|
|
Stranica: 3/26.
|
[ 632 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Real gone
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 03 tra 2010, 22:14 |
|
|
sotto voce je napisao/la: zanimljivo kako uvijek priče o kršćanima, hrišćanima, muslimanima, završe kao priče o Hrvatima, Srbima, Bošnjacima. to samo pokazuje koliko nas vjera određuje....  Ne završe se kod normalnih ljudi i vernika, nego kod ovih koji se lažno predstavljaju, i svaku edukativnu temu pokvare svojim političko-ideološkim trućanjem. Jedan traži poštovanje, a sam hrišćane naziva "cafirima"; drugi klonira Pavelićeve nebuloze na svakoj temi; treći se svadja sa imaginarnim "Servima"...a da im sumiraš dosadašnji život na jednom prosečnom poligrafu, mašina bi se raspala od inicijalnog preopterećenja prilikom detekcije laži. Uglavnom, uvek većina (u ovom slučaju forumska) mora da trpi šiznutu manjinu.
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 03 tra 2010, 22:48 |
|
|
-Lažni proroci ne priznaju božanstvo Isusa Krista (1 Iv 4,1-3). -Lažni proroci naučavaju lažnu nauku (2 Pt 2,1-3). -Biblija također upozorava o lažnim prorocima u svijetu (Mt 24,11.24; Mk 13,22). -Lažni proroci odvode ljude od poslušnosti Božjoj Riječi (Pnz 13,1-5). -Lažni proroci obmanjuju ljude čudesnim znacima (Mt 24,11-24). -Lažni proroci govore lažno (Mt 24,23-24).
Najbolji način za prepoznavanje lažnih proroka je promatranje njihovih života, žive li onako kako kaže Božja Riječ; čine li nešto kako bi sebe proslavili, obogatili se; prepoznaju li se kvalitete, odnosno plodovi Kristovog sljedbenika u njihovom životu.
|
|
Vrh |
|
 |
Real gone
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 03 tra 2010, 23:21 |
|
|
Ovo Markanovo je metaforički.. Ali kada govorimo o pravom proroštvu, ono dolazi od Boga (Prva Jovanova 4:6: ''Mi smo od Boga; koji poznaje Boga sluša nas, a koji nije od Boga ne sluša nas. Po ovom poznajemo duha istine i duha prijevare.''). Pravi prorok uvek proriče mir, uvek nas uči popravljanju i priznaje Isusa za spasitelja čovečanstva.
|
|
Vrh |
|
 |
dane-croatia
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 00:01 |
|
|
Real gone je napisao/la: sotto voce je napisao/la: zanimljivo kako uvijek priče o kršćanima, hrišćanima, muslimanima, završe kao priče o Hrvatima, Srbima, Bošnjacima. to samo pokazuje koliko nas vjera određuje....  Ne završe se kod normalnih ljudi i vernika, nego kod ovih koji se lažno predstavljaju, i svaku edukativnu temu pokvare svojim političko-ideološkim trućanjem. Jedan traži poštovanje, a sam hrišćane naziva "cafirima"; drugi klonira Pavelićeve nebuloze na svakoj temi; treći se svadja sa imaginarnim "Servima"...a da im sumiraš dosadašnji život na jednom prosečnom poligrafu, mašina bi se raspala od inicijalnog preopterećenja prilikom detekcije laži. Uglavnom, uvek većina (u ovom slučaju forumska) mora da trpi šiznutu manjinu. A glavna ,,Pavelićeva nebuloza'' koja ti smeta, jest smirivanje odnosa između kršćana i muslimana. Nadam se kako sebe ne uvrštavaš u ,,forumsku većinu''.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
 |
Real gone
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 00:06 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Real gone je napisao/la: Ne završe se kod normalnih ljudi i vernika, nego kod ovih koji se lažno predstavljaju, i svaku edukativnu temu pokvare svojim političko-ideološkim trućanjem.
Jedan traži poštovanje, a sam hrišćane naziva "cafirima"; drugi klonira Pavelićeve nebuloze na svakoj temi; treći se svadja sa imaginarnim "Servima"...a da im sumiraš dosadašnji život na jednom prosečnom poligrafu, mašina bi se raspala od inicijalnog preopterećenja prilikom detekcije laži.
Uglavnom, uvek većina (u ovom slučaju forumska) mora da trpi šiznutu manjinu.
A glavna ,,Pavelićeva nebuloza'' koja ti smeta, jest smirivanje odnosa između kršćana i muslimana. Nadam se kako sebe ne uvrštavaš u ,,forumsku većinu''. Ne, to bih pozdravila (i tema je u cilju upoznavanja sličnosti i razlika izmedju hrišćanskog i muslimanskog shvatanja Boga). Da je Pavelić zaista verovao u nešto, i imao dobre ciljeve on bi i prema svojoj braći hrišćanima bio blagonaklon. Ali nije. Ali ti propagiraš nacionalizam kroz veru, tvrdeći da su Bošnjaci (Muslimani) - u stvari Hrvati, a to nije, oprostićeš - nikakva vera. To je ideologija i političanstvo u cilju širenja nacionalno-velikodržavne ideje.
|
|
Vrh |
|
 |
dane-croatia
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 00:15 |
|
|
Real gone je napisao/la: Ne, to bih pozdravila (i tema je u cilju upoznavanja sličnosti i razlika izmedju hrišćanskog i muslimanskog shvatanja Boga). Da je Pavelić zaista verovao u nešto, i imao dobre ciljeve on bi i prema svojoj braći hrišćanima bio blagonaklon. Ali nije.
Ali ti propagiraš nacionalizam kroz veru, tvrdeći da su Bošnjaci (Muslimani) - u stvari Hrvati, a to nije, oprostićeš - nikakva vera. To je ideologija i političanstvo u cilju širenja nacionalno-velikodržavne ideje. Ja muslimane prihvaćam i kano Bošnjake, baš zato što znam da su oni i kano takvi hrvatske krvi, ali nikako ih ne mislim tjerati niti nagovarati da opet postanu Hrvati. Itekako sam sviestan Pavelićevih grieha, ali u smislu odnosa kršćana i muslimana nisam do sada kroz poviest uočio boljeg državnika. A meni je vjera izpried domoljublja, tako da ja to ne miešam, već domoljublje uzklađujem s vjerom. A vjera mi ne brani da budem domoljub.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
 |
sotto voce
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 00:22 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Real gone je napisao/la: Ne, to bih pozdravila (i tema je u cilju upoznavanja sličnosti i razlika izmedju hrišćanskog i muslimanskog shvatanja Boga). Da je Pavelić zaista verovao u nešto, i imao dobre ciljeve on bi i prema svojoj braći hrišćanima bio blagonaklon. Ali nije.
Ali ti propagiraš nacionalizam kroz veru, tvrdeći da su Bošnjaci (Muslimani) - u stvari Hrvati, a to nije, oprostićeš - nikakva vera. To je ideologija i političanstvo u cilju širenja nacionalno-velikodržavne ideje. Ja muslimane prihvaćam i kano Bošnjake, baš zato što znam da su oni i kano takvi hrvatske krvi, ali nikako ih ne mislim tjerati niti nagovarati da opet postanu Hrvati. Itekako sam sviestan Pavelićevih grieha, ali u smislu odnosa kršćana i muslimana nisam do sada kroz poviest uočio boljeg državnika. A meni je vjera izpried domoljublja, tako da ja to ne miešam, već domoljublje uzklađujem s vjerom. A vjera mi ne brani da budem domoljub. 1. ne možež izjednačavati m (sa malim m)uslimane i Bošnjake jer to nije isto 2. ne možeš tvrditi da su Bošnjaci hrvatske krvi (neznam što ovo uopće znači) jer naciju ne definira krv(osim ako nismo rasisti), nego zajednička duhovna pripadnost narodu kao proširenoj obitelji, i te skup svih povijesnih iskustava kroz koje je taj narod prošao, povezanost s našim pretcima i pogled u našu budućnost i našim unucima (malo patetično ali eto) 3. za svaku je pohvalu što svoje domoljublje uskalađuješ sa svojom vjerom, jer to je i nauk katoličke crkve
_________________ "1+1=2"
|
|
Vrh |
|
 |
atan
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 10:32 |
|
|
ne slave. krščani slave nametnuto im "sveto trojstvo" što je po islamu širk(dodavanje bogu druga).mislim,da bi ušli u bilo kakvu raspravu o islamu i krščanstvu ili njihovom poređenju krščani treba da daju na uvid izvornu bibliju.iz tog razloga je u svako vrijeme na početku objave kur`ana zajedno sa poslanikom muhamedom postojalo još 40 ljudi koji su znali svaki ajet na pamet i kasnije nije moglo doći do manipulisanja. prije sam rekao "nemetnuto im trojstvo" i pri tom mislim na pretvaranje isaa(isusa) božijeg poslanika i mučenika,ali što je najvažnije,ipak čovjeka, u božanstvo i to bukvalno preko noći.znači,oni koji danas misle da slijede isaa i smatraju ga božanstvom,su tog istog poslanika do prve trećine 4 st.n.e. smatrali običnim čovjekom i bili su na pravom putu.danas,oni koji se nazivaju krščanima su potomci prevarenih isaovih sljedbenika,a prevarili su ih prije svega oni koji znaju istinu o solomonovom(sulejmanovom) blagu,tj.templari i razna tajna društva(današnji iluminati,masoni,cionisti).
_________________ R.I.P. Sic
|
|
Vrh |
|
 |
dane-croatia
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 11:34 |
|
|
atan je napisao/la: ne slave. krščani slave nametnuto im "sveto trojstvo" što je po islamu širk(dodavanje bogu druga).mislim,da bi ušli u bilo kakvu raspravu o islamu i krščanstvu ili njihovom poređenju krščani treba da daju na uvid izvornu bibliju.iz tog razloga je u svako vrijeme na početku objave kur`ana zajedno sa poslanikom muhamedom postojalo još 40 ljudi koji su znali svaki ajet na pamet i kasnije nije moglo doći do manipulisanja. prije sam rekao "nemetnuto im trojstvo" i pri tom mislim na pretvaranje isaa(isusa) božijeg poslanika i mučenika,ali što je najvažnije,ipak čovjeka, u božanstvo i to bukvalno preko noći.znači,oni koji danas misle da slijede isaa i smatraju ga božanstvom,su tog istog poslanika do prve trećine 4 st.n.e. smatrali običnim čovjekom i bili su na pravom putu.danas,oni koji se nazivaju krščanima su potomci prevarenih isaovih sljedbenika,a prevarili su ih prije svega oni koji znaju istinu o solomonovom(sulejmanovom) blagu,tj.templari i razna tajna društva(današnji iluminati,masoni,cionisti). Bojim se kako su Isusa pojedini ljudi službeno počeli držati samo za proroka tek u 7. stoljeću. Iz evanđelja se jasno zaključuje kako je Isus Bog. Biblija katoličke crkve je jedina prava, a na tebi je da vjeruješ u to ili ne. Umanjivanje Isusovih zasluga za nas je grieh.
|
|
Vrh |
|
 |
dane-croatia
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 11:36 |
|
|
sotto voce je napisao/la: dane-croatia je napisao/la: Ja muslimane prihvaćam i kano Bošnjake, baš zato što znam da su oni i kano takvi hrvatske krvi, ali nikako ih ne mislim tjerati niti nagovarati da opet postanu Hrvati. Itekako sam sviestan Pavelićevih grieha, ali u smislu odnosa kršćana i muslimana nisam do sada kroz poviest uočio boljeg državnika. A meni je vjera izpried domoljublja, tako da ja to ne miešam, već domoljublje uzklađujem s vjerom. A vjera mi ne brani da budem domoljub.
1. ne možež izjednačavati m (sa malim m)uslimane i Bošnjake jer to nije isto 2. ne možeš tvrditi da su Bošnjaci hrvatske krvi (neznam što ovo uopće znači) jer naciju ne definira krv(osim ako nismo rasisti), nego zajednička duhovna pripadnost narodu kao proširenoj obitelji, i te skup svih povijesnih iskustava kroz koje je taj narod prošao, povezanost s našim pretcima i pogled u našu budućnost i našim unucima (malo patetično ali eto) 3. za svaku je pohvalu što svoje domoljublje uskalađuješ sa svojom vjerom, jer to je i nauk katoličke crkve Bošnjačka uljudba i jest hrvatska uljudba, makar ima Hrvata koji bi taj dio odbacili.
|
|
Vrh |
|
 |
Hrvatski_Zrinjski
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 15:08 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
sotto voce
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 15:33 |
|
|
Hrvatski_Zrinjski je napisao/la: Slave židovi, kršćani i muslimani istog Abrahamskog Boga. Ali moje je mišljenje da da Servi ne... a tko će to znato možda oni imaju svoga boga a možda je i sam bog po narodnosti Serv 
|
|
Vrh |
|
 |
i_jopet
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 16:00 |
|
|
Bog je jedan trojedini Bog, nema druga Bogu i to je jasno, može se govoriti samo o lažnim prorocima. Isus je rekao ono malo što je rekao i to je smatrao dostatnim.
Ako ne prepoznajemo ljubav u nekoj svetoj knjizi, onda ona nije od Boga jer Bog je ljubav.
Svi slave jednog te istog Boga samo su zavedeni ako se vode mržnjom prema drugome.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 16:30 |
|
|
atan je napisao/la: ne slave. krščani slave nametnuto im "sveto trojstvo" što je po islamu širk(dodavanje bogu druga).mislim,da bi ušli u bilo kakvu raspravu o islamu i krščanstvu ili njihovom poređenju krščani treba da daju na uvid izvornu bibliju.iz tog razloga je u svako vrijeme na početku objave kur`ana zajedno sa poslanikom muhamedom postojalo još 40 ljudi koji su znali svaki ajet na pamet i kasnije nije moglo doći do manipulisanja. prije sam rekao "nemetnuto im trojstvo" i pri tom mislim na pretvaranje isaa(isusa) božijeg poslanika i mučenika,ali što je najvažnije,ipak čovjeka, u božanstvo i to bukvalno preko noći.znači,oni koji danas misle da slijede isaa i smatraju ga božanstvom,su tog istog poslanika do prve trećine 4 st.n.e. smatrali običnim čovjekom i bili su na pravom putu.danas,oni koji se nazivaju krščanima su potomci prevarenih isaovih sljedbenika,a prevarili su ih prije svega oni koji znaju istinu o solomonovom(sulejmanovom) blagu,tj.templari i razna tajna društva(današnji iluminati,masoni,cionisti). Isus nije božanstvo već božanska osoba. Bog je samo jedan, ali se u ovom našem svemiru manifestira kroz 3 osobe. Isto kao što sunce istodobno i grije i svjetli, a opet je samo jedno. Nije istina ni da je do 4.st.n.e Isus smatran samo čovjekom. Imao si arijansku herezu koja je privukla manjina ljudi (najviše među germanima) koja je to tvrdila. http://en.wikipedia.org/wiki/Arianism što je sve lijepo dokumentirano. Naravno, to je razdoblje u kojem Islam nije postojao, a Arapi su bili mnogobošci.
|
|
Vrh |
|
 |
laprdalo
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 20:48 |
|
|
po ucenju islama svi ljudi slave istog Boga, samo sto je islamski nacin naj naj najispravniji, a najblizi mu je 1.hriscanski/krscanski ma koje denominacije 2.jevrejski 3.zaroastrijski 4.sabjeski(mandejski)..........ostali......a na dnu su oni arapski i ostali mnogobosci koji vlastitu djecu zivu zakopavahu i rodjene matere prodavahu Ceha je napisao/la: Isus nije božanstvo već božanska osoba. Bog je samo jedan, ali se u ovom našem svemiru manifestira kroz 3 osobe.Isto kao što sunce istodobno i grije i svjetli, a opet je samo jedno. Nije istina ni da je do 4.st.n.e Isus smatran samo čovjekom. Imao si arijansku herezu koja je privukla manjina ljudi (najviše među germanima) koja je to tvrdila. http://en.wikipedia.org/wiki/Arianism što je sve lijepo dokumentirano. Naravno, to je razdoblje u kojem Islam nije postojao, a Arapi su bili mnogobošci. ako je Bog jedan i ako se manifestira kroz tri osobe, i ako se u datom trenutku Isusovog zivota Bog manifestovao tj. pretvorio u Isusa, da li znaci da je: 1.Isus sam istinski Bog (a to nas crkva uci)? 2.da je Bog bukvalno pocinio samoubistvo, jer ako idemo logikom da se manifestovao, pretvorio, reinkarirao ili sta vec u Isusa koji je na kraju umro za otkup grijeha, da li to znaci da je Bog pocinio samoubistvo???????kako na kraju da opet taj isti Bog postoji ako je vec pocinio samoubistvo?
|
|
Vrh |
|
 |
sotto voce
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 21:09 |
|
|
laprdalo je napisao/la: po ucenju islama svi ljudi slave istog Boga, samo sto je islamski nacin naj naj najispravniji, a najblizi mu je 1.hriscanski/krscanski ma koje denominacije 2.jevrejski 3.zaroastrijski 4.sabjeski(mandejski)..........ostali......a na dnu su oni arapski i ostali mnogobosci koji vlastitu djecu zivu zakopavahu i rodjene matere prodavahu Ceha je napisao/la: Isus nije božanstvo već božanska osoba. Bog je samo jedan, ali se u ovom našem svemiru manifestira kroz 3 osobe.Isto kao što sunce istodobno i grije i svjetli, a opet je samo jedno. Nije istina ni da je do 4.st.n.e Isus smatran samo čovjekom. Imao si arijansku herezu koja je privukla manjina ljudi (najviše među germanima) koja je to tvrdila. http://en.wikipedia.org/wiki/Arianism što je sve lijepo dokumentirano. Naravno, to je razdoblje u kojem Islam nije postojao, a Arapi su bili mnogobošci. ako je Bog jedan i ako se manifestira kroz tri osobe, i ako se u datom trenutku Isusovog zivota Bog manifestovao tj. pretvorio u Isusa, da li znaci da je: 1.Isus sam istinski Bog (a to nas crkva uci)? 2.da je Bog bukvalno pocinio samoubistvo, jer ako idemo logikom da se manifestovao, pretvorio, reinkarirao ili sta vec u Isusa koji je na kraju umro za otkup grijeha, da li to znaci da je Bog pocinio samoubistvo???????kako na kraju da opet taj isti Bog postoji ako je vec pocinio samoubistvo? 1. da isus je bog (ti si krist sin boga živoga) 2.bog se nije reinkarnirao, nego inkarnirao(utjelovio) uzeo ljudsko tjielo te tako postao čovjeku isti (osim po grijehu) bog je to učinio iz neizmjerne ljubavi za čovjeka te naj taj način omogućio ljudima da se spase bog nije umro, to nam svjedoči i današnji blagdan uskrsa, BOG JE ŽIV i nisam znao da muslimani slave boga, oni mu se valjda pokoravaju kao robovi.....
|
|
Vrh |
|
 |
laprdalo
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 21:30 |
|
|
sotto voce je napisao/la: 1. da isus je bog (ti si krist sin boga živoga) 2.bog se nije reinkarnirao, nego inkarnirao(utjelovio) uzeo ljudsko tjielo te tako postao čovjeku isti (osim po grijehu) bog je to učinio iz neizmjerne ljubavi za čovjeka te naj taj način omogućio ljudima da se spase bog nije umro, to nam svjedoči i današnji blagdan uskrsa, BOG JE ŽIV i nisam znao da muslimani slave boga, oni mu se valjda pokoravaju kao robovi..... utjelovio se, OK a dok je on te 33 godine bio cojk, ko je bio Bog? do Uskrsa je Bog 3 dana bio mrtav naukuje crkva.....a ista kad je uskrsno? uzdigo se sam ka sebi? da muslimani slave i hvale Boga: Allahu ekber=Allah je najveci Subhanllah=Slavljen neka je Bog Elhamdulillah=Hvala Bogu Subhanallhi azim=Slavljen neka je Uzviseni Bog (kad se pregibaju tokom molitve) Subahane Rabi el Eala=neka je slavljen Svemocni Gospodar (kad padnu nicice na zemlju )
|
|
Vrh |
|
 |
sotto voce
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 21:35 |
|
|
laprdalo je napisao/la: sotto voce je napisao/la: 1. da isus je bog (ti si krist sin boga živoga) 2.bog se nije reinkarnirao, nego inkarnirao(utjelovio) uzeo ljudsko tjielo te tako postao čovjeku isti (osim po grijehu) bog je to učinio iz neizmjerne ljubavi za čovjeka te naj taj način omogućio ljudima da se spase bog nije umro, to nam svjedoči i današnji blagdan uskrsa, BOG JE ŽIV i nisam znao da muslimani slave boga, oni mu se valjda pokoravaju kao robovi..... utjelovio se, OK a dok je on te 33 godine bio cojk, ko je bio Bog? do Uskrsa je Bog 3 dana bio mrtav naukuje crkva.....a ista kad je uskrsno? uzdigo se sam ka sebi? da muslimani slave i hvale Boga: Allahu ekber=Allah je najveci Subhanllah=Slavljen neka je Bog Elhamdulillah=Hvala Bogu Subhanallhi azim=Slavljen neka je Uzviseni Bog (kad se pregibaju tokom molitve) Subahane Rabi el Eala=neka je slavljen Svemocni Gospodar (kad padnu nicice na zemlju ) čuj tko je bio bog, pa postoje 3 božanske osobe otac (bog otac), sin (isus krist), i duh sveti bog je uvijek i za vijeke, bog je svagdje prisutan
|
|
Vrh |
|
 |
Sultan
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 21:44 |
|
|
Svako ima pravo da vjeruje u šta želi i svako ima pravo da ispovjeda svoju vjeru i u krajnjoj liniji da tu svoju vjeru "reklamiše" na način kako misli da je to ispravno. Možemo mi raspravljati godinama, ali nesumljivo je da između islama i kršćanstva postoji više sličnosti nego različitosti. Međutim, mi uvijek u prvom planu ističemo različitosti, a sličnosti ostavljamo po strani. Nažalost, danas o vjeri najviše raspravljaju nekompetentni, odnosno oni koji su manje-više "prosječno" upoznati sa svojom vjerom, a tuđa ima je više nepoznata nego što im je poznata. I kako neko ko ima samo površno shvatanje svoje vjere, a tuđa mu je "špansko selo" može da diskutuje na tu temu.
Osnovna razlika između islama i kršćanstva je u načinu shvatanja Boga (islam-čisti moniteizam, kršćanstvo-monoteizam???) i Isusa. Po islamskom učenju Isus (Isa a.s.) je Božiji Poslanik kao što su to bili i prijašnji poslanici i vjerovjesnici ( Musa/Mojsije, Ibrahim/Abraham). Znači, Poslanik koji je imao zadaću prenošenja Božije poruke ljudima. Znači, samo Poslanik i ništa više od toga.
Najveći grijeh u islamu jeste širk, pripisivanje Bogu druga, a upravo je to ono što rade kršćani (Božiji sin, majka Božija, itd.)
"ON-ALLAH JE JEDAN,
NIJE RODIO,
I ROĐEN NIJE,
I NIKO MU RAVAN NIJE"
Ovaj odlomak Kur'ana je po riječima Poslanika Muhammeda vrijedan kao i trećina Ku'ana.Ovo je samo jedan od dokaza kako islam gleda na monoteizam.
I naravno, nama nikada neće biti jasno kako to da Bog ima potrebu za svojim sinom.
|
|
Vrh |
|
 |
sotto voce
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 21:55 |
|
|
prvo, isus nije nikakv drug Bogu ocu(valjda na njega misliš) nego njego sin, rođen od djevice marije (najveće žene u povijesti preko koje se bog utjelovio). dakle ona se s pravom smatra majkom božijom.
|
|
Vrh |
|
 |
dane-croatia
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 21:56 |
|
|
Sultan je napisao/la: Svako ima pravo da vjeruje u šta želi i svako ima pravo da ispovjeda svoju vjeru i u krajnjoj liniji da tu svoju vjeru "reklamiše" na način kako misli da je to ispravno. Možemo mi raspravljati godinama, ali nesumljivo je da između islama i kršćanstva postoji više sličnosti nego različitosti. Međutim, mi uvijek u prvom planu ističemo različitosti, a sličnosti ostavljamo po strani. Nažalost, danas o vjeri najviše raspravljaju nekompetentni, odnosno oni koji su manje-više "prosječno" upoznati sa svojom vjerom, a tuđa ima je više nepoznata nego što im je poznata. I kako neko ko ima samo površno shvatanje svoje vjere, a tuđa mu je "špansko selo" može da diskutuje na tu temu.
Osnovna razlika između islama i kršćanstva je u načinu shvatanja Boga (islam-čisti moniteizam, kršćanstvo-monoteizam???) i Isusa. Po islamskom učenju Isus (Isa a.s.) je Božiji Poslanik kao što su to bili i prijašnji poslanici i vjerovjesnici ( Musa/Mojsije, Ibrahim/Abraham). Znači, Poslanik koji je imao zadaću prenošenja Božije poruke ljudima. Znači, samo Poslanik i ništa više od toga.
Najveći grijeh u islamu jeste širk, pripisivanje Bogu druga, a upravo je to ono što rade kršćani (Božiji sin, majka Božija, itd.)
"ON-ALLAH JE JEDAN,
NIJE RODIO,
I ROĐEN NIJE,
I NIKO MU RAVAN NIJE"
Ovaj odlomak Kur'ana je po riječima Poslanika Muhammeda vrijedan kao i trećina Ku'ana.Ovo je samo jedan od dokaza kako islam gleda na monoteizam.
I naravno, nama nikada neće biti jasno kako to da Bog ima potrebu za svojim sinom. Bog je svemoćan, ter on može istovriemeno biti i Otac i Sin i Duh Sveti, a ljudski um je preslab da bi to shvatio. Inače, slažem se s ovim što si napisao o međuvjerskim odnosima. Često puta mnogi misle kako je pljuvanje po drugoj vjeri najbolji način da budeš dobar vjernik u svojoj vjeri. A ova izreka je u skladu i s kršćanstvom, jerbo Bog ne ima niti početak niti kraj, ter je jedini: "ON-ALLAH JE JEDAN, NIJE RODIO, I ROĐEN NIJE, I NIKO MU RAVAN NIJE" Samo treba prihvatiti to kako je i Isus dio toga.
|
|
Vrh |
|
 |
sotto voce
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 22:03 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Sultan je napisao/la: Svako ima pravo da vjeruje u šta želi i svako ima pravo da ispovjeda svoju vjeru i u krajnjoj liniji da tu svoju vjeru "reklamiše" na način kako misli da je to ispravno. Možemo mi raspravljati godinama, ali nesumljivo je da između islama i kršćanstva postoji više sličnosti nego različitosti. Međutim, mi uvijek u prvom planu ističemo različitosti, a sličnosti ostavljamo po strani. Nažalost, danas o vjeri najviše raspravljaju nekompetentni, odnosno oni koji su manje-više "prosječno" upoznati sa svojom vjerom, a tuđa ima je više nepoznata nego što im je poznata. I kako neko ko ima samo površno shvatanje svoje vjere, a tuđa mu je "špansko selo" može da diskutuje na tu temu.
"ON-ALLAH JE JEDAN,
NIJE RODIO,
I ROĐEN NIJE,
I NIKO MU RAVAN NIJE"
I naravno, nama nikada neće biti jasno kako to da Bog ima potrebu za svojim sinom. Bog je svemoćan, ter on može istovriemeno biti i Otac i Sin i Duh Sveti, a ljudski um je preslab da bi to shvatio. Inače, slažem se s ovim što si napisao o međuvjerskim odnosima. Često puta mnogi misle kako je pljuvanje po drugoj vjeri najbolji način da budeš dobar vjernik u svojoj vjeri. A ova izreka je u skladu i s kršćanstvom, jerbo Bog ne ima niti početak niti kraj, ter je jedini: "ON-ALLAH JE JEDAN, NIJE RODIO, I ROĐEN NIJE, I NIKO MU RAVAN NIJE" Samo treba prihvatiti to kako je i Isus dio toga. ne dane naš bog(isus) se rodio, umro i treći dan uskrsno, i čiji slavni dolazak(ponovni) isčekujemo tko želi nek prihvati, tko ne želi sve mu u životu sretno bilo
|
|
Vrh |
|
 |
Sultan
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 22:44 |
|
|
sotto voce je napisao/la: prvo, isus nije nikakv drug Bogu ocu(valjda na njega misliš) nego njego sin, rođen od djevice marije (najveće žene u povijesti preko koje se bog utjelovio). dakle ona se s pravom smatra majkom božijom. Citat: isus nije nikakv drug Bogu ocu(valjda na njega misliš) nego njego sin Pa o tome i pričam, o širku odnosno pripisivanju Bogu druga, u ovom slučaju pripisivanju Bogu sina. Ovaj odlomak koji sam naveo iz Kur'ana ustvari jeste i objavljen kao odgovor kršćanima na njihov stav da je Bog rođen.
|
|
Vrh |
|
 |
Ernani
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 23:02 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2009, 10:27 Postovi: 1949 Lokacija: Tel Aviv
|
Dane kakvo je tvoje mišljenje o Židovima, pošto vidim da voliš sve monoteiste 

Broj forumaša na ignore : 5
|
|
Vrh |
|
 |
Ernani
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 04 tra 2010, 23:07 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2009, 10:27 Postovi: 1949 Lokacija: Tel Aviv
|
Pa kojem se B-gu onda vi muslimani molite kad se okrećete kamenom idolu u Meki, običnom kamenu, meteoru ili što već ?

Broj forumaša na ignore : 5
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|