HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 sij 2025, 22:10.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1559 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 63  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva
PostPostano: 08 sij 2016, 15:36 

Citat:
Povodom današnjeg otvaranja Pino Nature Hotela na Trebeviću, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković obišao je ovaj objekt. Novi hotel izgrađen na mjestu nekadašnjeg hotela Prvi šumar zvanično će biti otvoren u 14 sati, a svečanom otvaranju će prisustvovati brojne zvanice iz javnog i kulturnog života te predstavnici medija.

Tarik Jašarević, vlasnik Turističke agencije Relax Tours, koja je investitor izgradnje Pino Nature Hotela, naveo je da hotel raspolaže sa 65 ležaja u vrlo luksuznim sobama i sa dva apartmana, od kojih jedan ima 100 metara kvadratnih. U Hotelu su i wellness centar, bazeni za odrasle i bebe, igraonica, restoran, te kamin sala i kongresna dvorana.
Sarajevski jedinstveni stil života, bosanska originalnost, toplina, susretljivost i mogućnost raznih tipova rekreacije su ono što daje unikatnost ovom hotelu, i to sve na nadmorskoj visini od 1070 metara, ističu domaćini.

Premijer Konaković je kazao da je riječ o vrhunskom objektu koji će upotpuniti turističku ponudu Kantona.

''Ovdje su objedinjena dva bitna segmenta koja su prioriteti Kantona Sarajevo i u ovoj godini, a to su turizam i zapošljavanje. Ohrabruje nas činjenica da se ovakvi projekti realiziraju, a Kanton Sarajevo će učiniti sve da ih bude i više'', kazao je premijer Konaković dodajući da će pažnja biti posvećena razvoju infrastrukture na području Zaštićenog pejzaža Trebević. Priliku za posao u novotvorenom hotelu dobilo je 25 radnika, saopćeno je iz press službe Kantona Sarajevo.

Pogledajte fotogaleriju.

http://radiosarajevo.ba/photo/galerija/20975/216964

Vrh

PostPostano: 25 sij 2016, 11:32 

Tako i ISIL radi. Jel Klislam javio o ovome "incidentu od jedne pijane osobe i narkomana" ?

Citat:
Sarajevo: Oskrnavljeno pravoslavno groblje na Ilidži
Objavljeno 24.01. - 12:59

Nepoznate osobe od 20. do 22. siječnja, oskrnavile su pravoslavno groblje u naselju Osijek, u općini Ilidža, priopćeno je danas iz MUP-a Sarajevske županije.

Sarajevska policija obaviještena je jučer oko 14.00 sati o oštećenju, razbijanju i obaranju nadgrobnih ploča i predmeta na pravoslavnom groblju u Ulici Drage Filipovića bb.

O navedenom incidentu obaviješten je i županijski tužitelj u Sarajevu, a uviđaj je obavila ekipa županijskog MUP-a

Policijski službenici rade na rasvjetljavanju navedenog događaja i pronalasku izvršitelja, priopćeno je iz MUP-a Sarajevske županije./HMS/

Vrh

PostPostano: 25 sij 2016, 18:03 

Majke ti jesu nesposobni. Ni donaciju ne znaju izvući očekujući da im drugi sve plate do u 1 KM. Ciganska posla.

Citat:
Dr. Offermann povukao donaciju od 6,8 miliona maraka za obnovu Trebevićke žičare

Objavljeno: 25. 01. 2016 - 14:03 Novosti » Sarajevo AAATimesArial 1 Google +0
Dr. Offermann povukao donaciju od 6,8 miliona maraka za obnovu Trebevićke žičare Kad će gondole opet krenuti ka Trebeviću? (Foto: Arhiva)

Armin Rustanbegović, predstavnik donatora Dr. Edmunda Offermanna koji je želio da pokloni gotovo četiri miliona švicarskih franaka za obnovu sarajevske žičare objavio je da je ovaj donator povlači svoj prijedlog kojim je trebalo da vlastima na raspolagenja da gotovo 6,8 miliona maraka. U saopštenju za javnost se, između ostalog, kaže:

Dr. Edmond Offermann je putem pisma te putem svog predstavnika u današnjem razgovoru informisao Gradonačelnika Sarajeva, prof. dr. Ivu Komšića, o raskidu ugovora i njegove namjenjene novčane donacije za podršku Gradu Sarajevu u svrhu revitalizacije trebevićke žičare. Njegova odluka se bazira na činjenici da Grad Sarajevo nije ispunio svoje preuzete obaveze.

Dr. Offermann je 13. oktobra 2014. godine potpisao Memorandum o Sporazumjevanju sa Gradskom Upravom Grada Sarajeva. Tu je izrazio svoju spremnost da donira 3.800.000 CHF (otprilike 6,8 Mil. BAM) za revitalizaciju trebevićke žičare, pod uslovom da grad Sarajevo ispuni sljedeće:

- riješi imovinsko-pravna pitanja vezana za status vlasništva nad dolinskom i brdskom stanicom žičare;
- završi sve pripremne radnje tako da prostor brdske i dolinske stanice kao i prostor za stubove bude spreman za ugradnju nove elektromehaničke opreme;
- obezbijedi preostala finansijska sredstva za obnovu Trebevićke žičare kroz budžet Grada Sarajevo, druge donacije, te eventualno kreditom kod banaka;
- provede proceduru za odabir najpovoljnijeg proizvođača (međunarodni tender);
- potpiše ugovor o nabavci i montaži opreme na trasi Trebevićke žičare sa glavnim izvođačem radova-proizvođačem elektromehaničke opreme

Memorandum o sporazumjevanju je definisao krajniji rok za ispunjenje ovih obaveza, a to je decembar 2015. godine. Ove preuzete i za projekat suštinske obaveze nisu ispunjene, obzirom da Gradska Uprava nije izradila poslovni plan te obezbijedila potrebna dodatna finansijska sredstva za realizaciju projekta, nije pripremila teren staničnih objekata za ugradnju nove elektro-mehaničke opreme te nije u provela proceduru za odabir najpovoljnijeg proizvođača te potpisala ugovor o nabavci i montaći opreme na trasi trebevićke žičare.

Stoga je Dr. Offermann odlučio, shodno zaključcicma u potpisanom memorandumu i nakon isteka njegovog roka, da povuče svoju privatnu novčanu donaciju, kaže se u saopštenju za javnost.

Srdačan pozdrav

Rustanbegović Armin, predstavnik donatora Dr. Offermanna

- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/216305/dr-off ... 4kirv.dpuf

Vrh

PostPostano: 25 sij 2016, 23:34 

Debili, ništa drugo. A to je glavni grad.

Vrh

PostPostano: 26 sij 2016, 00:29 

Sramota. I u njihovom društvu neće biti nikakve diskusije oko toga jer su nezreli kao narod.
Ne znam o čemu se radilo. Možda su očekivali izvući novac i potrošiti na nešto drugo.

Vrh

PostPostano: 10 vel 2016, 15:35 

Citat:
U pucnjavi u Sarajevu ranjeno jedno lice

Јedno lice ranjeno je u pucnjavi u sarajevskoj Ulici Azize Šaćirbegović, potvrđeno je iz MUP-a Sarajevskog kantona.

slika

Ranjena osoba je prevezena na Univerzitetski klinički centar Sarajevo gdje će joj biti ukazana prva pomoć.

Portparolka UKCS-a Muamera Šehić nije mogla da saopšti informacije o stepenu povreda zbog novih pravila ove medicinske ustanove u kontaktu sa medijima, navodeći da će detalji biti poznati ujutro.

Prema nezvaničnim informacijama, povrijeđeno lice ima teške povrede.

Identitet lica koje je pucalo i ranjenog još nisu poznati. Lice koje je pucalo pobjeglo je.

Na mjestu događaja pripadnici MUP-a Sarajevskog kantona vrše uviđaj, a istovremeno traje intenzivna potraga za licem koje je pucalo.

Pucnjava se dogodila oko 19.00 časova u Ulici Azize Šaćirbegović do broja 122.

Vrh

PostPostano: 11 vel 2016, 14:30 

uh sto ste bili ugrozeni u sarajvu u picku maternu

https://www.facebook.com/19327329751759 ... 958670093/

pa normala da vam se onda normalno stanje ko sto je sad cini ko teeran

Vrh

PostPostano: 11 vel 2016, 15:06 

Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
granica je napisao/la:

Najmanje imena muslimanskih licnosti, poneki narodni heroj iz Drugog svetskog rata...

Pa za to vam nisu krivi Srbi i Hrvati. :zubati

Vrh

PostPostano: 11 vel 2016, 15:14 

granica je napisao/la:

Stvarno si Mujo iz viceva.

Vrh

PostPostano: 14 vel 2016, 18:57 

:zubati

Citat:
Ljubav Bosanke i Gvatemalca iz Kaira krunisana brakom u Sarajevu

slika

Kada je Amra Bilajac (28) iz Gradačca prije pet godina krenula na kurs arapskog jezika u glavni grad Egipta Kairo nije mogla ni sanjati da će tamo upoznati ljubav svog života, Hectora Aucara (27) iz Gvatemale.

Upoznavali su se, družili, bili prijatelji tih sedam mjeseci koliko su bili u Kairu i tada su se rastali. Komunikaciju su nastavili putem interneta. To je pomoglo da ovo dvoje mladih ljudi održe kontakt i shvate da ne žele živjeti jedno bez drugog. Hector je nakon godinu dana došao u BiH i zaprosio Amru sa kojom je godinu nakon zaruka stupio u brak. Trenutno žive i rade u Sarajevu, gdje je Amra završila Fakultet islamskih nauka.

"Krajem 2010. i početkom 2011. godine bili smo u Kairu na studiju. Tačnije, bili smo na kursu arapskog jezika i tu smo se sreli, upoznali i družili. Prvo smo bili prijatelji ali je kasnije to izraslo u nešto više. Tamo smo proveli oko sedam mjeseci", kazala je na početku razgovora sada Amra Bilajac Aucar.

Kada je došlo vrijeme da se razdvoje nisu mogli jedno bez drugog.

"Godinu nakon toga smo samo komunicirali putem interneta. Tada je dobio i stipendiju da ide na studije u Saudijsku Arabiju i to je bila prilika da posjeti i BiH. Nakon godinu dana došao je u BiH i tada smo se zaručili. Bio je ovdje mjesec dana. Godinu nakon zaruka i uzeli smo se. Vjenčanje je bilo u BiH. Hector je iz Gvatemale, srednja Amerika. Htjelo smo da vjenčanje bude negdje u blizini mojih roditelja tako da smo se vjenčali u blizini Gradačca", ispričala je Amra.

Na vjenčanju je bila prisutna i Hectorova majka sa bratom i sestrama.

"Otac nije mogao doći, ali je došao kasnije. Još nisam posjetila njegovu državu, nismo se uspjeli organizovati, ali planiramo to uskoro", kazala je Amra.

Amrini roditelji su bili iznenađeni kada im je prvi put ispričala za Hectora. Međutim, to se promijenilo nakon upoznavanja s njim.

"Prvi put kada su čuli da želim produžiti boravak u Egiptu zbog nekoga to je bilo strašno. Nikada nisam ni pomislila da bi mogla imati momka ili da bi se mogla udati za nekoga van BiH. Ali jednostavno našli smo se. Oni su ga onda upoznali, prvo preko interneta, a kada je došao ovamo jako im se svidio. Prihvatili su ga jako dobro. Kao da je član porodice od prvog dana. Kao da im je sin. On je osoba koja se lahko zavoli", ispričala je Amra.

Hector je u dvije godine, koliko je u BiH, stekao i mnogo prijatelja.

"On je jako otvoren, komunikativan, našao je mnogo prijatelja. I ja sam ga pokušala povezati sa ljudima jer znam kako je kada dođeš u nepoznatu zemlju. On se jako dobro uklopio. Našao je krug ljudi sa kojima se može družiti", ispričala je Amra.

Nekada je glavni problem bio jezik, pogotovo kada je Amrin otac u pitanju, ali i to se riješilo.

"U porodici, pošto on zna malo bosanski, otac više govori njemački, sporazumijevali su se signalima. Naravno, tu sam ja bila kao prevodilac, ali vremenom i on je naučio malo bosanskog, a otac engleskog i tako su počeli komunicirati. Kada ih ostavim same tek tada vidim koliko Hector zna bosanskog jezika", kazala je Amra kroz smijeh. Poručuje da "su ih spojili ljubav i vjera". Hector je pripadnik manjinske muslimanske zajednice u svojoj domovini.

Dok Hector uči bosanski Amra je fokusirana na španski pošto je to Hectorov maternji jezik.

Hector o Amri priča sa mnogo ljubavi. Upoznavali su se, kako je kazao, iz dana u dan gotovo sedam mjeseci.

"Tada nisam bio siguran da želim provesti život sa njom. Želio sam je kao djevojku, želio sam je još upoznati. Ali mnogo mi je nedostajala kada smo bili razdvojeni. Tada sam ustvari i shvatio da je želim zauvijek u svom životu", prisjetio se Hector.

Sam sebi je tada kazao da će je zaprositi čim se vide sljedeći put.

"Kada sam to kazao roditeljima prihvatili su. Kazali su da sam odrasla osoba, da nisam više dijete i znam šta želim. Kazali su da me podržavaju i tada sam odlučio doći u BiH. Za muškarca je lakše biti razdvojen od porodice nego od žene", kazao je Hector.

Našao je mnogo prijatelja ali i posao u BiH. Kroz smijeh kaže da bosanski priča jedino kada je pod pritiskom, tačnije sa Amrinim ocem.

"Prvi dani u BiH su bili jako lijepi. Upoznavao sam novu tradiciju, kulturu i ljude, ali i jezik koji je jako težak", kazao je Hector na bosanskom.

Kultura ove dvije zemlje je mnogo drugačija.

"Ovdje su većinom muslimani i to je velika razlika u odnosu na moju zemlju. Ljudi u BiH su topli, društveni i prihvataju te kao dio porodice. Ne osjećam se kao da sam daleko od kuće", poručio je Hector.

(Vijesti.ba / AA)

Izvor: http://vijesti.ba/clanak/297657/ljubav-bosanke-i-gvatemalca-iz-kaira-krunisana-brakom-u-sarajevu

Vrh

PostPostano: 15 vel 2016, 20:28 

Vladimir RUS je napisao/la:

Citat:
Ljubav Bosanke i Gvatemalca iz Kaira krunisana brakom u Sarajevu

slika

Kada je Amra Bilajac (28) iz Gradačca prije pet godina krenula na kurs arapskog jezika u glavni grad Egipta Kairo nije mogla ni sanjati da će tamo upoznati ljubav svog života, Hectora Aucara (27) iz Gvatemale.

Upoznavali su se, družili, bili prijatelji tih sedam mjeseci koliko su bili u Kairu i tada su se rastali. Komunikaciju su nastavili putem interneta. To je pomoglo da ovo dvoje mladih ljudi održe kontakt i shvate da ne žele živjeti jedno bez drugog. Hector je nakon godinu dana došao u BiH i zaprosio Amru sa kojom je godinu nakon zaruka stupio u brak. Trenutno žive i rade u Sarajevu, gdje je Amra završila Fakultet islamskih nauka.

"Krajem 2010. i početkom 2011. godine bili smo u Kairu na studiju. Tačnije, bili smo na kursu arapskog jezika i tu smo se sreli, upoznali i družili. Prvo smo bili prijatelji ali je kasnije to izraslo u nešto više. Tamo smo proveli oko sedam mjeseci", kazala je na početku razgovora sada Amra Bilajac Aucar.

Kada je došlo vrijeme da se razdvoje nisu mogli jedno bez drugog.

"Godinu nakon toga smo samo komunicirali putem interneta. Tada je dobio i stipendiju da ide na studije u Saudijsku Arabiju i to je bila prilika da posjeti i BiH. Nakon godinu dana došao je u BiH i tada smo se zaručili. Bio je ovdje mjesec dana. Godinu nakon zaruka i uzeli smo se. Vjenčanje je bilo u BiH. Hector je iz Gvatemale, srednja Amerika. Htjelo smo da vjenčanje bude negdje u blizini mojih roditelja tako da smo se vjenčali u blizini Gradačca", ispričala je Amra.

Na vjenčanju je bila prisutna i Hectorova majka sa bratom i sestrama.

"Otac nije mogao doći, ali je došao kasnije. Još nisam posjetila njegovu državu, nismo se uspjeli organizovati, ali planiramo to uskoro", kazala je Amra.

Amrini roditelji su bili iznenađeni kada im je prvi put ispričala za Hectora. Međutim, to se promijenilo nakon upoznavanja s njim.

"Prvi put kada su čuli da želim produžiti boravak u Egiptu zbog nekoga to je bilo strašno. Nikada nisam ni pomislila da bi mogla imati momka ili da bi se mogla udati za nekoga van BiH. Ali jednostavno našli smo se. Oni su ga onda upoznali, prvo preko interneta, a kada je došao ovamo jako im se svidio. Prihvatili su ga jako dobro. Kao da je član porodice od prvog dana. Kao da im je sin. On je osoba koja se lahko zavoli", ispričala je Amra.

Hector je u dvije godine, koliko je u BiH, stekao i mnogo prijatelja.

"On je jako otvoren, komunikativan, našao je mnogo prijatelja. I ja sam ga pokušala povezati sa ljudima jer znam kako je kada dođeš u nepoznatu zemlju. On se jako dobro uklopio. Našao je krug ljudi sa kojima se može družiti", ispričala je Amra.

Nekada je glavni problem bio jezik, pogotovo kada je Amrin otac u pitanju, ali i to se riješilo.

"U porodici, pošto on zna malo bosanski, otac više govori njemački, sporazumijevali su se signalima. Naravno, tu sam ja bila kao prevodilac, ali vremenom i on je naučio malo bosanskog, a otac engleskog i tako su počeli komunicirati. Kada ih ostavim same tek tada vidim koliko Hector zna bosanskog jezika", kazala je Amra kroz smijeh. Poručuje da "su ih spojili ljubav i vjera". Hector je pripadnik manjinske muslimanske zajednice u svojoj domovini.

Dok Hector uči bosanski Amra je fokusirana na španski pošto je to Hectorov maternji jezik.

Hector o Amri priča sa mnogo ljubavi. Upoznavali su se, kako je kazao, iz dana u dan gotovo sedam mjeseci.

"Tada nisam bio siguran da želim provesti život sa njom. Želio sam je kao djevojku, želio sam je još upoznati. Ali mnogo mi je nedostajala kada smo bili razdvojeni. Tada sam ustvari i shvatio da je želim zauvijek u svom životu", prisjetio se Hector.

Sam sebi je tada kazao da će je zaprositi čim se vide sljedeći put.

"Kada sam to kazao roditeljima prihvatili su. Kazali su da sam odrasla osoba, da nisam više dijete i znam šta želim. Kazali su da me podržavaju i tada sam odlučio doći u BiH. Za muškarca je lakše biti razdvojen od porodice nego od žene", kazao je Hector.

Našao je mnogo prijatelja ali i posao u BiH. Kroz smijeh kaže da bosanski priča jedino kada je pod pritiskom, tačnije sa Amrinim ocem.

"Prvi dani u BiH su bili jako lijepi. Upoznavao sam novu tradiciju, kulturu i ljude, ali i jezik koji je jako težak", kazao je Hector na bosanskom.

Kultura ove dvije zemlje je mnogo drugačija.

"Ovdje su većinom muslimani i to je velika razlika u odnosu na moju zemlju. Ljudi u BiH su topli, društveni i prihvataju te kao dio porodice. Ne osjećam se kao da sam daleko od kuće", poručio je Hector.

(Vijesti.ba / AA)

Izvor: http://vijesti.ba/clanak/297657/ljubav-bosanke-i-gvatemalca-iz-kaira-krunisana-brakom-u-sarajevu

Ne znam sta je tu smijesno? To sto je lik iz Gvatemale? U tekstu je navedeno da pripada muslimanskoj manjini u toj zemlji. Ti odma pomislio jedna izgubljena sestra Bosnjakinja. :evotigana Nije, sve je to u redu dok je s muslimanom. Iako bi naravno najoptimalnije bilo da je nasla Bosnjaka. Ali sta je tu je. Bolje i Gvatemalca muslimana nego nekog svabu hansa.

Vrh

PostPostano: 15 vel 2016, 21:10 

Nije morala čak u Egipat da nađe Gvatemalca da ga ženi u Sarajevu. :zubati

Vrh

PostPostano: 16 vel 2016, 00:13 

Vladimir RUS je napisao/la:
Nije morala čak u Egipat da nađe Gvatemalca da ga ženi u Sarajevu. :zubati

Otišlo žemskinje u pm, gleda serije pa hoće egzotičnog muža.... evo, cura zdrava, prava, normalno izgleda, i dovukla Cigana preko pola svijeta. Sve valja samo domaće ne valja... ošli smo po qrcu...

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... D0%B0.html

Fejsbuk zet u Vranjanima

NEDELJA, 14. FEB 2016, 20:34 -> 21:13
Najpopularnija društvena mreža u Srbiji je Fejsbuk, što potvrđuje podatak da smo - po broju korisnika u odnosu na populaciju - među prvima u svetu. Taj virtuelni svet bez granica nekima je doneo i neočekivanu ljubav sa drugog kontinenta.

Svet interneta i Fejsbuka Anđelu Rađenović povezao je sa čovekom života. Komunikaciju Srpkinje i Indijca ugrožavao je slabiji protok interneta, ali je zato jačala ljubavna veza.

Pripremio: Predrag Stojković

Dok nije ušao u Srbiju, nisu imali nikakav fizički kontakt, priča Anđela Rađenović: "Nismo se nikad ni upoznali, to je sve bilo samo preko interneta."

Četiri godine internet veze krunisali su brakom. Za tu odluku bilo im je dovoljno samo pet dana druženja u stvarnom svetu.

"Volim je najviše", kaže Niređ Šarma. "Mislim da je ljubav najvažnija na svetu, zbog toga sam ostavio svei došao ovde."

Odluči je da napusti gradsku gužvu u Džajpuru i izabrao je miran seoski život u Vranjanima kod Požege. Zet iz Indije brzo je osvojio srca Anđeline sestre Ane, majke Lele i oca Rada.

"Kao anđeo, znači to ne može ni da se ispriča", kaže Rade Rađenović. "Valjda se to u našem narodu izgubilo, to poštovanje koje on ima prema starijima. To prosto jednostavno u našem narodu više ne postoji."

"Da, da ispunio je i kuću i srce i dušu", dodaje Lela, "i zaista smo srećni."

Niređ je gejming inženjer i zarađuje izradom kompjuterskih igrica i animacija za klijente širom sveta. U slobodno vreme, kaže, želi da nauči da uzgaja voće, kako bi roditeljima -
kada dođu u posetu - pokazao šta je naučio od Rada, tasta kojeg od prvog dana poznanstva oslovljava tatom.

Vrh

PostPostano: 21 vel 2016, 23:09 

Pa i caca je biser, blagoslovi udaju kcerke koja je lika sa interneta vidila za pet dana uzivo.

Vrh

PostPostano: 21 vel 2016, 23:21 

Naravno, sve to ide iz familije, sretni što su Cigana dobili ko da ih je sunce ogrijalo, vidi se da su neki lelemudi.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2016, 20:14 

Citat:
Srbima zabranjeno u Centralnu banku BiH

Referent za fizičku zaštitu Bakir Šukurović jutros je zaključao vrata zgrade Centralne banke BiH i nije dozvolio ulazak službenicima srpske nacionalnosti na posao uz obrazloženje da je “danas državni praznik i da se ne radi”, saznaje Srna.

slika

Zaposlene u Centralnoj banci Šukurović je pustio tek nakon njihovog ubjeđivanja da moraju ući u zgradu.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić juče je poslao svim radnicima odluku u kojoj je navedeno da je 1. mart neradni dan za službenike koji obilježavaju tzv. “dan nezavisnosti BiH”, ali da se mora obezbijediti dežurstvo u organizacionim dijelovima platnog prometa i žiro kliringa, kao i drugih poslova sa komercijalnim bankama koje će danas raditi.

Šukurović se, nezvanično saznaje Srna, nedavno vratio iz Iraka gdje je boravio koristeći neplaćeno odsustvo.

I pored obavještenja da će neki službenici ove banke raditi, grijanje u zgradi Centralne banke danas nije uključeno, jer je “praznik”.

(Srna)

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2016, 16:05 

Citat:
Niko nije odgovarao za ubistvo djevojčica

Srpske djevojčice Milica Lalović i Nataša Učur ubijene su na današnji dan prije 21 godinu u sarajevskom naselju Grbavica, snajperskim hicima ispaljenim iz dijela grada pod kontrolom muslimanskih snaga, a za taj zločin još niko nije odgovarao.

slika

Snajperista sa zgrade "Lorisa" na tadašnjem Trgu Pere Kosorića ubio je 11. marta 1995. godine desetogodišnju Milicu i devetogodišnju Natašu koje su se igrale lastiša u Ulici Rave Janković, ispred zgrade na broju 59, u naselju koje je tada bilo pod srpskom kontrolom.

Bila je to njihova posljednja igra, osam mjeseci prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Djevojčice su odmah prevezene u bolnicu Kasindo. Prema zapisniku iz bolnice, Milica je dovezena mrtva, dok je Nataša umrla 15 minuta nakon prijema.

Prema navodima svjedoka, devojčice je ubio S.P, pripadnik 101. brigade takozvane Armije BiH. Sarajka Fatima Bajramović svjedočila je da je to učinio Sejo Piskić koji je rođen 1956. godine u Gračanici.

"Ko zna koliko ih je snajperista posmatrao i oko 15.30 časova odjeknula su dva pucnja", posvjedočio je svojevremeno Milan Pavlović iz Sarajeva.

Svjedoci su ispričali da se Piskić javno hvalio da je iz snajpera ubio djevojčice i još 20 Srba u naselju Grbavica.

Privođen je, ali nikada nije procesuiran. Ovaj slučaj ne postoji u pravosudnim institucijama.

Danas nema informacija gdje se Piskić nalazi, a spekuliše se da je poginuo ili umro.

Nataša i Milica sahranjene su jedna do druge na groblju Miljevići u Istočnom Novom Sarajevu.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2016, 11:19 

Reintegracija Ilidže - 12. mart 1996.
https://www.youtube.com/watch?v=h8PFSUl ... e=youtu.be

Vrh

PostPostano: 25 ožu 2016, 18:38 

Citat:
Uhapšena inspektorica SIPA-e Dženana Omerhodžić zbog lažnog prijavljivanja

Postupajući prema nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA, lišili su slobode Dženanu Omerhodžić (1978.), uposlenu u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA, u činu višeg inspektora u Odsjeku za ratne zločine.

Navedena je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičena je za krivično djelo lažnog prijavljivanja.

U okviru istrage, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena lažno prijavila tužitelja Tužilaštva BiH i svog kolegu inspektora u SIPA za uzimanje mita, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Provedenom istragom prikupljeni su dokazi da je osumnjičena poslala lažnu anonimnu prijavu kojom je htjela nanijeti štetu svojim kolegama, kao i predmetu za ratne zločine na kojem rade.

Ova akcija Tužilaštva BiH i SIPA, pokazuje odlučnost institucija da se suprotstave bilo kakvim nezakonitostima i zloupotrebama u policijskim agencijama.

Osumnjičena će tokom dana biti predata postupajućem tužitelju Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičenu te nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Izvor: http://www.avaz.ba/clanak/226997/uhapsena-inspektorica-sipa-e-dzenana-omerhodzic?url=clanak/226997/uhapsena-inspektorica-sipa-e-dzenana-omerhodzic

Vrh

PostPostano: 06 tra 2016, 20:38 

Citat:
Izetbegović: Sarajevo je 6. aprila dokazalo da nema sile koja je u stanju pokoriti njegov duh

Brojne delegacije svih nivoa vlasti, udruženja i građani položili su danas vijence na spomen-obilježje žrtvama fašističkog terora i ratova Vječna vatra u Sarajevu povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je kazao da je 6. april dan kada je grad oslobođen i ponovo napadnut, ali i kada je potvrdio spremnost da po svaku cijenu slobodu i ono što je duh Sarajeva odbrani.

Izetbegović je naglasio da je to i odbranjeno.

"Sarajevo je kreativan, jak grad na koji svi treba da budemo ponosni", istakao je.

Dodao je da su na ovaj dan Sarajlije potvrdile da nema sile koja je u stanju pokoriti duh ovog grada.

"Sarajevo će ponovo pobijediti, vratit će svoj stari duh, to ide sporo, ali ujedinit će se ovaj grad, bit će to Sarajevo kakvo pamtimo iz djetinjstva", naveo je Izetbegović.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić istakao je da je sve više potrebno da se obilježava 6. april i da se Evropi i svijetu ukazuje na opasnosti fašizma koje i danas postoje.

"Mi smo ovdje u Sarajevu pobijedili fašizam, ali čini mi se da Evropa i svijet nisu. Zbog toga je važno da se ovi dani u Sarajevu i širom Evrope proslavljaju i da se zaustavi propaganda koja postoji u našem okruženju, a kojom se žele izjednačiti oni koji su se borili protiv fašizma i oni koji su nosioci fašističkih ideja", dodao je Komšić.

Na današnji dan prije 71 godinu Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizira početak opsade Sarajeva prije 24 godine.

Zbog toga se 6. april obilježava kao Dan oslobođenja grada i kao Dan grada Sarajeva.

Vrh

PostPostano: 14 tra 2016, 19:38 

slika

Citat:
Organizator Sarajevski sajam i partner TKD Šahinpašić, pozivaju vas da u terminu od 20. do 25. aprila 2016. godine učestvujete na međunarodnoj manifestaciji:
28. SARAJEVSKI SAJAM KNJIGA

Sarajevski sajam Knjiga je mjesto promocije i plasmana vašeg programa, mogućnost za susrete sa kolegama iz branše izdavaštva, knjižarstva i bibliotekarstva. Za čitaoce i publiku Sajam knjiga će biti idealna prilika da otkriju nove trendove iz oblasti svoga interesovanja, da prisustvuju promocijama i upoznaju se sa autorima i književnicima.

Pozivamo Vas da se prijavite na Sajam knjiga u Centru Skenderija u aprilu 2016. godine i budete sudionik regionalno uspješne manifestacije posvećene druženju uz knjigu i sa knjigom.

Programska šema Sajma, slično kao prethodnih godina, sadržavaće:

• Promocije izdavačkih kuća, književnih dijela i autora
• Organizaciju okruglih stolova i stručnih skupova na aktuelne teme iz oblasti knjižarstva i književnosti
• Međunarodne susrete bibliotekara Slavista
• Susrete sa laureatima književnih nagrada
• Dječije radionice
• Prodaju knjiga po povoljnim cijenama
• Dodjele nagrada za više kategorija iz oblasti knjižarstva i književnosti

Promocije i susreti sa autorima održavaće se na centralnom prezentacionom prostoru, koji će kao i prethodnih godina biti u fokusu interesovanja izlagača, posjetilaca i medija, ali i mjesto gdje će se dodjeliti sajamske nagrade. Pozivamo vas da pri prijavljivanju dostavite i kataloge ovogodišnjih izdanja, jer će kvalitet izdavačke produkcije biti značajan faktor pri dodjeljivanju lokacije na Sajmu. To je način za izražavanje podrške izdavačima čija produkcija po kvalitetu i kvantitetu to zaslužuje.

Izlagači koji sami uređuju svoje prostore, u obavezi su dostaviti, najkasnije pet dana prije početka postavke Sajma, projekte štandova na ovjeru i odobrenje.

Sarajevski Sajam
Tel: + 387 33 217-327
Fax: +387 33 445-156
E-mail: [email protected]
TKD Šahinpašić
Tel: +387 33 771-180
Fax: +387 33 771-188

Vrh

PostPostano: 14 tra 2016, 22:37 

Kum Bečo je napisao/la:
Citat:
Izetbegović: Sarajevo je 6. aprila dokazalo da nema sile koja je u stanju pokoriti njegov duh

Brojne delegacije svih nivoa vlasti, udruženja i građani položili su danas vijence na spomen-obilježje žrtvama fašističkog terora i ratova Vječna vatra u Sarajevu povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je kazao da je 6. april dan kada je grad oslobođen i ponovo napadnut, ali i kada je potvrdio spremnost da po svaku cijenu slobodu i ono što je duh Sarajeva odbrani.

Izetbegović je naglasio da je to i odbranjeno.

"Sarajevo je kreativan, jak grad na koji svi treba da budemo ponosni", istakao je.

Dodao je da su na ovaj dan Sarajlije potvrdile da nema sile koja je u stanju pokoriti duh ovog grada.

"Sarajevo će ponovo pobijediti, vratit će svoj stari duh, to ide sporo, ali ujedinit će se ovaj grad, bit će to Sarajevo kakvo pamtimo iz djetinjstva", naveo je Izetbegović.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić istakao je da je sve više potrebno da se obilježava 6. april i da se Evropi i svijetu ukazuje na opasnosti fašizma koje i danas postoje.

"Mi smo ovdje u Sarajevu pobijedili fašizam, ali čini mi se da Evropa i svijet nisu. Zbog toga je važno da se ovi dani u Sarajevu i širom Evrope proslavljaju i da se zaustavi propaganda koja postoji u našem okruženju, a kojom se žele izjednačiti oni koji su se borili protiv fašizma i oni koji su nosioci fašističkih ideja", dodao je Komšić.

Na današnji dan prije 71 godinu Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizira početak opsade Sarajeva prije 24 godine.

Zbog toga se 6. april obilježava kao Dan oslobođenja grada i kao Dan grada Sarajeva.

Hoce , vratit ce se duh Sarajeva kad oni koji nisu iz Sarajeva odu iz Sarajeva. Kao npr.on.
Pomoz Bog.

Vrh

PostPostano: 06 lip 2016, 19:01 

Citat:
IZNERVIRANA GOSPOĐA ZA HAYAT: ‘Ja ću pušiti dok ne crknem’

Pitali smo građane Sarajeva da li podržavaju uvođenje zakona o zabrani pušenja na svim javnim mjestima.

slika

Jedni podržavaju zakon, drugi misle suprotno, a pogledajte šta misli jedna gospođa iz Sarajeva.

Hayat.ba

Izvor: http://senzacija.ba/2016/06/06/iznervirana-gospoda-za-hayat-ja-cu-pusiti-dok-ne-crknem/

Vrh

PostPostano: 26 lip 2016, 19:13 

Evo sto nam se ovih dana značajnije zbivalo u Sarajevu:

U četvrtak 23.06.2016. organiziran je svečani domjenak u Zemaljskom muzeju s početkom u 19:00h povodom obilježavanja Dana državnosti RH. Nositelj organizacije bilo je Veleposlanstvo RH u Bosni i Hercegovini na celu s veleposlanikom Ivanom del Vechiom i zajedno sa hrvatskim tvrtkama iz BiH i RH koje su sudjelovale s donacijama u hrani i piću.

Na domjenku su se mogli vidjeti predstavnici najvećih hrvatskih političkih stranaka u BiH, poduzetnici, direktori hrvatskih tvrtki koje posluju u BiH, predstavnici drugih veleposlanstava, predstavnici međunarodnih vojnih snaga, predstavnici kulturne scene u Sarajevu, Hrvati iz Sarajeva, itd.

Nakon intonacije himne RH i himne BiH prisutnima se najprije obratio veleposlanik del Vechio koji je potom uz opasku da ovo nije samo "njegov dan" nego i dan svih onih iz BiH koji imaju hrvatsku putovnicu (?!) ustupio riječ hrvatskom članu Predsjedništva BiH gospodinu Draganu Covicu. Izdvojio bih zanimljivu doskočicu gospodina Covica koji je, između ostalog, gospodinu del Vechiu poručio da Hrvati u BiH nisu dijaspora Hrvata iz RH nego je situacija obrnuta sto je potkrijepio primjerom da je većina sportaša najuspješnijim u sportskim ekipama RH sastavljena od Hrvata iz BiH.

Sto se tiče dijela publika je imala priliku uživo čuti nekoliko izvedbi Ane Rucner, a poslije Deena i Dalal s pjesmom sa Eurosonga.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2016, 19:26 

Jučer 25.06.2016. upriličeno je otvaranje Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih u Sarajevu. Riječ je o investiciji koja je koštala oko 3,9 milijuna KM. Dobro je spomenuti da je većina doniranih sredstava došla iz Njemačke. Inače zemljište na kojem je centar izgradjen bilo je u vlasništvu Isusovaca koji imaju sjedište na Grbavici.

Na svečanoj proslavi otvorenja koja je održana u sportskoj dvorani navedenog centra okupio se veliki broj predstavnika donatora iz Njemačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, veliki broj svećenika, mladih iz svih gradova BiH, Hrvata Sarajeva i svih ostalih koji su željeli biti prisutni toga dana kako bi obilježili završetak jednog velikog projekta. U centru koji se prostire na 8 etaža i 3.500 kvadratnih metara nalazi se parkiralište, sportska dvorana, teretana, restoran, kafiću, sobe za smještaj, uredski prostori i kapela na vrhu same zgrade. Nakon završene mise moći svetog Ivana Pavla II. po kojem je centar i dobio ime ugradbene su u oltar spomenute kapele.

Nakon toga održan je svečani domjenak u restoranu uz zvukove tamburice, a za mlade je održan koncert duhovne glazbe, a kao i pracenje utakmice Hrvatska-Portugal.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1559 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 63  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: