HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 lis 2025, 15:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 456 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Načertanije - istina ili mit
PostPostano: 21 pro 2011, 19:49 

dudu je napisao/la:
Hrvati to gledaju previše naivno i pojednostavljeno, u prosjeku ništa ne razumiju. problem je taj što su Srbi bez bar dijela hrvatske kulturne baštine ništa jer se 90% bitnih stvari događa na hrvatskoj obali sve do 19. stoljeća. onda je sve upitno i srpski jezik i srpski narod.

Mi smo kao i uvijek, previše naivni i tolerantni pa smo dopustili da Srbi postanu veći narod od nas, prisvajajući naše teritorije zvavši ih "srpskim zemljama" i lažnom mitomanijom misle da su neka sila. Hrvati su bar svjesni da su mali narod, Srbi ne niti će ikada biti.

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 19:50 

Mujaga je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Od kud Vlasi u predotomansko vrijeme. :kava

koje pitanje, koje otkriva svo tvoje neznanje
toplo ti preporučujem u cilju da nešto naučih ovaj tekst
http://bosniainfocentar.phpbb3now.com/v ... 186&t=2037
i niz historičara o toj temi
http://bosniainfocentar.phpbb3now.com/v ... .php?f=186

kad nešto naučiš javi se

Ne da mi se sad to citat, nego, jel ti vidis sta pises? Ti si zapravo napisao/rekao da smo mi svi Vlasi (pod svi, mislim i na vas Muslimane). :kava

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 19:51 

Aztec je napisao/la:
osa je napisao/la:

svi smo mi vlasi, izgleda....

Tako ispada. Samo logika, nista vise. :kava

No pricekajmo odgovor. :kava

tako nešto, svi starosjedioci sa haplogrupom I2
osim srba i hrvata onih originalnih, kao došljaka
slika
slika

tako smo došli od onoga što se poklapa sa rezultatima GENETIČKIH ANALIZA DANAS

slika

Vrh

dudu je napisao/la:

o tom bi se dalo razgovarat, ali neprijateljstvo sa Srbima u Hrvatkoj započinje već početkom 20. stoljeća za vrijeme vladavine Khuena Hedervarya. sjeti se samo Do istrage naše ili vaše:

Citat:
Nikola Stojanović, rođen u Mostaru, ovo je napisao s 22 godine.
Poznat kao autor članka koji je prvobitno objavljen srpskom časopisu Srbobran koji je tada kao glasilo Srpske samostalne stranke u Hrvatskoj izlazio u Zagrebu u broju 168/169 iz godine 1902 naslovom: "Do istrage naše ili vaše” (= "do istrebljenja našega ili vašega").

U svojem članku navodi između ostaloga slijedeće teorije:

Srbi i Hrvati su, po mišljenju nekih, dva plemena istoga naroda; po mišljenju drugih, dva posebna naroda (narodnosti); po mišljenju trećih, jedan narod, jedno pleme. Pleme nastaje u vremenu pre ustanovljenja države, a narod nastaje u državi inicijativom jednog plemena. Ta se uloga pripisuje u našoj istoriji plemenu kojim je upravljao Stevan Nemanja, ali i iza toga imamo i suviše primera koji pokazuju da srpske velmoze nisu htele ili nisu mogle shvatiti zajednicu interesa svih krajeva, bez koje nema govora o trajnom političkom jedinstvu. Politički je Srbe ujedinila zajednička odbrana na Kosovu i kasnije zajednička sudbina robovanja jednoj istoj vlasti. Kulturno jedinstvo, kome je udario temelj Sv. Sava, ogledalo se najbolje u toj veličanstvenoj odbrani i u kasnijem stapanju srpske aristokracije sa demokracijom u jednu nerazdeljivu, divnu sastavinu - demokraciju s aristokratskim ponosom. U tom i leži važnost kosovskog boja, u tom smislu srpski poraz na Kosovu znaci jednu veliku pobedu.

...Hrvati dakle nisu ni pleme ni posebna narodnost. Oni se nalaze na prelazu iz plemena u narodnost, ali bez nade da će sačinjavati ikada posebnu narodnost.

...Ta se borba mora voditi do istrage naše ili vaše. Jedna stranka mora podleći. Da li će to biti Hrvati, garantuje nam njihova manjina, geografski položaj, okolnost, što žive svuda pomešani sa Srbima, i proces opšte evolucije, po kome ideja Srpstva znaci napredak..

dan nakon su Zagrepčani izašli na ulice i demolirali sve srpske radnje u Zagrebu. toliko o ljubavi.

Taj tekst je samo povod onoga što je već bilo urađeno od strane ćaće domovine Starčevića , i posle katoličke crkve.
Već sam stavljao rasističke članke koji su inspirisani švapskim i katoličkim delovanjem , a začetnik je naravno Ante i to daleko pre ovoga "Do istrage naše ili vaše".

Vrh

Cro1 je napisao/la:
dudu je napisao/la:
Hrvati to gledaju previše naivno i pojednostavljeno, u prosjeku ništa ne razumiju. problem je taj što su Srbi bez bar dijela hrvatske kulturne baštine ništa jer se 90% bitnih stvari događa na hrvatskoj obali sve do 19. stoljeća. onda je sve upitno i srpski jezik i srpski narod.

Mi smo kao i uvijek, previše naivni i tolerantni pa smo dopustili da Srbi postanu veći narod od nas, prisvajajući naše teritorije zvavši ih "srpskim zemljama" i jeftinom mitomanijom mislimo da su neka sila. Hrvati su bar svjesni da su mali narod, Srbi ne niti će ikada biti.

ma nek prisvajaju, daleko više troši energije onaj koji se muči da dokaže, nego onaj koji čuva nešto. njihovi kompleksi me ne zanimaju pretjerano, izuzev što ovdje moram čitat gluposti s vremena na vrijeme.

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 19:53 

Aztec je napisao/la:
Mujaga je napisao/la:

koje pitanje, koje otkriva svo tvoje neznanje
toplo ti preporučujem u cilju da nešto naučih ovaj tekst
http://bosniainfocentar.phpbb3now.com/v ... 186&t=2037
i niz historičara o toj temi
http://bosniainfocentar.phpbb3now.com/v ... .php?f=186

kad nešto naučiš javi se

Ne da mi se sad to citat, nego, jel ti vidis sta pises? Ti si zapravo napisao/rekao da smo mi svi Vlasi (pod svi, mislim i na vas Muslimane). :kava

tako nešto
ponavljam svi oni koji imaju AUTOHTONU BALKANSKU haplogrupu I2 JEDINU EVROPSKU!!! kako su pokazala najnovija genetička istraživanja
slika

slika

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 19:53 

joe enter je napisao/la:
Taj tekst je samo povod onoga što je već bilo urađeno od strane ćaće domovine Starčevića , i posle katoličke crkve.
Već sam stavljao rasističke članke koji su inspirisani švapskim i katoličkim delovanjem , a začetnik je naravno Ante i to daleko pre ovoga "Do istrage naše ili vaše".

naravno, što drugo nego programirani srbomrsci. diralo bi me sve ovo da mi pišeš iz nekog RSK-a ili slično, ovako me zaboli za tvoje konstrukcije. samo mi skrate vrijeme popodneva do večernjog izlaska. :D

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 19:55 

dudu je napisao/la:
ma nek prisvajaju, daleko više troši energije onaj koji se muči da dokaže, nego onaj koji čuva nešto. njihovi kompleksi me ne zanimaju pretjerano, izuzev što ovdje moram čitat gluposti s vremena na vrijeme.

Baš tako. Ali još kad se u raspravu uključe drevni Bošnjaci, kao šlag na tortu. :klanjam

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 19:57 

Boze mili. :klanjam

Nego, ja sto sam nesto pratio ta istrazivanja, kazu da je nejveci postotak europskih gena upravo kod BiH Hrvata. :kava

I opet, ja sad prvi put cujem da su Vlasi na ovim prostorima bili a da je to bilo prije dolaska Turaka. Al ocito da ovdje ima ljudi koji su spremni s nama podjeliti svoju riznicu znanja. :D

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 20:07 

dudu je napisao/la:

Šta pričaš ti čoveče?! , pa na obali se na prste mogu prebrojati ljudi koji su pisali na narodnom jeziku i furali slavenstvo.
To je bila više iznimka nego pravilo.

Pa jbt kad je omladina po Dalmaciji počela da oiše svojim jezikom u 19.veku katolički kler ih je optuživao za "povlašivanje".

Pa jbt da nije bilo srpske narodne poezije ne bilo uzdizanja Hrvatstva ama baš nikada.
Sve Hrvati po Dalmaciji čitali Marulića i Držića?!

Njih je Marko Kraljević uzdizao , i kosovski boj , pa tvoj kraj ima vagon pesama o srpskim junacima , a ja sam ih ovde stavio a niednom nisi bio u stanju da bekneš o tome već ih kom ustra zaobiulaziš

Hoćeš da vidiš kako su Hrvati krali srpske pesme i događaje i zbog njih se uzidazali narodno.

Nijedan Srbin ama baš nikad nije se narodno uzdizao krzo hrvatske junake,događaje i vladare , ama baš nijedan , dok prva renesasna pesma je bila o Marku Kraljevići od Hetkrovića , gde lepo kaže da je na SAPSKI NAČIN ispevao KAKO SU TO NJEGOVI STARI UVEK ČINILI.

Evo hrvatskih narodnih pesama , pa ko ovde koga krade da vidimo , aj gukni tico?!

http://scr.digital.nb.rs/collection/epska-matica

Hrvatska matica ih bez problema objavljivala kao hrvatske narodne pesme , pa jbt ti ovde nekog prozivaš za krađu i da ništa bez vas nemamo.

Nemoj biit bezobrazan i ovako da izvrćeš i lažeš , bez Srba i njihove narodne baštine ne bi bilo ni hrvatskie nacionalne svesti.

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 20:08 

Uuu, što smo planuli. :herceg_bosna

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 20:15 

mujaga sine, daj neke starije izvore, ovi što rade na projektu stvaranja nacije, nastale u hotelu u sarajevu 1993., imaju misiju, a takvi vrlo često znaju biti neobjektivni i selektivni, hoću reći objavljuju samo ono što im opravdava cilj misije....

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 20:19 

psi laju, karavana prolazi, vec sam ti napisao da je i veliki dio narodnih pjesama koje prisvajate zapravo jrvatski, uredno zaveden na stranicama vase matice ako se ne varam. Marko Kraljevic ke i jrvazska mitoloska licnost, nitko ga i nije opjevao kao Hrvati. vase svetosavske interpretacije okolnog svijeta su nebitne.

Vrh

PostPostano: 21 pro 2011, 22:01 

joe enter je napisao/la:
dudu je napisao/la:

o tom bi se dalo razgovarat, ali neprijateljstvo sa Srbima u Hrvatkoj započinje već početkom 20. stoljeća za vrijeme vladavine Khuena Hedervarya. sjeti se samo Do istrage naše ili vaše:

dan nakon su Zagrepčani izašli na ulice i demolirali sve srpske radnje u Zagrebu. toliko o ljubavi.

kontradiktoran si.u mladosti starcevic je bija ilirac.pocetkon svojatanja svega hrvatskog a.starcevic se radikalizira i pocinje stavljati srbe na nisan.nije obrnuto.sto se tice katolickog djelovanja,starcevic proklinje kler(strossmayera) zbog iliristva i jugoslavenstva istog.spominjes svabe itd.nikad srbin nece priznati dA srpski sovinizam dovodija do hrvatske radikalizacije.nista drugo.srbima smeta da su hrvati to sto Jesu,i nisu se dali utopit u nebeski srpski narod.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2011, 10:23 

Dubrovačka Republika od svoga postanka 1358. do svoga kraja 1808. nije dozvoljavala pravoslavnim šizmaticima da uopće provedu noć unutar zidina. Pravoslavce su vrijeđali gotovo rasistički nazivajući ih ružnima poput medvjeda i da spavaju u pećinama. Također postoje dokumenti Dubrovčana u kojima oni prodaju Rašane u roblje. Dakle pravoslavci su im bilii trgovačka roba.
Za razliku od toga Hrvati iz Hrvatske su u DU-republici oduvijek bili veoma cijenjeni.

Srbokatolici su bili likovi nabrijani na ujedinjenje sa Srbijom. Zato je i logično da su nestali čim se stvorila Juga 1918. Izgubili su svrhu svoga postojanja.

Neprijateljski stav srpskih konzervativaca prema “Srbima-katolicima” u Dubrovniku najjasnije dolazi do izražaja u autobiografiji Nikodima Milaša (1845.-1915.), episkopa zadarsko-istrijskog (1890.-1911.), koji žestoko napada dubrovačke “Srbe-katolike” negirajući njihov srpski nacionalni identitet. Milaš poistovjećuje srpstvo i pravoslavlje, a “Srbe-katolike” proglašava neprijateljima pravoslavne vjere. Autor ističe “da sve to katoličko Srpstvo sastavljaju desetak, ako ne i manje, ambicioznih pismenih Dubrovčana, koji su uza se imali možda još stotinak nepismenih ili polupismenih Dubrovčana, koje su oni ovako ili onako novčano pomagali, a za koje ambiciozne pismene Dubrovčane "katoličko Srpstvo nije drugo bilo, kao što nije ni danas, nego pusta reklama”.

Marko Jačov, Autobiografija Nikodima Milaša, Beograd 1983.

Za razliku od toga, stari Dubrovčani traže od svog agenta u Beču 1618.
. "Obavijestite nas takodjer, da li se mogu dobaviti barabanti(čuvari zidina) i u kom broju, ali da budu Hrvati, naseg jezika i katolici, kada se mogu imati, i uz koju placu za strazu i ostale sluzbe u gradu."

1630.
"S milostivim dopustenjem posvecenih careva slavne uspomene i vasih predaka sluzili smo se uvijek, kao s najbudnijom strazom nasega grada i ovih granica, vojnicima Madzarima i Hrvatima katolicima, buduci da smo se u vjernost i vrlinu njih, kao pripadnika Svetog carstva i slavne ugarske krune, stare zastitnice ove Republike, pouzdavali vise, nego u bilo koju drugu narodnost."

Pored najbrojnijih Hrvata(Crouati), brojem značajni barabanti i artiljerci Republike su bili Mađari(Hungari) i Švabe(Tedesci).

:001_smile

Vrh

PostPostano: 22 pro 2011, 10:49 

joe enter je napisao/la:
Hrvatska matica ih bez problema objavljivala kao hrvatske narodne pesme , pa jbt ti ovde nekog prozivaš za krađu i da ništa bez vas nemamo.

Nemoj biit bezobrazan i ovako da izvrćeš i lažeš , bez Srba i njihove narodne baštine ne bi bilo ni hrvatskie nacionalne svesti.

Naravno da su hrvatske. Hrvatska je i Hasanaginica iako se pjeva o (Mujo i) Haso-agi.. Eto vi Srbi imate svoje narodne nošnje koje se dijelom sastoje od elemenata koje su vam donijeli Turci. I šta sad to nisu srpske narodne nošnje nego turske.
A famozna srpska šajkača je austrijskog porijekla. Dakle Srbi su svetosavske turkošvabe.
Evo Slovaci imaju narodnu pjesmu u kojoj slave Nikolu Zrinskog Sigetskog. Ni najbolesnijem umu ne bi palo na pamet da tu pjesmu naziva hrvatskom.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2011, 11:15 

bonislav je napisao/la:
Dubrovačka Republika od svoga postanka 1358. do svoga kraja 1808. nije dozvoljavala pravoslavnim šizmaticima da uopće provedu noć unutar zidina. Pravoslavce su vrijeđali gotovo rasistički nazivajući ih ružnima poput medvjeda i da spavaju u pećinama. Također postoje dokumenti Dubrovčana u kojima oni prodaju Rašane u roblje. Dakle pravoslavci su im bilii trgovačka roba.
Za razliku od toga Hrvati iz Hrvatske su u DU-republici oduvijek bili veoma cijenjeni.

:sega

Vrh

PostPostano: 22 pro 2011, 11:37 

Agathonikos je napisao/la:

:sega

Koji dio nije točan? Prva pravoslavna crkva u Dubrovniku je sagrađena tek za vrijeme "vekovno antisrpske" austrijske vlasti uz veliko negodovanje i prosvjede Dubrovčana. Dok su Dubrovčani sami donosili odluke, pravoslavci su morali biti izvan zidina.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2011, 11:41 

Mislim da je ono "Hrvati iz Hrvatske" uzrok salvi smeha. :D

Vrh

PostPostano: 22 pro 2011, 11:43 

dudu je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Pa štokavska ikavica je isti kurac sa ostala dva varijateta , nego kako tebi može biti kajkavac Dudek sunarodnik ili onaj sa otoka i iz Istre , a ne neki Ero iz Užica ili Valjevčanin ili Vojvođanin ili Crnogorac?!

Zato kažem , Srbi i Hrvati nisu prave nacije već verske skupine u različitm političkim uniformama , i toga će svi biti svesni dok jedan od nas ne izumre ma koliko se iz petnih žila upinjali da dokažemo da nije tako.

kajkavce smo pohrvatili u 15. stoljeću nakon prodora Turaka, a čakavština je ionako slična štokavštini, neš ti razlike. međutim uvijek ostaje pitanje za milijun kuna. kako to da ti kao govornik srpskog možeš razumjeti pjesmu na čakavskom iz 15. ili 16. stoljeća, a ne možeš onu na srpskom? taj odgovor još nitko nije dao.

Kakvo 15. stoljeće?? Barem su neki kajkavski krajevi u hrv. srednjovjekovnoj državi.
A ako hoćeš etnički kriterij stanovništva, onda se taj kriterij treba primjenjivati svagdje isto.
Molim lijepo.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2011, 11:47 

teranova je napisao/la:

Četnicima je uvijek svašta smiješno jer žive u vremensko-prostornom vakuumu.

Dubrovnik je bio zasebna Republika tj. nije bio u sklopu Habsburške Monarhije u sklopu koje je bila Hrvatska.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2011, 11:58 

bonislav je napisao/la:
Koji dio nije točan?

:D

Gospodine Bonislav, čitajte malo i Mavra Orbina (1563 — 1610), Dubrovčanina, benediktinca i povijesničara, te će vam neke stvari biti mnogo jasnije. Manite se pravaške poviestne zbiljnosti Dubrovnika i njegova zaleđa :D

Vrh

PostPostano: 22 pro 2011, 12:06 

bonislav je napisao/la:
teranova je napisao/la:

Četnicima je uvijek svašta smiješno jer žive u vremensko-prostornom vakuumu.

Dubrovnik je bio zasebna Republika tj. nije bio u sklopu Habsburške Monarhije u sklopu koje je bila Hrvatska.

Mislin da su se Dubrovčani, izjasnili ko su, šta su i kako se osjećaju, svaki daljni predmet rasprave je suvišan.....
Istraživanja su pokazala da je baren 70% stanovništa na ovin prostrima autohtona već tisuće godina, kad su se formirale moderne nacije Dubrovčani su se osjećali dilon Hrvatske nacije, ka i Hrvati ostatkon Hrvatske i dr. prostorima di su živili Hrvati, dakle to je to, tu svaka rasprava poćinje i završava. Nemože se niti približno utvrdit koje su skupine i kad Slavena naseljavale ova podrućja, kako su se nametnili starosjediocima itd.... Imamo neke šture zapise o tome ko je ima di kakvi utjecaj, i to se stalno minjalo....

Vrh

PostPostano: 22 pro 2011, 12:13 

bonislav je napisao/la:
Koji dio nije točan?

Gospodine Bonislav, čitajte malo i Mavra Orbina (1563 — 1610), Dubrovčanina, benediktinca i povijesničara, te će vam neke stvari biti mnogo jasnije. Manite se pravaške poviestne zbiljnosti Dubrovnika i njegova zaleđa :D

A Orbinijeva panslavenska je kao bolja.
Ne znam s kojim se pravom pozivate na njega ovdje.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2011, 12:18 

bonislav je napisao/la:
Koji dio nije točan?

Kao što rekoh, bolest je u četnika neizlječiva.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 456 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Naša Kvačica, sejdo.komsoglu i 23 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: