HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: sub ruj 19, 2020 11:06 pm.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 169 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća

Postoji li politička volja za novi Hrvatsko-Srpski dogovor kojim bi podijelili sfere interesa?
Da 32%  32%  [ 6 ]
ne 68%  68%  [ 13 ]
Ukupno glasova : 19
Autor/ica Poruka
 Naslov: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: uto srp 21, 2020 3:03 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet svi 10, 2019 10:58 pm
Postovi: 4762
Zaista je nevjerojatno da ovaj forum nema temu o ovom povijesnom dogovoru dvije strane, pogotovo zbog činjenice kako se svako malo spominje u raspravama od dnevnopolitičkih do povijesnih pa i onih demografskih tema. :zubati

Unatoč činjenici kako je prva Jugoslavija bila tijekom svojeg 25 godišnjeg postojanja u konstantnim političkim previranjima ipak golica maštu pitanje kako bi ta država nastavila dalje funkcionirati da je nije orušila wermachtova čizma.

Često se Hrvati i Srbi pozivaju na 91. ili 41. ili 45. ili 95. a gotovo nitko se ne poziva na 39. godinu koja je vjerojatno najsvijetlija točka Hrvatsko-Srbijanskih odnosa u čitavom 20. stoljeću a vjerojatno i modernoj povijesti dviju nacija.

Tenzije između dva naroda su i tada bile poprilične,a kap koja je prelila čašu je bilo ubojstvo Radića u Skupštini i atentat na Kralja Aleksandra.

Unatoč tome što smo jedni drugima na brutalan način eliminirali političkog lidera koji je uživao široko poštovanje naroda to nije spriječilo obije strane da se dođe do zajedničkog dogovora.

Čovjek koji je vjerojatno najviše zaslužan za ovaj dogovor je naravno regent Pavle koji je nakon početka ww2 brzo shvatio da je politička nestabilnost zemlje velika potencijalna prijetnja stoga je naložio predsjedniku vlade Cvetkoviću da se dogovori s Hrvatskim liderom Mačekom.

Glavni kamen spoticanja u formiranju Banovnije bila su pitanja teritorijalnog razgraničenja i pitanja koliku će široku autonomiju banovina izboriti.
Dok su druge banovine u tadašnjoj Jugoslaviji bile samo administrativne oblasti, Banovina Hrvatska dobila je ipak niz autonomnih ovlasti.

Hrvati ali i drugi narodi Jugoslavije očekivali su da će se cijela država federalizirati po principu Banovine Hrvatske no do toga ipak nije došlo zbog izbijanja rata.

slika

slika

Pun tekst samog sporazuma..


Sporazum Cvetković—Maček

Smatrajući da je Jugoslavija najbolji jemac nezavisnosti i napretka Srba, Hrvata i Slovenaca; u cilju što pouzdanijeg i potpunijeg očuvanja javnih interesa, Pretsednik Kraljevske vlade Dragiša Cvetković i Pretsednik Hrvatske seljačke stranke i Seljačke demokratske koalicije dr. Vlatko Maček, prilazeći rešavanju hrvatskog pitanja, posle dužih većanja, složili su se u sledećem:


Član I

Potrebno je obrazovati zajedničku vladu. Ova vlada će po pristanu merodavnih faktora, a na osnovu člana 116 Ustava, izvršiti obrazovanje banovine Hrvatske, na nju sa države preneti odgovarajuće nadležnosti i doneti političke zakone. Ona će, u saglasnosti sa merodavnim faktorima, pripremiti sve što je potrebno za preuređenje državne zajednice.

Član II

Savska i primorska banovina, kao i srezovi Dubrovnik, Šid, Ilok, Brčko, Gradačac, Travnik i Fojnica, spojiće se u jednu jedinicu koja će se zvati Banovina Hrvatska.

Definitivni opseg Banovine Hrvatske odrediće se prilikom preuređenja države; pri tome će se voditi računa o ekonomskim, geografskim i političkim okolnostima.

