HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 svi 2025, 06:30.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 660 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 27  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vareš
PostPostano: 04 stu 2010, 11:13 

Bobovac je napisao/la:
Bal-i-ja je napisao/la:
Predivna stvar jos samo kad bi i nas nekako uvalili u tu kombinaciju i mislim da bi to mogao biti temelj zajednistva i ako nista oficijelni drzavni praznik

Pa imate vi 21. svibnja, kada obilježavate dan oslobođenja Bobovca 1463 godine, kada se na lokaciji za koju se pretpostavlja da su ostaci mezarja poginulih osloboditelja-šehita klanja uz predstavnike IZ.

Jel ovo ozbiljno il zeza??
I stvarno treba pozvat i muslimane nek mole za domovinu, a ponajprije za oprost zbog suradnje s Turcima.
To bi se trebalo uredit ko državni blagdan.
Inače slike su jako ljepe.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2010, 21:43 

Prigorac je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Pa imate vi 21. svibnja, kada obilježavate dan oslobođenja Bobovca 1463 godine, kada se na lokaciji za koju se pretpostavlja da su ostaci mezarja poginulih osloboditelja-šehita klanja uz predstavnike IZ.

Jel ovo ozbiljno il zeza??
I stvarno treba pozvat i muslimane nek mole za domovinu, a ponajprije za oprost zbog suradnje s Turcima.
To bi se trebalo uredit ko državni blagdan.
Inače slike su jako ljepe.

mislim da je šala, al nije daleko od toga. kad kažem šala, mislim da nije službeni praznik

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 04 stu 2010, 22:08 

Dakako da nije službeni praznik ali prije nekoliko godina sam gledao na TV da muslimani taj dan, na toj lokaciji (tzv Šehitluk) klanjaju nešto, u spomen na pale "osloboditelje".
Uostalom, evo što i sami muslimani kažu:

DOVA NA ŠEHITLUCIMA POD BOBOVCEM

Na Bobovcu postoje dva šehitluka. Jedan je iznad Bobovca, na mjestu zvanom Meterizi, a drugi je ispod Bobovca, na Sastavcima...
Nekada su se ovdje nalazile kubúre s nišanima različitih oblika, a danas, nakon skoro pedeset godina, što prestankom postojanja tog dovišta, što zbog zuba vremena ili nesavjesnog odnosa pojedinaca koji su među kuburama napravili krečanu, više nema nema nijednog nišana. Jedna glava nišana, koja se dugo pomicala po livadi, prenesena je u mezarje Poljane kako bi bila sačuvana. Posljednjih nekoliko godina nekolicina vjernika entuzijasta iz sela Mijekovići i Dragovići, na čelu sa svojim imamom Rasim-ef. Gljivom, dolazi na šehitluke i uči dovu.
Imami medžlisa IZ Kakanj su prošle godine, zajedno s imamima medžlisa IZ Kakanj i Vareš, te te džematlijama s prostora navedenih medžlisa, održali prigodan program uz podne-namaz, proučen je i kelime-i- tewhid, akraću prigodnu poruku uputio je glavni imam Medžlisa IZ Vareš prof. Sadžid ef-Ramić i gl. imam Medžlisa IZ Kakanj.

OKRUGLI STO «SULTAN MEHMED FATIH»

Dolaskom sultana Mehmeda Fatiha u Bosnu, a s njim i velikog broja intelektualaca raznih profila, te zanatlija, građevinaca... nastaje novi period na našem tlu... Njegova posebna zasluga je da nas je Allah, dž.š., preko njega, počastio islamom.

http://www.medzlisizkakanj.com/Aktivnos ... index.html

Vrh

PostPostano: 05 stu 2010, 02:21 

Bobovac je napisao/la:
Dakako da nije službeni praznik ali prije nekoliko godina sam gledao na TV da muslimani taj dan, na toj lokaciji (tzv Šehitluk) klanjaju nešto, u spomen na pale "osloboditelje".
Uostalom, evo što i sami muslimani kažu:

DOVA NA ŠEHITLUCIMA POD BOBOVCEM

Na Bobovcu postoje dva šehitluka. Jedan je iznad Bobovca, na mjestu zvanom Meterizi, a drugi je ispod Bobovca, na Sastavcima...
Nekada su se ovdje nalazile kubúre s nišanima različitih oblika, a danas, nakon skoro pedeset godina, što prestankom postojanja tog dovišta, što zbog zuba vremena ili nesavjesnog odnosa pojedinaca koji su među kuburama napravili krečanu, više nema nema nijednog nišana. Jedna glava nišana, koja se dugo pomicala po livadi, prenesena je u mezarje Poljane kako bi bila sačuvana. Posljednjih nekoliko godina nekolicina vjernika entuzijasta iz sela Mijekovići i Dragovići, na čelu sa svojim imamom Rasim-ef. Gljivom, dolazi na šehitluke i uči dovu.
Imami medžlisa IZ Kakanj su prošle godine, zajedno s imamima medžlisa IZ Kakanj i Vareš, te te džematlijama s prostora navedenih medžlisa, održali prigodan program uz podne-namaz, proučen je i kelime-i- tewhid, akraću prigodnu poruku uputio je glavni imam Medžlisa IZ Vareš prof. Sadžid ef-Ramić i gl. imam Medžlisa IZ Kakanj.

OKRUGLI STO «SULTAN MEHMED FATIH»

Dolaskom sultana Mehmeda Fatiha u Bosnu, a s njim i velikog broja intelektualaca raznih profila, te zanatlija, građevinaca... nastaje novi period na našem tlu... Njegova posebna zasluga je da nas je Allah, dž.š., preko njega, počastio islamom.

http://www.medzlisizkakanj.com/Aktivnos ... index.html

Dobar je ovaj Bobovac da njega nema ja nebi znao sta ove moje balije rade
e jesu blentavi velahavle
Ima stvarno budala u svakom narodu al ove moje balije prednjace ili to ja ovdje vidim moracu usitnit sa dolascima svasta cete me ubjedit jos cu glasat za treci
salim se svakako eto moj Bobovac sto nam treba citava BIH normalno sa svim narodima da ne dozvolimo ovim balijama da prave gluposti kuzis

Vrh

PostPostano: 05 stu 2010, 09:05 

Bal-i-ja je napisao/la:
Dobar je ovaj Bobovac da njega nema ja nebi znao sta ove moje balije rade
e jesu blentavi velahavle
Ima stvarno budala u svakom narodu al ove moje balije prednjace ili to ja ovdje vidim moracu usitnit sa dolascima svasta cete me ubjedit jos cu glasat za treci
salim se svakako eto moj Bobovac sto nam treba citava BIH normalno sa svim narodima da ne dozvolimo ovim balijama da prave gluposti kuzis

Odakle si ti majka te rodila? :zubati

@ Bobovac

ma kod svakog naroda ima budala. ja sam jedno vrijeme živio u drvaru. kaže moj stari da je u drvaru bilo ljudi iz 50 općina u BiH i da je iz svake došla po jedna budala eto ti 50 budala. u pravu je naš dane kad kaže da treba istjecati pozitivne primjere, ali svakako treba podvući crtu ispod koje se ne ide.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 12 stu 2010, 23:03 

Evo bas sam u Rimu u Domu hrvatskih hodocasnika blazeni Ivan Merz upoznao jednog gospodina vareskog podrijetla, iz zupe Borovica, ali ovdje je vec preko dvadeset godina (od prije rata). :palacgore1
Bistar, jednostavan i simpatican covjek.

Zna li ga tko mozda, Bobovac, Granicar?

Vrh

PostPostano: 24 stu 2010, 19:29 

Ponovno pljačke hrvatskih kuća u vareškim selima!!!
I nakon 15 g. redovito pred Božić nastavlja se maltretiranje hrvatskog puka u općini Vareš. Ovoga puta opljačkano je 16 kuća u selu Borovica. Mislimo da je vrijeme tome stati u kraj!

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 24 stu 2010, 19:38 

Graničar Jozo je napisao/la:
I nakon 15 g. redovito pred Božić nastavlja se maltretiranje hrvatskog puka u općini Vareš. Ovoga puta opljačkano je 16 kuća u selu Borovica. Mislimo da je vrijeme tome stati u kraj!

