|
|
Stranica: 12/19.
|
[ 474 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Vujadin
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 13:45 |
|
|
dudu je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Razlozi su istorijski. Ko je sve do polovine 19. vijeka većinski nastanjivao gradove u Srbiji, a u BiH još duže?
naravno, međutim pitam za gradove od početka 20. stoljeća. prije Hrama, koja je bila glavna crkva u Beogradu? kod vas se prava gradnja crkava događa tek sad u 21. stoljeću, i po Beogradu novih crkava viđam po dosta kvartova, koji i nisu najnoviji, već datiraju od 60-tih i 70-tih. Valjda je u Beogradu to bila Saborna crkva. http://en.wikipedia.org/wiki/St._Michae ... _(Belgrade) A razlog zašto u tim kvartovima nisu građene crkve je - komunizam. Vidiš, prvo su bili Turci (zabrana raskošnih hrišćanskih građevina), pa gradnja za vrijeme nezavisne Srbije, a naročito za Kraljevine Jugoslavije (Hram u Banjaluci, Sveti Marko u Beogradu), pa onda WW2 i stradanje i rušenje mnogih crkava, pa komunisti koji zabranjuju neku veću gradnju, i sad je konačno došlo naše vrijeme, koje će nadam se, potrajati.
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 13:46 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 13:47 |
|
|
Vujadin je napisao/la: sad je konačno došlo naše vrijeme, koje će nadam se, potrajati. Бронхи, лакше се дише ___________ Bronhi, lakše se diše
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 13:48 |
|
|
Vujadin je napisao/la: dudu je napisao/la: naravno, međutim pitam za gradove od početka 20. stoljeća. prije Hrama, koja je bila glavna crkva u Beogradu? kod vas se prava gradnja crkava događa tek sad u 21. stoljeću, i po Beogradu novih crkava viđam po dosta kvartova, koji i nisu najnoviji, već datiraju od 60-tih i 70-tih.
Valjda je u Beogradu to bila Saborna crkva. http://en.wikipedia.org/wiki/St._Michae ... _(Belgrade) A razlog zašto u tim kvartovima nisu građene crkve je - komunizam. Vidiš, prvo su bili Turci (zabrana raskošnih hrišćanskih građevina), pa gradnja za vrijeme nezavisne Srbije, a naročito za Kraljevine Jugoslavije (Hram u Banjaluci, Sveti Marko u Beogradu), pa onda WW2 i stradanje i rušenje mnogih crkava, pa komunisti koji zabranjuju neku veću gradnju, i sad je konačno došlo naše vrijeme, koje će nadam se, potrajati. Kod Hrvata vlada mit da su Turci bili strašno "dobrohotni" prema SPC.. Otud čudjenje.
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 13:49 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59941 Lokacija: DAZP HQ
|
Agathonikos je napisao/la: dudu, до масовне градње цркава по градовима, дошло је тек након одласка Турака. За њихово вријеме, визуре градова су биле исламске, доминирали су минарети уз понеки крст. Тако је било свуда у турској империји. Ниси могао градити цркву и манастир кад и гдје ти хоћеш, то је зависило од њих. Тек њиховим одласком, долази до оног што би било нормално да њих није било, а то је појава хришћанских визура тих градова. Значи, да није било њих, све би било другачије, тако да је то историјски усуд. Храм Светог Саве ће бити много љепши кад се потпуно доврши и кад му куполе буду златне. Засад он је овакав какав је а мени је и овакав лијеп ____________________________ dudu, do masovne gradnje crkava po gradovima, došlo je tek nakon odlaska Turaka. Za njihovo vrijeme, vizure gradova su bile islamske, dominirali su minareti uz poneki krst. Tako je bilo svuda u turskoj imperiji. Nisi mogao graditi crkvu i manastir kad i gdje ti hoćeš, to je zavisilo od njih. Tek njihovim odlaskom, dolazi do onog što bi bilo normalno da njih nije bilo, a to je pojava hrišćanskih vizura tih gradova. Znači, da nije bilo njih, sve bi bilo drugačije, tako da je to istorijski usud. Hram Svetog Save će biti mnogo ljepši kad se potpuno dovrši i kad mu kupole budu zlatne. Zasad on je ovakav kakav je a meni je i ovakav lijep o Hramu su podjeljeni osjećaji i dojmovi. u BIH je slična situacija kao i u Srbiji, zapravo još gora jer su turci i dulje vladali. molim te pogledaj crkve koje su građene u periodu od sredine 19. stoljeća do početka 20. u nekim našim mjestima, koja tada, a ni danas nisu prešli 10.000 stanovnika. Tomislavgrad Široki Brijeg Grude Livno stoga se pitam, je li tolika novogradnja posljedica gradnje malih crkava u prošlosti, vraćanja pravoslavnoj vjeri ili samo zapišavanje teritorija? kod nas se novogradnja crkava pojavljuje tamo gdje postoji potreba u velikim gradovima (novi kvartovi) ili u vidu obnove srušenih.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 13:51 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Preferiram srpske proizvode.
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 13:52 |
|
|
dudu je napisao/la: stoga se pitam, je li tolika novogradnja posljedica gradnje malih crkava u prošlosti, vraćanja pravoslavnoj vjeri ili samo zapišavanje teritorija? kod nas se novogradnja crkava pojavljuje tamo gdje postoji potreba u velikim gradovima (novi kvartovi) ili u vidu obnove srušenih. slično je i kod nas. novogradnja u novim kvartovima, a ostalo obnova starog i/ili porušenog. većina crkava i manastira sa slika koje smo stavljali su obnovljeni objekti.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 13:53 |
|
|
Real gone je napisao/la: dudu, pa zar verenica ne zna da ti objasni to što pitaš? ne mora da bude vernik, dovoljno je da je išla na ekskurzije u osnovnoj školi? slabo ona zna. s obzirom da sam, kao pravi gentleman, prvo ja dolazio u Beograd, htjela me fascinirati Hramom i crkvom sv. Marka...pa kad sam je odveo u zagrebačku katedralu, crkvu sv. Marka, crkvu sv. Katarine i druge koje se nalaze na Kaptolu, bila je paf, jezik do poda.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 13:56 |
|
|
Real gone je napisao/la: dudu je napisao/la: stoga se pitam, je li tolika novogradnja posljedica gradnje malih crkava u prošlosti, vraćanja pravoslavnoj vjeri ili samo zapišavanje teritorija? kod nas se novogradnja crkava pojavljuje tamo gdje postoji potreba u velikim gradovima (novi kvartovi) ili u vidu obnove srušenih. slično je i kod nas. novogradnja u novim kvartovima, a ostalo obnova starog i/ili porušenog. većina crkava i manastira sa slika koje smo stavljali su obnovljeni objekti. nabasao sam na 10. stranicu i gradnju po Banja Luci, Bjeljini i diljem BIH i ostao sam frapiran. ok, povećao se broj Srba u tim mjestima, ali povećao se i broj Hrvata u Mostaru za 1/3, pa još nijedna nova nije nikla, osim tornja Franjevačke crkve, jel te.
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 13:57 |
|
|
dudu je napisao/la: Real gone je napisao/la: dudu, pa zar verenica ne zna da ti objasni to što pitaš? ne mora da bude vernik, dovoljno je da je išla na ekskurzije u osnovnoj školi? slabo ona zna. s obzirom da sam, kao pravi gentleman, prvo ja dolazio u Beograd, htjela me fascinirati Hramom i crkvom sv. Marka...pa kad sam je odveo u zagrebačku katedralu, crkvu sv. Marka, crkvu sv. Katarine i druge koje se nalaze na Kaptolu, bila je paf, jezik do poda. jep, samo što postoji "neznatna" razlika u finansijama izmedju RKC i SPC..
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 13:57 |
|
|
Пази dudu, католичка црква је од постанка једна мегакорпорација а о поријеклу њеног богатства не бих С друге стране, СПЦ није имала ту могућност да гради велике и огромне цркве а посебно не након што се тек ослободила турског туторства. У природи Православља је много присутнији аскетизам (код Руса је то мало другачије, насљеђе царске Русије) па тако и у градњи цркава, те и тако можеш тумачити откуд ово или оно. Јели сад мало јасније ________________ Pazi dudu, katolička crkva je od postanka jedna megakorporacija a o porijeklu njenog bogatstva ne bih S druge strane, SPC nije imala tu mogućnost da gradi velike i ogromne crkve a posebno ne nakon što se tek oslobodila turskog tutorstva. U prirodi Pravoslavlja je mnogo prisutniji asketizam (kod Rusa je to malo drugačije, nasljeđe carske Rusije) pa tako i u gradnji crkava, te i tako možeš tumačiti otkud ovo ili ono. Jeli sad malo jasnije
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 14:03 |
|
|
Real gone je napisao/la: dudu je napisao/la: slabo ona zna. s obzirom da sam, kao pravi gentleman, prvo ja dolazio u Beograd, htjela me fascinirati Hramom i crkvom sv. Marka...pa kad sam je odveo u zagrebačku katedralu, crkvu sv. Marka, crkvu sv. Katarine i druge koje se nalaze na Kaptolu, bila je paf, jezik do poda. jep, samo što postoji "neznatna" razlika u finansijama izmedju RKC i SPC.. kakva? vaši nisu lovaši, ha? pa bome, u Zagrebu se namaju kaj bunit, pola cvjetnog trga je njihov. Pravoslavna crkva u Zagrebu je jedna od ljepših koje znam. a bome i džamija.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 14:06 |
|
|
dudu je napisao/la: o Hramu su podjeljeni osjećaji i dojmovi. Као и о католичкој цркви у Бањалуци Мислим, ако ово личи на цркву, онда..... Но, не бих о томе јер укуси су разни _________________ Kao i o katoličkoj crkvi u Banjaluci Mislim, ako ovo liči na crkvu, onda..... No, ne bih o tome jer ukusi su razni
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 14:08 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Пази dudu, католичка црква је од постанка једна мегакорпорација а о поријеклу њеног богатства не бих С друге стране, СПЦ није имала ту могућност да гради велике и огромне цркве а посебно не након што се тек ослободила турског туторства. У природи Православља је много присутнији аскетизам (код Руса је то мало другачије, насљеђе царске Русије) па тако и у градњи цркава, те и тако можеш тумачити откуд ово или оно. Јели сад мало јасније ________________ Pazi dudu, katolička crkva je od postanka jedna megakorporacija a o porijeklu njenog bogatstva ne bih S druge strane, SPC nije imala tu mogućnost da gradi velike i ogromne crkve a posebno ne nakon što se tek oslobodila turskog tutorstva. U prirodi Pravoslavlja je mnogo prisutniji asketizam (kod Rusa je to malo drugačije, nasljeđe carske Rusije) pa tako i u gradnji crkava, te i tako možeš tumačiti otkud ovo ili ono. Jeli sad malo jasnije RKC se u Hrvatskoj financira iz proračuna, a crkve po Hercegovini su građene isključivo novcem hrvatskih ljudi i emigranata. meni su manastiri SPC-a lijepi, imaju dušu, stil, povijest. ali ove "novokmponovane" su mi blaga jeza. zašto? pa zato što se rade sličnim stilom kao ovi povjesni manastiri, samo što su 5-10 puta predimenzionirani u odnosu na original. ok, možda pravoslavna crkva ne priznaje moderna dostignuća arhitekture, pa fura i danas srednjovjekovni stil, ali to je po meni lažno kupovanje povijesti.
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 14:09 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 14:10 |
|
|
Ок dudu, с тим се слажем. Нисам ни ја за то да се СПЦ баш толико држи до копирања старих цркава. Мало више разноликости у стиловима не би било на одмет, али да се у свему томе не претјерује. Значи, све с мјером.
Ok dudu, s tim se slažem. Nisam ni ja za to da se SPC baš toliko drži do kopiranja starih crkava. Malo više raznolikosti u stilovima ne bi bilo na odmet, ali da se u svemu tome ne pretjeruje. Znači, sve s mjerom.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 14:14 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: dudu je napisao/la: o Hramu su podjeljeni osjećaji i dojmovi. Као и о католичкој цркви у Бањалуци Мислим, ако ово личи на цркву, онда..... Но, не бих о томе јер укуси су разни _________________ Kao i o katoličkoj crkvi u Banjaluci Mislim, ako ovo liči na crkvu, onda..... No, ne bih o tome jer ukusi su razni katolička crkva ide u korak s vremenom, nema više gotike, romanike, neogotike ili neoromanike, barem je ja ne viđam...ajd možda nova kupreška crkva baca na to. stara i nova crkva u Podmilačju, Jajce. da ne spominjem Zagreb. Jarun Dugave Travno
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 14:16 |
|
|
Него, ево једне лијепе цркве у којој сам био ко зна колико пута. То је Храм Света Три Јерарха, позната и као Алмашка Црква (Нови Сад). ______________ Nego, evo jedne lijepe crkve u kojoj sam bio ko zna koliko puta. To je Hram Sveta Tri Jerarha, poznata i kao Almaška Crkva (Novi Sad).
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 14:17 |
|
|
Real gone je napisao/la: U Beogradu postoji 7 katoličkih crkvi, od toga je valjda 4 rimokatoličke, proveriću..
Jel u Zagrebu ima još pravoslavnih sem te? mislim da ne, baš crkava kao sakralnih objekata, ali imaju niz prostorija po raznim djelovima grada, gdje drže mise i molitve.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 14:19 |
|
|
primjećujem u Vojvodini posve drugi stil gradnje, nego u ostatku Srbije. ova crkva potsjeća na katoličku, a bome i ona Saborna nije daleko od toga. koji je to stil?
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 14:20 |
|
|
Дуду, ове цркве по узору на старе које си нам поставио су лијепе, ове нове су ужас живи Не дозволите то, дижите револуцију, устанак, било шта али не дајте да вам то увале као цркву Нисте ваљда секташи _______________ Dudu, ove crkve po uzoru na stare koje si nam postavio su lijepe, ove nove su užas živi Ne dozvolite to, dižite revoluciju, ustanak, bilo šta ali ne dajte da vam to uvale kao crkvu Niste valjda sektaši
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 14:26 |
|
|
Meni je draga i lepa beogradska Vaznesenska crkva. Pa evo njene priče: Crkvu je 1863. godine podigao mitropolit Mihajlo uz saglasnost kneza Mihaila Obrenovića i posvetio Vaznesenju Hristovom. U vrlo kratkom vremenu, za svega dve godine, izrasla je crkva u samom gradskom jezgru prema planovima Pavla Stanišića i Jovana Ristića, a građevinske radove su izveli Josip Štok i Fernand Stevanov. U svojoj bogatoj istoriji pratila je istorijski hod svog naroda, o čemu svedoči i natpis na spomen ploči koja se nalazi na zapadnim vratima crkve na kojoj je uklesano: „Iz ove crkve 5. oktobra 1912. godine, praćen Božjim blagoslovom, pođe Njegovo Veličanstvo Kralj Petar I Karađorđević u Balkanski rat koji sretno i dovrši i u ovoj crkvi kao pobednik zablagodari Bogu na darovanoj pobedi“. Zbog mnogobrojnih dramatičnih istorijskih događanja koja su je zadesila, nazvana je „crkvom mučenicom“. Početkom Prvog svetskog rata, 1914. godine, prilikom austrijskog napada na Beograd, jedna granata je udarila u severni zid crkve i zarila se iznad propovedaonice ali nije eksplodirala. Tom prilikom je oštećen ikonostas, a tek sedam godina kasnije vojni stručnjaci su je uklonili. Manji radovi na obnovi vršeni su 1920. godine, a generalna opravka crkve 1937, kada je crkva uglavnom dobila svoj današnji izgled. Nova oštećenja crkva je pretrpela tokom nemačkog bombardovanja Beograda 1941. godine. Vojne vlasti su, očekujući Hitlerov napad, iskopale dva skloništa u crkvenoj porti. Bomba od 1500 kg pala je direktno u sredinu desnog velikog rova uz crkvu, zatrpala je i pobila gotovo sve koji su se tu zatekli. Od potresa izazvanog eksplozijom, crkva se rastresla i prepukla uzdužno, sredinom i poprečno u svodu. Živopis je teško oštećen, iz ikonostasa su mnoge ikone ispale i polomile se, a stubovi na ikonostasu su se izbili iz ležišta. U ovim skloništima, sa protom Veljom Markovićem i đakonom Vesom Vasiljevićem poginulo 242 ljudi, žena i dece. Na tom mestu danas se uzdiže veliki mermerni krst - spomenik žrtvama. Sledeće veliko stradanje usledilo je prvog dana Uskrsa 1944. godine kada su saveznički angloamerički avioni u neposrednoj blizini crkve nakon odslužene liturgije, ispustili bombu i tako naneli veliku štetu kako crkvenim zgradama, tako i samoj crkvi. Krajem Drugog Svetskog rata u borbama između ruskih i nemačkih trupa u okupiranom Beogradu, crkva je ponovo postradala zbog položaja nemačkih trupa koje su bile smeštene u crkvi, njenoj zvonari i bunkeru koji se nalazio u ulici Admirala Geprata. Ovom prilikom je jedna granata probila zid crkve, pa rijući pod kamenim podom, eksplodirala ispod amvona na soleji crkve, ostavivši krater. Ikonostas i živopis su veoma oštećeni a pred vratima crkve je udarila granata koja nije eksplodirala. 28 ruskih vojnika koji su poginuli prilikom osvajanja nemačkog bunkera, sahranjeni su u porti crkve, a kasnije preneseni na ratničko groblje. Prvobitna drvena zvonara jednostranog oblika imala je svega tri zvona i bila je sagrađena kada i sama crkva. Zbog dotrajalosti, zamenjena je novom 1892. godine a pridodato je još jedno zvono radi uspostavljanja harmonije između srednjih i velikog zvona. Arhitektonski oblik nove zvonare je usklađen sa arhitekturom hrama. Danas se na njoj nalazi pet zvona različite veličine i porekla, među kojima je i zvono stare Saborne crkve koje se smatra najznačajnijom istorijskom relikvijom među zvonima beogradskih crkava. Naime, ovo zvono je prvo nakon vekovne turske zabrane podizanja zvona u Srbiji, oglasilo osamostaljenje Kneževine Srbije 15. februara 1830. godine.Vaznesenska crkva sačuvala je originalni barjak Uprave grada Beograda. Na barjaku od crvenog brokata, sa jedne strane je ikona Vaznesenja Gospodnjeg i, slovima od zlatnih niti, natpis: „Opština grada Beograda 1938“, a sa druge strane, ikona Svete Petke i poruka: „Ko krsno ime slavi - onom i pomaže». nekad: sad:
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 14:26 |
|
|
dudu je napisao/la: primjećujem u Vojvodini posve drugi stil gradnje, nego u ostatku Srbije. ova crkva potsjeća na katoličku, a bome i ona Saborna nije daleko od toga. koji je to stil? У Војводини преовладава барокни стил због утицаја АУ. Утицаји црквене архитектура није неуобичајена ствар. Многе католичке цркве по Италији су под утицајем византијског стила. Сицилија их је препуна. То су цркве са куполом. ______________ U Vojvodini preovladava barokni stil zbog uticaja AU. Uticaji crkvenih arhitektura nije neuobičajena stvar. Mnoge katoličke crkve po Italiji su pod uticajem vizantijskog stila. Sicilija ih je prepuna. To su crkve sa kupolom.
|
|
Vrh |
|
|
Hrvatski_Zrinjski
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 14:44 |
|
|
Real gone je napisao/la: U Beogradu postoji 7 katoličkih crkvi, od toga je valjda 4 rimokatoličke, proveriću..
Jel u Zagrebu ima još pravoslavnih sem te? Osobno znam za dvije SPCa(glavna na preradovićevom trgu) dvije grko-katoličke(istočni obred, najpoznatija u čirilo metodskoj ulici) te jednu makedonsku pravoslavnu. Znam da ima još i Crnogorska ali neznam gdje se nalazi. Također u Zagrebu nemate čak niti toliko ckatoličkih crkvaa koliko vjerovatno predpostavljate. Jer u našoj ujljudbi se crkve grade prema potrebi i broj stanovništva. a ne kao pokazatelj dominacije
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=X22yhleS ... re=related
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 14:46 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Дуду, ове цркве по узору на старе које си нам поставио су лијепе, ове нове су ужас живи Не дозволите то, дижите револуцију, устанак, било шта али не дајте да вам то увале као цркву Нисте ваљда секташи _______________ Dudu, ove crkve po uzoru na stare koje si nam postavio su lijepe, ove nove su užas živi Ne dozvolite to, dižite revoluciju, ustanak, bilo šta ali ne dajte da vam to uvale kao crkvu Niste valjda sektaši ma neka, neće svijet stati s nama, ostavljamo modernu u amanet generacijama koje dolaze. nama generalno ne fali crkava, pa i nema neke pretjerane gradnje. bilo je početkom 90-tih po većim gradovima da se nadoknadi ne gradnja u vrijeme komunizma. u mom kvartu smo do 1990./1991. imali crkvu u garaži, a nakon toga smo napravili pravu župnu crkvu. Šibenska katedrala Crkva sv. Donata Zadar Crkva sv. Vlaha Dubrovnik Katedrala Đakovo Crkva sv. Petra i Pavla Osijek Crkva Gospe Lurdske Rijeka Zagrebačka katedrala Crkva Sv. Marka Zagreb
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: zrnorazuma i 26 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|