HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 22:39.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 217 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Umijete li preživjeti?
PostPostano: 08 ruj 2012, 00:47 

Dok sam prije par godina bauljao u potrazi za katanom,naišao sam na ovu firmu u HR,koja ima dosta artikala u svom prodajnom programu,između ostalog i boravak u prirodi...

http://www.replikart.com/77-boravak-u-prirodi

Vrh

PostPostano: 08 ruj 2012, 08:24 

Evo još nešto korisno, kako napraviti sklonište (od kiše i hladnoće) u šumi.

I, kako napraviti kolibu...

Vrh

Naslov: Gljive-pečurke-mikologija
PostPostano: 16 ruj 2012, 19:56 

Da ne otvaram posebnu temu-koliko poznajete gljive,berete li ih,koristite li u kuhinji...?

Izuzetno sušna godina omela je uživanje u berbi,pa se nadam da će ova kiša,koja je padala prošlih dana,probuditi jesenske gljive.
Ako imate svoje slike gljiva,možete postati,imam svoju kolekciju,a u međuvremenu ovdje imate dosta zanimljivosti koga zanima...

http://hmgs.hr/forum/index.php?PHPSESSI ... &topic=2.0

Vrh

PostPostano: 17 ruj 2012, 02:09 

Markane poznaješ li ove gljive.

slika

slika

Vrh

PostPostano: 17 ruj 2012, 23:09 

Prva je bijela gljiva ili ljutaca ?Za drugu nemam tip.Mogla bi prepoznati takodje zute lisicarke i varganje.Sa ostalim vrstama ne bi se usudila eksperimentirati, a takodje ih ni koristiti u prehrani.Dakle samo provjereno :)

P.S jel rujnica ili rujnjaca druga slika ?

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 17:21 

vrilo_pridaka_1686 je napisao/la:
Ne mislim na preživljavanje krize, nezaposlenosti, slamanje srca, mislim na preživljavanje daleko od trgovina, kupnje preko interneta, donošenja hrane na vrata i sl. pogodnosti života u urbanoj zajednici.
Zamislite sebe za trenutak prepuštene sebi i svojim vještinama...
Kakve vještine posjedujete kada je preživljavanje u prirodu u pitanju? Imate li kakvog iskustva u tome? Znate li uloviti sebi obrok, ili ubrati jestive gljive a izbjeći otrovne? Znate li kako se liječi ujed zmije otrovnice? Umijete li pročistiti vodu ili odrati janje?
Koliko bi dana, mjeseci ili godina dali sebi da živite bez ičije pomoći, imajući samo ono što vam priroda nudi?

Ne bih preživjela!
Ne znam pročistiti vodu ili odrati janje,ne razlikujem gljive ,ne znam zapaliti vatru i vjerojatno bih umrla, osim ako nema nekoga samnom pa da uradi sve to umjesto mene.
:blush

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 00:03 

Sayuri je napisao/la:
Markane poznaješ li ove gljive.

slika

slika

Liče mi na 1.krasnicu i 2.cjepaču ili slabunjavku ,trebalo bi još podataka za 99% prepoznavanje,gledao sam u svojoj enciklopediji,ova druga mi više zanosi na cjepaču nego slabunjavku,izrazito otrovna!

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 10:38 

Markane,ti bi se trebao prijaviti na neki Survivor show :zubati
Zamisli,ti u bespućima Amazone zajedno sa Simonom Gotovac.
I Simona te pobijedi radi većeg broja glasova publike :laugh

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 10:52 

Mar-kan srednjobosanski Bear Grylls.

Inače jadnog Beara stalno zezaju zbog afiniteta prema pijuckanju vlastite mokraće. :D

slika

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 11:03 

Kao dijete od 13 g. sam imao žestoko trovanje gljivama,u bolnicu zaglavio.Sam brao i spremao,misleći da sam expert:)

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 13:49 

Ne mislim na preživljavanje krize, nezaposlenosti, slamanje srca, mislim na preživljavanje daleko od trgovina, kupnje preko interneta, donošenja hrane na vrata i sl. pogodnosti života u urbanoj zajednici.

živim već skoro pa tako..
Znate li uloviti sebi obrok, ili ubrati jestive gljive a izbjeći otrovne?

znam upecati ribu, uloviti žabu, pokupiti spuža ako nije brži od mene, uhvatiti fazana, a i rječnog raka namamiti u zamku. i to sve znam odlično spremiti i odlučno pojesti. znam pucati i iz oružja, ali ne smin, nemam dozvolu i nisam član lovačkog društva.
vjerujem da u apokaliptično vrijeme kad bi mi sve moje vještine trebale, ne bi mi trebala ta dozvola, ali eto...

Znate li kako se liječi ujed zmije otrovnice?

znam pružiti prvu i potrebnu pomoć do dolaska doktoru. liječiti to ne zna nitko bez seruma..

Umijete li pročistiti vodu ili odrati janje?

znam. nisam probala, ali znam kako se radi.

Koliko bi dana, mjeseci ili godina dali sebi da živite bez ičije pomoći, imajući samo ono što vam priroda nudi?

ako se tuđi vrtlovi i kokoši, te ovce koje spominješ, ubrajaju u sve što priroda nudi, onda mogu tako živit dok ne umrem.

mora da si gledao mad maxa...

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 19:39 

Zamislite sebe za trenutak prepuštene sebi i svojim vještinama...
Kakve vještine posjedujete kada je preživljavanje u prirodu u pitanju? Imate li kakvog iskustva u tome? Znate li uloviti sebi obrok, ili ubrati jestive gljive a izbjeći otrovne? Znate li kako se liječi ujed zmije otrovnice? Umijete li pročistiti vodu ili odrati janje?

Mrzim prirodu, volim beton... kao i svi seljaci iz provincije. Koji merak kada vidiš uvodnu špicu serije CSI Miami, woow, one zgradurine, jaooo... :thumbup1

A što se tiče preživljavanja, ovisi o godišnjem dobu. Ljeti bih sigurno preživio - otprilike od travnja do studenog bi se moglo nekako, jer znam poneku jestivu biljku( npr tratinčica, maslačak) a valjda bih naišao na neku voćku u šumi.
Realno gledajući bilo bi jako teško išta drugo jesti sem toga. Jer što uloviti kada nemaš ništa, kako oguliti i očistiti, zapaliti vatru?? Kao dijete sam skupa sa drugima lovio golubove, vrapce, zečeve, vjeverice, žabe, ribe... ali teško ako nemaš ništa osim kamena i grana... Znao sam tipa koji je golim rukama lovio ribetine od nekoliko kila ali meni nije polazilo za rukom.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 19:43 

Ne možeš preživjeti u divljini. Svaki dan moraš 3 puta jesti, inače izgubiš kilažu i više nemaš energije za lov.

To mogu oni koji su rođeni u divljini, i tako ih roditelji naučili.

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2012, 15:32 

Ajmo dalje..kako stojite sa ljekovitim biljem,prirodna medicina i sl.?

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2012, 16:01 

Mar-kan je napisao/la:

vjerni konzument meda i mednih prerađevina, propolisa i matične mliječi.
tak'i smo 'kućon'... hobistički smo se nekad bavili proizvodnjom meda, sad ga samo upražnjavamo.
jedem divlje zelje, pijem čajeve, spravljam sama ili kupujem razna ulja i otopine za opekline i njegu i slično..
općenito radije radim na poboljšanju imuniteta i sanaciji oboljenja na prirodan način nego da se krkam antibioticima i lijekovima.
dakle, osnovno 'obrazovanje' iz prirodne medicine imam.

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2012, 16:14 

Ilirk@ je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

vjerni konzument meda i mednih prerađevina, propolisa i matične mliječi.
tak'i smo 'kućon'... hobistički smo se nekad bavili proizvodnjom meda, sad ga samo upražnjavamo.
jedem divlje zelje, pijem čajeve, spravljam sama ili kupujem razna ulja i otopine za opekline i njegu i slično..
općenito radije radim na poboljšanju imuniteta i sanaciji oboljenja na prirodan način nego da se krkam antibioticima i lijekovima.

Mislim da se matična mliječ ne preporučuje ženama.

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2012, 16:21 

Ilirk@ je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

vjerni konzument meda i mednih prerađevina,propolisa i matične mliječi.

:palacgore2 :palacgore1 prava stvar

Vrh

PostPostano: 27 ruj 2012, 09:02 

Kadulja,smilje,vrijesak,zova,lipa,čuvarkuća...šta god od toga da ubaciš u vodu i skuhaš,znaš da si popio čašu zdravlja.
Kao dječarac sam tako sebi osiguravao džeparac,brao i prodavao po kućama.
Bile su to prave borbe za teritorij sa drugim dječjim bandama koje su polagale pravo na određene teritorije :zubati
Danas to berem za sebe a nešto imam i posađeno,na terasi.

Vrh

PostPostano: 27 ruj 2012, 12:16 

Citat:
Samo zemlja određene pH vrijednosti - bit će pogodna za rast ovih jedinstvenih delikatesnih gljiva. Tartufi već godinama prehranjuju mnoge istarske obitelji, grade kuće i nemale pogone, pune restorane. Kvinto Zigante ima 59 godina, a u mirovinu ne namjerava tako skoro. 'U mojoj familiji je oduvijek, od kad se za tartufe ovdje zna, bio pas s kojim se vadilo tartufe, to je naša stara tradicija.'
Tartufi se dijele na bijele i crne. Bijeli su oni skupocjeni. Cijena kilograma se penje i do 1000 eura.
>> Kilogram tartufa 18.000 kuna, turisti kažu - nije preskupo
Cijene onih pasa, tragača za tartufima, sežu i do 2000 eura. Od malih nogu oni se dresiraju da osjete miris tartufa tako da ih se hrani tartufima, odnosno njihova hrana pomiješa se s tartufima – priča Kvinto. 'Daje mu se da ga pojede i daje mu se da ide kopat tamo gdje je stariji pas našao, na onoj rupi, pa ga ti navučeš tamo i na neki način ga tjeraš da on pokuša kopati, a kad on to napravi, onda ga nagradiš komadom kruha, ja uvijek sa sobom imam komad.'
Psi koji su tragali s našim reporterom dugo nisu nanjušili ništa. A nakon gotovo dva sata, pronašli su svoj prvi tartuf. Nedugo nakon toga još dva.
Osjećaj kad se pronađe tartuf, neopisiv je, priča Kvinto. 'A čuj, lijepo je, najinteresantnije je kad pas kopa, kad gledaš hoće ga naći, dok ga ne vidiš najinteresantnije je jer uvijek oćekuješ da bude nešto veliko, ogromno, i onda bude šta bude.'
Malo je poznato je da tartufi ne postoje samo u Istri, već svugdje u Hrvatskoj. Najveći stručnjak za gljive u Hrvatskoj, profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, Romano Božac objašnjava za Provjereno zašto je to tako. 'U Istri je tradicija duga, zato je to tako, to su nam donijeli davno još dok je Italija vladala Istrom, fašizam, oni su sa sobom donosili kulturu skupljanja tartrufa jer je u Italiji to bilo već prije dvjesto godina.'
>> Otkrivena tajna tartufa
A sami tartufi mogu se i proizvoditi. 'Da biste ga razmnožili, morate imati u rukama iz prirode izvađen gomolj bijelog tartufa, zreli sa sporama i onda istim postupkom mikorizacije kao i ovaj crni, doći ćete do biljke koja je mikorizirana bijelim tartufom.
Evo, ovi lješnjaci su mikorizirani bijelim tartufom i ako bi je posadio uz tok rijeke Save gdje je pH također visok, opet ćemo brati bijele tartufe.'
U Hrvatskoj još nitko nije pokušao, no mnogi svjetski tartufari već naveliko uzgajaju ovu gljivu. U svijetu se na godinu proizvodi oko 200 tona svih vrsta tartufa. Najveći proizvođači su Francuzi, pa Talijani, a sada su i u SAD-u počeli s plantažama tartufa.

Pored preživljavanja u prirodi, obzirom na ekonomsku krizu sve nas muči i preživljavanje do plaća.Lov na tartufe bi obzirom na tržišnu cijenu mogao prestavljati odlična dodatna primanja.Nužno je dakako dobro se snalaziti u prirodi.Pa pitanje glasi da li se neko okušao u ovome ?

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 27 ruj 2012, 12:32 

Bijeli tartufi su jako rijetki kod nas na kontinentu, a smeđi baš i nisu cijenjeni toliko
To je zapravo jako skup hobi, dobri psi koštaju i po 5000 €

Vrh

PostPostano: 27 ruj 2012, 12:37 

Piše da se takodje mogu i proizvoditi, no proces je komplicuraniji od uzgoja šampinjona :D

Uglavnom sve ideje o dodatnoj zaradi meni su privlačne.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 27 ruj 2012, 12:40 

SarajkaDjevojka je napisao/la:
Piše da se takodje mogu i proizvoditi, no proces je komplicuraniji od uzgoja šampinjona :D

Uglavnom sve ideje o dodatnoj zaradi meni su privlačne.

Smjesa prirodnog čaja 100 gr kod nas košta u biljnoj ljekarni 3 KM.Pa računajte 1kg "sijena" koliko košta...Kod mene na voćnjaku rastu većina tih biljki,tako da ih uskoro počinjem prerađivati...

Vrh

PostPostano: 27 ruj 2012, 12:56 

Biljni čajevi su uvijek na cijeni.Na zapadu imaš pakovanja koja koštaju i po 10€.Naravno u ovisnosti od čega su spravljeni i cijene su im takve.

Puno ljudi počinje koristiti biljne pripravke za liječenje stomačnih tegoba, probavu, nesanicu i sl.

Voce je takodje na cijeni.Suve šljive su oko 5€ pola kilograma ( kvalitetnije vrste ), smokve i više, tu je računica neupitna.Pa prirodni džemovi, raznorazno " slatko " od dunja, bresaka, šljiva u atraktivnoj ambalaži sigurno bi svugdje prolazilo.

Također i gusti sokovi su hit ( trudnice, dojilje, mala djeca ) tržište za poželjeti.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 27 ruj 2012, 13:02 

Organsko je na cijeni, po meni je čak i precijenjeno, ipak su nedavno dokazali da nije ništa zdravije
U americi je drugačija situacija, kod njih samo organska hrana ima nekakav okus, ostalo je GMO smeće, al zato pol galona organskog mlijeka košta 4,5$ , a običnog 2, ili čak manje

Vrh

PostPostano: 27 ruj 2012, 13:07 

volvoks je napisao/la:
Organsko je na cijeni, po meni je čak i precijenjeno, ipak su nedavno dokazali da nije ništa zdravije

Tko je dokazao!?Mislim prije svega na domaću hranu,ne obrađenu u tvornicama.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 217 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: