|
|
Stranica: 14/15.
|
[ 356 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
puntar2.0
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 20 sij 2014, 21:19 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
korrisnik
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 23 sij 2014, 21:50 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15078 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Kako je to čudno Za dom i Spremte se spremte.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
 |
storaB
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 23 sij 2014, 22:03 |
|
Pridružen/a: 16 sij 2013, 14:46 Postovi: 8201 Lokacija: Republic of Srpska
|
Korisniče zanimljivo je pogledati kako su nastale pojedine tradicionalne pjesme...
_________________ [img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]
|
|
Vrh |
|
 |
Republika BiH
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 24 sij 2014, 03:03 |
|
|
storaB je napisao/la: Korisniče zanimljivo je pogledati kako su nastale pojedine tradicionalne pjesme...
A vi bili puno bolji od ovih iz jasenovca, ovi su makar pritvarali i postojala je nada da će neko preživjeti Jasenovac a vi gdje ste ušli sve ste ne srpsko pobili.
|
|
Vrh |
|
 |
Republika BiH
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 24 sij 2014, 03:04 |
|
|
korrisnik je napisao/la: Kako je to čudno Za dom i Spremte se spremte. Nisam odavno vidio bolje poređenje
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 24 sij 2014, 09:44 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38555 Lokacija: Gl. grad regije
|
storaB je napisao/la: Korisniče zanimljivo je pogledati kako su nastale pojedine tradicionalne pjesme... Ja ne znam Stora kako nasjedaš na ovakve očigledne gluposti. Vide se kolaži. Isječci iz uvijek istih filmova uz propratnu govornu ili glazbenu kulisu. Evo ja sam odrastao s učenjem o Jasenovcu, učili su me da je 700k ljudi pobijeno u njemu. A sad kad sam malo veći znam da je i 100000 pasa problem pobit a ne ljudi. U Jasenovcu nije bilo ciklona. A i Srba nešto nije bilo manje nakon WWII nego više, za razliku od WWI. Uglavnom, vjerujem da su se strahote u Jasenovcu događale i vjerojatno su točne tvrdnje o 70-90k ljudi (ne samo Srba) što jest strašno. Ali, ovakvi pamfleti služe samo da se opravda ubijanje koje su Srbi činili u zadnjem ratu. Srbi su se toliko kompromitirali laganjem o WWII da im ja ništa ne vjerujem. A nemoj ni ti, bar ne bez logike i provjere. To ti je lupio "ozbiljni" Kurir: http://www.kurir-info.rs/durdevdan-je-n ... nak-200276 Pjesma je romska, Ederlezi, a ako se sasluša Bregovićeva verzija, ona ima ljubavnu tematiku. Ne kužim zašto im ovo treba osim da se pokaže kako je eto 3000 Srba iz Sarajeva odvedeno u Jasenovac, i pobijeno i kako su oni morali napast 92. da im se ne bi ponovilo. A što ako im se nije to dogodilo? Kako je iko preživio strašne koljače? Zašto je preživio?
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 24 sij 2014, 09:50 |
|
|
Evo Grka koje su vozili za Jasenovac:
I Bugara:
A ima i Turaka koje su vozili vlakom u Jasenovac:
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
storaB
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 24 sij 2014, 11:37 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: storaB je napisao/la: Korisniče zanimljivo je pogledati kako su nastale pojedine tradicionalne pjesme... Ja ne znam Stora kako nasjedaš na ovakve očigledne gluposti. Vide se kolaži. Isječci iz uvijek istih filmova uz propratnu govornu ili glazbenu kulisu. Evo ja sam odrastao s učenjem o Jasenovcu, učili su me da je 700k ljudi pobijeno u njemu. A sad kad sam malo veći znam da je i 100000 pasa problem pobit a ne ljudi. U Jasenovcu nije bilo ciklona. A i Srba nešto nije bilo manje nakon WWII nego više, za razliku od WWI. Uglavnom, vjerujem da su se strahote u Jasenovcu događale i vjerojatno su točne tvrdnje o 70-90k ljudi (ne samo Srba) što jest strašno. Ali, ovakvi pamfleti služe samo da se opravda ubijanje koje su Srbi činili u zadnjem ratu. Srbi su se toliko kompromitirali laganjem o WWII da im ja ništa ne vjerujem. A nemoj ni ti, bar ne bez logike i provjere. To ti je lupio "ozbiljni" Kurir: http://www.kurir-info.rs/durdevdan-je-n ... nak-200276 Pjesma je romska, Ederlezi, a ako se sasluša Bregovićeva verzija, ona ima ljubavnu tematiku. Ne kužim zašto im ovo treba osim da se pokaže kako je eto 3000 Srba iz Sarajeva odvedeno u Jasenovac, i pobijeno i kako su oni morali napast 92. da im se ne bi ponovilo. A što ako im se nije to dogodilo? Kako je iko preživio strašne koljače? Zašto je preživio? Ovog puta niste krenuli sa najnižom vrstom ličnih uvreda što je za pohvalu. Što se ostalog tiče apsolutno se ne slažem! Naravno to ne znači da je ovo apsolutno tačno. Msm na samu pjesmu. U toku dana ću postaviti ja kllip o istorijatu pjesme "Spremte se spremte" a ako vas zanima o još nekima. Ne govore o istima pripadnici RP-a ili SČP, već umjetnici, ali u pravom smislu te riječi. Mnoge pjesme koje su već tradicionalne i popularne kod Srba su nastajale u najvećim tragedijama srpskog naroda. Neću reći da neke druge popularne kod drugih naroda nisu takođe nastajale tokom tragedija.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 24 sij 2014, 11:54 |
|
|
Ma kakva tragedija, sve varijante ove pjesme slave dolazak proljeća Jurjevdan, slave ga i katolici i muslimani i pravoslavci. Sa Srbima i tragedijom ima pjesma kao i sa uzgojem šećerne repe u j. Africi.
Što vi Srbi volite tu patetiku.
Neko lupi nešto i onda to postane činjenica, bez provjere.
|
|
Vrh |
|
 |
storaB
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 24 sij 2014, 11:59 |
|
|
A to što vi govorite je provjereno?
Znate li kako je nastala pjesma Đelem Đelem i na osnovu čega?
Ne znam Muslimana koji slavi Đurđevdan. Osim da se radi o Romu koji ima muslimansko ime. Na kraju, nije u tome ključan razlog. Ljiljan se prvi put kod nas pojavio na pravoslavnoj crkvi, pa eto danas jelte mnogo Srba taj znak ne voli. Iako...
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 24 sij 2014, 12:16 |
|
|
Pa očito je blagdan (samim tim i pjesma) nastavak na predkršćanski praznik kojim se označavao dolazak lijepog vremena i to kod brojnih naroda i religija u pola svijeta. Ali nastao je na srpskoj tragediji. Da, kako da ne. I ti vjeruješ u to?! Čini se da je danas zamijenjen 1. majem kod muslimana a i kod nas. http://zenica-online.com/2011/04/zenick ... a-jurjevo/Evo i od Bese, baš mi se svidjela verzija:
|
|
Vrh |
|
 |
korrisnik
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 24 sij 2014, 12:16 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15078 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
storaB je napisao/la: A to što vi govorite je provjereno?
Znate li kako je nastala pjesma Đelem Đelem i na osnovu čega?
Ne znam Muslimana koji slavi Đurđevdan. Osim da se radi o Romu koji ima muslimansko ime. Na kraju, nije u tome ključan razlog. Ljiljan se prvi put kod nas pojavio na pravoslavnoj crkvi, pa eto danas jelte mnogo Srba taj znak ne voli. Iako... Ne slave muslimani jurijevo nego ga obilježavaju kao odlazak iz proljeća i ljeto i tako to. Jest prije zastupljeno jurijevo kod Bošnjaka nešto se umivali u jutro ne znam baš direktno taj običaj ali Đurđevdan je u Bosni imao svoje duboke predkršćanske korijene, - tako da su ga još do nedavne prošlosti slavile sve etničke grupe. Od raspada Jugoslavije na Đurđevdan se gleda kao na isključivo srpski praznik, tako da ga danas slave manje više samo pravoslavni Srbi i Romi 6. maja. O Đurđevdanu je pisao i slavni Meša Selimović u svom romanu Derviš i smrt, u jednom dijelu se njegov pobožni muslimanski protagonist pita - nije li to opasni poganski atavizam, ali mu je s druge strane jasno, da ga slave sve etničke skupine u neimenovanom gradu (većina kritičara misli da je Meša mislio na Sarajevo). Kod nas se kaže jurijev skač'te djeco u vijer, jer voda bude prigodna za bazene kupanje od tog perioda tj džemre udara u vodu. Imaš džemre u zrak, džemre u zemlj imaš dosta džemra.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
 |
storaB
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 24 sij 2014, 12:30 |
|
|
Imate pravo negirati, razlozi su evidentni.
Nastanak pjesme Đurđevdan je rečen u prilogu. U toku dana ću pokušati naći još neke primjere nastanka tradicionalnih pjesama.
I pjesma Spremte se Spremte četnici je nastala u Makedoniji. Od strane Babunskog makedonskog četnika. Daleko prije 2SR.
|
|
Vrh |
|
 |
divljak
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 24 sij 2014, 12:34 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Pa očito je blagdan (samim tim i pjesma) nastavak na predkršćanski praznik kojim se označavao dolazak lijepog vremena i to kod brojnih naroda i religija u pola svijeta. Ali nastao je na srpskoj tragediji. Da, kako da ne. I ti vjeruješ u to?! Čini se da je danas zamijenjen 1. majem kod muslimana a i kod nas. http://zenica-online.com/2011/04/zenick ... a-jurjevo/Evo i od Bese, baš mi se svidjela verzija: Pravoslavna crkva je držala Rome kao robove, naći ću i izvor ako treba
|
|
Vrh |
|
 |
korrisnik
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 24 sij 2014, 12:46 |
|
|
storaB je napisao/la: Imate pravo negirati, razlozi su evidentni.
Nastanak pjesme Đurđevdan je rečen u prilogu. U toku dana ću pokušati naći još neke primjere nastanka tradicionalnih pjesama.
I pjesma Spremte se Spremte četnici je nastala u Makedoniji. Od strane Babunskog makedonskog četnika. Daleko prije 2SR. Kad me baš vučeš za jezik U BiH je bošnjački narod nastavio obilježavati Jurjevo svakog 6. maja i nakon reforme kalendara.. Praznik Jurjevo potiče od svetkovine predkršćanskog božanstva proljeća i plodnosti. Bošnjaci Bosne i Sandžaka su sve do 1960tih godina obilježavali "Jurjevo" 6. maja, a danas je ovaj običaj zamijenjen obilježavanjem 1. maja. 
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 30 sij 2014, 00:47 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 22030 Lokacija: među zvijezdama
|
Više od 170 hiljada osoba potpisalo je do danas peticiju podrške hrvatskom nogometnom reprezentativcu Josipu Šimuniću pod sloganom "S Josipom Šimunićem na SP u Brazil 2014". Peticiju je u hrvatskoj dijaspori sredinom januara organizirao Šimunićev advokat Davor Prtenjača na web-stranici www.za-dom.eu, ali su se odazvali i brojni Hrvati iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. "Sa Josipom Šimunićem na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. Pružite podršku Josipu Šimuniću s ovom online-peticijom protiv FIFA-ine kazne", navodi se u pozivu na potpisivanje peticije. Organizatori očekuju prikupljanje 200.000 potpisa podrške Šimuniću. Zbog skandiranja "Za dom spremni" nakon utakmice dokvalifikacija između Hrvatske i Islanda, FIFA je kaznila hrvatskog reprezentativca s deset utakmica suspenzije. U izjavi za medije advokat Prtenjača, koji Šimunića zastupa u postupku žalbe FIFA-i za ukidanje ili smanjenje izrečene kazne od deset utakmica, kazao je da je podršku dosad potpisalo na hiljade Hrvata iz Australije i Bosne i Hercegovine.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
pagan
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 30 sij 2014, 02:53 |
|
|
jesi u peticiji
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 15 vel 2014, 00:25 |
|
|
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
 |
storaB
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 15 vel 2014, 12:33 |
|
|
Sugrađanin je morao to čuti, pih...
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 15 vel 2014, 14:01 |
|
|
"Vrijednosti Istre trebamo promovirati i u ostatku Hrvatske." Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak True that. Za dom, istartski dom! 
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 18 vel 2014, 00:30 |
|
|
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 22 vel 2014, 01:33 |
|
|
Dalmacija za dom. Kao i uvijek. U najboljoj tradiciji djedova i očeva...44', 94', 14'...idemo dalje... Za dom. 
|
|
Vrh |
|
 |
POL_GASOL
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 27 vel 2014, 20:22 |
|
|
Citat: Barbarić za nacionalističku retoriku dobila samo javnu opomenuhttp://www.klix.ba/vijesti/barbaric-za- ... /140227091 komentara 151 srbin presretač je napisao/la: kurvu karati dok ne krepa! sandžaklija je napisao/la: OVi jadni ustaski paraziti, sto su donijeli ovu novu kulturu u Sarajevo, ta bijeda evropsa, sad smije svoj fasizam siriti. gadrua jedna. 
_________________ Svjetski priznati NOBELOVAC Ivo Andrić o trokutu23%
“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 27 vel 2014, 22:13 |
|
|
Šta bi dedo reko na to?  Dedo je bio veeeliki antifašist. 
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Za dom... Postano: 23 ožu 2014, 12:18 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|