|
|
Stranica: 26/26.
|
[ 641 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
mikimiki971
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 04 sij 2026, 14:57 |
|
|
|
Rekao je da on neće da živi sa 2. milona Srba i 2. miliona muslimana
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 05 sij 2026, 00:08 |
|
|
novosve je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Je, "zadužili" su nas od neba do zemlje i nikada im se nećemo moći odužiti....
nije uopće stvar da su nas zadužili, nego su mogli napraviti da nam bude još gore i bilo nam je još gore dok nismo pristali ugasiti HB. Tek kad smo pristali na to su nas krenule pobjede. Ako pokušavate reći kako su se prema nama ponašali poput govana, ali eto, mogli su biti i gori - pa možemo se složiti. A to što su natjerali Hrvate na gašenje HB, dok istovremeno spašavaju poraženu republiku Srpsku + priznanje etničkog čišćenja koje su nam napravili Srbi i Muslimani - dokaz je njihovog prijateljstva prema nama? Dužni smo im nešto? U ratu su nas krenule pobjede, no konačnu pobjedu nam nisu dozvolili, a zatim u miru temeljito nas porazili.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 05 sij 2026, 00:31 |
|
|
Ceha je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Ah, "lažljivac"?! Pa ne bi bio nikakav problem ukazati na nečiju laž, jednostavno izdvojiti njegovu rečenicu u kojoj je laž i spraviti ju u smislu - nije bilo tako, nego onako. Kao, kada netko napiše izmišljotinu "Da smo krenuli slaviti fürera", kao da je tada itko u Hrvata uopće mislio slaviti furera? Osim možda Urše?! Pa kada se nema argumenata, onda se izmišlja nekakav "Oštrić" i "cenzura", pa kada se niti to ne može objasniti, ide se na "lažljivca" i tako redom. Meni to izgleda kao neko koprcanje i umotvorine histerične žene ( https://www.youtube.com/watch?v=rwNT_i- ... rt_radio=1). Ne samo lažljivac, nego i idiot. I to žešći. Kako se zove osoba koja iz jedne rečenice krene izvoditi neke konstrukcije i svađat se sama sa sobom? Pa o toj jednoj rečenici se i radi. Napisali ste besmislicu, čak opasnu i na toj budalaštini ustrajete. Mogli ste reterirati, napisati kako je to bila greška, ali ne - "hrvatski slavitelji fürera, koje je Tuđman morao dovesti u red"?! U kojem SF-u? Mislite li da su to bili Hrvati (slavitelji fürera) koji su minirali Židovsku općinu? Raspjevana Urša? Pa je te "Hrvate" onda Tuđman zaustavio? Ili nedavno, kako su svastiku na Poljudu nabojali "hrvatski slavitelji fürera" ili neki drugi? A Tuđmana više nema... Pokušali ste sve i nakon svih posrnuća, etiketiranja, histeriziranja i flejmanja - zaplovili ste vodama nadripsihijatrije, moguće s diplomom iz Prijedora?! Pa više puta sam Vas pozvao da ukažete konkretno na moje laži? Što Vi u intelektualnoj slabosti niste u stanju učiniti. A sada postavljate i psihijatrijske dijagnoze?! Na crno ( https://www.youtube.com/watch?v=-tFv1rJVvok)? Pokušajte možda prvo u "Medicinskoj enciklopediji" pročitati što bi to bio "idiot", pa onda postavljati amaterske dijagnoze. Nabavili ste bijelu kutu iz trgovine i igračku stetoskop?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 05 sij 2026, 05:36 |
|
|
novosve je napisao/la: Ceha je napisao/la: Kakve su ovo gluposti?
Da se Srbija 95. uključila u rat, najebala bi i to žešće. Prvo, imala je goriva za mjesec-dva rata, a drugo, naši su s njima pomeli pod u svakoj mogućoj situaciji. .
Prvo, to što je Srbija imala goriva za mjesec dana nije napom zaslugom, kužiš? Nije ni američkom, ni britanskom, francuskom... Sami su si krivi za to. novosve je napisao/la: Dok se naš embargo na uvoz oružja od sredine 1994. otvoreno kršio uz potporu SADa, sankcije srpskoj ekonomiji su bilel stvarne i ubitačne.
A ćemo se lagati sad? Naš embargo se kršio cijelo vrijeme, uzduž i poprijeko. Kao i svugdje. Sankcije srpskoj ekonomiji su bile stvarne jer su imali niz konc-logora. Da nisu bile sankcije, morali bi ih vojno napasti Zapadnjaci. Javno mijenje je bilo kontra njih. novosve je napisao/la: To ih je i dovelo u stanje da ne mogu intrvenirati.
Da, vlastite zasluge. Tebi je jasno da su zaposjeli trećinu Hrvatske, da tu nisu bili većina i protjerali više od polovine stanovništva iz tih krajeva 91? novosve je napisao/la: To su stvari koje naši ne razumiju. Isto kao što ne razumiju da je naših 27% prije Daytona poslijedica ulaska HVa u BIH. Bez toga je HVO držao puno manje, A da bi HV smio ući u BIH morao je PRETHODNO pristati na FBIH, i na Hoolbrokuvoih 51:49 koji su još 1994. bili na stolu (amo su ih Srbi tada odbijali), pa je onda sklopljen sporazum s Alijom u Splitu i sl., sve pod patronatom Amerikanaca
HVO je sam zauzeo Kupres. Da HV nije smio ući dogodilo bi se nešto od sljedećeg: a) dizanje vojne sposobnosti HVOa, "priljev" dobrovoljaca iz RH i slične "okolnosti" b) HV je ionako bio prisutan u rubnim krajevima BiH (Ravno, a iz Posavine ga je pod prijetnjom sankcijama protjerala Silajdžić-Izetbegović kompanija) c) priča o postocima je starija od Holbrooka, to je dogovoreno u Ženevi 93. d) HV je imao i Maslenicu 93. koja je prekinuta pred Obrovcem i Benkovcem radi prijetnji MZ (konkretno UKa i RFa). 2 godine kasnije je HV puno brži i jači. novosve je napisao/la: Dakle bez stvaranja FBIH naših 27% nikad ne bi bilo ostvareno, jer ulaska HV u BIH ne bi nikad bilo, bio bi spriječen. Pitanje je bismo li i RSK rješili.
Poprilično defetistički način razmišljanja. Mi smo držali 15ak posto prije Washingtona. Da Washington nije potpisan, prvo bi natamburali muslimane u sljedećih 5%, lagano bi povukao crtu negdje kod Zenice/Travnika. Drugo, oslobađanje RH pod Tuđmanom je bilo nezaustavljivo. Obrovac i Benkovac su bili na puškopljuc tu od Maslenice, a onda nije ni Knin daleko. Okučani su skoro riješeni već 91. novosve je napisao/la: Drugim rječima, konture onog što je dogovoreno u Daytonu je dogovoreno u stvari puno ranije, prije nego je HV doveo stanje na terenu do toga. A ne bi ga doveo da nije Tuđman na to pristao. I opet, glupost. Da Srbi nisu odbili Z4, vjerojatno bi imali neku mirnu reintegraciju Pounja, bilo bi više srpskih općina i dobili bi neku autonomiju u RH. Mi bi ju vjerojatno prvom prilikom ukinuli, ali... Nije postojao neki sporazum prije cijele priče, to možeš i relativno dobro vidjeti u Uni 95. A da si pročitao Holbrookove memoare, vidio bi da čak ni postoci nisu bili fiksni (sada su 51:48, 1% je Brčko). Prvo je Holbrooke ponudio Federaciji preko 55% teritorija (dakle Prijedor, Doboj, Novi, tko zna što sve ne).... pa kad je to Milošević skužio je nastao rusfraj. A i tu je Milošević rekao da bi dao oko 5% teritorija za Brčko. Tuđman i Milošević su htjeli trampiti Tuzlu za BL, da je to prošlo, postotak bi isto bio drugačiji.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 05 sij 2026, 05:37 |
|
|
Sokolić je napisao/la: tetejac je napisao/la: Znači 27%. Imaš 27%, pobjedio u ratu, sjeo za stol pa poklanjaš 6%. Nema Herceg Bosne, nema HVO-a, nema ničeg i gurnuti s muslimanima. Neki kurčevi kantoni. E jesmo političari i pregovarači. Ovo mora da su ovi pismeni iz drugog miljea ispregovarali  Literatura odnosno primjer povoljnosti dogovora: - Hrvatsko-ugarska nagodba - razgraničenje Hrvatske sa Srbijom iza 1945. Nažalost, da. Dodao bih i status Hrvatske u Habs. monarhiji, nakon Jelačićevog spašavanja carevine.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 05 sij 2026, 05:41 |
|
|
goran2hr je napisao/la: Ceha je napisao/la: Ne samo lažljivac, nego i idiot. I to žešći.
Kako se zove osoba koja iz jedne rečenice krene izvoditi neke konstrukcije i svađat se sama sa sobom?
Pa o toj jednoj rečenici se i radi. Napisali ste besmislicu, čak opasnu i na toj budalaštini ustrajete. Mogli ste reterirati, napisati kako je to bila greška, ali ne - "hrvatski slavitelji fürera, koje je Tuđman morao dovesti u red"?! U kojem SF-u? Mislite li da su to bili Hrvati (slavitelji fürera) koji su minirali Židovsku općinu? Raspjevana Urša? Pa je te "Hrvate" onda Tuđman zaustavio? Ili nedavno, kako su svastiku na Poljudu nabojali "hrvatski slavitelji fürera" ili neki drugi? A Tuđmana više nema... Pokušali ste sve i nakon svih posrnuća, etiketiranja, histeriziranja i flejmanja - zaplovili ste vodama nadripsihijatrije, moguće s diplomom iz Prijedora?! Pa više puta sam Vas pozvao da ukažete konkretno na moje laži? Što Vi u intelektualnoj slabosti niste u stanju učiniti. A sada postavljate i psihijatrijske dijagnoze?! Na crno ( https://www.youtube.com/watch?v=-tFv1rJVvok)? Pokušajte možda prvo u "Medicinskoj enciklopediji" pročitati što bi to bio "idiot", pa onda postavljati amaterske dijagnoze. Nabavili ste bijelu kutu iz trgovine i igračku stetoskop? I još uvijek nastavljaš bulazniti. Moj natpis je bio, da smo krenuli slaviti führera, iz čega si ti iščitao da je među Hrvatima bilo njegovih obožavatelja. Fino sam napisao da se Hrvatskoj svašta podmetalo i da se tu trebalo biti oprezan. Ako si toliko glup da ne razumiješ pročitano... Ne znam tko ti može pomoći, vrijedi ono što sam napisao, "inteligentan" si ko Oštrić, lažeš i muljaš kao taj mutikaša.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 05 sij 2026, 05:45 |
|
|
novosve je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Koje su to konkretno postotke Amerikanci uzeli Srbima ili Muslimanima, kako bi se Hrvati namirili na 27%. Što su Hrvatima poklonili? U čemu vidite tu američku potporu, možda onu kada su HV I HVO došli pred Banja Luku?
Ne radi se tu o većoj sklonosti nama u odnosu na muslimane ili Srbe, nego u odnosu na nas prije Washingtona. Prije Washingtona bili pred sankcijama, a UN donosio rezolucije koje nam zabranjuju oslobađanje čak i djelova Hrvatske. Zahvaljujući SADu se Srbija nije smjela vojno uključiti u rat u HR i BIH 1995, a u BIH su ih i vojno bombardirali. Također je zahvaljujući njima kršen embargo na uvoz oružja Hrvatskoj. Hrvatski postotci 1995. su posljedica svega toga, a cijenu smo platili odustajanjem od HB još početkom 1994. Većina ljudi ne shvaća da naš dolazak do Banja Luke nije samo vojno ostvaren. Pričaš teže gluposti, kao što sam rekao gore. Prije Južnog Poteza je bila Una. To je isto "ispregovarano"? Uloga SADa u zbivanjima 95. (i 94.) je minorna, da minornija ne može biti. Ok, mi smo imali žešćih problema s Englezima, dijelom i s Francuzima. Kanađani su izmišljali bitke u Medačkom džepu. Ali da bi se bilo što od toga ostvarilo, opet treba proći neku proceduru. Da smo natamburali Muslimane 94. (što smo realno trebali), vjerojatno bi dobili neke sankcije (ako ih ne bi išli spašavati kontra Srba nakon toga). Ali to ne bi bio nivo sankcija koje su dobili Srbi. Također, za vrijeme cijelog rata, mi jačamo. A što se tiče UN-a, on je uvijek bio tigar od papira.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 05 sij 2026, 13:03 |
|
|
Ceha je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Pa o toj jednoj rečenici se i radi. Napisali ste besmislicu, čak opasnu i na toj budalaštini ustrajete. Mogli ste reterirati, napisati kako je to bila greška, ali ne - "hrvatski slavitelji fürera, koje je Tuđman morao dovesti u red"?! U kojem SF-u? Mislite li da su to bili Hrvati (slavitelji fürera) koji su minirali Židovsku općinu? Raspjevana Urša? Pa je te "Hrvate" onda Tuđman zaustavio? Ili nedavno, kako su svastiku na Poljudu nabojali "hrvatski slavitelji fürera" ili neki drugi? A Tuđmana više nema... Pokušali ste sve i nakon svih posrnuća, etiketiranja, histeriziranja i flejmanja - zaplovili ste vodama nadripsihijatrije, moguće s diplomom iz Prijedora?! Pa više puta sam Vas pozvao da ukažete konkretno na moje laži? Što Vi u intelektualnoj slabosti niste u stanju učiniti. A sada postavljate i psihijatrijske dijagnoze?! Na crno ( https://www.youtube.com/watch?v=-tFv1rJVvok)? Pokušajte možda prvo u "Medicinskoj enciklopediji" pročitati što bi to bio "idiot", pa onda postavljati amaterske dijagnoze. Nabavili ste bijelu kutu iz trgovine i igračku stetoskop? I još uvijek nastavljaš bulazniti. Moj natpis je bio, da smo krenuli slaviti führera, iz čega si ti iščitao da je među Hrvatima bilo njegovih obožavatelja. Fino sam napisao da se Hrvatskoj svašta podmetalo i da se tu trebalo biti oprezan. Ako si toliko glup da ne razumiješ pročitano... Ne znam tko ti može pomoći, vrijedi ono što sam napisao, "inteligentan" si ko Oštrić, lažeš i muljaš kao taj mutikaša. Sa područja nadripsihijatrije porebacili ste se na polje popularne psihologije. Tko je glup ili nije, pa rado bi usporedio naše IQ testove. Uza svu nadmenost i povezivanje nepovezivog, niste me uvjerili kako ste materijal za MENSU. I još taj strah od Oštrića?! A što se tiče te Vaše famozne rečenice, sada nešto takijate i muljate uz argumentaciju - nije ..... nego se pas ...... Posipajte se pepelom po glavi i odreknite se te naci blasfemije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 05 sij 2026, 16:07 |
|
|
Ceha je napisao/la: Pričaš teže gluposti, kao što sam rekao gore.
Prije Južnog Poteza je bila Una. To je isto "ispregovarano"?
Uloga SADa u zbivanjima 95. (i 94.) je minorna, da minornija ne može biti.
Ok, mi smo imali žešćih problema s Englezima, dijelom i s Francuzima. Kanađani su izmišljali bitke u Medačkom džepu.
Ali da bi se bilo što od toga ostvarilo, opet treba proći neku proceduru.
Da smo natamburali Muslimane 94. (što smo realno trebali), vjerojatno bi dobili neke sankcije (ako ih ne bi išli spašavati kontra Srba nakon toga). Ali to ne bi bio nivo sankcija koje su dobili Srbi.
Također, za vrijeme cijelog rata, mi jačamo. A što se tiče UN-a, on je uvijek bio tigar od papira.
uloga SAD je bilo da spriječi Britance da nastave spriječavati nas. i da omogući kršenje embarga na oružje i da nastavi ekonomski iscrpljivati Srbiju. Ta uloga je ogromna, a ne minorna. Shvaćaš li ti da je nama zbog opracije Maslenica VSUNa izglasao rezoluciju kojem traži da vratimo vraćeni teritorij srpskim pobunjenicima i to JEDNOGLASNO? Shvaćaš li da smo u Medačkom džepu skoro ušli u sukob s UNPROFORom? Znaš li da je u vrijeme operacije Zima 94. britanska strana htjela VOJNO intervenirati protiv Hrvatske, što je SAD spriječio? I ne, ne bismo dobili ništa drugačije sankcije od onih Srbiji da se nastavio rat s Muslimanima, u UNPA zone u hvatskoj bi bile stavljene pod VOJNU zaštitu NATO pakta! Mi jesmo jačali, ali uz američku potporu nakon Washingtonskog sporazuma. Bez washingtonskog sporazuma ništa od toga ne bi se desilo, Tuđman je bio sve samo ne glup i n bi ugasio HRHB da nije znao da je morao. ukidanje HRHB je dogovoreno ashintonskim sporazumom, a podjela 51:49 planom kontaktne grupe iz 1994. HVu je dopušteno da uđe u BIH 1995. da privede Srbe da pristanu na taj postotak i ništa više. Hoolbruke je Tuđmanu jasno rekao ako uđemo u Banja Luku da svejedno neće biti naša. Dakle moglu smo održati i 77%, nebitno, postotci su dogovoreni ranije, ukidanje HRHB je dogovoreno ranije i to je bio preduvjet da HV uopće smije ući u BIH. Zato je spominjnje postotka od 27% BIH prije Daytona irelevantno, sve je to ostvareno pod strogom kontrolom Amerikanaca. Također, tada su Srbi još držali 4% Hrvatske i Tuđmanu je jasno rečeno da mora stati inače će NATO priznati Krajinu u istočnoj Hrvatskoj i zaštiti je. Da si čitao Hoolbruka znao bi to. Sve što smo ostvarili ostvareno je u strogo kontroliranim uvjetima i zato su mirovni sporazumi bili takvi kakvi jesu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 06 sij 2026, 01:00 |
|
|
novosve je napisao/la: Ceha je napisao/la: Pričaš teže gluposti, kao što sam rekao gore.
Ok, mi smo imali žešćih problema s Englezima, dijelom i s Francuzima. Kanađani su izmišljali bitke u Medačkom džepu.
Da smo natamburali Muslimane 94. (što smo realno trebali), vjerojatno bi dobili neke sankcije (ako ih ne bi išli spašavati kontra Srba nakon toga). Ali to ne bi bio nivo sankcija koje su dobili Srbi.
Također, za vrijeme cijelog rata, mi jačamo. A što se tiče UN-a, on je uvijek bio tigar od papira.
uloga SAD je bilo da spriječi Britance da nastave spriječavati nas. i da omogući kršenje embarga na oružje i da nastavi ekonomski iscrpljivati Srbiju. Ta uloga je ogromna, a ne minorna. Shvaćaš li ti da je nama zbog opracije Maslenica VSUNa izglasao rezoluciju kojem traži da vratimo vraćeni teritorij srpskim pobunjenicima i to JEDNOGLASNO? Shvaćaš li da smo u Medačkom džepu skoro ušli u sukob s UNPROFORom? Znaš li da je u vrijeme operacije Zima 94. britanska strana htjela VOJNO intervenirati protiv Hrvatske, što je SAD spriječio? I ne, ne bismo dobili ništa drugačije sankcije od onih Srbiji da se nastavio rat s Muslimanima, u UNPA zone u hvatskoj bi bile stavljene pod VOJNU zaštitu NATO pakta! Mi jesmo jačali, ali uz američku potporu nakon Washingtonskog sporazuma. Bez washingtonskog sporazuma ništa od toga ne bi se desilo, Tuđman je bio sve samo ne glup i n bi ugasio HRHB da nije znao da je morao. ukidanje HRHB je dogovoreno ashintonskim sporazumom, a podjela 51:49 planom kontaktne grupe iz 1994. HVu je dopušteno da uđe u BIH 1995. da privede Srbe da pristanu na taj postotak i ništa više. Hoolbruke je Tuđmanu jasno rekao ako uđemo u Banja Luku da svejedno neće biti naša. Dakle moglu smo održati i 77%, nebitno, postotci su dogovoreni ranije, ukidanje HRHB je dogovoreno ranije i to je bio preduvjet da HV uopće smije ući u BIH. Zato je spominjnje postotka od 27% BIH prije Daytona irelevantno, sve je to ostvareno pod strogom kontrolom Amerikanaca. Također, tada su Srbi još držali 4% Hrvatske i Tuđmanu je jasno rečeno da mora stati inače će NATO priznati Krajinu u istočnoj Hrvatskoj i zaštiti je. Da si čitao Hoolbruka znao bi to. Sve što smo ostvarili ostvareno je u strogo kontroliranim uvjetima i zato su mirovni sporazumi bili takvi kakvi jesu. Ovom krelcu bitno što Srbi drže 4% Hrvatske a nebitno što mi držimo 27% BiH 
_________________ Idi kući maži supe
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 06 sij 2026, 01:40 |
|
|
goran2hr je napisao/la: Ceha je napisao/la: I još uvijek nastavljaš bulazniti.
Moj natpis je bio, da smo krenuli slaviti führera, iz čega si ti iščitao da je među Hrvatima bilo njegovih obožavatelja. Fino sam napisao da se Hrvatskoj svašta podmetalo i da se tu trebalo biti oprezan. Ako si toliko glup da ne razumiješ pročitano... Ne znam tko ti može pomoći, vrijedi ono što sam napisao, "inteligentan" si ko Oštrić, lažeš i muljaš kao taj mutikaša.
Sa područja nadripsihijatrije porebacili ste se na polje popularne psihologije. Tko je glup ili nije, pa rado bi usporedio naše IQ testove. Uza svu nadmenost i povezivanje nepovezivog, niste me uvjerili kako ste materijal za MENSU. I još taj strah od Oštrića?! A što se tiče te Vaše famozne rečenice, sada nešto takijate i muljate uz argumentaciju - nije ..... nego se pas ...... Posipajte se pepelom po glavi i odreknite se te naci blasfemije. Bulazniš. Skockaj se malo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 06 sij 2026, 01:51 |
|
|
novosve je napisao/la: Ceha je napisao/la: Pričaš teže gluposti, kao što sam rekao gore.
uloga SAD je bilo da spriječi Britance da nastave spriječavati nas. i da omogući kršenje embarga na oružje i da nastavi ekonomski iscrpljivati Srbiju. Ta uloga je ogromna, a ne minorna. Zbrkalo ti se sve. Embargo su kršile veće ribe od UKa. Srbijanske sankcije su bile radi njihove javnosti, pa jedan Owen je došao na poziciju zagovarajuči zračne napade na Srbe. Kada je došao na poziciju onda je rekao da je Mayorov čovjek i okrenuo kaput, slušao njega i provodio prosrpsku politiku. novosve je napisao/la: Shvaćaš li ti da je nama zbog opracije Maslenica VSUNa izglasao rezoluciju kojem traži da vratimo vraćeni teritorij srpskim pobunjenicima i to JEDNOGLASNO? Shvaćaš li da smo u Medačkom džepu skoro ušli u sukob s UNPROFORom? Znaš li da je u vrijeme operacije Zima 94. britanska strana htjela VOJNO intervenirati protiv Hrvatske, što je SAD spriječio?
UK nije htio vojno intervenirati u Zimi 94, nego u Ljetu 95, skupa s RF. Krenuli su se već iskrcavati u Splitu i Pločama, pa su ih naši uputili natrag. Što se ostalog tiče, UN kao sila novosve je napisao/la: I ne, ne bismo dobili ništa drugačije sankcije od onih Srbiji da se nastavio rat s Muslimanima, u UNPA zone u hvatskoj bi bile stavljene pod VOJNU zaštitu NATO pakta!
Od kuda ti to? Inače, po primirju 91. ružičaste zone su se trebale vratiti pod hrvatsku vlast, to su bila mješana područja uz granicu općina sa srpskom većinom. O sektorima Zapad i Istok, da ne pričam. Jesi ti uopće vidio Z4?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 06 sij 2026, 01:53 |
|
|
tetejac je napisao/la: novosve je napisao/la: uloga SAD je bilo da spriječi Britance da nastave spriječavati nas. i da omogući kršenje embarga na oružje i da nastavi ekonomski iscrpljivati Srbiju.
Ta uloga je ogromna, a ne minorna.
Shvaćaš li ti da je nama zbog opracije Maslenica VSUNa izglasao rezoluciju kojem traži da vratimo vraćeni teritorij srpskim pobunjenicima i to JEDNOGLASNO? Shvaćaš li da smo u Medačkom džepu skoro ušli u sukob s UNPROFORom? Znaš li da je u vrijeme operacije Zima 94. britanska strana htjela VOJNO intervenirati protiv Hrvatske, što je SAD spriječio?
I ne, ne bismo dobili ništa drugačije sankcije od onih Srbiji da se nastavio rat s Muslimanima, u UNPA zone u hvatskoj bi bile stavljene pod VOJNU zaštitu NATO pakta!
Mi jesmo jačali, ali uz američku potporu nakon Washingtonskog sporazuma.
Bez washingtonskog sporazuma ništa od toga ne bi se desilo, Tuđman je bio sve samo ne glup i n bi ugasio HRHB da nije znao da je morao.
ukidanje HRHB je dogovoreno ashintonskim sporazumom, a podjela 51:49 planom kontaktne grupe iz 1994. HVu je dopušteno da uđe u BIH 1995. da privede Srbe da pristanu na taj postotak i ništa više. Hoolbruke je Tuđmanu jasno rekao ako uđemo u Banja Luku da svejedno neće biti naša. Dakle moglu smo održati i 77%, nebitno, postotci su dogovoreni ranije, ukidanje HRHB je dogovoreno ranije i to je bio preduvjet da HV uopće smije ući u BIH.
Zato je spominjnje postotka od 27% BIH prije Daytona irelevantno, sve je to ostvareno pod strogom kontrolom Amerikanaca. Također, tada su Srbi još držali 4% Hrvatske i Tuđmanu je jasno rečeno da mora stati inače će NATO priznati Krajinu u istočnoj Hrvatskoj i zaštiti je. Da si čitao Hoolbruka znao bi to.
Sve što smo ostvarili ostvareno je u strogo kontroliranim uvjetima i zato su mirovni sporazumi bili takvi kakvi jesu.
Ovom krelcu bitno što Srbi drže 4% Hrvatske a nebitno što mi držimo 27% BiH  Kojih 4%? Istočna Slavonija je bila 5%; https://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_S ... %80%931998) Ok, 4,6%...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Jučer, , 11:11 |
|
|
Brane je napisao/la: Pitanje za Rambo Grupu (branitelje) Primorac ovdje naglašava sukob sa Kraljevićem, mene to toliko ne zanima. Zanima me je li Primorac uljepšo u knjizi Pad Kupresa iz neki njegovi razloga. Ja sam čuo od pripadnika HVO-a da kad smo oslobodili Kupres je vladalo slavljeničko stanje i totalna nedisciplina i zbog toga nije bilo utvrđivanja položaja u slučaju kontra napada. Kad je JNA krenula u kontranapad dio naši linija se raspao i krenula je bježanija, navodno da su iskakali iz tenkova u panici koja je zavladala. Tako da su i druge postrojbe se morale povuć jer su ostale bez boka ili pozadine... Navodno da se panika prenjela na cijeli taj dio Hercegovine i da su kamionima skupljali starije ljude da ih se prebaci u Sinj ili Split jer su mislili da će i TG past. Tko je tada došo u Šujicu pomoć HVO-u i spasit linije da se JNA zadrži bar 1-2 sata da se skupi vojska za obranu TG Vidimo da je došo Primorac i HOS, međutim jeli bilo drugi postrojbi i koje prvi došo i koliko je to uopće ljudi bilo Satnia ili ?? Iz kojih se tenkova iskakalo. Iz ona obadva. Jedan je uništen drugi se pokvario. Kupres nikad nije uzet do kraja ali je bio skoro zauzet i Srbi su se već počeli povlačiti iz grada koji je tada bio još u obruču naših jedinica, pa je njih dosta i poginulo u tom izvlačenju. Dva tri dana vodile su se žestoke ulične borbe, Srbi su se bili zabarakadirali u naselju Kratelj, bilo je puno poginulih na obe strane. Krvav gradski fajt. S naše strane najviše iz Kupreške bojne a kasnije su poginuli i iz Zrinskih. Za razliku od drugih situacija Srbi su se žilavo branili u Kupresu pa su i Zrinski imali trojicu poginulih..ali je kupreška bojna u tim gradskim borbama najviše nastradala a Srbi još više. Očišćena je prometnica Tomislavgrad-Kupres osvojena srpska sela uz prometnicu ali su ostala srpska sela ostala duboko u pozadini, Ravno Vukovsko, Zanagline, Rilić, itd. valjda se njih mislilo rješevat kad se Kupres očisti. U međuvremnu je stigao Lisica s oklopnom bojnom iz Sv. Roka sa 84-kama. Otpor na Olovu ga je poplašio pa je nakon zauzimanja Kupresa otišao po još jednu tenkovsku satniju iz Kninskog korpusa. 10-04 1992-ge (simptomatično) je možda dan kad je poginulo najviše hrvatskih vojnika u jednom danu. Srbi su razbili crtu postavljenu nasred kupreškog polja, bilo je ogromno nevrijeme, vijavica, snijeg , Vukovarci su izginuli, studenti su zalutali i Glamoč.. izginuli, pozarobljavani a jedan dio se se nekako izvukao. Nije bilo nikakve evakuacije iz Duvna, mada se o tom vjerojatno i razmišljalo. Srbi su stali pred Šujicom jer tu postaje teren tenkovski neprohodan, odnosno sužen je na cestu a cesta je bila minirana. Došle su snage HV-a, došao je Zulu sa Frankopanima, prekasno za samu bitku ali dovoljno da spriječe Srbe u daljnjem nastupanju ako su imali plan. Možda nisu ni htjeli dalje ali mi smo nekoliko dana kasnije naišli na srpskog vojnika iza leđa Šujici na onom golom platou koji gleda na cijelu Šujicu. Netko od naših ga je skinuo i ostavio tu. Na njemu je bila samo hrpa kamenja i to ne preko cijelog. Zanimljivo prezivao se Pašalić ( često prezime u Šujici) i bio je iz Beograda. Nisu mu čak ni vojnu iskaznicu uzeli. Vjerojatno neki top izviđač. Mi smo napali na Kupres prvi i izložili se Srbima ko na dlanu. Srbi dovukli 40-tak tenkova i popratnih stvari, transportera, topništva itd. Izginulo ljudi i ljudi. Nije još postojao HVO,. najviše nastradali Kupreška bojna, TO Tomislavgrada, Vukovarci i studentarija koja nije služila ni vojsku, dragovoljci iz Hrvatske iz Posušja, Gruda i ostatka Zap.Hercegovine. Za 90% ljudi to je bio prvi fajt. Ta vojska iz Hrvatske koja je zakasnila na kuprešku bitku spasila je kasnije Livno. Livno su Srbi definitivno htjeli zauzet a jesu li i Duvno, to nitko još nije otkrio Danas svatko svašta piše.
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mikimiki971
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Jučer, , 14:21 |
|
|
|
Kupres je u osnovi bio poligon JNA
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: Jučer, , 23:14 |
|
|
|
Što se tiče naslova teme ja mislim da je HVO mogao uraditi više u nekim situacijama da nije slušao Zagreb a u nekim situacijama bi nadrapali više da nije bilo djelova postrojbi iz HV-a, tipa operacija Neretva 93 ili napad muslimanskih snaga na HVO na Dubravsku visoravan između Stoca i Čapljine kad je nastala pomutnja u HVO-u. Tad je HV spasio stvar. Kao i na Vrdima.
Ali u Uskoplju-Gornjem Vakufu se stalo u 1-om mjesecu kad se krvavo zauzelo sve kote oko mahale. i Krč i Relej, muslimani su bili pred kolapsom.
A tu su nam izginuli najbolji ljudi bar iz naše brigade. Jürgen Schmidt, dozapovjednik brigade, njegovi su bili porjeklom folksdojčeri iz Slavonije, pa najbolji diverzant Joško Kapetanović koji je ostao u našoj brigadi a inače je bio iz Frankopana i koji je postavio onu zasjedu Srbima na Kupresu u Zanaglinama samo par dana prije.
Glava ( Glasnović) je bio van sebe tih dana zbog tih pogibija. Tad se Uskoplje- Gornji Vakuf moglo uzet i tko zna što bi bilo s Bugojnom kasnije.
Za nas je najkritičnije razdoblje bilo od 7-og mjeseca pa nadalje do kraja 1993-će ali od 7-og do 9-og mjeseca najteže. Kronični nedostatak ljudstva. Nas je na liniju u onim brdima donje Rame prema Jablanici u onim prašumetinama išlo 50-tak po smjeni. Onda pade Bugojno. Pokolj u Doljanima. Pa operacija Neretva 93, tada se ipak skupilo više vojske vidilo se da ne može više tako, pa smo čak i zauzeli pola Pisvira koji dominira nad Jablanicom i Seferu utjerali strah u kosti.
Napad na Here, to je bilo iznenađenje. Njihov pad se činio nerealnim. Alija je uvečer izišao na radio i rekao "pale su herojske Here". Iz njih su kretali napadi na Uzdol. A što su preživjeli Hrvati Srednje Bosne to je heroizam na granici mogućeg. Stradalo se teško, izgubilo se i teritorija ali se i obranilo u nemogućim uvjetima i razvalili su im cijeli korpus. Da oni nisu izdržali sve bi se to sručilo južno od Uskoplja. Za to trebaju imati vječni naklon hrvatskog naroda.
Čak sam i tada i danas osjećam neku vrstu srama što im mi odozdo nismo više pomogli.
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|