|
|
Stranica: 28/28.
|
[ 700 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
daramo
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 20 sij 2026, 22:28 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 44784 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Naša Kvačica je napisao/la: daramo je napisao/la: Pobogu kako zauzeli kad je HVO kontrolirao taj teritorij i prije izbijanja sukoba s muslimanima.
Možda ja i ti različito gledamo na riječ "kontrolirati". Kontrolirali možda, ali tek nakon što je određeni broj muslimana preselio na Heliodrom.  Kontrolirati znači imati vojnu i civilnu vlast. To što si imao trojance u sustavu koji se još nisu aktivirali ne mijenja činjenicu da si kontrolirao taj sustav do tog trenutka.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 20 sij 2026, 22:29 |
|
|
daramo je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Možda ja i ti različito gledamo na riječ "kontrolirati". Kontrolirali možda, ali tek nakon što je određeni broj muslimana preselio na Heliodrom.  Kontrolirati znači imati vojnu i civilnu vlast. To što si imao trojance u sustavu koji se još nisu aktivirali ne mijenja činjenicu da si kontrolirao taj sustav do tog trenutka. Dobro smo mi prošli. 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1448 of 2558 - 56.61%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 20 sij 2026, 22:52 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 28287 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Li Zongren je napisao/la: daramo je napisao/la: Sumnjam bez ozbiljnog napada u tom pravcu, jedino se možda mogao obraniti dio općine Bugojno.
Samo jedno naše selo se naslanja na Kuprešku općinu. A i to selo je imalo svega 5 stanovnika. Nemaš ni muslimanskih sela. Osim tamo prema Uskoplju. Ovamo od Kupreških vrata pa cestom nema naselj do nekoliko kilometara od grada. Taj prostor bi velikim dijelom držao HVO. U ratu su do oslobođenja Kupresa taj prostor držali Srbi.  
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 20 sij 2026, 22:56 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 28287 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Naša Kvačica je napisao/la: daramo je napisao/la: Kontrolirati znači imati vojnu i civilnu vlast. To što si imao trojance u sustavu koji se još nisu aktivirali ne mijenja činjenicu da si kontrolirao taj sustav do tog trenutka.
Dobro smo mi prošli.  Kad se sjetim kome ste vi Mostarci dali da vam drži Sjeverni Logor onda se mogu složiti sa tvojom konstatacijom.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 20 sij 2026, 22:57 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Dobro smo mi prošli.  Kad se sjetim kome ste vi Mostarci dali da vam drži Sjeverni Logor onda se mogu složiti sa tvojom konstatacijom. Mi to kažemo vile nas pronosale. 
1448 of 2558 - 56.61%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 20 sij 2026, 23:16 |
|
|
|
Ko ne voli zaštitnu satniju, ku*ac mu se ne diže
_________________ A sad je mrak i zaraza, a ti i ja od asfalta.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 20 sij 2026, 23:21 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Zanima me situacija u i oko Mostara, kako je armija zauzela onaj dio na našoj strani Neretve? Njihovi početni položaji. Tu mi nismo bili 9.5.1993 Ovdje se priča o Kupresu i Travnju 1992 a ni sredinu 1993 nismo znali isplanirat. Armija nije imala šta zauzimat taj dio jer nas tamo nije ni bilo. Došli kao da idu u jagode, i tu ostali jer su bili povezani mostom.
_________________ Idi kući maži supe
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 20 sij 2026, 23:49 |
|
|
dreamteam je napisao/la: Ko ne voli zaštitnu satniju, ku*ac mu se ne diže Ali dobro realno, preslaba ja bila obrana u Sjevernom logoru i povezani tako reći užetom koje se dobro ljuljalo preko Neretve..
1448 of 2558 - 56.61%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Jučer, , 00:18 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: dreamteam je napisao/la: Ko ne voli zaštitnu satniju, ku*ac mu se ne diže Ali dobro realno, preslaba ja bila obrana u Sjevernom logoru i povezani tako reći užetom koje se dobro ljuljalo preko Neretve.. Čist naš propust Kvako. Preko puta naši snajperi, iznad na Planinici topništvo… Domobrani u SL 
_________________ Idi kući maži supe
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Jučer, , 00:22 |
|
|
|
Kvaka možda je tamo trebalo postaviti ekipu koja ne zna plivat, oni bi se us*ali Neretve i obranili napad.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Jučer, , 08:13 |
|
|
Provlačiš kao da smo izgubili Sjeverni logor radi Zaštitne satnije, ali nismo zbog njih. To su bile preslabe snage na tom isturenom mjestu. Ako je netko kriv to je zapovjedništvo. Nek su oni preplivali. Ti isti momci su kasnije bili u Šantićevoj i na Bulevaru. E sad, što je sve trebalo uraditi, čitajući ovu temu puno toga je trebalo drugačije. 
1448 of 2558 - 56.61%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Jučer, , 12:10 |
|
|
|
Ma nije bola, nego upravo suprotno, ironiziram nabijanje krivnje prema ljudima što su bili tamo. A znam ih što su bili i što su se čitavo jutro do zadnjeg metka borili i tek se onda izvukli, a priča je generalno da su se svi razbježali odmah čim je krenuo napad.
Gubitak sjevernog logora i nije neka katastrofa po meni, težak položaj a strateški nije donosio puno, to u tom momentu i nije mogla biti vojarna nego isključivo borbeni položaj.
Veći je problem ono što se desilo sjevernije, u Vrapčićima i Bijelom Polju, to se moglo spriječiti itekako, ko što je spriječeno u Stocu i Čapljini, ali eto, naknadna pamet, ovo prvo je svakako prethodilo drugom pa i nema vajde o tom pričat.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Jučer, , 20:00 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Zanima me situacija u i oko Mostara, kako je armija zauzela onaj dio na našoj strani Neretve? Nisu ništa zauzeli. Stvar je u tome, Mostar je bio jako izmiješana sredina, posebno urbani dio grada. Imaš zgradu i u njoj Hrvati, muslimani, pa i Srbi. I onda tako svaka zgrada. Čije je to sad. To je nekako funkcioniralo ali vremenom došlo je puno izbjeglica muslimana iz Gacka i Nevesinja, koji su ušli u srpske stanove. Istovremeno muslimani su se naoružali. Nije naravno bilo popisa, ali prilično sam siguran da smo bili manjina u gradskom dijelu kad su počeli sukobi. Nisu muslimani ništa zauzeli, već su bili tu i bili su većina. Mi smo zauzeli veliki dio grada do današnje linije. Opet srbomuslimani i cg.muslimani.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Jučer, , 20:02 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Razmišljam o stanju koje bi postojalo da smo mi dobili tu bitku. Dakle zauzeli smo Kupres i Kupreška Vrata.
Razvoj budućih događaja bio bi za nas a osobito za Hrvate u Središnjoj Bosni mnogo povoljniji.
Kupres se naslanja na Bugojno i dolinu Vrbasa. Da smo ga držali 1993. položaj naših snaga na potezu Bugojno-Uskoplje bio bi bar duplo povoljniji. Uspjeli bi zadržati bar pola Bugojna, a vrlo moguće i cijeli potez bi bio naš. Malo bi nas dijelilo od enklava u Središnjoj Bosni, zapravo vrlo vjerojatno tih enklava ne bi ni bilo, bile bi spojene sa ostatkim Herceg-Bosne. Tko zna. Virojatno bidu Muslimani i tu nan udarili s leđa.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Jučer, , 21:13 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: Ovdje se govori da je ipak Glava bio zapovjednik što je meni čudno i nepojmljivo da zapovjednik ide na prvu crtu Sjećam se da je Praljak govorio da je sticao autoritet tako što je dokazivao vojnicima da je još "luđi" tj. hrabriji od njih.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Jučer, , 21:13 |
|
|
dreamteam je napisao/la: Ma nije bola, nego upravo suprotno, ironiziram nabijanje krivnje prema ljudima što su bili tamo. A znam ih što su bili i što su se čitavo jutro do zadnjeg metka borili i tek se onda izvukli, a priča je generalno da su se svi razbježali odmah čim je krenuo napad.
Gubitak sjevernog logora i nije neka katastrofa po meni, težak položaj a strateški nije donosio puno, to u tom momentu i nije mogla biti vojarna nego isključivo borbeni položaj.
Veći je problem ono što se desilo sjevernije, u Vrapčićima i Bijelom Polju, to se moglo spriječiti itekako, ko što je spriječeno u Stocu i Čapljini, ali eto, naknadna pamet, ovo prvo je svakako prethodilo drugom pa i nema vajde o tom pričat. Taj 30.06 kad je pao Sjeverni logor i kad je poginuo jedan od 5 ili 6 "narodnih heroja BiH" Midhat Hujdur Hujka, bilo je puno poginulih muslimanskih vojnika.
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Jučer, , 21:15 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: Šporet je napisao/la: Jel možeš navesti gdje se nalazi naselje Kratelj?  Južnio dio Kupresa. Tamo gdje piše "hotel Kupres" Tamo ako si prolazio se nalaze još neobnovljene ruševne kuće. Jesu li te kuće i sad u srpskom vlasništvu? Je li bilo neke razmjene kuća? Po popisu je broj Hrvata 3x veći sada, nego prije rata u samom gradiću. Doduše djelom je vjerojatno doseljavanje iz okolnih sela.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Jučer, , 21:45 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 22:06 Postovi: 4337 Lokacija: Dridska Župa
|
Novdan je napisao/la: Inkvizitor je napisao/la:
Južnio dio Kupresa. Tamo gdje piše "hotel Kupres" Tamo ako si prolazio se nalaze još neobnovljene ruševne kuće.
Jesu li te kuće i sad u srpskom vlasništvu? Je li bilo neke razmjene kuća? Po popisu je broj Hrvata 3x veći sada, nego prije rata u samom gradiću. Doduše djelom je vjerojatno doseljavanje iz okolnih sela. Pretpostavljam ovih par porušenih šta i danas ima, većinom su pokupovali naši, dosta ljudi odavde iz Dalmacije je kupilo vikse od srba gore.
_________________ Mir nema alternativu, BiH ima. Srušimo BiH da bi očuvali mir!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Jučer, , 21:47 |
|
|
Novdan je napisao/la: Jesu li te kuće i sad u srpskom vlasništvu? Je li bilo neke razmjene kuća? Po popisu je broj Hrvata 3x veći sada, nego prije rata u samom gradiću. Doduše djelom je vjerojatno doseljavanje iz okolnih sela.
Pravo da ti kažem nemam pojma. Kad sam par puta obilazio Kupres vidio sam još te ruševne kuće na ulazu u Kupres. Neka logika nalaže da su još u vlasništvu Srba jer nisu obnovljene.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mikimiki971
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Jučer, , 23:59 |
|
|
|
Sad je na Kpresu pravo toplo
|
|
| Vrh |
|
 |
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Danas, , 00:12 |
|
|
|
Oko hotela Kupres sad su nove kuce, sve je to kupljeno i obnovljeno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Danas, , 00:26 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 22:06 Postovi: 4337 Lokacija: Dridska Župa
|
crni_bombarder je napisao/la: Oko hotela Kupres sad su nove kuce, sve je to kupljeno i obnovljeno. Odi na google karte ima još par ruševina.
_________________ Mir nema alternativu, BiH ima. Srušimo BiH da bi očuvali mir!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Čvrsnik
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Danas, , 08:38 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2025, 14:43 Postovi: 192 Lokacija: Hrvatsko ozemlje
|
Bobovac je napisao/la: Li Zongren je napisao/la: Samo jedno naše selo se naslanja na Kuprešku općinu. A i to selo je imalo svega 5 stanovnika.
Nemaš ni muslimanskih sela. Osim tamo prema Uskoplju. Ovamo od Kupreških vrata pa cestom nema naselj do nekoliko kilometara od grada. Taj prostor bi velikim dijelom držao HVO. U ratu su do oslobođenja Kupresa taj prostor držali Srbi.   Bilo bi puno lakše djelovati prema Bugojnu, kad bi bili spojeni. Bugodjno ne bi niti palo, a samim time ne bi bilo toliko problema niti u Uskoplju. Sa time bi imali i puteve prema našima u Lašvi i Lepenici. Mislim, šbbkbb, ali vjerojatno bi se tako odigralo, imali bi uvezani teritorij. Inkvizitor i vas još koji ste bili u ratu, zašto se nije više djelovalo prema našima u okruženju? Izuzev provlačenja preko planina i šuma manjih grupa. Nije bilo snage, brojnosti, oružja?
_________________ "Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti. Mi ćemo ga držati. Vaši pradjedovi.”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Danas, , 11:14 |
|
|
Čvrsnik je napisao/la: Bilo bi puno lakše djelovati prema Bugojnu, kad bi bili spojeni. Bugodjno ne bi niti palo, a samim time ne bi bilo toliko problema niti u Uskoplju. Sa time bi imali i puteve prema našima u Lašvi i Lepenici. Mislim, šbbkbb, ali vjerojatno bi se tako odigralo, imali bi uvezani teritorij.
Inkvizitor i vas još koji ste bili u ratu, zašto se nije više djelovalo prema našima u okruženju? Izuzev provlačenja preko planina i šuma manjih grupa. Nije bilo snage, brojnosti, oružja?
Sa snagama HVO ispod Uskoplja bilo je nemoguće razbiti blokadu. Eto probalo se uzet Uskoplje, to je bio put za Srednju Bosnu. Pa se nije uzelo. I oni su to znali. Pa su na Uskoplje slali i donjevakufsku i jajačku i bugojansku brigadu. To je mogao odraditi samo HV i to sa velikim snagama. A onda je pitanje tko bi to držao. HVO s onakvom organizacijom, brojnošću, disciplinom, to nije bio u stanju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Danas, , 11:23 |
|
|
|
Kad je Bugojno palo, HVO je čak izgubio masu pozicija po Uskoplju, kota oko grada, muslimani su se deblokirali sa sjeverne strane, čak su uzeli nazad relej sa južne strane koji je krvavo uzet početkom 1993. Tad je očigledno bilo neko rasulo u HVO, malo je falilo da cijelo Uskoplje padne sa Bugojnom iako su neke pozicije naknadno vraćene, ARBiH je čak izašla na Crni Vrh koji je glavna kota za Prozor i Gornji Vakuf.
Nakon toga je puno više vojska iz zapadne Hercegovine počela ići gore, prvenstveno Ljubuški HVO, ali i ostali.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|