|
|
Stranica: 4/30.
|
[ 748 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 21 pro 2025, 15:35 |
|
|
tetejac je napisao/la: Novdan je napisao/la:
On te samo pitao, nije tvrdio, kao što si ti tvrdio da ga je ubila udba, a ne HVO jer je doslovno skoro izazvao građanski rat između Hrvata, podčinio se pod zapovjedništvo KOS-ovca i velikog mrzitelja Hrvata Sefera Halilovića, jugoslavenčine Alije "ovo nije naš rat" Izetbegovića itd.
Jesam tebe išta pitao? Na ovo ti uopće nisam htio ni odgovarati, htio sam ti prepustiti da tvoja bude zadnja, ali ti ne popuštaš nego si me opet morao prozivati. Nemam se namjere s tobom svađati. Ako ćemo razgovarati lijepo, može, ako ne, bolje nikako.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 21 pro 2025, 15:35 |
|
|
Novdan je napisao/la: tetejac je napisao/la: Ovaj umislio da je Bogom dan i da zastupa sve Hrvate na forumu  Nisam zastupao, nego sam to zaključio na temelju čitanja. Eto, trebao sam napisati "gotovo svi", umjesto "svi". Nisam računao na bisere poput tebe koji na konkretne argumente odgovaraju sa "nabijem te na k". Ispričavam se, neću više. Aj ti palamudi o popunjenosti istarskih brigada i nemoj se pravit pametan.
_________________ Idi kući maži supe
|
|
| Vrh |
|
 |
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 21 pro 2025, 15:37 |
|
|
Novdan je napisao/la: tetejac je napisao/la: Jesam tebe išta pitao?
Na ovo ti uopće nisam htio ni odgovarati, htio sam ti prepustiti da tvoja bude zadnja, ali ti ne popuštaš nego si me opet morao prozivati. Nemam se namjere s tobom svađati. Ako ćemo razgovarati lijepo, može, ako ne, bolje nikako. Pitao sam Cehu neki konkretan dokaz o Blažu i izdaji Bugojanaca. Šta si ti, njegov advokat? Gdje si se ti tu našao? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mikimiki971
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 21 pro 2025, 19:53 |
|
|
|
Sta je bilo sa HOSom poslije?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 21 pro 2025, 21:08 |
|
|
|
HOS je rasformiran nekad krajem 92. Muslimani prešli u Armiju, Hrvati u HVO/HV.
U Duvnu su HOSovci ostali kao zasebna jedinica u sklopu HVO brigade Kralj Tomislav, nosili crne uniforme i ratovali s Muslimanima, toliko o tome, u Mostaru Štela prešao kao zapovjednik HOSa u Kažnjeničku s većinom ljudi.
_________________ A sad je mrak i zaraza, a ti i ja od asfalta.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mikimiki971
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 21 pro 2025, 22:54 |
|
|
|
U Kiseljaku su bili pod komandom Luje Bošnjaka
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 03:14 |
|
|
Jean Luc Picard je napisao/la: Većina anglosaksonskog zapada (osim donekle SAD-a) je bila za Miloševića i Srbe, do oluje su Srbe željeli proglasiti pobjednicima rata. Tuđman je realno imao uzak manevarski prostor, nakon rata su čak i željeli obnoviti Jugoslaviju, zato je meni neshvatljivo takvo idealiziranje zapada kod mnogih Hrvata koji je (osim donekle SAD-a) Hrvatima i ostalim manjim narodima redovito zabijao nož u leđa zbog vlastitih geopolitičkih interesa, a opet nisam nikakav Rusofil, ni Putinoid. Je, to je smiješna situacija. Engleska je u DRu bila direktno kontra nas. Francuska pod Mitteranom manje-više, iako je Badintter bio Francuz. Za Chiraca je malo drugačije, ali su ipak slijedili UK. Rusi su nam tu neusporedivo više pomogli. Ali jbg. Ja gledam po sebi, smatram se zapadnjakom, bez obzira na sve, nisam u stanju navijati za istok. A sve što si rekao je istina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 03:16 |
|
|
tetejac je napisao/la: Ceha je napisao/la:
Ali tog istog Blaža slave Udbaši, yugići, muslići i svi ostali koji nam nikako ne žele dobro.
U ovom popisu nisu svi isti. Ni približno. Blaž je bio Alijin vojnik. Da i nije bio udbaš (što iskreno sumnjam), bio bi korisna budala koja je radila njihov posao (zato ga i slave).
Inače, kaj misliš o tome da je "druknuo" Bugojance i da se zato izvukao?
Daj molim te. Te nebuloze kako je druknuo Bugojance ostavi za nekog drugog. To su najveće gluposti iz udbine kuhinje na koje padaju naši ljudi. Pa koji je vama više kurac oko toga? Čovjeka je ubila udba. Udba jebote koja je radila za jugu. Šta nije jasno? Znate vi tačno ko je bio na punktu u Čulama taj dan? Koja postrojba i koji ljudi? Znaš li Ceha? Znaš odakle naredba da se puca? Ko je naredio? Danas mu polažu cvijeće. Zašto ako je udbaš? Jesu i ovi danas udbaši? A udbaši nisu nikad ubili nekog svog? Zar Blaž nije radio po naredbama Alije i skoro isprovocirao građanski ratu u Hercegovini= A za Bugojance... Pustili su ga. Ili je bio njihov, ili im je rekao nešto što nije trebao.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 03:29 |
|
|
tetejac je napisao/la: Ceha, daj nam neki dokaz da je Blaž drukao Bugojance. Čovjeka su uhitili dan prije radi neke pi*darije (ilegalno točenje alkohola), a onda pustili nakon dva dana, nakon što su Bugojanci prešli granicu. U emigraciji su ga isto optužili za udbašenje, a u DRu je išo kontra HVOa i za Aliju. Po čemu je on ujkan? Po tome što je htio osigurati Alijinu Bosnu do mora i svrgnuti Tuđmana? Postoji mogućnost da je idiot. Ali i za to je previše slučajnosti tu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 03:31 |
|
|
Novdan je napisao/la: tetejac je napisao/la: Ceha, daj nam neki dokaz da je Blaž drukao Bugojance. On te samo pitao, nije tvrdio, kao što si ti tvrdio da ga je ubila udba, a ne HVO jer je doslovno skoro izazvao građanski rat između Hrvata, podčinio se pod zapovjedništvo KOS-ovca i velikog mrzitelja Hrvata Sefera Halilovića, jugoslavenčine Alije "ovo nije naš rat" Izetbegovića itd. Sve što je radio je radio kao da je udbaš. Možda je bio i koristan idiot, ali jbg. tu je bilo previše slučajnosti. Naravno da ne mogu biti siguran, ali jbg. osoba koja radi direkt kontra RH i ratuje za muslimane...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 03:33 |
|
|
tetejac je napisao/la: Novdan je napisao/la:
Na ovo ti uopće nisam htio ni odgovarati, htio sam ti prepustiti da tvoja bude zadnja, ali ti ne popuštaš nego si me opet morao prozivati.
Nemam se namjere s tobom svađati. Ako ćemo razgovarati lijepo, može, ako ne, bolje nikako.
Pitao sam Cehu neki konkretan dokaz o Blažu i izdaji Bugojanaca. Šta si ti, njegov advokat? Gdje si se ti tu našao?  Nemam. Osim da se ponašao kao što bi se neki udbaš ponašao i da ga slave udbaši. Mi treba nešto iber toga?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
saskia
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 04:44 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 3082 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
|
Slučaj Blaža Kraljevića mi je uvijek bio nedokučiva tema. Smatram da je bio štetan za nas ali nije zaslužio da ga se onako ubije i prilično sam uvjeren da nije bio udbaš. Mislim da Tetejac o njemu puno više zna nego ja pa ću pustit njega nek priča
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zapadni
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 06:47 |
|
|
|
Pokoj mu duši i lekcija za one koji ne poštuju zapovjedni lanac i bliži im je Alija od Zagreba.
Svjesnim razbijanjem vojno-zapovijednog jedinstva Hrvati imaju slabiju pregovaračku moć, slabi se hrvatski teritorij ("zajednički", a ne hrvatski po muslimanima), ojačava se ARBIH koja se poslije ojačana okreće protiv Hrvata te se daje muslimanima simbolički kapital. Nije imao ni plan B u slučaju puknuća saveza niti je izgradio institucionalne osigurače za Hrvate u takvom scenariju.
Groteskno je miješao ratno savezništvo s poslijeratnom političkom strukturom.
Njegova politika bila je nekima moralnija, ali politički opasnija za Hrvate u BiH. Tuđmanova je bila grublja, ali je ostavila mehanizme zaštite bez kojih bi Hrvati danas bili trajno potčinjeni.
Realpolitik je činjenica da je BiH arena interesa, ne idealna država. Tada i sada.
Gledajući unazad i znajući muslimansku ćud, pogotovo prema Hrvatima u zajedničkom entitetu,
Može li se uopće negirati njegova uloga korisne budale za velikomuslimanske ciljeve?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 07:49 |
|
|
saskia je napisao/la: Slučaj Blaža Kraljevića mi je uvijek bio nedokučiva tema. Smatram da je bio štetan za nas ali nije zaslužio da ga se onako ubije i prilično sam uvjeren da nije bio udbaš. Mislim da Tetejac o njemu puno više zna nego ja pa ću pustit njega nek priča Reću ja tebi saskia jer si mi drag i bio si u kažnjeničkoj. Nije njega ubila kažnjenička već udba koja je filovala i punila glavu Tuđmanu, isto kao što su jadnog Jastreba mučili i prebijali nakon pada Vukovara. Mi smo se morali borit i protiv njih i protiv četnika. Jastreb pobjegao u Hercegovinu da glavu spasi. Ne znaju ovi mali dječaci što su u ratu klikera igrali ali eto neda im đavo mira pa iz nekog razloga šuplju prosipaju i prozivaju čelne ljude HOS-a da su udbaši. Šta ćeš djeci objašnjavat o HOS-u i HRB-u, moji svi u emigraciji od Hrvatskog Domobrana a sada da čitam po internetu mazlume kojim je glavni argument ‘zdrav razum’. Ceha kaže Blaž udbaš, nema nikakav dokaz ali sve da je i tako a nije, zašto ubiše Paradžika u po Zagreba? Ista šema, javili na punkt da knindže dolaze i da otvore vatru. Knindže u Sesvetama. Ovo puše samo bedaci. Da ne pričam kako smo pustili Arkana. A o HRB-u ću samo reć ovim vrlim znalcima po forumu da nijedan član iz vrha HRB-a nije javno progovorio a ovi svi što pričaju ili nemaju veze ili imaju jako malo sa HRB-om. Niti je Blaž trebao ići sa Bugojancima niti je udbaš niti je ikog otkucao. Da jest, nebi on dočekao sutrašnjeg dana u emigraciji vjeruj mi a ne 1990 i da se vrati dole. Jebote dok je Blaž ratovao i radio za našu stvar pola naših generala još bilo u JNA. O žestokoj udbašiji oko Tuđmana neću ni da pričam. Oni su Tuđmana isto pokušali ubit onim raketiranjem Banskih Dvora. To je gamad najveća a ovi se ovdje uhvatili prozivat hosovce. Blaž je imao svojih mana Bogu hvala kao i svi drugi ali da ga se onako ubije i onih osam momaka? Šta reći. Ko god podržava to za mene je najveća pička bez obzira iz kojeg razloga to bilo. Isto i za Paragu. Ima mana ali da je udbaš - nema šanse. Ja sam lično bio prisutan kad smo skladištili oružje iza onih kafića na kolodvoru u Zagrebu u onom prolazu kojih više nema dok se po Zagrebu patroliralo sa petokrakom. Ne znaju to mala djeca, nisu bili ni rođeni a znaju srat o antihrvatskim agentima. Jesu ovi uopće normalni? Danas, 30+ godina nakon rata, kad nam treba zajedništvo najviše uvijek se nađe neki naš debil da proziva HOS bez ikakvog dokaza. Svigdje ratovali gdje je god trebalo, prvi stali na crtu jna i četnicima. Prvi vazda i svugdje bili i onda mi neko dođe i počne srat o udbašima i antihrvatskim agentima. I nemojte mi više te priče kako su hosovci istinski branitelji ali da su zavedeni od vodstva HSP-a. HSP, Paraga, Paradžik, Kraljević, Australija, Kanada… su osnovali i ustrojili HOS i hosovce. Ima samo da se ustanete kad spomenete bilo koga od njih a ne da serete bez ijednog dokaza. Pročitali na forumu od drugih forumaša i imate zdrav razum. Imate vi zdrav kurac.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 07:57 |
|
|
Ceha je napisao/la: Novdan je napisao/la:
On te samo pitao, nije tvrdio, kao što si ti tvrdio da ga je ubila udba, a ne HVO jer je doslovno skoro izazvao građanski rat između Hrvata, podčinio se pod zapovjedništvo KOS-ovca i velikog mrzitelja Hrvata Sefera Halilovića, jugoslavenčine Alije "ovo nije naš rat" Izetbegovića itd.
Sve što je radio je radio kao da je udbaš. Možda je bio i koristan idiot, ali jbg. tu je bilo previše slučajnosti. Naravno da ne mogu biti siguran, ali jbg. osoba koja radi direkt kontra RH i ratuje za muslimane... Znači HOS i hosovce, kampove za obuku od Bosiljeva do Trogira je organizirao udbaš?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 07:59 |
|
|
Ceha je napisao/la: tetejac je napisao/la: Pitao sam Cehu neki konkretan dokaz o Blažu i izdaji Bugojanaca. Šta si ti, njegov advokat? Gdje si se ti tu našao?  Nemam. Osim da se ponašao kao što bi se neki udbaš ponašao i da ga slave udbaši. Mi treba nešto iber toga? Nemaš dokaz znači. Pa kako prozivaš čovjeka da je udbaš bez ijednog dokaza? Tebi to u redu? Nisi ti nikad bio blizu udbe niti znaš kako se udba ponaša da bi tako govorio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 08:08 |
|
|
tetejac je napisao/la: Ceha je napisao/la:
Sve što je radio je radio kao da je udbaš. Možda je bio i koristan idiot, ali jbg. tu je bilo previše slučajnosti.
Naravno da ne mogu biti siguran, ali jbg. osoba koja radi direkt kontra RH i ratuje za muslimane...
Znači HOS i hosovce, kampove za obuku od Bosiljeva do Trogira je organizirao udbaš? Kako misliš direkt kontra RH? Kako je to Blaž radio direkt kontra RH? Daj mi objasni. Gdje je to Kraljević ratovao za muslimane?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zapadni
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 08:28 |
|
|
|
U tvom odgovoru ima puno emocije, ali vrlo malo stvarnih odgovora. Stalno se vraćaš na to tko je "dijete", tko nije vidio rata i tko nema pravo govoriti. To nije argument. Time ne pobijaš nijednu primjedbu o djelovanju Blaža Kraljevića, nego samo neuspješno pokušavaš diskvalificirati sugovornike.
Isto vrijedi i za stalno uvlačenje osobnih priča: tko je gdje bio, tko je skladištio oružje, čija je obitelj što prošla. Na ovakvim temama većina ljudi dolazi iz ratnih obitelji i ima članove koji su ozbiljno riskirali, neki i na višim razinama odgovornosti od tvoje. To se ne poteže kao argument jer ne dokazuje ništa o tome je li neka politika bila ispravna ili pogrešna. Osobno iskustvo nije zamjena za analizu.
Ako sve to maknemo sa strane, ostaje ključno pitanje na koje ti zapravo ne odgovaraš: je li Kraljevićevo djelovanje bilo korisno hrvatskim interesima?
Blaž Kraljević je imao naivan pristup muslimanskoj strani, vjerovao je u savez bez čvrstih političkih i institucionalnih jamstava, i pogrešan pristup Hrvatskoj, hrvatskoj vojsci, zapovjedništvu i političkom centru u Zagrebu. Djelovao je izvan jedinstvenog zapovjednog lanca, bez plana za trenutak kad se interesi saveznika raziđu. Taj se trenutak dogodio brzo i s teškim posljedicama po Hrvate u BiH.
To nema veze s tim je li bio hrabar, iskren ili dobronamjeran. To je pitanje strategije i ishoda. Politika koja se vodi na temelju povjerenja bez osigurača, u ratu i u BiH, završava loše i to se ovdje i dogodilo.
Ako se o tome ne može govoriti argumentima, nego se rasprava stalno svodi na emocije, etiketiranje "djece" i osobne priče, onda se zapravo izbjegava suočavanje s bitnim pitanjem, a glasi je li politika Blaža Kraljevića pomogla ili odmogla Hrvatima?
Njegova politika dugoročno je odmogla Hrvatima u BiH, i to ne zato što je bila zlonamjerna, nego zato što je bila naivna i strateški neodrživa.
Temeljila se na pretpostavci trajnog savezništva s muslimanskom stranom, bez ikakvih institucionalnih jamstava, bez definirane političke arhitekture i bez plana za slučaj raspada tog saveza.
U BiH koja je žarište suprotstavljenih interesa takav pristup ne preživljava.
Da je Kraljevićeva struja prevladala, Hrvati danas ne bi imali nikakav stvarni politički subjektivitet.
Ne bi postojali mehanizmi kolektivne zaštite, teritorijalna poluga, ni mogućnost blokade odluka koje ih dugoročno potiskuju.
Hrvati BiH bili bi svedeni na simboliku, folklorno društvo i moralni kapital, ali bez realne moći. U praksi, "zajednička država", u kojoj bi brojčano jači partner donosio odluke, a Hrvati bi se pozivali na ratne zasluge umjesto na institucije.
Suprotno tome, grublja i često nepopularna politika Zagreba stvorila je okvire zaštite: političku artikulaciju, teritorijalnu osnovu i pregovaračku snagu. Ti okviri nisu idealni, ali bez njih bi Hrvati danas bili trajno nadglasani i politički irelevantni. Razlika između te dvije politike nije u moralu, nego u ishodu.
Kraljevićev pristup mogao je izgledati ispravno u ratu, ali kao dugoročna politika vodio bi prema asimilaciji Hrvata BiH bez pravne zaštite, ne prema ravnopravnosti. To je ključna razlika. Ishod.
Sve ostalo je sporedno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zapadni
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 08:39 |
|
|
|
Na kraju, Blaž Kraljević je pokojan i osobna polemika tu završava, ali politička ocjena ostaje.
On nije djelovao u okviru hrvatskog vojnog i političkog zapovjedništva niti je svoju lojalnost vezao uz Zagreb i Hrvatsku vojsku, nego uz saveznički koncept koji je politički bio vezan uz Aliju Izetbegovića.
To nije nužno značilo svjesnu izdaju Hrvatske, ali je značilo pogrešan politički i strateški izbor. Takav izbor, bez institucionalnih jamstava i bez plana za raspad saveza, objektivno je radio na štetu hrvatskih interesa u BiH.
I povijesni razvoj i današnje stanje jasno pokazuju da su interesi tadašnjeg saveznika bili drukčiji i dugoročno su se razišli s hrvatskima.
U takvim okolnostima politika povjerenja bez jamstava završava gubitkom, ne ravnopravnošću.
Nasuprot tome, politički Zagreb bio je mudriji i realniji u procjeni odnosa: u BiH nema trajnih saveznika, nego samo privremenih interesa. Zato je inzistiranje na zapovjednom jedinstvu, institucionalnim okvirima i vlastitim mehanizmima zaštite bilo nužno, koliko god bilo nepopularno.
Pouka za budućnost je jasna. Ako ikada ponovno dođe do sukoba, najmalobrojniji narod ne smije se oslanjati na tuđe projekte i obećanja, nego se treba držati vlastitog političkog centra odlučivanja i vlastitih struktura.
Naravno, ako želi imati bilo kakvu stvarnu zaštitu od drugih i političku održivost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 08:48 |
|
|
Zapadni je napisao/la: U tvom odgovoru ima puno emocije, ali vrlo malo stvarnih odgovora. Stalno se vraćaš na to tko je "dijete", tko nije vidio rata i tko nema pravo govoriti. To nije argument. Time ne pobijaš nijednu primjedbu o djelovanju Blaža Kraljevića, nego samo neuspješno pokušavaš diskvalificirati sugovornike.
Isto vrijedi i za stalno uvlačenje osobnih priča: tko je gdje bio, tko je skladištio oružje, čija je obitelj što prošla. Na ovakvim temama većina ljudi dolazi iz ratnih obitelji i ima članove koji su ozbiljno riskirali, neki i na višim razinama odgovornosti od tvoje. To se ne poteže kao argument jer ne dokazuje ništa o tome je li neka politika bila ispravna ili pogrešna. Osobno iskustvo nije zamjena za analizu.
Ako sve to maknemo sa strane, ostaje ključno pitanje na koje ti zapravo ne odgovaraš: je li Kraljevićevo djelovanje bilo korisno hrvatskim interesima?
Blaž Kraljević je imao naivan pristup muslimanskoj strani, vjerovao je u savez bez čvrstih političkih i institucionalnih jamstava, i pogrešan pristup Hrvatskoj, hrvatskoj vojsci, zapovjedništvu i političkom centru u Zagrebu. Djelovao je izvan jedinstvenog zapovjednog lanca, bez plana za trenutak kad se interesi saveznika raziđu. Taj se trenutak dogodio brzo i s teškim posljedicama po Hrvate u BiH.
To nema veze s tim je li bio hrabar, iskren ili dobronamjeran. To je pitanje strategije i ishoda. Politika koja se vodi na temelju povjerenja bez osigurača, u ratu i u BiH, završava loše i to se ovdje i dogodilo.
Ako se o tome ne može govoriti argumentima, nego se rasprava stalno svodi na emocije, etiketiranje "djece" i osobne priče, onda se zapravo izbjegava suočavanje s bitnim pitanjem, a glasi je li politika Blaža Kraljevića pomogla ili odmogla Hrvatima?
Njegova politika dugoročno je odmogla Hrvatima u BiH, i to ne zato što je bila zlonamjerna, nego zato što je bila naivna i strateški neodrživa.
Temeljila se na pretpostavci trajnog savezništva s muslimanskom stranom, bez ikakvih institucionalnih jamstava, bez definirane političke arhitekture i bez plana za slučaj raspada tog saveza.
Da je Kraljevićeva struja prevladala, Hrvati danas ne bi imali nikakav stvarni politički subjektivitet.
Ne bi postojali mehanizmi kolektivne zaštite, teritorijalna poluga, ni mogućnost blokade odluka koje ih dugoročno potiskuju.
Hrvati BiH bili bi svedeni na simboliku, folklorno društvo i moralni kapital, ali bez realne moći. U praksi, "zajednička država", u kojoj bi brojčano jači partner donosio odluke, a Hrvati bi se pozivali na ratne zasluge umjesto na institucije.
Suprotno tome, grublja i često nepopularna politika Zagreba stvorila je okvire zaštite: političku artikulaciju, teritorijalnu osnovu i pregovaračku snagu. Ti okviri nisu idealni, ali bez njih bi Hrvati danas bili trajno nadglasani i politički irelevantni. Razlika između te dvije politike nije u moralu, nego u ishodu.
Kraljevićev pristup mogao je izgledati ispravno u ratu, ali kao dugoročna politika vodio bi prema asimilaciji Hrvata BiH bez pravne zaštite, ne prema ravnopravnosti. To je ključna razlika. Ishod.
Sve ostalo je sporedno. Ajde pametni ne seri. Koja emocija? Sad mi treba neki balavac po netu objašnjavat kako mi je zapovjednik bio udbaš bez ijednog dokaza. Postavi mi pitanje ako hoćeš konkretan odgovor. Evo tebi ključno pitanje pa mi odgovori: Je li Tuđmanovo djelovanje bilo korisno hrvatskim interesima u BiH?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zapadni
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 08:53 |
|
|
I zadnje, više se ne vraćam na ovu temu: Ako želiš vidjeti tko je za čije interese radio, pogledaj tko koga danas slavi. Pametnom dosta. Također, Hrvati iz etnički homogenih sredina gledaju s jednakim nepovjerenjem sve što nije hrvatsko. Nema romantiziranja. I izgleda da su bili u pravu. Živjeli 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 08:55 |
|
|
|
Ma koja politika Blaža Kraljevića? Čovjek nije imao vremena da se bavi politikom. Ubili ga na početku. Nisi ti normalan. Bolje da se zapitaš je li Tuđmanova politika pomogla ili odmogla Hrvatima u BiH. I ne krivi Kraljevića da je dugoročno odmogao Hrvatima u BiH. To pošalji Tuđmanu u Banske Dvore. Kraljević je riješen sredinom 1992. Tuđman se pitao i HDZ.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 08:56 |
|
|
Zapadni je napisao/la: I zadnje, više se ne vraćam na ovu temu: Ako želiš vidjeti tko je za čije interese radio, pogledaj tko koga danas slavi. Pametnom dosta. Također, Hrvati iz etnički homogenih sredina gledaju s jednakim nepovjerenjem sve što nije hrvatsko. Nema romantiziranja. I izgleda da su bili u pravu. Živjeli  Pa danas Čović slavi Kraljevića, kaj ne? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zapadni
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 08:58 |
|
|
tetejac je napisao/la: Zapadni je napisao/la: U tvom odgovoru ima puno emocije, ali vrlo malo stvarnih odgovora. Stalno se vraćaš na to tko je "dijete", tko nije vidio rata i tko nema pravo govoriti. To nije argument. Time ne pobijaš nijednu primjedbu o djelovanju Blaža Kraljevića, nego samo neuspješno pokušavaš diskvalificirati sugovornike.
Sve ostalo je sporedno. Ajde pametni ne seri. Koja emocija? Sad mi treba neki balavac po netu objašnjavat kako mi je zapovjednik bio udbaš bez ijednog dokaza. Postavi mi pitanje ako hoćeš konkretan odgovor. Evo tebi ključno pitanje pa mi odgovori: Je li Tuđmanovo djelovanje bilo korisno hrvatskim interesima u BiH? I ponovno vrijeđanje i omalovažavanje, onda ćemo ovako: Ajde počasni Mujo igraj se navijačkih skupina po stare dane dok još možeš, to su ti bile dvije funkcije u životu: puškaranje i navijanje za Ajduka, okani se ozbiljnih tema, vidiš da si emotivno nestabilan. Zato i jesi bio dno vojnog lanca kojim je moja obitelj zapovijedala. Tuđmanovo djelovanje je bilo manje štetno od Kraljevićevog. Hvala Bogu, nema ga. Tvoj doseg u tvojim godinama je prepucavanje s "balavcima" po forumu. Ništa više. Gdje si tu u odnosu na ljude iz moje obitelji. Jebote. Ako nemaš argumenata, ne ulazi u rasprave, nije ti ovo mahala, nego hrvatski forum. Pozdrav
|
|
| Vrh |
|
 |
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tuđman i Šušak zaustavljali HVO kada je odgovarao na muslimanske napade Postano: 22 pro 2025, 08:59 |
|
|
Zapadni je napisao/la: I zadnje, više se ne vraćam na ovu temu: Ako želiš vidjeti tko je za čije interese radio, pogledaj tko koga danas slavi. Pametnom dosta. Također, Hrvati iz etnički homogenih sredina gledaju s jednakim nepovjerenjem sve što nije hrvatsko. Nema romantiziranja. I izgleda da su bili u pravu. Živjeli  Živio ti meni 100 godina. Kad mi odgovoriš na konkretno pitanje, možemo dalje. Je li Tuđmanovo djelovanje bilo korisno hrvatskim interesima u BiH? Hvala lijepo, prijatno.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|