HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 lis 2025, 17:36.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 259 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze
PostPostano: 25 lis 2025, 15:09 

Bobovac je napisao/la:
Bilo bi HVO vojnika možda još i više da ih nije 500 izginulo samo iz derventske brigade.

Što se dešava kada jedna brigada ima 500 mrtvih i nekoliko puta više ranjenih?

Od 03. ožujka do 07. listopada 1992. godine iz 103 HVO brigade Derventa poginulo je 357 vojnika

255 Hrvata
99 Muslimana
3 Srbina

Vrh

PostPostano: 25 lis 2025, 16:12 

Šporet je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Bilo bi HVO vojnika možda još i više da ih nije 500 izginulo samo iz derventske brigade.

Što se dešava kada jedna brigada ima 500 mrtvih i nekoliko puta više ranjenih?

Od 03. ožujka do 07. listopada 1992. godine iz 103 HVO brigade Derventa poginulo je 357 vojnika

255 Hrvata
99 Muslimana
3 Srbina

Tu je vjerojatno izbačena cijela 1.bojna Bijelo Brdo koju sebi pridodaje 101.HVO, a bila je 103.na početku.
No ajmo malo o brojkama. Druga stvar, jedna cijela bojna 101.HVO je dobila status tj podvedne je pod HV kada su se rješavali statusi. Velim ti drži se područja odakle si.

Citat:
Prvi službeni podaci o ukupnom broju poginulih na hrvatskoj strani u Domovinskom ratu spominju se u Izvješću predsjednika Tuđmana o stanju hrvatske države i nacije u 1995. godini, od 15. siječnja 1996.: ”10.668 poginulih i 2915 nestalih (ukupno 13.583)

Citat:
Prema bazama HMDCDR-a tijekom Domovinskog rata poginula su 8262 branitelja, ali taj popis uključuje i 1231 osobu koja se u nekim dokumentima spominje i kao civil.

https://www.vecernji.hr/vijesti/ante-na ... tu-1135505

Izvor: Hrčak https://share.google/UqjNkvhgm9Giw2pOC

Citat:
Koje je brojke naveo tadašnji hrvatski ministar Andrija Hebrang?

- Zadnje podatke o broju poginulih i ubijenih na hrvatskoj strani - 6891 hrvatski vojnik i 7263 civila (oko 47% bilo je starije od 60 godina, a 44% su bile žene), dakle ukupno 14.154 poginula i ubijena,

Vrh

PostPostano: 25 lis 2025, 18:44 

Sokolić je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Ako je to tako onda to samo znači da je neprijatelj bitku za Posavinu dobio i prije, tj psihološki, demoraliziranjem i širenjem defetizma. Sjećam se TV izvješća iz ljeta 1992, i kolona Posavljaka, demoraliziranih i bezvoljnih nakon "prodaje", kako govore da ima je svega dosta i da se ne žele nikada više vratiti u Bosnu, jer da su ih njihovi prodali i da je sve uzaludno.

Zbog takvih stvari je vlada za vrime rata napravila udar na Slobodnu Dalmaciju i prominila upravu.
Dr Radoslav Dodig (psihijatar) iz Splita, prolićar, objasnia je u jednoj emisiji na TV 20-ak godišć posli zašto se napravilo udar.
U Slobodnoj je izašlo izvišće o padu Drniša.
E, ali problem je kako su to objavili.
Slika kojon su to izvistilu šava poruku "sve je izgubjeno", "sve je propalo", "nima se smisla više borit".
Onakva slika u onakvon trenutku ne događa se slučajno. Ono je pomno izabrano za demoralizirat naše. Profesionalci koji se bavidu timen znadu takve slike izabrat.
To se moralo prikinit.

Sad poveži to sa dličnin slučajen u Posavini.

A najglasniji u tome su bili ljudi koji su bili odgovorni za pad, poput Stipetića.

Vrh

PostPostano: 25 lis 2025, 19:56 

Noname01 je napisao/la:
Tu je vjerojatno izbačena cijela 1.bojna Bijelo Brdo koju sebi pridodaje 101.HVO, a bila je 103.na početku.

Tema mog odgovora je bio post o broju poginulih 103. brigade HVO Derventa, treba napomenuti da su u nju bila uključena i hrvatska sela u dobojskoj općini oko Johovca.

Noname01 je napisao/la:
No ajmo malo o brojkama.

Nisam siguran kakve veze s ičim imaju podaci o ukupnom broju poginulih branitelja u Domovinskom ratu. Ako želiš znati koja je brojka najbliža točnosti, to bi bio Kenotaf u Sveta Mati Slobode, on sadrži oko 15.000 imena branitelja, međutim ima oko 1.000 Muslimana pripadnika HV (oko stotinjak) i ostalo muslimanskih pripadnika HVO i ABiH, znači poginulih Hrvata "katolika" u HV-u i HVO-u bi bilo oko 14.000

Vrh

PostPostano: 25 lis 2025, 20:15 

Šporet je napisao/la:
Noname01 je napisao/la:

Tema mog odgovora je bio post o broju poginulih 103. brigade HVO Derventa, treba napomenuti da su u nju bila uključena i hrvatska sela u dobojskoj općini oko Johovca.

Noname01 je napisao/la:
No ajmo malo o brojkama.

Nisam siguran kakve veze s ičim imaju podaci o ukupnom broju poginulih branitelja u Domovinskom ratu. Ako želiš znati koja je brojka najbliža točnosti, to bi bio Kenotaf u Sveta Mati Slobode, on sadrži oko 15.000 imena branitelja, međutim ima oko 1.000 Muslimana pripadnika HV (oko stotinjak) i ostalo muslimanskih pripadnika HVO i ABiH, znači poginulih Hrvata "katolika" u HV-u i HVO-u bi bilo oko 14.000

Pa rekoh ti 1.bojna Bijelo Brdo je 103.Hvo, a negdje ju se vodi kao 101.HVO
Nakon referenduma u općinu Derventa i pod HZ Bosanska Posavina vraća se Johovac, Foča, Kotorsko pod Derventsku općinu.
Zašto sam povlačio paralelu? Pa prokazuje se ovdje dosta manji broj poginulih nego li se tvrdi od strane brigade, a paralela ti je HV gdje je A.Hebrang predočio podatke koji su oko 1400 manji nego što se uzima za službenu brojku poginulih pripadnika HV-a. Onda sam ti naveo da je jedna bojna kod davanja i rješavanja statusa HRVI podvedena pod HV, a 101.HVO je recimo cijelo vrijeme bio na platnom spisku, ali ne pod HV nego su samo jednu podveli. Onda kod rješavanja statusa bilo koji je otišao iz Slav.Broda braniti svoje selo ukoliko je ranjen, a vjerojatno I poginuo na osnovu prebivališta rješavala su se rješenja pripadnosti HV-u, a ne HVO kod stradanja radi drugačijih uvjeta, stambenog zbrinjavanja itd. Ostali HVO je pod MORH- Južno bojište rješenje, a tko je imao prebivalište u SB-u riješio si je da bude podveden pod HV i ne vodi se pod "Južnim bojištem". Mislim da ne širim svaka brojka je u svakoj R brigadi upitna bilo to RH, Posavina ili ostatak HB-a.
Tako da držimo se brojki kojih se drži i službena RH, a on je vidljiv na Kenotafu ili ćemo češljati svaku brigadu i svakog tko je spao s bicikla od straha i dobio status.

https://ika.hkm.hr/novosti/bijelo-brdo- ... -posavine/

Citat:
Program je započeo misom zadušnicom za 62 poginula branitelja iz Bijelog Brda

Kod Zovka je Bijelo Brdo pod 101.HVO. Imaš više emisija gdje gostuje general 103.HVO Mato Bilonjić Bomba. Kasnije na Orašju i zapovjednik 4 gardijske Sinovi Posavine

Vrh

PostPostano: 25 lis 2025, 21:24 

Noname01 je napisao/la:
gdje je A.Hebrang predočio podatke koji su oko 1400 manji nego što se uzima za službenu brojku poginulih pripadnika HV-a.

Moguće da brojka uključuje i nestale.

Noname01 je napisao/la:
Kod Zovka je Bijelo Brdo pod 101.HVO.

Nije isključivo, neki od ovih 62 su kod Zovka pripadnici 103. HVO. U svakom slučaju, ako bi brojali 1. bojnu Bijelo Brdo onda je oko 300 Hrvata i 100 Muslimana

Vrh

PostPostano: 25 lis 2025, 21:39 

Šporet je napisao/la:
Noname01 je napisao/la:
gdje je A.Hebrang predočio podatke koji su oko 1400 manji nego što se uzima za službenu brojku poginulih pripadnika HV-a.

Moguće da brojka uključuje i nestale.

Noname01 je napisao/la:
Kod Zovka je Bijelo Brdo pod 101.HVO.

Nije isključivo, neki od ovih 62 su kod Zovka pripadnici 103. HVO. U svakom slučaju, ako bi brojali 1. bojnu Bijelo Brdo onda je oko 300 Hrvata i 100 Muslimana

Nisu prirodani nestali...

Citat:
Poginuli hrvatski branitelji prema vrsti stradavanja:
Način stradavanja- Broj %
Poginuo u akciji 5199 63,81%
Poginuo - nesretni slučaj 817 10,03%
Poginuo - prometna nezgoda 419 5,14%
Suicid 502 6,16%
Proglašen mrtvim 80 0,98%
Smrt - posljedica ranjavanja 376 4,62%
Smrt - posljedica bolesti 309 3,79%
Ubijen u zatočeništvu 262 3,22%
Umro prirodnom smrću 193 2,25%
Ukupno 8147 100%

Poginuli hrvatski branitelji prema godini stradavanja:
Godina stradavanja Broj %
1990. 2 0,02%
1991. 3756 46,10%
1992. 1836 22,54%
1993. 898 11,02%
1994. 451 5,54%
1995. 844 10,36%

1996. 201 2,47%
1997. 83 1,02%
1998. 18 0,22%
1999. 17 0,21%
2000. 7 0,09%
2001. 23 0,28%
2002. 3 0,04%
Nije upisana godina 8 0,10%
Ukupno 8147 100%
Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, Odjel za informatizaciju, Zagreb,2002

Citat:
Karlo Rotim u svojoj knjizi “Obrana Herceg-Bosne” (1997.) objavio je dotad prikupljene (dakle nepotpune) podatke o 6.377 poginulih hrvatskih branitelja u Bosni i Hercegovini po općinama koje su proglašene dijelom Hrvatske zajednice Herceg-Bosne 18. studenog 1991. godine:

Derventa – 477
Mostar – 445
Travnik – 423
Vitez – 395
Bosanski Brod – 386
Žepče – 357

Bugojno – 235
Novi Travnik – 233
Orašje – 215
Kiseljak – 191
Busovača – 186
Konjic – 185

Bosanski Šamac – 151
Odžak – 148
Uskoplje – 146
Jajce – 145
Tomislavgrad – 116

Fojnica – 114
Rama – 109
Livno – 109
Modriča – 105
Vareš – 103

U ostalih 19 općina i dijelova
općina koje su proglašene
dijelom Herceg-Bosne,
brojke se kreću ispod
stotinu ubijenih.

Podaci Istraživačko-dokumentacijskog centra iz Sarajeva, koje mnogi smatraju vjerodostojnima, govore da je od 1991. do 1995. godine u Bosni i Hercegovini poginulo ili nestalo 7.762 Hrvata (poznata imena i prezimena žrtava), od toga 5.610 vojnika i 2.152 civila. Čak 91,57 % hrvatskih vojnika poginulo je u sklopu Hrvatskog vijeća obrane, izraženo u brojevima, u Hrvatskom vijeću obrane poginulo je 5.137 osoba hrvatske nacionalnosti.

Previše oscilacija i različitih podataka bilo gdje. Zato velim uzima se brojka koja je ustaljena i za koju se uzima da je broj poginulih. A to su brojke ove gore za HV i vjerojatno brojka slična Rotimovoj što se tiče HVO+ Muslimani i eto brojke preko 15k koja se nalazi na kenotafu.

Vrh

PostPostano: 25 lis 2025, 21:58 

Noname01 je napisao/la:
Šporet je napisao/la:

Pa rekoh ti 1.bojna Bijelo Brdo je 103.Hvo, a negdje ju se vodi kao 101.HVO
Nakon referenduma u općinu Derventa i pod HZ Bosanska Posavina vraća se Johovac, Foča, Kotorsko pod Derventsku općinu.
Zašto sam povlačio paralelu? Pa prokazuje se ovdje dosta manji broj poginulih nego li se tvrdi od strane brigade, a paralela ti je HV gdje je A.Hebrang predočio podatke koji su oko 1400 manji nego što se uzima za službenu brojku poginulih pripadnika HV-a. Onda sam ti naveo da je jedna bojna kod davanja i rješavanja statusa HRVI podvedena pod HV, a 101.HVO je recimo cijelo vrijeme bio na platnom spisku, ali ne pod HV nego su samo jednu podveli. Onda kod rješavanja statusa bilo koji je otišao iz Slav.Broda braniti svoje selo ukoliko je ranjen, a vjerojatno I poginuo na osnovu prebivališta rješavala su se rješenja pripadnosti HV-u, a ne HVO kod stradanja radi drugačijih uvjeta, stambenog zbrinjavanja itd. Ostali HVO je pod MORH- Južno bojište rješenje, a tko je imao prebivalište u SB-u riješio si je da bude podveden pod HV i ne vodi se pod "Južnim bojištem". Mislim da ne širim svaka brojka je u svakoj R brigadi upitna bilo to RH, Posavina ili ostatak HB-a.
Tako da držimo se brojki kojih se drži i službena RH, a on je vidljiv na Kenotafu ili ćemo češljati svaku brigadu i svakog tko je spao s bicikla od straha i dobio status.

https://ika.hkm.hr/novosti/bijelo-brdo- ... -posavine/

Citat:
Program je započeo misom zadušnicom za 62 poginula branitelja iz Bijelog Brda

Kod Zovka je Bijelo Brdo pod 101.HVO. Imaš više emisija gdje gostuje general 103.HVO Mato Bilonjić Bomba. Kasnije na Orašju i zapovjednik 4 gardijske Sinovi Posavine

Ljubičasta je Derventa, a svjetloljubičasta je predratna, umjetna granica.
slika

Ovo je pojednostavljena slika rata.
Ljubičasto je napočetku držao HVO.
Onda je zauzeto svjetloljubičasto.
Onda je palo sve osim Orašja.
slika

Vrh

PostPostano: 25 lis 2025, 22:57 

Noname01 je napisao/la:

Onda je možda Hebrang prebacio zatočene branitelje u status civila, u svakom slučaju nebitno za išta na ovoj temi.

Noname01 je napisao/la:
Karlo Rotim u svojoj knjizi “Obrana Herceg-Bosne” (1997.)

Ne znam koji je izvor Rotimu za ove brojke, da li knjiga sadrži poimenični popis? Da li ovo "po općinama" znači po općini rođenja/prebivališta ili općini stradanja? Dakle definitivno nije po brigadama.

Po općini rođenja dobivam 248 Hrvata za Derventu, po općini stradanja 301, dok je za Muslimane 92 i 111, što se manje više slaže sa Zovkinim podacima, a bitno odudara od ovih Rotima.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2025, 16:21 

Šporet je napisao/la:
Noname01 je napisao/la:

Onda je možda Hebrang prebacio zatočene branitelje u status civila, u svakom slučaju nebitno za išta na ovoj temi.

Noname01 je napisao/la:
Karlo Rotim u svojoj knjizi “Obrana Herceg-Bosne” (1997.)

Ne znam koji je izvor Rotimu za ove brojke, da li knjiga sadrži poimenični popis? Da li ovo "po općinama" znači po općini rođenja/prebivališta ili općini stradanja? Dakle definitivno nije po brigadama.

Po općini rođenja dobivam 248 Hrvata za Derventu, po općini stradanja 301, dok je za Muslimane 92 i 111, što se manje više slaže sa Zovkinim podacima, a bitno odudara od ovih Rotima.

Normalno da su bitne kada ides tako umanjiti brojke, a onda ti dam podatak koji je Andrija Hebrang prenio prvi, a on je bio među glavnima tada za to.
https://www.scribd.com/document/4800562 ... venta-Wiki

Preko 400 poginulih imenom i prezimenom bojovnika kada se maknu Hrvati civili i Muslimani.
S tim da vidim da jedna ženska piše civil, a koliko znam vodi ju se kao poginulu pripadnicu jer to i je bila.
Svaki tvoj upis zna se šta pokušava reći i u kojem smjeru. U "borbama, od ranjavanja, zarobljeništvu, umrlo je i poginulo oko 6000 pripadnika HV-a. Dok u isto vrijeme preko 400 Hrvata iz Dervente samo u sklopu 103.HVO stradava ili umire od posljedica ranjavanja ili biva ubijen u zatočeništvu kao što je ovdje u tablici naveden rođak moga kuma kojem su kosti nađene u Doboju prije 18 godina.
Već sam ti govorio o makinacijama i stvarima koje su se radile još tokom rata, ako te žulja brojka slobodno se skloni s teme jer je bilo još 100 drugih bježanija, ali kao i dobar dio Hrvata žuljaju te samo jedni.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2025, 21:01 

I dalje mi nije jasno kakve veze ima ukupan broj poginulih branitelja u DR sa ovom temom

Čini mi se da bi taj popis s wikipedije trebao pokazivati sve poginule na teritoriju općine Derventa, zato sadrži pripadnike 101., 102,, 104. brigada HVO-a, međutim u njemu ima dosta čudnih stvari, poput vojnika koji su poginuli u Uskoplju, Mostaru, 1991. godine, pripadnika Gromova itd..., u svakom slučaju kada uzmemo one za koje se navodi da su bili pripadnici 103. brigade, i njima dodamo one koji su po popisu pripadnici 101. brigade a rođeni su u općini Derventa, od 03. ožujka do 07. listopada 1992. dobivamo 304 poginula Hrvata i 103 poginula Muslimana.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 15:15 

Meni nisu jasni tvoji upisi na ovoj temi. Šta ti ustvari hoćeš dokazat šporet?
Da se Posavljaci nisu borili? Da su se slabo borili, da su bili nezainteresirani za borbu? Da su se slabo branili? Da su pobjegli? Da su se skinuli kad je pala Posavina? Porediš HV, HVO, brojiš mrtve. Porediš Posavinu sa Lipanjskim Zorama. Koja je poanta? Daj mi reci da čujem.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 21:16 

Šta ti ja mogu šta ti nisu jasni. Ništa trenutno ne dokazujem, nije potrebno dokazivati brojke pošto su egzaktne.
O "kvaliteti" borbe Posavljaka jedino što sam napisao na temi je
Šporet je napisao/la:
I ono što je s tim upravo ironično i tužno jest to što su imali toliko ogromne gubitke i najbolje ratnike
Ne brojim ja mrtve, odgovarao sam forumašu koji je spomenuo broj mrtvih. Nikakvu Posavinu nisam usporedio s Lipanjskim zorama, iako to često iz nekog razloga rade Posavljaci . Čega? Što?

Vrh

PostPostano: Jučer, , 21:20 

Valjda je Šporetova poanta da se razbije mit o prodaji Posavine, nigdje drugo u BiH nije manji omjer između poginulih pripadnika HV i HVO, jednostavno Srbi su bili jači, moćniji i trebao im je tak koridor pod svaku cijenu.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 22:49 

Posavina je pala u krvi.
Nema tu ni p od prodaje.

Vrh

PostPostano: Danas, , 04:35 

Šporet je napisao/la:
Šta ti ja mogu šta ti nisu jasni. Ništa trenutno ne dokazujem, nije potrebno dokazivati brojke pošto su egzaktne.
O "kvaliteti" borbe Posavljaka jedino što sam napisao na temi je
Šporet je napisao/la:
I ono što je s tim upravo ironično i tužno jest to što su imali toliko ogromne gubitke i najbolje ratnike
Ne brojim ja mrtve, odgovarao sam forumašu koji je spomenuo broj mrtvih. Nikakvu Posavinu nisam usporedio s Lipanjskim zorama, iako to često iz nekog razloga rade Posavljaci . Čega? Što?

Pričao si o inertnosti i odsutnoj obrani u Posavini, spominjao Lipanjske Zore i poredio. Taman kao da si bio tamo. Čitaš knjige od nekih levata i pričaš sa robotom na internetu pa ovdje crtaš karte i ljutiš se što je linija bila između naših i srpskih sela. Kao trebali smo to uzet. Tako je pričao Kruljac, tad je bio zapovjednik bojne čini mi se ili još niže. Kad je došao nije iz rova izašao i prvom prilikom noge se uhvatio. Kad zarati pajdo, prvi kreni u zauzimanja a ja ću ti crtat karte i odredit pravac djelovanja.

Vrh

PostPostano: Danas, , 06:21 

Svitu, nemojte se glođat i ovdi.
Ajmo postavit hipotetska pitanja.
Ima li rika i kanala u Posavini koji su mogli poslužit ka' prirodna obrambena crta, ka' šta je sama Sava?

Vrh

PostPostano: Danas, , 11:13 

Izumitelj iz Livna je napisao/la:
Pričao si o inertnosti i odsutnoj obrani u Posavini, spominjao Lipanjske Zore i poredio. Taman kao da si bio tamo. Čitaš knjige od nekih levata i pričaš sa robotom na internetu pa ovdje crtaš karte i ljutiš se što je linija bila između naših i srpskih sela. Kao trebali smo to uzet. Tako je pričao Kruljac, tad je bio zapovjednik bojne čini mi se ili još niže. Kad je došao nije iz rova izašao i prvom prilikom noge se uhvatio. Kad zarati pajdo, prvi kreni u zauzimanja a ja ću ti crtat karte i odredit pravac djelovanja.

Inertnost nema veze s samom borbom. Nisam USpoređivao ništa s Lipanjskim zorama, ponavljam, to često znaju raditi neki Posavljaci. Da čitam knjige, međutim za stvaranje generalne slike se više oslanjam na informacije bojovnika iz prve ruke, ali knjige su super za izvor informacija, ne autorovih misljenja. Kakav robot? Ne trebali uzet, trebali pokušat uzet. Znaci potvrđuješ moju tezu da zbog inertnosti i sad po tebi i nekvalitete određenog kadra nije bilo adekvatno isplaniranih i izvedenih napadajnih akcija, super da se slažeš. :palacgore2

Vrh

PostPostano: Danas, , 11:19 

Tko sad brani Posavljacima da zauzmu Posavinu? Imamo problema s muslimanima u Orašju i Odžaku jer nema dovoljno Hrvata tamo. Tko kaže da bi drukčije bilo i u ostatku BP da je ostala naša.

Ne vole Posavljaci toliko Posavinu koliko pričaju, pa znam ih ja masu. Ljepši je Zagreb.

Vrh

PostPostano: Danas, , 11:29 

Izumitelj iz Livna je napisao/la:
Šporet je napisao/la:

Naravno, lako je nakon 30 godina biti general i crtkati po kartama, ali ipak ću to napraviti :zubati;

Jednostavno kada se priča o BP ratištu nemoguće je ne istaknuti dva ogromna minusa;

Prvi je užasna i nedopustiva inertnost od početka petog mjeseca pa do početka operacije Koridor. U tom periodu od oko 2 mjeseca skoro sva hrvatska sela Bosanske Posavine su bila pod hrvatskom kontrolom (osim par u Šamcu i Gorice i Krepšić u Brčkom), rat je za Posavljake efektivno bio gotov, po pričama ljudi iz prve ruke, radili su se sastanci "glavešina" i svađalo koji će grad biti glavni grad Posavine, a linija izgleda kao da si dvogodišnjem djetetu dao flomaster da šara po papiru. Dva mjeseca apsolutno nikakva prokativnost da se linije skrate, da se uzmu srpska sela kako bi linija imala smisla za dugoročnu obranu, ništa. Čak i prije toga od 3. mjeseca i početka rata pa do operacije Koridor jedina srpska sela koja su zauzeta su ona u Bosanskom Brodu koja su sa svih strana okružena hrvatskim morem i Novi Grad u Odžaku, a da nije bilo HV-a Modriča ne bi niti na ta dva mjeseca došla pod hrvatsku kontrolu. Dalje od toga - ništa.

To i je glavni razlog toliko visokog broja poginulih, velika većina branitelja je poginulo u odsutnoj obrani jer su tvrdoglavo branili svoja sela koja su bila u samim potkovama i poluokruženjima kao na dlanu Srbima, dok je u napadajnim operacijama poginula izrazita manjina zato jer ih jednostavno gotovo i nije bilo.

Koliko to suludo izgleda tek dokazi do izražaja kada se stavi na kartu;

Ovo su manje-više linije od zauzimanja Modriče do početka operacije Koridor
slika

Apsolutno je nevjerojatno da su dva mjeseca linije ovako stajale i da su čekali da Srbi pokrenu operaciju probijanja Koridora sa ovakvim početnim pozicijama, doslovno da sam raspoređuješ neprijatelja kojeg ćeš napasti ne bi si napravio ovoliko povoljne linije. Mi smo u našim selima i super nam je, branimo se, Srbi neka dođu ako smiju proći neće, hehe. Užas.

E sad ovo je moja verzija maksimalno povoljnog scenarija kojeg je trebalo izvršiti u Posavini (naravno, pogodno sa svim mogućim informacijama 30 godina nakon :zubati )

Moramo poći od pretpostavke da koridora svakako mora biti jer ne postoji mogućnost da bi milion Srba u komadu teritorija od Doboja do Karlovca i Zadra, od Pakraca do Livna bilo enklava.

Ono što je trebao biti imperativ djelovanja hrvatskih snaga u kasno proljeće/rano ljeto 1992 jest zauzimanje srpskih sela sa lijeve obale Bosne, zauzimanje grada Šamca (i taktičko povlačenje iz Modriče i hrvatskih sela između Modriče i Gradačca i utvrđivanje na rijeci Bosni).

Na karti bi to ovako izgledalo;
slika

žuto je magistralni put - alternativni koridor
isprekidana siva linija je potencijalna crta obrane

Zauzimanjem lijeve obale rijeke Bosne od Johovca do pred Bosanski Šamac i spajanjem hrvatskog teritorija od Orašje do Dervente ostvarilo bi se oslobađanje ogromnog broja vojnika za pojačanje nove crte koju u tom slučaju Srbi mislim ne bi mogli probiti ili im se to ne bi isplatilo s obzirom na žrtve, te bi ih poguralo na alternativni pravac preko Gradačca kojeg bi vrlo vjerojatno bez većih problema zauzeli jer je ionako bio u potkovi.

Gledam taj Bosanski Šamac i ne mogu doć k sebi,
slika

mjesecima okružen sa 4 HVO brigade (sa 6 ako brojimo 107. i 108.) i hrvatskom granicom, praktično enklava, i da se nije udarilo sa 4 strane i probalo ga zauzet, suradnja između brigada nikakva, volja za zajedničkom operacijom više brigada nepostojeća.

Drugi ogroman minus koji treba istaći je ponašanje vojnospsobnih Posavljaka nakon pada, od tolikih brigada i desetaka tisuća stanovnika i tko zna koliko tisuća vojnosposobnih - da borbu u oraškom džepu nastavi par satnija od 4 brigade. Sramota bez ikakvog opravdanja.

I ono što je s tim upravo ironično i tužno jest to što su imali toliko ogromne gubitke i najbolje ratnike, da bi se zatim tako ponijeli nakon pada njihovih općina. Jer ako je taj stav "branim samo svoje selo" bio toliko jak onda su oni prvo Posavljaci, a onda Hrvati. Što bi bilo da su tako postupili svi Hrvati sa okupiranih područja HR i BiH, da Jajčani nisu nastavili ratovat u Rami, Komušanci u Žepču, Zeničani i Travničani u Lašvanskoj dolini, Varešaci i Kakanjci u Lepenici, Vukovarci su izginuli na Kupresu itd...Pa više je Jajčana izginulo na drugim bojištima nakon pada Jajca nego Posavljaka iz Dervente, Odžaka, B. Broda i Modriče nakon pada tih općina, o čemu pričamo?

Isto tako ne postoji niti blizu bojište u BiH na kojem je poginulo više vojnika HV-a nego u Bosanskoj Posavini, od 01.04.1992. do 06.10.1992 343 poginula pripadnika HV-a. Da bi danas (i zadnjih 30 godina) neki po kafanama i internetima pričali o prodaji i izdaji.

Apsolutno se ne slažem s ovim stajalištem o inertnosti i odsutnoj obrani.

Da ponovim. Apsolutno se ne slažem s ovim glupostima o inertnosti i odsutnoj obrani. Ovo govorim kao branitelj koji je dva puta dobrovoljno išao u Posavinu. Ja ne znam šta tebe žulja Posavina da pišeš ovakve gluposti. Eto 30 godina nakon rata ti nama govoriš koji smo bili gore šta smo trebali uzimat i pokušavat. Pokušaj ti svatit da se nije moglo. Nismo mogli ni svoje obranit a ne nešto uzimat. Možeš ti svatit to?

Vrh

PostPostano: Danas, , 11:33 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Tko sad brani Posavljacima da zauzmu Posavinu? Imamo problema s muslimanima u Orašju i Odžaku jer nema dovoljno Hrvata tamo. Tko kaže da bi drukčije bilo i u ostatku BP da je ostala naša.

Ne vole Posavljaci toliko Posavinu koliko pričaju, pa znam ih ja masu. Ljepši je Zagreb.

Ja sam mislio da si ti malo pametniji i racionalniji. Pa svak voli svoj rodni kraj, nisu Posavljaci nikakav izuzetak. Što se Hrvati ne vrate u Zenicu ili Srbi u Mostar? Isti kurac. Izgubili, protjerani, došli neki drugi. Ti si iz Zenice jelde? Pa voliš li taj kraj? Ja znam puno naših Zeničana, svi vole Zenicu/Čajdraš itd… ali niko se ne vraća. Kakva je razlika?

Vrh

PostPostano: Danas, , 12:13 

Pa nije baš da se ne vraćamo evo ja sam pored na hvo teritoriju. Isti k. 5 minuta vožnje do Zenice ali ne znam niti jednog Dervenčanina da sad živi u Odžaku, Brčkom, Domaljevcu i Orasju koji su ostali naši, ako mu je već do Posavine. Bilo gdje da si imao kuću u Derventi treba ti iz Odžaka 20 minuta do nje. Posebno sad kad bude AC.

A i ovo pomirenje sa Srbima igra veliku ulogu. Može se i u RS sad živjeti. Vjerojatno će taj entitet mijenjat ime. Ulaskom u EU će tek bit oni drugi zaštićeni. Srbi su većina u njemu a bože moj.

Vrh

PostPostano: Danas, , 12:19 

Pa nije ni da se vraćaju. Koliko se naših vratilo u Zenicu? Nećemo se lagat sad. Znamo svi da nije isti kurac, da jest nebi išao pod HVO teritorij pa vozio 5 minuta već bi bio na svom ognjištu. Ti se nisi vratio na svoje a prozivaš druge. Ja osobno ako se nebi mogao vratiti na svoje, isti mi je kurac gdje sam. U Zagrebu, Splitu ili Orašju. To ti je isti kurac a ne ovo što ti govoriš. Jesi bio u ratu u Zenici?

Vrh

PostPostano: Danas, , 13:01 

Jesi bio u ratu u Zenici Junuze? Znače li ti išta prezimena Kolak, Holman, Ostojić, Jandrić, Jukić, Antičević, Brajinović, Peša, Gelić, Perić, Ramljak?
Bio sam u Zenici za Božić 1992 ali nebi ovako po internetu. Za tu avanturu sam
3 mjeseca puštao bradu a išli smo preko Turbeta. Skenirat ću ti jednu zahvalnicu pa ću ti poslat na private. Neću ovako po forumu.

Vrh

PostPostano: Danas, , 13:23 

Jesu poznata, bio sam malo pa zbrisao.

Zeničana ima puno u Vitezu, Busovači, Žepču. 'Moje ognjište' mora bit baš u metar. Ne mora. Ja se u Zenici poslije rata nisam dobro osjećao sad bih čak i mogao živjeti u njoj. Dapače. Jedini je problem što bih se stalnons nekim svađao. :D

Dakle, ja tvrdim da Posavljacima fali ognjištoljublja koje prisipaju po Zagrebu. Kad im uživo kažeš što fali Odžaku bleje.

U današnje vrijeme kad je meni normalno vikendom ići iz Zagreba u Zenicu, a Posavina je još bliža, naricat nešto je deplasirano. Uzmite Posavinu dragi Posavljaci. Puni ste love.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 259 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: