HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 30 sij 2026, 01:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 443 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Jes, pa da me babo kune...
PostPostano: 03 vel 2013, 18:52 

bura je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Imam ja jednog rođaka u Zenici koji je pred rat oženio muslimansku i ima 2 djece sa njom, 2 momka i ranim dvadesetim. Prošle godine se razveo, a dok se nije razveo praksa mu je bila da ga rođena djeca kad god se svađa sa ženom viču - Šta je ustaša, mrš odavde!!

Dakle, on je dobar primjer do čega to dovodi, i nije njegov primjer jedini meni blizak. S druge strane ne znači da nema i lijepih primjera ali oni su u velikom manjini.
Sve u svemu, najvažnije je pitanje gdje će taj par živjeti, jer se sklapanjem toga mješovitohg braka oboje praktički odriču svojega nacionalnog identiteta. Nekima on nije bitan pa se stoga ne zamaraju. Nekima je bitan, ali kontaju, lako ćemo, odgojiti ću ja dijete da bude "naš". A to čiji će uistinu biti u velikoj većini slučajeva određuje društvo u kojemu živi. Ako je npr riječ o hrvatsko-muslimanskom braku i ako oni žive i djecu odgajaju u npr Sarajevu zna se da ta djeca hrvati biti neće već neka radikalno-anacionalna duhovna nakaza (slično forumašu/ici @bura) ili pak postati musliman. Druga je potpuno stvar ako živi npr u ZG gdje će se potpuno asimilirati, mada i tamo postoji mogućnost da postane apatrid, ali manje, jer upravo "nedostatak u krvi" ih da se istaknu, nacionalno iskažu i dokažu te u tom smislu profiliraju.
Ako pak odu u neku prekooceansku zemlju, onda to dijete, zbunjeno dvojnim identitetom, mnogo lakše prigrli taj neki USA, kanadski, austalijski, švedski identitet. U pravilu izbjegava da koristi jezike svojih roditelja i ne voli da dolazi u njihov rodni kraj. Njegov svijet onaj u kojemu se rodio ili odrastao a roditeljski nacionalni identitet mu je i proklsttvo kojega se želi osloboditi ali u neku ruku i za njega možda korisna stvar jer ga motivira u asimilaciji koju on smatra poželjnom.

Opet se javila prelivoda i ide komentirat i kenjat na takav nacin da mu ni EU ne bi dala ni primirisat svojim granicama... Ne dao Bog da u Sarajevu ima crnaca..Sta bi tek onda pisao..Ma ne samo on...I takvi ce mi sutra biti gradjani EU... Nisi ti sinko za EU..Nisi ti ni za sredji vijek..Ti si samo da se pusti voda po tebi...

Istina boli . :laugh

Vrh

PostPostano: 03 vel 2013, 18:52 

Divlja svinja5 je napisao/la:
Možda je tip iz Bobovčeve priče bio nasilnik, ili pijandura/narkoman. To je jedino logično objašnjenje. :neznam

Da, to objašnjava što ga djeca zvali "ustaša". Omakne se to djeci, sasvim slučajno bez povoda.
Hoćeš ikada uzeti hrvatsku stranu kad su u pitanju problemi na relaciji Bošnjaci-Hrvati. Bar jednom, deklarativno.

Vrh

PostPostano: 03 vel 2013, 18:58 

Da bi došlo do takve nenormalne situacije, odnosi u obitelji moraju biti teško i duboko poremećeni. E sad, djeca mogu biti izmanipulirana, ali najčešće su sama svjesna gdje leži uzrok problema jer znaju zbrojiti dva i dva. Ovo nema veze s Hrvatima i Bošnjacima, inače sam uvijek na hrvatskoj strani.

Vrh

PostPostano: 03 vel 2013, 19:01 

Odnosi jesu poremećni. Ili kod mame ili u društvu koje je većinski bošnjačko.
Ima veze sa Hrvatima i Bošnjacima. Oca zovu "ustaša", a to su naučili od svoje okoline i svojih medija.

Vrh

PostPostano: 03 vel 2013, 19:15 

Da je Musliman zvali bi ga nekako drugačije, ali ne lijepo. Možda je problem kod mame, ali ja sam na slučaj primjenio generalizaciju koja je u 90% slučajeva točna.

Vrh

PostPostano: 03 vel 2013, 19:24 

Dobro je ba, oladi. Razumijem da nisi voljan braniti Hrvate Varte, ali kad na očiglednu pizdariju Bošnjaka uzimaš njihovu stranu to ukazuje na veliku, velliku zlobu.
Bar kontroliraj te svoje porive pa mudrije biraj tematiku.

Vrh

PostPostano: 03 vel 2013, 19:29 

Divlja svinja5 je napisao/la:
Možda je tip iz Bobovčeve priče bio nasilnik, ili pijandura/narkoman. To je jedino logično objašnjenje. :neznam

Nije nego su mu sinovi klošari i zenički jalijaši, sitni kriminalci i vjerojatno drogeraši koji su u oštrom sukobu između oca i majke jasno odabrali stranu.
Ipak, ja tu sve gledam kao rezultat negovih pogrješki kao oca (a i grješki majke) što nije pravilno odgojio svoju djecu, a ne rezultat mržnje muslimana. Ali pitanje je bi li mu djeca bila takva da nije u mješovitom braku. Prije svega ne bi danas ni bio u Zenici već bi bio na nekom mnogo normalnijem mjestu i stoga bi devijacije njegove djece bile same po sebi manje.
Dakle, smisao u mojemu postu nije ni bio opis muslimanskih negativnosti već prvenstveno negativnosti mješanih brakova.
Pored toga, vrijeđanje po temelju ustaštva, ne mora biti samo rezultat nacionalne pripadnosti već i političkih i ideoloških stavova. Čovjek je ostao u Zenici zbog djece, žrtvovao se, upropastio sebi život, umjesto da je prije 20 godina otišao u Njemačku i imalo lovu sada je nezaposlen i siromašan. Ali je Hrvat, ne navija za BiH već za vatrene a to i slične stvari njegovoj djeci su nepojmljive i simbol su ustaškog esktremizma kojega se oni tako silno žele osloboditi u smislu da nedaj Bože netko ne pomisli da oni imaju slične pomisli. I stoga, da se dokažu, moraju biti 3x ekstremniji od muslimana.
Uostalom Evo i @bura kao primjer - nema na ovome forumu ni ekstremnijeg muslimana od njega/nje. Stockholmski sindrom i pranje mozga čuda čine. Jbt, ja bih kad bih sreo jednog Lebovskog, Zlatnog Ljiljana, Sarajku, Sayuri itd, iste bi pozvao na ručak, a što se tiče onakvih kao što je @bura... postoje neki ljudi kod kojih se kada ih sretneš ne osjeti nikakva potreba da se išta kaže... pored kojih se samo prođe u tišini...

Vrh

PostPostano: 03 vel 2013, 19:37 

U Zenici su Hrvati koji su za rata ostali tamo ili totalno povukli na muslimansku stranu (ono raja koji ba Hrvat ja sam bosanac) ili su vidjevsi sve na pravi način postali ekstremno HR nastrojeni. Naravno ne toliko u javnosti

Vrh

PostPostano: 03 vel 2013, 19:45 

Bobovac je napisao/la:

Nije nego su mu sinovi klošari i zenički jalijaši, sitni kriminalci i vjerojatno drogeraši koji su u oštrom sukobu između oca i majke jasno odabrali stranu.
Ipak, ja tu sve gledam kao rezultat negovih pogrješki kao oca (a i grješki majke) što nije pravilno odgojio svoju djecu, a ne rezultat mržnje muslimana. Ali pitanje je bi li mu djeca bila takva da nije u mješovitom braku. Prije svega ne bi danas ni bio u Zenici već bi bio na nekom mnogo normalnijem mjestu i stoga bi devijacije njegove djece bile same po sebi manje. Dakle, smisao u mojemu postu nije ni bio opis muslimanskih negativnosti već prvenstveno negativnosti mješanih brakova.

Smisao mog posta je bio da kažem da je problem u nefunkcionalnoj obitelji, a ne mješovitom braku. Ako je čovjek na mjestu, nastojat će i nakon razvoda da djecu izvede na pravi put. :wink

Vrh

PostPostano: 03 vel 2013, 20:01 

DzoniBG je napisao/la:
Drugovi komunisti i drugarice komunistkinje, jedno lagano pitanje...

Da li bi, i pod kojim okolnostima, ozenili ili se udali za zenu/muskarca(sto je dosadna ova rodna ravnopravnost, jedva da je ispostujem:) druge nacije, i/ili vere... iz regiona, ne sire...

Da li bi vi npr Hrvati prizenili Bosnjakinju, Srpkinju, Makedonku, Crnogorku... znamo da su se neki oprobali vec u tom sportu, moze i njihovo misljenje...

Nemoj samo da ovo postane festival onih pateticnih - Ljubav ne poznaje granice... dajte malo mesa, kiselih krastavaca, sta vas to privlaci kod pojedinih zena drugih nacija i kultura, sta vas odbija, koliko bi vam porodica i okruzenje pravilo probleme, dal bi za vas same bio problem, ili se plasite okruzenja, ili ni jedno od toga....

Posle ratova 90-ih naglo je opao broj medjunacionalnih brakova...nema razloga da objasnjavam zasto... zanima me iz ove danasnje perspektive, a ne nasih oceva i majki, kako vam to sve izgleda...

Da ne pametujem puno - možda, sa nešto većom vjerovatnoćom da ne bi. Sve zavisi od mnoštvo činilaca od kojih jedan od najbitnijih činilaca jeste sredina, pošto to ponajviše zavisi od sredine u kojoj živimo, jer ako je sredina monoetnička takav i brak će da bude, a ako je sredina multi-kulti onda postoji velika mogućnost za takav brak.

Iako je Brčko multietnički grad, broj multietničkih ljubavnih priča krunisanih brakom je mali, dok kada su u pitanju veze i vezice situacija je nešto drugačija.

Kada bih živio u inostranstvu ne bih birao i bilo bi mi svejedno, čak i crnkinja ili azijatkinja bi dobro došla :D, ali pošto živim u maloj učmaloj sredini, onda u obzir dolazi u obzir jedino neka lijepa, pametna, moje vjere, moje nacije, da nije luda i šuntava ( :zubati ), da ne šepa ( :zubati ) i da se odlično slaže sa mojom mamom (ovaj posljednji "uslov" je presudan inače nema braka :zubati ).

Vrh

PostPostano: 03 vel 2013, 20:02 

U nefunkcionalnoj obitelji viču jedni na druge svakakve pogrdne riječi ali ne "ustaša". To je karakteristika političke zadojenost, društva i medija.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2013, 00:34 

Hajmo sad svi vaditi pojedinačne slučajeve. Znam ih ja i s druge strane ihhihi... Samo mi nikad nije palo na pamet da su u pitanju mali nacionalisti gospođe majke, nego neodgojena derišta koja uz sve ostale uvrede koriste i ove na nacionalnoj osnovi.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2013, 09:09 

Sayuri je napisao/la:
Hajmo sad svi vaditi pojedinačne slučajeve. Znam ih ja i s druge strane ihhihi...

Odlično. Daj navedi koji slučaj, daj neki primjer!

Vrh

PostPostano: 04 vel 2013, 09:50 

Ja nikada ne bih.

To je jako nesigurno tržište, kao da ulažeš u špekulativne obveznice.
Možeš puno dobiti ali i puno izgubiti.
Ja sam vrlo nacionalno osviješten. Često se u temama zna pronaći i nacionalne retorike, pa zašto onda da se patimo kada možemo i bez toga.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2013, 10:27 

Postoji mnogo dublji problem u porodičnoj priči Bobinog rodjaka, od same nacionalnosti.U porodici je prvenstveno uništena i poremećena uloga oca, kao i njegov osobni autoritet.Dakle sigurno zbog medjusobnih nesuglasica u bračnoj zajednici ( koje mogu a i ne moraju biti povezane sa nacionalnošću )majka te djece / momaka / odraslih ljudi, je ulogu oca u njihovim zivotima, godinama minimalizirala.U sukobima mozda i fizičkim obračunima, djeca obično zauzimaju stranu slabijeg, majke.Taj čovjek takodje je svoje bračne nesuglasice očigledno stavljao skupa sa suprugom, ispred odgoja djece, pa je zato kao produkt dobio uvrede i omalovazavanja.Da ga ne zovu ustašom, zvali bi ga sasvim sigurno na neki drugi pogrdan način.Dakle nacionalnost u ovom slučaju, uopšte nema značaj, samo je srestvo koje proizvodi negativan efekt.

Pri odgoju djece od ključnog je značaja da roditelji donose zajedničke odluke, koje ne smiju ni pored medjusobnih nesuglasica biti dovedene u pitanje.Ako majka ili otac, popuštaju i djeca osjete medjusobni sukob uvijek će ga iskoristiti za osobnu dobit.
Kolebanje, sazaljenje i sl takodje.
Ni u najvećoj svadji uloga supruga/ supruge ne smije dovesti u pitanje autoritet roditelja.Zato je svadje i nesuglasice najbolje izbjegavati pred djecom.Njima se uništava kako osobni stav, tako i poštovanje, autoritet i zajednički nastup kao roditelja prilikom odgoja.

Znači čim nema cvrstog stava u odgoju koji supruznici nisu izgradili zajednički problemi su neminovni.
I tu " majku " iz Bobine priče sumnjam da poštuju, no mozda im otac trenutno sluzi kao izduvni ventil.Čim njega ne bude okomiće se i na nju zbog nedostatka novca ili neke banalne sitnice.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 04 vel 2013, 13:39 

Mada se ne radi o srpsko/hrvatsko/bošnjačkim vezama ali priča je veoma interesantna i dirljiva.

Prije par godina gledam dokumentarni film o ljubavi između Ruskinja i Britanaca sa veoma tužnim epilogom. Neposredno nakon rata, grupa mladih britanskih vojnih lica dolazi u Moskvu u svojstvu vojnih atašea, čini mi se. Upoznavaju se sa Ruskinjama i te veze prerastaju u iskrene ljubavi, planove o braku...Nakon godinu ili dvije, dolazi do naglog zahlađenja odnosa između SSSR i zapada, čelična zavjesa već poprima svoje obrise a mladi Britanci naglo i bez najave bivaju vraćeni kući. Nikad se više nisu ni vidjeli ni čuli. Ta priča koja je dugo bila pokrivena velom tajne, dolazi do te strane TV kuće koja i pravi dokumentarac o tome, sa istim tim Ruskinjama i Britancima, kao ljudima od 80-ak godina. Neki od njih su zbog tih tužnih ljubavi odlučili da se nikad ne ožene i udaju a predlog TV kuće da se okupe i uživo evociraju uspomene ne to, oni su odbili ne želeći dirati u te rane. Na kraju imate kadar gdje se po prvi put poslije toliko decenija sastaju dvije Ruskinje, sad već u dubokoj starosti, jedna drugoj padaju u zagrljaj uz plač i riječi "Gdje nestade naša mladost". Vrlo potresan dokumenatrac koji sam poslije tražio po internetu ali sam odustao jer sam dok sam ga gledao, osjećao nekakvu knedlu u grlu i skoro da sam se isplakao gledajući ga. Jebaji ga ali tako je :D

Vrh

PostPostano: 04 vel 2013, 14:00 

zlatni_ljiljan je napisao/la:
SarajkaDjevojka je napisao/la:
:D

Jesi to Ti imao lobotomiju u odsutnosti ?Nije smiješno, nego tragično.Od priče o analnim otvorima došao si do Hadisa za manje od mjesec dana.

To bi sad isto bilo da ja glumim muslimanku, postim i klanjam i nakon petnest dana otvorim temu na kojoj briljiram o seksualnim pomagalima :D

Ne ofiraj se :D

Iblis je tebe uzeo pod svoje dijete drago ti si ograjsila dobro,da Bog sacuva da mi je uspostaviti kontakt s tvojim roditeljima pa da preko IC Ebu Hanife u Becu trazimo pomoc za tebe ,da te se spasi dok moze jos...nacicu ja tebe u Becu, pomocice braca tebi ti si dijete zalutala ali ima lijeka Rukje sherim me Kur'an

:sega =)) valjam se od smijeha :sega

Sarajka & ljiljan :palacgore2 bas ste me dobro nasmijali :wink

Vrh

PostPostano: 04 vel 2013, 17:47 

Postoji mnogo dublji problem u porodičnoj priči Bobinog rodjaka, od same nacionalnosti.U porodici je prvenstveno uništena i poremećena uloga oca, kao i njegov osobni autoritet.Dakle sigurno zbog medjusobnih nesuglasica u bračnoj zajednici ( koje mogu a i ne moraju biti povezane sa nacionalnošću )majka te djece / momaka / odraslih ljudi, je ulogu oca u njihovim zivotima, godinama minimalizirala.U sukobima mozda i fizičkim obračunima, djeca obično zauzimaju stranu slabijeg, majke.Taj čovjek takodje je svoje bračne nesuglasice očigledno stavljao skupa sa suprugom, ispred odgoja djece, pa je zato kao produkt dobio uvrede i omalovazavanja.Da ga ne zovu ustašom, zvali bi ga sasvim sigurno na neki drugi pogrdan način.Dakle nacionalnost u ovom slučaju, uopšte nema značaj, samo je srestvo koje proizvodi negativan efekt.

Pri odgoju djece od ključnog je značaja da roditelji donose zajedničke odluke, koje ne smiju ni pored medjusobnih nesuglasica biti dovedene u pitanje.Ako majka ili otac, popuštaju i djeca osjete medjusobni sukob uvijek će ga iskoristiti za osobnu dobit.
Ni u najvećoj svadji uloga supruga/ supruge ne smije dovesti u pitanje autoritet roditelja.Zato je svadje i nesuglasice najbolje izbjegavati pred djecom.Njima se uništava kako osobni stav, tako i poštovanje, autoritet i zajednički nastup kao roditelja prilikom odgoja.

Znači čim nema cvrstog stava u odgoju koji supruznici nisu izgradili zajednički problemi su neminovni.
I tu " majku " iz Bobine priče sumnjam da poštuju, no mozda im otac trenutno sluzi kao izduvni ventil.Čim njega ne bude okomiće se i na nju zbog nedostatka novca ili neke banalne sitnice.

Gora si od vidovite Džazire.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2013, 18:00 

bura je napisao/la:
zlatni_ljiljan je napisao/la:

Iblis je tebe uzeo pod svoje dijete drago ti si ograjsila dobro,da Bog sacuva da mi je uspostaviti kontakt s tvojim roditeljima pa da preko IC Ebu Hanife u Becu trazimo pomoc za tebe ,da te se spasi dok moze jos...nacicu ja tebe u Becu, pomocice braca tebi ti si dijete zalutala ali ima lijeka Rukje sherim me Kur'an

:sega =)) valjam se od smijeha :sega

Sarajka & ljiljan :palacgore2 bas ste me dobro nasmijali :wink

Bure ne valja se glasno smijati ,tiho se smije dijete drago!

Lem Jelid Ve Lem Juled
Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad

Vrh

PostPostano: 06 vel 2013, 16:26 

Majka nije slabija u obitelji. A djeca uglavnom drže stranu mami osim ako nije teški problematični slučaj.

Ali da djeca zovu tatu ustaša, e to je poremećeno. I to ništa ne može opravdat.

Generalno uloga oca slabi i to je toliko općepoznato koliko je negativno da najjača momčad američkog nogometa ima službenu politiku dovođenja igrača iz dvoroditeljskih obitelji. Kažu da su mamini sinovi, razmaženi, sebični, nemaju momčadski duh, ne slušaju trenera, itd.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2013, 18:51 

DzoniBG je napisao/la:

Da li bi, i pod kojim okolnostima, ozenili ili se udali za zenu/muskarca(sto je dosadna ova rodna ravnopravnost, jedva da je ispostujem:) druge nacije, i/ili vere... iz regiona, ne sire...

Da li bi vi npr Hrvati prizenili Bosnjakinju, Srpkinju, Makedonku, Crnogorku... znamo da su se neki oprobali vec u tom sportu, moze i njihovo misljenje...

Nemoj samo da ovo postane festival onih pateticnih - Ljubav ne poznaje granice... dajte malo mesa, kiselih krastavaca, sta vas to privlaci kod pojedinih zena drugih nacija i kultura, sta vas odbija, koliko bi vam porodica i okruzenje pravilo probleme, dal bi za vas same bio problem, ili se plasite okruzenja, ili ni jedno od toga....

Posle ratova 90-ih naglo je opao broj medjunacionalnih brakova...nema razloga da objasnjavam zasto... zanima me iz ove danasnje perspektive, a ne nasih oceva i majki, kako vam to sve izgleda...

Pa, eto, dogodilo se i to... :zubati Dobro, daleko je to od udaje... Jedna mala Bosnjakinjica. :D

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 06 vel 2013, 19:00 

Šta prvi put?? :smajl043

Vrh

PostPostano: 06 vel 2013, 19:04 

Aztec se zaljubio u Bošnjakinju, Bože dragi. Asimlirao se.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2013, 19:08 

Aztec je napisao/la:
DzoniBG je napisao/la:

Pa, eto, dogodilo se i to... :zubati Dobro, daleko je to od udaje... Jedna mala Bosnjakinjica. :D

Seli odatle dok ti vrijeme. Inače ćeš završiti kao "babo" do kraja života.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2013, 19:11 

volvoks je napisao/la:
Šta prvi put?? :smajl043

Sta prvi put?

Svi mi prdimo

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 443 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: