HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 tra 2025, 13:49.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 660 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 27  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vareš
PostPostano: 01 srp 2010, 08:04 

DarthCroat je napisao/la:
Apostol je napisao/la:

1997. godina - u SDP - u je barem polovica Hrvata izabranih. Godinama SDP ima podršku vareških Hrvata.

To su Hrvati kao što je i Željko Komšić Hrvat a pored takvih Hrvata uopće nam nisu niti potrebni drugi neprijatelji.

Najobičnije jugokomunjare koje su glasovale za Nijaza Durakovića pa je na prvim višestranačkim Vareš bio jedan od samo 4 grada u BiH gdje su pobjedile komunjare,koliko se sjećam.

zanimljivo je to. Vareš je godinama bio označen kao ustaški grad u bivšoj jugi, jer je netko pokušao antetat na Tita. Tako da je Vareš sve sam izgradio bez donacija iz saveznih fondova. A eto na prvim višestranačkim izborima dobije SDP. Ovo mi ne ide u glavu.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 01 srp 2010, 08:57 

Graničar Jozo je napisao/la:

To su Hrvati kao što je i Željko Komšić Hrvat a pored takvih Hrvata uopće nam nisu niti potrebni drugi neprijatelji.

Najobičnije jugokomunjare koje su glasovale za Nijaza Durakovića pa je na prvim višestranačkim Vareš bio jedan od samo 4 grada u BiH gdje su pobjedile komunjare,koliko se sjećam.

zanimljivo je to. Vareš je godinama bio označen kao ustaški grad u bivšoj jugi, jer je netko pokušao antetat na Tita. Tako da je Vareš sve sam izgradio bez donacija iz saveznih fondova. A eto na prvim višestranačkim izborima dobije SDP. Ovo mi ne ide u glavu.

A čuj, vremena se mijenjaju.
Na početku je Vareš vjerojatno i bio "ustaški" gradić, ali jugo-preodgoj i slično...
Ne treba zaboraviti, da je u općini bilo 40% Hrvata, 30% muslimana i 20 % Srba.
Tako da ....

Vrh

PostPostano: 01 srp 2010, 09:57 

Ceha je napisao/la:

Na početku je Vareš vjerojatno i bio "ustaški" gradić, ali jugo-preodgoj i slično...
Tako da ....

ma je. al u vareš se slilo dosta svijeta sa strane. srba, crnogoraca, a dosta je bilo i hercegovaca. industrija je činila čuda. pa i meni je jedan djed došao iz mrkonjić grada, a drugi je autohtoni potočanin

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 01 srp 2010, 11:19 

Zato sto je Vareski kraj rudarski kraj, a poznato je da su rudari kao radnicka klasa i cesto sirotinja, uvijek naginjali komunistima, zbog poznatih razloga (socijalisticke ideje).

Samo zbog toga.

Vrh

PostPostano: 01 srp 2010, 12:40 

Ceha je napisao/la:
Tako da ....

ma je. al u vareš se slilo dosta svijeta sa strane. srba, crnogoraca, a dosta je bilo i hercegovaca. industrija je činila čuda. pa i meni je jedan djed došao iz mrkonjić grada, a drugi je autohtoni potočanin

Ne znam. To je jedina hrvatska općina u kojoj je prije rata pobijedio SDP

Vrh

PostPostano: 01 srp 2010, 12:41 

Crni bombarder je napisao/la:

Zato sto je Vareski kraj rudarski kraj, a poznato je da su rudari kao radnicka klasa i cesto sirotinja, uvijek naginjali komunistima, zbog poznatih razloga (socijalisticke ideje).

Samo zbog toga.

To ima smisla

Vrh

PostPostano: 01 srp 2010, 13:06 

Ceha je napisao/la:

Samo zbog toga.

To ima smisla

ok. to ima slmisla na prvi pogled, ali vareški svijet nije bio sirotinja zbog rudarstva. Pričalo se nakon pada vareša, odnosno za vrijeme pljačke po varešu, kao šta ovi varešani sve nemaju u kućama. dosta je vareškog svijeta bilo školovano. što po sarajevu, što po zagrebu. možda je odnos naroda bio takav da nitko nikog nije ugrožavao pa je bilo svejedno.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 02 srp 2010, 11:43 

Tacno, vareski narod nikada nije bio sirotinja, bar koliko ja znam, ali nekako prije rata (u tih par godina, negdje s kraja osamdesetih) pojavila se i glad medju obicnom radnickom klasom, stariji ce se sigurno sjetiti da je Vares prvi grad u kojem su rudari izjavili da su gladni, u ono vrijeme raspada Jugoslavije i opce krize, radnicka klasa je bila siromasna.. ali nije to, vec kazem da je radnicka klasa uvijek bila za komuniste, pa Husinski rudari su cuveni komunisti, a koliko ja znam Husino je hrvatsko selo.

A da je Vares `93 napadnut uglavnom zbog pljacke, poznato je odavno, u ratu je Vares bio krcat svim i svacim. To su znali i muslimani, Visoko i Breza su se hranili u Varesu, sverc je cvjetao, znali su oni dobro koliko je Vares bogat i da ce im se isplatiti napad. Nisu slucajno muslimanski vojnici cak iz zvornickog kraja dolazili "oslobadjati" Vares, sveopca pljacka pa su se svi htjeli okoristiti.

Vrh

PostPostano: 02 srp 2010, 12:57 

Tacno, vareski narod nikada nije bio sirotinja, bar koliko ja znam, ali nekako prije rata (u tih par godina, negdje s kraja osamdesetih) pojavila se i glad medju obicnom radnickom klasom, stariji ce se sigurno sjetiti da je Vares prvi grad u kojem su rudari izjavili da su gladni, u ono vrijeme raspada Jugoslavije i opce krize, radnicka klasa je bila siromasna.. ali nije to, vec kazem da je radnicka klasa uvijek bila za komuniste, pa Husinski rudari su cuveni komunisti, a koliko ja znam Husino je hrvatsko selo.

A da je Vares `93 napadnut uglavnom zbog pljacke, poznato je odavno, u ratu je Vares bio krcat svim i svacim. To su znali i muslimani, Visoko i Breza su se hranili u Varesu, sverc je cvjetao, znali su oni dobro koliko je Vares bogat i da ce im se isplatiti napad. Nisu slucajno muslimanski vojnici cak iz zvornickog kraja dolazili "oslobadjati" Vares, sveopca pljacka pa su se svi htjeli okoristiti.

Žalosna istina

Vrh

PostPostano: 02 srp 2010, 13:17 

ako je ovo podebljano istina onda smo imali najšugavije vodstvo na svijetu. ja se sjećam da sam za kruh stajao satima pred pekarom da ga kupim. A kada smo tražili malo goriva da uspijemo izvući auto iz Vareša rekli su nam da nema goriva. Kasnije je stari vidio da je na EP-ovoj pupmi puštano gorivo da samo teče kako ne bi muslimani imali koristi. Bezveze. A kod srba na Brgulama 2 l 20 tadašnjih maraka.

A jedan pod razloga zašto je tada vareš bio pun je i zimnica koja se spremila.

Al ovo je baza. Kad je mater srela lika koji nam je u stanu ovaj joj je rekao da joj nije zatekao zeleni usisivač i još nekih stvari. :smijeh

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 03 srp 2010, 01:15 

ako je ovo podebljano istina onda smo imali najšugavije vodstvo na svijetu. ja se sjećam da sam za kruh stajao satima pred pekarom da ga kupim. A kada smo tražili malo goriva da uspijemo izvući auto iz Vareša rekli su nam da nema goriva. Kasnije je stari vidio da je na EP-ovoj pupmi puštano gorivo da samo teče kako ne bi muslimani imali koristi. Bezveze. A kod srba na Brgulama 2 l 20 tadašnjih maraka.

A jedan pod razloga zašto je tada vareš bio pun je i zimnica koja se spremila.

Al ovo je baza. Kad je mater srela lika koji nam je u stanu ovaj joj je rekao da joj nije zatekao zeleni usisivač i još nekih stvari. :smijeh

Pa je Vareš bio krcat,ali HVO je zapalio neka skladišta da ne padne u muslimanske ruke.Soca je bila dupke puna brašna a hotel u Ponikvama alkohola i cigara.
Na par dana prije pada Vareša,Caritas je djelio one velike kante od 20l pune hrane a Crveni križ pakete.

Vrh

PostPostano: 03 srp 2010, 01:21 

Ocami vi ste toga imali u izobilju od oruzija do hrane alkohola i cigara a kod nas alijabalija nista dobro smo opstali ikako
Al eto prezivilo se i to

Vrh

PostPostano: 03 srp 2010, 01:58 

Bal-i-ja je napisao/la:
Ocami vi ste toga imali u izobilju od oruzija do hrane alkohola i cigara a kod nas alijabalija nista dobro smo opstali ikako
Al eto prezivilo se i to

Pa vjerovao ili ne,sve to isto imali su i vareški muslimani i Srbi,gotov sve do dva tjedna prije pada Vareša i nemilih događaja.

Vareš je uspjeo održati mir sve do kraja listopada 93 god. a vareški HVO nije djelio građane po nacionalnom ključu,niti je bilo šikaniranja građana druge nacionalnosti sve do samog kraja,početka napada ARBiH na hrvatska sela i poslije zločina u Stupnom Dolu.

Samim time što je Vareš bio oaza mira pune dvije godine dok je svuda naokolo bjesnio rat,dovoljno govori o samom Varešu.

Ah da,Caritas takođe nije gledao vjeroispovjest i naciju onih kojima je djelio pomoć,što se za Merhamet ne može reći.Uostalom pitaj vareške muslimane.

Vrh

PostPostano: 03 srp 2010, 02:21 

Bal-i-ja je napisao/la:
Al eto prezivilo se i to

Pa vjerovao ili ne,sve to isto imali su i vareški muslimani i Srbi,gotov sve do dva tjedna prije pada Vareša i nemilih događaja.

Vareš je uspjeo održati mir sve do kraja listopada 93 god. a vareški HVO nije djelio građane po nacionalnom ključu,niti je bilo šikaniranja građana druge nacionalnosti sve do samog kraja,početka napada ARBiH na hrvatska sela i poslije zločina u Stupnom Dolu.

Samim time što je Vareš bio oaza mira pune dvije godine dok je svuda naokolo bjesnio rat,dovoljno govori o samom Varešu.

Ah da,Caritas takođe nije gledao vjeroispovjest i naciju onih kojima je djelio pomoć,što se za Merhamet ne može reći.Uostalom pitaj vareške muslimane.

ja znam da su tebi iskljucivi krivci ArBih ali nazalost si daltonista tj gledas sve crnobjelo
Tesko je sa nekim takvim diskutovati o bilo cemu jer su iskljucivi krivci na drugoj strani
Nisi samokritican a to nije dobro ni u obicnom zivotu imaces problema sa zenom :zubati

Vrh

PostPostano: 03 srp 2010, 03:13 

Bal-i-ja je napisao/la:

ja znam da su tebi iskljucivi krivci ArBih ali nazalost si daltonista tj gledas sve crnobjelo
Tesko je sa nekim takvim diskutovati o bilo cemu jer su iskljucivi krivci na drugoj strani
Nisi samokritican a to nije dobro ni u obicnom zivotu imaces problema sa zenom :zubati

Ja samo govorim o situaciji u gradu,bez da nagađam tko je kriv a tko ne.
Činjenica je,dok su se svugdje drugdje Hrvati i muslimani klali u Varešu je dosta dugo bila mirna situacija bez međunacionalne napetosti.

Ovdje govorim isključivo o vareškom HVO-u,jer dok su muslimane tjerali iz kuća primjerice u Kiseljaku ili Hrvate u Zenici i Kaknju,vareška lokalna vlast se skrbila za sve svoje građane bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Možda smo i mi trebali iz kuća i stanova protjerati muslimane i u njih naseliti kakanjske izbjegle Hrvate.
Čak mislim da nam je to bila velika greška,jer mi budale se riješili Kakanjaca i od onih agresivnih mi branili naše vareške muslimane a da smo napravili isto ono što i Kiseljačani,pa u muslimanske kuće i stanove naselili izbjegle Hrvate,možda bi se Vareš i odbranio.

Bilo je takvih zahtjeva od kakanjskog HVO-a,a mislim da je onaj Pičkara bio baš poput njegovog nadimka jer je to odbio.

Vrh

PostPostano: 03 srp 2010, 07:07 

Bal-i-ja je napisao/la:
Al eto prezivilo se i to

Oružja ste vi (barem u Središnjoj Bosni) imali mnogo, mnogo više. A sad zašto je to tako bilo, zašto su hrvati Središnje Bosne bili naoružani svega 30% od stvarnih mogućnosti, zašto oružja za nas nije bilo a za svakoga se našla puška čim bi izišli iz Sr. Bosne, te koji su to hrvati u jeku najžešćeg hrv-muslimanskog sukoba prodavali muslimanima oružje i streljivo, e to je jedna druga priča i druga sramota.

Vrh

PostPostano: 05 srp 2010, 00:02 

Bobovac je napisao/la:
Bal-i-ja je napisao/la:
Al eto prezivilo se i to

Oružja ste vi (barem u Središnjoj Bosni) imali mnogo, mnogo više. A sad zašto je to tako bilo, zašto su hrvati Središnje Bosne bili naoružani svega 30% od stvarnih mogućnosti, zašto oružja za nas nije bilo a za svakoga se našla puška čim bi izišli iz Sr. Bosne, te koji su to hrvati u jeku najžešćeg hrv-muslimanskog sukoba prodavali muslimanima oružje i streljivo, e to je jedna druga priča i druga sramota.

Suplja prica sve je dolazilo preko HVO tj iz Hrvatske ,a da je bilo sverca ko i svugdje zakon ponude i potraznje
Da je sukob arbih i hvo potrajao jos godinu dana mi bi goloruki jurisali od gladi samo da izadjemo iz tamnog vilajeta zato
mojne supljaka meni je srednjobosanskih hrvata najvise zao jer su najvise nadrljali od balija ali osim izuzetaka vecina Bosnjackog stanovnistva je bukvalno gladovala i samo budala je mogla zapocet rat sa Bosnjacke strane kako vi kazete jer to ama ni jednog trenutka nije odgovaralo arbih nego naprotiv to je vens ovenov plan gdje su hrvati u svom trecem ali tamo nema kakanjaca i varesaka nisu nikad ni bili planirani kao ni sad u novom trecem za njih je napravljeno bobanovo suskovo itd nemoj da se lazemo nismo djeca.Reci mi ti kao Varesak ili kakanjac nebitno kako ti vidis buducnost srednje bosne osim iseljavanja

Vrh

PostPostano: 05 srp 2010, 00:51 

Oni koji vole ,,multietniĆnost'' vjerojatno će ostati a kojima je pun k..ac tih multietničkih licemjernih sranja,vjerojatno će se odseliti.

Ja ne vidim nikakvu budućnost Bosne a pogotovu srednje bila ona multietniĆka ili jednonacionalna,te smatram da niti jedan normalan roditelj ne bi želio da mu djete odrasta u takvom okruženju,nego bi ako ima bilo kakvu mogućnost odselio se bilo gdje.

S vremenom sam prestao biti sentimentalno vezan za rodni kraj,niti me zanima,ali jedno me veseli,ako ja nisam mogao biti sretan u njemu,drago mi je da nisu sretni ni naši neprijatelji,samo za razliku od nas oni nemaju otići kuda,eventualno u Sarajevo. :zubati

Žao mi je ono malo Hrvata što živi u Varešu,ali nekako mi je drago vidjeti da sve propada i živa bijeda te da ni muslimani ne uživaju u njemu.

Onoga dana kada Hrvata više ne bude u Varešu,kad stari pomru a mladi sve više odlaze u Hrvatsku,onda neću imati razloga niti najmanje sažaljevati Vareš,naprotiv,želio bih mu sve najgore i svima koji žive u njemu kao i ostlim bošnjačkim kasabama.

Vrh

PostPostano: 05 srp 2010, 01:29 

Oni koji vole ,,multietniĆnost'' vjerojatno će ostati a kojima je pun k..ac tih multietničkih licemjernih sranja,vjerojatno će se odseliti.

Ja ne vidim nikakvu budućnost Bosne a pogotovu srednje bila ona multietniĆka ili jednonacionalna,te smatram da niti jedan normalan roditelj ne bi želio da mu djete odrasta u takvom okruženju,nego bi ako ima bilo kakvu mogućnost odselio se bilo gdje.

S vremenom sam prestao biti sentimentalno vezan za rodni kraj,niti me zanima,ali jedno me veseli,ako ja nisam mogao biti sretan u njemu,drago mi je da nisu sretni ni naši neprijatelji,samo za razliku od nas oni nemaju otići kuda,eventualno u Sarajevo. :zubati

Žao mi je ono malo Hrvata što živi u Varešu,ali nekako mi je drago vidjeti da sve propada i živa bijeda te da ni muslimani ne uživaju u njemu.

Onoga dana kada Hrvata više ne bude u Varešu,kad stari pomru a mladi sve više odlaze u Hrvatsku,onda neću imati razloga niti najmanje sažaljevati Vareš,naprotiv,želio bih mu sve najgore i svima koji žive u njemu kao i ostlim bošnjačkimkasabama.

Ovo si iskreno rekao i vjerujem ti da tako razmisljas ali to nije status samo Varesa sva Bosna je takva migracija sa sela je evidentna Hrvati SB idu u Hrvatsku a bjeda u hercegovinu Balije Sarajevo zenica tuzla svi se spustaju za boljim zivotom kad ukinu vize jedan dio ce probati i vani tako da ce na kraju u Bosni ostati 5% enormno bogatih koji ce uzivati i kijamet sitne raje koja se nabila u gradove

Vrh

PostPostano: 05 srp 2010, 08:18 

Postoji vrlo dobro opisana migracija stanovništva na ovoj temi.

politika/1995-2009-krah-multietni-arsko-demografske-politike-bosnji-t252.html

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 05 srp 2010, 08:20 

Bal-i-ja je napisao/la:
Ovo si iskreno rekao i vjerujem ti da tako razmisljas ali to nije status samo Varesa sva Bosna je takva migracija sa sela je evidentna Hrvati SB idu u Hrvatsku a bjeda u hercegovinu Balije Sarajevo zenica tuzla svi se spustaju za boljim zivotom kad ukinu vize jedan dio ce probati i vani tako da ce na kraju u Bosni ostati 5% enormno bogatih koji ce uzivati i kijamet sitne raje koja se nabila u gradove

a ona tema to upravo i potvrđuje. a i sam ni napisao tko ostaje sirotinja.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 07 srp 2010, 09:44 

Citat:

U ZAGREBU UTEMELJENA UDRUGA HRVATA VAREŠA

Među mladim Varešanima koji su u ratno i poslijeratno vrijeme preselili u Zagreb, kako to naš narod kaže "za poslom", rodila se ideja o osnivanju udruge građana koja bi imala za cilj pomagati našim ljudima u Republici Hrvatskoj, ali i u BiH. Naučeni u tuđini brzo s riječi i ideja prelaziti na djela, osnovali su 13. travnja 2010. godine Udrugu Hrvata Vareša "Kraljevski grad Bobovac". Predsjednikom udruge imenovan je Romeo Šurkić, koji je i podnio najveći dio tereta osnivanja i već ostvario značajne kontakte, dopredsjednik je Andrija Grgić, a tajnik Mario Terzić.

Za "Bobovac" su kazali kako im je želja preko udruge osigurati financijska sredstva za stipendiranje učenika i studenata iz Vareša koji su lošijeg materijalnog stanja, te time konkretno pomoći onima koji dolaze na školovanje. A budući da su upoznati sa stanjem u zdravstvu u Varešu uočili su nedostatak pedijatra, što je zasad jedan od ključnih problema. Stoga su odlučili iznaći sredstva za školovanje jednog studenta medicine kojemu bi nakon završenog školovanja pomogli specijalizirati pedijatriju, uz obvezu da nakon studija i specijalizacije najmanje pet godina provede na radu u Domu zdravlja u Varešu. Sredstva će, kako kažu, prikupiti kroz kontakte sa svim razinama vlasti u Republici Hrvatskoj, organiziranjem humanitarnih, kulturnih, zabavnih i rekreativnih susreta, izložbi slika i fotografija, i sl. Neslužbeno, neka su velika imena hrvatske glazbene scene već obećala pomoć.

slika

Udruga još uvijek nema stalne prostorije i o otvaranju istih vode se razgovori s predstavnicima Grada Zagreba, a u međuvremenu je otvoren žiro račun kod Zagrebačke banke (broj: 2360000-1102138089) i svi koji žele pomoći vareškim učenicima i studentima mogu to već sad učiniti svojom uplatom na navedeni broj, s naznakom "za stipendiranje" ili "sat za Vareš".

Udruga "Kraljevski grad Bobovac", kao što znamo, postoji i u Varešu. Evo, još je jedna osnovana u Zagrebu. Ciljevi njihova djelovanja posve su različiti, no zajednička im je ljubav prema Varešu i Varešanima. Pozivamo Vas, ma gdje bili, da pružite svoj doprinos.

Izvor: http://www.vares.pp.se/bobovac/red2004/ ... obovac.htm

Inače, udruga ima svoj profil i na stranicama FB-a

http://www.facebook.com/pages/Udruga-Hr ... 3411860238

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 17:08 

Par slika Vareša

Privitak/ci:
Majdan.jpg
Majdan.jpg [ 75.01 KiB | Pogledano 8684 put/a. ]
GO 2010 020.jpg
GO 2010 020.jpg [ 67.19 KiB | Pogledano 8684 put/a. ]
Bobovac.jpg
Bobovac.jpg [ 70.85 KiB | Pogledano 8684 put/a. ]

It's probably me...
Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 17:24 

JOš malo

Privitak/ci:
Šetnja 010.jpg
Šetnja 010.jpg [ 81.9 KiB | Pogledano 8684 put/a. ]
Put za Bobovac.jpg
Put za Bobovac.jpg [ 72.21 KiB | Pogledano 8684 put/a. ]
Šetnja 009.jpg
Šetnja 009.jpg [ 96.69 KiB | Pogledano 8684 put/a. ]

It's probably me...
Vrh

PostPostano: 07 ruj 2010, 00:29 

I zanimljivost u vezi ove crkve, moguce da sam vec pisao ali nije zgoreg ponoviti, cisto da se podsjetimo kako su Turci bili merhametli i dobrodusni do katolika krscana, cime se bosnje danas kakti ponose (jedino ne kuzim zasto, oni nisu turci kako kazu :D)

Naime, crkva je vecinom pod zemljom, negdje pola njene visine je pod zemljom i nije smjela biti visa od dzamije, takodje i zvonik je naknadno izgradjen, turski dobrocinitelji nisu htjeli cuti za crkveno zvono. U principu krscanima su dopustili crkvu-stalu u kojoj se mogu moliti Bogu, ali zvono da zove na molitvu, ne. Kako vec kazu sirokogrudi multietnicari, zvono je za hajvana, avaz za insana.

Lako je moguce samo se nebi trebao zanemariti vremenski kontekst dogadjanja, u to vrijeme, naime, u katolickim zemljama, zemljama koje su dominirali katolicki vladari, dzamije uopste nisu tolerisane. ;) Tako su npr. porusene sirom Slavonije, Madjarske, itd., nakon povlacenja Osmanskog carstva na liniju Sava - Dunav.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 660 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 27  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: