|
|
Stranica: 3/7.
|
[ 160 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
MiB
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:31 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2020, 17:12 Postovi: 4169 Lokacija: Granica je na Drini!
|
Evo doktor objasni sve što treba da znamo o kavi.
_________________ Hrvatska između hrpe Plenkovića i Milanovića
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:37 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75906 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
MiB je napisao/la: Evo doktor objasni sve što treba da znamo o kavi. Jesu to oni srpski dr. Oz
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:41 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39022 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Imota je napisao/la: daramo je napisao/la: Moram priznati da sam se u zadnje vrijeme navukao na cortado ako je kasno za espreso.
Koju marku kave pijete, domaće ili uvozne? Uf opet mliko... A sve su uvozne Mislim znan šta oćeš reći al tehnički U zadnje vrime su počele i kod nas dolazit fine marke kave , odem u male pržionice i tamo uzmem ekstra jaku kavu iz kolumbije ili negdi iz srednje amerike. Cortado mi je navečer ok, bolje nego kapućino, manje mlijeka. U biti se radi o pripremi kave popularne u Španjolskoj u omjeru 1:1 espresa i mlijeka. Kod nas u BiH je očaj po tom pitanju, mali izbor kava i nepostojanje malih pržionica. Većinom nabavim izvana, Hrvatska, Njemačka ili Italija. Od ovih kupovnih preferiram talijanske kave.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
zet
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:45 |
|
|
Odlicna tema. Obozavam kavu. Uljepsava mi zivot. Drzi me dok radim. Uz nju se socijaliziram, vidjam ljude. Cesto se opustam uz kavu i knjigu.
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:46 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: MiB je napisao/la: Evo doktor objasni sve što treba da znamo o kavi. Jesu to oni srpski dr. Oz Kardiolog dr Petar Borović. Iz osobnog iskustva svjedočim kako je upravu.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:46 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75906 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Znači, razlog zašto sok od jabuke ne može konkurirati kavi, je to što te ne “pukne”?
Mislim da je i dugi rok trajanja praha jedan dobar razlog.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:47 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Znači, razlog zašto sok od jabuke ne može konkurirati kavi, je to što te ne “pukne”?
Mislim da je i dugi rok trajanja praha jedan dobar razlog.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:49 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25570 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Kakav je to doktor koji preporučuje sokove? I to je u 99% slučajeva sami otrov i šećer.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:49 |
|
|
daramo je napisao/la: Imota je napisao/la: Uf opet mliko... A sve su uvozne Mislim znan šta oćeš reći al tehnički U zadnje vrime su počele i kod nas dolazit fine marke kave , odem u male pržionice i tamo uzmem ekstra jaku kavu iz kolumbije ili negdi iz srednje amerike. Cortado mi je navečer ok, bolje nego kapućino, manje mlijeka. U biti se radi o pripremi kave popularne u Španjolskoj u omjeru 1:1 espresa i mlijeka. Kod nas u BiH je očaj po tom pitanju, mali izbor kava i nepostojanje malih pržionica. Većinom nabavim izvana, Hrvatska, Njemačka ili Italija. Od ovih kupovnih preferiram talijanske kave. Da od ovih velikih marki Lavazza il bilo šta talijansko, talijani su ljudi koji znaju šta je gušt, kod njih i hrana i piće su vrh više manje svemu. Hrvatska je napredovala i sad ima hrpa "craft" pržionica. Malo se ošlo u hipsterluk ko i s pivom al ok. Čari jakog turizma odjednom imaš čudo izbora a realno si malo tržište. Rumunjski poznanici su bili skoro smišno fascinirani koliki je izbor pive u Hrvatskoj
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:53 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Kakav je to doktor koji preporučuje sokove? I to je u 99% slučajeva sami otrov i šećer. Nadam se da je mislio na prirodne cijeđene sokove (koji su zaista vrh). Ako misli na ove industrijske prepune šećere nek si pokida diplomu. Bolje bit na heroinu nego na šećeru.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:54 |
|
|
Imota je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Kakav je to doktor koji preporučuje sokove? I to je u 99% slučajeva sami otrov i šećer. Nadam se da je mislio na prirodne cijeđene sokove (koji su zaista vrh). Ako misli na ove industrijske prepune šećere nek si pokida diplomu. Bolje bit na heroinu nego na šećeru. “gusti sok” voda + šećer + neki emulgator
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:56 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39022 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Imota je napisao/la: daramo je napisao/la: Cortado mi je navečer ok, bolje nego kapućino, manje mlijeka. U biti se radi o pripremi kave popularne u Španjolskoj u omjeru 1:1 espresa i mlijeka.
Kod nas u BiH je očaj po tom pitanju, mali izbor kava i nepostojanje malih pržionica. Većinom nabavim izvana, Hrvatska, Njemačka ili Italija. Od ovih kupovnih preferiram talijanske kave.
Da od ovih velikih marki Lavazza il bilo šta talijansko, talijani su ljudi koji znaju šta je gušt, kod njih i hrana i piće su vrh više manje svemu. Hrvatska je napredovala i sad ima hrpa "craft" pržionica. Malo se ošlo u hipsterluk ko i s pivom al ok. Čari jakog turizma odjednom imaš čudo izbora a realno si malo tržište. Rumunjski poznanici su bili skoro smišno fascinirani koliki je izbor pive u Hrvatskoj Vjerojatno onda imaš aparat? Ja sam sebi uzeo talijanski Delonghi Dedica, manualni za espreso.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:58 |
|
|
Vidim da neki imate i profesionalni aparat doma
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 16:01 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Vidim da neki imate i profesionalni aparat doma To nije profesionalni aparat, nego mali kućni tradicionalni aparat, profesionalan je možda samo u usporedbi s nespresso aparatom.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 16:03 |
|
|
daramo je napisao/la: Imota je napisao/la: Da od ovih velikih marki Lavazza il bilo šta talijansko, talijani su ljudi koji znaju šta je gušt, kod njih i hrana i piće su vrh više manje svemu. Hrvatska je napredovala i sad ima hrpa "craft" pržionica. Malo se ošlo u hipsterluk ko i s pivom al ok. Čari jakog turizma odjednom imaš čudo izbora a realno si malo tržište. Rumunjski poznanici su bili skoro smišno fascinirani koliki je izbor pive u Hrvatskoj Vjerojatno onda imaš aparat? Ja sam sebi uzeo talijanski Delonghi Dedica, manualni za espreso. Da Delonghi Autentica. Taj gusti sok ima u sebi svega osim voća, to je baš otrov.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 16:12 |
|
|
daramo je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Veća mi je zagonetka popularnost razvodnjene kave, koja nije jak stimulans.
Dio Europljana, uglavnom Skandinavci i njima bliske zemlje, se po američkom običaju nalivaju razvodnjenom kavom iz filter aparata. Kroz dan niti ne piju vodu, nego tu "kavu" piju u količinama od dvije litre dnevno. Američki utjecaj, dok je kod nas talijanski i turski. Zanimljivo da su kavu u Europu donijeli upravo Turci. Pod Bečom ostavili ogromne zalihe. I šećer je nama došao preko Turaka (riječ je turcizam), što je neobično jer je to južnoamerička biljka. Očito, na Balkanu se prvo koristio kao dodatak za kavu.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 16:13 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Vidim da neki imate i profesionalni aparat doma To nije profesionalni aparat, nego mali kućni tradicionalni aparat, profesionalan je možda samo u usporedbi s nespresso aparatom. Da, profesionalni aparati su baš za žešće ovisnike, skup hobi, ti aparati su po nekoliko tisuća eurića s dodatnom opremom, mlincem itd. Ovaj kod mene je baš ručni, isti je to princip, samo mali aparat za kućnu uporabu koji daje sasvim solidan espreso. Inače postoje manualni i automatski aparati, prije sam imao Delonghi Magnifica full automatski, ali nije to to kao kad ručno napraviš kavu.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 16:14 |
|
|
Pa vi ste svi neki bartenderi
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 16:16 |
|
|
Zašto vam kući treba aparat, koliko vi kava dnevno popijete?
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1035 of 2558 - 40.46%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 16:16 |
|
|
Ja se sjećam da me kao klinca bunila veza između kave i kakaa.
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 16:17 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: daramo je napisao/la: Američki utjecaj, dok je kod nas talijanski i turski.
Zanimljivo da su kavu u Europu donijeli upravo Turci. Pod Bečom ostavili ogromne zalihe.
I šećer je nama došao preko Turaka (riječ je turcizam), što je neobično jer je to južnoamerička biljka. Očito, na Balkanu se prvo koristio kao dodatak za kavu. Šećerna trska nije južnoamerička, nego dolazi iz Indije i Jugoistočne Azije. Od tamo je stigla na Bliski istok i istočno Sredozemlje. Europljani su ju donijeli u Južnu Ameriku.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 16:19 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Zašto vam kući treba aparat, koliko vi kava dnevno popijete? Imaš takvih ovisnika koji piju po 6-7 kava dnevno. Meni je kum za godišnjicu braka dobio veliki profi aparat lol, sad vidim da to košta par tisuća eura kako daramo kaže, a kum je još i škrtav.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 16:21 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: I šećer je nama došao preko Turaka (riječ je turcizam), što je neobično jer je to južnoamerička biljka. Očito, na Balkanu se prvo koristio kao dodatak za kavu. Šećerna trska nije južnoamerička, nego dolazi iz Indije i Jugoistočne Azije. Od tamo je stigla na Bliski istok i istočno Sredozemlje. Europljani su ju donijeli u Južnu Ameriku. Aaaaaaa
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 16:21 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Pa vi ste svi neki bartenderi nemoj da ti počnem o vrstama whiskeya ili ruma Ja sam u prošlom životu bio barmen. Mislin da ću u jednom trenutku puknit sve odjebat i otvorit birtiju negdi.
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 16:24 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Zašto vam kući treba aparat, koliko vi kava dnevno popijete? Ja popijem malo, možda 2-3 espressa tjedno, ali nije li bolje ovako nego hodati do kafića, čekati konobara da dođeš na red, slušati priče besposličara i kladioničara, na kraju platiti puno za lošiju kavu nego što možeš sam napraviti. Niskobudžetna alternativa za espresso aparat bi bila moka posuda/džezva (ne znam pravilnu terminologiju), dobra je i za vikendice, kampiranje i slične aktivnosti. to je ovo: Bialetti su originalne, dosta su bolje nego no name kopije.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|