|
|
Stranica: 10/27.
|
[ 660 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 17 lip 2011, 13:57 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8610 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
cakara je napisao/la: jel istina da je Vares jedini grad na Balkanu gdje istom cestom moras i unic i izac iz grada?  ne znam jeli jedini, ali je istina da se mora ući i izaći jednom cestom (ne govorim o seoskim putevima i makadamima)
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
 |
J-C
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 20 lip 2011, 21:32 |
|
|
Interesantno, moram jednom posjetit Bobovac.
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 21 lip 2011, 12:25 |
|
|
J-C je napisao/la: Interesantno, moram jednom posjetit Bobovac. obiđi definitivno i samostan u kraljevoj sutjesci, našem stolnim mistu :)
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
 |
zapovjednik
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 31 srp 2011, 10:00 |
|
|
opstinsko vijece: SDA 6 SDP 5 HDZ 4 BPS 3 NS 2 HSS-NHI 1
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 24 kol 2011, 17:28 |
|
|
zapovjednik je napisao/la: opstinsko vijece: SDA 6 SDP 5 HDZ 4 BPS 3 NS 2 HSS-NHI 1 znaš li nacionalni sastav SDP-a? jbg, možda njima to nije bitno, el eto pitam 
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 24 kol 2011, 19:05 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Graničar Jozo je napisao/la: J-C je napisao/la: Interesantno, moram jednom posjetit Bobovac. obiđi definitivno i samostan u kraljevoj sutjesci, našem stolnim mistu :) I meni slično palo na pamet pa obišao prije 20-ak dana i KS i Bobovac i Vareš. Bobovac ipak je bliže KS a čini mi se kako je i povijesno povezaniji s njom, to što je u općini Vareš ga ipak ne čini vareškom svojinom pa ga je prikladnije spominjat na KS temi. Čisto na znanje. Inače, put između KS i Vareša je nezgodan, mada prohodan s malim autom i uglavnom makadamski, na malo manje od pola puta je Bobovac i mislim da je Turcima bio veći problem naći ga nego osvojit....  Uglavnom, cijelim putem sam sreo jedan auto, točnije kombi, i to, pazi sad, Zg pločica. Čovjek se šokirao kad je ugledao auto Zg pločica, njih GPS vodio iz Banovića u Kakanj tim putom, obradovali mi se kao mala djeca. Usrali se živi da su se izgubili pa kad sam im objasnio da im je KS, a i Kakanj blizu... trebalo je vidjet to olakšanje... Zagrepčanci... Privitak:
P6270061m.JPG [ 81.76 KiB | Pogledano 9890 put/a. ]
Elem, prekrasna priroda, ima se što vidjet, i onda suncobrani Ožujsko, naravno stajemo. Privitak:
P6270062m.JPG [ 71.03 KiB | Pogledano 9890 put/a. ]
Mjesto se zove Mrestilište, navodno izletište Varešaka, drži ga danas naš čovjek koji sada živi u Austriji. Kaže da se kraj zove Pogar. Uglavnom, jeftino jeli pastrmku, koja je bila turbo ukusna, i sve zalili pivom i razgovorom. Preporuka svakome... I konačno silazak u grad. Meni je grad šok. Mada mi se ljudi čude, meni je fascinantan. Austrijski stil, nimalo kasabast i muslimanski poput naših srednjobosanskih kasabica. Zgrade između planina, s drvenim motivima koji to još naglašavaju, planinska rijeka posred grada. Kao umanjeni ljepši dio Zenice, smješten između planina. Mala šetnja, obilazak crkve nove i najstarije crkve u Bosni... Hrvata po popisu 91. u gradu je bilo više nego u N. Travniku, Jajcu, i ostalim manjim mjestima u srednjoj Bosni, valjda je to razlog nedostatka kasabaštine. Željezara dobro odmaknuta od grada tako da ne utječe na dojam. Meni se svidio, jako. Šteta što nismo imali više sluha za njega...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 24 kol 2011, 20:28 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26521 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Citat: Bobovac ipak je bliže KS a čini mi se kako je i povijesno povezaniji s njom, to što je u općini Vareš ga ipak ne čini vareškom svojinom pa ga je prikladnije spominjat na KS temi. Čisto na znanje. Pričaj mi o tome... zbog mog nicka stalno misle da sam iz Vareša. ;) U biti Bobovac je praktički na samoj međi između općina Kakanj i Vareš, a zna se kako je i tko te granice uređivao tako da je sama ta rasprava besmislena. Zapravo malo apsurdna... jer Kraljeva Sutjeska i Bobovac u svakom pogledu čine jednu jedinstvenu i neodvojivu cjelinu, , a Kakanj i Vareš su sušte suprotnosti u svakom pogledu... valjda zbog planina, brda i neprohodnog terena među njima u koja se ugnijezdio stari grad Bobovac. :) Turustička mapa Vareša 
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 24 kol 2011, 22:00 |
|
|
vareš i KS su neraskidiv prostor. mislim da je dovoljno malo zaviriti u matične knjige da bi mnogo toga bilo jasnije.
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
 |
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 25 kol 2011, 01:03 |
|
|
Selo Poljani, danas pripada Kaknju a poslje WW2 je pripadalo jos varesu, inace skretanje za Poljane dode prije Sutjeske. Inace Kakanj je veoma "mlad" grad i ta stara sela su bila vezana uz grad Vares, kasnije se to okrenilo kaknju bas zbog ti losi puteva i udaljenost od Varesa. @ Junuz Jesil siguran da Mrestilište drzi nas covjek? Cuo sam nesto drugo ali nisam sigurna. Kako drzi a u Austriji zivi, ko to onda vodi jesul nasi zaposljeni?
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 25 kol 2011, 08:31 |
|
|
VUKsaJUGA je napisao/la: Selo Poljani, danas pripada Kaknju a poslje WW2 je pripadalo jos varesu, inace skretanje za Poljane dode prije Sutjeske. Inace Kakanj je veoma "mlad" grad i ta stara sela su bila vezana uz grad Vares, kasnije se to okrenilo kaknju bas zbog ti losi puteva i udaljenost od Varesa. @ Junuz Jesil siguran da Mrestilište drzi nas covjek? Cuo sam nesto drugo ali nisam sigurna. Kako drzi a u Austriji zivi, ko to onda vodi jesul nasi zaposljeni? Jesam, čovjek je Hrvat iz Vareša, navodno bio gastić pa se vratio u Vareš 80-ih pa onda opet 90-ih postao gastić. Uzeo u koncesiju. E sad, kaže kako je uzeo u koncesiju Mrestilište na ne znam koliko godina, i probao držat cijelu godinu pa je očito iz Beča nezgodno to sve vodit, pa je napravio sljedeći deal s nekim (ne znam, taj možda nije naš): 2 mjeseca preko ljeta vodi gazda a ostatak godine je dao nekom da vodi i što zaradi taj uzme sebi. Navodno mu se to više isplati nego plaćat radnike cijelu godinu i brinuti se. Nažalost tvrdi kako mu djeca nisu zainteresirana za taj biznis. Šteta, doista je lijepo mjesto.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 25 kol 2011, 08:34 |
|
|
VUKsaJUGA je napisao/la: Selo Poljani, danas pripada Kaknju a poslje WW2 je pripadalo jos varesu, inace skretanje za Poljane dode prije Sutjeske. Inace Kakanj je veoma "mlad" grad i ta stara sela su bila vezana uz grad Vares, kasnije se to okrenilo kaknju bas zbog ti losi puteva i udaljenost od Varesa. danas su putevi najmanji problem. to se napravi za godinu (ili dvije-tri) dana. a i još da dodam k tomu da bi se varešu isplatilo povezivanje preko kaknja.
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 25 kol 2011, 12:59 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/vares-iz-tiska-izasao-jubilarni-200-broj-lista-vareskih-hrvata-bobovac-4060.htmlCitat: Vareš - Iz tiska izašao jubilarni, 200. broj lista vareških Hrvata - Bobovac Putem interneta čita se na svim meridijanima svijeta Mjesečnik - Pokrenut 1995., opstaje zahvaljujući suradnicima volonterima te Varešanima Radno, skromno i svečano, mala redakcija lista vareških Hrvata Bobovac uskoro će obilježiti mali, ali značajan jubilej, izlazak 200. broja lista. „Slavlje smo započeli zapravo radeći na jubilarnom dodatku uz 200. broj. Naime, odlučili smo priuštiti čitateljima dodatne stranice u boji jer list, inače, osim omota, tiskamo u crno-bijeloj tehnici. Pri tome smo ponudili prostora samim čitateljima da iskažu svoje mišljenje o značaju i misiji Bobovca, a anketiranje smo vršili i među raseljenim Varešanima putem e-maila, no i među nekima koji nisu Varešani, a upoznati su s našim radom i sadržajima Bobovca. Tako smo dobili jednu zanimljivu lepezu mišljenja. A sve to oplemenili smo s ponešto proze i poezije te slikama vareških likovnih umjetnika, koje smo također prikupili s raznih strana. Time smo još jedanput željeli pokazati da je, uz informiranje, jedno od temeljnih opredjeljenja Bobovca promovirati kulturnu komponentu Vareša“, kaže Mladenko Marijanović, urednik lista. U povodu izlaska 200. broja Bobovca, osvježeno je i elektroničko izdanje lista, koje će biti promovirano 6. rujna u Varešu. Time će, kaže urednik Marijanović, biti zaokružen dosadašnji rad, prije nego, kako kaže, zaplove dalje pod jedrima entuzijazma. A plovidba je počela ratne 1995., u progonstvu. „No, i tada se nalazilo snage i materijala za priloge iz oblasti kulture, pa čak i enigmatike i sporta. Kasnije je list sazrijevao i evoluirao u sadržajnom smislu, ali do današnjih dana nije odstupio od izvorne ideje i koncepcije, a to je - pisati isključivo o Varešu i Varešanima, poznatim i nepoznatim, domicilnim ili iseljenim... S vremenom je to postalo sve zahtjevnije i mnogi smo kamen prevrnuli i po dva puta da bismo u Varešu, koji sve više kopni u demografskom i ekonomskom smislu, iskopali nešto novo“, pojašnjava urednik Bobovca. Sve to, međutim, nije obeshrabrilo redakciju lista Bobovac. Kontinuitet izlaženja lista nijednoga trenutka nije doveden u pitanje. Za ovaj list povremeno pišu ugledni književnici i publicisti, fratri, ali u osnovi list Bobovac ispisuju volonteri. To su lokalni suradnici, od kojih su se neki znali zamoriti, a neki su pak s vremenom postali prepoznatljivi i oni danas daju imidž Bobovcu. BROJKE ■ 800 primjeraka Bobovca se proda, unatoč internet-izdanju, a čitatelji ga na prodajnim mjestima traže i prije njegova izlaska iz tiska ■ Prava osnivačka i upravljačka nad listom ima vareška podružnica HKD-a Napredak. List se inače samostalno financira. Imaju izvorne prihode od osmrtnica, marketinga i donacija te od pretplate i prodaje. Kroz brojne godine rada održao ih je volonterizam, kazao je glavni urednik ovog lista Mladenko Marijanović | VL | HB.org |
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 05 lis 2011, 00:00 |
|
|
Zanimljivo, prvi pravoslavni u Hercegovini je Bosanac:  Citat: Vladika Grigorije, episkop zahumsko-hercegovački, rođen je 17. prosinca 1967. kao Mladen Jevrić-Durić u bolnici u Vareš Majdanu, od oca Zdravka Jevrića-Durića, rođena 1938., radnika, i majke Slavke, rođene Jovičić, 1939. godine. Oboje roditelja su mu s Planinice. Obitelj se od dva obiteljska prezimena 1977. godine opredijelila za prezime Durić. http://www.vares.pp.se/bobovac/boblist/ ... 139_06.htm
|
|
Vrh |
|
 |
novem
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 18 lis 2011, 19:17 |
|
|
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 08 stu 2011, 15:09 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
POL_GASOL
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 02 pro 2011, 13:29 |
|
|
Optužnica protiv dvojice pripadnika Armije BiH zbog silovanja u Varešu
Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Muhidina Bašića i Mirsada Šijka, koji ih tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, uključujući silovanje Hrvatica u Varešu.
Bašić i Šijak su, prema navodima optužnice, za vrijeme ratnog stanja u BiH i oružanog sukoba na području općine Vareš između Armije BiH i HVO-a, kršili odredbe člana 3. Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1994. godine, nasrtajem na osobno dostojanstvo prema civilnoj ženskoj osobi.
Bašić je u razdoblju na koji se odnosi optužnica bio načelnik Ratnog odjeljenja službe Državne bezbjednosti Olovo, a trenutno je zaposlen u Obavještajno-sigurnosnoj ageciji BiH, dok je Šijak bio vojni policajac, pripadnik 122. lake brigade Armije BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.
U optužnici se navodi da su Bašić i Šijak 25. siječnja 1994. godine, zajedno sa još dva NN pripadnika Armije BiH, u Varešu u zatvoru Armije BiH, koji se nalazio u podrumskim prostorijama u zgradi "Šumarstvo Vareš", silovali jednu žensku osobu hrvatske nacionalnosti.
_________________ Svjetski priznati NOBELOVAC Ivo Andrić o trokutu23%
“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’
|
|
Vrh |
|
 |
zapovjednik
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 02 pro 2011, 18:50 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: zapovjednik je napisao/la: opstinsko vijece: SDA 6 SDP 5 HDZ 4 BPS 3 NS 2 HSS-NHI 1 znaš li nacionalni sastav SDP-a? jbg, možda njima to nije bitno, el eto pitam  http://www.vares.info/node/46Vecina Hrvati 
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 13 pro 2011, 20:21 |
|
|
zapovjednik je napisao/la: Graničar Jozo je napisao/la: znaš li nacionalni sastav SDP-a? jbg, možda njima to nije bitno, el eto pitam  http://www.vares.info/node/46Vecina Hrvati  2 od 5 ti je većina? vidi se da vam muslimanima matematika dobro ide :)
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 13 pro 2011, 20:42 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: zapovjednik je napisao/la: 2 od 5 ti je većina? vidi se da vam muslimanima matematika dobro ide :) Čekaj, kaj od ovih 5 nije samo jedna muslimanka ? Dženana Hafizović? Ostali su Milan (Knežević) Ivan (Lučić) Željko (Matić) Dragan (Sekulić). Po imenima mi nitko ne ispada musliman, eventualno bi netko od njih mogao biti Srbin?
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 16 pro 2011, 21:02 |
|
|
Ceha je napisao/la: Graničar Jozo je napisao/la: 2 od 5 ti je većina? vidi se da vam muslimanima matematika dobro ide :) Čekaj, kaj od ovih 5 nije samo jedna muslimanka ? Dženana Hafizović? Ostali su Milan (Knežević) Ivan (Lučić) Željko (Matić) Dragan (Sekulić). Po imenima mi nitko ne ispada musliman, eventualno bi netko od njih mogao biti Srbin? vidi, u varešu se po imenima znalo tko je tko. ja nisam siguran 100%, ali recimo ovaj dragan sekulić i milan kneževuć su srbi.
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
 |
MRSHO
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 16 pro 2011, 21:04 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Graničar Jozo je napisao/la: Ceha je napisao/la: Čekaj, kaj od ovih 5 nije samo jedna muslimanka ? Dženana Hafizović? Ostali su Milan (Knežević) Ivan (Lučić) Željko (Matić) Dragan (Sekulić). Po imenima mi nitko ne ispada musliman, eventualno bi netko od njih mogao biti Srbin? vidi, u varešu se po imenima znalo tko je tko. ja nisam siguran 100%, ali recimo ovaj dragan sekulić i milan kneževuć su srbi. Ma ja ba, može i čedo proć, samo da nije Hrvat.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 16 pro 2011, 21:51 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Graničar Jozo je napisao/la: vidi, u varešu se po imenima znalo tko je tko. ja nisam siguran 100%, ali recimo ovaj dragan sekulić i milan kneževuć su srbi. Ma ja ba, može i čedo proć, samo da nije Hrvat. Očito Pitao sam jer je i Čović Dragan, a Bandić Milan.
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 16 pro 2011, 23:23 |
|
|
Ceha je napisao/la: MRSHO je napisao/la: Ma ja ba, može i čedo proć, samo da nije Hrvat. Očito Pitao sam jer je i Čović Dragan, a Bandić Milan. da, ali oni dolaze iz "čistih" sredina. meni je isto bilo čudno to, ali to je tako. tu se imena daju svakako. osim muslimanskih naravno.
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
 |
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 18 pro 2011, 18:52 |
|
|
Pa ja znam Hrvata (cisti hrvata ne mjesani brakovi ili neka cuda) Imenom Milos, Sinisa, Vitomir i jos neki za koja se tvrdi da su cisto Sprska imena.
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 18 pro 2011, 20:03 |
|
|
VUKsaJUGA je napisao/la: Pa ja znam Hrvata (cisti hrvata ne mjesani brakovi ili neka cuda) Imenom Milos, Sinisa, Vitomir i jos neki za koja se tvrdi da su cisto Sprska imena. nisam ja mislio na miješane brakove, veća na mjesza gdje žive isključivo Hrvati. Tamo gdje se ne treba "znati razlika".
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|