|
|
Stranica: 9/11.
|
[ 254 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
doc
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 20:55 |
|
|
Inače sa hrvatske strane nije bitno jel Aleksandar Karađorđević ili Ranković. I dali je srpska dominacija sprovedena pod idejom kraljevine ili komunizma. Kao što nam je svejedno jel bošnjačka želja za dominacijom pod mantijom islamizma ili bosanstva.
A činjenica je da su Srbi bili gornji u obje Jugoslavije. Koliko god se nekim Srbima ne sviđaju Srbi komunisti.
Zaista je zanimljivo kako se neke stvari jasno vide sa strane. Ova bugarska Velika Srbija je ludilo, a srpska Velika Srbija je šta? Dobra ideja, samo nesretno izvedena?
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 21:02 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5850 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 21:07 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Odakle ti podatci za kotar Glinu iz 1931.g. ? Popis 1931. sa sajta RZS. Mogu se skinuti 1921, 1931, 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 2002. i prvi reyultati 2011. Glina - 45742 pravoslavni 30606 katolici 15003 svi ostali oko 150 Zadar1993 je napisao/la: Što se tiče toga gledaj podatke sam pa zaključi. Jednostavna je činjenica to da je % Srba rastao u RH i to nesrazmjerno njihovom prirodnom prirastu (koji je bio veći od hrvatskog jer su Srbi u RH bili više ruralno stanovništvo, ali je i to ruralno stanovništvo svejedno prošlo demografsku tranziciju). Evo baš na forum.hr-u si imao jedan post na temi demografije : Ne shvatam kako je % Srba u RH rasta i to nesrazmerno priraštaju... Procenat se konstantno smanjuje. Citat: Evo ti primjer Vukovara Quote: VUKOVAR
1931. 10.242 stanovnika 5.048 49,6% Hrvati 2.670 26,1% Nijemci 1.702 16,6% Srbi 571 5,6% Mađari 215 2,0% ostali
1948. 17.223 stanovnika 10.943 63,5% Hrvati 4.390 25,5% Srbi 54 0,3% Nijemci (desetkovani je blaga riječ) 913 5,3% Mađari (od kud porast Mađara,nema logike?) 923 5,3% ostali
1971. 30.222 stanovnika (broj udostručen) 14.694 48,6% Hrvati (broj narastao tek za trećinu) 9.132 30,2% Srbi (broj i više nego udvostručen) 60 0,2% Nijemci 835 2,8% Mađari 5.501 18,2% ostali Dakle u manjoj srpskoj zajednici imamo rast za skoro 5.000 pripadnika od 48' do 71', dok kod duplo brojnijih Hrvata taj broj raste za svega 3.000 pripadnika npr.
Ne shvatam zašto se prikazuje samo grad kada to odgovara? Vukovarski srez 1931 - 36474 pravoslavnih 18011 katolika 14622 Citat: 1931. 10.242 stanovnika 5.048 49,6% Hrvati 2.670 26,1% Nijemci 1.702 16,6% Srbi 571 5,6% Mađari 215 2,0% ostali Grad 1931: 10862 Pravoslavni 2189 Katolici 8073 7417 govornika srpskohrvatskog Dakle - 2200 Srba i 5000-5200 Hrvata u samom gradu. Zadar1993 je napisao/la: Ne govorim da su Srbi naseljavani posvuda po RH, a Hrvati tjerani, ali da su neke strateške lokacije poput Gline (što zbog blizine Karlovca i Zagreba, što zbog najužeg dijela "kifle") bile naseljavane Srbima za vrijeme Rankovića jest činjenica. Izvini molim te, ali da bi nešto bilo činjenica moralo bi biti utvrđeno. A očigledno su ovi podaci klimavi. Dakle odakle su naseljavani i koliko je naseljavano? Veoma neozbiljno. Makar bih od tebe očekivao ozbiljniji pristup, a manje razbacivanje ovakvim izjavama. Ne napadam, samo skrećem pažnju. Npr, slažem se da postoji povećanje broja Srba u većim primorskim gradovima (mada ovo ne ugrožava većinski etnički karakter grada), što je razumljivo s obzirom gde se nalaze, oficiri, penzioneri itd. Ali ovo sa naseljavanjem Srba iz Uže Srbije je... Prvi put sam za tezu čuo kad sam počeo da se krećem po hrvatskim forumima i još uvek moram da naiđem na nekog ko bi mi je potvrdio. @divlja svinja Naravno da mi je palo na pamet da se radi o drugačijem prostoru. Ali nije potpuno poređenje baba i žaba... Najlakše da uzemo neki gradić od par hiljada stanovnika i kažemo da je krajem 19. veka ili početkom 20. imao većinu X, a da je krajem imao većinu Y, pa je to kao nelogično. A ne uzima se u obzir okolina tog gradića i preseljenje značajnih masa iz sela u gradove itd. Sigurno nije teritorije glinskog sreza oko Skoplja ili Prištine. Evo ti se uglavnom dobro razumeš u tematiku, pa mi ponudi smislene podatke za ovo naseljavanje Srba iz Srbije u Hrvatsku i ja ću ih prihvatiti.
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 21:13 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: Da, ali u vrijeme u Balkanskih ratova Svetozar Marković je odavno mrtav, a Dimitrije Tucović pripadnik marginalne skupine, za razliku od Daneva. Na kraju knjige je pregled različitih statistika o etničkom sastavu Makedonije: http://www.scribd.com/doc/105684544/The-Balkan-Wars-in-the-Eyes-of-the-Warring-Parties, str. 256 -> U pravu si, mislio sam da je umro 1914., ali sam ga zamijenio s Jovanom Skerlićem. Ali stoji da je pisao protiv takvog širenja Srbije.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 21:20 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Evo ti se uglavnom dobro razumeš u tematiku, pa mi ponudi smislene podatke za ovo naseljavanje Srba iz Srbije u Hrvatsku i ja ću ih prihvatiti. Iz Srbije se nije toliko puno ljudi doseljavalo. Uglavnom su to bili vojni časnici. Međutim, doselilo ih se puno iz Bosne. Recimo, u Lici je sagrađeno novo naselje Lički Osik, i pored ličkih Srba naseljen velik broj onih iz Drvara i slično. U Zagrebu i drugim gradovima isto tako. Oni koje osobno poznajem tu su uglavnom iz Bosne. Također, na poslu koji sam donedavno radio susretao sam se s prezimenima tipa Vasiljević, Dimitrijević i slično, iz Istre. Ne znam da ta prezimena postoje kod Srba iz Hrvatske.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 21:23 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Glazbenik je napisao/la: Sam predsjednik bugarske Vlade, Danev, bio je protiv vojnog rješenja i napad je pokrenut bez njegovog znanja. http://www.e-reading.org.ua/bookreader.php/136095/Balkan_Wars_1912-1913._Prelude_to_the_First_World_War.pdf, str. 104-105 Bilo je i u Srbiji glasova razuma koji su bili protiv okupacije etnički albanskih i bugarskih nacionalnih teritorija. Svetozar Marković, Dimitrije Tucović itd. Da , ali opet se ponavlja pitanje gdje je albanski "Dimitrije Tucović" kada su kačaci (albanska verzija četnika i komita) tjerali Srbe ,Bugare i Makedonce s njihovih etničkih prostora , i da li je iko od Albanaca digao glas kada su osmanske vlasti ciljano naseljavali Albance u srpske zemlje ,specifično Toplički okrug (koji je izvan Kosova)? Lako je sad ošinut po Srbima. Naravno ,uvijek se kao kontra-argument može povuć Vojvodina ,međutim poanta je da su te albanske zemlje jednako i srpske, bilo kakve zločine treba strogo odvojiti od pitanja teritorija na koje polažu dva naroda.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 21:27 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: Evo ti se uglavnom dobro razumeš u tematiku, pa mi ponudi smislene podatke za ovo naseljavanje Srba iz Srbije u Hrvatsku i ja ću ih prihvatiti. Iz Srbije se nije toliko puno ljudi doseljavalo. Uglavnom su to bili vojni časnici. Međutim, doselilo ih se puno iz Bosne. Recimo, u Lici je sagrađeno novo naselje Lički Osik, i pored ličkih Srba naseljen velik broj onih iz Drvara i slično. U Zagrebu i drugim gradovima isto tako. Oni koje osobno poznajem tu su uglavnom iz Bosne. Također, na poslu koji sam donedavno radio susretao sam se s prezimenima tipa Vasiljević, Dimitrijević i slično, iz Istre. Ne znam da ta prezimena postoje kod Srba iz Hrvatske. Vidiš, to već može. Prekomande oficira (funkcioniše u svim smerovima - i danas u Srbiji žive hiljade Hrvata, Makedonaca, pa čak i Slovenaca po tom osnovu), doseljavanje u administrativne centra sa porodicom (Beograd, Zagreb... Posebno kada se uzme u obzir prezastupljenost Srba u nekim državnim organima u SRH), preseljenja iz izuzetno siromašnih krajeva u bogatije krajeve koji su ostali prazni tokom i posle WWII. Bilo bi zanimljivo kada bi nam forumski demografi ponudili neku tabelu unutrašnjih migracija u SFRJ periodu (kao što postoji ona sa S,H,M/B za BiH po popisima).
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 21:31 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Da , ali opet se ponavlja pitanje gdje je albanski "Dimitrije Tucović" kada su kačaci (albanska verzija četnika i komita) tjerali Srbe ,Bugare i Makedonce s njihovih etničkih prostora , i da li je iko od Albanaca digao glas kada su osmanske vlasti ciljano naseljavali Albance u srpske zemlje ,specifično Toplički okrug (koji je izvan Kosova)? Lako je sad ošinut po Srbima.
Naravno ,uvijek se kao kontra-argument može povuć Vojvodina ,međutim poanta je da su te albanske zemlje jednako i srpske, bilo kakve zločine treba strogo odvojiti od pitanja teritorija na koje polažu dva naroda. Albanci su imali Esad-pašu koji je pokušavao uspostaviti suradnju sa Srbima. Međutim, Albanci i nisu nikad vršili vlast u srpskim zemljama i tamo provodili svoju politiku. Ne možeš osmansku vlast uspoređivati s albanskom.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 21:40 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Albanci su imali Esad-pašu koji je pokušavao uspostaviti suradnju sa Srbima. Međutim, Albanci i nisu nikad vršili vlast u srpskim zemljama i tamo provodili svoju politiku. Ne možeš osmansku vlast uspoređivati s albanskom. U to vrijeme jedino je bitno da su jedni i drugi muslimani, ostalo je zapamćeno da su neki Albanci radili prljav posao za Turke , riječ "kačak" i danas na jugu Srbije i u Makedoniji je gotovo sinonim za koljača, bandita i razbojnika. Ja se recimo mogu složiti s Dimitrijem Tucovićem i albanskim pitanjem ,međutim daleko od toga da su oni nevinašca. Kada je pak riječ o Dimitriju Tucoviću ,on se uvijek povlači kao argument protiv srpske politike na Kosovu kada treba a njegovi stavovi o BiH, tu onda nastaje muk jer onda ispada "velikosrbin".
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 21:46 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Vi ćete i do ustaša doći. Stavljajte slike i kratke informacije i ne filozofirajte.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 21:53 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Odakle ti podatci za kotar Glinu iz 1931.g. ? Popis 1931. sa sajta RZS. Mogu se skinuti 1921, 1931, 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 2002. i prvi reyultati 2011. Glina - 45742 pravoslavni 30606 katolici 15003 svi ostali oko 150 Zadar1993 je napisao/la: Što se tiče toga gledaj podatke sam pa zaključi. Jednostavna je činjenica to da je % Srba rastao u RH i to nesrazmjerno njihovom prirodnom prirastu (koji je bio veći od hrvatskog jer su Srbi u RH bili više ruralno stanovništvo, ali je i to ruralno stanovništvo svejedno prošlo demografsku tranziciju). Evo baš na forum.hr-u si imao jedan post na temi demografije : Ne shvatam kako je % Srba u RH rasta i to nesrazmerno priraštaju... Procenat se konstantno smanjuje. Citat: Evo ti primjer Vukovara Quote: VUKOVAR
1931. 10.242 stanovnika 5.048 49,6% Hrvati 2.670 26,1% Nijemci 1.702 16,6% Srbi 571 5,6% Mađari 215 2,0% ostali
1948. 17.223 stanovnika 10.943 63,5% Hrvati 4.390 25,5% Srbi 54 0,3% Nijemci (desetkovani je blaga riječ) 913 5,3% Mađari (od kud porast Mađara,nema logike?) 923 5,3% ostali
1971. 30.222 stanovnika (broj udostručen) 14.694 48,6% Hrvati (broj narastao tek za trećinu) 9.132 30,2% Srbi (broj i više nego udvostručen) 60 0,2% Nijemci 835 2,8% Mađari 5.501 18,2% ostali Dakle u manjoj srpskoj zajednici imamo rast za skoro 5.000 pripadnika od 48' do 71', dok kod duplo brojnijih Hrvata taj broj raste za svega 3.000 pripadnika npr.
Ne shvatam zašto se prikazuje samo grad kada to odgovara? Vukovarski srez 1931 - 36474 pravoslavnih 18011 katolika 14622 Citat: 1931. 10.242 stanovnika 5.048 49,6% Hrvati 2.670 26,1% Nijemci 1.702 16,6% Srbi 571 5,6% Mađari 215 2,0% ostali Grad 1931: 10862 Pravoslavni 2189 Katolici 8073 7417 govornika srpskohrvatskog Dakle - 2200 Srba i 5000-5200 Hrvata u samom gradu. Zadar1993 je napisao/la: Ne govorim da su Srbi naseljavani posvuda po RH, a Hrvati tjerani, ali da su neke strateške lokacije poput Gline (što zbog blizine Karlovca i Zagreba, što zbog najužeg dijela "kifle") bile naseljavane Srbima za vrijeme Rankovića jest činjenica. Izvini molim te, ali da bi nešto bilo činjenica moralo bi biti utvrđeno. A očigledno su ovi podaci klimavi. Dakle odakle su naseljavani i koliko je naseljavano? Veoma neozbiljno. Makar bih od tebe očekivao ozbiljniji pristup, a manje razbacivanje ovakvim izjavama. Ne napadam, samo skrećem pažnju. Npr, slažem se da postoji povećanje broja Srba u većim primorskim gradovima (mada ovo ne ugrožava većinski etnički karakter grada), što je razumljivo s obzirom gde se nalaze, oficiri, penzioneri itd. Ali ovo sa naseljavanjem Srba iz Uže Srbije je... Prvi put sam za tezu čuo kad sam počeo da se krećem po hrvatskim forumima i još uvek moram da naiđem na nekog ko bi mi je potvrdio. Dobro provjeriti ću za Glinu. Kod Vukovara se gleda u mnogim dokumentima druge Juge grad jer je bilo utvrđeno (u Đilasovoj komisiji koja je dobrano zasrala granice) da je srez tj. kotar bio dosta nelogično sastavljen (obuhvaćao je Dalj, Bijelo Brdo, Trpinju, Negoslavce, ali ne Ilok i Šarengrad - korekcije koje su napravljene u Kraljevini Jugi, da bi se kasnije vratilo na staro ustrojstvo još iz doba Srijemske Županije tj. u općinu Vukovar su vraćeni Ilok i Šarengrad, a izbačeni Dalj i Bijelo Brdo koji su zapravo stvarali tu srpsku većinu). Naprotiv srpsko pučanstvo je od 1948 do 1971.g. konstantno raslo u % u SRH, da bi se kasnije dogodio sarajevski efekt pretakanja mnogih Srba većih gradova (osobito Rijeke i Zagreba) u "Jugoslavene" što je ponajviše uzrokovalo pad broja Srba u velikim većinski hrvatskim gradovima, ali je zato prostor buduće tzv. "Krajine" itekako bilježio konstantan porast brojnosti srpskog življa, tako se broj Srba u Kninu (gradu) i više nego udvostručio od popisa 1971.g. do 1991. tj. sa 4 tisuće na 9 tisuća . U Zadru ti je velik broj Srba došao iz Uže Srbije upravo putem vojarni (grad ih je imao mislim 5 u samoj urbanoj sredini, a još je bio okružen s juga Brdom Križ na kojem je bila baza i na sjeveru sa Šepurinama) u Zadru ti je općenito pojam Srbin bio nepoznat (baba mi cijeli život živi u gradu, preživjela je i savezničko bombardiranje, pitao sam je samo zbog ove rasprave jel se sjeća jel bilo Srba u Zadru i okolici prije 1945.g. - kaže nije ), a tek otvaranjem ovih 5 "gradskih" vojarni i 2 u općini grad doživljava veći priljev Srba i to ne toliko Srba iz zaleđa što bi bilo očekivano nego baš Srba iz Uže Srbije (između ostalog muž poznate zadarske SDPovke je došao tim putem u grad) . Dakako još evidentniji primjer je Zemunik Gornji tj. selo koje de-facto (brojalo je stanovnika koliko i Korita u općini Grahovo danas - od 0 do 5) nije postojalo dok nije sagrađena zračna baza Zemunik. Etnički sastav Zemunika Gornjeg 1991.g. - oko 380 Srba i 20 Hrvata. Sve Srbi iz Uže Srbije, autohtoni su bili tek kod Benkovca.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 21:54 |
|
|
BBC je napisao/la: Vi ćete i do ustaša doći. Stavljajte slike i kratke informacije i ne filozofirajte. Ako ne dođemo do Komšića, ne valja nam pos'o.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 21:54 |
|
|
Možda je smisao foruma diskutiranje? Meni je ova tema puno otkrila, slike to ne bi mogle
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 22:03 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Kada je pak riječ o Dimitriju Tucoviću ,on se uvijek povlači kao argument protiv srpske politike na Kosovu kada treba a njegovi stavovi o BiH, tu onda nastaje muk jer onda ispada "velikosrbin". Poanta je u tomu da su se srpski socijaldemokrati protivili nasilnom nametanju srpske vlasti drugim narodima i predlagali stvaranje balkanske federacije. Dakle, isto ono za što su se kasnije zalagali Supilo, Radić, Maček i njihovi glasači, tj. čitav hrvatski narod.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 22:27 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: ZlatkoZG je napisao/la: Kada je pak riječ o Dimitriju Tucoviću ,on se uvijek povlači kao argument protiv srpske politike na Kosovu kada treba a njegovi stavovi o BiH, tu onda nastaje muk jer onda ispada "velikosrbin". Poanta je u tomu da su se srpski socijaldemokrati protivili nasilnom nametanju srpske vlasti drugim narodima i predlagali stvaranje balkanske federacije. Dakle, isto ono za što su se kasnije zalagali Supilo, Radić, Maček i njihovi glasači, tj. čitav hrvatski narod. Istina ,ali bi isti taj Dimitrije Tucović bez zadrške da je danas živ održao referendum u BiH šta žele narodi , branio bi pravo srpskog naroda u BiH jednako kao što je branio prava albanskog naroda na Kosovu. Zbog aneksije BiH Tucović se sukobio sa tada uglednim austrijskim socijal-demokratom Karlom Renner-om ,optužujući ga da podupire germanski imperijalizam i kolonijalizam u BiH, za njega je jedino legitmno bilo ono što želi narod(i) BiH.
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 22:36 |
|
|
Možda, a možda bi bio protiv RS kao Čedo Jovanović zbog načina na koji je nastala. Ne možemo znati. Ja sam protiv i jedne i druge krajnosti.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
totem
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 22:39 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 19:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
Divlji, sve te kontam, u pravu si. Samo nisi glede Zlatka...I kod Hrvata, i kod Srba, i kod muslimana, I kod Makedonaca ces cuti glas savjesti...Koji je glas savjesti kod siptara?
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 22:45 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Možda, a možda bi bio protiv RS kao Čedo Jovanović zbog načina na koji je nastala. Ne možemo znati. Ja sam protiv i jedne i druge krajnosti. Ma kaki Čedo Jovanović...on je peta liga od Tucovića, nisam mislio specifično na RS. Dimitrije Tucović nikad ne podupro BiH koja je napravljena na silu tjerajući Srbe i dijelom Hrvate da ju prihvate. Tu sam 100% ,poznajući njegovo djelovanje. Najbliži Dimitriju Tucoviću na ovom forumu je niko drugi nego pokretač ove teme - @BBC. Tucović se uvijek zalagao da budućnost BiH leži u željama njenih naroda (ali on je govorio samo "narod BiH").
|
|
Vrh |
|
|
totem
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 22:47 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 19:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
Problem kod Srba je to sto nisu naucili da se nose sa realnoscu. Oni su bili najmocnija nacija Slavenska nacija na balkanu. Sem Bugara. Tu je bilo pariteta. Ostalo je bilo iza njih. Bilo pa proslo. Ne mogu da se nose novonastalom situacijom. Realno, to i nije lak posao. Stvarno. Pricano ti je da si da si najaci, a ustvari vise nisi...Barem nisi nadmocan do te mijere da si neprikosnovan. Pojavili se novi bokseri u ringu. Mozda sa boljim menadzerima nego tvoji, ali jebiga, tekmu ne dobijas...
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 23:01 |
|
|
doc je napisao/la: A činjenica je da su Srbi bili gornji u obje Jugoslavije. Koliko god se nekim Srbima ne sviđaju Srbi komunisti. Da, vidjelo se. Srbi su u drugoj Jugoslaviji bili podijeljeni u 5 republika, ako računamo i Makedoniju, + 2 pokrajine... šta bi bilo da smo bili donji... Citat: Zaista je zanimljivo kako se neke stvari jasno vide sa strane. Ova bugarska Velika Srbija je ludilo, a srpska Velika Srbija je šta? Dobra ideja, samo nesretno izvedena? Ono što se smatra srpskom Velikom Srbijom Bugari su dobili još 1885, ujedinjenjem Istočne Rumelije i Bugarske. Ono što nazivaš bugarskom Velikom Srbijom bi se moglo uporediti sa recimo državom čije su zapadne granice linija KKOV. totem je napisao/la: Problem kod Srba je to sto nisu naucili da se nose sa realnoscu. Oni su bili najmocnija nacija Slavenska nacija na balkanu. Sem Bugara. Tu je bilo pariteta. Ostalo je bilo iza njih. Bilo pa proslo. Ne mogu da se nose novonastalom situacijom. Realno, to i nije lak posao. Stvarno. Pricano ti je da si da si najaci, a ustvari vise nisi...Barem nisi nadmocan do te mijere da si neprikosnovan. Pojavili se novi bokseri u ringu. Mozda sa boljim menadzerima nego tvoji, ali jebiga, tekmu ne dobijas... Zovi Sokolija da ti pripomogne u analizi, dobila bi na kvalitetu.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
totem
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 23:09 |
|
|
Stara srpska poslovica...Ide era, izgubio kera...
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 23:43 |
|
|
Metemma je napisao/la: Da, vidjelo se. Srbi su u drugoj Jugoslaviji bili podijeljeni u 5 republika, ako računamo i Makedoniju, + 2 pokrajine... šta bi bilo da smo bili donji...
A drugi nisu bili podijeljeni? Ako računamo Makedoniju Hrvati u 5 republika i 1 autonomnoj pokrajini. Koliki vam je to bio minus se pokazalo pred raspad Juge kad su Srbi imali 4 glasa, a Hrvati 1. I da nije sin razmetni prebjegao imali bi 5. I ta strahota od Vojvodine gdje vam je postotak narasao sa 35% na 70% danas. Zaista strašno. Dok su za to vrijeme Srbi bili glavni i u Srbiji, Vojvodini, Kosovu, CG, Bosni dok smo mi dijelili moć u Hrvatskoj sa vama. Istina da je Tito balansirao između centralizacije i decentralizacije što se nije radilo u kraljevini ali svejedno je činjenica da su Srbi bili glavni i na razini države od vojske, tajnih službi, diplomacije, pa do republika i AP. Nije bilo idealno ali nije bilo ni loše. što pokazuje da ste tu Jugoslaviju grčevito branili. Metemma je napisao/la: Ono što se smatra srpskom Velikom Srbijom Bugari su dobili još 1885, ujedinjenjem Istočne Rumelije i Bugarske.
Ono što nazivaš bugarskom Velikom Srbijom bi se moglo uporediti sa recimo državom čije su zapadne granice linija KKOV.
Nisam te pohvatao. Ja sam pisao o maksimalizmu. Očito nisu dobili kad su tražili 1913. nešto drugo. Moja usporedba je iste ravni ali kod Bogara je to ektremizam, a kod vas nije. S vašeg gledišta.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 22 lis 2012, 00:01 |
|
|
doc je napisao/la: A drugi nisu bili podijeljeni? Ako računamo Makedoniju Hrvati u 5 republika i 1 autonomnoj pokrajini. Da, stvarno vas je u ogromnom broju bilo van Hrvatske i Bosne. Jedno šest familija u Boki i osam u Srijemu. Citat: Koliki vam je to bio minus se pokazalo pred raspad Juge kad su Srbi imali 4 glasa, a Hrvati 1. I da nije sin razmetni prebjegao imali bi 5. Da čika Slobo nije napravio ustavne promjene, imali bi 6-2. Citat: I ta strahota od Vojvodine gdje vam je postotak narasao sa 35% na 70% danas. Zaista strašno. Dok su za to vrijeme Srbi bili glavni i u Srbiji, Vojvodini, Kosovu, CG, Bosni dok smo mi dijelili moć u Hrvatskoj sa vama. Da, na Kosovu su posebno bili glavni. Da Sloba nije smijenio *** iz Novog Sada, pitanje je šta bi bilo s Vojvodinom. S obzirom da je data gamad i danas živa, pogledaj malo šta izjavljuju. Crna Gora? Pa evo, vidi se koliko smo bili glavni. Hrvatska? Da, vidjelo se takođe koliki smo uticaj imali prvi put kad ste poželjeli da ga ukinete. Pa i u Bosni se vidjelo koliko smo bili glavni. No svejedno, teorija ti je ludilo, Srbi su se namjerno podijelili na 7 dijelova kako bi ostale zavarali da nisu glavni u SFRJ, a od tih 7 dijelova, u 5 su bili i dalje glavni a u jednom poluglavni s Hrvatima. Citat: Istina da je Tito balansirao između centralizacije i decentralizacije što se nije radilo u kraljevini ali svejedno je činjenica da su Srbi bili glavni i na razini države od vojske, tajnih službi, diplomacije, pa do republika i AP. To što je neki Milan bio zapovjednik 264. brigade JNA a ne neki Meho ili Janez mnogo je pomoglo Srbinu na Kosovu recimo. To koliko su Srbi bili svugdje glavni, vidjelo se devedesetih. Citat: Nije bilo idealno ali nije bilo ni loše. što pokazuje da ste tu Jugoslaviju grčevito branili. Nismo Jugoslaviju već srpske dijelove Jugoslavije. Citat: Metemma je napisao/la: Ono što se smatra srpskom Velikom Srbijom Bugari su dobili još 1885, ujedinjenjem Istočne Rumelije i Bugarske.
Ono što nazivaš bugarskom Velikom Srbijom bi se moglo uporediti sa recimo državom čije su zapadne granice linija KKOV.
Nisam te pohvatao. Ja sam pisao o maksimalizmu. Očito nisu dobili kad su tražili 1913. nešto drugo. Moja usporedba je iste ravni ali kod Bogara je to ektremizam, a kod vas nije. S vašeg gledišta. Ono što ti smatraš Velikom Srbijom nije nikakav maksimalizam, pandan mu je ujedinjenje Bugarske i Istočne Rumelije 1885. Srpski maksimalizam uporediv s bugarskim iz 1913. bi bio onaj koji bi išao do linije Karlovac Karlobag Ogulin Virovitica, krenuvši od Đevđelije.
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 22 lis 2012, 00:58 |
|
|
Metemma je napisao/la: doc je napisao/la: A drugi nisu bili podijeljeni? Ako računamo Makedoniju Hrvati u 5 republika i 1 autonomnoj pokrajini. Da, stvarno vas je u ogromnom broju bilo van Hrvatske i Bosne. Jedno šest familija u Boki i osam u Srijemu. Nije baš tako al kad si spomenuo Makedoniju da i ja malo opletem. Metemma je napisao/la: Da, na Kosovu su posebno bili glavni. Da Sloba nije smijenio *** iz Novog Sada, pitanje je šta bi bilo s Vojvodinom. S obzirom da je data gamad i danas živa, pogledaj malo šta izjavljuju. Crna Gora? Pa evo, vidi se koliko smo bili glavni. Hrvatska? Da, vidjelo se takođe koliki smo uticaj imali prvi put kad ste poželjeli da ga ukinete. Pa i u Bosni se vidjelo koliko smo bili glavni.
Pa ne može tako zauvijek. Kad se zaprijetilo tome slijedio je sukob. Svaka akcija izaziva reakciju. Vaša povlaštenost u Hrvatskoj je izazvala našu želju da to ukinemo. Metemma je napisao/la: No svejedno, teorija ti je ludilo, Srbi su se namjerno podijelili na 7 dijelova kako bi ostale zavarali da nisu glavni u SFRJ, a od tih 7 dijelova, u 5 su bili i dalje glavni a u jednom poluglavni s Hrvatima.
To nije moja teorija. Komunisti su podijelili Jugoslaviju kako su podijelili. To ne znači da Srbi nisu bili "temeljni" narod koji je činio vezivo, možda upravo i zbog te podijeljenosti i da se bili povlašteni. To što sve nije bilo savršeno ili kako bi neki htjeli to ne znači da ste bili u lošoj poziciji. Tito je balansirao između dvije opcije znajući da je velikosprspka hegemonija razbila kraljevinu ali daleko od toga da je radio zavjeru protiv vas. Srbi sa Crnogorcima 70% JNA, a vi jadni donji u toj šugavoj Jugoslaviji. A i cijela ta pozicija koju se uzima za komentiranje jest beogradocentrična. I o proljeću što je Džoni napisao. Kao kad danas Hrvati traže entitet pa su ekstremisti koji ruše Bosnu, a zapravo ruše bošnjačke želje. Metemma je napisao/la: To što je neki Milan bio zapovjednik 264. brigade JNA a ne neki Meho ili Janez mnogo je pomoglo Srbinu na Kosovu recimo.
To koliko su Srbi bili svugdje glavni, vidjelo se devedesetih.
Ali je pomoglo Milanu iz Bosne da dobije Srpsku. Pa kad ste počeli gubiti odlučili ste zaustaviti taj proces što je izazvalo reakcije kod drugih. Ne znam zašto sve gledaš tako pravocrtno. Zašto vi nebi mogli bit glavni pa da se ostali pobune i nastane belaj. Ne može vječno. Metemma je napisao/la: Nismo Jugoslaviju već srpske dijelove Jugoslavije.
Zanimljiva je paralela s Rusima koji nisu branili ruske dijelove raspadajuće države. Metemma je napisao/la: Ono što ti smatraš Velikom Srbijom nije nikakav maksimalizam, pandan mu je ujedinjenje Bugarske i Istočne Rumelije 1885.
Srpski maksimalizam uporediv s bugarskim iz 1913. bi bio onaj koji bi išao do linije Karlovac Karlobag Ogulin Virovitica, krenuvši od Đevđelije.
Pa za mene Velika Srbija jest Virovitica-Karlovac-Karlobag. I to bugarsko iz 1913. mu je pandan. Očito se nismo razumjeli. Pandan toga kod Hrvata du dodrinaši koje vi vadite u raspravama ali koji među Hrvatima nikad nisu bili više od 5-10% stanovništva. Vidiš i na ovom forumu koji je možda najdesniji od mainstream hrvatskih foruma da su takvi padobranci na koje se većina okomi. Malo smo se previše zapričali, a malo toga korisnog od ove rasprave.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 22 lis 2012, 01:13 |
|
|
doc je napisao/la: Metemma je napisao/la: Da, na Kosovu su posebno bili glavni. Da Sloba nije smijenio *** iz Novog Sada, pitanje je šta bi bilo s Vojvodinom. S obzirom da je data gamad i danas živa, pogledaj malo šta izjavljuju. Crna Gora? Pa evo, vidi se koliko smo bili glavni. Hrvatska? Da, vidjelo se takođe koliki smo uticaj imali prvi put kad ste poželjeli da ga ukinete. Pa i u Bosni se vidjelo koliko smo bili glavni.
Pa ne može tako zauvijek. Kad se zaprijetilo tome slijedio je sukob. Svaka akcija izaziva reakciju. Vaša povlaštenost u Hrvatskoj je izazvala našu želju da to ukinemo. Kad se zaprijetilo čemu? Ja govorim da srpska "glavnost" nije postojala ni u centralnoj Srbiji, gdje su vladale Brozove podguzne muve, a kamo li negdje van iste. Mali problem je što ste pri ukidanju povlaštenosti ukinuli i ravnopravnost, al hebga, dešava se. Citat: Metemma je napisao/la: No svejedno, teorija ti je ludilo, Srbi su se namjerno podijelili na 7 dijelova kako bi ostale zavarali da nisu glavni u SFRJ, a od tih 7 dijelova, u 5 su bili i dalje glavni a u jednom poluglavni s Hrvatima.
To nije moja teorija. Komunisti su podijelili Jugoslaviju kako su podijelili. To ne znači da Srbi nisu bili "temeljni" narod koji je činio vezivo, možda upravo i zbog te podijeljenosti i da se bili povlašteni. To što sve nije bilo savršeno ili kako bi neki htjeli to ne znači da ste bili u lošoj poziciji. Tito je balansirao između dvije opcije znajući da je velikosprspka hegemonija razbila kraljevinu ali daleko od toga da je radio zavjeru protiv vas. Srbi sa Crnogorcima 70% JNA, a vi jadni donji u toj šugavoj Jugoslaviji. Pa kako god okreneš teorija ti škripi. Ako su Srbi bili glavni, zašto su se izdijelili u sedam fakin dijelova? Ako su komunisti podijelili Jugoslaviju kako su htjeli, kako su onda Srbi bili glavni? Nije srpska hegemonija razbila kraljevinu već Hitler, koji je zgazio i jednu Francusku. Broz nije balansirao, za KPJ su Srbi bili ugnjetačka nacija. Ne znam tačne podatke za JNA, no vlast sigurno nije bila u JNA. Citat: A i cijela ta pozicija koju se uzima za komentiranje jest beogradocentrična. I o proljeću što je Džoni napisao. Kao kad danas Hrvati traže entitet pa su ekstremisti koji ruše Bosnu, a zapravo ruše bošnjačke želje. Tadašnje srpske želje su se svodile na ravnopravnost Srba u Hrvatskoj. Mislim, posle nekog vremena. Citat: Metemma je napisao/la: To što je neki Milan bio zapovjednik 264. brigade JNA a ne neki Meho ili Janez mnogo je pomoglo Srbinu na Kosovu recimo.
To koliko su Srbi bili svugdje glavni, vidjelo se devedesetih.
Ali je pomoglo Milanu iz Bosne da dobije Srpsku. Da, nije prošao kao Milan iz Petrinje ili Milan iz Pljevalja ili Milan iz Đakovice... stvarno smo glavne face bili... Citat: Pa kad ste počeli gubiti odlučili ste zaustaviti taj proces što je izazvalo reakcije kod drugih. Ne znam zašto sve gledaš tako pravocrtno. Zašto vi nebi mogli bit glavni pa da se ostali pobune i nastane belaj. Ne može vječno. Proces razbijanja Jugoslavije je počeo davno, još podjelom na republike, pa Ustav iz 74... što je krajem osamdesetih otvorilo izvjesna pitanja. Mi nismo bili glavni. A to što smo bili protiv uništavanja naše države nam slobodno stavi u krivicu. Citat: Metemma je napisao/la: Nismo Jugoslaviju već srpske dijelove Jugoslavije.
Zanimljiva je paralela s Rusima koji nisu branili ruske dijelove raspadajuće države. Zanimljiva. Citat: Metemma je napisao/la: Ono što ti smatraš Velikom Srbijom nije nikakav maksimalizam, pandan mu je ujedinjenje Bugarske i Istočne Rumelije 1885.
Srpski maksimalizam uporediv s bugarskim iz 1913. bi bio onaj koji bi išao do linije Karlovac Karlobag Ogulin Virovitica, krenuvši od Đevđelije.
Pa za mene Velika Srbija jest Virovitica-Karlovac-Karlobag. I to bugarsko iz 1913. mu je pandan. Očito se nismo razumjeli. Pandan toga kod Hrvata du dodrinaši koje vi vadite u raspravama ali koji među Hrvatima nikad nisu bili više od 5-10% stanovništva. Vidiš i na ovom forumu koji je možda najdesniji od mainstream hrvatskih foruma da su takvi padobranci na koje se većina okomi. Samo kažem da su bugarski ciljevi tad bili maksimalistički, što nije isto kao recimo želja bosanskih Srba da ne budu potlačeni u Bosni i pomoć Srbije u borbi za ravnopravnost.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|