|
|
Stranica: 27/37.
|
[ 902 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 08 svi 2020, 08:50 |
|
|
Ne postoji u stvarnom životu tako stroga granica između Srba iz Rijeke i Donjeg Lapca. Većina Srba iz Rijeke je rodom iz Like I Gorskog kotara i svi koje znam redovno posjećuju selo odakle potječu. Srbi se sporije urbaniziraju i gube rodbinske veze nego Hrvati. Zato sam i napisao prije da jedino oni mogu revitalizirati selo jer neće valjda Hrvati koji su u 3. generaciji čuli da im se djed negdje rodio , a ne znaju tamo ni doći bez navigacije.
S tim da je tako ovdje na zapadu, ne tvrdim da je svuda tako isto.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 08 svi 2020, 10:32 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Ne postoji u stvarnom životu tako stroga granica između Srba iz Rijeke i Donjeg Lapca. Većina Srba iz Rijeke je rodom iz Like I Gorskog kotara i svi koje znam redovno posjećuju selo odakle potječu. Srbi se sporije urbaniziraju i gube rodbinske veze nego Hrvati. Zato sam i napisao prije da jedino oni mogu revitalizirati selo jer neće valjda Hrvati koji su u 3. generaciji čuli da im se djed negdje rodio , a ne znaju tamo ni doći bez navigacije.
S tim da je tako ovdje na zapadu, ne tvrdim da je svuda tako isto. Razlika je u tome što se u Rijeci nalaze okruženi hrvatskim morem, a u Lapcu ne. Zato će se u Rijeci kad-tad asimilirati, a u Lapcu nikada. Zato je poželjno da se Lapac ne revitalizira. Bolje prazan, nek tamo national geographic snima dokumentarce. Mi smo tu revitalizaciju imali nakon povlačenja Osmanlija, pa smo samo probleme dobili. Takve lude ideje ni Junuz ne bi imao, na graničn područje naseliti alohtonu populaciju. Ludilo na kvadrat.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
|
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 08 svi 2020, 11:16 |
|
|
Opet ponavljam da nema te stroge granice u stvarnom životu, zapadno od koje će se asimilirati a istočno neće. Sama geografija i prometna udaljenost onemogućavaju Srbima iz Hrvatske da razvijaju neke svakodnevne veze i oslanjaju se na Beograd. To su neke lude glave zamislile da je moguće 1991. Ako će se baviti proizvodnjom nečega na selu, prirodno tržište su im hrvatski gradovi.
Znači ako će biti svaki tjedan na tržnici u Rijeci ili Zagrebu kako će se onda posrbiti nije mi jasno?
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 08 svi 2020, 12:49 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Opet ponavljam da nema te stroge granice u stvarnom životu, zapadno od koje će se asimilirati a istočno neće. Sama geografija i prometna udaljenost onemogućavaju Srbima iz Hrvatske da razvijaju neke svakodnevne veze i oslanjaju se na Beograd. To su neke lude glave zamislile da je moguće 1991. Ako će se baviti proizvodnjom nečega na selu, prirodno tržište su im hrvatski gradovi.
Znači ako će biti svaki tjedan na tržnici u Rijeci ili Zagrebu kako će se onda posrbiti nije mi jasno? Nema to veze s granicom, nego sredinom i okruženjem. Ako žive u većinski hrvatskoj sredini će se asimilirati, ako žive u vćinski srpskoj - neće. Nadalje, ti se oslanjaš na racionalnost aktera, pričaš o tržištu. akteri u politici nisu uvijek racionalni. Tako da zaboravi naseljevanje pograničnih djelova Hrvatske ikime osim Hrvatima. To je strateška ludost. Možda je Beograd daleko, ali već Banja Luka nije.
|
|
Vrh |
|
|
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 08 svi 2020, 13:30 |
|
|
Neka se naseli i Hrvatima ako žele tamo živjeti, ali ne žele. Tržište i udaljenost prije ili kasnije sve regulira jer većina ljudi gleda svoj financijski interes i interes svoje djece, osim kod neracionalnih kako kažeš.
Inače sam preko posla i hobija obišao sva sela u Lici i Dalmaciji I to ne samo prošao , nego i imao s ljudima druženje I interakciju pa mi je poznato stanje iz vlastitog iskustva. Ljudi na selu se uglavnom poštuju i nije im na pameti praviti incidente, čak i ako su u ratu bili na suprotnim stranama. Kad se to dogodi obično su akteri izvana u igri, počevši od samog rata pa kao ono u Uzdolju kad su potegli čak iz Splita da razbijaju po kafiću a nisu došli izbliza iz Ružića ili Oklaja makar su znali vjerojatno godinama da on tamo gleda Zvezdu. Isto tako možda incidente prave neki Srbi iz Srbije koji dođu ljeti na 2-3 tjedna pa odu nazad u Srbiju.
Zato je zaključak , nemojte samo vi iz Splita i Zagreba I Beograda određivati tko će živjeti po selima i kako će živjeti i sve će biti u redu.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 08 svi 2020, 13:40 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Neka se naseli i Hrvatima ako žele tamo živjeti, ali ne žele. Tržište i udaljenost prije ili kasnije sve regulira jer većina ljudi gleda svoj financijski interes i interes svoje djece, osim kod neracionalnih kako kažeš.
Inače sam preko posla i hobija obišao sva sela u Lici i Dalmaciji I to ne samo prošao , nego i imao s ljudima druženje I interakciju pa mi je poznato stanje iz vlastitog iskustva. Ljudi na selu se uglavnom poštuju i nije im na pameti praviti incidente, čak i ako su u ratu bili na suprotnim stranama. Kad se to dogodi obično su akteri izvana u igri, počevši od samog rata pa kao ono u Uzdolju kad su potegli čak iz Splita da razbijaju po kafiću a nisu došli izbliza iz Ružića ili Oklaja makar su znali vjerojatno godinama da on tamo gleda Zvezdu. Isto tako možda incidente prave neki Srbi iz Srbije koji dođu ljeti na 2-3 tjedna pa odu nazad u Srbiju.
Zato je zaključak , nemojte samo vi iz Splita i Zagreba I Beograda određivati tko će živjeti po selima i kako će živjeti i sve će biti u redu. Pa nitko ništa ne određuje, ali sigurno je da hrvatska država neće poticati naseljavnaje pograničnih prostora nehrvatskim stanovništvom. Tržište će regulirati, biti će nenastanjen prostor. Već sve i de u tom smjeru, i ti si valjda jedini koji se time opterećuje.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 08 svi 2020, 14:00 |
|
|
divizija je napisao/la: Tako da zaboravi naseljevanje pograničnih djelova Hrvatske ikime osim Hrvatima. Poslje oluje su bili naseljeni Hrvati iz BiH na područje Krajine,no međutim sve se to vremenom raselilo ili u veće gradove u HR,ili otišlo u inostranstvo. Tako da kad pomre lokalno srpsko i hrvatsko stanovništvo s tog prostora ono što je još ostalo,i doseljeni Hrvati iz BiH,to će bit prazan prostor.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
NiceBoyZg
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 08 svi 2020, 14:16 |
|
Pridružen/a: 29 pro 2018, 13:46 Postovi: 1684 Lokacija: Zagreb, RH, EU, safe European home
|
Jel prekrstio ovaj kroatizirani Muslic G18 i Vujadina ili da pogledam temu opet za koji tjedan ?
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 08 svi 2020, 14:22 |
|
|
NiceBoyZg je napisao/la: Jel prekrstio ovaj kroatizirani Muslic G18 i Vujadina ili da pogledam temu opet za koji tjedan ? Samo što nije,boca fali. Tako blizu,a opet tako daleko. Ode sad,zove me Dinara. https://youtu.be/pFa3gMYIblo
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 08 svi 2020, 14:23 |
|
|
NiceBoyZg je napisao/la: Jel prekrstio ovaj kroatizirani Muslic G18 i Vujadina ili da pogledam temu opet za koji tjedan ? Nisi li slušao stožer? Nema krštenja ni krizmi, moraju se Graničar i Vujadin strpjeti malo...
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
Politikant
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 08 svi 2020, 14:33 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: NiceBoyZg je napisao/la: Jel prekrstio ovaj kroatizirani Muslic G18 i Vujadina ili da pogledam temu opet za koji tjedan ? Samo što nije,boca fali. Tako blizu,a opet tako daleko. Ode sad,zove me Dinara. https://youtu.be/pFa3gMYIbloKako udara ova
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 08 svi 2020, 14:42 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: divizija je napisao/la: Tako da zaboravi naseljevanje pograničnih djelova Hrvatske ikime osim Hrvatima. Poslje oluje su bili naseljeni Hrvati iz BiH na područje Krajine,no međutim sve se to vremenom raselilo ili u veće gradove u HR,ili otišlo u inostranstvo. Tako da kad pomre lokalno srpsko i hrvatsko stanovništvo s tog prostora ono što je još ostalo,i doseljeni Hrvati iz BiH,to će bit prazan prostor. BIH Hrvati su ostali tamo gdje ima koliko toliko života i ekonomije. Korenica, Udbina, Gračac (blizina d1 i Plitvica), Petrinja, Knin. Selendre su skroz prazne i nema nikoga. Srbi u RH imaju prosječno 53 godine, s tim da je u ovim krajevima još gore.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 09 svi 2020, 03:52 |
|
|
weasel je napisao/la: Graničar18 je napisao/la: Daj lasice ne zezaj,pa nije Lapac Las Vegas. Trebali bi grad preimenovati u Vujadinovo, u čast najpoznatijeg doduše bivšeg stanovnika Ma ne. Nećemo komplicirat. On je vUjo, vUjino. Ovo v nekad samo smeta, pa može Ujino bit. U čast ww2
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 09 svi 2020, 06:31 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37902 Lokacija: Gl. grad regije
|
V je od Veliki.
Veliki Ujo. :)
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 09 svi 2020, 16:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 44062 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Dobra vijest je ta da ćemo dobiti kvalitetu, najvećim dijelom "digitalne nomade". U par sam grupa za "expate" u Hrvatskoj, i brojke se već kreću u tisućama po grupama. S obzirom na digitalizaciju i mogućnost da se veliki broj poslova (IT, marketing, konzalting, pisanje) vodi neovisno o lokaciji, sve više ljudi će dolaziti u Hrvatsku jer im je to strahoviti upgrade kvalitete života. Cijene nekretnina u zapadnoj Europi, Sjevernoj Americi, Kanadi, AU/NZ su vrtoglave (prosjeci u većim gradovima debelo iznad 1m EUR). Za one koji su vlasnici, i većim dijelom to otplatili, imaju nevjerojatnu priliku čisto izvući preko 500.000 EUR, živjeti u Hrvatskoj s troškovima života koji su 50% niži, i primati prihode uglavnom po svjetskim cijenama. Recimo, Jan de Jong je super lik: https://flash.hr/en/2020/05/jan-de-jong-dutch-entrepreneur-from-split-is-hiring-more-croats/Naglašavam da nije iznimka, po ovim grupama ih ima tisuće. Već ih ima dovoljno, da se kao u HK i Singapuru ne moraju družiti s domorocima.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 09 svi 2020, 17:40 |
|
|
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1025 of 2558 - 40.07%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 09 svi 2020, 17:47 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 44062 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Još donijeti zakon po kojem se svim starim momcima i incelima iz državnog proračuna osiguraju neviste iz Ukrajine, Albanije i Filipina, i na ********* smo.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 09 svi 2020, 18:28 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37902 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ma, samo da ne nalete na naše volovske glave. Siguran sam da ima mnoštvo mladih iz cijele EU koji bi otvarali restorane i hotelčiće po moru ali ne možeš to od lokalaxa ala Kuščević prdnut.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 10 svi 2020, 03:48 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: V je od Veliki.
Veliki Ujo. :) Dobar prijedlog
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 10 svi 2020, 04:34 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60936 Lokacija: DAZP HQ
|
Ministry of Sound je napisao/la: Dobra vijest je ta da ćemo dobiti kvalitetu, najvećim dijelom "digitalne nomade". U par sam grupa za "expate" u Hrvatskoj, i brojke se već kreću u tisućama po grupama. S obzirom na digitalizaciju i mogućnost da se veliki broj poslova (IT, marketing, konzalting, pisanje) vodi neovisno o lokaciji, sve više ljudi će dolaziti u Hrvatsku jer im je to strahoviti upgrade kvalitete života. Cijene nekretnina u zapadnoj Europi, Sjevernoj Americi, Kanadi, AU/NZ su vrtoglave (prosjeci u većim gradovima debelo iznad 1m EUR). Za one koji su vlasnici, i većim dijelom to otplatili, imaju nevjerojatnu priliku čisto izvući preko 500.000 EUR, živjeti u Hrvatskoj s troškovima života koji su 50% niži, i primati prihode uglavnom po svjetskim cijenama. Recimo, Jan de Jong je super lik: https://flash.hr/en/2020/05/jan-de-jong-dutch-entrepreneur-from-split-is-hiring-more-croats/Naglašavam da nije iznimka, po ovim grupama ih ima tisuće. Već ih ima dovoljno, da se kao u HK i Singapuru ne moraju družiti s domorocima. Jana znam već 9 godina, cool je lik, pravi poduzetnik, hrvatski zet, razvio dobar biznis uz koji sam danas i ja vezan kao neki izdanak svega ovog što je on započeo i za tih 10+ godina koliko je u Hrvatskoj od hrvatskog ne govori ništa drugo osim kava s mlijekom i hvala. Živi dokaz da ti hrvatski nije potreban ni za biznis s Hrvatima. I ne nevažno, već je 4 djece nanizao u Splitu.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 10 svi 2020, 07:52 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76119 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Hrvatski otok postaje meka za strance: Ostaju za stalno, otkrili su što ih je privuklo...https://www.dnevnik.ba/dogadaji/hrvatsk ... e-privuklo
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 10 svi 2020, 07:53 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Još donijeti zakon po kojem se svim starim momcima i incelima iz državnog proračuna osiguraju neviste iz Ukrajine, Albanije i Filipina, i na ********* smo. Ali što im se ima osiguravat? Pa svaki hrvatski muškarac je na Filipinama Rambo. Zar su toliko smotani da si ne mogu ženu dovest, koja to jedva čeka? Hvala Bogu postoji internet, raznorazne mreže za povezivanje i sl., svatko s imalo mozga nađe si ženu, i to dobru, bez ikakvih problema. Meni se čini da je tu naprosto evolucija na djelu, odnosno da priroda eliminira one koji se nisu u stanju mrdnut oko svoje osi. To je jedna posebna priča o muškarcima koji nisu u stanju ući u 21. stoljeće.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 11 svi 2020, 13:33 |
|
|
Evo Junuze, da se složimo budale nam ne trebaju, a ovakvi ljudi nam trebaju.
1025 of 2558 - 40.07%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 11 svi 2020, 14:16 |
|
|
Simpatična priča, ali iz toga što nije naučio ništa hrvatskog u 14 godina, zaključujem da tip živi neku svoju paralelnu stvarnost ovdje i komunicira samo sa par ljudi iz najbližeg okruženja. Očito je da ima jako dobru ženu , a vjerojatno i ženinu familiju koji uskaču I rješavaju svu problematiku koja nema veze s njegovim poslom. Jer ima sto faktora gdje bi zapeo, kad je gradio kuću sigurno nije sa bauštelcima razgovarao na engleskom. Da je išao na roditeljski sastanak u školu ne bi pričali na engleskom radi njega, I tako dalje.
Tako da ne trebamo mi biti zahvalni njemu što je došao , nego on nama što nam se uvalio.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 11 svi 2020, 14:21 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Simpatična priča, ali iz toga što nije naučio ništa hrvatskog u 14 godina, zaključujem da tip živi neku svoju paralelnu stvarnost ovdje i komunicira samo sa par ljudi iz najbližeg okruženja. Očito je da ima jako dobru ženu , a vjerojatno i ženinu familiju koji uskaču I rješavaju svu problematiku koja nema veze s njegovim poslom. Jer ima sto faktora gdje bi zapeo, kad je gradio kuću sigurno nije sa bauštelcima razgovarao na engleskom. Da je išao na roditeljski sastanak u školu ne bi pričali na engleskom radi njega, I tako dalje.
Tako da ne trebamo mi biti zahvalni njemu što je došao , nego on nama što nam se uvalio. To je malo negativno gledanje. Gledaj s druge strane, naštancao je već 4 Splićana, na putu je da stigne Thompsona. Djeca će znati jezik, neki od njih možda i ostanu u Hrvatskoj. Druga stvar, zapošljava Hrvate, pa će nas manje otići. Treća stvar, poziva i druge da dođu. Pametni ljudi s kapitalom, svaka bi ih država poželjela.
1025 of 2558 - 40.07%
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|