Upravo pročito na vareškoj facebook grupi.

Vrh

PostPostano: 24 stu 2010, 19:55 

MRSHO je napisao/la:

Upravo pročito na vareškoj facebook grupi.

i ja isto :zubati

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 25 stu 2010, 22:08 

http://www.youtube.com/watch?v=QnTiPmq6N1U

na ovom linku možete pogledati fotke vareša kroz spot thompsonove pjesme moj grad službene himne udruge Hrvata Vareša "Kraljevski grad Bobovac"

Vrh

PostPostano: 26 stu 2010, 09:59 

Iz novog broja Bobovca

Citat:
IZMEĐU DVA BROJA

Nadohvat 19. obljetnice pada Vukovara, na bivšem poljoprivrednom dobru "Ovčara" gdje je počinjen najveći zločin pri agresiji na Republiku Hrvatsku – pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi 20. studenog 1991. ondje su likvidirali 200 civila i vojnika, većinom ranjenika iz vukovarske bolnice, i potom ih bacili u masovnu grobnicu – začule su se ove riječi:

"Ovdje sam danas da se poklonim žrtvama i namjera mi je odati im počast. Ovdje sam da, poklanjajući se žrtvama, još jednom uputim riječ isprike, da iskažem žaljenje i stvorim mogućnost da Srbija i Hrvatska okrenu novu stranicu povijesti".

Izgovorio ih je predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, a u Vukovaru ga je dočekao hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Ta je povijesna gesta, o kojoj su izvijestili i svjetski mediji, naišla na različite reakcije kako u Hrvatskoj, tako i Srbiji, ali sve je ipak proteklo civilizirano i bez prosvjeda. Jedino su vukovarske majke koje još tragaju za tijelima svojih sinova – iz tog razloga – okrenule leđa srbijanskom predsjedniku, u vrijeme dok je polagao vijenac i palio svijeću za žrtve.

A nekoliko dana ranije novoizabrani bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u srbijanskim se medijima ispričao nedužnim žrtvama zločinâ koje su tijekom rata počinili pripadnici Armije BiH. I to je izazvalo oprečne reakcije, naročito u BiH, a neke bošnjačke udruge ispriku su odmah osudile smatrajući je nepotrebnom te ističući da se s bošnjačke strane besmisleno ispričavati bilo kome. Profesor Fakulteta političkih nauka prof. dr. Nijaz Duraković bio je jedan od glasnijih kritizera tog postupka:

"Mali Izetbegović, očigledno, želi postati veliki državnik. Nitko ne spori njegovo pravo da to izjavi, samo to je malo, rekao bih, ishitreno i degutantno. To je na određeni način kopiranje, naročito Ive Josipovića, i dijelom Borisa Tadića. Naravno, on nije format tog državnika kao što su ovi."

Bilo je i nešto umjerenijih stajališta, ali se i kroz njih nastojalo relativizirati istup tek izabranog člana Predsjedništva. Ustvrdilo se kako je jednostavno došla neka sezona ispričavanja pa se Izetbegović mlađi nepozvan požurio uklopiti u taj trend.

Postavlja se, dakako, pitanje koliko su te isprike iskrene. Jesu li dovoljne? Može li se učiniti više da zločince dostigne pravda? Mogu li ti lideri potaknuti ijednoga "običnog" vojnika ili pak slučajnog svjedoka da otkrije mjesto gdje su nedostojno odbačena ljudska tijela!? Takvi mirno šeću ovom zemljom još uvijek zadojeni mišlju da o tuđoj pogibelji treba šutjeti i da time čine pravu stvar. Mi na vareškom području imamo primjere takvog ponašanja i baš se podudarilo da u ovom broju donosimo opominjući prilog iz Borovice o zločinu koji je još uvijek zataškan. Imamo i nekažnjene egzekucije zarobljenih vojnika HVO-a na Perunu i Planinici, imamo Kopijare koji su prvi uništeni do temelja... Zasad ostaje samo nada da ratni zločin ne zastarijeva!

Spomenute su isprike potisnule u drugi plan kalkulacije oko uspostave vlasti u BiH, a splasnulo je i negodovanje oko izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva. No, da ulog u njega kao "Hrvata po službenoj dužnosti" može biti i isplativ pokazuje dosjetljiv primjer jednoga 75-godišnjeg prosjaka koji je sjeo na trg u Posušju i na papiru pokraj sebe napisao: "Baci marku ako Željko Komšić nije tvoj predsjednik". Hercegovački portali prenose kako je za manje od tri sata prikupio više od 1000 maraka.

Ono što je nama zanimljivo primijetiti, neslužbeno, hrvatski je član Predsjedništva poslao vijenac o 17. obljetnici masakra u Stupnom Dolu, ali za hrvatske stradalnike u Varešu nije.

U Sarajevu se događa slučaj koji potiče na novo preispitivanje multietničnosti i statusa Hrvata-katolika u glavnom gradu. Općinski sud u Sarajevu donio je rješenje kojim će 17. studenog dio rezidencije kardinala Vinka Puljića biti vraćen nositelju stanarskog prava nad tim prostorom. U prijevodu, kardinal Puljić treba biti deložiran. Zanimljivo, dosad se o tome nije oglasio nijedan od tzv. zaštitnika hrvatskih nacionalnih interesa, a situaciju je iskoristio pa mu se jedini obratio – Željko Komšić.

Trgnuo se još vijećnik Gradskog vijeća Sarajeva Gradimir Gojer uputivši otvoreno pismo gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu u kom iznosi tvrdnju da se u glavnom gradu BiH vrši sustavni progon katolika, te zatražio od Behmena da sa službama Grada Sarajeva napravi ozbiljnu analizu "nestajanja katolika s teritorija grada Sarajeva".

"Nastavi li se ovakav progon katolika u Sarajevu, bojim se što će biti od zajedničkog života u državi BiH... Ne nestaje samo katoličanstvo u biološkom smislu iz Sarajeva i BiH, ovdje se radi o sustavnom udaru na drugo i drugačije u bosanskohercegovačkoj metropoli", upozorio je Gojer i javno zapitao što će biti s ostalim katolicima u Sarajevu i BiH kad je sudbina "vrhovnog duhovnog pastira katoličkog puka dovedena do takve sramotne razine".

Kardinal je Puljić u izjavi za sarajevsku TV1 najavio da će osobno stati na prag i suprotstaviti se deložaciji…

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 02 vel 2011, 11:05 

vareška idila :palacgore1

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 02 vel 2011, 11:43 

Malo panorame

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 02 vel 2011, 19:37 

Kako stojimo s udjelom stanovništva u Varešu? Ima li povratnika? Ima li grad iznad 3-4000 stanovnika? Kako stojimo u općini?

Ajmo, pivajte :D

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata

Vrh

PostPostano: 03 vel 2011, 02:38 

Bog-i-Hrvati je napisao/la:
Kako stojimo s udjelom stanovništva u Varešu? Ima li povratnika? Ima li grad iznad 3-4000 stanovnika? Kako stojimo u općini?

Pogledaj ovo je za mene jedna vrijedna informacija.
http://www.posavski-obzor.info/zanimljivosti/hrvati-varesa-i-kraljeve-sutjeske-danas

Vrh

PostPostano: 03 vel 2011, 12:07 

u varešu se za vrijeme jugoslavije pivalo Ustani bane, a kad je jugoslavija propala Padaj silo i nepravdo. Mi smo vaza bili kontra i žalili za prošlim vremenima. Čujem da i muslimani sad pjevaju himnu HVO-u. :zubati

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 03 vel 2011, 12:15 

u varešu se za vrijeme jugoslavije pivalo Ustani bane, a kad je jugoslavija propala Padaj silo i nepravdo. Mi smo vaza bili kontra i žalili za prošlim vremenima. Čujem da i muslimani sad pjevaju himnu HVO-u. :zubati

Pivaj ti kako stojimo u gradu i općini :D

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata

Vrh

PostPostano: 04 vel 2011, 09:24 

U samom gradu jako dobro, al općina kvari prosjek. :zubati

Ma nije loše kad se uzme u obzir da i muslimani iz vareša iseljavaju. S jedne strane je to i prilika, a s druge strane je omča oko vrata. Vareš je ekonomski propao. čovječe, pa policiju su nam izmjestili u Olovo, sud u Visoko...

Ali ono što me veseli je gradnja doma za nezbrinutu djecu u okviru Crkve. Trebalo bi to malo medijski eksponirati.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 05 vel 2011, 02:25 

Ma nije loše kad se uzme u obzir da i muslimani iz vareša iseljavaju. S jedne strane je to i prilika, a s druge strane je omča oko vrata. Vareš je ekonomski propao. čovječe, pa policiju su nam izmjestili u Olovo, sud u Visoko...

Ali ono što me veseli je gradnja doma za nezbrinutu djecu u okviru Crkve. Trebalo bi to malo medijski eksponirati.

Ima li na vidiku kakvih investicija u privredu da se ljudi zaposljavaju. Gradi li se tamo ista, kakvi su putevi, nisam bio u Varesu 25 godina. Iz onog snimka gore mi se cini da se u samom gradu nije puno izmjenilo.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2011, 22:07 

Old Fridolin je napisao/la:

Ima li na vidiku kakvih investicija u privredu da se ljudi zaposljavaju. Gradi li se tamo ista, kakvi su putevi, nisam bio u Varesu 25 godina. Iz onog snimka gore mi se cini da se u samom gradu nije puno izmjenilo.

gospodarstvo o bodova. zadnje nešto značajnije je bilo otvaranje kamenoloma BB Amfibolit, ali to je čini mi se išlo nekim političkim vodama. Od koncesije grad Vareš nije dobio ni feninga. Bar se tako priča. Nešto malo radi Tvornica Rezervnih Dijelova (kupili talijani) i to je to. Malo privatluka i eto ti. Imaš par stranica/postova unazad o gospodarstvu. U varešu ti se u zadnje vrijeme znaju snimati filmovi jer sve propada pa se dobiju neke posebne filmske scene.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 08 vel 2011, 15:36 

Nešto na čemu su nam mnogi zavidni

slika

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2011, 13:02 

Povratnici u Vareš (od 7:52)

Vrh

PostPostano: 07 tra 2011, 05:31 

DarthCroat je napisao/la:
Bal-i-ja je napisao/la:

ja znam da su tebi iskljucivi krivci ArBih ali nazalost si daltonista tj gledas sve crnobjelo
Tesko je sa nekim takvim diskutovati o bilo cemu jer su iskljucivi krivci na drugoj strani
Nisi samokritican a to nije dobro ni u obicnom zivotu imaces problema sa zenom :zubati

Ja samo govorim o situaciji u gradu,bez da nagađam tko je kriv a tko ne.
Činjenica je,dok su se svugdje drugdje Hrvati i muslimani klali u Varešu je dosta dugo bila mirna situacija bez međunacionalne napetosti.

Ovdje govorim isključivo o vareškom HVO-u,jer dok su muslimane tjerali iz kuća primjerice u Kiseljaku ili Hrvate u Zenici i Kaknju,vareška lokalna vlast se skrbila za sve svoje građane bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Možda smo i mi trebali iz kuća i stanova protjerati muslimane i u njih naseliti kakanjske izbjegle Hrvate.
Čak mislim da nam je to bila velika greška,jer mi budale se riješili Kakanjaca i od onih agresivnih mi branili naše vareške muslimane a da smo napravili isto ono što i Kiseljačani,pa u muslimanske kuće i stanove naselili izbjegle Hrvate,možda bi se Vareš i odbranio.

Bilo je takvih zahtjeva od kakanjskog HVO-a,a mislim da je onaj Pičkara bio baš poput njegovog nadimka jer je to odbio.
Posto vidim da pises,kulturno,uljudno demi reci jesil iz Varesa..

Vrh

PostPostano: 30 svi 2011, 10:31 

http://youtu.be/QnTiPmq6N1U

Vrh

PostPostano: 16 lip 2011, 10:56 

jel istina da je Vares jedini grad na Balkanu gdje istom cestom moras i unic i izac iz grada?

:HercegBosanac

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 660 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 27  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: