HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 srp 2026, 13:33.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 4037 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 162  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Islam
PostPostano: 30 pro 2015, 00:15 

Pitanje:

Tko se ovdje kome obraca?

7:157
onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji neće znati čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili - postići ono što budu željeli.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 00:16 

korrisnik je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Šta i musliman?? , deca se rađaju u fitri a to je čisti islam prirođen čoveku od allaha.
Dakle SVA deca na ovom svetu se rađaju kao muslimani ali ih roditelji kvare PREKRIVAJUĆI ih "pokrivačom" iliti kufrom.

Pa i musliman dobije čistu dušu kao na papiru samo je on kasnije upropasti grijesima.
Sva se rađaju bezgriješna, e sad nisu muslimani u punom smislu te riječi,jer nisu prihvatili šehadet, ali kad bih umrlo i poginulo nema polaganja računa.

Nije tačno , rađaju se sva deca na ovom svetu kao muslimani u punom smislu upravo zato što su bezgrešna , jer su dečije dušea pre sjedinjenja sa telom(pre rađanja) priznale allaha za svog gospodara.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 00:21 

Bilic07 je napisao/la:
Pitanje:

onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji neće znati čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili - postići ono što budu željeli.

Koji prihvate Muhameda a.s kao poslanika bez obzira bili oni kršćani ili ostali.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 00:22 

korrisnik je napisao/la:
"Allah explained that when He created Adam, He caused all of Adam's descendants to come into existence and took a pledge from them saying, Am I not your Lord? To which they all replied, " Yes, we testify to It

Nikakav problem sa ovim hadisom, slaže se sa Kur-anom.
Evo preveti ću

Allah je objasnio kad je stvorio Adema, Ademove sinove je sve oživio i pitao ih, da li sam ja vaš Gospodar, a oni su rekli: Jesi mi to Svjedočimo.
Nikakv problem sa hadisom.

Cekaj malo, hadis spominje malu djecu (bebe), roditelje i tri vjere.
Kuran spominje Adama i sinove koji odgovaraju.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 00:24 

korrisnik je napisao/la:
Bilic07 je napisao/la:
Pitanje:

Koji prihvate Muhameda a.s kao poslanika bez obzira bili oni kršćani ili ostali.

Mislim tko kome govori? Allah Muhamedu ili Mojsiji?

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 00:26 

jel Mojsije?

A onima koji hrđava djela rade, pa se poslije pokaju i vjernici postanu, Gospodar tvoj će, poslije toga, sigurno, oprostiti i samilostan biti.

I kad Musaa srdžba minu, on uze ploče na kojima je bilo ispisano uputstvo na Pravi put i milost za one koji se Gospodara svoga boje.

I Musa odabra iz naroda svoga sedamdeset ljudi da u određeno vrijeme stanu pred Nas. A kad ih zadesi potres, on reče: "Gospodaru moj, da si htio, mogao si i njih i mene uništiti još prije. Zar da nas uništiš zbog onoga što su uradili bezumnici naši? To je samo iskušenje Tvoje kojim Ti, koga hoćeš, u zabludi ostavljaš, a kome hoćeš, na Pravi put ukazuješ; Ti si Gospodar naš, pa nam oprosti i smiluj nam se, jer Ti praštaš najviše;

i dosudi nam milost na ovome svijetu, i na onome svijetu - mi se, vraćamo Tebi!" - "Kaznom Svojom Ja kažnjavam koga hoću" - reče On - "a milost Moja obuhvaća sve; daću je onima koji se budu grijeha klonili i zekat davali, i onima koji u dokaze Naše budu vjerovali,

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 00:29 

Bilic07 je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Mislim tko kome govori? Allah Muhamedu ili Mojsiji?

Sigurno u Kur'anu se Allah obraća "Koji će slijediti poslanika u 6 vijeku nove ere. :smajl007
Kasnije ALlah uzima za primjer Musa a.s.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 00:47 

Egipat, oko 1400 pr.Kr, nema razapinjanja na kriz, kako ovo objasniti?

7:122-124
"Gospodara Musaova i Harunova!"

"Zar da mu povjerujete prije nego što vam ja dozvolim!" - viknu faraon. "Ovo je, uistinu, smicalica koju ste u gradu smislili da biste iz njega stanovnike njegove izveli. Zapamtićete vi!

Izodsijecaću vam, sigurno, ruke vaše i noge vaše unakrst, a onda će vas sve razapeti!"

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 00:55 

Sura 9:30
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", (Uzeir = Ezra)

Zidovi nisu nikada vjerovali da je Ezra mesija/Boziji sin.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2016, 18:54 

korrisnice, da li ovo vako ide i u islamu ili samo kod kathola?

slika

Vrh

PostPostano: 02 sij 2016, 20:12 

Jeste li gledali ovaj film i što mislite o njem?

https://islamu.wordpress.com/category/nauk-islama/

Mises

Vrh

PostPostano: 02 sij 2016, 21:30 

Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
Više deluje kao antimuslimanska propaganda nego kao ozbiljan dokumentarni film.
Autor filma se inače zalaže za zabranu Kurana u Holandiji.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2016, 21:35 

meni su najbolji ovi s citatima iz kurana

napnu se ko da citirajju islamsku deklaraciju glavom i bradom i to na mostarskom sveucilistu

Vrh

PostPostano: 02 sij 2016, 22:19 

Bilic07 je napisao/la:
Sura 9:30
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", (Uzeir = Ezra)

Zidovi nisu nikada vjerovali da je Ezra mesija/Boziji sin.

"
“I jevreji i kršćani kažu: ”Mi smo djeca Božija i miljenici Njegovi.” Reci: ”Pa zašto vas onda On kažnjava zbog grijehova vaših?” A nije tako! Vi ste kao i ostali ljudi koje On stvara: kome hoće On će oprostiti, a koga hoće, On će kazniti. Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih, i Njemu će se svi vratiti.” (el-Ma’ida, 18.)

Vrh

PostPostano: 02 sij 2016, 22:21 

– Allah, uistinu, voli one koji čine dobro. #
Mi smo zavjet prihvatili i od onih koji govore: “Mi smo kršćani”- ali su i oni dobar dio onoga čime su bili opominjani zaboravili, zato smo među njih neprijateljstvo i mržnju do Sudnjega dana ubacili; a Allah će ih, sigurno, obavijestiti o onome što su radili. #
O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš da vam ukaže na mnogo šta što vi iz Knjige krijete, i preko čega će i preći. A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna* #
kojom Allah upućuje na puteve spasa one koji nastoje steći zadovoljstvo Njegovo i izvodi ih, po volji Svojoj, iz tmina na svjetlo i na Pravi put im ukazuje. #
Nevjernici su oni koji govore: “Bog je – Mesih, sin Merjemin!” Reci: “Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji? Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih; On stvara što hoće, i Allah sve može. #

Vrh

PostPostano: 02 sij 2016, 22:28 

7. I sjetite se Allahove milosti kojom vas je obasuo i zavjeta kojim vas je obavezao, /Zavjet koji je dat muslimanima/ kad ste rekli: “Slušamo i pokoravamo se!”* I bojte se Allaha, jer Allah zna svačije misli.
8. O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte, i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti, i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što činite!
9. Onima koji budu vjerovali i dobra djela činili Allah obećava oprost i nagradu veliku;
10. a oni koji ne budu vjerovali i dokaze Naše budu poricali – biće stanovnici Džehennema.
11. O vjernici, sjetite se Allahove blagodati prema vama kada su neki ljudi htjeli da vas se dočepaju, a On je zadržao ruke njihove.* I bojte se Allaha, i neka se vjernici samo u Allaha pouzdaju!
12. Allah je prihvatio zavjet sinova Israilovih (Zavjet Jevrejima)– a između njih bili smo postavili dvanaest starješina – i Allah je rekao: “Ja sam s vama! Ako budete molitvu obavljali i milostinju davali, i ako budete u poslanike Moje vjerovali, pomagali im i drage volje zajam Allahu davali, sigurno ću preći preko hrđavih postupaka vaših i uvešću vas u džennetske bašče kroz koje će rijeke teći. A onaj među vama koji ni poslije ovoga ne bude vjerovao – s Pravog puta je skrenuo.”
13. Ali, zato što su zavjet svoj prekršili, Mi smo ih prokleli i srca njihova okrutnim učinili. Oni su riječi s mijesta na kojima su bile uklanjali,* a dobar dio onoga čime su bili opominjani izostavili. I ti ćeš kod njih, osim malo njih, neprestano na vjerolomstvo nailaziti, ali im oprosti i ne karaj ih! – Allah, uistinu, voli one koji čine dobro.
14. Mi smo zavjet prihvatili i od onih koji govore: /Zavjet Kršćana) “Mi smo kršćani”- ali su i oni dobar dio onoga čime su bili opominjani zaboravili, zato smo među njih neprijateljstvo i mržnju do Sudnjega dana ubacili; a Allah će ih, sigurno, obavijestiti o onome što su radili.
15. O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš da vam ukaže na mnogo šta što vi iz Knjige krijete, i preko čega će i preći. A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna*
16. kojom Allah upućuje na puteve spasa one koji nastoje steći zadovoljstvo Njegovo i izvodi ih, po volji Svojoj, iz tmina na svjetlo i na Pravi put im ukazuje.
17. Nevjernici su oni koji govore: “Bog je – Mesih, sin Merjemin!” Reci: “Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji? Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih; On stvara što hoće, i Allah sve može.
18. I jevreji i kršćani kažu: “Mi smo djeca Božija i miljenici Njegovi.” Reci: “Pa zašto vas onda On kažnjava zbog grijehova vaših?” A nije tako! Vi ste kao i ostali ljudi koje On stvara: kome hoće On će oprostiti, a koga hoće, On će kazniti. Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih, i Njemu će se svi vratiti.
19. O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš – nakon što je neko vrijeme prekinuto slanje poslanika – da vam objasni, da ne biste rekli: “Nije nam dolazio ni onaj koji donosi radosne vijesti, ni onaj koji opominje!” Pa, došao vam je, eto, onaj koji donosi radosne vijesti i koji opominje. A Allah sve može.

Više Zavjeta nema, samo Smak svijeta niti ima poslanika poslije Muhameda a.s.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2016, 22:29 

korrisnik je napisao/la:
“Ko može spriječiti Allaha da.."

Isus Krist,pravi Živi Bog. :kava

Vrh

PostPostano: 02 sij 2016, 22:29 

Ubijen , ne prihvatam tog boga.
"Reci: “Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji? Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih; On stvara što hoće, i Allah sve može."

"I ja ću moliti Oca, i dat će vam drugoga Utješitelja, da ostane s vama dovijeka,"
"Kad biste me ljubili, onda biste se radovali, što idem k Ocu, jer je Otac veći od mene.

Nego da spozna svijet, da ljubim Oca, i kako mi je zapovjedio Otac, onako činim. Ustanite, hajdemo odavde!" :whistling
"Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio? "

Vrh

PostPostano: 02 sij 2016, 22:30 

korrisnik je napisao/la:

Uskrsnuo.Ja prihvatam.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2016, 22:34 

"Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio? ""

Vrh

PostPostano: 02 sij 2016, 22:35 

Mar-kan je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Uskrsnuo.Ja prihvatam.

Zašto je morao poginuti i u prvom slučaju? Za grijehe koje je sam dozvolio.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2016, 22:40 

Je l' bi ti korrisnice prihvatio da ti Mar Kan plaća porez samo zato što je hriscanin?
Mislim, ne bi imao problem sa tim da je on u društvu ispod tebe samo zato što je druge vere?

Vrh

PostPostano: 02 sij 2016, 22:47 

Pa ja bih morao plaćati Zekat toj nekoj državi.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2016, 22:48 

Ja ti pričam da bi plaćao zato što je druge vere, znači više od tebe.
Je l' ti to na mestu?

I je l' bi dao da se ubije Dzo zato što je nevernik?

Vrh

PostPostano: 02 sij 2016, 22:50 

Ja tebi odgovaaram, da se to plaća smo da ne bih učestovao u ratu.
Onako, pod okriljem demokratije nije ali kad se gleda iz druge perspektive jest.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4037 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 162  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: