|
|
Stranica: 1/20.
|
[ 496 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Salivator
|
Naslov: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 07:43 |
|
|
Turski, osmanski, arapski izrazi: Koliko takijate u BiH?
Evo čisto da se osvrnem na forumski fenomen, korištenje nekih izraza koje nikad nisam čuo, iako sam odrastao u BiH, a rodio se u Jugoslaviji.
Znam što je kapija, avlija i kijamet. O turcizmima ne govorim, oni su ustaljeni u govoru.
Govorim o saburu, dunjaluku, ahiretu. Koliko okupatorskih izraza znate? Jeste ih naučili na forumu ili svakodnevnom životu?
Naravno, očekujem da će Bošnjaci puno više izraza znati, no mislim da ima i onih koji kolutaju očima na okupatorske izraze ustaljene među kjafirima :)
Koliko Hrvata iz Hrvatske zna takve izraze, a koliko Srba iz Srbije?
Na prvu bih rekao da daramo i Zajeb dobro barataju takvim izrazima. :)
_________________ Najezda hipija-stereotipija. Kupi me, prodaj me, vodi me još! Mlada buržoazija, foliranti i ološ..
|
|
Vrh |
|
 |
Salivator
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 07:47 |
|
|
Koji k je muštuluk?
_________________ Najezda hipija-stereotipija. Kupi me, prodaj me, vodi me još! Mlada buržoazija, foliranti i ološ..
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 07:48 |
|
|
Skoro sve šta znam naučio san tu.
Vrlo malo sam čuo prije toga od rodbine iz Hercegovine, oni su na granici s RH pa isto slabo koriste turcizme. To šta san čuo doli, čuo san samo od starijih ljudi (oni jesu upotrebljavali više turcizama) ovi mlađi ne znaju.
I nešto se pokupilo od epskih narodnih pisama, ipak se odraslo na fra Andriji Kačiću Miošiću, al onda nije bilo googla pa neke stvari nisi moga saznat šta znače.
Neko iz Splita, Zagreba ili Rijeke nema šanse da je čuo za ijedan taj pojam, njima je to kineski. Na karti bi znali nać možda Mostar i Sarajevo i to je to šta znaju o tzv. bih kamoli da znaju te muslimanske pojmove.
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 07:51 |
|
|
Salivator je napisao/la: Koji k je muštuluk? Mustuluk je donosenje dobre vijesti nekome s ocekivanjem nagrade za tu vjest. U BIH je to prilicno rasprostranjeno.
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 07:53 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Salivator je napisao/la: Koji k je muštuluk? Mustuluk je donosenje dobre vijesti nekome s ocekivanjem nagrade za tu vjest. U BIH je to prilicno rasprostranjeno. E to nisan nikad razumio, kao ulizivanje da se dobije para? jebate ciganskog mentaliteta.
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 07:56 |
|
|
Imota je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Mustuluk je donosenje dobre vijesti nekome s ocekivanjem nagrade za tu vjest. U BIH je to prilicno rasprostranjeno.
E to nisan nikad razumio, kao ulizivanje da se dobije para? jebate ciganskog mentaliteta. Nije ulizivanje ni cigancenje vec vise potreba nekome donijeti dobru vjest. Tako recimo obicno didu i babi neko trci reci da im se rodilo unuce, obicno neko od dice ili unuka. Ili susjeda susjedi ide po mustuluk ali nece dobit pare niti ih ocekuje vec kavu i onda se to zove slatka kava. Ili recimo u svatovima je bio obicaj da na konjima momci jasu prije mladenaca kuci uhvatiti mustuluk od roditelja, koji prvi stigne dobije mustuluk itd. itd... Dakle vise je bilo rasprostranjeno u vrijeme kad nije bilo komunikacijskih sredstava. Danas je mustuluk tesko dobit kad su svi na mobitelima 
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
 |
Salivator
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 07:57 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Salivator je napisao/la: Koji k je muštuluk? Mustuluk je donosenje dobre vijesti nekome s ocekivanjem nagrade za tu vjest. U BIH je to prilicno rasprostranjeno. Čuo sam samo izraz više puta, nikad mi ne bi palo na pamet :)
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:01 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Imota je napisao/la: E to nisan nikad razumio, kao ulizivanje da se dobije para?
jebate ciganskog mentaliteta.
Nije ulizivanje ni cigancenje vec vise potreba nekome donijeti dobru vjest. Tako recimo obicno didu i babi neko trci reci da im se rodilo unuce, obicno neko od dice ili unuka. Ili susjeda susjedi ide po mustuluk ali nece dobit pare niti ih ocekuje vec kavu i onda se to zove slatka kava. Ili recimo u svatovima je bio obicaj da na konjima momci jasu prije mladenaca kuci uhvatiti mustuluk od roditelja, koji prvi stigne dobije mustuluk itd. itd... Dakle vise je bilo rasprostranjeno u vrijeme kad nije bilo komunikacijskih sredstava. Danas je mustuluk tesko dobit kad su svi na mobitelima  Pa ne znan, drugdi je gušt donit lipu vijest da se neko razveseli ne očekiva se ništa zauzvrat. zato mi je to ciganjenje 
|
|
Vrh |
|
 |
Salivator
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:01 |
|
|
Imota je napisao/la: Skoro sve šta znam naučio san tu.
Vrlo malo sam čuo prije toga od rodbine iz Hercegovine, oni su na granici s RH pa isto slabo koriste turcizme. To šta san čuo doli, čuo san samo od starijih ljudi (oni jesu upotrebljavali više turcizama) ovi mlađi ne znaju.
I nešto se pokupilo od epskih narodnih pisama, ipak se odraslo na fra Andriji Kačiću Miošiću, al onda nije bilo googla pa neke stvari nisi moga saznat šta znače.
Neko iz Splita, Zagreba ili Rijeke nema šanse da je čuo za ijedan taj pojam, njima je to kineski. Na karti bi znali nać možda Mostar i Sarajevo i to je to šta znaju o tzv. bih kamoli da znaju te muslimanske pojmove. Rodio se i odrastao u Mostaru, pa opet nisam čuo neke pojmove, kamo li da sam znao što znače ili da sam ih upotrebljavao u svakodnevnom životu.
|
|
Vrh |
|
 |
VBA2024
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:04 |
|
|
Mislim da postoje neki tradicionalni turcizmi i politički islamistički turcizmi.
Kad netko koristi npr. "sijaset" u komunikaciji onda znam da je u pitanju islamist.
_________________ IQ based discrimination ftw
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:07 |
|
|
VBA2024 je napisao/la: Mislim da postoje neki tradicionalni turcizmi i politički islamistički turcizmi.
Kad netko koristi npr. "sijaset" u komunikaciji onda znam da je u pitanju islamist. Dobro sijaset se zna nać u literaturi, to se znalo nać kod naših pisaca.
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:09 |
|
|
Imota je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Nije ulizivanje ni cigancenje vec vise potreba nekome donijeti dobru vjest. Tako recimo obicno didu i babi neko trci reci da im se rodilo unuce, obicno neko od dice ili unuka. Ili susjeda susjedi ide po mustuluk ali nece dobit pare niti ih ocekuje vec kavu i onda se to zove slatka kava. Ili recimo u svatovima je bio obicaj da na konjima momci jasu prije mladenaca kuci uhvatiti mustuluk od roditelja, koji prvi stigne dobije mustuluk itd. itd... Dakle vise je bilo rasprostranjeno u vrijeme kad nije bilo komunikacijskih sredstava. Danas je mustuluk tesko dobit kad su svi na mobitelima  Pa ne znan, drugdi je gušt donit lipu vijest da se neko razveseli ne očekiva se ništa zauzvrat. zato mi je to ciganjenje  "Ocekivanje" je mozda pretjerana rijec, vise obicaj, a i nisu to neka davanja, ako su djeca dadne se koja para, zene obicno dobiju kavu (dobile bi je i bez vijesti i sa vijestima) itd. Nije to sad odat po selu i skupljat pare. Dakle vise je kako rekoh naglasak bio na tome nekoga razveseliti i prije drugih donijeti mu dobre vijesti Neki mustuluci su i tradicijski kao ovaj u svatovima, neces ti da ne znaju u kuci da dolaze svatovi ali eto momci uvjek volili natjecanja pa i tu koristili priliku
|
|
Vrh |
|
 |
Salivator
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:09 |
|
|
VBA2024 je napisao/la: Mislim da postoje neki tradicionalni turcizmi i politički islamistički turcizmi.
Kad netko koristi npr. "sijaset" u komunikaciji onda znam da je u pitanju islamist. Slažem se, postalo je pomodno elhamdulilati iz BiH da pokažeš islamsku pripadnost arapskom svijetu. P.S. šijaset? :)
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:10 |
|
|
Salivator je napisao/la: VBA2024 je napisao/la: Mislim da postoje neki tradicionalni turcizmi i politički islamistički turcizmi.
Kad netko koristi npr. "sijaset" u komunikaciji onda znam da je u pitanju islamist. Slažem se, postalo je pomodno elhamdulilati iz BiH da pokažeš islamsku pripadnost arapskom svijetu. P.S. šijaset? :) s ne š
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:12 |
|
|
I još jedan fenomen, kod ovih tvrđih islamista, izgovaraju riči baš s arapskim naglaskom pa počnu i inače imat takav naglasak što jako bizarno zvuči kad pričaju slavenskim jezikom. Prvi na pamet mi pada alijin bakir, kakav on ima naglasak to je krajnje bizarno.
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:22 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8652 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
Najviše volim kad @bumbar dođe i te turcizme adekvatno kontekstualizira. Tada dobiju puninu značenja. Pravo mi izmami osmijeh s lica. To je taj nekakav bosanski cinični humor.
Ja ne znam puno toga, moram guglati značenje, ali znam opet solidno. Nekada mi to bude fora koristiti.
Evo nikada nisam zapamtio hairli šta znači. Uvijek mislim da je biti srdit, a ono znači sretan.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:27 |
|
|
Salivator je napisao/la: VBA2024 je napisao/la: Mislim da postoje neki tradicionalni turcizmi i politički islamistički turcizmi.
Kad netko koristi npr. "sijaset" u komunikaciji onda znam da je u pitanju islamist. Slažem se, postalo je pomodno elhamdulilati iz BiH da pokažeš islamsku pripadnost arapskom svijetu. P.S. šijaset? :) Arapizmi su opet skroz novija pojava. Dok su se turcizmi koristili medju svim narodima i ostali vecinom u onoj mjeri u kojoj se ne moze opisati rijecju na svom jeziku s par arapizama. Arapizmi opcenito se iskljucivo koriste u novije vrijeme samo kod Muslimana i to toliko da je ruzno slusati. Dakle toliko da se izbacuju ustaljene rijeci svoga jezika i mjenjaju arapskim.
|
|
Vrh |
|
 |
VBA2024
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:33 |
|
|
Primjer: Citat: U BiH postoji sijaset političkih partija. Ja sam liberalan pa sam zato glasao za Našu Stranku. Ali nakon Oktobra 2022. neću više nikad! 
_________________ IQ based discrimination ftw
|
|
Vrh |
|
 |
Salivator
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:38 |
|
|
Većinu svog života sam mislio da je kijamet neka zajebana bolešćurina koja pogađa BiH, kad ono nevrijeme.
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:42 |
|
|
Salivator je napisao/la: Većinu svog života sam mislio da je kijamet neka zajebana bolešćurina koja pogađa BiH, kad ono nevrijeme. Kijamet nije nevrijeme. Moze biti i nevrijeme ali kijamet je sveobuhvatna rijec za nevolju, tegobu odnosno zlo. Tako je kijametni dan sudnji dan itd. itd.
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:50 |
|
|
deveranje - deverati (nisam siguran je li turcizam), znaci muciti se
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:52 |
|
|
đuturum - stara osoba, osoba koja se ne moze brinuti o sebi. Cesce se koristi kao pogrdno
|
|
Vrh |
|
 |
Salivator
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:53 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Salivator je napisao/la: Većinu svog života sam mislio da je kijamet neka zajebana bolešćurina koja pogađa BiH, kad ono nevrijeme. Kijamet nije nevrijeme. Moze biti i nevrijeme ali kijamet je sveobuhvatna rijec za nevolju, tegobu odnosno zlo. Tako je kijametni dan sudnji dan itd. itd. Aha, onda nisam ni bio daleko od pravog značenja. Jesi li upotrebljavao takve izraze u životu, jel to do okoline, ili te je jednostavno zanimalo? Mislim, razumijevanje svega toga.
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:53 |
|
|
izmetovati - nekome služiti, odnosno cesce nekoga njegovati
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 08:58 |
|
|
Salivator je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Kijamet nije nevrijeme. Moze biti i nevrijeme ali kijamet je sveobuhvatna rijec za nevolju, tegobu odnosno zlo. Tako je kijametni dan sudnji dan itd. itd.
Aha, onda nisam ni bio daleko od pravog značenja. Jesi li upotrebljavao takve izraze u životu, jel to do okoline, ili te je jednostavno zanimalo? Mislim, razumijevanje svega toga. Pa nisi. Ako pitas babu kako je. Reci ce ti, a kijamet se svalio na mene. Sto znaci bolest. Dakle moze imati sve znacenje od nevolje bolesti, rata itd. S tim da moras imati na umu ako izvorna rijec na turskom znaci jedno ne znaci da u BIH mora imati isto znacenje, jer cesto su te rijeci koristene za puno drugoga u odnosu na izvorno. Okolina naravno. Svi stari ljudi su tako pricali i jednostavno si te rijeci znao kao sto u dalmaciji znaju talijanizme i neznajuci da su talijanizmi. Ja osobno neke jesam koristio ne sve jer sam mladja generacija. Medjutim sve znam. Za neke i nemamo druge izraze niti ih koristimo. Tipa jastuk, jorgan itd....
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|