|
|
Stranica: 1/4.
|
[ 78 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
doc
|
Naslov: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 02 sij 2014, 20:25 |
|
|
LEŽALA NA CESTI Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Slomljena nosa i jabučne kosti, Vera Lavrić ležala je na cesti dok nije naišao Zlatko Marić Punih petnaest minuta ležala je žena u lokvi krvi na prometnoj cesti, a oko nje su svi samo prolazili i ne pokušavajući joj pomoći. Vera Lavrić (64) iz Slavonskog Broda u utorak ujutro biciklom se vraćala iz dućana u kojem je kupila mlijeko i još neke namirnice za proslavu Nove godine. Skoro ju je pregazio auto U jednom je trenutku izgubila nadzor nad upravljačem, pala i glavom udarila u rubnjak te ostala nepomično ležati na kolniku. Da stvar bude gora, ležala je na mjestu na kojem je prometnica koja prolazi kroz brodski Varoš u velikom nagibu i nema preglednosti za vozila koja nailaze velikom brzinom tako da je bila i velika opasnost da na nju naleti automobil i pregazi je. – Vrećica s namirnicama saplela mi se o žbice na prednjem kotaču i bicikl je počeo krivudati. Cesta je bila masna i puna kamenčića tako da nisam uspjela zakočiti. Pala sam na beton, udarila glavom i jako krvarila. Puno hvala mladiću koji mi je pomogao – prenijeli su nam riječi nesretne žene članovi njezine obitelji. Oni kažu da je Vera još uvijek u stanju šoka, ne može otvoriti oči, bunca i jedva govori. Hitno je prebačena u slavonskobrodsku bolnicu, a trenutačno je smještena na otorinolaringološkom odjelu. Zbog puknute jagodične kosti i smrskanog nosa danas će biti operirana. Ipak, sve je moglo završiti i puno gore da joj upomoć nije priskočio Zlatko Marić (27), vozač kamiona koji je tog dana vozio svoju uobičajenu turu od Nove Gradiške do Slavonskog Broda. – Još iz daljine vidio sam ženu kako leži na cesti. Primijetio sam da vozači ispred mene usporavaju i gledaju je, ali nitko se nije zaustavljao. Ja sam stao i pitao je što joj je, ali nije mogla govoriti. Samo je plakala i jaukala od bolova – rekao je mladić, koji je za svoj humani potez zaslužio sve pohvale. Za razliku od ostalih vozača i pješaka koji su pokazali neviđenu bešćutnost i nijemo prolazili pokraj žene ne obazirući se na njezinu agoniju, Zlatko ni trenutka nije dvojio što učiniti. Iako je bio na uzbrdici, odmah je zaustavio kamion, uključio sva četiri žmigavca i blokirao promet. Podigao je ženu i nazvao Hitnu pomoć. Izvadio je maramicu i stavio je ženi na lice, da barem malo zaustavi krvarenje dok ne stigne Hitna. “Samo su je gledali” On kaže kako je jadno i žalosno što se nitko prije njega nije htio zaustaviti i pomoći ženi. – Nikome nije padalo na pamet maknuti je s prometnice ili barem nazvati Hitnu. Samo su gledali kako zapomaže. Prizor je bio strašan. Jako je krvarila i zubi su joj bili izbijeni, a iznad nosa je imala oteklinu veličine jabuke – istaknuo je Zlatko. Doznavši za tragičan događaj, Brođani su ostali u čudu. Neki su komentirali kako sve koji su mirno prošli pokraj žene koja leži i pati treba biti sram te domeću da ni životinja ne zaslužuje takav tretman. http://www.vecernji.hr/crna-kronika/pol ... uta-912836
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 03 sij 2014, 03:19 |
|
|
Čini mi se da se razvija jedan obrazac ponašanja.
Ne bi se štel mešat...
Sve više i više okrećemo glavu...
|
|
Vrh |
|
 |
Sayuri
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 00:13 |
|
Pridružen/a: 09 sij 2012, 03:15 Postovi: 5112 Lokacija: Mali noćni razgovori
|
Sad je kod nas fora kad vidiš nekog u rijeci, vatri, slupanom autu itd da ne skačeš da pomogneš nego vadiš mobitel i slikaš za facebooka. Ove godine je bilo milion vijesti na tu temu. Fuj.
_________________ Pomozite mi da vas ne ubijem!
|
|
Vrh |
|
 |
Metemma
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 00:42 |
|
|
Hm, to je izgleda postalo običaj kod vas zapadnih Balkanaca  U poslednjih par godina, bilo je par nesreća kojima sam nazočio, bilo je par u kojima sam učestvovao, bilo je onih o kojima sam čitao u novinama... i uvijek su ljudi pritekli u pomoć. Nisu samo onda kad bi se neki debilni novinar nekog žutog smeća valjao po travi usred grada i pravio se pjan.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 00:43 |
|
|
doc je napisao/la: Čini mi se da se razvija jedan obrazac ponašanja.
Ne bi se štel mešat...
Sve više i više okrećemo glavu... Nešto sam napisao oko toga prije godinu i kusur... religija/izrael-kazaljka-na-bo-jem-satu-koja-otkucava-itavom-ovje-anstvu-2-dio-t2173-100.htmlCitat: Danas,ljudi sve manje haju za duhovnim vrijednostima i degeneracija čovječanstva će biti sve veća.To je,slobodno se može reći,jedan od znakova Kristovog drugog dolaska.Zemljotresi, glad,ratovi itd,nisu direktni znak, ali jesu indirektni, jer postoji jedna progresija u svemu tome u ljudskoj povijesti.I što će se bezakonje umnožiti, ohladiće ljubav mnogih...Vidim svaki dan potvrdu ovog gore napisanog.Ali većinu ljudi to ne zanima,na žalost...
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 01:07 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Metemma je napisao/la: Hm, to je izgleda postalo običaj kod vas zapadnih Balkanaca  U poslednjih par godina, bilo je par nesreća kojima sam nazočio, bilo je par u kojima sam učestvovao, bilo je onih o kojima sam čitao u novinama... i uvijek su ljudi pritekli u pomoć. Nisu samo onda kad bi se neki debilni novinar nekog žutog smeća valjao po travi usred grada i pravio se pjan. Sjecam se prije koju godinu kad su neki hrvatski mediji prenijeli vijest i klip kako se negdje u SAD-u neka zene onesvjestila usred cekaonice u bolnici i niko joj nije htio pomoci dok su ljudi mrtvi hladni tu sjedili i prolazili kraj nje. Sad se izgleda i ovdje pocinje sl. dogadjati.  Zasto je to tako ne znam... Trazim klip te zene al ga nisam mogao naci. Al naletim na nesto slicno. http://therealsingapore.com/content/eld ... d-she-died
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 02:17 |
|
|
Metemma je napisao/la: Hm, to je izgleda postalo običaj kod vas zapadnih Balkanaca  Brzo to dođe. I ja bi se prije 5 godina kod nas čudio mnogim stvarima. I danas se čudim kako su se neke stvari promjenile.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 11:17 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26670 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Ma sve mogu shvatiti ali ovakve stvari ne mogu... Makarska: Sunčali se i kupali na nekoliko metara od leša Nije brate više IN pomagati ljudima u nevolji i suosjećati, to djeluje primitivno, balkanski, seljački. Treba težiti zapadnim vrijednostima gdje kad čovjek umre u svom stanu to ljudi saznaju tek nakon nekoliko tjedana, po zadahu koji se počinje širiti po hodniku i stubištu. Zapravo, po tomu smo odavno zapad, jer je još prije desetak godina bila jedna TV reportaža o jednom soliteru u ZG gdje se to desilo samo u jednoj godini čak 3 puta!!?
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 11:20 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 11:45 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
BTW: Rezolutno odbacujem konstrukciju da Hrvatska (ili regija) postaje kao "hladni i otuđeni zapad". Slučajevi na koje ste se referirali sa zapada su dospjeli u tisak baš zato što su kuriozitet i iznimka, gdje se u većini slučajeva radilo o hard-core lonerima. Praksa na zapadu je da se ne zabada nos u tuđa posla, i ako je neko da na znanje da je "privatna" osoba, pusti ih se na miru, i baš takvi loneri završe u novinama.
Nedavna anketa (ili bješe studija) je potvrdila da je RH na samom dnu što se tiče davanja u dobrotvorne svrhe (uz povremeni bljesak tipa pok. Nore), a već znamo da tu već od prinudnih omladinskih akcija nema kulture volunterizma. Da ne govorimo o odnosu prema društvenim dobrima ili prostorima (npr. haustor stambenih zgrada) kod nas.
Nije nikad dobro koristiti osobna iskustva, ali bio sam i sudionik i svjedok nekoliko nesreća (prometnih i sportskih) ovdje u AU, i nigdje ne vidjeh kamere i sl. nego samo tsunami ljudi koji trče da pomognu.
To u Hrvatskoj me više podsjeća na Kinu, nego na zapad.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
SDB
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 14:58 |
|
Pridružen/a: 24 vel 2012, 13:46 Postovi: 6569 Lokacija: kašeta brokava
|
O Zapadu uglavnom laprdaju oni koji su ga 1-2 puta posjetili turistički na 5-6 dana. 
_________________ Čast svakome, veresija nikome.
Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:
Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 16:36 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Nedavna anketa (ili bješe studija) je potvrdila da je RH na samom dnu što se tiče davanja u dobrotvorne svrhe (uz povremeni bljesak tipa pok. Nore), a već znamo da tu već od prinudnih omladinskih akcija nema kulture volunterizma. Da ne govorimo o odnosu prema društvenim dobrima ili prostorima (npr. haustor stambenih zgrada) kod nas.
Dobro to je lijepo bilo objašnjeno u članku. Da nije to baš tako. Ali dobro za temu je bitno da se definitivno u RH nešto promjenilo zadnjih godina.
|
|
Vrh |
|
 |
SDB
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 16:41 |
|
Pridružen/a: 24 vel 2012, 13:46 Postovi: 6569 Lokacija: kašeta brokava
|
Ministar je napisao da je zapravo Zapad puno bolji od nas po pitanju pomaganja drugima, i da je tako već puno vremena, i potpuno je u pravu. Sve drugo su mitovi.
_________________ Čast svakome, veresija nikome.
Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:
Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 16:46 |
|
|
Nisam ni rekao da nije.
Samo kažem za taj članak da su Krizmanićka i još jedan tip lijepo objasnili zašto je RH na toj ljestvici tako nisko i zašto u stvarnosti ipak nismo takvi.
Što se tiče Zapada ili baš Anglo svijeta oni su zaista jako praktični i involvirani u stvari zajednice.
Isto tako mislim da imaju najveći broj kvalitetnih pojedinaca kao što imaju i najveće frikove. A većinom se prenose te boleštine kod nas.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 17:19 |
|
|
Dobro, ima u tom svom promišljanju i nešto od recidiva komunizma. Kada sam spominjao onaj primjer o ljudima koji umru u u stanu a da nitko za njih ne zna sjetio sam se jedne prijeratne brošure, specijalno izdanje nekog časopisa gdje su bili navođeni primjeri otuđenja čovjeka u New Yorku i navođeni između ostalih i takovi primjeri. Kroz tekst se moglo isčitati da to kao eto, primjer truleža zapada koji ne za naše ljude nepojmljiv i stran s obzirom na naše tradicije i vrijednosti. Međutim, uvjerenja sam, da se kod nas u biti nije mnogo toga promijenilo. To što ima više vijesti o takovim stvarima je prije svega rezultat veće medijske popraćenosti istih. Nismo mi puno gori od npr jedne generacije prije. Generalno govoreći - relativno smo loši ljudi. Nemamo orjentira. Mladi ljudi nemaju svoje junake, pravedne superheroje da se s njima identificiraju, sve je to uvozna Hollywood roba. Mada... pitam se kakova bi struktura humanosti bila po regijama? Vjerojatno bi tu bilo nekih oscilacija.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 17:27 |
|
|
Jučer je baš bio zgodan dokumentarac o Hruščovu u Americi. Pa kaže on u audio zapisima o svom posjetu. Da je bio kod nekog kapitalista u tvornici i kaže nije imao svinjski nos. A naša propaganda prikazuje kapitaliste da imaju svinjski nos. A ovaj to nije imao. Pa se iznenadio čovjek.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 17:37 |
|
|
doc je napisao/la: Jučer je baš bio zgodan dokumentarac o Hruščovu u Americi. Pa kaže on u audio zapisima o svom posjetu. Da je bio kod nekog kapitalista u tvornici i kaže nije imao svinjski nos. A naša propaganda prikazuje kapitaliste da imaju svinjski nos. A ovaj to nije imao. Pa se iznenadio čovjek. Ja sam se najviše šokirao kada sam posjetivši u USA jednu popularnu plažu otkrio da tu uopće nema djevojaka iz Baywatch-a!!?
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 17:51 |
|
|
Nemoj mi to govorit!
To je samo okrutno i zlo. Negdje na svijetu mora postojati Baywatch plaža. Mora!!
|
|
Vrh |
|
 |
ZGabriel
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 18:29 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17438 Lokacija: יום טוב
|
Ministry of Sound je napisao/la: BTW: Rezolutno odbacujem konstrukciju da Hrvatska (ili regija) postaje kao "hladni i otuđeni zapad". Slučajevi na koje ste se referirali sa zapada su dospjeli u tisak baš zato što su kuriozitet i iznimka, gdje se u većini slučajeva radilo o hard-core lonerima. Praksa na zapadu je da se ne zabada nos u tuđa posla, i ako je neko da na znanje da je "privatna" osoba, pusti ih se na miru, i baš takvi loneri završe u novinama.
Nedavna anketa (ili bješe studija) je potvrdila da je RH na samom dnu što se tiče davanja u dobrotvorne svrhe (uz povremeni bljesak tipa pok. Nore), a već znamo da tu već od prinudnih omladinskih akcija nema kulture volunterizma. Da ne govorimo o odnosu prema društvenim dobrima ili prostorima (npr. haustor stambenih zgrada) kod nas.
Nije nikad dobro koristiti osobna iskustva, ali bio sam i sudionik i svjedok nekoliko nesreća (prometnih i sportskih) ovdje u AU, i nigdje ne vidjeh kamere i sl. nego samo tsunami ljudi koji trče da pomognu.
To u Hrvatskoj me više podsjeća na Kinu, nego na zapad. djelomično si u pravu. pomažu ljudi, ali zanimljivije su sise i guzice i ovakva fotka gore koja će privući čitatelje. dobra djela rijetko završe u medijima, osim ako ne služe nekome za promociju. crna kronika je nekad zauzimala pola stranice u novinama, sad se proširila na 10-15. što se volontiranja tiče, to je katastrofa. u Njemačkoj npr. Malteški red ima 180.000 volontera, a pomažu i u Hrvatskoj. kod nas je jedino Caritas organiziran, ali zato imaš hrpu udruga koja zbrinjava napuštene životinje.  napušteni ljudi im nisu tako zanimljivi.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
I know who I am 'cause I know who You are.
|
|
Vrh |
|
 |
Sayuri
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 20:27 |
|
|
Ma kakvi volonteri ljudi dragi, kakvo sudjelovanje u humanitarnim akcijama kad je 50 posto nezaposlenih. Kako će volontirati npr cura koja nema ni za kafe, je li logičnije da se bori za sebe i svoje najbliže jer uvijek imamo nekog u širem krugu poznanika kome treba pomoći. Ne kažem da se ne može uvijek naći jedan sat za volonterski rad, jedna marka za humanitarne svrhe, ali nerealno je da očekujemo nešto više ako ni sami nismo finansijski zbrinuti. Ali ovaj primjer iz uvodnog posta nema veze s tim pa ne znam zašto se skreće s teme.
|
|
Vrh |
|
 |
ZGabriel
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 20:35 |
|
|
Sayuri je napisao/la: Ma kakvi volonteri ljudi dragi, kakvo sudjelovanje u humanitarnim akcijama kad je 50 posto nezaposlenih. pa baš bi oni trebali volontirati. em rade nešto što im daje osjećaj da nisu beskorisni, em mogu upoznati nekoga tko će ih preporučiti za posao, npr. ne znam kakva je situacija u BIH, ali znam neke cure koje su volontirale par dana na čišćenju ambrozije oko Zagreba. zauzvrat su dobile besplatan tečaj po izboru na jednom otvorenom učilištu (vrijednosti 1000 eura i više). i to im je upisano u radnu knjižicu. ali u pravu si, otišli smo s teme. mogu li modovi prebaciti ovo u novu temu o volontiranju?
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
|
|
Vrh |
|
 |
Sayuri
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 20:50 |
|
|
Pa ako neko ne radi ne znači da se osjeća beskorisnim. Vjerovatno je u potrazi za poslom. Malo je onih pravih parazita. U Mostaru je valjda 51 posto nezaposlenih i kako da ti ljudi pomažu drugima kad i sami trebaju pomoć, preokupirani su time šta i kako će sutra. Lako je biti dobar u sređenoj državi, ali kad živiš u BiH to je borba za preživljavanje. Možda je čudno što baš ja ovo pišem jer bih drugom dala i zadnji zalogaj, ali samo mislim da treba ići po redu. Prvo zbrineš sebe pa se onda prebaciš na druge.
A što se teme tiče, ništa, ali baš ništa, ne može opravdati to da ovoj ženi niko nije pomogao. Sjećam se kad je Tasim Konjina Kučević napao tetku njegove žrtve i niko ništa, samo joj je novinarka pružila ruku. Nedavno je, čini mi se u Zenici, bio jedan slučaj kad se čovjek utapao i spasio ga je jedan momak, pa je davao izjavu za neke novine. Kaže dok sam se mučio da ga izvučem na obalu ljudi su nas slikali. Pa su facebook preplavile slike goruće bolnice u Bihaću...ne tjera te niko da skačeš u vatru, ali ne slikaj u pm...imaj nekog respekta. Ma bježi nasekirah se a moram paziti na tlak.
|
|
Vrh |
|
 |
ZGabriel
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 21:04 |
|
|
šta ja znam, mislim da je biti bez posla užasna frustracija. pogotovo ako imaš neke kvalifikacije. ali može se pomoći starijima, invalidima...nekako se čovjek bolje osjeća.
čudi me u ovoj priči da nitko nije pomogao ženi. koliko ja znam, to je i kažnjivo po hrvatskim zakonima.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 21:32 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: čudi me u ovoj priči da nitko nije pomogao ženi. koliko ja znam, to je i kažnjivo po hrvatskim zakonima.
Ne čudi me više ništa.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta Postano: 04 sij 2014, 21:47 |
|
|
x2
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|