HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 vel 2025, 15:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1344 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 54  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bošnjačka nacija kao promašaj
PostPostano: 12 ruj 2024, 00:29 

zalutala je napisao/la:
Ova šarada još nije gotova :zubati

Ceha je u par navrata rekao da je Hrobiju netko maznuo profil.
O ovome videu se već raspravljalo, Ceha se ne sjeća jer ga tada nije ni pogledao, prelistala sam tu temu, danas sam s te teme posudila jedan svoj citat za ovu raspravu.
Hrobi je na toj temi, vezano za video ovo napisao:
Ovdje valja samo dodati nješto iznimno važno- prave studije o etnogenezi NEMA. Npr. ova je ekipa napravila vrlo dobar video o Einhardu i Srbima u 8.-9. st. Moja opaska je da je taj spomen karikaturalan i da se na njega ne treba ni obazirati. No, da je i točan- posve je beznačajan. Ne postoji nikakav ni genetski ni kulturni kontinuitet u preko 1200 godina s bilo čim što je bila stara Bosna. Povelja Kulina bana iz 1189. je običan trgovački ugovor koji nema upravo nikakve važnosti za tobožnji kontinuitet državnosti. Glede pak kulturnoga kontinuiteta- pa još nije odlučeno kamo spada korpus srednjovjekovne bosanske pismenosti do Osmanlija. Srbi ga svojataju, no s kilavim argumentima, a Hrvati šute kao zaliveni. Moglo bi se tvrditi s dosta jakim razlozima da je to heterogen korpus u kojem je dio, i to malen, iz repertoara CB povezan s nečim "srpskim" na istoku, a većina (centar i zapad) s "hrvatskim"- konačno, najveći spomenik, Hvalov zbornik je pisan negdje kraj Splita i po jezičnim crtama je crkvenoslavensko-čakavsko-štokavski! U epigrafici, sudimo li po jezičnom tipu, većina je hrvatska, štokavsko ikavska uz manji dio koji je srpski, ili vlaški na samom istoku (uz napomenu da je jekavski većinom isto hrvatski, kao izvorni hrvatski bosanski govor, od Sarajeva do Tuzle, ili od Vrhbosne do Soli- gdje Srbi imaju uopće pojmove Vrhbosna i Soli u svojoj kulturi?). Jedino katolici u Bosne i Huma, koji zajedno s katolicima iz sadašnje Hrvatske sudjeluju u etno- i naciogenezi modernih Hrvata, baštine nješto starobosansko, dok pravoslavni i muslimani- NE. A za biološki kontinuitet- to je bajka. Pa ne samo zbog migracija, nego više zbog masovnih pošasti, kuga, kolera,.... od starinačkoga stanovništva nije ostalo praktički ništa nepromijenjeno, nego su se dijelovi pomicali i miješali s pridošlicama. Taj mit o nekom starinačkom pučanstvu koje je kao prikovano preko 1000 godina tolkienovska je bajka za hlebince. Oko 1700. je sve u Bosni i Hercegovini toliko promijenjeno u odnosu na 1400. da je govor o nekom kontinuitetu ruganje zdravom razumu i analitičkomu umu. Jedino što se može reći nedvoumno je da su Hrvati preko franjevačkoga reda i kulture u stanovitoj mjeri baštinili doosmanski bosansko-humski razvedeni identitet. Ostali- ništa, ni u likovnoj ni pisanoj ni pučkoj kulturi, a najmanje u višim razinama pisane i druge uljudbe.
povijest/neokoncana-etnogeneza-bosnjana-t25253-25.html

Hrobi ako si otet trepni tim lipim okicama :zubati

:zivili

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 00:37 

Hroboatos je napisao/la:
Jesu, oteli su me Srbi i drže kao taoca u Leposaviću.

Pa iznosiš stavove koji su proturječni većini tvoga internetskog djelovanja.
Hroboatos je napisao/la:
No sad ozbiljno: ljudi ne vide da vrijedi i jedno i drugo. Hrvati su baštinici većine (ne sve) starobosnske kulture preko franjevačkoga reda i niza drugih silnica. Da ne govorimo o katoličkoj komponenti nakon rušenja države.

Ali to ne znači da su Bošnjaci u ranom razdoblju bili samosvjesni mentalne Hrvati razine onoga doba. Oni su bili individualizirana ranonacionalna politička kultura koja nje bila ni hrvatska ni srpska, u cjelini. Npr. rukopisi CB, spadaju većinom, ali ne svi u hrvatsku baštinu po jeziku, ali ih možemo tretirati i kao dio zasebne cjeline koja je nestala kao romanska dalmatska kultura.

Tu imaš previše kondicionala.
Moglo se svašta, ali nikad nije bilo ozbiljnijih mogućnosti.

Evo, Arpadovići su preuzeli pobočno kraljevstvo u Hrvatskoj, kojeg su mislili koristiti za pobočne grane svojih loza.
Jesu li se grane ikad odvojile?
Nisu.
Jer je prijestolonasljednik uvijek između Hrvatske i desetak puta Ugarske odabrao veću državu.

Priča s različitom kulturom je pretjerana.
Većina kulturne baštine u Bosni je hrvatska.
Pa dovoljno je pogledati dijalekte, jezik na kojem je napisana.
Hroboatos je napisao/la:
Ono što je pogrješka nacinalnih povijesti i povijesti umjetnosti i filologija na ovom prostoru je sljedeće: nešto je vjerojatno zajedničko (npr. Povelja Kulina bana). Dio je pak teže tertirati kao zajedničko, npr. stećke, od kojih su vlaško pravoslavni neuklopivi u hrvatsku baštinu, a katolički u srpsku, o manjem broju muslimanskih da ne govorimo. O onima bez nadpisa, a to je većina- ne možemo reći da spadaju ilamo, nego su ostatak izumrle kulture, mrtvi rukavac.

Identitet ide preko značajki i sjećanja. Po sjećanju, većina je stare Bosne presahli rukavac- i pismo, i CB, i vlasteoski poredak, i velik dio pisane kulture. Ono što je ostalo može se dost jasno podijeliti nahrvatskoi manji dio na srpsko. A tu je grijeh hrvatske historiografije, je rono što jest hrvatsko i po postanku i jeziku ne obrađujemo, nego s edolazi u situciju da povelje Hrvoja Vukčića Srbi svojataju kao primjere svoga jezika, a i BH Muslimani,

Najtočnije bi bilo kazati ono što rekoh: stara je bosanska politija povijesni krajolik, u neku ruku država, ali koja je nestala, kao Transilvanija, Galicija, Burdgundija ili Sdmogradska. Potrebno je napraviti korektnu ostavinsku raspravu, a ne ponašati se (hrvatska strana) kao noj.

Mi bi se trebali s time ozbiljnije pozabaviti, ali...
To je hrvatska država.

Sedmogradska i Transilvanija su sinonimi.
Burgundija ima više, prvo kao plemenskih država germanskih Burgunda, a onda kao istočnofrancuskih grofovija koje postaju de facto samostalnom državom.

Ne vidim zašto bi bio problem priznati da je Bosna jedna nova država, nastala na hrvatskim korijenima i sa svojom evolucijom.
Evolucija zemlje, ne znači i evoluciju naroda (gledaj Dubrovnik, Slavoniju, Dalmaciju...).
Ne mora se izmišljati neki poseban etnik zato što postoji druga država.
S time da je ova uvijek imala neke veze s ostalim hrvatskim državama.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 00:40 

Nama je problem u tome što se Bosna zanemaruje, a i u tome što se prepušta drugima.

Povjesničar mora biti objektivan, ali se mora gledati i obzor vremena u kojem se živi.
Priča o "drugačijoj, posebnoj" Bosni je voda na mlin pöturicama.
Paralela bi ti bila da u Slavoniji imamo 50% protestanata doseljenih iz Mađarske i Njemačke i da sad netko krene lupetati o praslavonskoj državi.
I o tome kako su Slavonci srodniji Slovencima nego Hrvatima.

Inače, većina stanovništva je migrirala, danas imaš više potomaka starih Bošnjana u Slavoniji nego u Bosni.
Normalni procesi.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 01:06 

Meni je fascinantno kako za vrijeme Bosne, dok postoji Vikarija Bosanska, franjevci nemaju pojma o tamo nekim Hrvatima, koji zive valjda u paralelnoj dimenziji, na istom prostoru kao i oni.
Ali, nakon upada Turaka, kada se ista ta Vikarija dijeli na provincije Bosnu Hrvatsku (koja pokriva podrucje sve do Senja i Rijeke) i Bosnu Srebrenu, znaci kada su potpuno odvojeni i samom drzavom i organizacijom reda - oni tada krecu u turbokroatizaciju Bosne. Cudni neki ljudi, ti franjevci.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 01:10 

Ceha je napisao/la:
Nama je problem u tome što se Bosna zanemaruje, a i u tome što se prepušta drugima.

Povjesničar mora biti objektivan, ali se mora gledati i obzor vremena u kojem se živi.
Priča o "drugačijoj, posebnoj" Bosni je voda na mlin pöturicama.
Paralela bi ti bila da u Slavoniji imamo 50% protestanata doseljenih iz Mađarske i Njemačke i da sad netko krene lupetati o praslavonskoj državi.
I o tome kako su Slavonci srodniji Slovencima nego Hrvatima.

Inače, većina stanovništva je migrirala, danas imaš više potomaka starih Bošnjana u Slavoniji nego u Bosni.
Normalni procesi.

Važna je istina, a ta je da je Malcolm bio u glavnim crtama u pravu (grijeh mu je što je minmizirao hrvatsku komponentu):

* stara Bosna je bila bliža Hrvatskoj u većini stvari, ali nije bila Hrvatska. To je bila zasebna država, nehomogena, povijesni krajolik, ali s previše individualnosti da bi ju tretirali ako hrvatski povijesno-kulturni prostor (etnički ne znači ništa)

* što Muslimani o tom misle nema veze, jer oni s tim nemaju kontinutet ni u čem kulturno-identitetskom

* grijeh je hrvatske historiografije što ne piše knige i ne izdaje zbornike, a to Muslimani i Srbi rade, sustavno

* mi to na svim razinama trebamo uklopiti u hrvatsku povijest (koja nije povijest Hrvatske), no kao važan dodatak, no ne i kao integralno hrvatski prostor poput Like. U raznim periodima, istok te države oko Drine i sl., nije nikad pripadao hrvatskom prostoru, i to valja jasno razdvojiti

Sva nabrajanja narječja, vladara stranih i domaćih.....važna su za uspostavu cjelovite hrvatske povijesti, u koju spadaju i Tvrtko i slično- ali on samo rubno. Realno, tako su unatoč srbovanju, tretirani i u Srba, gdje u novijim povijestima Srba stara Bosna zauzima 3-4 stranice u knjizi od 500 stranica.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 01:17 

Ono što u svim obradbama valja razlučiti, i kad se valjda radi o istini, to je bitno od nebitnog.

Grčević je u spomenu imena Hrvat naveo, i nema razloga da se sumnja:

Iz dubrovačkoga zaleđa ti su nositelji prezimena izvedenih od etno-
nima Hrvat kao katolici dolazili u većem broju i u Dubrovnik (usp.
Foretić 1969: 95). Zapis albanologa Lovre Mihačevića o »hrvatskom
jeziku« osmanskoga graničara podrijetlom iz Nevesinja upućuje na to
da su se pojedini hercegovački muslimani etnonimom Hrvat kao pred-
nacionalnim identifikatorom služili sve do početka XX. stoljeća:

»Na granici smo Albanije i Crne Gore. Samo rijeka dijeli ta
dva područja. Poviše nas na brijegu opazih tursku stražarnicu,
pa dok bijah u razgovoru sa kafedžijom, ugledasmo, gdje od
stražarnice odozgo ide k nama zapovjednik, okićen na prsima
s ordenima. [...] Ja ga ipak pozdravih arbanaškim jezikom, a on
mi isto tako otpozdravi. Pitam ga, kojim još jezikom govori, a
on mi otpovrati: ›Ta kojim nego hrvatskim! Ja sam iz Nevesinja
iz Hercegovine!‹« (Mihačević 1911: 16)

Recimo da je to istina. I što s tim? Ima li kakvih daljnjih potvrda da su muslimani iz Nevesinja i okolice u starije doba sebe smatrali Hrvatima ili bar tako zvali svoj jezik? Ne neka inteligencija pod utjecajem zapada?

Jedna lasta ne čini proljeće.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 01:25 

alh84001 je napisao/la:
Meni je fascinantno kako za vrijeme Bosne, dok postoji Vikarija Bosanska, franjevci nemaju pojma o tamo nekim Hrvatima, koji zive valjda u paralelnoj dimenziji, na istom prostoru kao i oni.
Ali, nakon upada Turaka, kada se ista ta Vikarija dijeli na provincije Bosnu Hrvatsku (koja pokriva podrucje sve do Senja i Rijeke) i Bosnu Srebrenu, znaci kada su potpuno odvojeni i samom drzavom i organizacijom reda - oni tada krecu u turbokroatizaciju Bosne. Cudni neki ljudi, ti franjevci.

Da, dođu Turci, odjednom svi Bošnjani postaju Hrvati.
Čudo :D

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 01:36 

Hroboatos je napisao/la:
Važna je istina, a ta je da je Malcolm bio u glavnim crtama u pravu (grijeh mu je što je minmizirao hrvatsku komponentu):

Si ti čitao Malcoma?
On zbilja piše teže gluposti, to je naručena knjiga.
Ne redi on to loše, ali doslovce mu je netko platio da napiše knjigu o samostalnoj Bosni.
Hroboatos je napisao/la:
* stara Bosna je bila bliža Hrvatskoj u većini stvari, ali nije bila Hrvatska. To je bila zasebna država, nehomogena, povijesni krajolik, ali s previše individualnosti da bi ju tretirali ako hrvatski povijesno-kulturni prostor (etnički ne znači ništa)

Ovo nije točno.
Prvo i osnovno, srednjovjekovna Bosna postoji u hrvatskom etničkom prostoru.
Ona ne postoji samo u Vrhbosni/Gornjoj Bosni.
Tu su i Usora i Soli, Donji Kraji, Hum, Završje...

Bosna postaje jačom državicom kada se Vrhbosna poveže s Donjim Krajima, a izdvoji Usora sa Solima, sredinom 13. stoljeća.
Prije toga je samo "trobanat", kolekcija tri različite banovine.

A to povezivanje je kratkotrajno, slijedi nakon izravne hrvatske vlasti (herceg Koloman) i prije integracije Šubića.
Nakon toga su vazali i potomci Šubića do proglašenja kraljevine, a onda imamo razdoblje građanskih ratova u kojem se Bosna realno raspala na manje kneževine.

Ništa što se događa u Bosni, od Crkve Bosanske i njenih glagoljaških korijena pa nadalje, nije nešto što se ne događa i u hrvatskom prostoru.
Hroboatos je napisao/la:
* što Muslimani o tom misle nema veze, jer oni s tim nemaju kontinutet ni u čem kulturno-identitetskom

Muslimani su došljaci, oni nemaju veze sa srednjovjekovnom Bosnom.
Potomci srednjovjekovne Bosne su hrvatske enklave po središnjoj Bosni, ali i (istočna) Slavonija.
Hroboatos je napisao/la:
* grijeh je hrvatske historiografije što ne piše knige i ne izdaje zbornike, a to Muslimani i Srbi rade, sustavno

To je istina.
Hroboatos je napisao/la:
* mi to na svim razinama trebamo uklopiti u hrvatsku povijest (koja nije povijest Hrvatske), no kao važan dodatak, no ne i kao integralno hrvatski prostor poput Like. U raznim periodima, istok te države oko Drine i sl., nije nikad pripadao hrvatskom prostoru, i to valja jasno razdvojiti

Ne slažem se.

Prvo, Hrvatska je na Drini graničila s Bugarskom.
Srebrenica, Bratuna, Zvo(r)nik, Bi(je)l(j)ina su bili hrvatski gradovi.
Sve dok nisu došli Turci.
Nakon toga nisu više.
I tu nema sramote.
Bio je i Rovinj talijanski grad, pa više nije.

Hroboatos je napisao/la:
Sva nabrajanja narječja, vladara stranih i domaćih.....važna su za uspostavu cjelovite hrvatske povijesti, u koju spadaju i Tvrtko i slično- ali on samo rubno. Realno, tako su unatoč srbovanju, tretirani i u Srba, gdje u novijim povijestima Srba stara Bosna zauzima 3-4 stranice u knjizi od 500 stranica.

Pa ne baš.
Prvo, dobar dio današnje Slavonije su potomci srednjovjekovnih Bošnjana.
Dobar dio današnje Like, Zagore i Banovine su potomci srednjovjekovnih Humljana.

Šubić je doveo novu vladarsku kuću na tron Hrvatske, nešto slično je pokušao i Hrvatinić (ne kuću, no pretendenta da).
Tvrtko je bio prvi hrvatski kralj domaće krvi nakon Petra Svačića.
I živio je slično dugo.

Bosna je u nekim stvarima periferija, ali u drugima nije.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 01:45 

Hroboatos je napisao/la:
Ono što u svim obradbama valja razlučiti, i kad se valjda radi o istini, to je bitno od nebitnog.

Grčević je u spomenu imena Hrvat naveo, i nema razloga da se sumnja:

Iz dubrovačkoga zaleđa ti su nositelji prezimena izvedenih od etno-
nima Hrvat kao katolici dolazili u većem broju i u Dubrovnik (usp.
Foretić 1969: 95). Zapis albanologa Lovre Mihačevića o »hrvatskom
jeziku« osmanskoga graničara podrijetlom iz Nevesinja upućuje na to
da su se pojedini hercegovački muslimani etnonimom Hrvat kao pred-
nacionalnim identifikatorom služili sve do početka XX. stoljeća:

»Na granici smo Albanije i Crne Gore. Samo rijeka dijeli ta
dva područja. Poviše nas na brijegu opazih tursku stražarnicu,
pa dok bijah u razgovoru sa kafedžijom, ugledasmo, gdje od
stražarnice odozgo ide k nama zapovjednik, okićen na prsima
s ordenima. [...] Ja ga ipak pozdravih arbanaškim jezikom, a on
mi isto tako otpozdravi. Pitam ga, kojim još jezikom govori, a
on mi otpovrati: ›Ta kojim nego hrvatskim! Ja sam iz Nevesinja
iz Hercegovine!‹« (Mihačević 1911: 16)

Recimo da je to istina. I što s tim? Ima li kakvih daljnjih potvrda da su muslimani iz Nevesinja i okolice u starije doba sebe smatrali Hrvatima ili bar tako zvali svoj jezik? Ne neka inteligencija pod utjecajem zapada?

Jedna lasta ne čini proljeće.

Nisi shvatio.

Muslimani nemaju veze s ovom pričom (a ni Srbi).
Oni su došljaci sa svih strana, islamizirani/popravoslavljeni Hrvati, ali i ostali okolni narodi.
U Bihaću je bio glavni grad Hrvatske, danas je muslimanska kasaba.
To su sada drugi narodi, njihove etnogeneze su njihov problem.

Mi nismo Srbi, nama je svejedno čiji je bio netko deda, ako unuk nije naš.

Ono što nas zanima je povijest.
U Nevesinju su nekad sigurno živjeli Hrvati.
To je pustara s malo stanovnika, ali je dio Huma, a Hum je zaleđe Dubrovnika.
Dubrovnik je dobrim djelom naseljavan iz Popova, današnje Ravno (i Ljubinje).

Hum ima stariju povijest od Bosne.
Ranije je nastao, češće se dijelio (recimo da se obično kraj zapadno od Neretve naziva Humom, Neretvom ili Paganijom, iako je unutrašnjost starohrvatska župa Imota, a istočni dio je Zahumlje).
To je hrvatski, katolički prostor sa središtem na Stonu/Pelješcu i Blagaju kod Mostara.

Povezuju ga s Bosnom tek Šubići početkom 14. stoljeća, a nakon toga slijede ratovi sa Srbima, koji su neko vrijeme prije toga imali vladare u njemu (iako sam Hum/Zahumlje nije bilo dio Srbije).
Hum je povezan s Bosnom jedva kojih 100ak godina.
I u tom razdoblju ima prekida, kada Tvrtko I dolazi na vlast, vraća tu zemlju h-u kralju, kao miraz svoje sestrične (tada žene h-u kralja).
Zatim zapadnim Humom vladaju Hrvatinići, a početkom 15. stoljeća cijelim Humom zavladavaju Kosače.
A tada je i Hercegovina realno samostalnija država od Bosne.

Dakle, to je samo jedna od hrvatskih državica, ništa više, a ni manje.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 01:54 

Dakle, glavni problem s Bosnom (i sa istočnim Srijemom, Bokom...) je što tu nema previše Hrvata.
A naši glume političku korektnost, zato i ove neke pizdarije s Bosnom prije Bosne.

Bosanci ne silaze tramvajem s Karpata, riječ je o hrvatskoj podskupini koja pripada hrvatskom korpusu i jedna je od hrvatskih grupa.

Ono što su u Njemačkoj Nijemci, u Italiji Talijani, u Francuskoj Francuzi, išlo bi čak i na Španjolsku da tamo nema par naroda.... to su u Hrvatskoj, BiH i okolici Hrvati.
Ne treba pisati tu u južnoslavenskim državicama, nego o hrvatskima.
Nisu marsovske, naše su.
I Srbi i Muslimani su tu ili kasnije doseljeni (većina), ili asimilirani domoroci (manjina.
I oba etnika se baziraju na vjeri.

Mi trebamo pričati o prahrvatskom jeziku, ili prahrvatsko-slovenskom, mi trebamo pričati o jedinstvu (ili čak alternativnoj podjeli) narječja.
Mi trebamo pričati o zajedničkoj povijesti i jeziku.

I to trebamo raditi s pozicija moći, koju realno sada imamo, a ne strahovati što će muslimanski ili srpski doseljenici misliti o istini.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 08:34 

Hroboatos je napisao/la:
zalutala je napisao/la:
Ova šarada još nije gotova :zubati

Ceha je u par navrata rekao da je Hrobiju netko maznuo profil.
O ovome videu se već raspravljalo, Ceha se ne sjeća jer ga tada nije ni pogledao, prelistala sam tu temu, danas sam s te teme posudila jedan svoj citat za ovu raspravu.
Hrobi je na toj temi, vezano za video ovo napisao:
Ovdje valja samo dodati nješto iznimno važno- prave studije o etnogenezi NEMA. Npr. ova je ekipa napravila vrlo dobar video o Einhardu i Srbima u 8.-9. st. Moja opaska je da je taj spomen karikaturalan i da se na njega ne treba ni obazirati. No, da je i točan- posve je beznačajan. Ne postoji nikakav ni genetski ni kulturni kontinuitet u preko 1200 godina s bilo čim što je bila stara Bosna. Povelja Kulina bana iz 1189. je običan trgovački ugovor koji nema upravo nikakve važnosti za tobožnji kontinuitet državnosti. Glede pak kulturnoga kontinuiteta- pa još nije odlučeno kamo spada korpus srednjovjekovne bosanske pismenosti do Osmanlija. Srbi ga svojataju, no s kilavim argumentima, a Hrvati šute kao zaliveni. Moglo bi se tvrditi s dosta jakim razlozima da je to heterogen korpus u kojem je dio, i to malen, iz repertoara CB povezan s nečim "srpskim" na istoku, a većina (centar i zapad) s "hrvatskim"- konačno, najveći spomenik, Hvalov zbornik je pisan negdje kraj Splita i po jezičnim crtama je crkvenoslavensko-čakavsko-štokavski! U epigrafici, sudimo li po jezičnom tipu, većina je hrvatska, štokavsko ikavska uz manji dio koji je srpski, ili vlaški na samom istoku (uz napomenu da je jekavski većinom isto hrvatski, kao izvorni hrvatski bosanski govor, od Sarajeva do Tuzle, ili od Vrhbosne do Soli- gdje Srbi imaju uopće pojmove Vrhbosna i Soli u svojoj kulturi?). Jedino katolici u Bosne i Huma, koji zajedno s katolicima iz sadašnje Hrvatske sudjeluju u etno- i naciogenezi modernih Hrvata, baštine nješto starobosansko, dok pravoslavni i muslimani- NE. A za biološki kontinuitet- to je bajka. Pa ne samo zbog migracija, nego više zbog masovnih pošasti, kuga, kolera,.... od starinačkoga stanovništva nije ostalo praktički ništa nepromijenjeno, nego su se dijelovi pomicali i miješali s pridošlicama. Taj mit o nekom starinačkom pučanstvu koje je kao prikovano preko 1000 godina tolkienovska je bajka za hlebince. Oko 1700. je sve u Bosni i Hercegovini toliko promijenjeno u odnosu na 1400. da je govor o nekom kontinuitetu ruganje zdravom razumu i analitičkomu umu. Jedino što se može reći nedvoumno je da su Hrvati preko franjevačkoga reda i kulture u stanovitoj mjeri baštinili doosmanski bosansko-humski razvedeni identitet. Ostali- ništa, ni u likovnoj ni pisanoj ni pučkoj kulturi, a najmanje u višim razinama pisane i druge uljudbe.
povijest/neokoncana-etnogeneza-bosnjana-t25253-25.html

Hrobi ako si otet trepni tim lipim okicama :zubati

Jesu, oteli su me Srbi i drže kao taoca u Leposaviću.

No sad ozbiljno: ljudi ne vide da vrijedi i jedno i drugo. Hrvati su baštinici većine (ne sve) starobosnske kulture preko franjevačkoga reda i niza drugih silnica. Da ne govorimo o katoličkoj komponenti nakon rušenja države.

Ali to ne znači da su Bošnjaci u ranom razdoblju bili samosvjesni mentalne Hrvati razine onoga doba. Oni su bili individualizirana ranonacionalna politička kultura koja nje bila ni hrvatska ni srpska, u cjelini. Npr. rukopisi CB, spadaju većinom, ali ne svi u hrvatsku baštinu po jeziku, ali ih možemo tretirati i kao dio zasebne cjeline koja je nestala kao romanska dalmatska kultura.

Ono što je pogrješka nacinalnih povijesti i povijesti umjetnosti i filologija na ovom prostoru je sljedeće: nešto je vjerojatno zajedničko (npr. Povelja Kulina bana). Dio je pak teže tertirati kao zajedničko, npr. stećke, od kojih su vlaško pravoslavni neuklopivi u hrvatsku baštinu, a katolički u srpsku, o manjem broju muslimanskih da ne govorimo. O onima bez nadpisa, a to je većina- ne možemo reći da spadaju ilamo, nego su ostatak izumrle kulture, mrtvi rukavac.

Identitet ide preko značajki i sjećanja. Po sjećanju, većina je stare Bosne presahli rukavac- i pismo, i CB, i vlasteoski poredak, i velik dio pisane kulture. Ono što je ostalo može se dost jasno podijeliti nahrvatskoi manji dio na srpsko. A tu je grijeh hrvatske historiografije, je rono što jest hrvatsko i po postanku i jeziku ne obrađujemo, nego s edolazi u situciju da povelje Hrvoja Vukčića Srbi svojataju kao primjere svoga jezika, a i BH Muslimani,

Najtočnije bi bilo kazati ono što rekoh: stara je bosanska politija povijesni krajolik, u neku ruku država, ali koja je nestala, kao Transilvanija, Galicija, Burdgundija ili Sdmogradska. Potrebno je napraviti korektnu ostavinsku raspravu, a ne ponašati se (hrvatska strana) kao noj.

Eto slazem se.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 08:39 

Ceha je napisao/la:
Eminencija je napisao/la:
Da.
Ja evo razmisljam o ovoj katolickoj rekroatizaciji u 16 stoljecu. Slucajnoj rekroatizaciji putem katekizma.

Znaci oni zamisljaju da su ti ljubuski i slicnio autori rezultat rekroatizacije.Ajde dobro.
Moglo se i ramu i bosnu pomjesat,moglo se i franke smatrat precima vmlecana,bilo je masu nevjerojatnioh gresakau izvorima.

Ajmo rec da su u pravu iako je meni to mentalna gimnastika al ajde nek im bude.

Idemo dalje na talijane. Znaci jos dok bosna postoji talijan pise enciklopediju di bosnu smjestava u kraj kraljevstva hrvata. Eto to je slucajno autor pomjesao slavene dsa hrvatima.On misli na slavene,ilire a ne hrvate. Ok moguce da je tako.

Ajmo dalje. Tariki Ali jedan covjek koji je znao nas,desetljecima zivio u bosni,nije bio bjeda zakljuci da su bosnjaci definitivno hrvati. Da nije mogo bosnjacima progledat kroz prste i shvatit ih zasebnim kao dukljane,neretljane,montenegrine.Ne od silne specificnosti covjek ih nakon 100 godina prepoznao kao ocito hrvatsko pleme. Eto i to mu se slucajno desilo,pogrijesio.

Suma sumarum je da je oko i uho,zila kucavica zapadne civilizacije venecija glupa da nezna o cemu prica oko bosne. Najslicnije sto turska civilizacija ima tome ponudit "tariki ali" takodjer napravi istu gresku pa i sami bosanci pod uticajem katolicke crkve se preimenuju.

I sav taj narativ se savrseno uklapa u kretenske mape nade klaic i sve je to bezazleno,nenamjerno,nesracunato.Uopce nema chery pikinga.
:neznam nerazumijem da ovo nekome pije vodu.
Rodjak kako to da izvori nikad negrijese kad spominju bosnjanin =))

Upravo tako.
Cijeli taj narativ je smiješan.
To je jugoslOvenska historiografija, po kojoj mi nismo Hrvati, već jugići.
I onda si imao ratove između raznih jugićkih državica i plemena.

A cijeli prostor je integriran u hrvatsku državu za vrijeme Trpimirovića, imaš jasne nacionalne karakteristike.
Ok, ima i nekih graničnosti, rubnosti, ali Bosna se primarno širi po starohrvatskim područjima.
Da je bila i srpska, marsovska, što već.... u tom razdoblju bi se dodatno kroatizirala.
Jer se centar moći miče iz Bobovca u Jajce, jer u državu dolaze raznorazni novi Hrvatinići.
Dakle, imamo suprotne procese od onih koje "bošnjakizatori" tvrde.

Po njima su Bošnjani zapadni Srbi koji su htjeli asimilirati lokalne Hrvate, prodavajući im Jugoslaviju prije Jugoslavije?
Ne funkcionira to tako.

I to se nesiri toliko silom vec vise organski.
Znaci kotromanic punishment vakuum feudalnog poredka u dalmaciji.
On je subic I sece se dalmacijom a ovi ga redom priznju a to mogu jer je lik rodjak I jer je katolik. Potpuno kompatibilan.

To neprolazi po raskoj di pravoslavna crkva diktira u koga narod vjeruje. Drugi OS nekompaktibilan.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 09:32 

Ceha je napisao/la:

Upravo tako.
Cijeli taj narativ je smiješan.
To je jugoslOvenska historiografija, po kojoj mi nismo Hrvati, već jugići.
I onda si imao ratove između raznih jugićkih državica i plemena.

A cijeli prostor je integriran u hrvatsku državu za vrijeme Trpimirovića, imaš jasne nacionalne karakteristike.
Ok, ima i nekih graničnosti, rubnosti, ali Bosna se primarno širi po starohrvatskim područjima.
Da je bila i srpska, marsovska, što već.... u tom razdoblju bi se dodatno kroatizirala.
Jer se centar moći miče iz Bobovca u Jajce, jer u državu dolaze raznorazni novi Hrvatinići.
Dakle, imamo suprotne procese od onih koje "bošnjakizatori" tvrde.

Po njima su Bošnjani zapadni Srbi koji su htjeli asimilirati lokalne Hrvate, prodavajući im Jugoslaviju prije Jugoslavije?
Ne funkcionira to tako.

I to se nesiri toliko silom vec vise organski.
Znaci kotromanic punishment vakuum feudalnog poredka u dalmaciji.
On je subic I sece se dalmacijom a ovi ga redom priznju a to mogu jer je lik rodjak I jer je katolik. Potpuno kompatibilan.

To neprolazi po raskoj di pravoslavna crkva diktira u koga narod vjeruje. Drugi OS nekompaktibilan.

:palacgore1

Kotromanić je mali od Šubićke, domaći.

Ali potrebno je istaknuti još dvije stvari, trenutka.

Tvrtko se kruni za kralja srpskom krunom, potpora, vjerojatno i poticaj h/u kralja.
U interesu mu je da jedan od njegovih vazala (i to još bratić njegove žene) proširi svoju vlast, domogne se nove titule i ugleda.

Tvrtko se kruni hrvatskom krunom, ubrzo je mrtav.
Je da je kralj sada drugi, muž od kćerke njegove sestrične, ali...

Tvrtka nasljeđuje brat Dabiša, a njega nezakoniti sin Ostoja (s time da sam za Ostoju iskopao zanimljivu vezu, još jedna priča o bijelohrvatskom porijeklu, Sarmatima, irancima i slično https://en.wikipedia.org/wiki/Clan_of_Ostoja ), a neko vrijeme vladaju i njihove žene.
Onda imamo vlast drugog nezakonita sina, Tvrtka II, pa sporove s nećacima (potomcima Ostoje).
Četri generacije sveskupa i nema više Bosne.

Dabiša nešto petlja s hrvatskom krunom, ali je se relativno brzo i odriče.
Njega je pak 1395. trebao nasljediti Žigmund Luksemburški, no plemstvo je bilo protiv. Žigmund je nakon toga (1404.-1410.) imao i vojnu u kojoj je osvojio Bobovac, Srebrenik, Srebrenicu (nju mu je ustupio Hrvoje), a neko vrijeme držao i Vranduk, gdje se mislio okruniti bosanskom krunom, ali je odustao, kruna je vjerojatno otišla u Hercegovinu pred njegovim trupama.

Tu je bilo podosta toga, prije pada Bosne su se Turci vrzmali i oko Srebrenika (20ak godina prije pada), a Jajce i okolicu je neko vrijeme držao i Talovac.
https://hrcak.srce.hr/file/24121
Turci se petljaju u Bosnu od 1415. i poziva Hrvatinića, nisu došli tek 1463., Bosna je dugo vremena bila dvojni vazal (Turaka i h-u kralja).

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 12:56 

Bošnjak..007 je napisao/la:
Ceha se u historiju razumije ko Mara u kriv ***. Zato su ti i zabranili na wikipediji da lupetas.

Ono je wokepedija.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 13:08 

Sokolić je napisao/la:
Bošnjak..007 je napisao/la:
Ceha se u historiju razumije ko Mara u kriv ***. Zato su ti i zabranili na wikipediji da lupetas.

Ono je wokepedija.

Pitanje koliko to još ima rok trajanja, kako su krenuli, neće baš dugo.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 13:19 

Sve woke propada.
Eno marvel otkantao wokizam potiho.

Tika taka.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 13:24 

idudani je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:
Hroboatos širi najjeftiniju antihrvatsku propagandu.

ono što vam Hrobathos piše je praktički znanstveni konsenzus ne samo među povjesničarima u Hrvata, nego bilo gdje da se bave ovim prostorima.

Vi bolujete od hrvatske verzije šešeljizma, iz razloga koji je teško shvatljiv, jer se emocionalno vežete za neke propale tvorevine koje danas ništa ne predstavljaju kao što je Kraljevina Bosna ili Humsko Herceštvo.

To su feudalne, lokalnošerifske tvorevine, ko IDS i njihova "zemlja Istra" danas.

Dobro je da su nestale i nisu nastavile razjedinjavati hrvatski narod.

Bilosvitski tumači hrvatske povisti su za šuć-muć pa prolij.
Argument brojnosti je logička pogriška.
Po pravilu su svi u stupici obrane svoje pristranosti i unaprid zadanih si dogma.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 13:34 

idudani je napisao/la:
Rika sv Vida je napisao/la:
Znači po tebi država određuje narodnost. Malo si pobrkao lončiće.
Jesmo li mi bili Austrougari ili Hrvati?

Država vrlo čestio izgradi narodnost. Španjoska je izgradila Španjolce, Francuska Francuze, Nizozemska Nizozemce, Luksemburg Luksemburžane, Engleska Engleze, Njemačka (tj. istočna Franačka) Njemce, Portugal Portugalce....

Nije uvijek slučaj da narod tvori državu, vrlo često i država stvori narod.

Bivša Jugoslavija je samo 50 godina nakon što je pod tim imenom postojala stvorila već preko milijun Jugoslavena do 1981.

To je priča za se, ali ukratko: najviše se "Jugoslavena" uhvatili među Hrvatima pa slididu Muslimani kojima je to bia izbor za ne bit Hrvat, Srbin ili Crnogorac, a mogli su bit dilon ničeg većeg neodređeneg, slididu narodnosti.
Zanemariva su pojava bili u Sloveniji, užoj Srbiji, Kosovu, Makedoniji.
Jugoslavenstvo je bia korak za nijekat sebe i odricanje od vlastite zajednice (za boje zamaglit oči svojiman), a na putu za se posrbit. Odnosno, za ne povridit partnera u mišanen braku (i njegovu obitej) ako ostaneš šta jesi.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 13:47 

Sve woke propada.
Eno marvel otkantao wokizam potiho.

Tika taka.

Treba se riješiti te truleži.

Nagodinu su izbori u zg-u, veselit ću se kada ovi Možemovci izgube većinu u skupštini :D

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 13:49 

Sokolić je napisao/la:
To je priča za se, ali ukratko: najviše se "Jugoslavena" uhvatili među Hrvatima pa slididu Muslimani kojima je to bia izbor za ne bit Hrvat, Srbin ili Crnogorac, a mogli su bit dilon ničeg većeg neodređeneg, slididu narodnosti.
Zanemariva su pojava bili u Sloveniji, užoj Srbiji, Kosovu, Makedoniji.
Jugoslavenstvo je bia korak za nijekat sebe i odricanje od vlastite zajednice (za boje zamaglit oči svojiman), a na putu za se posrbit. Odnosno, za ne povridit partnera u mišanen braku (i njegovu obitej) ako ostaneš šta jesi.

To je i što pokušavaju s ovom "poviješću".
Nema Hrvata, samo neki nacionalno fleksibilni jugići.

Ostavština SFRJ koja ne bi mogla proć niti u jednoj drugoj normalnoj zemlji.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 13:56 

Promašaj većine ovdje što misle da je megalomanija neki uspjeh. Kod Srba je neuspjeh i znak poremećaja, a kod Muslimana još više.

To ima kao uspjeh nešto slično Putinovu nijekanju Ukrajinaca, što je samo postiglo suprotan učinak.

Hrvatski povijesni- ne jezični- minimalizam ima posljedice zbog malignoga utjecaja Nade Klaić, koja jest djelovala kao korektor romantizmu Dominika Mandića, no Hrvati povjesnici stare Bosne nisu napravili u zadnjih 30 g ispravak i u djelima i u školskom programu.

Bacio sam pogled na Batakovićevu "Novu istorijusrpskog naroda". Od 393 stranice, o Bosni ukupno, uza svo srbovanje, ima 4 stranice.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 14:06 

Hroboatos je napisao/la:
Promašaj većine ovdje što misle da je megalomanija neki uspjeh. Kod Srba je neuspjeh i znak poremećaja, a kod Muslimana još više.

Kakva megalomanija? Megaloman je bio Pavao Vitezović koji tvrdi da su Hrvati od Alpa do Crnog Mora.

Hroboatos je napisao/la:
To ima kao uspjeh nešto slično Putinovu nijekanju Ukrajinaca, što je samo postiglo suprotan učinak.

Koga briga za uspjeh? Bitne su činjenice. Ukrajinci su Rusi. Bošnjani su Hrvati. Nebitan je uspjeh nego činjenica.
A i ne znam o kojem neuspjehu pišeš. 99% katolika u BiH su Hrvati i dan danas.
Nisu Hrvati samo oni odnarođeni muslimani i pravoslavci ali doduše većina njih su migranti.

Hroboatos je napisao/la:
Hrvatski povijesni- ne jezični- minimalizam ima posljedice zbog malignoga utjecaja Nade Klaić, koja jest djelovala kao korektor romantizmu Dominika Mandića, no Hrvati povjesnici stare Bosne nisu napravili u zadnjih 30 g ispravak i u djelima i u školskom programu.

To ništa ne znači. "Hrvatski intelektualci" rade i na dehrvatizaciji Hrvatske i pretvaranju Hrvata u "Europljane" ili Građane Svijeta

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 14:21 

Ceha je napisao/la:
idudani je napisao/la:

Hrvatska je po porijeklu, ne po i kasnijem identitetu.

Nisu Bošnjani mitski nego se javljaju u stotinama izvora, za razliku od Hrvata u predmetnom razdoblju (razvijeni i kasnio srednji vijek) u tadašnjoj Bosni.

Bošnjani su Hrvati koji su se prozvali po rijeci Bosni.
Jednostavno je.
Nisu došli od nikud drugud, niti neki antihrvatski element.

Amen.

1099 of 2558 - 42.96%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 14:23 

Hroboatos je napisao/la:

Bacio sam pogled na Batakovićevu "Novu istorijusrpskog naroda". Od 393 stranice, o Bosni ukupno, uza svo srbovanje, ima 4 stranice.

Ali Mandić je imao pravo.

Naš nerad je naš problem, da.
I problem je što su u Zagrebu raznorazni Možemovci i slični minimalisti koji uporno rade na potkopavanju Hrvatske.

Muslimani i Srbi su mitomani, odcjepljeni od realnosti.
Međutim, Srbi imaju državu, dobili su i pola BiH, a gdje smo tu mi?
Njihovo lajanje samo radi lajanja je polučilo neki rezultat.
Kad se cjenkaš s nekim, ne daješ prvu ponudu kao nešto realno.
Kad trebaš biti ozbiljan, onda ideš na ozbiljne priče.

Međutim, kakve to veze ima s našom raspravom?
Srbi i Muslimani lažu koliko su dugački i široki, a mi ne smijemo ni pomisliti na istinu, jer će se već naći neki biser koji će nas optužiti da smo maksimalisti?

Srednjovjekovni Bošnjani su Hrvati.
Isto kao Dubrovčani, Šokci, Bunjevci, Slavonci, Dalmatinci...
Potpuno ista priča, potpuno isti krug.
Od nekih istina se ne treba odstupati, samo bi ih se trebalo malo češće ponavljati.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2024, 14:25 

Rika sv Vida je napisao/la:
Hroboatos je napisao/la:

Kakva megalomanija? Megaloman je bio Pavao Vitezović koji tvrdi da su Hrvati od Alpa do Crnog Mora.

Megalomanija bi bila da se traži povrat Braslovljeve Bratislave, Bijele Hrvatske ili Karantanije.

Ovo je naša interna povijest, naš jezik i način na kojeg odgajamo djecu.

Ovo što si rekao, ne želimo da su lažljivci, postoji istina i nje se treba držati.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1344 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 54  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: