HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 vel 2025, 23:21.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 337 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Par pitanja za ateiste
PostPostano: 24 tra 2023, 19:05 

zaba1111 je napisao/la:

Znanstvenim metodama, odnosno pokusima je dokazano da živo nastaje samo iz živog, pokusima je dokazano da život nije nastao ni u kakvoj juhi niti bilo čemu dostupnom danas niti bilo kakvoj zamislivoj okolini, pokusima je dokazano da evolucija ne funkcionira na način na koji ju opisuje znanost, pred našim očima je za vrijeme korone pokazano kako znanstvenenici lažu i za pare strastveno obmanjuju mase svjesno ih dovodeći u životnu opasnost... I ti opet bespogovorno VJERUJEŠ, znanstvenicima.

Tako je, nije dokazano jer se ne možemo vratit miljardama godina u prošlost i pratit nastanak prvog primitivnog života. Samim time logični zaključak je da je život stvorio bog kojeg nije stvorio nitko jer to piše u knjizi koju su napisali ljudi koji su mislili da je zemlja ravna ploča oko koje se okreće sunce.

Citat:
Da se znanost tako kreativnim akrobacijma umjesto protiv Boga opredijelila za dokazivanje inteligentne kreacije nema sumnje da bi to većini izgledalo uvjerljivo.

Znanost se uopće ne bavi religijom i bogom, ali uopće.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 19:17 

Primarijus je napisao/la:
Ne znam jesi li gluplji ti ili ja što uopće sa tobom raspravljam. Ja mislim stari da tebi IQ ne ulazi u prosjek. Nisi ti kriv jbg.

Nije tema o meni, nego o ateistima koji ideologiju prodaju kao znanost.

1106 of 2558 - 43.24%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 19:17 

Po ovim kriterijima spoznajemo realnost. Religija je sve suprotno od ovoga.

Možda si ti mozak u tegli, koji se hrani i prima električne impulse kao podražaje tzv. objektivne stvarnosti. Kako znaš da nisi? Kako znaš da li su ti reperi kojima spoznaješ realnost istiniti?
Moj standard za ispravno zaključivanje je biblijski Bog - Stvoritelj. A što je tvoj standard, na kojim zakonima počiva? Tko je omogućio tvoje standarde?

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 19:22 

Naša Kvačica je napisao/la:
Pa tema je o ateistima. :zubati

Zar jest? Meni se čini da je tema o trandžama, natalitetu, civilizacijama, migrantima, woke ideologiji...Samo da se ne raspravlja o faktičnosti religije.

"Ne znamo što je bilo prije velikog praska - dakle, možemo vjerovati u vile i vukodlake". Ukratko.

Naravno da ima ateista koji ideologiju prodaju kao znanost i to nije dobra stvar.

Isto kao što nije dobra stvar kada to rade kršćani. A rade.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 19:24 

Ne znam jesi li gluplji ti ili ja što uopće sa tobom raspravljam. Ja mislim stari da tebi IQ ne ulazi u prosjek. Nisi ti kriv jbg.

Ateizam je jedino i isključivo odsustvo vjerovanja u postojanje boga ili božanstava i ništa više od toga. Ateizam se ne bavi ideologijama ni lijevog ni desnog spektra niti je on sam po sebi ideologija, vjerovanje i nekakav nauk.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 19:36 

zaba1111 je napisao/la:

Znanstvenim metodama, odnosno pokusima je dokazano da živo nastaje samo iz živog, pokusima je dokazano da život nije nastao ni u kakvoj juhi niti bilo čemu dostupnom danas niti bilo kakvoj zamislivoj okolini, pokusima je dokazano da evolucija ne funkcionira na način na koji ju opisuje znanost, pred našim očima je za vrijeme korone pokazano kako znanstvenenici lažu i za pare strastveno obmanjuju mase svjesno ih dovodeći u životnu opasnost... I ti opet bespogovorno VJERUJEŠ, znanstvenicima.

Tako je, nije dokazano jer se ne možemo vratit miljardama godina u prošlost i pratit nastanak prvog primitivnog života. Samim time logični zaključak je da je život stvorio bog kojeg nije stvorio nitko jer to piše u knjizi koju su napisali ljudi koji su mislili da je zemlja ravna ploča oko koje se okreće sunce.

Citat:
Da se znanost tako kreativnim akrobacijma umjesto protiv Boga opredijelila za dokazivanje inteligentne kreacije nema sumnje da bi to većini izgledalo uvjerljivo.

Je i nije nisu istoznačnice, to su suprotnosti.
Znači naveo sam primjere, koji su metodama koje si ti osobno opisao kao uvjerljive i pouzdane, a koji dokazuju(što je suprotno od ne dokazuju,) da život nastaje samo iz živog, da život nije nastao ni na jedan "znanstveno" opisani način, pokus evolucije, primjer gdje znanstvenici svjesno lažu za pare... I unatoč dokazima ostvarenim metodama koje i sam navodiš kao pouzdanim, ti opet vjeruješ u ono što je dokazano kao pogrešno.

Dakle samo ti hoću reći nemoj se kurčit ovdje jer za to nemaš pokrića i tvoje kurčevite tvrdnje nemaju prolaz kod pmatnih ljudi poput nas ovdje koji vjerujemo u nešto što još nije dokazano kao promašeno, za razliku od tebe koji vjeruješ u dokazano promašene tvrdnje.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 19:37 

Mar-kan je napisao/la:
Možda si ti mozak u tegli, koji se hrani i prima električne impulse kao podražaje tzv. objektivne stvarnosti. Kako znaš da nisi? Kako znaš da li su ti reperi kojima spoznaješ realnost istiniti??

To je kao da me pitaš kako znaš da ne postoji snjeguljica i crvenkapica. Samo pokušavate zamutit vodu sa tim glupostima.

Citat:
Moj standard za ispravno zaključivanje je biblijski Bog - Stvoritelj. [b]A što je tvoj standard, na kojim zakonima počiva[/b]? Tko je omogućio tvoje standarde?

Razum i racionalnost koji su proizašli iz obrazovanja, preispitivanja, zapažanja i životnog iskustva.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 19:37 

aleksije radicevic je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:

Bjeli fosfor kad se zapali svjetli plavicasto, u pocetku ne oslobadja toplinu pa zato kratko ne pece

Taj "blagodatni oganj" je najzalosniji ritual pravoslavlja i uvreda i ismijavanje krscanstva i samog Krista

Prisustvuju mu i pripadnici franjevackog reda RKC.

Što samo govori koliko im je stalo do istine. Svjesni su da je riječ o predstavi (ako imaju imalo soli u glavi), svjesni su da dobar dio prisutne svjetine vjeruje da je riječ o čudu - i svejedno podržavaju to njihovo uvjerenje. Sve radi "većeg dobra".

Očito je i prevara dozvoljena, ako je u svrhu osnaživanja vjere i spasenja duše.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 19:40 

Ateizam je jedino i isključivo odsustvo vjerovanja u postojanje boga ili božanstava i ništa više od toga..

To je tvoja tvrdnja. Zašto bi ti vjerovali? Kako si je dokazao, ako se tvrdnje dokazuju empirijskim istraživanjem, metoda?
Pošto su konceptualne, tvrdnje se ne "vide". Kako onda znaš da je tvoja tvrdnja točna? Dakle, ateizam je nedosljedan.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 19:40 

dunno je napisao/la:
aleksije radicevic je napisao/la:

Prisustvuju mu i pripadnici franjevackog reda RKC.

Što samo govori koliko im je stalo do istine. Svjesni su da je riječ o predstavi (ako imaju imalo soli u glavi), svjesni su da dobar dio prisutne svjetine vjeruje da je riječ o čudu - i svejedno podržavaju to njihovo uvjerenje. Sve radi "većeg dobra".

Očito je i prevara dozvoljena, ako je u svrhu osnaživanja vjere i spasenja duše.

Samo kao gosti poštuju domaćina i to je sve.

1106 of 2558 - 43.24%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 19:43 

zaba1111 je napisao/la:

Znači naveo sam primjere, koji su metodama koje si ti osobno opisao kao uvjerljive i pouzdane, a koji dokazuju(što je suprotno od ne dokazuju,) da život nastaje samo iz živog, da život nije nastao ni na jedan "znanstveno" opisani način, pokus evolucije, primjer gdje znanstvenici svjesno lažu za pare... I unatoč dokazima ostvarenim metodama koje i sam navodiš kao pouzdanim, ti opet vjeruješ u ono što je dokazano kao pogrešno.

Dakle samo ti hoću reći nemoj se kurčit ovdje jer za to nemaš pokrića i tvoje kurčevite tvrdnje nemaju prolaz kod pmatnih ljudi poput nas ovdje koji vjerujemo u nešto što još nije dokazano kao promašeno, za razliku od tebe koji vjeruješ u dokazano promašene tvrdnje.

Evolucija je dokazana u bezbroj primjera i vjernicima to uopće nebi bio problem za prihvatiti kao što je crkva na kraju prihvatila i heliocentrični sustav i teoriju velikog praska, prihvatila bi i evoluciju pod patronatom nekakvog boga, ali je problem što evolucija podrazumijeva da jedinka vrste ima samo jedan život i kad umre da više ne postoji nikad i nigdje, a to se krši sa vašim vjerovanjima u živote poslije smrti, uskrsnuća i to je ono što vjernike muči, a to nije problem evolucije i znanosti što se nekome nešto ne sviđa.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 19:49 

Mar-kan je napisao/la:

Ateizam je jedino i isključivo odsustvo vjerovanja u postojanje boga ili božanstava i ništa više od toga..

To je tvoja tvrdnja. Zašto bi ti vjerovali? Kako si je dokazao, ako se tvrdnje dokazuju empirijskim istraživanjem, metoda?
Pošto su konceptualne, tvrdnje se ne "vide". Kako onda znaš da je tvoja tvrdnja točna? Dakle, ateizam je nedosljedan.

Ne razumijem uopće što želiš reći. Što je moja tvrdnja? Ateizam je odbacivanje vjerovanja u boga jer ne postoje dokazi za njegovo postojanje, ne bavi se ateizam dokazivanjem da nešto ne postoji.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 19:51 

dunno je napisao/la:

Svojim prisustvom na ceremoniji de facto odobravaju prevaru, daju joj legitimitet.

I implicitno poručuju da je vjera važnija od činjenica.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 19:53 

zaba1111 je napisao/la:

Evolucija je dokazana u bezbroj primjera i vjernicima to uopće nebi bio problem za prihvatiti kao što je crkva na kraju prihvatila i heliocentrični sustav i teoriju velikog praska, prihvatila bi i evoluciju pod patronatom nekakvog boga, ali je problem što evolucija podrazumijeva da jedinka vrste ima samo jedan život i kad umre da više ne postoji nikad i nigdje, a to se krši sa vašim vjerovanjima u živote poslije smrti, uskrsnuća i to je ono što vjernike muči, a to nije problem evolucije i znanosti što se nekome nešto ne sviđa.

Evolucija je glupost na kvadrat. Nemoguća po zakonima prirode.
Kreacionizam je točan. Znanost je u skladu sa njim, i potvrđuje ga.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 19:55 

dunno je napisao/la:

Svojim prisustvom na ceremoniji de facto odobravaju prevaru, daju joj legitimitet.

A jbmu dunno, pa da odeš u neko afričko pleme, oni te pozovu na feštu uvečer i plešu nekom svom božanstvu, pa nećeš im reći to vam je bezveze. Bar se nadam da nećeš. Pij kokos i smješkaj se. :zubati

1106 of 2558 - 43.24%

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 20:02 

zaba1111 je napisao/la:

Ti si citirao metode koje su ti prihvatljive, po tim tvojim metodama i kriterijima ti vjeruješ u nešto što je tim metodama dokazano kao neistina.
Već ovdje spominjani znanstveni pokus o evoluciji80 000 generacija bakterije) koji je dokazao da ona ne funkcionira po službenim znanstvenim principima, ali da ne širimo temu ako s time nisi upoznat, dovoljno je i ovo da je metodama koje si sam opisao kao pouzdane, dokazano da život nastaje samo iz živog, istim metodama je dokazano da život ne može nastati ni u kakvom obliku i sastavu bilo kakve prajuhe, pred očima ti je za vrijeme korone prikazano i time dokazano da znanstvenici za pare svjesno blebeću, obmanjuju ljude i metodama prisile ih dovode u opasnost.
I ti opet slijepo vjeruješ u takvu znanost. Stoga ti kao takav nisi dobar sugovornik.
Znači mi smo tvoje vjeru vrlo lako rakrinkali, a ti i sva sila znanstvenika plaćenih da nas rakrinkaju to još uvijek niste u stanju.
Tako da gledajući objektivno uvjerljivost je na našoj strani.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 20:02 

dunno je napisao/la:

Ista stvar kao sa svijetlećim kipom gospe u međugorju koju je netko premazao stroncijevim aluminatom

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 20:14 

vjekoslava je napisao/la:
U tome i jest ljepota i umješnost.Napraviti jednu cijev koja sve može.
Što misliš bi li nam bilo lakše da smo okruženi cjievima i napravama još i izvana.

Da čovjek nije nastao evolucijom nego da ga je dizajnirao inteligentni kreator on bi to riješio vrlo jednostavno i sigurno mu se godišnje nebi hranom gušilo 4 tisuće ljudi.

Citat:
To bi nam baš pomoglo u kretanju.

Dobro, bolje se ugušiti nego teže kretat. :neznam

Citat:
Čovjekovo tijelo jest savršeno za uvjete u kojima živimo.

Zdravom čovjeku je savršeno, bolesnome baš i ne.

Govorimo valjda o zdravom čovjeku.
Sve je dobro i imamo izvrstan napredak ali...čovjek ne može napraviti kopiju ljudske šake.Niti jedan dio tijela a da osjeti i bude blizu originalu. Kažem kopiju.
I onda netko prigovara dizajneru da je mogao bolje.

Stvarno istinsko stremljenje istini.

Oduševljena sam tvojom argumentacijom ali nemoj više u tom stilu.
Ljudi imaju na zemlji puno posla. Pokušati sačuvati ovo čudesno što nam je Bog dao.Kopirati ako treba,iznalaziti učinkovite načine protiv bolesti,nejednakosti,gladi,bijede,ratova.

Možda se u toj borbi i osjeti duh.

Preživimo li do tad.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 20:14 

zaba1111 je napisao/la:
Već ovdje spominjani znanstveni pokus o evoluciji80 000 generacija bakterije) koji je dokazao da ona ne funkcionira po službenim znanstvenim principima,

Ako neka teorija ima rupe i greške u tumačenju, znanost će je korigirati, to ne znači da teorija pada u vodu nego da nije potpuna, a to što znanost pokusima otkriva da je nešto drugačije od onoga što se mislilo, nije poraz znanosti nego njena prednost i superiornost u odnosu na religiju. Religija je sama po sebi štetna jer se ne unaprijeđuje, ne propitkuje ništa, ne govori nam ništa novo od onog istog što se bifla zadnjih 2 tisuće godine, religijska društva su društva u kojima se guši sloboda mišljenja u kojima se stagnira i nazaduje, stalno iste cirkularne dogme koje se prodaju kao apsolutna istina bez ikakvih dokaza i usađuju tako da se djeci ispira mozak sa njima od malih nogu, a što je najsmiješnije samim time to znači da ti vjera ovisi o tome gdje si se rodio. Da si se rodio u indiji štovao bi kravu i smijao se pričama o bogu, isusu, raju i paklu.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 20:16 

A jbmu dunno, pa da odeš u neko afričko pleme, oni te pozovu na feštu uvečer i plešu nekom svom božanstvu, pa nećeš im reći to vam je bezveze. Bar se nadam da nećeš. Pij kokos i smješkaj se. :zubati

Nije baš kontekst isti. Ovdje je riječ o istoj religiji.

Ja bih se kladio da ti franjevci idu tamo sa stavom "dobro je da narod vjeruje, nebitno što je sve samo predstava". Nalijetao sam na takve kod nas, u vezi nekih drugih stvari.

Ista stvar kao sa svijetlećim kipom gospe u međugorju koju je netko premazao stroncijevim aluminatom

Na kraju kip "poslan na analizu" s koje se nikada nije vratio - i nikom ništa. Ljudi i dalje masovno vjeruju u ukazanja.

Biskup objavi čitavu knjigu kojom iznosi dokaze kontra - i nikom ništa. Ljudi i dalje masovno vjeruju u ukazanja.

Jer dokazi i činjenice tu ne igraju nikakvu ulogu, kad se emocije i "čudesa" stave u prvi plan. Ako je tako s jednim Međugorjem u 21. stoljeću, tko vjernicima može garantirati da nije tako i sa počecima kršćanstva? Imamo samo jednu stranu priče, svi drugi izvori su gurnuti pod tepih nakon što je kršćanstvo postalo službena religija. Da međugorski kult sutra postane službena religija najmoćnijeg carstva na svijetu, mislite da bi knjige poput Perićevog Ogledala pravde preživjele za 2000 godina? Ne bi, imali bismo samo pro-međugorsku literaturu koju bi međugorćani tumačili kao autentične povijesne izvore.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 20:24 

zaba1111 je napisao/la:
Već ovdje spominjani znanstveni pokus o evoluciji80 000 generacija bakterije) koji je dokazao da ona ne funkcionira po službenim znanstvenim principima,

Ako neka teorija ima rupe i greške u tumačenju, znanost će je korigirati, to ne znači da teorija pada u vodu nego da nije potpuna, a to što znanost pokusima otkriva da je nešto drugačije od onoga što se mislilo, nije poraz znanosti nego njena prednost i superiornost u odnosu na religiju. Religija je sama po sebi štetna jer se ne unaprijeđuje, ne propitkuje ništa, ne govori nam ništa novo od onog istog što se bifla zadnjih 2 tisuće godine, religijska društva su društva u kojima se guši sloboda mišljenja u kojima se stagnira i nazaduje, stalno iste cirkularne dogme koje se prodaju kao apsolutna istina bez ikakvih dokaza i usađuju tako da se djeci ispira mozak sa njima od malih nogu.

Ko kaže da se religija ne propitkuje, čim vi dokažete da je religija obmana, čim stvorite život iz neživog... Ja ću prestati vjerovati.
Znači naše još nije osporeno, vaše je. Vi ipak vjerujete u dokazane besmislice o nastanku života. Samo vam sugeriram da okrenete kormilo, možda bi bolje rezultate dobili da energiju usmjerite u dokazivanje inteligentne kreacije jer ovo dosad vam se pokazalo kao rasipanje para. Ne mogu shvatiti toliku ustrajnost.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 20:30 

zaba1111 je napisao/la:

Ako neka teorija ima rupe i greške u tumačenju, znanost će je korigirati, to ne znači da teorija pada u vodu nego da nije potpuna, a to što znanost pokusima otkriva da je nešto drugačije od onoga što se mislilo, nije poraz znanosti nego njena prednost i superiornost u odnosu na religiju. Religija je sama po sebi štetna jer se ne unaprijeđuje, ne propitkuje ništa, ne govori nam ništa novo od onog istog što se bifla zadnjih 2 tisuće godine, religijska društva su društva u kojima se guši sloboda mišljenja u kojima se stagnira i nazaduje, stalno iste cirkularne dogme koje se prodaju kao apsolutna istina bez ikakvih dokaza i usađuju tako da se djeci ispira mozak sa njima od malih nogu.

Vjera je plod religije.
Kao takva daje nadu,hrabrost,potiče,daje odgovore, smiruje,ublažava bol,potiče ljubav i praštanje.
Otkriva smisao postojanja.
Ispituje i raste kroz sumnju.Ima plodove.
Naravno, ako je istinska.

Ateizam je isto vjera.Daje sumnju bez ploda.Ustrašeno negira i vidljivo i vodi se onom ako ja ne znam onda i ne postoji to što ja ne poznajem.
Kao da nam slijepac oštro negira postojanje boja, ne samom sebi već onima koji ih vide.

Oni to ne rade. Jer nam vjeruju.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 20:31 

zaba1111 je napisao/la:
Ko kaže da se religija ne propitkuje, čim vi dokažete da je religija obmana, čim stvorite život iz neživog... Ja ću prestati vjerovati.

Što to religija propituje od svojih dogmi? Čuj ove gluposti netko mu mora stvorit život da bi se on uvjerio da ga nije stvorio bog, a bog je inače svemoćno biće miljardu puta složenije od života kojeg poznajemo i po toj istoj vjeri takav nadnaravni život beskonačno složeniji i moćniji nije stvorio nitko. :neznam
I kako to po vama funkcionira, transcedentalno biće zamisli što želi stvoriti, pucketa prstom i iz ničega odmah stvori složene strukture? To je realno, a postepen razvoj života iz složenijeg u kompleksni oblik je glupost.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 20:39 

vjekoslava je napisao/la:
Vjera je plod religije.

Vjera je i naša sigurnost da postoji nešto što ne opažamo svojim čulima.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2023, 20:50 

dunno je napisao/la:

Na kraju kip "poslan na analizu" s koje se nikada nije vratio - i nikom ništa. Ljudi i dalje masovno vjeruju u ukazanja.

Biskup objavi čitavu knjigu kojom iznosi dokaze kontra - i nikom ništa. Ljudi i dalje masovno vjeruju u ukazanja.

Jer dokazi i činjenice tu ne igraju nikakvu ulogu, kad se emocije i "čudesa" stave u prvi plan. Ako je tako s jednim Međugorjem u 21. stoljeću, tko vjernicima može garantirati da nije tako i sa počecima kršćanstva? Imamo samo jednu stranu priče, svi drugi izvori su gurnuti pod tepih nakon što je kršćanstvo postalo službena religija. Da međugorski kult sutra postane službena religija najmoćnijeg carstva na svijetu, mislite da bi knjige poput Perićevog Ogledala pravde preživjele za 2000 godina? Ne bi, imali bismo samo pro-međugorsku literaturu koju bi međugorćani tumačili kao autentične povijesne izvore.

Religija je najvjerojatnije i nastala kad je prvi prevarant naišao na prvog naivca kako kažu, a to što vjernici ne da se ne bave tim otvorenim lažima nego bi željeli da su istina i što takve ne prokazuju nego ih štite samo govore da su totalno iracionalni u svojim vjerovanjima, a kad vjeruješ u nešto jer si iracionalan onda si automatski izgubio debatu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 337 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: