|
|
Stranica: 1/6.
|
[ 144 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ministry of Sound
|
Naslov: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:00 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Može li netko od malo potkovanijih katolika objasniti je li se nemrs na čistu srijedu odnosi samo na meso, ili na meso, jaja, mliječne proizvode i sl? Kod mene je uvijek bilo ovo zadnje ali nitko od katolika na zapadu nije čuo za to.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:08 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26581 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Koliko ja znam Čista srijeda se odnosi i na post i nemrs, isto kao i Badnji dan. Dakle ništa sir i jaja, mlijeko, dakako ni meso. O to glede zapadnjaka nije nikakvo čudo, koliko sam se samo ja Amerikanaca nagledao koji dođu u Međugorje, extra vjernici, pređu na koljenima maraton, otpadnu im usta od molitvi, a onda odlete u restoran na pečenje u petak. Biće da je to više stvar prakse a ne teorije. :)
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:12 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
To je drugo što se tiče pečenja petkom i sl. Govorim o tome da i veliki tradicionalni katolici (zapadnjaci) u mene gledaju kao nekog sektaša kad im kažem da danas ne samo ne jedem meso, nego i sve ostalo (jaja, mliječne proizvode). Jednostavno im je nepoznato, što znači da to nije propis ukorijenjen u teologiji, nego u nekim našim hrvatskim običajima.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Crvena Sonja
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:14 |
|
|
Kruh i voda.(Čistom srijedom) 
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:16 |
|
|
Kruh i namaz od maslina.
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:23 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Može li netko od malo potkovanijih katolika objasniti je li se nemrs na čistu srijedu odnosi samo na meso, ili na meso, jaja, mliječne proizvode i sl? Kod mene je uvijek bilo ovo zadnje ali nitko od katolika na zapadu nije čuo za to. bez jaja i mliječnih proizvoda.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1207 of 2558 - 47.19%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:28 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: To je drugo što se tiče pečenja petkom i sl. Govorim o tome da i veliki tradicionalni katolici (zapadnjaci) u mene gledaju kao nekog sektaša kad im kažem da danas ne samo ne jedem meso, nego i sve ostalo (jaja, mliječne proizvode). Jednostavno im je nepoznato, što znači da to nije propis ukorijenjen u teologiji, nego u nekim našim hrvatskim običajima. Pa u biti teološki gledavši, Čista srijeda podrazumjeva i post i nemrs, znači bez jaja i mlijeka. Ali samo načelno jer je katolička crkva prešutno ili ne prihvatila da pojedini dijelovi njenog stada, poglavito gdje nisu većina, samo poste. Imaš jedan koristan link na tu temu, i to Angloamerički! :) http://onlineministries.creighton.edu/C ... nence.html
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:31 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: To je drugo što se tiče pečenja petkom i sl. Govorim o tome da i veliki tradicionalni katolici (zapadnjaci) u mene gledaju kao nekog sektaša kad im kažem da danas ne samo ne jedem meso, nego i sve ostalo (jaja, mliječne proizvode). Jednostavno im je nepoznato, što znači da to nije propis ukorijenjen u teologiji, nego u nekim našim hrvatskim običajima. Pa u biti teološki gledavši, Čista srijeda podrazumjeva i post i nemrs, znači bez jaja i mlijeka. Ali samo načelno jer je katolička crkva prešutno ili ne prihvatila da pojedini dijelovi njenog stada, poglavito gdje nisu većina, samo poste. Imaš jedan koristan link na tu temu, i to Angloamerički! :) http://onlineministries.creighton.edu/C ... nence.htmlCitat: During Lent, Catholics in the United States abstain from meat on Ash Wednesday and on all the Fridays of Lent. They fast on Ash Wednesday and Good Friday. To abstain from meat on Ash Wednesday and all the Fridays of Lent means to not eat meat on those days. It does not intend the omission of eggs or dairy products.
The required fast on Ash Wednesday and Good Friday involves eating only one full meal on those days. One or two smaller meals may be taken on those days, but may not total one full meal. The required fast does not allow eating anything between meals.
"All Catholics who have completed their fourteenth year are bound by the law of abstinence; all adults are bound by the law of fast up to the beginning of their sixtieth year.
Nevertheless, pastors and parents are to see to it that minors who are not bound by the law of fast and abstinence are educated in an authentic sense of penance."
- Code of Canon Law, #1252 Crno na bijelo. Piše da se ne odnosi na jaja niti mliječne proizvode.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:38 |
|
|
Kod nas se nemrs odnosi na nekonzumaciju mesa,osim ribe.
Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso (a može biti masno)
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:38 |
|
|
Piše, piše, i ja kažem. Ministry of Sound je napisao/la: Citat: During Lent, Catholics in the United States abstain from meat on Ash Wednesday and on all the Fridays of Lent. They fast on Ash Wednesday and Good Friday. To abstain from meat on Ash Wednesday and all the Fridays of Lent means to not eat meat on those days. It does not intend the omission of eggs or dairy products.
The required fast on Ash Wednesday and Good Friday involves eating only one full meal on those days. One or two smaller meals may be taken on those days, but may not total one full meal. The required fast does not allow eating anything between meals.
"All Catholics who have completed their fourteenth year are bound by the law of abstinence; all adults are bound by the law of fast up to the beginning of their sixtieth year.
Nevertheless, pastors and parents are to see to it that minors who are not bound by the law of fast and abstinence are educated in an authentic sense of penance."
- Code of Canon Law, #1252 Crno na bijelo. Piše da se ne odnosi na jaja niti mliječne proizvode.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:40 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Mar-kan je napisao/la: Kod nas se nemrs odnosi na nekonzumaciju mesa,osim ribe. A ukoliko baš i ne voliš ribu ko ja onda se zapravo proširuje na svo meso  . Ja obično udrem petkom po pomfriu siru i kruhu ....
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
orleanski
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:41 |
|
Pridružen/a: 15 pro 2011, 18:04 Postovi: 705 Lokacija: Hercegovina
|
Za katolike je propisan tzv. veliki post na Čistu Srijedu i Veliki petak, koji obvezuje katolike od 18. do 60. godine života (bolesnici su iznimka). Oni se taj dan samo jednom smiju do sita najesti, a ostale obroke samo nešto prezalogajiti. Ono čisto da čovjek ne smanta od gladi. Smisao posta je zapravo odricanje i žrtva. To je jedan od načina treniranja samog sebe i obuzdavanja svojih nagona. Ali ako te post čini nervoznim, ljutim na sve žive i nežive oko sebe, e onda je pametno prekinuti post, budući da ti donosi više štete nego koristi. Smisao posta nije u mučenju i sebe i drugih nego u odricanju za druge. Treba razlikovati post od nemrsi. Ima dana kad se samo posti, ima dana kad se samo ne mrsiš, ali ima i ovakvih dana (Čisto srijeda i Veliki petak) kad je aktualan i post i nemrs. Postiti znači ne jesi do sita, a ne mrsiti se znači izbjegavati meso. Što se tiče konzumacije mliječnih proizvoda, riječ je o kulturološkoj uvjetovanosti (kao i s ribljim mesom). Posna disciplina u Pravoslavnoj crkvi je stroža nego u Katoličkoj crkvi zato što su oni preuzeli staru monašku tradiciju nekonzumacije bilo čega što dolazi od životinja (dakle, i jaja i mlijeko), tzv. bijeli post.
_________________ It iz aj.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:42 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Piše, piše, i ja kažem. Ministry of Sound je napisao/la:
Crno na bijelo. Piše da se ne odnosi na jaja niti mliječne proizvode.
Pa nisi mi jasan. Je li tvrdiš da kanonski, nemrs znači nemreš jest jaja i bez mliječnih proizvoda, a da su samo to ublažili za potrebe SAD i ostalih anglo podruja?
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:42 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Kod nas se nemrs odnosi na nekonzumaciju mesa,osim ribe.
Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso (a može biti masno) A u ovom kanonskom zakonu piše samo jedan obrok dnevno.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:45 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Kod nas se nemrs odnosi na nekonzumaciju mesa,osim ribe.
Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso (a može biti masno) A u ovom kanonskom zakonu piše samo jedan obrok dnevno. To je u redu kad je i post,kao danas i na Veliki petak.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:45 |
|
|
orleanski je napisao/la: Što se tiče konzumacije mliječnih proizvoda, riječ je o kulturološkoj uvjetovanosti (kao i s ribljim mesom). Posna disciplina u Pravoslavnoj crkvi je stroža nego u Katoličkoj crkvi zato što su oni preuzeli staru monašku tradiciju nekonzumacije bilo čega što dolazi od životinja (dakle, i jaja i mlijeko), tzv. bijeli post. Kulturološki uvjetovano gdje? Među katolicima u BiH i Hrvatskoj? Znači konačan sud je da se može udrit po siru i mlijeku na čistu srijedu? He he, hoće se naživcirat stari kad mu ovo pokažem.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:50 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Piše, piše, i ja kažem.
Pa nisi mi jasan. Je li tvrdiš da kanonski, nemrs znači nemreš jest jaja i bez mliječnih proizvoda, a da su samo to ublažili za potrebe SAD i ostalih anglo podruja? Pa ja mislim da je tako. Možda griješim. Koliko ja vidim u njih je to malo mofificirano u smislu da nema nemrsa ali da je dozvoljen samo jedan obrok, a to kod nas nije običaj (taj jedan obrok iako je možda u crkvernim kanonima propisano da smije biti samo jedan). Znači ispada da se oni mogu omrsiti a mi možemo jesti više puta dnevno. ;) Ali znaš što, ako nisi siguran onda se nemoj mrsiti, tako nećeš pogriješiti. 
|
|
Vrh |
|
 |
orleanski
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:51 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: orleanski je napisao/la: Što se tiče konzumacije mliječnih proizvoda, riječ je o kulturološkoj uvjetovanosti (kao i s ribljim mesom). Posna disciplina u Pravoslavnoj crkvi je stroža nego u Katoličkoj crkvi zato što su oni preuzeli staru monašku tradiciju nekonzumacije bilo čega što dolazi od životinja (dakle, i jaja i mlijeko), tzv. bijeli post. Kulturološki uvjetovano gdje? Među katolicima u BiH i Hrvatskoj? Znači konačan sud je da se može udrit po siru i mlijeku na čistu srijedu? He he, hoće se naživcirat stari kad mu ovo pokažem. Neće se naživcirati zato što je ćaća u pravu.  Zaboravio sam napisati da je kod nas riječ o običaju koji nema teološko utemeljenje, ali je, jel, kulturološki uvjetovan, te vrijedi kao i zakon tako da... 
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:53 |
|
|
orleanski je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Kulturološki uvjetovano gdje? Među katolicima u BiH i Hrvatskoj? Znači konačan sud je da se može udrit po siru i mlijeku na čistu srijedu? He he, hoće se naživcirat stari kad mu ovo pokažem.
Neće se naživcirati zato što je ćaća u pravu.  Zaboravio sam napisati da je kod nas riječ o običaju koji nema teološko utemeljenje, ali je, jel, kulturološki uvjetovan, te vrijedi kao i zakon tako da...  Zavisi šta znači "kod nas", eno Mar-kan iz srednje Bosne, kaže da se kod njih odnosi samo na meso (ako sam ga dobro shvatio).
|
|
Vrh |
|
 |
orleanski
|
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Kulturološki uvjetovano gdje? Među katolicima u BiH i Hrvatskoj? .
Ne samo kod nas nego kod svih onih katolika koji su imali doticaja s redovnicima i monasima, koji su tu tradiciju preuzeli od pravoslavnih.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 61280 Lokacija: DAZP HQ
|
danas se možeš ubit u žgancima ili krumpiru.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:55 |
|
|
orleanski je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Kulturološki uvjetovano gdje? Među katolicima u BiH i Hrvatskoj? .
Ne samo kod nas nego kod svih onih katolika koji su imali doticaja s redovnicima i monasima, koji su tu tradiciju preuzeli od pravoslavnih. Dakle riječ je o lokalnom običaju koji je nastao pukim slučajem...čudi me da onda crkva u nas i dalje inzistira na toj interpretaciji, čime odudara od ostatka RKC.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:56 |
|
|
dudu je napisao/la: danas se možeš ubit u žgancima ili krumpiru. U kanonskom zakonu piše da nema prejedanja! 
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 13:57 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 61280 Lokacija: DAZP HQ
|
Ministry of Sound je napisao/la: dudu je napisao/la: danas se možeš ubit u žgancima ili krumpiru. U kanonskom zakonu piše da nema prejedanja!  najedeš se, ne moraš se prejest. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs Postano: 22 vel 2012, 14:00 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: orleanski je napisao/la: Neće se naživcirati zato što je ćaća u pravu.  Zaboravio sam napisati da je kod nas riječ o običaju koji nema teološko utemeljenje, ali je, jel, kulturološki uvjetovan, te vrijedi kao i zakon tako da...  Zavisi šta znači "kod nas", eno Mar-kan iz srednje Bosne, kaže da se kod njih odnosi samo na meso (ako sam ga dobro shvatio). Evo ja sam danas klepio jednu tunu s povrćem i to je to.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 33 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|