HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 stu 2024, 00:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 146 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Recite bar nesto pozitivno o vasim komsijama...
PostPostano: 23 lis 2022, 00:04 

Decenije ratova i glozenja i u RL i virtuali, sve moguce kletve, uvrede i psovke, kilometri ispisanih planova kako da se sjebe onaj pored, koji je po svemu najgori...

Da li ste ikad uhvatili sebe da pricate o susedima nesto pozitivno... bar kad se napijete, ili samo kad ste trezni... jel ste ikada u svom drustvu, medju rodbinom, kolegama ispricali neku pozitivnu stvar o tim narodima, a da nije puna cinizma i sarkazma...ili ono najgore - nisu svi takvi, ja znam bar dvoje da su ok =))

Recite bar jednu stvar koja vam se iskreno svidja ili fascinira kod Srba, Hrvata i Bosnjaka...

Posteno je reci i da nema bas nista...

Vrh

Naslov: Re: Recite bar nesto pozitivno o vasim komsijama...
PostPostano: 23 lis 2022, 00:06 

Meni su naše komšije skroz ok ljudi, politički doduše potpuno zabludjeli, ali kao ljudi nisam imao loših iskustava skoro uopće, koji god da su bili u pitanju.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 00:10 

dudu je napisao/la:
Meni su naše komšije skroz ok ljudi, politički doduše potpuno zabludjeli, ali kao ljudi nisam imao loših iskustava skoro uopće, koji god da su bili u pitanju.

Ne mislim bas na pojedince, nego neke generalizacije o citavim narodima... nije to lako nekad odvojiti...

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 00:13 

Ima i tu dosta pozitivnih stvari, meni bliskih, od sporta, glazbe, zabave, sve je to meni nešto poznato, normalno, nije mi strano.

Kad ne puca i kad se ne ratuje, dok samo diplomatski laprdamo, ovo je sve dosta zabavno, ima neku draž.

Tuđi čovik nikad neće znati... :D

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 00:19 

dudu je napisao/la:

Bas to, evo ja cesto pricam s jednom finom gospodjom, i neki dan skuzim onako spontano u razgovoru da je muslimanka. Cudo finih ljudi ima na svim stranama, steta sto muslimane vode stvarno zadojene budale pa moramo cesto ovako pisat i vrijedjat, a na kraju je najzalosnije sto u svakom pogledu najvise pate upravo ti obicni normalni ljudi. Ja po mostaru uopce ne vidim neke napetosti i razlike medju obicnim ljudima. Za islamiste koje zele da ne postoje hrvati i srbi kao ovi mrznjom zadojeni kreteni sto ce ic na ovaj antihrvatski prosvjed u sarajevu nemam razumijevanje, takve treba deportirat iz europe hitno

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 00:20 

DzonBG je napisao/la:
Decenije ratova i glozenja i u RL i virtuali, sve moguce kletve, uvrede i psovke, kilometri ispisanih planova kako da se sjebe onaj pored, koji je po svemu najgori...

Da li ste ikad uhvatili sebe da pricate o susedima nesto pozitivno... bar kad se napijete, ili samo kad ste trezni... jel ste ikada u svom drustvu, medju rodbinom, kolegama ispricali neku pozitivnu stvar o tim narodima, a da nije puna cinizma i sarkazma...ili ono najgore - nisu svi takvi, ja znam bar dvoje da su ok =))

Recite bar jednu stvar koja vam se iskreno svidja ili fascinira kod Srba, Hrvata i Bosnjaka...

Posteno je reci i da nema bas nista...

Puno puta , i pjan i trjezan , naročito za pojedinačne pozitivne primjere .
Stvarno mislim da nema loših nacija , svi smo mi u pet deka.
I nemam problem s tim , da kažem bilo gdje pozitivne stvari o '' komšiluku'' .

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 00:23 

Posto sam otvorio temu, da iznesem svoju pricu...

Odrastao sam u porodici u kojoj se nije furalo jugoslovenstvo nikad, dedu su mi ubili komunisti 1946, cale nikad nije hteo da udje u partiju, slavila se Slava uvek... Baka moja po ocevoj strani, drugi muz joj je bio Hrvat iz Dalmacije... od 1970 su bili zajedno, do 1984, Stanko se zvao, uvek druzeljubiv i veseo, pored moje bake je bio malo beta u toj vezi, ali ziveo je sa svima nama sasvim ok... da bi jednog jutra otisao po dorucak, i nikad se vise nije vratio... ispostavi se da ima vezu sa nekom Makedonkom godinama tajno, da je ona zatrudnela(a on vec mator), i da je pobegao sa njom u Skoplje :D

Toga se secam kroz maglu, jer sam bio bas mali, ali citavo detinjstvo, baka o Hrvatima sve najgore... normalno...

Tek od 2000-ih sam se tom temom malo bolje pozabavio... u medjuvremenu sam upoznao i jednu malu iz Ivanica, koja je studirala u ZG, i sa njom sam bio par godina u vezi, i sa njom sam obisao celu Hrvatsku... tu sam potpuno promenio percepciju, upoznao i dobre i lose strane, i sve te predrasude koje su bile sam rascivijao...

Danas generalno Hrvate postujem kao susede i istorijske rivale, cesto neprijatelje, ali nema zle krvi... prelomio sam da je to proslo vreme, i nemam volje da mrzim, nekako mi je to klinacki... bez jugo ljubavi i ponovne lazne romanse, nasao sam neku sredinu. Mogu reci da kod njih postujem bar pokusaj da drze neki nivo, ma koliko to nekad bilo lazno i neuspesno, dobri su rivali u sportu, imaju jednu borbenu crtu koja mora da se postuje.

Bosnjaci sa druge strane... nikad ih nisam gledao kao neke rivale i protivnike. Ni u sportu, ni u zivotu... u bilo cemu. Nekad bas ispizdim na njihovu politiku, ali ne mogu da ih mrzim, nemam ni mrvu tog drajva... kako ih bas dobro upoznajem zadnjih par godina, nisu ni izbliza probudili neki negativni osecaj, vise mi nekako bude zao sto su takvi, kao neki rodjak koji misli da je u svemu u pravu, ili toliko je dosadan...

Kod Bosnja volim kuhinju i muziku... toliko imaju vanserijski talentovane pevace, vole da zapevaju i dobro se provedu, kad te ugoste, polome se samo da nista ne fali... u toj sferi zivota, skoro smo isti...

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 00:24 

mijat_tomic je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Bas to, evo ja cesto pricam s jednom finom gospodjom, i neki dan skuzim onako spontano u razgovoru da je muslimanka. Cudo finih ljudi ima na svim stranama, steta sto muslimane vode stvarno zadojene budale pa moramo cesto ovako pisat i vrijedjat, a na kraju je najzalosnije sto u svakom pogledu najvise pate upravo ti obicni normalni ljudi. Ja po mostaru uopce ne vidim neke napetosti i razlike medju obicnim ljudima. Za islamiste koje zele da ne postoje hrvati i srbi kao ovi mrznjom zadojeni kreteni sto ce ic na ovaj antihrvatski prosvjed u sarajevu nemam razumijevanje, takve treba deportirat iz europe hitno

To mi ne možemo sami sebi objasniti kako stvari normalno funkcioniraju, a u lošim smo odnosima političkim.

Kad gledaš po svijetu obično sukobljeni narodi nemaju nikakvih ili vrlo malo dodira, često su im granice zatvorene.

Kod nas svi sa svima komuniciraju, rade, čak i žive najnormalnije, ali politički bi se mogli tući danima.

Fenoment kakvog nema na planeti.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 00:26 

Kod Hrvata volim taj neki osobeni humor. Ja ga zovem zeleni jer je otrovan ali dobar.
Kod Muslimana volim toplinu i gostoprimstvo, tu su nam jako slični.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 00:34 

Svarog je napisao/la:

Puno puta , i pjan i trjezan , naročito za pojedinačne pozitivne primjere .
Stvarno mislim da nema loših nacija , svi smo mi u pet deka.
I nemam problem s tim , da kažem bilo gdje pozitivne stvari o '' komšiluku'' .

:thumbup1

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 00:34 

čuj zeleni humor :)
da nisi puno apstiniro?

slika

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 00:36 

Izgubili rat, izgubili VP, normaliziraju se.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 00:48 

Kod Srba mi se sviđa gostoprimstvo, dobri filmovi i dobri su u sportu. Takođe, djevojke, priznat ću da su srpkinje vjerovatno najljepše žene.

Kod Hrvata, stvarno malo imam kontakta sa Hrvatima, ali evo recimo brat je opsjednut zagorcima, dosta o njima priča pa ću reći da mi se sviđaju zagorci i njihov mentalitet.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 00:48 

Eminencija je napisao/la:
čuj zeleni humor :)
da nisi puno apstiniro?

slika

Zbog čega mi se obraćaš u muškom rodu?

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 00:54 

Jedan primer...

Pa kako peva ova zenska... nerealna je...

Kao i Makedonci, imaju tu jednu muzikalnost koja je specificna... a kad krenu sa sevdalinkama, ne mozes ostati trezan, greh je...

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 00:59 

Mene je par makedonskih pjesama prije 3 dana doslovno prebacilo u trening mod, nije mi se ništa dalo, sav nikakav, odjednom naleti mi neki makedonski band, sve nešto veselo, vamo tamo, sam sebe nabrijao i odradio top trening.

Svaka čast Makedonci. :D

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 01:04 

dudu je napisao/la:
Mene je par makedonskih pjesama prije 3 dana doslovno prebacilo u trening mod, nije mi se ništa dalo, sav nikakav, odjednom naleti mi neki makedonski band, sve nešto veselo, vamo tamo, sam sebe nabrijao i odradio top trening.

Svaka čast Makedonci. :D

Od svih juznih Slovena, najtalentovaniji narod za muziku, bez konkurencije...

Nisam sreo Makedonca da nema sluha... i jos kad u to ubace one njihove ritmove 7/8, dusu ti razvesele.

Na more, ili u kafanu, ako imas Makedonce, ne mozes da promasis...

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 01:05 

Rumuni su jedan fin narod sa lepom zemljom.
Primer kako treba drustvo da se nosi sa korupcijom. Lojalni su kao prijateljski narod.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 01:11 

aleksije radicevic je napisao/la:
Rumuni su jedan fin narod sa lepom zemljom.
Primer kako treba drustvo da se nosi sa korupcijom. Lojalni su kao prijateljski narod.

Skoro sam citao komentare nekih Rumuna oko Ukrajine...

Kazu, iako Srbi podrzavaju Ruse, to su nasi prijatelji.

Steta sto je jezik barijera...a mozda i ne :zubati

Tesko je u ovoj balkanskoj ligi sa nekim ne ulaziti u niti jedan sukob...stolecima... cak i kad je Banat bio sporan, resili smo to...

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 01:13 

Da, sa njima nismo imali problem, kao i da ne postoje. Puno ih dolazi u Južni Banat, kupuju po radnjama, idu u kafane. Nikakvih problema.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 01:20 

Hrvati imaju odlično more, Crnogorci imaju odlično... ne znam ni ja šta a o Muslimanima nemam ništa pozitivno da kažem. :neznam

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 05:43 

Srbi iz Srbije procerali sve Turke, poslali ih nama preko Drine, srusili sve dzamije i tragove turcizma... pa im onda Muslimani postali kul i egzoticni :D

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 08:33 

dudu je napisao/la:

..slažem se nebi bolje htio ono fali ti kava tu su nemaš s kim popit tu su akose malo uspavaš napadnu te ako se napadnemo posli se ljubimo oni s nama dva puta mi s njima tri iskreno volim srbe i muslimane janeze ne doživljavam a crnogorce ne poznam..talijani jel njih uopće možemo smatrat susjedima..mađari isto nigdje veze...znači muslimani i srbi.. :zivili

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 10:17 

Kod Srba cijenim tu direktnost, mislim ljudi su ratovali protiv NATO saveza. :zubati

Kod muslimana se ne mogu ničega sjetiti. Stvari koje su ranije spomenute mi nisu nešto.

Pjevanje, to su opet većinom srpski narodnjaci.

Humor, propao kad su Srbi i Hrvati napustili Sarajevo.

Gostoprimstvo, nekako to poništi neiskrenost. Skloni su laganju, pa ok lijepo je kad ti se smješka ali znaš da ne misli tako pa onda i nije nešto.

Što još imaju, zagađene kotline, bez prirodnih ljepota, bez ruda, nisu ni geografski na dobrom položaju.

1020 of 2558 - 39.87%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2022, 14:32 

Kod muslimana mogu da pohvalim burek, sa ćevapima su me malo razočarali ali burek im jeste dobar, mora se priznati, a i teletina i jagnjetina je gore na Pešteru odlična, stvarno znaju to da spreme.

Kod Hrvata mi je beskrajno simpatično kako neuspešno pokušavaju da se prikažu kao da su iznad balkanske kaljuže i onda u nekom bircuzu u 3 sata noću vidim kako pijani guraju kune u gaće pevačici i naručuju neke obskurne cajke za koje 99% ljudi u Srbiji nije čulo. :zubati

Kulturno (a i genetski da se ne lažemo) su mi najbliži Hrvati Dinarci, to je ta ista prgavost, stav, čak i kompleks više vrednosti, dok su mi gore kajkavci nekako daleki i hladni, slabije ih i razumem, ali za Hrvate kao narod se ukupno pokazalo dobro da imaju i jedne i druge.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 146 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: mrnjav i 13 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: