|
|
Stranica: 33/35.
|
[ 865 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Hercegovac91
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 07 svi 2025, 17:55 |
|
|
Neznam je napisao/la: Slučajnost sigurno nije, ali uspjeh preko noći itekako je. Kako je i sam naveo u jednom intervju „U jednom trenutku tama je postala neizdrživa. Nazvao sam tatu koji je točno znao što mi je potrebno. Odveo me k prijatelju svećeniku na razgovor. Nakon susreta s njim tama je polako počela nestajati, a njeno mjesto zauzimali su sreća i osjećaj ispunjenosti.“ Nakon toga mu naglo dolaze uspjesi i medijska pozornost, a sličnih slučajeva ima puno. Pa i ovaj koji je nosio križ nedavno po BiH je od anonimca preko noći postao medijska zvijezda. Takve stvari se ne događaju slučajno, očito postoji vjetar u leđa od institucija i centara moći. Vjetar u leđa, ali od Duha Svetoga.
_________________ Ljubi mi Te svaki kucaj srca I duše mi svaki topli dah, I pod hladnim ljubit će Te grobom Moj mrtvački pepeo i prah!
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 16 srp 2025, 08:46 |
|
|
16. srpnja 1054. – formalni početak Velike šizme
Dana 16. srpnja 1054. kardinal Humbert, predstavnik Lava IX. u Carigradu, i carigradski patrijarh Mihailo Cerularije donose ukaze o međusobnoj anatemi i ekskomuniciji, a što će od kasnijih povjesničara biti označeno kao formalni početak Velike šizme, odnosno konačnog raskola između Rimokatoličke i pravoslavnih crkava.
No, već prije toga više puta između Istoka i Zapada bilo je poteškoća i svađa. Dakle, uopće nije tako jednostavno govoriti o prvom tisućljeću kao tisućljeću nepodijeljenih Crkava. Zapravo, bilo je čak suradnje i poslije 1054., čak i zajedničkih euharistijskih bogoslužja. Još 1453. bilo je slavljeno zajedničko bogoslužje prije zauzimanja Hagije Sofije od Turaka. Prethodio je još zajednički, ali nakon toga praktično propali koncil o uniji Ferrara-Firenca (1439-1442.).
Godina 1054. je, dakle, simbolični broj koji samo označava praktično stanje „stvari na terenu“.
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
 |
dane-croatia
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 23 srp 2025, 04:34 |
|
|
Don Damir Stojić o tomu kako se nositi s patnjom:
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 04 kol 2025, 09:25 |
|
|
Evo jednog istorijskog podatka vrlo fascinantnog za kojeg nedavno saznao. Crkva Aja Sofija je u 9.veku kako je zabeleženo imala 900 zaposlenih(toliko ju je opsluživalo) , a od toga su bili 150 redovnih monaha pojaca da bi ponekad što je bio presedan dodali i 50 monahinja za pojanje.
Uglavnom moja poenta bi bila da samo probamo zamisliti taj spektakl u tada najvećoj crkvi na svetu koji je i za današnje pojmove neverovatan.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 18 kol 2025, 10:35 |
|
|
joe enter je napisao/la: Evo jednog istorijskog podatka vrlo fascinantnog za kojeg nedavno saznao. Crkva Aja Sofija je u 9.veku kako je zabeleženo imala 900 zaposlenih(toliko ju je opsluživalo) , a od toga su bili 150 redovnih monaha pojaca da bi ponekad što je bio presedan dodali i 50 monahinja za pojanje.
Uglavnom moja poenta bi bila da samo probamo zamisliti taj spektakl u tada najvećoj crkvi na svetu koji je i za današnje pojmove neverovatan. U kom smislu tvrdis da je bila najveca?
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 01 ruj 2025, 17:42 |
|
|
krstjanin je napisao/la: joe enter je napisao/la: Evo jednog istorijskog podatka vrlo fascinantnog za kojeg nedavno saznao. Crkva Aja Sofija je u 9.veku kako je zabeleženo imala 900 zaposlenih(toliko ju je opsluživalo) , a od toga su bili 150 redovnih monaha pojaca da bi ponekad što je bio presedan dodali i 50 monahinja za pojanje.
Uglavnom moja poenta bi bila da samo probamo zamisliti taj spektakl u tada najvećoj crkvi na svetu koji je i za današnje pojmove neverovatan. U kom smislu tvrdis da je bila najveca? Pa prostorno kako drugačije? , tek od 9.veka kreću romaničke a posle i otičke crkve koje su više insistirale na tornjevima tj.išle u visinu, ali sama veličnina prostora i kvadratura nije oborena čak ni sa bazilikom sv.Petra u Rimu.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
 |
horus
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 01 ruj 2025, 18:18 |
|
|
Zato jeste tragedija pretvaranja dragulja kršćanstva u sotonističku jazbinu.
|
|
Vrh |
|
 |
Hercegovac91
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 08 ruj 2025, 19:39 |
|
|
Zanimljivo svjedočanstvo, preporučujem pogledati!
Od sotonista do katolika - Zachary King
_________________ Ljubi mi Te svaki kucaj srca I duše mi svaki topli dah, I pod hladnim ljubit će Te grobom Moj mrtvački pepeo i prah!
|
|
Vrh |
|
 |
Karabaja
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 09:10 |
|
|
Imam jednu nedoumicu pa molim da mi neko pojasni.
Kad Papa ili crkva, ko vec,proglase nekog svecem, kada tacno to stupa na snagu? Da li papinim potpisom potencijalni svetac automataki dobija supermoci da cuje molitve vjernika, dobije preaeljenje blize Bogu? Ili se ipak saceka da prodje neko vrijeme, mozda da pomre generacija koja je zivila za vrijeme aveca i koja bi mozda propitivala samu absurdnost svega toga?
_________________ Right-wing lives don't matter
|
|
Vrh |
|
 |
horus
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 09:34 |
|
|
Karabaja je napisao/la: Imam jednu nedoumicu pa molim da mi neko pojasni.
Kad Papa ili crkva, ko vec,proglase nekog svecem, kada tacno to stupa na snagu? Da li papinim potpisom potencijalni svetac automataki dobija supermoci da cuje molitve vjernika, dobije preaeljenje blize Bogu? Ili se ipak saceka da prodje neko vrijeme, mozda da pomre generacija koja je zivila za vrijeme aveca i koja bi mozda propitivala samu absurdnost svega toga? Drži se svog pedofilofila iz meke, te pravilnog brisanja guzice.
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 09:48 |
|
|
Kad Papa ili crkva, ko vec,proglase nekog svecem, kada tacno to stupa na snagu? Da li papinim potpisom potencijalni svetac automataki dobija supermoci da cuje molitve vjernika, dobije preaeljenje blize Bogu? Ili se ipak saceka da prodje neko vrijeme, mozda da pomre generacija koja je zivila za vrijeme aveca i koja bi mozda propitivala samu absurdnost svega toga? Ne. Papa samo proglasava da je netko dostojan cascenja odnosno da nema prepreka njegovu cestitu zivotu. Da bi doslo do toga proglasenja mora se medicinski dokazati dva cuda te ispitivanje zivota doticnog. U tome procesu je poznat takozvani "dzavolji odvjetnik" odnosno stranka koja pokusava dokazati da doticni nije vodio cestit zivot, odnosno bar ne svet zivot. Iz toga je jasno da se odredjenoj osobi moze moliti za zagovor i prije proglasenja jer su upravo uslisanja odnosno cuda preduvjet za proglasenje, jer obicno je covjek na "glasu svetosti" vec za zivota. Slicno ti je zapravo sve u islamu. Vi idete i molite se na turbetima ljudi koji su za zivota slovili kao ljudi koji vode pobozan i svet zivot. Doslovno se traze molitve od doticnog. E sad ostatak je kao da sad imate neku hijerarhiju koja bi bila odgovorna istraziti je li ta osoba zaista vodila krepostan zivot kako ljudi tvrde pa kaze ok ne mozemo naci nista sto se protivi tome pa sluzbeno proglasavamo da se moze i dalje posjecivati turbe i moliti zagovor onoga tko u njemu lezi
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 09:56 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 43786 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Kad Papa ili crkva, ko vec,proglase nekog svecem, kada tacno to stupa na snagu? Da li papinim potpisom potencijalni svetac automataki dobija supermoci da cuje molitve vjernika, dobije preaeljenje blize Bogu? Ili se ipak saceka da prodje neko vrijeme, mozda da pomre generacija koja je zivila za vrijeme aveca i koja bi mozda propitivala samu absurdnost svega toga? Da bi netko postao svetac prvo se moraju dokaziti dva čuda kao rezultat molitve u njegov zagovor. Svetac ne dobija nikakve supermoći, niti preseljenje bliže Bogu jer da bi netko dobio prvo status blaženika valjda bi trebao biti u raju. Svetac postaje automatskim proglašenjem od strane pape. Isto vrijedi za Muhameda, je li prva generacija muslimana vjerovala u apsurdnost da mu se obratio Alah i dao mu supermoći ili se čekalo da pomre njegova generacija koja bi prolitivala apsurd svega toga.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 10:03 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 43786 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Evo primjer da i bosanski muslimani štuju svece Citat: Jediler ili turbe “Sedam braće” koje se nalazi podno Bistrika, mjesto je koje posjećuju brojni građani iz cijele BiH i regije, a često i turisti.
Predanja kažu da je tu ukopan izvjesni šejh koji je došao sa sultanom Fatihom. Kasnije su ukopana dva putujuća derviša, koja su bila osumnjičena za krađu novca iz pašinih Saraja 1494. godine, pa su nevino pogubljeni.
Danas turbe u Sarajevu posjećuju mnogi građani iz cijele BiH i regije, a često i turisti. Običaj je da se, za ispunjenje želje, pred prvim vratima i na svakom prozoru prouči Fatiha te da se rukama dodirne prozor i kroz sedam otvora ubaci isti iznos novca. Prema narodnom vjerovanju, poslije ubacivanja sedam novčića, od turbeta se ne treba vraćati istom ulicom kojom se došlo, a u povratku treba osluškivati koje će prve riječi izgovoriti slučajni prolaznici.
I muslimani se isto tako na Ajvatovici mole Ajvaz dedi.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 11:50 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Slicno ti je zapravo sve u islamu. Vi idete i molite se na turbetima ljudi koji su za zivota slovili kao ljudi koji vode pobozan i svet zivot. Doslovno se traze molitve od doticnog. E sad ostatak je kao da sad imate neku hijerarhiju koja bi bila odgovorna istraziti je li ta osoba zaista vodila krepostan zivot kako ljudi tvrde pa kaze ok ne mozemo naci nista sto se protivi tome pa sluzbeno proglasavamo da se moze i dalje posjecivati turbe i moliti zagovor onoga tko u njemu lezi Svaka religija koja koketira sa zagrobnim životom ima siične nebulozne doktrine.
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 12:12 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Slicno ti je zapravo sve u islamu. Vi idete i molite se na turbetima ljudi koji su za zivota slovili kao ljudi koji vode pobozan i svet zivot. Doslovno se traze molitve od doticnog. E sad ostatak je kao da sad imate neku hijerarhiju koja bi bila odgovorna istraziti je li ta osoba zaista vodila krepostan zivot kako ljudi tvrde pa kaze ok ne mozemo naci nista sto se protivi tome pa sluzbeno proglasavamo da se moze i dalje posjecivati turbe i moliti zagovor onoga tko u njemu lezi Svaka religija koja koketira sa zagrobnim životom ima siične nebulozne doktrine. Za sektase i heretike su nebulozne za krscane je sasvim logicno da se molimo jedni za druge
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 12:46 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Svaka religija koja koketira sa zagrobnim životom ima siične nebulozne doktrine. ...za krscane je sasvim logicno da se molimo jedni za druge Slažem se. Ja govorim o molitvi mrtvima.
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 13:14 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: krstjanin je napisao/la:
...za krscane je sasvim logicno da se molimo jedni za druge
Slažem se. Ja govorim o molitvi mrtvima. I ne kažite za one koji su na Allahovom putu poginuli: 'Mrtvi su!' Ne, oni su živi, ali vi to ne znate. وَلَا تَقُولُوا لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتٌ ۚ بَلْ أَحْيَاءٌ وَلَٰكِنْ لَا تَشْعُرُونَ Nije on Bog mrtvih, nego živih. Uvelike se varate. Evanđelje Mk 12, 18-27
|
|
Vrh |
|
 |
Karabaja
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 16:26 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: krstjanin je napisao/la:
...za krscane je sasvim logicno da se molimo jedni za druge
Slažem se. Ja govorim o molitvi mrtvima. Pojasni. Ti si protiv koncepta svetaca u KC?
|
|
Vrh |
|
 |
Karabaja
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 16:28 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Karabaja je napisao/la: Imam jednu nedoumicu pa molim da mi neko pojasni.
Kad Papa ili crkva, ko vec,proglase nekog svecem, kada tacno to stupa na snagu? Da li papinim potpisom potencijalni svetac automataki dobija supermoci da cuje molitve vjernika, dobije preaeljenje blize Bogu? Ili se ipak saceka da prodje neko vrijeme, mozda da pomre generacija koja je zivila za vrijeme aveca i koja bi mozda propitivala samu absurdnost svega toga? Ne. Papa samo proglasava da je netko dostojan cascenja odnosno da nema prepreka njegovu cestitu zivotu. Da bi doslo do toga proglasenja mora se medicinski dokazati dva cuda te ispitivanje zivota doticnog. U tome procesu je poznat takozvani "dzavolji odvjetnik" odnosno stranka koja pokusava dokazati da doticni nije vodio cestit zivot, odnosno bar ne svet zivot. Iz toga je jasno da se odredjenoj osobi moze moliti za zagovor i prije proglasenja jer su upravo uslisanja odnosno cuda preduvjet za proglasenje, jer obicno je covjek na "glasu svetosti" vec za zivota. Slicno ti je zapravo sve u islamu. Vi idete i molite se na turbetima ljudi koji su za zivota slovili kao ljudi koji vode pobozan i svet zivot. Doslovno se traze molitve od doticnog. E sad ostatak je kao da sad imate neku hijerarhiju koja bi bila odgovorna istraziti je li ta osoba zaista vodila krepostan zivot kako ljudi tvrde pa kaze ok ne mozemo naci nista sto se protivi tome pa sluzbeno proglasavamo da se moze i dalje posjecivati turbe i moliti zagovor onoga tko u njemu lezi Sto se tice turbeta, prilicno sam siguran da bi vehabije sve to minirali za 24 sata ako bi dobili odrijesene ruke. To je po islamu idoltarija
|
|
Vrh |
|
 |
Li Zongren
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 16:31 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 23:06 Postovi: 3379 Lokacija: Dridska Župa
|
Karabaja je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Ne. Papa samo proglasava da je netko dostojan cascenja odnosno da nema prepreka njegovu cestitu zivotu. Da bi doslo do toga proglasenja mora se medicinski dokazati dva cuda te ispitivanje zivota doticnog. U tome procesu je poznat takozvani "dzavolji odvjetnik" odnosno stranka koja pokusava dokazati da doticni nije vodio cestit zivot, odnosno bar ne svet zivot. Iz toga je jasno da se odredjenoj osobi moze moliti za zagovor i prije proglasenja jer su upravo uslisanja odnosno cuda preduvjet za proglasenje, jer obicno je covjek na "glasu svetosti" vec za zivota.
Slicno ti je zapravo sve u islamu. Vi idete i molite se na turbetima ljudi koji su za zivota slovili kao ljudi koji vode pobozan i svet zivot. Doslovno se traze molitve od doticnog. E sad ostatak je kao da sad imate neku hijerarhiju koja bi bila odgovorna istraziti je li ta osoba zaista vodila krepostan zivot kako ljudi tvrde pa kaze ok ne mozemo naci nista sto se protivi tome pa sluzbeno proglasavamo da se moze i dalje posjecivati turbe i moliti zagovor onoga tko u njemu lezi
Sto se tice turbeta, prilicno sam siguran da bi vehabije sve to minirali za 24 sata ako bi dobili odrijesene ruke. To je po islamu idoltarija Možeš i ti pod okriljem noci.
_________________ Mir nema alternativu, BiH ima. Srušimo BiH da bi očuvali mir!
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 17:49 |
|
|
Karabaja je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Slažem se.
Ja govorim o molitvi mrtvima.
Pojasni. Ti si protiv koncepta svetaca u KC? Ne. Protiv molitve mrtvima.
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 19:19 |
|
|
Karabaja je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Ne. Papa samo proglasava da je netko dostojan cascenja odnosno da nema prepreka njegovu cestitu zivotu. Da bi doslo do toga proglasenja mora se medicinski dokazati dva cuda te ispitivanje zivota doticnog. U tome procesu je poznat takozvani "dzavolji odvjetnik" odnosno stranka koja pokusava dokazati da doticni nije vodio cestit zivot, odnosno bar ne svet zivot. Iz toga je jasno da se odredjenoj osobi moze moliti za zagovor i prije proglasenja jer su upravo uslisanja odnosno cuda preduvjet za proglasenje, jer obicno je covjek na "glasu svetosti" vec za zivota.
Slicno ti je zapravo sve u islamu. Vi idete i molite se na turbetima ljudi koji su za zivota slovili kao ljudi koji vode pobozan i svet zivot. Doslovno se traze molitve od doticnog. E sad ostatak je kao da sad imate neku hijerarhiju koja bi bila odgovorna istraziti je li ta osoba zaista vodila krepostan zivot kako ljudi tvrde pa kaze ok ne mozemo naci nista sto se protivi tome pa sluzbeno proglasavamo da se moze i dalje posjecivati turbe i moliti zagovor onoga tko u njemu lezi
Sto se tice turbeta, prilicno sam siguran da bi vehabije sve to minirali za 24 sata ako bi dobili odrijesene ruke. To je po islamu idoltarija Vehabije su sekta u rangu amiša, kakve veze selafizam ima s osmanskim sunitizmom. Od kada to Vehabije tumače islam, od kad su Vehabije nadležne za tumačenje sunitizma? Običaj štovanja važnih osoba i izgradnja turbeta su turski običaj. Običaj stariji od selafizma.
|
|
Vrh |
|
 |
Karabaja
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 19:23 |
|
|
daramo je napisao/la: Karabaja je napisao/la: Sto se tice turbeta, prilicno sam siguran da bi vehabije sve to minirali za 24 sata ako bi dobili odrijesene ruke. To je po islamu idoltarija Vehabije su sekta u rangu amiša, kakve veze selafizam ima s osmanskim sunitizmom. Od kada to Vehabije tumače islam, od kad su Vehabije nadležne za tumačenje sunitizma? Običaj štovanja važnih osoba i izgradnja turbeta su turski običaj. Običaj stariji od selafizma. To nije islamski obicaj jer nema dokaza o.tome u Kuranu i Hadisima. Kako ko tumaci je nebitno ali to 2 je vrhovni autoritet gdje nesto moras pronaci ako to zelis pripisati islamu.
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 19:24 |
|
|
Ovako to rade pravi muslimani 
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 17 ruj 2025, 19:27 |
|
|
Karabaja je napisao/la: daramo je napisao/la: Vehabije su sekta u rangu amiša, kakve veze selafizam ima s osmanskim sunitizmom. Od kada to Vehabije tumače islam, od kad su Vehabije nadležne za tumačenje sunitizma? Običaj štovanja važnih osoba i izgradnja turbeta su turski običaj. Običaj stariji od selafizma.
To nije islamski obicaj jer nema dokaza o.tome u Kuranu i Hadisima. Kako ko tumaci je nebitno ali to 2 je vrhovni autoritet gdje nesto moras pronaci ako to zelis pripisati islamu. Dakle tvrdiš da tvoji preci i sami Turci nisu bili muslimani. To je običaj Turaka Seldžuka, Iranaca ali i samih Arapa. Turbe je isključivo vezano za Turke Seldžuke. U biti za tebe su muslimani samo Vehabije čiji je pokret nastao u 19. st.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|