|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 63 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 00:49 |
|
|
http://afanovblog.blogspot.com/2012/08/ ... ulina.htmlNeki izvori navode : U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu i v'sЪm' građam' Dubrov'čam' pravi prijatelj'biti vam'od'selЪ i do vЪka i pravi goj dr'žati s'vami pravu vЪeu dokolЪ s'm' živ. V'si Dubrov'čane kire hode po mojemu vladanju tr'gujuće, gdЪ si kto hoće krЪvati godЪ si kto mine pravov' vЪrov' i pravim' sr'(d')cem' dr'žati je bez'v'sakoje z'ledi raz'v'Ъ što mi k'to da svojov' voljov' poklon'. I da im'ne bude od'moih'čest'nikov sile I do kolЪ u mene budu dati im's'vЪt'i pomoć' jajire i sebЪ kolikore moge bez' v'sega z'loga i primis'la. Tako mi b(og') pomagaj i sie s(ve)t(o) evan'đelie. Ja Radoje dijak ban pisah'siju knjigu poveljov' banov' od' roždstva H(risto)va hiljada i s'to i os'm'deset i devet' IЪt', mЪseca av'gusta u d'vedesete i deveti d'n', usЪčenie glave Jovana Kr'stitelja. a neki na kraju stavljaju Ivana Krstitelja... Nisam veliki stručnjak za srednjovjekovnu hrvatsku ćirilicu, ali za ovo bi prije rekao Ivana, a ne Jovana kako mnogi navode.
_________________ "Gospodo, ja sam Hrvat i hrvatski nacionalist; i ne samo da sam ja Hrvat i hrvatski nacionalist, nego su bosanski muslimani kao cjelina Hrvati, dio hrvatskog naroda."-Džaferbeg Kulenović
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ateist
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 14:51 |
|
|
|
Ivana ili Jovana, potpuno je svejedno. Riječ je o dva oblika istog imena (isto kao Stjepan, Stipe, Stefan, Stevo, Stipica, Stjepko itd.). Oblik Ivan češće koriste Hrvati katolici, a oblik Jovan Hrvati pravoslavni kršćani.
_________________ https://m.youtube.com/channel/UCbUH4gQqQ2Cv8Jrl2ECct3A
https://www.instagram.com/josipcurlin
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 14:54 |
|
|
|
Na slici s tog bloga piše Jovana.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1517 of 2558 - 59.3%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 14:59 |
|
|
|
Znam da je svejedno, samo me zanima koja varijanta imena piše
_________________ "Gospodo, ja sam Hrvat i hrvatski nacionalist; i ne samo da sam ja Hrvat i hrvatski nacionalist, nego su bosanski muslimani kao cjelina Hrvati, dio hrvatskog naroda."-Džaferbeg Kulenović
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 16:03 |
|
|
HrvojeHrvatinic je napisao/la: Ja Radoje dijak ban pisah'siju knjigu poveljov' banov' od' roždstva H(risto)va hiljada i s'to i os'm'deset i devet' IЪt', mЪseca av'gusta u d'vedesete i deveti d'n', usЪčenie glave Jovana Kr'stitelja.
29.08.1189. Usečenje (Usekovanje) glave sv. Jovana Krstitelja se i danas u SPC slavi na isti dan, odnosno 29.08. po julijanskom, tj. 11. 09. po gregorijanskom kalendaru.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
budimo realni
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 16:34 |
|
Pridružen/a: 03 lis 2012, 10:19 Postovi: 475 Lokacija: između krajnosti
|
Ateist je napisao/la: Oblik Ivan češće koriste Hrvati katolici, a oblik Jovan Hrvati pravoslavni kršćani. Znači ovaj Kulin je bio Hrvat pravoslavni kršćanin, odnosno, hrišćanin? Interesira me, kako znaš da je bio Hrvat, je li ga neko nazivao Hrvatom, je li se sam tako izjašnjavao...? Ja koliko poznam ćirilicu, a poznam samo srpsku i rusku, jer sa drugom nisam imao priliku da se susrećem i da je učim, dakle, na toj povelji, prvo slovo krstiteljevog imena je ovo: И, znači, slovo koje u srpskoj ćirilici odgovara slovu I, po tome, ako je prvo slovo I, meni je logično da piše Ivan, a ne Jovan.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 17:00 |
|
|
To početno I ili И је posljedica različitog pisanja grčke Jote (I)  Na ovoj ikoni imate "I" na početku Krstiteljevog imena ali to nije latinično "I" već grčka Jota, drugo slovo je grčka Omega a ovo "Н" na kraju imena je ponekad na ikonama napisano kao "N" a i jedno i drugo označava grčko Ni (N).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 17:09 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: HrvojeHrvatinic je napisao/la: Ja Radoje dijak ban pisah'siju knjigu poveljov' banov' od' roždstva H(risto)va hiljada i s'to i os'm'deset i devet' IЪt', mЪseca av'gusta u d'vedesete i deveti d'n', usЪčenie glave Jovana Kr'stitelja.
29.08.1189. Usečenje (Usekovanje) glave sv. Jovana Krstitelja se i danas u SPC slavi na isti dan, odnosno 29.08. po julijanskom, tj. 11. 09. po gregorijanskom kalendaru. Pitanje je dali je u to vrijeme na ovom prostoru uopće bilo poznato ime Ivan.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 17:15 |
|
|
|
" Znači ovaj Kulin je bio Hrvat pravoslavni kršćanin, odnosno, hrišćanin? Interesira me, kako znaš da je bio Hrvat, je li ga neko nazivao Hrvatom, je li se sam tako izjašnjavao...?
Ja koliko poznam ćirilicu, a poznam samo srpsku i rusku, jer sa drugom nisam imao priliku da se susrećem i da je učim, dakle, na toj povelji, prvo slovo krstiteljevog imena je ovo: И, znači, slovo koje u srpskoj ćirilici odgovara slovu I, po tome, ako je prvo slovo I, meni je logično da piše Ivan, a ne Jovan."
Ovo je pisao njegov pisar Radoje, a ne Kulin.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sandalj
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 17:22 |
|
Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04 Postovi: 1877 Lokacija: Stara Hercegovina
|
Ja sve do sada mislio da originalno piše: Jahja 
_________________ Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)
Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
budimo realni
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 17:29 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: To početno I ili И је posljedica različitog pisanja grčke Jote (I)  Na ovoj ikoni imate "I" na početku Krstiteljevog imena ali to nije latinično "I" već grčka Jota, drugo slovo je grčka Omega a ovo "Н" na kraju imena je ponekad na ikonama napisano kao "N" a i jedno i drugo označava grčko Ni (N). Kurca ja tebe nisam razumio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 17:36 |
|
|
budimo realni je napisao/la: Kurca ja tebe nisam razumio. Daklem, ono sa povelje se ne može čitati kao Ivan jer odmah iza prvog slova imate grčku Omegu koja se čita kao "O" 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 17:42 |
|
|
|
I jeste zakljucili da je kulin srbin. Ok zakljucajte temu
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 17:53 |
|
|
Nego, nisam znao da je i naš legendarni Jack zapravo Jovan jer je Jack irski deminutiv za John 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 18:08 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Ma svejedno Srbin, Hrvat. Pola pola je to država svakako.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 18:41 |
|
|
|
Ne možemo iz ovoga odrediti je li Kulin bio katolik ili pravoslavac jer povelju potpisuje njegov pisar Radoje!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
budimo realni
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 19:27 |
|
|
|
Pa valjda pisar piše kako mu šef kaže, bar je meni to logično, "veži konja gdje ti gazda kaže".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 20:01 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63877 Lokacija: DAZP HQ
|
|
Ajmo naši, gazite Dance večeras!
Sent via iOS by Kulin Ban
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 20:26 |
|
|
|
Hallo, možda je ime IVAN u uporabu ušlo kasnije. Nositi neko ime ne znači automatski pripadati nekom narodu. Alen je često ime kod hrvata u Primorju, i muslimana u bosni, kao i u francuza,.. ime ima svoje izvorno značenje i kroz povijest se vršila njegova prilagodba lokalnom narječju.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 21:40 |
|
|
HrvojeHrvatinic je napisao/la: http://afanovblog.blogspot.com/2012/08/historija-hoce-li-se-povelja-kulina.html
Neki izvori navode : U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu i v'sЪm' građam' Dubrov'čam' pravi prijatelj'biti vam'od'selЪ i do vЪka i pravi goj dr'žati s'vami pravu vЪeu dokolЪ s'm' živ. V'si Dubrov'čane kire hode po mojemu vladanju tr'gujuće, gdЪ si kto hoće krЪvati godЪ si kto mine pravov' vЪrov' i pravim' sr'(d')cem' dr'žati je bez'v'sakoje z'ledi raz'v'Ъ što mi k'to da svojov' voljov' poklon'. I da im'ne bude od'moih'čest'nikov sile I do kolЪ u mene budu dati im's'vЪt'i pomoć' jajire i sebЪ kolikore moge bez' v'sega z'loga i primis'la. Tako mi b(og') pomagaj i sie s(ve)t(o) evan'đelie. Ja Radoje dijak ban pisah'siju knjigu poveljov' banov' od' roždstva H(risto)va hiljada i s'to i os'm'deset i devet' IЪt', mЪseca av'gusta u d'vedesete i deveti d'n', usЪčenie glave Jovana Kr'stitelja.
a neki na kraju stavljaju Ivana Krstitelja...
Nisam veliki stručnjak za srednjovjekovnu hrvatsku ćirilicu, ali za ovo bi prije rekao Ivana, a ne Jovana kako mnogi navode. Piše Iovana, no to nema veze s modernim tumačenjima. Izvorno je to ime pisano Ioan, no u slavenskim jezicima je pretrpjelo razne promjene, pa su stavljani i umetci kao "v" (između ostaloga). U hrvatskom pravopisanju oblik Ioan i Iovan je nazočan do 14. i 15. st.- n.pr. u hrv. srednjovjekovnoj književnosti koja potječe s otoka Cresa, Krka, te Senja itd. (Senjski korozmenjak, Fraščićev psaltir itd.). Usput, to je i jedna od razlučnica prema Slovencima: kod njih to ime postoji, no daleko je rjeđe od oblika Janez.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 23:36 |
|
|
Tulkas je napisao/la: I jeste zakljucili da je kulin srbin. Ok zakljucajte temu Sigurno je da je pravoslavac, ostalo se ne zna.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 23:38 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Piše Iovana, no to nema veze s modernim tumačenjima. A sta tu treba tumaciti?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 25 sij 2013, 23:58 |
|
|
|
Aj šuti, bezimeni!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 26 sij 2013, 00:31 |
|
|
HrvojeHrvatinic je napisao/la: Aj šuti, bezimeni! Daj nam protumaci sta pise ako pise Iovana.(sa jotom na pocetku)  HrvojeHrvatinic je napisao/la: Nisam veliki stručnjak za srednjovjekovnu hrvatsku ćirilicu, ali za ovo bi prije rekao Ivana, a ne Jovana kako mnogi navode.
Nauci srednjovjekovnu srpsku ćirilicu i sve ce ti biti jasno. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li na kraju povelje bana Kulina piše "Ivana krstitelja" ili "Jovana Krstitelja"? Postano: 26 sij 2013, 00:41 |
|
|
bezimeni12 je napisao/la: Tulkas je napisao/la: I jeste zakljucili da je kulin srbin. Ok zakljucajte temu Sigurno je da je pravoslavac, ostalo se ne zna. Kako je pravoslavac ako se službeno pred svjedocima izjasnio katolikom? 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1517 of 2558 - 59.3%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|