Tom prilikom izdvojiće se iz gore navedenih srezova, koji su pripojeni Banovini Hrvatskoj opštine i sela, koja nemaju hrvatsku većinu.

Član III

Novim jednicima kao i u državi biće obezbeđena ravnopravnost Srba, Hrvata i Slovenaca, kao i jednako postupanje u pogledu njihovog učešća u vršenju javne službe.

Isto tako biće obezbeđena ravnopravnost usvojenih i priznatih veroispovesti. Ustavom će se zajemčiti jednaka osnovna građanska i politička prava.

Član IV

Preneće se u nadležnost Banovine Hrvatske poslovi poljoprivrede, trgovine i industrije, šume i rudnika, građevina, socijalne politike, narodnog obrazovanja, fizičkog vaspitanja, pravde, prosvete i i unutrašnje uprave.

Rudarsko zakonodavstvo i državna rudarska preduzeća. Pri davanju rudarskih koncesija koje interesuju narodnu odbranu postupiće banovina sporazumno sa vojnom upravom. Ako ne bi došlo do sporazuma, odlučuje Ministraski savet;

Svi ostali poslovi ostaju u nadležnosti organa državne vlasti na celoj državnoj teritoriji.

Isto tako ostaju u nadležnosti državne vlasti i poslovi koji su od osobitog značaja po opšte interese države, kao što su: staranje o državnoj bezbednosti, suzbijanje antidržavne i razorne propagande, vršenje policijske obaveštajne službe i osiguranje javnog reda i mira: za davanja državljanstva nadležna je banovina osim državljanstva izuzetnim putem i oduzimanja državljanstva. izgradnja i održavanje državnih saobraćajnih sredstava i ostalih državnih objekata;
poslovi vera;
međunarodni pravni saobraćaj, o tim da se pravna pomoć u vanparničkim stvarima vrši direktno preko sudova; spoljna trgovina, kao i trgovina između banovina i ostalih delova države (jedinstvo carinskog i trgovinskog područja); zakonodavstvo o merama i tegovima, o zaštiti industiske svojine, o poslovima privatnog osiguranja i osiguravajućim društvima;
menično pravo, čekovno pravo, trgovačko pravo, otečajno pravo, obligaciono pravo, pomorsko pravo, autorsko pravo;
propisivanja kazni za povredu propisa o predmetima iz nadležnosti države;
postavljanje putem zakona osnovnih načela prosvetne politike, kao i osnovnih načela o lokalnim samoupravama;
opšta načela radničkog prava i osiguranja, kao i opšta načela vojnog prava.

U cilju osiguravanja narodne odbrane obezbediće vojnoj upravi potreban uticaj u oblasti proizvodnje i saobraćaja.

Vlada će prisupiti i prenošenju nadležnosti sa države na Banovinu Hrvatsku odmah posle obrazovanja te banovine.

Banovini Hrvatskoj, da bi mogla uspešno svršavati poslove svoje nadležnosti, ima se obezbediti potrebna finansiska samostalnost.

Definitivne kompetencije Banovine Hrvatske odrediće se prilikom preuređenja države.

Član V

Zakonodavnu vlast u stvarima iz nadležnosti Banovine Hrvatske vrše Kralj i Sabor zajednički.

Sabor sastavljaju zastupnici, koje narod slobodno bira opštim, jednakim, nesposrednim i tajnim glasanjem, sa pretstavništvom manjina.

Upravnu vlast u stvarima iz nadležnosti Banovine Hrvatske vrši Kralj preko Bana.

Bana Banovine Hrvatske imenuje i razrešava Kralj.

Ban je odgovoran Kralju i Saboru.

Svaki pismeni čin Kraljevske vlasti u poslovima Banovine Hrvastke premapotpisuje Ban i snosi odgovornost za isti.

Sudsku vlast u Banovini Hrvatskoj vrše sudovi. Njihove presude i rešenja izriču se i izvršavaju u ime Kralja, na osnovu zakona.

Državi se obezbeđuje nadzor nad izvršavanjem Ustava i državnih zakona od strane banovinskih vlasti.

Za rešenje sporova nadležnosti između države i Banovine i za ocenu ustavnosti zakona osnovaće se Ustavni sud.

Član VI

Opseg nadležnosti i opseg Banovine Hrvastke biće zagarantovani i naročitom ustavnom odredbom, koja se neće moći menjati bez pristanka ove Banovine.

Član VII

Vlada će doneti nove propise o štampi, o udruženjima, zborovima i dogovorima, o naboru narodnih poslanika, kao i o drugim stavrima, u koliko je to potrebno za za sprovođenje narodnog sporazuma.


Dragiša J. Cvetković, s. r.
Dr. Vlatko Maček, s. r.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: uto srp 21, 2020 3:15 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet svi 10, 2019 10:58 pm
Postovi: 4762
Ne moramo smatrati samo BiH područjem preklapanja naših interesa, tu slobodno možemo nadodati i Crnu Goru i u manjoj mjeri ostale EX-Yu republike.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: uto srp 21, 2020 3:15 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 10:39 pm
Postovi: 38965
Lokacija: DAZP HQ
Ovako na prvu, daleko manje ovlasti nego kanton u Federaciji.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: uto srp 21, 2020 9:12 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: uto tra 10, 2018 10:19 pm
Postovi: 1990
Prekrajanje granica tako da se općine bez hrvatske većine izdvoje iz banovine, bana imenuje i razrješava kralj... katastrofa

_________________
Odnosi u Federaciji ukratko - Jaran vs Remzo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: uto srp 21, 2020 10:24 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet svi 10, 2019 10:58 pm
Postovi: 4762
Vujadin je napisao/la:
pred-ustaškoj tvorevini

=))
Ti si opsjednut s ustašama :ujko

Nemoj se mujadine ljutiti, pa sam vaš kralj je otpisao "krajinu" pod Hrvatski lebensraum, nisu tu Hrvati krivi. Žali se belom dvoru.
I jedni i drugi smo izgubili određene krajeve od tada ali to nije tema. Tema je sama činjenica da su se Srbi i Hrvati jednom uspjeli mirno dogovoriti.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: uto srp 21, 2020 10:32 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon lip 01, 2009 3:18 pm
Postovi: 8268
Kralja ste ubili, nikakav kralj nije potpisao tu tvorevinu, koju ste kao što rekoh sami srušili, jer vam guzica zinula još više.
Čuj dogovor, a dve godine kasnije krenuli u masovne pokolje i istrebljenje Srba zapadno od Drine.
Jebo ikakav dogovor sa vama.

Ovde kmečite godinama o majorizaciji nad 350.000 Hrvata u BiH, a u toj tvorevini je završilo 850.000 Srba.
Šta vi bre mislite, da ste iznad ostalih, koji kurac? Samo turski zulum je lek za vas.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: uto srp 21, 2020 10:40 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet svi 10, 2019 10:58 pm
Postovi: 4762
Vujadin je napisao/la:
Kralja ste ubili, nikakav kralj nije potpisao tu tvorevinu, koju ste kao što rekoh sami srušili, jer vam guzica zinula još više.
Čuj dogovor, a dve godine kasnije krenuli u masovne pokolje i istrebljenje Srba zapadno od Drine.
Jebo ikakav dogovor sa vama.

Ovde kmečite godinama o majorizaciji nad 350.000 Hrvata u BiH, a u toj tvorevini je završilo 850.000 Srba.
Šta vi bre mislite, da ste iznad ostalih, koji kurac? Samo turski zulum je lek za vas.

Potpisao ju je regent u ime kralja dakle dođe ti na isto. Ono što je važno je da ju je potpisao Srbin i to sa osmjehom. :D
I tada su neki ektremi s vaše ( ali i Hrvatske ) političke scene pokušali opstuirati dogovor ali bezuspješno.
Ti koji su dogovarali Banovinu nisu isti koji su se pojavili dvije godine poslje i ti to dobro znaš.

Umjesto da se bavite kako napakostiti Hrvatima gledajte lijepo gdje vam trenutno gori, a gori vam i na Kosovu i u Crnoj Gori.
Svaki Srpski političar s gramom mozga ne bi pokušavao otvarati treći front protiv Hrvata u BiH pogotovo kad su nam tamo isti interesi.
To bi i ti sam shvatio da ne mrziš Hrvatsku toliko.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: uto srp 21, 2020 10:43 pm 
Online
Avatar

Pridružen/a: sri lip 17, 2009 9:01 pm
Postovi: 10036
Lokacija: ZG
Vujadin je napisao/la:
Kralja ste ubili, nikakav kralj nije potpisao tu tvorevinu, koju ste kao što rekoh sami srušili, jer vam guzica zinula još više.
Čuj dogovor, a dve godine kasnije krenuli u masovne pokolje i istrebljenje Srba zapadno od Drine.
Jebo ikakav dogovor sa vama.

Ovde kmečite godinama o majorizaciji nad 350.000 Hrvata u BiH, a u toj tvorevini je završilo 850.000 Srba.
Šta vi bre mislite, da ste iznad ostalih, koji kurac? Samo turski zulum je lek za vas.


Naravno da smo iznad boranije. Dobro jutro.

_________________
Fact of the month: Hrvati u BiH izvoze vise od cijele Crne gore, proizvode vise struje, i dvostruko su brojniji od etnickih Crnogoraca u CG.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: uto srp 21, 2020 11:01 pm 
Online
Avatar

Pridružen/a: sri lip 17, 2009 9:01 pm
Postovi: 10036
Lokacija: ZG
Vujadin je napisao/la:
PCM je napisao/la:

Naravno da smo iznad boranije. Dobro jutro.


U BiH ste postali najjadnija boranija.
Od tobože pobednika 95, do prosjaka za Dodikovom milostinjom danas.


Ta najjadnija boranija drzi cetvrtinu teritorija, a vi sa tri puta vise ljudi 49%. Sve sto vrijedi u ekonomskom smislu takodjer drzi najjadnija boranija.
Takodjer trecinu vlasti na drzavnoj razini sa cca 15% stanovnika i pola u Federaciji sa cca 20%. Dodik redovan gost na instrukcijama u Mostaru.

Naravno da nismo jaki kao Vlada RSK u egzilu, al mic po mic :sega

_________________
Fact of the month: Hrvati u BiH izvoze vise od cijele Crne gore, proizvode vise struje, i dvostruko su brojniji od etnickih Crnogoraca u CG.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: uto srp 21, 2020 11:10 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet svi 10, 2019 10:58 pm
Postovi: 4762
Vujadin je napisao/la:


I te koji su došli ste oduševljeno dočekali i krenuli sa pokušajem isrebljenja Srba zapadno od Drine.
Srbi u BiH, a i van nje, nemaju ništa sa Hrvatima u BiH. Srbi žive odvojeno u svojoj Republici Srpskoj.

Samo iznosim činjenicu majorizacije, i da vas boli majorizacija nad 350.000 svojih, a ne smeta vam isto nad 850.000 Srba u toj Banovini, ili 600.000 u kasnijoj Titovoj Hrvatskoj.
Pa mogu samo da konstatujem da ste to isto muslimansko gaženje zaslužili i više od toga. :palacgore1

Srbi u Hrvatskoj su uvijek bili nacionalna manjina a prije 17. stoljeća niste ni postojali. Trebali bi biti sretni da ste se za doba SFRJ ugurali u ustav SRH.
Hrvati u BiH nisu nacionalna manjina i time svaka usporedba prestaje.

Svašta ste i vi nama radili ali to nije tema.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: uto srp 21, 2020 11:25 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet svi 10, 2019 10:58 pm
Postovi: 4762
Vujadin je napisao/la:


Vi u BiH ste nebitni.

Samo se tješi :palacgore1


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: uto srp 21, 2020 11:33 pm 
Online
Avatar

Pridružen/a: sri lip 17, 2009 9:01 pm
Postovi: 10036
Lokacija: ZG
Samo napomena za one koji pametuju kako smo nebitni i ne predstavljamo nista.
Populacije priblizno ekvivalent Hrvatima BIH (2013. popis realno 450-500 K) koje su de facto nestale odnosno pred nestajanjem, bez ikakve znacajne razine vlasti ili politckog subjektiviteta:
- Srbi u Hrvatskoj (1991.- 600K, danas 100-150 K)
- Srbi u FBIH (1991.-500 K, danas zanemarivo)
- Bosnjaci u RS (1991.-500 K, danas zanemarivo)

Hvala
Uprava

_________________
Fact of the month: Hrvati u BiH izvoze vise od cijele Crne gore, proizvode vise struje, i dvostruko su brojniji od etnickih Crnogoraca u CG.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: uto srp 21, 2020 11:51 pm 
Online
Avatar

Pridružen/a: sri lip 17, 2009 9:01 pm
Postovi: 10036
Lokacija: ZG
Vujadin je napisao/la:
PCM je napisao/la:
Samo napomena za one koji pametuju kako smo nebitni i ne predstavljamo nista.
Populacije priblizno ekvivalent Hrvatima BIH (2013. popis realno 450-500 K) koje su de facto nestale odnosno pred nestajanjem, bez ikakve znacajne razine vlasti ili politckog subjektiviteta:
- Srbi u Hrvatskoj (1991.- 600K, danas 100-150 K)
- Srbi u FBIH (1991.-500 K, danas zanemarivo)
- Bosnjaci u RS (1991.-500 K, danas zanemarivo)

Hvala
Uprava


Hrvati u BiH 750.000 danas ispod 350.000.
Potpuno nestali iz Republike Srpske, potpuno nestali iz svih većih gradova, ne drže ni jedan grad (preko 10 hiljada stanovnika) osim pola Mostara kao neuralgične tačke u čliju drugu polovinu ne smeju da provire.
Perspektive su im prostranstva Livna i Duvna gde grade prazne trospratne kuće, a žive po Nemačkoj i Zagrebu.

Hrvati u Srbiji 105.000 danas ih ni nema.


Kakav ocajnicki upis :D

I tih i takvih 350.000 Hrvata BIH iz pola Mostara, drze za jaja 2-2,5 milijuna Bosnjaka i Srba, ruse i postavljaju Vladu, odugovlace kad im se da ili neda, drze pola Federacije doslovno i teritorijem i u vlasti, a na drzavnoj razini stabilnu trecinu vlasti i funkcija :D

Srbi u Hrvatskoj drze kurac.
Srbi u FBIH drze kurac.
Bosnjaci u RS drze kurac.
Da podsjetim, kurac drze i Srbi u CG i KOS. :D

Kao sto rekoh, aposlutno smo iznad balkanske boranije u svakom pogledu. :kava

_________________
Fact of the month: Hrvati u BiH izvoze vise od cijele Crne gore, proizvode vise struje, i dvostruko su brojniji od etnickih Crnogoraca u CG.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: uto srp 21, 2020 11:55 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub ruj 15, 2012 12:31 am
Postovi: 973
Lokacija: Hercegovina
Srbi u Hrvatskoj
1991. 600 000
2020. 120 000

Srbi u FBiH
1991. 500 000
2020. 30 000

Kosovo i Crna Gora se odvojili od Srbije.
Albanci na Kosovu i Crnogorci se iživljavaju na srpskoj nejači.
:yes


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: sri srp 22, 2020 12:07 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet lip 07, 2019 4:42 pm
Postovi: 455
Lokacija: Negdi na granici svitova
Kreten vam uleti sa offtopic kretenlucima i vi popušite taj kretenluk.
Vujadin je bar dobar podsjetnik da među nama nema one "ljubavi" kao što se čini ponekad na ovome forumu i to je dobro.

_________________
Nema više ustaša, svi smo mi hustaše


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: sri srp 22, 2020 12:14 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet srp 04, 2019 11:20 pm
Postovi: 1635
Srbi su u Hrvatsku došli prije nekoliko stoljeća. Kad je bio rat nisu htjeli autonomiju... nudio im se Z4, nisu htjeli. Povukli su se planskom i naređenom akcijom evakuacije. Hrvati u BiH su htjeli autonomiju pa im se oduzelo pravo na to i usput su nasilno protjerani... Hrvati su narod i država 1400 godina na ovom prostoru (RH i BiH)... Muslimani su postali prije 500 godina nakon turske okupacije, a Bošnjaci prije 20ak godina... državu koju prisvajaju im sklepali komunisti po osmansko-AU granicama... danas MZ na silu drži tri naroda u maloj Jugoslaviji. Nije isto uspoređivat te odnose.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: sri srp 22, 2020 12:30 am 
Offline

Pridružen/a: sri ruj 18, 2019 3:44 pm
Postovi: 903
Kako vas samo uspije ova Vlasina navuci majko Bozja...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: sri srp 22, 2020 12:40 am 
Offline

Pridružen/a: uto kol 27, 2019 2:53 am
Postovi: 904
Vujadine jesi li uzeo abdest ? :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: sri srp 22, 2020 4:39 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned ruj 20, 2009 10:10 am
Postovi: 3025
Lokacija: Grobnik
Dok se ne uspije postići dogovor sa srbskom pravoslavnom crkvom, mogu se samo postizati jako kratkoročni, privremeni i nepouzdani dogovori kano što se to trenutno pokušava lokalno s Dodikom. A taj isti ,,milosrdni'' Dodik opet mora po direktivi SPCa, svako malo naricat nad milijun ubijenih u Jasenovcu i proklinjat legitimnu akciju Oluja.
Dok SPC iz dna duše širi mržnju na Hrvate i Hrvatsku među svojim narodom, ter ne priznaje da niti Dalmacija i Slavonija spadaju pod Hrvatsku, bilo kakav dugoročan dogovor između Hrvata i Srba je nemoguć. SPC je glavni politički činbenik među Srbima, a dok je tako tu nekog jasnog i dugoročnog dogovora jednostavno nema. Trenutno može vladat samo zatišje pred buru...

Vujadin je uzorni primjerak Srbina, unatoč tome što na ovom forumu predstavlja kakti crnu ovcu među Srbima.

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: sri srp 22, 2020 5:38 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned ruj 20, 2009 10:10 am
Postovi: 3025
Lokacija: Grobnik
aleksije radicevic je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:
Dok se ne uspije postići dogovor sa srbskom pravoslavnom crkvom, mogu se samo postizati jako kratkoročni, privremeni i nepouzdani dogovori kano što se to trenutno pokušava lokalno s Dodikom. A taj isti ,,milosrdni'' Dodik opet mora po direktivi SPCa, svako malo naricat nad milijun ubijenih u Jasenovcu i proklinjat legitimnu akciju Oluja.
Dok SPC iz dna duše širi mržnju na Hrvate i Hrvatsku među svojim narodom, ter ne priznaje da niti Dalmacija i Slavonija spadaju pod Hrvatsku, bilo kakav dugoročan dogovor između Hrvata i Srba je nemoguć. SPC je glavni politički činbenik među Srbima, a dok je tako tu nekog jasnog i dugoročnog dogovora jednostavno nema. Trenutno može vladat samo zatišje pred buru...

Vujadin je uzorni primjerak Srbina, unatoč tome što na ovom forumu predstavlja kakti crnu ovcu među Srbima.


Vatikan se onako lepo dogovora sa SPC oko statusa Stepinca.
Znači, može se dogovarati, ako se hoće. Samo Hrvati treba da odluče da se menjaju, kao što se menja Vatikan.


Slažem se. Jedan od načina dogovaranja je i da vam damo Srbiju do Karlobaga i priznamo vašu mitologiju kano znanstvenu činjenicu...

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: sri srp 22, 2020 9:40 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub pro 29, 2018 1:46 pm
Postovi: 1044
Lokacija: Zagreb, RH, EU, safe European home
Vujadin je teški licemjer koji misli da može povijest prilagođavati vlastitom narativu, a taj je da su Hrvati zli i kukavice.

No, kako to postići? Tako da ne propuštaš utvrditi da su Hrvati do 1991. uvijek bili jadnici sa nekom lokalnom samoupravom koje nitko ništa nije pitao, osim kad ti treba da ih prikažeš i gorima. Npr. kad 1918. i 1941. bili okupirani od strane vojske baš tada oni postaju itekakav faktor koji se se itekako pita, pa baš oni žele ući u Kraljevstvo SHS i tako vas zajebati, nema to veze sa željama vašeg debila regenta, i baš oni ruše Banovinu, a ne Wehrmacht koji je Jugoslaviju pregazio bez maltene ikakvog otpora i elitnih srpskih divizija. Da smo ostali s vama bismo je sigurno obranili protiv vojske koja je u 6 tjedana srušila i jednu Francusku. Mi smo krivi, a ne vaši pučisti bez kojih bismo i jedni i drugi bolje prošli jer bi Kraljevina Jugoslavija nakon rata bila dijelom normalnog europskog kapitalističkog sustava, a vama bi ostala ta Srboslavija sa kraljem i temeljnim poslovima države, te ne bi bilo stotina tisuća mrtvih.

Lol Hrvati nisu "srušili Banovinu" nego su Nijemci i Talijani jednostavno sami odredili rješenja za ovaj prostor kao i svaka vojska bilo 1918. ili 1945., samo su im rješenja ispala privremena jer su kasnije izgubili rat. Kako je dobar broj hrvatskog naroda u početku reagirao na NDH je za ovo sasvim nebitno. Da se nije našao Pavelić izvukli bi nekog austrougarskog generala iz naftalina i ustoličili ga u Zagrebu, nikakav problem. Vjerojatno bi bio i normalniji režim da jesu.

Uostalom, to sam mu i prije već objasnio, ali kod njega je ideologija ispred činjenica.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: sri srp 22, 2020 10:23 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet svi 08, 2020 4:23 pm
Postovi: 380
Vujadin je napisao/la:
Kralja ste ubili, nikakav kralj nije potpisao tu tvorevinu, koju ste kao što rekoh sami srušili, jer vam guzica zinula još više.
Čuj dogovor, a dve godine kasnije krenuli u masovne pokolje i istrebljenje Srba zapadno od Drine.
Jebo ikakav dogovor sa vama.

Ovde kmečite godinama o majorizaciji nad 350.000 Hrvata u BiH, a u toj tvorevini je završilo 850.000 Srba.
Šta vi bre mislite, da ste iznad ostalih, koji kurac? Samo turski zulum je lek za vas.

vUjadine de nam reci ko je tebi nabio tolike komplekse, evo svaki post neko iživljavanje daj se smiri malo, evo razgovor ću ja s gazdom da ti malo poveća plaću nije red da se ti lomiš ko majmun za 500KM


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: sri srp 22, 2020 10:36 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet svi 10, 2019 10:58 pm
Postovi: 4762
Nemojte se hvatati na vujadinove upade i sam se pokušavam suzdržavati od svađe i ping pong ustaše-četnici rasprava.

Vujadin je samo dokaz da ima Srba s kojima se ne bi mogli dogovoriti makar nam i jednima i drugima život ovisio o tome zato i je nastao rat u BiH i rat u Hrvatskoj.

Međutim nisu svi takvi i siguran sam da ima i onih ( koji nas isto ne vole) ali bi bili spremni razgovarati ukoliko bi nam to bilo korisno.

Ukoliko se odnosi između Hrvatske i Srbije ne relaksiraju područje EX-YU će još jako dugo biti nestabilno i potencijalno opasno što nikom ne odgovara.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: sri srp 22, 2020 11:29 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon lip 01, 2009 3:18 pm
Postovi: 8268
NiceBoyZg je napisao/la:
Vujadin je teški licemjer koji misli da može povijest prilagođavati vlastitom narativu, a taj je da su Hrvati zli i kukavice.

No, kako to postići? Tako da ne propuštaš utvrditi da su Hrvati do 1991. uvijek bili jadnici sa nekom lokalnom samoupravom koje nitko ništa nije pitao, osim kad ti treba da ih prikažeš i gorima. Npr. kad 1918. i 1941. bili okupirani od strane vojske baš tada oni postaju itekakav faktor koji se se itekako pita, pa baš oni žele ući u Kraljevstvo SHS i tako vas zajebati, nema to veze sa željama vašeg debila regenta, i baš oni ruše Banovinu, a ne Wehrmacht koji je Jugoslaviju pregazio bez maltene ikakvog otpora i elitnih srpskih divizija. Da smo ostali s vama bismo je sigurno obranili protiv vojske koja je u 6 tjedana srušila i jednu Francusku. Mi smo krivi, a ne vaši pučisti bez kojih bismo i jedni i drugi bolje prošli jer bi Kraljevina Jugoslavija nakon rata bila dijelom normalnog europskog kapitalističkog sustava, a vama bi ostala ta Srboslavija sa kraljem i temeljnim poslovima države, te ne bi bilo stotina tisuća mrtvih.

Lol Hrvati nisu "srušili Banovinu" nego su Nijemci i Talijani jednostavno sami odredili rješenja za ovaj prostor kao i svaka vojska bilo 1918. ili 1945., samo su im rješenja ispala privremena jer su kasnije izgubili rat. Kako je dobar broj hrvatskog naroda u početku reagirao na NDH je za ovo sasvim nebitno. Da se nije našao Pavelić izvukli bi nekog austrougarskog generala iz naftalina i ustoličili ga u Zagrebu, nikakav problem. Vjerojatno bi bio i normalniji režim da jesu.

Uostalom, to sam mu i prije već objasnio, ali kod njega je ideologija ispred činjenica.


Sa oduševljenjem ste dočekali nemačku okupaciju, što znači da niste bili zadovoljni tom čak ni tom megalomanskom Banovinom.
Ta Banovina je trajala 590 dana (godinu i nešto jače od 7 meseci), i nije ostavila nikakvog istorijkog traga, ma koliko pokušavali danas da se pozivate na nju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Cvetković–Maček: stazama povijesnog dogovora
PostPostano: sri srp 22, 2020 11:31 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon lip 01, 2009 3:18 pm
Postovi: 8268
weasel je napisao/la:
Nemojte se hvatati na vujadinove upade i sam se pokušavam suzdržavati od svađe i ping pong ustaše-četnici rasprava.

Vujadin je samo dokaz da ima Srba s kojima se ne bi mogli dogovoriti makar nam i jednima i drugima život ovisio o tome zato i je nastao rat u BiH i rat u Hrvatskoj.

Međutim nisu svi takvi i siguran sam da ima i onih ( koji nas isto ne vole) ali bi bili spremni razgovarati ukoliko bi nam to bilo korisno.

Ukoliko se odnosi između Hrvatske i Srbije ne relaksiraju područje EX-YU će još jako dugo biti nestabilno i potencijalno opasno što nikom ne odgovara.


Kakav bre dogovor? Šta Srbi više imaju s vama? Ama baš ništa.
Ako misliš da su Srbi toliko ludi da vas spašavaju od muslimanske majorizacije, grdno se varaš.
Čak su i naivni Srbi naučili istorijsku lekciju.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 169 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO