HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 sij 2025, 11:09.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: DIZELAŠI
PostPostano: 26 lip 2014, 19:21 

slika :D

Ko je upoznat sa životom Srbije devedesetih, zna i za dizelaše.

Evo nešto o njima, s vikipedije:

Dizelaši su svojevrsna omladinska potkultura koja je bila aktuelna 1990-ih godina u Srbiji. Odlikuje ih grub imidž, sklonost nasilju i poseban stil oblačenja koji se zasniva na nošenju skupe sportske odeće poznatih svetskih robnih brendova. Ime su dobili po robnoj marci Diesel. Još neka od imena za dizelaša su zeldi, dizelander, dizel-momak.

Rečnik savremenog beogradskog žargona definiše dizelaša kao kratko podšišanog mladića, u trenerci, sa zlatnim lancem oko vrata, koji ima mobilni telefon (eventualno i dobar auto) i koji je često povezan sa kriminalnim radnjama.

Dizelaš je mladić koji neguje imidž grubog momka — brije glavu, nosi debele lance oko vrata, duks upasan u gornji deo trenerke, kožnu jaknu i patike s vazdušnim jastucima. Frizura je ponekad umesto obrijane glave uključivala takozvanu tarzanku.[8] Dizelaša odlikuje skupa garderoba najpoznatijih svetskih robnih marki, kao i demonstracija bogatstva putem zlatnog nakita (pre svega „zlatnih kajli“), skupih satova, pejdžera i mobilnih telefona. Među dizelašima je bilo rasprostranjeno i nošenje oružja, koje je u to vreme, usled ratnog okruženja, bilo veoma dostupno u Srbiji. Idoli dizelaša su mladići s pištoljima koji udaraju na velike, „poslovne“ kriminalce i čvrsto ustrojen svet podzemlja. Oni svojim vršnjacima ulivaju veru u „moć mladosti i mladalačke ludosti“, kojom žele da steknu slavu i budu zapaženi.

Među pripadnicima ove potkulture su bili popularni turbo-folk, mešavina tradicionalnog folka i modernih elektro-pop bitova, i dens muzika, domaća varijanta evrodensa, koji je u vreme njihovog nastanka postao značajan žanr na svetskoj muzičkoj sceni.

Po mnogima, ovo im je bila nezvanična himna, mada bi se pod tim pojmom mogla uvrstiti i još poneka dance ili turbofolk numera.

Pitanje za gospodu Džonija, Karmela i ostale forumaše iz Srbije? Da li se još viđaju ili je to vrijeme nestalo, prvenstveno mislim na njihov hard core imidž po kojem su bili prepoznatljivi, znači air max nike, trenerke uvučene u pantalone, metalni kaiševi, zlatni lanci oko vrata, zalizane frizure, džemperi sa V izrezom itd :D

Vrh

Naslov: Re: DIZELAŠI
PostPostano: 26 lip 2014, 19:26 

Ja mislio nova tema o Bošnjacima. :laugh

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 19:27 

Stavio sam ovo na drugom mestu, ali ovo je ipak prava i jedina tema za ovaj članak, pa ću ga ponovo postaviti i ovde. :D

Citat:
How to look like a real motherfucking Slav

So, lookin like a real Slav looks easy so far, right? No it's not!
Most western europeans think they can pull off this style and look cool, but no. It's like white guys in the US wearing those retarded NYcaps and shit like that. No one wants to see that.
So up to some clear examples:

slika

this is a perfect example of a standard tracksuit style.
If you are a starter and want a clear goal, this is what you want to achieve at first. Its so Classic, im fairly confident to say if you follow the guidelines this fine young man demonstrates you are on a good way to look like a real slav.
Let's analyze his stlye for a moment:
What we see are classic black track pants with white stripes, matching almost every top. His shoes are fairly standard too. Simple black and comfortable nike or adidas streetwear sport shoes. Now, vsibly his track top is the main feature of his style. Here in deeper Theoretics:
Wearing Tracksuits has 2 simple rules regarding Top and Pants:
1.) They are matching/bought in a set
2.) The Top is the main feature

As we see the young individual in the picture chose a more Top centered style.
After reading this, you might think you could jsut wear the same stuff he wears and be done, right?
WRONG!
There is more to being a sick slav, than just wearing a tracksuit. I'd like to focus on his head, especially the hair. What is there to focus about? Exactly, not much. The classic slav hairstyle is short and by short i mean into the Millimeters.
Alcohol or Cigarettes are a fine accessoire, always matching every tracksuit.
And there is nothing more to say, classic, tough brilliant, he looks exactly like a slav should look like.

PART 2: What Tracksuit?
Most people would expect me to make a tracksuit brand tier list at this moment and I'll deliver one, but tracksuit tiers change from region to region. Here is the one i grew up with and still follow to this day:

Top Tier: Kappa, Umbro
Good Tier: Adidas
Ok Tier: Nike and everything else

What can you notice on this tier list? Spot-On, there is no "Garbage" or "Shit" Tier. Why? Because there is no "Shit" Tracksuit Brand, its just that Kappa and Umbro are actually the best ones. Adidas is ranked in between those and the ok Tier, as it has the black/gold tracksuit which is fairly popular in a lot of eastern european countries, but besides that, they lack the basic strength of Umbro and the fashionable style Kappa reflects.

PART 3: Footwear?
What Shoes do i wear Wizard? Well thats not that hard either, my friend. Every running to street style shoe from Nike, Adidas, Puma and others is completely acceptable. Besides the usual norms, recent switchups seen on russian tracksuit wearers promoted wearing dress shoes with your tracksuit.

slika

I would not recommend doing that as a starter, it's a dificult style to use ona daily basis and it might provoke other tracksuit wearers, as its a new style, breaking the old rules of standard.
And believe me, we slavs are very bound to our old traditions.

Another advanced footwear technique is using your socks to stuff in your track pants into. This style is often seen in combination with low sneakers int eh summer and high sneakers in the winter. This style is really difficult to wear and not even all slavs can use it properly.
The "Track Pants in Socks" Style is also used extensively in the turkish and pakistani tracksuit scene.

FINAL STATEMENT
So after going through this roughly written Tracksuit Guide/Rant/Whatever, I'm jsut going to briefly talk about why slavs look so good in tracksuits.
We just have style. You can't deny it, Slavs look amazing and not many other ethnic groups can do the same.

slika
[/quote]

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 19:30 

Agathonikos je napisao/la:

Ko je upoznat sa životom Srbije devedesetih, zna i za dizelaše.

Evo nešto o njima, s vikipedije:

Dizelaši su svojevrsna omladinska potkultura koja je bila aktuelna 1990-ih godina u Srbiji. Odlikuje ih grub imidž, sklonost nasilju i poseban stil oblačenja koji se zasniva na nošenju skupe sportske odeće poznatih svetskih robnih brendova. Ime su dobili po robnoj marci Diesel. Još neka od imena za dizelaša su zeldi, dizelander, dizel-momak.

Rečnik savremenog beogradskog žargona definiše dizelaša kao kratko podšišanog mladića, u trenerci, sa zlatnim lancem oko vrata, koji ima mobilni telefon (eventualno i dobar auto) i koji je često povezan sa kriminalnim radnjama.

Dizelaš je mladić koji neguje imidž grubog momka — brije glavu, nosi debele lance oko vrata, duks upasan u gornji deo trenerke, kožnu jaknu i patike s vazdušnim jastucima. Frizura je ponekad umesto obrijane glave uključivala takozvanu tarzanku.[8] Dizelaša odlikuje skupa garderoba najpoznatijih svetskih robnih marki, kao i demonstracija bogatstva putem zlatnog nakita (pre svega „zlatnih kajli“), skupih satova, pejdžera i mobilnih telefona. Među dizelašima je bilo rasprostranjeno i nošenje oružja, koje je u to vreme, usled ratnog okruženja, bilo veoma dostupno u Srbiji. Idoli dizelaša su mladići s pištoljima koji udaraju na velike, „poslovne“ kriminalce i čvrsto ustrojen svet podzemlja. Oni svojim vršnjacima ulivaju veru u „moć mladosti i mladalačke ludosti“, kojom žele da steknu slavu i budu zapaženi.

Među pripadnicima ove potkulture su bili popularni turbo-folk, mešavina tradicionalnog folka i modernih elektro-pop bitova, i dens muzika, domaća varijanta evrodensa, koji je u vreme njihovog nastanka postao značajan žanr na svetskoj muzičkoj sceni.

Po mnogima, ovo im je bila nezvanična himna, mada bi se pod tim pojmom mogla uvrstiti i još poneka dance ili turbofolk numera.

Pitanje za gospodu Džonija, Karmela i ostale forumaše iz Srbije? Da li se još viđaju ili je to vrijeme nestalo, prvenstveno mislim na njihov hard core imidž po kojem su bili prepoznatljivi, znači air max nike, trenerke uvučene u pantalone, metalni kaiševi, zlatni lanci oko vrata, zalizane frizure, džemperi sa V izrezom itd :D

To je ekipa poput onog Kneleta i sl.,iz dokumentarca 'Vidimo se na čitulji'?

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 19:30 

Inače, nosio sam široke diesel farmerke ili kappa trenerku u sedmom razredu osnovne škole (nisam nosio limeni kaiš, to mi je ipak bilo preekstremno). U osmom razredu sam zaključio da je to seljački i odustao sam od tog fazona. :D

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 19:31 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Inače, nosio sam široke diesel farmerke ili kappa trenerku u sedmom razredu osnovne škole (nisam nosio limeni kaiš, to mi je ipak bilo preekstremno). U osmom razredu sam zaključio da je to seljački i odustao sam od tog fazona. :D

tzv. šiptarski stil. :zubati

Takozvana RS je genocidna tvorevina.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 19:32 

Pa to je nas zenicki sanerski look koji se furao prije 90-ih. Treba dodat i trenerke. Sto bjelja i s vecim znakom marke -to bolje. I dan-danas vidjam likove koji ne znaju da su ta vremena prosla... :laugh

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 19:33 

Ili furka ispiranja farmerica u varikini. Pa se raspadnu za 2 tjedna, i čudiš se zašto.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 19:34 

Ima likova koji nose tarzanku (u pitanju je frizura, za one koji ne znaju), air max su popularne danas skoro isto kao i tada. Uvučene trenerke.... retko, mada može i to da se vidi.

A metalni kaiševi su i tada bili samo za hard-core dizelaše, a kamoli danas. :zubati

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 19:35 

ZGabriel je napisao/la:

tzv. šiptarski stil. :zubati

Šta zna dete od dvanaest godina. :zubati

Sa trinaest sam već imao stila. :kava

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 19:36 

taj me tvoj opis podsjeti na ovaj uradak:

Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 19:38 

Šta zna dete od dvanaest godina. :zubati

Sa trinaest sam već imao stila. :kava

u tvoju obranu mogu reći da je to tad bilo in. :neznam a fala Bogu svi znamo da je izbor bio nikakav, pa daj šta daš.
ne mogu svi bit djeca gastarbajtera i nositi oriđiđi Levisice. :kava

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 19:39 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Pa to je nas zenicki sanerski look koji se furao prije 90-ih. Treba dodat i trenerke. Sto bjelja i s vecim znakom marke -to bolje. I dan-danas vidjam likove koji ne znaju da su ta vremena prosla... :laugh

Nije to to. Takvi su nazivani džiber, ljakse i uglavnom su i dolazili sa rubnih dijelova grada ili sela, o pazarnom danu i cijeli taj dan visili po kafićima pa bi se onda povukli do sljedećeg pazarnog dana. Ovo je nešto drugo, sofisticiranije i mnogo opasnije :D

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 19:48 

Ima likova koji nose tarzanku (u pitanju je frizura, za one koji ne znaju),

Da li je to ona frizura- kratka ili čak skoro na nulu, sa malim pramenom na dijelu glave iznad čela, mada mi to ne zvuči kao "tarzanka? Takve sam viđao najčešće kod kadra do 18-19 godina a one starije najčešće sa frizurom kakvu je nosio gospodin Predrag (Mijatović, fudbaler), znači zalizanu.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 19:52 

Znači tema ti je gotivna brate.

slika

:D

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 19:53 

Ima likova koji nose tarzanku (u pitanju je frizura, za one koji ne znaju),

Da li je to ona frizura- kratka ili čak skoro na nulu, sa malim pramenom na dijelu glave iznad čela, mada mi to ne zvuči kao "tarzanka? Takve sam viđao najčešće kod kadra do 18-19 godina a one starije najčešće sa frizurom kakvu je nosio gospodin Predrag (Mijatović, fudbaler), znači zalizanu.

mislim da je ovo talijanka. :neznam
tarzanka bi bila nešto kao fudbalerka, malo podnošljivija. :zubati

edit: mislim na ovu verziju

slika

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 20:00 

Da li je to ona frizura- kratka ili čak skoro na nulu, sa malim pramenom na dijelu glave iznad čela, mada mi to ne zvuči kao "tarzanka?

Nee, to je tzv. 2 Unlimited frizura. Izašla je iz mode već 91. ili 92.

slika
Citat:
Takve sam viđao najčešće kod kadra do 18-19 godina a one starije najčešće sa frizurom kakvu je nosio gospodin Predrag (Mijatović, fudbaler), znači zalizanu.
:zubati
slika

Takvu frizuru su nosili ozbiljni kriminalci. Tzv. "Poslednji krug u Monci" fazon. :D

Tarzanka je kada olindraš sve sa strane na nulu, a gornji i zadnji deo ostaviš. Nisam mogao da nađem baš pravu sliku na internetu, ali to je ovako nešto, samo mnogo manje čupavo. :zubati

slika

slika

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 20:00 

ZGabriel je napisao/la:
mislim da je ovo talijanka. :neznam
tarzanka bi bila nešto kao fudbalerka, malo podnošljivija. :zubati

Da, mislim da su je najviše i forsirali, oni malo stariji i skloniji šminkeraju dok su oni malo brutalniji, nosali te potpuno kratke ili na nulu sa tim pramenom na čelu. Potpuno ćelavih sam daleko manje viđao jer je to išlo prema skins fazonu a s kojima se baš i nisu mirisali.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 20:04 

ali to je ovako nešto, samo mnogo manje čupavo. :zubati

Da, ovo bi bilo previše čupavo za njih :D
Sjećam ih se, radi se o mnogo kraćoj kosi nego što su ove ali sa ovim izbrijanim detaljima sa strane :D

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 20:04 

Tarzanka je kada olindraš sve sa strane na nulu, a gornji i zadnji deo ostaviš. Nisam mogao da nađem baš pravu sliku na internetu, ali to je ovako nešto, samo mnogo manje čupavo. :zubati

to je onda irokeza. :neznam

slika

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 20:11 

ZGabriel je napisao/la:

to je onda irokeza. :neznam

Nije irokeza. Nešto kao one vojničke, sa izbrijanim stranama dok je kosa bila kratka i geometrijski oblikovana :D

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 20:14 

Nije. Čiroki (vi to, koliko vidim zovete irokeza) frizura ima daleko uži pojas kose.

Tarzanka je, kao što si ispravno primetila, nešto kao fudbalerka, samo što se i gornji deo šiša na struju, ali je opet malo duži od dela sa strane, koji se lindra na nulu. I sa diskretnim nagoveštajem "fudbalerskih" repova pozadi. :zubati

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 20:17 

Nije. Čiroki (vi to, koliko vidim zovete irokeza) frizura ima daleko uži pojas kose.

Tarzanka je, kao što si ispravno primetila, nešto kao fudbalerka, samo što se i gornji deo šiša na struju, ali je opet malo duži od dela sa strane, koji se lindra na nulu. I sa diskretnim nagoveštajem "fudbalerskih" repova pozadi. :zubati

ukratko - užas. :D

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 20:21 

A evo i jedne pesme iz dizel epohe.

:D

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 20:25 

A evo i jedne pesme iz dizel epohe.