HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 lis 2025, 10:33.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 218 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: HVO Bihać
PostPostano: 27 ruj 2011, 00:06 

karjatid je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:
Koju je korist od toga imao HVO?

Zar je bitna korist,zar ti to nije interesantna prica o onom glupom ratu,da su i u to ludo vrijeme postojali pojedinci koji su se dobro zezali

Preporucujem ti da pokusas ovo: :hang
vama muslimanima je sve HVO kriv... HVO je prodao Srebrenicu,
Hvo nije branio sarajevo pa ga cetnici razorali... HVO
jeben ustase iz HVO-a nisu htjeli branit Focu i Visegrad...
Sve HVO kriv.......

Vrh

PostPostano: 31 lis 2011, 12:08 

karjatid je napisao/la:
imam jednu interesantnu pricu za HVOBihac i 15 brigadu VRS a vezanu za predaju kote Mrdja iznad sela Dobrenica kod bihaca.Dogovor je bio da HVO bez borbe preda Mrdju ali bez znanja muslimana sto je i ucinjeno.Pripadnici HVOiVRS su zajedno nocili u rovovima HVO a jedan miner iz VRS je sa kesom trave sisao u komandu HVO i dobro su se napusili.Sutradan je fingiran napad i Mrdja je presla u ruke cetnika

Mislio sam kako se se ovo zaboravilo, ali vidim pojedinci su budni. Na žalost karjatid je u pravu. To je epizoda koja će nas uvijek pratiti, a dogodilo se u jeku sukoba između Hrvata i Bošnjaka. Zauzvrat su nam Srbi iz RSK trebali osigurati slobodan prolaz u slučaju napada od strane 5.K. Takvih dogovora je bilo svuda u BiH. Za taj dogovor pripadnici 3. satnije nisu znali, a ne vjerujem kako bi i pristali na njega jer su njihove kuće u Kraljama i jedini su u bošnjačkom okruženju i nemaju direktnu vezu sa Srbima. Nije istina kako je netko sišao u zapovjedništvo i donio travu. Za taj dogovor su znali samo zapovjednik HVO - Keča i njegovo uže rukovodsvo. On je čak i pobjegao u bolnicu, bojeći se reakcije vojske, glumeći kako mu je pozlilo. Vojska je dovedena pred gotov čin, jer bez ikakve pripreme za napad Srbi su osvanuli na našim položajima. Kako su prošli minska polja, zna Keča. Iako je dogovor uključivao samo kotu Mrđu, Srbi su uzeli sva Lohovska brda, a naši su se uz pucnjavu u zrak povukli s druge strane dobreničke doline, na Debeljaču. Dva ujaka i puno rodbine mi je bilo u toj satniji i opisali su mi potpuno te događaje. Narod iz Kralja je, kad je čuo što se dogodilo, počeo bježati u Vedro polje, a i trećoj satniji nije bilo lako se vratiti kući kroz grad i Bakšaiš, većinsko bošnjačko naselje. U zapovjedništvu 5.K. su znali za taj dogovor, ali nisu regirali već su samo sve kamerom snimili sa Debeljače. Nemam opravdanja za ovaj događaj i uvijek sam ga smatrao sramotnim,a nakraju se ispostavilo i nepotrebnim.

Vrh

PostPostano: 02 stu 2011, 12:21 

Uzasno su mi dojadili ovi muslimani koji se prestavljaju kao hrvati da bi "ispricali istinu" !!!

Vrh

PostPostano: 09 stu 2011, 19:57 

asantic1 je napisao/la:
karjatid je napisao/la:
imam jednu interesantnu pricu za HVOBihac i 15 brigadu VRS a vezanu za predaju kote Mrdja iznad sela Dobrenica kod bihaca.Dogovor je bio da HVO bez borbe preda Mrdju ali bez znanja muslimana sto je i ucinjeno.Pripadnici HVOiVRS su zajedno nocili u rovovima HVO a jedan miner iz VRS je sa kesom trave sisao u komandu HVO i dobro su se napusili.Sutradan je fingiran napad i Mrdja je presla u ruke cetnika

Mislio sam kako se se ovo zaboravilo, ali vidim pojedinci su budni. Na žalost karjatid je u pravu. To je epizoda koja će nas uvijek pratiti, a dogodilo se u jeku sukoba između Hrvata i Bošnjaka. Zauzvrat su nam Srbi iz RSK trebali osigurati slobodan prolaz u slučaju napada od strane 5.K. Takvih dogovora je bilo svuda u BiH. Za taj dogovor pripadnici 3. satnije nisu znali, a ne vjerujem kako bi i pristali na njega jer su njihove kuće u Kraljama i jedini su u bošnjačkom okruženju i nemaju direktnu vezu sa Srbima. Nije istina kako je netko sišao u zapovjedništvo i donio travu. Za taj dogovor su znali samo zapovjednik HVO - Keča i njegovo uže rukovodsvo. On je čak i pobjegao u bolnicu, bojeći se reakcije vojske, glumeći kako mu je pozlilo. Vojska je dovedena pred gotov čin, jer bez ikakve pripreme za napad Srbi su osvanuli na našim položajima. Kako su prošli minska polja, zna Keča. Iako je dogovor uključivao samo kotu Mrđu, Srbi su uzeli sva Lohovska brda, a naši su se uz pucnjavu u zrak povukli s druge strane dobreničke doline, na Debeljaču. Dva ujaka i puno rodbine mi je bilo u toj satniji i opisali su mi potpuno te događaje. Narod iz Kralja je, kad je čuo što se dogodilo, počeo bježati u Vedro polje, a i trećoj satniji nije bilo lako se vratiti kući kroz grad i Bakšaiš, većinsko bošnjačko naselje. U zapovjedništvu 5.K. su znali za taj dogovor, ali nisu regirali već su samo sve kamerom snimili sa Debeljače. Nemam opravdanja za ovaj događaj i uvijek sam ga smatrao sramotnim,a nakraju se ispostavilo i nepotrebnim.

Samo da ti kazem za travu da je istinita prica.Sto se tice Mrdje ona je preuzeta predvece a kao sto sam napisao zajedno su nocili u hrvatskim rovovima Srbi i Hrvati a ostali dijelovi Lohovskih brda su od ranije bili rukama Srba,a atmosfera na Mrdji te noci je bila kao za Bozic u prvom svjetskom ratu izmedju engleza i nijemaca (ne znam koje godine ali si za to cuo vjerovatno),u tom kontekstu ova prica ima visu dimenziju

Vrh

PostPostano: 12 stu 2011, 21:36 

neznam a santicu 1 zasto bi te to pratilo, ko da je to neki grijeh,znam jos mnogo grijehova HVO koji su simpaticni sa ove vremenske distance i ako te interesuje pitaj, i vjeruj mi da su bitniji i intresantniji za Hrvate Bihaca od glupe prepiske sa Dretarom

Vrh

PostPostano: 17 stu 2011, 19:15 

Treba da se zna da je pregovore sa prestavnikom HVO vodio licno Mladic a mjesto pregovora cilj i ustupke cemo ostaviti za malo kasnije kad se tema rasplamsa, .kao i sto sam rekao i mislio Gospodin asantic je izuzetan sagovornik a sad i tvrdim da je posten i istinit.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2011, 18:07 

Sve sto sam pisao vezano za dogadjaje oko Mrdje je bilo na brzinu u smislu anegdote a evo vam istina.Mrdja kao kota nije bila posebno interesantna za VRS ali u svjetlu tadasnje ofanzive VRS na podrucju Grabeza i sukoba Armije i HVO u drugim dijelovima Bosne a u svrhu razvlacenja snaga 5 korpusa naredjeno je da se zauzme . Do tada je kota vec bila izvidjena i gore spomenuta minska polja skinuta(asantic spominje da za prolazak kroz minska polja zna Keca sto nije tacno) sastojala su se od 4 do 5 poteznih mina PMR2a(u sumi na vrhu) ,jednog PROM1 ojacanog sa 2 PMA2(na stazi kod majdana i jedneTMRP6( na putu od majdana ka Dobrenici)dakle smijesno minsko polje. Izvidjaci,diverzanti,mineri,vojna policija 15 brigade VRS podjeljeni su u 3 grupe i prisli su koti sa 3 strane(sve skupa najvise 50 boraca) prva od pravca Jelaca grede prisla na 30m od rovova HVO na samoj koti,druga sa Cukurka do kapele ispod majdana (dvojica snajperista su bili kod same kapele a ostatak grupe u blizini lakat krivine prema selu) a treca grupa niz Dizijin potok i potok Dobrenicu do samog sela(sa jedne pozicije su kontrolisali put prema selu Sokolac),kad je sve bilo spremno za napad naredjeno je da se grupe vrate .Narednog dana je dogovorena predaja Mrdje izmedju generala Mladica i jednog casnika HVO(cije ime necu spominjati,ali da znate nije bio
Keca).Za napad na Mrdju(koji je presao u dogovor) je znala Armija na osnovu podmetnutih obavjestajnih podataka i nekih poteza kao na primjer voznja praznih kamiona sa upaljenim svjetlima niz Ripacki klanac i preko Lohovskog mosta pa sa ugasenim svjetlima nazad pa ponovo tri do cetri puta,te je na osnovu toga u reon Debeljace postavila odredjen broj vojnika(mislim dva bataljona) sa naredjenjem da ne pomazu pripadnicima HVOa na dijelovima koji su preko dobrenicke kotline u odnosu na Bihac. Mrdja bi pala svakako,ovako sa dogovorom je bolje.Armija nije mogla snimati desavanja na Mrdji sa Debeljace jer je bila magla ,oni su bili ubjedjeni da je Mrdja pala vojno,malo su sumnjali na dogovor a mislim da su saznali poslije rata.Sta mislite je li slucajno da Armija nije aktivno ucestvovala u odbrani Bihaca na isturenim HVO polozajima u hrvatskim selima...

Vrh

PostPostano: 18 stu 2011, 21:35 

Gospodine karjatid vase cinjenice su poprilicno tacne osim u cinjenici da bi tu kotu zauzeli diverzanti,policija vojna,mineri i zaboravili ste izvidjace osim ako ih niste svrstali u diverzante i to jos od 15 lake bihacke brigade. U to vreme oni nisu mogli uciniti tako nesto bez pomoci sa strane .

Vrh

PostPostano: 19 stu 2011, 23:10 

Gospodine almex u toj jedinici koja je trebala napasti bili su i izvidjaci sto sam i napisao,vjerovatno ste previdjeli.To je bila interventna ceta 15 lpb bihacke brigade ,dakle opet ponavljam u koju su usli izvidjacko diverzantski vod,vod pionirske inzinjerije,vod vojne policije(najvise 50 boraca),sa strane nije bilo nikog osim bataljona pjesadije koja je trebala da preuzme kotu i uspostavi liniju nakon zauzimanja.Ranijim izvidjanjem koje sam u prethodnom tekstu spomenuo je utvrdjeno da se Mrdja mogla zauzeti sa desetinom boraca sa dva mitraljeza m84,dva rucna bacaca i bez artiljerijske podrske.Napad je planiran na samu kotu iz pravca Jelaca grede to bi uradila prva grupa,druge dvije grupe ne bi imale sta raditi osim da sprijece dolazak pojacanja al ono ne bi najvjerovatnije doslo posto su obavjestajci VRS. imali pouzdane informacije da se HVO hoce rijesiti Mrdje ali ne smije zbog prijetnje Dudakovica da ce spaliti Kralje,tako da je svima ovo bilo dobro doslo,osim mozda Armiji mada je i njih bila briga samo im je Grabez bio i glavi. A dogovor Mladica i casnika HVO je bio na Lohovskim brdima na liniji VRS izmedju Gradine i Cukurka.

Vrh

PostPostano: 20 stu 2011, 16:39 

Svaka cast g/dine karjatide na ovako opsirnom i istinskom tekstu ,reklo bi se da ste bili tu prisutni za vreme pregovora pa dobro baratate sa cinjenicama,ja se za sada necu previse izjasnjavati ali mogu da potvrdim casno i odgovorno da je tacno to sto ste rekli ali je i tacno ono sto sam ja rekao,15 laka nije profil brigade koja je u mogucnosti tako nesto uciniti bez ispomoci sa strane koja je u tim danima bila velika. Ako se nevaram onda i znate sta je Mladic rekao casniku HVOa i sta je obecano zauzvrat.

Vrh

PostPostano: 21 stu 2011, 15:25 

Dragi gospodine almex vi stalno o nekoj ispomoci.Tad a i inace na pravcima napada i povlacenja da ne kazem bjezanja 15lpb nije bilo nikakvih ispomoci u vidu specijalaca,diverzanata i sl.Ako vam nesto znaci u smislu istinitosti spomenutog, Milovanovic je cesto hvalio a boga mi i uvaljivao jebene zadatke spomenutoj brigadi.Nego ovde mi se desilo nesto cudno,citajuci prepisku na ovom forumu sa i oko Dretara(o tom slucaju sam neupucen,iskreno mislim da je Dretar puko ko dinja)doslo mi je da opisem dogadjaj na Mrdji(pogotovo onaj sa travom)da bih razbio tesku pricu a bez namjere da se poslije toga uopste javljam. I sta se desi,prvi osvrt,odnosno pitanje*kakve je korist od toga imao HVO* i odgovorim kao sto sam odgovorio i sam rekoh cao forume ,a tad se javi gosp.asantic1 i ja se uhvatih za udicu.Mrdja gosp.almex nije mrlja koja ce vas,kako kaze gosp.asantic1,pratiti vec je to jedna epizoda koju treba pamtiti,vjerujte mi svi koji su bili tu noc i dan gore mislili su naivno da je to kraj rata ako i nebi bio kraj eto biznisa (mislim da nije prosao ni sat vremena nakon sretanja HVO i VRS a vec su poceli dogovori).A sad da vam, ako sam shvatio gosp.asantica1 da je ovaj dogadjaj sramotan za HVO, samo spomenem veliku pomoc VRS HVOu i obratno na ratistima u srednjoj bosni ,oko Sarajeva u Hercegovini,oko Brckog,Zepca...A sto se tice desavanja na Bihackom ratistu to je prvi i jedini dogovor VRS i HVOa (ne racunajuci dilove sa velikim srbima iz SAO krajine tj Hrvatske) tako da po toj logici nema sramotnosti.

Vrh

PostPostano: 27 stu 2011, 09:44 

Pomoc se sastojala u izvidjacko diverzantskom odredu iz Drvara ,interventnim jedinicama 2kk,odredu specjalne policije iz Banja Luke te novoformiranim jedinicama iz 1kk i istocno bosnskog korpusa koji su upuceni i formirani upravo za tu namjenu tu neracunam na jedinice vojske i policije iz kninske krajine,ukupna velicina vojske oko 20000 hiljada u svim rodovima i da ne zaboravim jedinice Drinskog korpusa,zar je to malo dragi karjatide.Ako vas interesuje mogu i preciznije o svakoj jedinici posebno.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2011, 18:01 

almex je napisao/la:
Pomoc se sastojala u izvidjacko diverzantskom odredu iz Drvara ,interventnim jedinicama 2kk,odredu specjalne policije iz Banja Luke te novoformiranim jedinicama iz 1kk i istocno bosnskog korpusa koji su upuceni i formirani upravo za tu namjenu tu neracunam na jedinice vojske i policije iz kninske krajine,ukupna velicina vojske oko 20000 hiljada u svim rodovima i da ne zaboravim jedinice Drinskog korpusa,zar je to malo dragi karjatide.Ako vas interesuje mogu i preciznije o svakoj jedinici posebno.

Dragi gosp.almex vi govorite o ofanzivi kad je peti korpus stigao do Lipe ,napravio odredjen napredak na Grmecu(iz zasticene zoneBihaca) a tad je pokrenuta kontra ofanziva od strane VRS kad je zauzet Zavaljski plato,Vedro Polje,Grabez......i za to ste u pravu,sve gore nabrojane jedinice su ucestvovale u toj kontri na svim pravcima ALI TO SE DESAVALO 7 DO 8 MJESECI POSLIJE gore spomenutih desavanja na Mrdji.Malo mi je cudno, posto vidim da poznajete desavanja na Bihackom ratistu da vam je to promaklo.Iskren da budem datume odnosno mjesece desavanja na Mrdji odnosno kontra ofanzive ne pamtim osim gore spomenutog intervala .Mogu saznati ali mislim da je nepotrebno i da ce vas ovo podsjetiti.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2011, 19:26 

Postovani i cjenjeni sagovornice karjatidu zelim najprije da se izvinim jer vas nisam bas razumio u obliku razmisljanja.Tacno je to sto govorite sto sam i bezbroj puta rekao.Ja sam hteo samo da kazem sto mi morate priznati da 15 lpbr nikad nista nije uradila bez pomoci nekoga ,Mrdja morate priznati nije bila akcija i siguran sam da nebi pala sa tim jedinicama sto su trebali da je zauzmu da nije bilo dogovorene predaje.Zna se i koje su jedinice bile spremne da priteknu u pomoc ukoliko bi propao plan pregovora,i zatim ako pocetne jedinice nebi bile u stanju da urade ono sto im je naredjeno.Kao sto znamo pregovori su se odvijali povoljno.Tako da je naredjenje za pokret ili ispomoc 15 br stavljeno van snage jer zato nije bilo potrebe.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2011, 14:28 

karjatid je napisao/la:
Sve sto sam pisao vezano za dogadjaje oko Mrdje je bilo na brzinu u smislu anegdote a evo vam istina.Mrdja kao kota nije bila posebno interesantna za VRS ali u svjetlu tadasnje ofanzive VRS na podrucju Grabeza i sukoba Armije i HVO u drugim dijelovima Bosne a u svrhu razvlacenja snaga 5 korpusa naredjeno je da se zauzme . Do tada je kota vec bila izvidjena i gore spomenuta minska polja skinuta(asantic spominje da za prolazak kroz minska polja zna Keca sto nije tacno) sastojala su se od 4 do 5 poteznih mina PMR2a(u sumi na vrhu) ,jednog PROM1 ojacanog sa 2 PMA2(na stazi kod majdana i jedneTMRP6( na putu od majdana ka Dobrenici)dakle smijesno minsko polje. Izvidjaci,diverzanti,mineri,vojna policija 15 brigade VRS podjeljeni su u 3 grupe i prisli su koti sa 3 strane(sve skupa najvise 50 boraca) prva od pravca Jelaca grede prisla na 30m od rovova HVO na samoj koti,druga sa Cukurka do kapele ispod majdana (dvojica snajperista su bili kod same kapele a ostatak grupe u blizini lakat krivine prema selu) a treca grupa niz Dizijin potok i potok Dobrenicu do samog sela(sa jedne pozicije su kontrolisali put prema selu Sokolac),kad je sve bilo spremno za napad naredjeno je da se grupe vrate .Narednog dana je dogovorena predaja Mrdje izmedju generala Mladica i jednog casnika HVO(cije ime necu spominjati,ali da znate nije bio
Keca).Za napad na Mrdju(koji je presao u dogovor) je znala Armija na osnovu podmetnutih obavjestajnih podataka i nekih poteza kao na primjer voznja praznih kamiona sa upaljenim svjetlima niz Ripacki klanac i preko Lohovskog mosta pa sa ugasenim svjetlima nazad pa ponovo tri do cetri puta,te je na osnovu toga u reon Debeljace postavila odredjen broj vojnika(mislim dva bataljona) sa naredjenjem da ne pomazu pripadnicima HVOa na dijelovima koji su preko dobrenicke kotline u odnosu na Bihac. Mrdja bi pala svakako,ovako sa dogovorom je bolje.Armija nije mogla snimati desavanja na Mrdji sa Debeljace jer je bila magla ,oni su bili ubjedjeni da je Mrdja pala vojno,malo su sumnjali na dogovor a mislim da su saznali poslije rata.Sta mislite je li slucajno da Armija nije aktivno ucestvovala u odbrani Bihaca na isturenim HVO polozajima u hrvatskim selima...

Ne mogu prigovoriti navodima, jer su stvarno detaljni i mogu zaključiti kako si morao biti sa druge strane jer takve stvari se ne mogu dobiti obavještajnim podacima. Za te događaje sam saznao, kao što sam i rekao od ujaka, koji je taj dan bio na Mrđi. On i danas tvrdi kako nisu znali za dogovor niti ih je itko obavijestio. Keča, možda nije bio na pregovorima, ali je znao za te događaje, na pregovorima je bio moj dobar prijatelj, koji je nesretnim slučajem poginuo prije par godina, ali mi nikad nije htio pričati o tome. Samo mi je rekao kako je bio u Ripačkoj školi na pregovorima, a F.G. ga je poslije zezao i zvao Škrbić, koji je mislim bio zapovjednik 15.br. VRS. A to kako je zapovjedništvo 5.K. nije znalo za te događaje sve do kraja rata jednostavno nije istina jer, vjeruj mi, na našim položajima nisi mogao u WC, a da to oni ne saznaju. Ja sam za to saznao odmah poslije događaja, pa je nemoguće kako oni nisu znali.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2011, 18:05 

Drago mi je da ste se javili gopodine asantic1, ovim bih da zavrsim pricu o Mrdji.Poceo sam sa anegdotom pa se prosirilo do vojne doktrine,taktike,saradnje sa neprijateljem,dokazivanja,laganih povreda sujete...Usvakom slucaju hvala vama i gospodinu almexu na prepisci .

Vrh

PostPostano: 30 stu 2011, 20:33 

Zelio bih da se zahvalim g\dinu karjatidu sto je smogao snage i otvorio ovaj dio diskusije,nebih se sa njim slozio da je to sve pocelo kao anegdota,kad bi svi pomalo priznali ili rekli dio onoga sto znamo samo dragi bog zna kakve bi sve pandorine kutije pootvarali .Iskreno bi volio da mozemo jos koju informaciju da razmjenimo koliko nam mogucnosti dozvoljavaju ali razumemi zabrinutost ili zelju g\dina karjatida da stanemo ovde.Ko zna zastoje to dobro.

Vrh

PostPostano: 17 pro 2011, 19:45 

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 218 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: