa sigurnošću očekivati slijed događaja onako kako je planirano dok se jedna faza ne obavi.
nigdje krajnji rezultat plana toliko ne odgovara očekivanjima koa u ratu.
sigurnost u uspjeh ti je na razini slovenca koji voli častiti-ne postoji!

Ovo sam morao podebljati, zbog Kekeca :smijeh

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 18:14 

dudu je napisao/la:
ja kažem da je 1. korpus VRS-a najbolje što su Srbi uopće imali. VJ niti je imala toliko brojčanu formaciju, niti toliko iskušanu. da bi bili bolje opremljeni, sumnjam, ne vidim u čemu to, ovi su bili naoružani do zuba. jedino priznajem, pomoć u ljudstvu, ali to je problem koji je VRS tištio za cijelo trajanje rata.

Plus 2., i možda koji istočniji, neovisno o brojnom stanju.
VJ nije imala iskustvo, a cijela je priča oko nje 1995 sci fi-
nema ratovanja bez goriva, hrane, gospodarstva...

Usput, glupa mi je paranoja naših Srba ("Knin je pao u Beogradu").
Realno, uz HV i HVO na Velebitu i Dinari, a pogotovo nakon Glamoča
i Grahova- oni nisu imali šanse. Učinili su najbolje što su mogli.
Nekakav "herojski" otpor bi bio besmisleno samoubojstvo.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 18:59 

dudu je napisao/la:
živa je istina da je VRS 1995. vojno moćnija formacija od VJ-a, pa sad izvlačite zaključke kakve god hoćete.

:smijeh :smijeh :smijeh Odakle si iščupao ovaj podatak? Živo me zanima, koja li je to vojnoanalitička studija potvrdila? :zubati

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 19:13 

stratilat je napisao/la:

sjećam se dobro povijsnih atlasa iz škole. kad se prikazivao oslobođeni teritorij iz doba 2 .svj. rata u srbiji ga uglavnom ne bi bilo.
ili i ti smatraš da su četnici bili antifaštisti koji su se svim žarom borili protiv nijemaca?

nije tema drugi svjetski rat u jugoslaviji ali da znaš išta više osim kozare, neretve, sutjeske i partizanske eskadrile, što se zvalo jebanje u zdrav mozak na satu razredne zajednice doznao bi puno više toga, što vas kao krajiške školarce i nije puno zanimalo pored već nabrojanih.

i o borbama u sz hrvatskoj 44, i o mostarskoj i kninskoj operaciji (bez rusa) i ovirovitičkom mostobranu i riječkoj operaciji da sad ne nabrajam.

svojim opaskom o 49% dogovorenih teritorija i vj na tuzlu i sarajevo promašio si smisao teme.

držiš li i na temelju čega da je vj 95 po svom ustrojstvenom, kadrovskom i oružanom smislu bila sila koja je s obzirom na okolnosti koje su pred nju postavljali događaji, bila u stanju voditi ofenzivne akcije širih razmjera s izvjesnošću da će pobijediti?

i ne nama netreba nikakva epska bitka, po uzoru na vas jer ste vi svoje sve izgubili.
sad mi samo spomeni cer i kolubaru pa ću i tu nešto reći što nisi znao!

Pročitao sam tvoje uvodne rečenice, i ne mogu da izdržim. A PRVA OSLOBOĐENA TERITORIJA U OKUPIRANOJ EVROPI JE UŽIČKA REPUBLIKA. Jebo te pa to se slučajno nalazi u SRBIJI.
Samo da te podsetim:
U Srbiji, a ne u NDH je važilo za jednog ubijenog Nemca 100 Srba. U Srbiji , a ne u Hrvatskoj su streljana školska deca, jer nije bilo dovoljno odraslih Srba da Nemci streljaju radi odmazde.
U Srbiju, a ne u NDH su dolazile izbeglice iz cele Jugoslavije, možeš pitati Kučana. Istina lepo nam se kasnije zahvalio.
U NDH a ne u Srbiji su pevali DANKE DOJČLAND
U NDH a ne u Srbiji su bili najozloglašeniji logori za mučenja i ubijanja.
.....

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 19:14 

Tu Užičku republiku vam je opet ostvario Tito, Hrvat, koliko ste bili sposobni i slobodarski nastrojeni joj :zubati

Broj forumaša na ignore : 5

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 19:18 

Ma dobro Miško ti si poznat sa svojim delirijem o ustašama, NDH, milijarda ubijenih srba, a četnici ti ubili dedu. Bože sačuvaj, zamisli ti ušiju tu se raširili i još napali na Oluju da je genocidna akcija i etničko čišćenje. Vi ste narod koji ne može da ne dobije batina svakih 30,40 godina i to je činjenica i svaki put nadograđujete broj žrtava. Da se mene pitalo ja bi vas u kolovozu 1995. sve zatvorio u HR, zatvorene granice i svakog na ispitivanje, zločinca na prijeki sud i amen. Svašta ovdje čuti. :kava

Broj forumaša na ignore : 5

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 19:33 

Prvo odgovor na pitanje u uvodnom postu je jednostavan da jednostavniji ne moze biti,da je postojala mogucnost ulaska vj u rat 95 do oluje nebi ni doslo i to je cela mudrolija,jer je hv ta koja napada i mora da osvaja teritoriju a da je postojala mogucnost ulaska vj u rat to bi automatski znacilo i vrs i svk zajedno a to znaci da dolazi do totalnog rata sa srbima koji bi hrvatsku zavio u crno a sanse za uspeh i zauzimanje onolike teritorije bile bi nikakve ravne nule mrtvi bi se vracali sa fronta i oni koji bi pomislili da idu osvajati cuke po kninskoj i bosanskoj krajini vrlo brzo bi izgubili motiv za tako nesto,zato je zakljucak prost kao pasulj oluje nebi ni bilo.

Za pokretaca teme
Moram priznati da jedino sto sam video u tvojim postovima jeste to da imas smisla za kataklizmicne scenarije jer u onom postu gde pominjes i bugare i madjare i sndzaklije i siptare koji su cekali ko zapeta puska da svako krene na srbiju u slucaju reakcije vj 95 stvarno imas bujnu mastu i smisao za kataklizmu zaboravio si da kazes i to da bi na kraju neka kometa u obliku vatrene lopte drmnila u srbiju i napravila krater od subotice do prizrena i da bi srbija i srpski narod nestao sa lica zemlje,znas sta nekada su postojali casopisi trece oko i zona sumraka ti si idealan covek za nji ako jos postoje.

Da li ti sebe i svoje analize smatras ozbiljnima, kazes da bi malo ko isao ratovati za srbe preko drine jer je plata bila 5 maraka ekonomska kriza itd jel ti to hoces da kazes da je rat zabava za bogate,za mamine i tatine sinove za financijski stituirane osobe za one koji imaju posao i platu izmedju 700, 800 i 1000 evra kakve gluposti pricas pa rat je uvek bio za sirotinju i sirotinja je uvek ginula tako da ti ova teza nema veze sa zivotom.Ti moras da shvatis da je milosevic odradio svoj deo u oluji zaveo je potpuni medijski mrak informacije o padu krajine se nisu mogle videti na tv uopste autoput prema beogradu je bio pod potpunom blokadom policije koja je na granicnim prelazima pretresala izbeglice da neko nebi sa oruzjem usao u srbiju i kolone usmeravala ka unutrasnjosti srbije na kosovo i u vojvodinu,jel se ovako ponasa drzava koja je imala na umu da vojno intervenise naravno da ne.
Stalno trubite o moralu i motivu ko svabo tralala,ispada da su hrvati iz zagreba bjelovara varazdina rjeke imali veci motiv da ratuju po krajinama za banjaluku glamoc drvar knin benkovac mesta gde zive sami srbi a da srbi iz srbije nisu imali motiv da brane svoj narod kakva suluda teza to je isto kao kad bi ja ubedjivao vas da smo mi imali veci motiv da zauzmemo zagreb nego da ga vi branite.Kome vi pricate o moralu nismo mi pali sa marsa bre jos 91, 92 posle rata kad je nastupili primirje i kad su vam se borci poceli vracati sa fronta doziveli su potpuni slom pored toga sto im je trecina drzave postala krajina ljudi su masovno podobijali otkaze u firmama koje su pokupovali ratni profiteri i kriminalci pocelo je ono sto se do dan danas nije prekinulo masovna samoubistva pad morala na najnize grane dok je sirotinja ginula novobogatasi su pljckali na sve strane moral hrvatskog vojnika je bio u k.pa pogledaj samo ispovesti vasih branitelja po netu pizde na dubrovcane na zadrane na posavljake ove poslednje nazivaju minhenska bojna ove zadrane bojna ankona vise hrvata je bojevalo po bavarskoj svajcarskoj austriji kanadi nego u domovini.Pa ovih 150 hiljada sto ste mobilisali za oluju osim ovih gb i spec. policije sve sama sirotinja i obican narod e sad zamisli da su vj i vrs reagovale i da su poceli vojnici da se vracaju u plasticnim kesama bogami brzo bi vam se i ta brojka prepolovila i brzo bi izgubili volju da ratuju ako su je uopste i imali.
I na kraju da se osvrnem na jos jednu glupost oko nemogucnosti prelaska vj preko koridora, majko mila kako ti dozivljas rat kao neku drustvenu igru pa prolazili su vam preko koridora mnogi od arkanovaca u ful sastavu preko drinske brigade isli su i sa sarajevskog ratista a mislim da su i neki delovi okbr koji su inace bili stacionirani na koridoru imali pokrete preko istog pa sto ih neposkidaste artiljerijom i sto ih ne onemoguciste da idu u ispomoc.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 20:28 

HitniLopticuUsumicu je napisao/la:
Prvo odgovor na pitanje u uvodnom postu je jednostavan da jednostavniji ne moze biti,da je postojala mogucnost ulaska vj u rat 95 do oluje nebi ni doslo i to je cela mudrolija,jer je hv ta koja napada i mora da osvaja teritoriju a da je postojala mogucnost ulaska vj u rat to bi automatski znacilo i vrs i svk zajedno a to znaci da dolazi do totalnog rata sa srbima koji bi hrvatsku zavio u crno a sanse za uspeh i zauzimanje onolike teritorije bile bi nikakve ravne nule mrtvi bi se vracali sa fronta i oni koji bi pomislili da idu osvajati cuke po kninskoj i bosanskoj krajini vrlo brzo bi izgubili motiv za tako nesto,zato je zakljucak prost kao pasulj oluje nebi ni bilo.

Za pokretaca teme
Moram priznati da jedino sto sam video u tvojim postovima jeste to da imas smisla za kataklizmicne scenarije jer u onom postu gde pominjes i bugare i madjare i sndzaklije i siptare koji su cekali ko zapeta puska da svako krene na srbiju u slucaju reakcije vj 95 stvarno imas bujnu mastu i smisao za kataklizmu zaboravio si da kazes i to da bi na kraju neka kometa u obliku vatrene lopte drmnila u srbiju i napravila krater od subotice do prizrena i da bi srbija i srpski narod nestao sa lica zemlje,znas sta nekada su postojali casopisi trece oko i zona sumraka ti si idealan covek za nji ako jos postoje.

Da li ti sebe i svoje analize smatras ozbiljnima, kazes da bi malo ko isao ratovati za srbe preko drine jer je plata bila 5 maraka ekonomska kriza itd jel ti to hoces da kazes da je rat zabava za bogate,za mamine i tatine sinove za financijski stituirane osobe za one koji imaju posao i platu izmedju 700, 800 i 1000 evra kakve gluposti pricas pa rat je uvek bio za sirotinju i sirotinja je uvek ginula tako da ti ova teza nema veze sa zivotom.Ti moras da shvatis da je milosevic odradio svoj deo u oluji zaveo je potpuni medijski mrak informacije o padu krajine se nisu mogle videti na tv uopste autoput prema beogradu je bio pod potpunom blokadom policije koja je na granicnim prelazima pretresala izbeglice da neko nebi sa oruzjem usao u srbiju i kolone usmeravala ka unutrasnjosti srbije na kosovo i u vojvodinu,jel se ovako ponasa drzava koja je imala na umu da vojno intervenise naravno da ne.
Stalno trubite o moralu i motivu ko svabo tralala,ispada da su hrvati iz zagreba bjelovara varazdina rjeke imali veci motiv da ratuju po krajinama za banjaluku glamoc drvar knin benkovac mesta gde zive sami srbi a da srbi iz srbije nisu imali motiv da brane svoj narod kakva suluda teza to je isto kao kad bi ja ubedjivao vas da smo mi imali veci motiv da zauzmemo zagreb nego da ga vi branite.Kome vi pricate o moralu nismo mi pali sa marsa bre jos 91, 92 posle rata kad je nastupili primirje i kad su vam se borci poceli vracati sa fronta doziveli su potpuni slom pored toga sto im je trecina drzave postala krajina ljudi su masovno podobijali otkaze u firmama koje su pokupovali ratni profiteri i kriminalci pocelo je ono sto se do dan danas nije prekinulo masovna samoubistva pad morala na najnize grane dok je sirotinja ginula novobogatasi su pljckali na sve strane moral hrvatskog vojnika je bio u k.pa pogledaj samo ispovesti vasih branitelja po netu pizde na dubrovcane na zadrane na posavljake ove poslednje nazivaju minhenska bojna ove zadrane bojna ankona vise hrvata je bojevalo po bavarskoj svajcarskoj austriji kanadi nego u domovini.Pa ovih 150 hiljada sto ste mobilisali za oluju osim ovih gb i spec. policije sve sama sirotinja i obican narod e sad zamisli da su vj i vrs reagovale i da su poceli vojnici da se vracaju u plasticnim kesama bogami brzo bi vam se i ta brojka prepolovila i brzo bi izgubili volju da ratuju ako su je uopste i imali.
I na kraju da se osvrnem na jos jednu glupost oko nemogucnosti prelaska vj preko koridora, majko mila kako ti dozivljas rat kao neku drustvenu igru pa prolazili su vam preko koridora mnogi od arkanovaca u ful sastavu preko drinske brigade isli su i sa sarajevskog ratista a mislim da su i neki delovi okbr koji su inace bili stacionirani na koridoru imali pokrete preko istog pa sto ih neposkidaste artiljerijom i sto ih ne onemoguciste da idu u ispomoc.

Prvo pa muško :palacgore1 Post br 1. Odlična analiza :wink

Vrh

PostPostano: 18 stu 2009, 20:36 

I jos nesto da sam na tvom mestu i na mestu vas hrvata bolela bi me ona stvar za ovu temu dobili sete etnicki cistu drzavu kakvu nikad niste imali i umesto da vas boli uvo i za vj i vrs i svk vi se smarate a smarate se jer rade komplesi svesni ste da ste dobili krajinu kao ma tanjiru i da tu nema ni v od velicanstvene vojne pobede mada to ne zelite da priznate i to potiskujete u sebi onda sa vremena na vreme otvarate ovakve teme i trazite od srba misljenje i da vam potvrde jel da jel da da smo vas pobedili vojno dananas da smo bili jaci da vj nije mogla nista.Mnogo mi je to detinjasto evo ako hocete da bi ste veceras mirno spavali ja cu da vam potvrdim sve sto hocete nesto sam dobre volje.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 298 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: