Naslov: Re: Najkvalitetniji proizvodi SFRJ i samoupravnog socijalizma
Postano: 16 lis 2021, 12:34
turbotakija je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:
Ne mogu sad, nisam sam, pitali bi me ukućani što ti je to.
Ali znam ti ja Jugoslaviju u detalje, ne trebaš mi ništa dokazivati kad se sjećam svega iz prve ruke. Mogao bih ti mjesec dana pričati kako je bilo u Jugoslaviji.
Kazem samo da vidis kako su u nas gledali Svabe nekad a kako na nas (odozgo) gledaju sad. Ja sam proveo prvih 13 godina u Jugoslaviji i mislim da sam upravo ona generacija koja bi - da nije bilo rata - od te drzave i napravila nesto. Mi nismo bili Muslimani Srbi Hrvati, mi smo jednostavno bili Jugosloveni. Do jednom..
Ma nisu, to si ti samo tako mislio. Srbi su uvijek bili Srbi i znali su da su Srbi čim prohodaju.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1211 of 2558 - 47.34%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
Postano: 16 lis 2021, 13:51
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
Blijeda kopija Hitler jugenda. Nije ti to nikad palo napamet? Kao i to da hvališ yugo-nacionalsocijaliste koji za razliku od Hitlera nisu demokratski nikad sjeli na vlast.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
Postano: 16 lis 2021, 14:26
Rika sv Vida je napisao/la:
Super je za vas bila Jugoslavija. Nema sumnje. Nas a i mislim da i Srbe je uništila.
Do podne žale za Austro Ugarskom,popodne za NDH,a u sitne sate se sijete Juge. Pored titine slike,drže Antinu i Blaža Kraljevića. Tako je to kad nisi državotvoran,i kad nikad nisi imo svoje države. Pomute se sijećanja i nastane mix.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
Postano: 16 lis 2021, 14:31
Naša Kvačica je napisao/la:
Ma nisu, to si ti samo tako mislio. Srbi su uvijek bili Srbi i znali su da su Srbi čim prohodaju.
Predugo je to bilo za čekat da prohodaš,pa tek onda saznaš da si Srbin. Ja sam sazno već čim sam progledo,a đed mi u kinderbet stavio pušku pored mene.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
Postano: 16 lis 2021, 15:44
Junuz Djipalo je napisao/la:
Blijeda kopija Hitler jugenda. Nije ti to nikad palo napamet? Kao i to da hvališ yugo-nacionalsocijaliste koji za razliku od Hitlera nisu demokratski nikad sjeli na vlast.
Tipicno zapadnjacki liberalni stav, burzoazijski. Ono o fazonu oh mama pa ne mogu ja to, to je autoritarna ideologija..
Porediti oslobodioce Ausvica sa onima koji su ga izgradili moze samo neko bas takve provencijencije. Zato kazem, JunuzAga je od svih ovde jedini spreman za EU. Upravo su neoliberalni licemjeri pretprosle godine maltene stavili znak = izmedju "totalitarnih ideologija", u sta ubrajaju nacionalsocijalizam i komunizam. Smece.
Nego, gledam u UN-u ona albansko srpska prepucavanja. I onda nakon svega toga Albanka ode da se rukuje s americkom ambasadorkom a Srbin sa ruskim. Kao djeca sto kod mame idu da ih malo tjesi nakon sto su se morali naslusati svega i svacega..
E sad, SFRJ je velike sile i polaritet izmedju istih koristila u svoje svrhe, dok se danas velike sile takoreci prejebavaju preko albanskih i srpskih ledja. Ono ko fol..mi vas volimo..mi vas podrzavamo..a ustvari se radi samo o odbrani vlastitog uticaja.
To samo slijepac nije u stanju da vidi.
Kvacice, iskreno da ti kazem naslusao sam se ja bas tog stereotipa o Srbima od strane Bosnjaka..ono, u smislu oni su uvijek znali cijeniti svoje, samo mi ne itd...
Moze biti da su imali malo jace izrazenu nacionalnu svijest od drugih ali kad skontas koliko istinskih Jugoslovena, komunista, su dosli bas iz redova srpskog naroda, onda taj stereotip pada u vodu. Heroj Sutjeske, Koca Popovic, je bio Srbin. Sava Kovacevic takodjer. Da ne nabrajam. Citao sam knjigu o Koci i covjek je jednostavno bio pravi komunista i Jugosloven, spanski dobrovoljac, jos u Francuskoj zavolio komunizam i revolucionarne ideje.
Aleksa, nisam stigao sve da procitam ali sam vidio da si bas u Samardzicevom maniru sve okreno naopacke. Znam ja Milosava vise od deset godina. Cesto smo se i dopisivali preko socijalnih mreza i tacno sam upoznat s njegovim projektima. Filmove sam mu gledao prije nego sto ih objavi jer mi je slao preko mejla. Ali reci cu tebi ono sto kazem i njemu: Istina je da je jugoslovenska historiografija bila nedovoljno objektivna i da se pogotovo pausalna slika o cetnicima kao iskljucivo bradatim koljacima treba ispraviti jer ni kod njih nije bilo sve crno-bijelo, ali Samardzic je otisao u potpuno drugu krajnost. U njega ispade da su se eto bilesi samo cetnici borili protiv Nijemaca dok su partizani manje vise bili gori od ustasa.
_________________ fakofbolan nema krsta bez tri prsta
Postano: 16 lis 2021, 16:07
Kvacice, iskreno da ti kazem naslusao sam se ja bas tog stereotipa o Srbima od strane Bosnjaka..ono, u smislu oni su uvijek znali cijeniti svoje, samo mi ne itd...
Ma i ja sam mislio kao i ti, ali mi je moja pokojna baba govorila zelen si još Tomo, kao zelena grana.
Znali su stari ljudi s kim imaju posla, sve ostalo je propaganda. Znali su Srbi sve još u osnovnoj školi. Kasnije sam i ja u svjetlu činjenica nadošao, baba je bila u pravu. Jbg, nisam ni ja više tako zelen. A i ti bi mogao pomalo početi se normalno ponašati, sramota da odrastao čovjek hvali komunizam, to je za naivnu djecu. Djecu je lakše prevariti.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1211 of 2558 - 47.34%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
Postano: 16 lis 2021, 17:59
Moze biti da su imali malo jace izrazenu nacionalnu svijest od drugih ali kad skontas koliko istinskih Jugoslovena, komunista, su dosli bas iz redova srpskog naroda, onda taj stereotip pada u vodu. Heroj Sutjeske, Koca Popovic, je bio Srbin. Sava Kovacevic takodjer. Da ne nabrajam.
Dali su i Hrvati ne mali broj komunista,ali kod njih su i takvi hrvatski mislili i govorili. Čak su hrvatski komunisti po Srbe bili i gori od ustaša. Da budem precizan,hrvatski komunisti su najzaslužniji što Srba više nema u Hr. Nikakve ustaše,HOS-ovci,njihove zasluge su tu minorne.
Postano: 16 lis 2021, 18:24
Moze biti da su imali malo jace izrazenu nacionalnu svijest od drugih ali kad skontas koliko istinskih Jugoslovena, komunista, su dosli bas iz redova srpskog naroda, onda taj stereotip pada u vodu. Heroj Sutjeske, Koca Popovic, je bio Srbin. Sava Kovacevic takodjer. Da ne nabrajam. Citao sam knjigu o Koci i covjek je jednostavno bio pravi komunista i Jugosloven, spanski dobrovoljac, jos u Francuskoj zavolio komunizam i revolucionarne ideje.
Koca je bio kabadahija i propali student, izdajnik JV, dezerter i covek koji je pregovarao sa Nemcima da spreci iskrcavanje saveznika, da malo odlozi oslobodjenje ako mose. Otac mu je sipao pesak u brasno koje je prodavao vojsci u 1.s.r. Nula od coveka i samim tim idelan za partizaniju i komunjare. Savo Kovacevic krvolok koji je ubijao i pripadnike sopstvene familije. Fanatak, primitivan, kao stvoren da sluzi Josipu Brozu! Najgori Srbi.
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
Postano: 16 lis 2021, 18:57
Tipicno zapadnjacki liberalni stav, burzoazijski. Ono o fazonu oh mama pa ne mogu ja to, to je autoritarna ideologija..
Porediti oslobodioce Ausvica sa onima koji su ga izgradili moze samo neko bas takve provencijencije. Zato kazem, JunuzAga je od svih ovde jedini spreman za EU. Upravo su neoliberalni licemjeri pretprosle godine maltene stavili znak = izmedju "totalitarnih ideologija", u sta ubrajaju nacionalsocijalizam i komunizam. Smece.
Nego, gledam u UN-u ona albansko srpska prepucavanja. I onda nakon svega toga Albanka ode da se rukuje s americkom ambasadorkom a Srbin sa ruskim. Kao djeca sto kod mame idu da ih malo tjesi nakon sto su se morali naslusati svega i svacega..
E sad, SFRJ je velike sile i polaritet izmedju istih koristila u svoje svrhe, dok se danas velike sile takoreci prejebavaju preko albanskih i srpskih ledja. Ono ko fol..mi vas volimo..mi vas podrzavamo..a ustvari se radi samo o odbrani vlastitog uticaja.
Aleksa, nisam stigao sve da procitam ali sam vidio da si bas u Samardzicevom maniru sve okreno naopacke. Znam ja Milosava vise od deset godina. Cesto smo se i dopisivali preko socijalnih mreza i tacno sam upoznat s njegovim projektima. Filmove sam mu gledao prije nego sto ih objavi jer mi je slao preko mejla. Ali reci cu tebi ono sto kazem i njemu: Istina je da je jugoslovenska historiografija bila nedovoljno objektivna i da se pogotovo pausalna slika o cetnicima kao iskljucivo bradatim koljacima treba ispraviti jer ni kod njih nije bilo sve crno-bijelo, ali Samardzic je otisao u potpuno drugu krajnost. U njega ispade da su se eto bilesi samo cetnici borili protiv Nijemaca dok su partizani manje vise bili gori od ustasa.
Postano: 16 lis 2021, 19:00
Od Hrvata nisu. Samo su se u Velikoj Srbiji (Jugoslaviji) naravno osjecali "komotnije u izricaju" od svih ostalih. To mijesas.
Mostar i Sarajevo su još imali maximalne moguće benefivije Yuge. Ne znam za Banja Luku kako je bilo ali u ova dva grada tko je živio je bio sretnik. Komunizam u najboljem izdanju.
I svejedno pun k. toga nije valjalo. Komunizam ne valja.
Ruku na srce u Mostaru se krajem 70 tih pa sve tamo do 90 te vrlo lijepo živilo. Puno mogućnosti za izlaske a more blizu, za nas onda mlade generacije idealna stvar. Pa ni Italija nije bila tako daleko, 2-3 puta godišnje bi se i tamo otišlo. Neki kažu da je kraj 80 tih bilo najbolje vrijeme…….kad su čekovi radili. Možda neko da potvrdi iz prve ruke.
Postano: 16 lis 2021, 21:38
babo je napisao/la:
Neki kažu da je kraj 80 tih bilo najbolje vrijeme…….kad su čekovi radili. Možda neko da potvrdi iz prve ruke.
Sve se skoro uzimalo na čekove, namještaj, bijela tehnika, kompjuteri... Pred rat su se masovno valjali, npr od. Poštanske štedionice Beograd, dizala se lova na max, a nitko nije plaćao kad bi dolazili na naplatu.
Postano: 16 lis 2021, 21:48
Kinderlada bila mi je vrh. Imam i sad neke zdjelice od nje. Bajadera mi je nekad bila ukusna danas nije više ili sam ostario. Mitros Šid i Gavrilović bili su top sad ne znam nisam ih dugo probao.
Postano: 16 lis 2021, 21:53
Lutorčina je napisao/la:
Kinderlada bila mi je vrh. Imam i sad neke zdjelice od nje. Bajadera mi je nekad bila ukusna danas nije više ili sam ostario. Mitros Šid i Gavrilović bili su top sad ne znam nisam ih dugo probao.
Šta je mitros Šid ?
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.