HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 vel 2025, 00:36.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3391 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 136  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 02 ruj 2023, 02:06 

Kakav krug? Pa četnici su srušili sve mostove osim starog pa smo ih porazili. Rekao sam. Da njihova smjena i logistika ide preko konopca a ne preko mosta. Ako je tebi to mala stvar, ok.

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 02:10 

Kažeš da im je bilo puno teže na bulevaru nakon pada mosta. Nisu mogli tako lako dobit pojačanja. Oke istina ali sve je ostalo isto. Nit su oni napadali na bulevaru nit mi.
Ajd da su napadali pa sruši most da im je teže napadat onda bi imalo smisla.
Il' da su naši napadali pa sruši most da ne mogu do pojačanja opet bi imalo smisla.
Ovako se ništa od ovog nije dogodilo

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 02:11 

Hercegoac je napisao/la:
tetejac je napisao/la:
Sve se zna oko toga, šta te konkretno zanima?

Koja je postrojba bila tamo taj dan. Odnos snaga i kako bi se branilo da se tebe pitalo

Domobrani i druga bojna. Da se mene pitalo tamo bi bio Baja Kraljević i lakojurišna. Upucat topništvo na parametar logora i utvrditi jna bunkere koji su ostali iz 1992.

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 02:13 

Hercegoac je napisao/la:
Kažeš da im je bilo puno teže na bulevaru nakon pada mosta. Nisu mogli tako lako dobit pojačanja. Oke istina ali sve je ostalo isto. Nit su oni napadali na bulevaru nit mi.

Nije ostalo isto. Njima je bilo teže a nama lakše.

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 02:14 

Uredio sam post

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 02:18 

tetejac je napisao/la:
Hercegoac je napisao/la:
Koja je postrojba bila tamo taj dan. Odnos snaga i kako bi se branilo da se tebe pitalo

Domobrani i druga bojna. Da se mene pitalo tamo bi bio Baja Kraljević i lakojurišna. Upucat topništvo na parametar logora i utvrditi jna bunkere koji su ostali iz 1992.

Jel Baja Kraljević bila Saksijina postrojba?

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 02:20 

Hercegoac je napisao/la:
Ajd da su napadali pa sruši most da im je teže napadat onda bi imalo smisla.
Il' da su naši napadali pa sruši most da ne mogu do pojačanja opet bi imalo smisla.
Ovako se ništa od ovog nije dogodilo

Ne moraš napadat ili aktivno se branit da bi rušio most.

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 02:21 

tetejac je napisao/la:
Hercegoac je napisao/la:

Bilo im je teže na bulevaru kojeg mi ne možemo uzet ni sa mostom ni bez mosta. Otežali smo im dolazak na liniju :zubati

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 02:25 

Hercegoac je napisao/la:
tetejac je napisao/la:

Nemam pojma ko je saksija :neznam

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 02:26 

Ja mislim da mi nismo imali dovoljno dobrih postrojbi koji bi držali važne položaje. Bušići i Ludvig na Bokševici, jedino možeš stavit Tutiće. Al koga stavit na Pisvir? Domobrane jer nemaš koga drugog

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 02:26 

Hercegoac je napisao/la:
tetejac je napisao/la:

Bilo im je teže na bulevaru kojeg mi ne možemo uzet ni sa mostom ni bez mosta. Otežali smo im dolazak na liniju :zubati

Ne uzima se to kao u video igrici. Nije nintendo.

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 02:27 

tetejac je napisao/la:
Hercegoac je napisao/la:

Ma forumaš. Znam da si govorio njemu da je njegova postrojba bila negdi pa zato pitam

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 02:28 

tetejac je napisao/la:
Hercegoac je napisao/la:

Ne uzima se to kao u video igrici. Nije nintendo.

Oke ajmo zaključit temu o mostu.

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 02:29 

Hercegoac je napisao/la:
tetejac je napisao/la:

Ma forumaš. Znam da si govorio njemu da je njegova postrojba bila negdi pa zato pitam

Nemam pojma pitaj njega.

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 02:32 

tetejac je napisao/la:
Hercegoac je napisao/la:

Nemam pojma pitaj njega.

Ma nije ni bitno.

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 02:33 

Dobro se mi napisašmo. Evo drugu stranicu otvaramo

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 03:03 

tetejac je napisao/la:
O kakvim 30% pričaš? Prodaja teških strojnica sa položaja neprijatelju??? Ovo mi zvuči suludo. Kada i gdje je netko od naših prodao tešku strojnicu sa položaja drugoj strani?
Kakvi dezerteri i šverceri? Nije to bilo na takvoj razini da je nešto ključno i presudno. Nas su zajebali političari a ove priče su gluposti. Teorije zavjere. Bilo jeste šverca ali da neko sa bunkera proda pkt drugoj strani, daj molim te. Kako pišeš ispade da je HVO bio švercersko udruženje i da je pola ljudi dezertiralo. Svašta.

Sa ti tek vidih post.

Govorin prima brojkaman koje je iznia Zaboravljeni Branitelj u svojin postoviman. Jesi li pročita Braniteljeve postove? U njima je procina i puno veća od tih 30%. Pa zato i prosviduju, zbog toga šta oni koji su bili na terenu žividu u oskudici, a oni koji nisu bili na terenu primadu naknade i povlastice.

Pročitaj šta je napisao.

HVO je ima problema sa šverceriman i onima koji su izbigavali vojnu obvezu. Kronični problem osmanske države, javašluk, koji se prilia i na Hrvate. Osta je i onaj švercerski instinkt za privarit državu i očešat se o nju, a nikor drugi će platit. To funkcionira dok je "zla država" niki drugi, ali kad su to tvoji, e, tako već ne ide.

Evo, ovdi je to napisa Zaboravljeni Branitelj.
https://hercegbosna.org/forum/post2104217.html#p2104217
tetejac je napisao/la:
Zaboravljeni Branitelj je napisao/la:
Nije to radio HVO, već, oni isti ili slični njima, koji su nas 32 poslali na prvu crtu, slali nam hranu za 100 ljudi i dijelili međusobno njihove plate.
Iz rata izašlo oko 40 000 pripadnika HVOa, danas ih u Registru 190 000!
Među tih 150 tisuća traži; izdajice, kriminalce i ratne profitere…..

Bio sam dole i znam sve. Imao sam davno jednu raspravu s jednim čovjekom pa me zanima jesi ti taj što je tvrdio da je prelazak armijaša preko bulevara dogovoren?
Jesi bio na bulevaru?

https://hercegbosna.org/forum/post2104086.html#p2104086
Citat:
Sjedeći tako sam odmaknut od suboraca, misli mi opet odlutaju na one uklete Beškotine, stalno me progonila jedna te ista teorija zavjere. Nastojao sam u detalje razbistrit sjećanje na sve pojedinosti one večeri, kad su nam, s ostatkom skupine bojovnika, došli na smjenu Đuro i Matić. Taj sam dan bio raspoređen na Jedinici, to je najistureniji i najosjetljiviji položaj na Beškotinama. Cijeli smo dan izmjenjivali vatru s neprijateljima, bili smo nadmoćniji u naoružanju, imali smo na tom položaju Browning. Browning je teški mitraljez razorne moći, na drugoj strani je otkidao debele grane i razbijao stabla. Njegova se moć najviše pokazivala u noći. Kad se iz Browninga po noći pucalo, morali smo žmirkati očima zbog jake svjetlosne buktinje. Od te se buktinje na trenutak navlačio mrak na oči, a snažna grmljavina nakon rafalne pucnjave, još bi dugo ječala kroz planinu. Taj smo dan često koristili Browning i negdje u popodnevnim satima on se iznenada pokvario. Nismo puno razmišljali, otišao sam sa zapovjednikom na Trojku i donijeli smo PKT.
Da, da, to je isti onaj PKT koji je diverzant odnio sa sobom, nakon što je ubio Đuru i Matića! Taj je PKT- ejac na Trojki bio skroz beznačajan, nikada ga nismo koristili niti je za to bilo neke svrhe. Nalazio se na drvenom postolju, okrenut skroz u bezveznom pravcu. Stajao je na tri nogare, koje su opet čvrsto držala tri debela presavijena eksera. Te smo eksere rukom gurnuli u stranu i tako oslobodili i skinuli mitraljez, na isti ga način i diverzant oslobodio dan poslije. Onaj sam dan dugo promatrao prazno postolje gdje je stajao PKT i sebi postavljao pitanje: Zašto diverzant nije na silu potegao PKT, zar je imao vremena razmišljat na koju stranu treba zaokrenuti savijene eksere koji su ga držali i kako je uopće na brzinu uočio te eksere? Dok smo zapovjednik i ja skidali s postolja PKT, pitao sam ga kojem je "biseru" palo na pamet da ga ovdje postavi, oko njega debela stabla, a ispred nepregledan teren sve do Zavišća, on ovdje nema nikakvu svrhu? Zapovjednik reče da su tako odlučili neki operativci iz glavnog zapovjedništva u Prozoru i da ih on poznaje samo onako površno. Nakon toga, taj smo PKT dole na Jedinici postavili na isto postolje s kojeg smo skinuli pokvareni Browning. Odmah se pokazalo da mu je u biti, mjesto upravo tu! Mogli smo ga okretati na sve strane, s njim smo pokrivali široko prostor ispod Beškotina i imali smo pod svojom kontrolom nekoliko četvornih kilometara površine oko položaja. Svi smo se složili da PKT mora trajno ostati na tom mjestu jer mu nisu uzalud dali ime "Sijač smrti"!!
Nedugo potom, za nepuni sat vremena dolaze dvojica operativaca iz Prozora i odmah podigoše galamu; "ko je micao PKT, kad je odlučeno da stoji tamo na Trojki?!" Neko sam vrijeme sve promatrao sa strane i pustio da se zapovjednik s njima raspravlja. Taman je u tom trenutku nama pristigla smjena u kojoj su bili Đuro i Matić. Operativci se pokazaše zadrti i tvrdoglavi, s njima se nije moglo raspravljati. Oni su samo radili po svome, sami su s postolja skidali PKT-jca i između sebe ga nosili prema Trojki. Nama je već stigla smjena, pa se i mi skupa s njima zaputimo, a zapovjednik je i dalje raspravljao. Kad smo prolazili pored Trice, tad sam posljednji put vidio Đuru i Matića, malo sam zastao i dobacio operativcima koji su počeli postavljat PKT na staro mjesto, Rekoh im: "Momci kako vam se ne može ništa dokazati? Tamo nam se na Jedinici pokvario Browning, PKT je jedino moćno oružje koje ga može mijenjati, a ovdje ga uopće nismo koristili?!" Kad sam shvatio da njih dvojica ne slušaju što im govorim, tada mi "puče film"! Oštro se zaderem i doviknem im da budu sretni što je nama došla smjena, inače oni taj PKT ne bi smjeli ni taknuti s onog mjesta. Još sam im rekao da za njih nije taj posao, već neka idu u kuhinju gulit krumpire.

Tu sam noć na tim novim položajima stalno razmišljao o svim tim detaljima. Još mi pade na pamet da su se ona dvojica operativaca pojavila za nepuni sat vremena, nakon što smo izmjestili onaj PKT i je li im možda netko to dojavio i odakle nas je taj mogao promatrati? Ovu sam svoju teoriju zavjere povjerio samo zapovjedniku i onoj dvojici časnika iz Skenderove pratnje. Njima sam rekao kako sumnjam u onu dvojicu operativaca i da vjerujem kako su njih dvojica uvučeni u šverc oružja, prodali su PKT neprijateljima pod uvjetom, da sami dođu po njega na manje čuvanom položaju. Imao sam razloga na to sumnjati jer proteklih dana, zbog malog broja ljudi, na Trici nismo imali vojske. Valjda su mislili da je to mjesto najbolja opcija za trgovinsku razmjenu, na kraju bi ispalo da je mitraljez ukraden.
Jedan me od njih dvojice ozbiljno upozori i reče da su to teške riječi za ova ratna vremena i da se zbog takve izjave lako ostaje bez glave.
Još me podsjeti da i oni imaju čvrsta saznanja kako u Prozoru cvijeta kriminal, pljačka, korupcija i šverc. I to ne običan šverc, već šverc s neprijateljskom stranom i da sve to pažljivo istražuju, pa je dobro neko vrijeme ništa javno ne pričati.
Još nadodaše kako tamo njima, naši uniformirani časnici i vojnici, prodaju kilo kave za nekoliko stotina maraka. Rekoh im, ako se može prodati kilo kave za te novce, onda jedan PKT vrijedi cijelo bogatstvo, samo što se razmjena mora napraviti tako da bude sve čisto i regularno. Podsjetio sam ih na onaj susret sa Skenderom kad nam je rekao da je iz Zagreba stigla pošiljka bijelih kombinezona za snijeg ali da ni on ne zna gdje su završili. Mi smo te kombinezone vidjeli samo preko dvogleda na neprijateljskim vojnicima. Na kraju nam obojica ipak rekoše da nikom ništa ne govorimo već da sve to prepustimo njima i naravno, i pukovniku Skenderu.

Šverc i priprodaju jugodinara ne uziman za problem. Timen smo rastočili financijski sustav u ostatku bivše SFRJ. Napravili smo in hiperinflaciju. Premda za bit iskren, i Slovenija je tako svoje jugodinare proslidila u Hrvatsku, a ne komisijski uništila. No, lopticu smo pribacili ostatku bivše SFRJ.

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 10:14 

Sokolić je napisao/la:
tetejac je napisao/la:
O kakvim 30% pričaš? Prodaja teških strojnica sa položaja neprijatelju??? Ovo mi zvuči suludo. Kada i gdje je netko od naših prodao tešku strojnicu sa položaja drugoj strani?
Kakvi dezerteri i šverceri? Nije to bilo na takvoj razini da je nešto ključno i presudno. Nas su zajebali političari a ove priče su gluposti. Teorije zavjere. Bilo jeste šverca ali da neko sa bunkera proda pkt drugoj strani, daj molim te. Kako pišeš ispade da je HVO bio švercersko udruženje i da je pola ljudi dezertiralo. Svašta.

Sa ti tek vidih post.

Govorin prima brojkaman koje je iznia Zaboravljeni Branitelj u svojin postoviman. Jesi li pročita Braniteljeve postove? U njima je procina i puno veća od tih 30%. Pa zato i prosviduju, zbog toga šta oni koji su bili na terenu žividu u oskudici, a oni koji nisu bili na terenu primadu naknade i povlastice.

Pročitaj šta je napisao.

HVO je ima problema sa šverceriman i onima koji su izbigavali vojnu obvezu. Kronični problem osmanske države, javašluk, koji se prilia i na Hrvate. Osta je i onaj švercerski instinkt za privarit državu i očešat se o nju, a nikor drugi će platit. To funkcionira dok je "zla država" niki drugi, ali kad su to tvoji, e, tako već ne ide.

Evo, ovdi je to napisa Zaboravljeni Branitelj.
https://hercegbosna.org/forum/post2104217.html#p2104217
tetejac je napisao/la:
Bio sam dole i znam sve. Imao sam davno jednu raspravu s jednim čovjekom pa me zanima jesi ti taj što je tvrdio da je prelazak armijaša preko bulevara dogovoren?
Jesi bio na bulevaru?

https://hercegbosna.org/forum/post2104086.html#p2104086
Citat:
Sjedeći tako sam odmaknut od suboraca, misli mi opet odlutaju na one uklete Beškotine, stalno me progonila jedna te ista teorija zavjere. Nastojao sam u detalje razbistrit sjećanje na sve pojedinosti one večeri, kad su nam, s ostatkom skupine bojovnika, došli na smjenu Đuro i Matić. Taj sam dan bio raspoređen na Jedinici, to je najistureniji i najosjetljiviji položaj na Beškotinama. Cijeli smo dan izmjenjivali vatru s neprijateljima, bili smo nadmoćniji u naoružanju, imali smo na tom položaju Browning. Browning je teški mitraljez razorne moći, na drugoj strani je otkidao debele grane i razbijao stabla. Njegova se moć najviše pokazivala u noći. Kad se iz Browninga po noći pucalo, morali smo žmirkati očima zbog jake svjetlosne buktinje. Od te se buktinje na trenutak navlačio mrak na oči, a snažna grmljavina nakon rafalne pucnjave, još bi dugo ječala kroz planinu. Taj smo dan često koristili Browning i negdje u popodnevnim satima on se iznenada pokvario. Nismo puno razmišljali, otišao sam sa zapovjednikom na Trojku i donijeli smo PKT.
Da, da, to je isti onaj PKT koji je diverzant odnio sa sobom, nakon što je ubio Đuru i Matića! Taj je PKT- ejac na Trojki bio skroz beznačajan, nikada ga nismo koristili niti je za to bilo neke svrhe. Nalazio se na drvenom postolju, okrenut skroz u bezveznom pravcu. Stajao je na tri nogare, koje su opet čvrsto držala tri debela presavijena eksera. Te smo eksere rukom gurnuli u stranu i tako oslobodili i skinuli mitraljez, na isti ga način i diverzant oslobodio dan poslije. Onaj sam dan dugo promatrao prazno postolje gdje je stajao PKT i sebi postavljao pitanje: Zašto diverzant nije na silu potegao PKT, zar je imao vremena razmišljat na koju stranu treba zaokrenuti savijene eksere koji su ga držali i kako je uopće na brzinu uočio te eksere? Dok smo zapovjednik i ja skidali s postolja PKT, pitao sam ga kojem je "biseru" palo na pamet da ga ovdje postavi, oko njega debela stabla, a ispred nepregledan teren sve do Zavišća, on ovdje nema nikakvu svrhu? Zapovjednik reče da su tako odlučili neki operativci iz glavnog zapovjedništva u Prozoru i da ih on poznaje samo onako površno. Nakon toga, taj smo PKT dole na Jedinici postavili na isto postolje s kojeg smo skinuli pokvareni Browning. Odmah se pokazalo da mu je u biti, mjesto upravo tu! Mogli smo ga okretati na sve strane, s njim smo pokrivali široko prostor ispod Beškotina i imali smo pod svojom kontrolom nekoliko četvornih kilometara površine oko položaja. Svi smo se složili da PKT mora trajno ostati na tom mjestu jer mu nisu uzalud dali ime "Sijač smrti"!!
Nedugo potom, za nepuni sat vremena dolaze dvojica operativaca iz Prozora i odmah podigoše galamu; "ko je micao PKT, kad je odlučeno da stoji tamo na Trojki?!" Neko sam vrijeme sve promatrao sa strane i pustio da se zapovjednik s njima raspravlja. Taman je u tom trenutku nama pristigla smjena u kojoj su bili Đuro i Matić. Operativci se pokazaše zadrti i tvrdoglavi, s njima se nije moglo raspravljati. Oni su samo radili po svome, sami su s postolja skidali PKT-jca i između sebe ga nosili prema Trojki. Nama je već stigla smjena, pa se i mi skupa s njima zaputimo, a zapovjednik je i dalje raspravljao. Kad smo prolazili pored Trice, tad sam posljednji put vidio Đuru i Matića, malo sam zastao i dobacio operativcima koji su počeli postavljat PKT na staro mjesto, Rekoh im: "Momci kako vam se ne može ništa dokazati? Tamo nam se na Jedinici pokvario Browning, PKT je jedino moćno oružje koje ga može mijenjati, a ovdje ga uopće nismo koristili?!" Kad sam shvatio da njih dvojica ne slušaju što im govorim, tada mi "puče film"! Oštro se zaderem i doviknem im da budu sretni što je nama došla smjena, inače oni taj PKT ne bi smjeli ni taknuti s onog mjesta. Još sam im rekao da za njih nije taj posao, već neka idu u kuhinju gulit krumpire.

Tu sam noć na tim novim položajima stalno razmišljao o svim tim detaljima. Još mi pade na pamet da su se ona dvojica operativaca pojavila za nepuni sat vremena, nakon što smo izmjestili onaj PKT i je li im možda netko to dojavio i odakle nas je taj mogao promatrati? Ovu sam svoju teoriju zavjere povjerio samo zapovjedniku i onoj dvojici časnika iz Skenderove pratnje. Njima sam rekao kako sumnjam u onu dvojicu operativaca i da vjerujem kako su njih dvojica uvučeni u šverc oružja, prodali su PKT neprijateljima pod uvjetom, da sami dođu po njega na manje čuvanom položaju. Imao sam razloga na to sumnjati jer proteklih dana, zbog malog broja ljudi, na Trici nismo imali vojske. Valjda su mislili da je to mjesto najbolja opcija za trgovinsku razmjenu, na kraju bi ispalo da je mitraljez ukraden.
Jedan me od njih dvojice ozbiljno upozori i reče da su to teške riječi za ova ratna vremena i da se zbog takve izjave lako ostaje bez glave.
Još me podsjeti da i oni imaju čvrsta saznanja kako u Prozoru cvijeta kriminal, pljačka, korupcija i šverc. I to ne običan šverc, već šverc s neprijateljskom stranom i da sve to pažljivo istražuju, pa je dobro neko vrijeme ništa javno ne pričati.
Još nadodaše kako tamo njima, naši uniformirani časnici i vojnici, prodaju kilo kave za nekoliko stotina maraka. Rekoh im, ako se može prodati kilo kave za te novce, onda jedan PKT vrijedi cijelo bogatstvo, samo što se razmjena mora napraviti tako da bude sve čisto i regularno. Podsjetio sam ih na onaj susret sa Skenderom kad nam je rekao da je iz Zagreba stigla pošiljka bijelih kombinezona za snijeg ali da ni on ne zna gdje su završili. Mi smo te kombinezone vidjeli samo preko dvogleda na neprijateljskim vojnicima. Na kraju nam obojica ipak rekoše da nikom ništa ne govorimo već da sve to prepustimo njima i naravno, i pukovniku Skenderu.

Šverc i priprodaju jugodinara ne uziman za problem. Timen smo rastočili financijski sustav u ostatku bivše SFRJ. Napravili smo in hiperinflaciju. Premda za bit iskren, i Slovenija je tako svoje jugodinare proslidila u Hrvatsku, a ne komisijski uništila. No, lopticu smo pribacili ostatku bivše SFRJ.

Nemamo iste poglede što se tiče tih stvari. HVO definitivno nije imao 30% dezerterstva. Izdaju, prodaju, šverc na takvoj razini…. toga nije bilo. Volio bih vidjeti nešto konkretno. Ovo je sve rekla kazala.

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 11:26 

A, šta mogu kad imaš drugačije mišljenje!
Samo mi reci je li sumnjaš i u ovo što ću ti citirati ispod:

" U Prozoru je tih dana cvjetao kriminal, šverc, korupcija, a posebno zabrinjava što su u te prljave poslove uvučeni neki časnici i vojnici HVO-a. Dok smo boravili u Prozoru, mnogi moji suborci nisu znali da mi je Zvonko brat, a onima koji su to znali, izbjegavao sam pričati o njegovoj funkciji. Nakon našeg odlaska, Skender je u međuvremenu postao general, preuzeo je zapovjedništvo HVO-a u Prozoru i u kratkom je vremenu uveo red i disciplinu. Kad se već mislilo da će u HVO-u napokon zavladati red i vojnička disciplina, dogodio se incident za koji javnost nikada nije doznala. Ne bih ni ja za to saznao, da mi tu večer sve u detalje nije ispričao brat. Po njegovom svjedočenju, Skender je imao na stolu sve podatke, o svim prozorskim kriminalcima, švercerima, ratnim profiterima i dezerterima - bilo je samo pitanje trenutka kad će krenuti obračun s njima. Zvonko je s puno zgražanja započeo priču o nečasnom ponašanju pojedinih pripadnika HVO-a:
"Kad me Skender kasno u noći pozvao na motorolu, poziv me zatekao na vrhu Makljena. Njegov je glas zvučao čvrsto i vojnički odlučno, dao mi je jasnu zapovijed koja me na tren skamenila, a koja je glasila:
"Zvonko, ja ti zapovijedam! Okreni minobacače i topove, tuči zgradu zapovjedništva u Prozoru, ja sam u zapovjedništvu!!
Izvedi tenkove na Makljen, spusti cijevi i sve satari u zapovjedništvu, to izvrši bez odlaganja!"
Veza se ubrzo nakon toga prekinula.
Brat mi nastavlja dalje pričati, s velikim grčom na licu, znao je približno što se moglo dogoditi i zašto je general morao donijeti odluku očajnika. Znao je da je general Skender vojnički ozbiljan i odlučan u svakoj situaciji, kao pravi legionar.
Dobro ga je poznavao, skupa su dijelili spavaonicu i bio je često uz njega. Zvonko je isti tren okupio sve dragovoljce iz HV-a, koji su bili odani generalu Skenderu i zapovjedio im preuzmimanje kontrole nad topnicima i tenkistima te okretanje cijevi prema zgradi zapovjedništva, a on se s vozačem zaputio pravac u taj zapovjedni centar...."

"Samo oni koji su iskusili rat znaju poštovati mir!"

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 11:57 

Drugo je mišljenje a treće je tvrditi nešto. Oko mišljenja se možemo i dogovoriti i raspravljati ali o nekim tvrdnjama bez igdje ičega i ne. Ako si napisao knjigu i u njoj stoji za neki dogovor i našu izdaju, volio bih vidjeti nešto konkretno. Trgovina teških strojnica na prvoj liniji isto tako, volio bih vidjeti nešto. To su velike stvari. O tome govorim. Odakle ovih 30% detertera u HVO? Ovo je totalno netočno.

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 12:39 

Ajmo ovako:
Na adresu naše Udruge "Zaboravljeni branitelji", još prije 6 godina stiže kopija dokumenta pod strogom oznakom "vojna tajna, strogo povjerljivo".
Iz dokumenata se između ostalog isčitaje i nalazi podatak da je rat završilo 40 i nešto tisuća pripadnika HVOa.
Trenutno se u Registru pripadnika HVOa nalazi nešto više od 190 tisuća. Dobili smo i podatak koliko Ljubuški ima Pukovnika HVOa, za druge općine taj podatak nismo dobili, link ispod:

https://ljubuski.net/19257-ko-je-jamija ... povjednika

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 13:19 

Samo sam preletio tekst i odmah na brzinu preletio spisak dok nisam došao do oklopne bojne hosa. Tu sam se nasmijao i stao. Slušaj. Nemam ja ništa protiv tebe, protiv istinskih branitelja koji su zakinuti. Tvoj brat tigar je i moj brat, skupa smo bili na južnom bojištu. Mene samo zanima odakle informacija i na osnovu čega se tvrdi naša izdaja i prelaz armije zapadno od Huma, volio bih vidit nešto. Trgovina teškim strojnicama na prvoj liniji isto tako. To su velike stvari. Ja sam umalo odležao dugu robiju zbog jednog snajpera a da mi neko pred nosom od mojih dila tešku strojnicu. Mene to zanima. I naši dezerteri. Ne mogu od srama reći da je bilo 30% jer jednostavno nije istina. Ako imaš išta da mi pokažeš konkretno oko ovih stvari, volio bih vidjeti a vjerujem da nisam jedini na forumu. Pozdrav i svako dobro.

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 14:10 

Je li ti poznato da je kod stradalih iz armije na Humu pronađeno dosta orginalnih iskaznica HVOa.
Naravno, sačuvali iskaznice dok su bili u HVOu, a naši HVO iz zapovjedništva (koji su sami sebi dodjelili mirovine po zapovjednok odgovornosti) nisu se udostojili promislit i proglasit stare iskaznice nevažećim i izdat nove.
Samo još ovo, iskaznicom HVO mogli su bez problema ići po Hrvatskoj.
Ako nisi do sada saznao nešto više o ratnim profiterima onda je bolje da te ne zamaram sa tim.

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 14:31 

Onaj link što si postavio, šta tačno treba da znači onaj spisak ljudi?

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2023, 14:34 

Evo pročitao sam ok je, oprosti. Neda mi se sve detaljno čitati, lakše je nekad ovako upitat.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3391 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 136  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: