|
|
Stranica: 4/9.
|
[ 217 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 27 ruj 2012, 13:09 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 20758 Lokacija: među zvijezdama
|
U pravu si.Hrana im općenito nema nikakvog ukusa.Mislim da imaju jako nezdrave prehrambene navike, no i cijene su u skladu s tim, u principu niske.Uvijek su neke akcije, kartice, bonusi, bodovi.Naravno kvalitet određuje i cijene, pa ćeš naći isti proizvod " kvalitetniji " po trostrukoj cijeni.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
zomby
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 27 ruj 2012, 13:13 |
|
|
Nije ti losa ova stranica http://www.replikart.com/ ima svega, mada vecinu imam, ali slabo koristim. Sto se prezivljavanja tice, velika je razlika izmedu slucajnog i namjernog. Mislim da u BiH i nema mjesta gdje bih se doslovno neko izgubio...ako je barem malo boravio u prirodi. U prirodu se nikada sam ne ide! ...ako nekoga zanima,ovdje moze naci vecinu,vezanu za nacin prezivljavanja http://survival.aforumfree.com/f19-zivot-u-divljini
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 27 ruj 2012, 13:17 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: volvoks je napisao/la: Organsko je na cijeni, po meni je čak i precijenjeno, ipak su nedavno dokazali da nije ništa zdravije
Tko je dokazao!?Mislim prije svega na domaću hranu,ne obrađenu u tvornicama. http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/s ... 19077.htmlVrtilo se po svim medijima...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
Ilirk@
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 27 ruj 2012, 14:15 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Ilirk@ je napisao/la: vjerni konzument meda i mednih prerađevina, propolisa i matične mliječi. tak'i smo 'kućon'... hobistički smo se nekad bavili proizvodnjom meda, sad ga samo upražnjavamo. jedem divlje zelje, pijem čajeve, spravljam sama ili kupujem razna ulja i otopine za opekline i njegu i slično.. općenito radije radim na poboljšanju imuniteta i sanaciji oboljenja na prirodan način nego da se krkam antibioticima i lijekovima. dakle, osnovno 'obrazovanje' iz prirodne medicine imam.
Mislim da se matična mliječ ne preporučuje ženama. jesi ti postavio pitanje na koje sam odgovorila iz zajebancije ili što? budi ozbiljan i ne piši gluposti.
_________________ 16.11.2012. - "...izmjena u reprezentaciji Hrvatske, izlaze Gotovina i Markač, ulaze Čačić i Sanader..."
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 27 ruj 2012, 14:47 |
|
|
Ilirk@ je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Mislim da se matična mliječ ne preporučuje ženama.
jesi ti postavio pitanje na koje sam odgovorila iz zajebancije ili što? budi ozbiljan i ne piši gluposti. O cemu ti?Kažem da se matična mliječ ne preporučuje ženama,kod liječenja.
|
|
Vrh |
|
|
Ilirk@
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 27 ruj 2012, 14:54 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Ilirk@ je napisao/la: jesi ti postavio pitanje na koje sam odgovorila iz zajebancije ili što? budi ozbiljan i ne piši gluposti.
O cemu ti?Kažem da se matična mliječ ne preporučuje ženama,kod liječenja. liječenja čega? oka? lomova, uganuća i iščašenja? pa moguće. ali se preporučuje kod problema s mokraćnim mjehurom (stjenka mjehura, slučaj kod mog djeteta, poboljšanja nastupaju relativno brzo, smanjuje iritaciju), kod raznih upalnih stanja, za ublažavanje pms-a i regulaciju ciklusa, a koristi se (makar to još nije dovoljno istraženo) i kod liječenja neplodnosti parova gdje se isto bilježe rezultati. plus se koristi u kozmetici za njegu.. kad se udostojiš napisati barem dvije, makar i proste, rečenice, onda ćemo diskutirati. ovo je napisano za sve koje mogu doći u nedoumicu zbog pisanja netočnih i nepotpunih informacija. zahvaljujem svima na pažnji.
_________________ 16.11.2012. - "...izmjena u reprezentaciji Hrvatske, izlaze Gotovina i Markač, ulaze Čačić i Sanader..."
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 28 ruj 2012, 23:33 |
|
|
Sunčanica...kasno sam išao u šumu,pa je blic malo radio...Jedna od više vrsta sunčanica koje se mogu naći kod nas! Btw,zovu je i šumska teletina,kad se pohuje,ljudi koji su je probali pomisle da jedu meso.Prelijep ukus.Ove jučerašnje odoše u umak...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 29 ruj 2012, 16:40 |
|
|
"Sve su gljive jestive, ali neke samo jednom !"
Ljubitelji gljiva, strastveni sakupljači i gurmani, često spominju ovu šaljivu, ironičnu izreku. Dublja poruka ove fraze govori da uz velik broj "jestivih" gljiva postoje i druge vrste "nejestivih" ili "otrovnih" gljiva. Manje se spominju tzv. "uvjetno jestive" gljive. Njihova je konzumacija uvjetovana nekim čimbenikom (npr. "jestivi isključivo mladi izdanci" ili "jestive isključivo termički obradene" i sl. ).
Među tim tzv. "uvjetno jestivim gljivama" svakako su najinteresantnije neke gljive iz roda "gnojištarki" (coprinus). Njihova konzumacija može izalzvati koprinski sindrom trovanja, ali u specifičnim uvjetima. U spomenutim gljivama izolirana je supstancija nazvana "koprin". odgovorna za sindrom trovanja.
"Koprin" ima vrlo slično djelovanje kao i "disulfiram ", odnosno "antabus ". Kako dolazi do trovanja spomenutim gljivama? Koji su uvjeti konzumacije spomenutih gljiva kako do trovanja ne bi došlo?
Koprinski ili antabusni sindrom prilikom konzumacije ovih "jestivih" gljiva javlja se u slučaju ako se za vrijeme jela ili jedno duže vrijeme nakon konzumacije gljiva uživaju alkoholna pića.
Ponekad je dovoljna samo mala količina unošenja alkohola u organizam nakon konzumacije imenovanih gljiva, da bi došlo do pojave koprinskog sindroma trovanja, pa bila to samo čaša piva ili pojedeni slatkiš s alkoholnim punjenjem. Osjetljivost na alkohol nakon konzumacije tih vrsta "jestivih" gljiva može potrajati i do 72 sata.
Koprinski ili antabusni sindrom može se javiti već za nekoliko minuta, nakon uživanja alkohola tijekom jela ili u tom rizičnom vremenu nakon konzumacije imenovanih vrsta gljiva. Simptomi trovanja su različiti i javljaju se najčešce ovim tijekom: najprije dolazi do povišenja tjelesne temperature, javlja se crvenilo kože lica, vrata, te crvenilo kože obraslo dlakom. Nakon toga, crvenilo zahvaća ostale površine i širi se po cijelom tijelu. Slijede mentalne tegobe, bol i zujanje u glavi. Oboljeli osjeća "metalni" okus u ustima, bol u rukama i nogama. Simptomi se dalje očituju u poremećajima u radu srca i krvotoka. Dolazi do ubrzavanja bila, pojačanog rada srca. Bolesnik osjeća nabijenost tijela. Javlja se glavobolja, tjeskoba, vrtoglavica, pojačano znojenje, gadljivost i sl. U težim slučajevima trovanja dolazi do poremećaja u radu metabolizma, povraćanja i pojave proljeva. Javljaju se i smetnje vida, otežano disanje i opća slabost organizma.
lz sveg navedenog je vidljivo da trovanje zahvaća gotovo sva područja ljudskog organizma i vegetativni i psihosomatski sustav. U lakšim slučajevima trovanja izazvanim uživanjem alkohola nakon konzumacije imenovane vrste gljiva, simptomi trovanja mogu nestati za dva do četiri sata i nema naknadnih problema. Tada uglavnom nije potreban nikakav tretman. U težim slučajevima trovanja potreban je odgovarajući bolnički tretman.
Uz pojedine gljive iz reda gnojištarki (coprinus) istraživanja upućuju da slične simptome trovanja (koprinski ili antabusni sindrom) mogu izazvati i opće poznate "jestive" gljive kao što su - kovara (boletus luridus) i kijacasta grlašica (clitocybe clavipes).
Unatrag nekoliko godina gljivarenje je postalo vrlo popularna aktivnost, što je razumljivo s obzirom da gljive predstavljaju vrhunski gurmanski specijalitet i sve su traženije u našem jelovniku. Osim toga gljivarenje predstavlja relaksirajuću i zdravu aktivnost za sve pojedince i dobne skupine, omogućuje boravak u prirodi, na sviježem zraku daleko od užurbane svakodnevice i urbane sredine.
Uglavnom, možcmo reći da,je gljivarenje zdravo i korisno, ali gljive i alkohol ne idu zajedno.
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 06 lis 2012, 10:21 |
|
Pridružen/a: 09 sij 2012, 03:15 Postovi: 5112 Lokacija: Mali noćni razgovori
|
Markane je li već počela sezona gljiva? Neki dan sam šetala 3 sata po prirodi i našla sam samo jednu Znaš li možda koja je ovo
_________________ Pomozite mi da vas ne ubijem!
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 06 lis 2012, 13:25 |
|
|
Liči na uvijaču,nisam siguran jer ih ne berem,kad ih slikaš slobodno je prepolovi i pogledaj ispod lišća da li raste na nekom komadu drveta-panju-korijenu ili na zemlji,kakva je vrsta šume i sl,da li je gljiva "ljigava" na dodir,kakvo je vrijeme bilo kad se slika itd.
Čujem da je jučer umro (neprovjereno još) neki tip od trovanja gljivama,iz Viteza...
Sezona je non stop,ali nema gljiva,nema vode...Prekjučer smo obišli xx hektara,samo 7 gljiva našli.Danas ću u šumu,manje je sušno,bar ima sunčanica.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 13 lis 2012, 21:39 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 13 lis 2012, 21:41 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Teško ovako preko fotki ali možda neko prepozna. Ima ih na tone u šumama, čitavu armiju možeš prehraniti sa njima. Naravno pod uvjetom da su jestive.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 21 lis 2012, 12:18 |
|
|
Gljive su "krenule",dugo ih nisam vidio toliko,pa koga zanima...
Evo jedna koja nije za jelo,bljuvara:
Privitak/ci: |
bljuvara1.jpg [ 32.67 KiB | Pogledano 5138 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 21 lis 2012, 13:35 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Mar-kan je napisao/la: Sunčanica...kasno sam išao u šumu,pa je blic malo radio...Jedna od više vrsta sunčanica koje se mogu naći kod nas! Btw,zovu je i šumska teletina,kad se pohuje,ljudi koji su je probali pomisle da jedu meso.Prelijep ukus.Ove jučerašnje odoše u umak... kao sto je i svaka teme ovdje manje vise nevezana s naslovom, tako je i ova Suncanice... mmm... sto je to dobro. nisam ih odavno jeo, al to je stvarno super stvar. Mi ih samo stavimo u tepsiju, ubacimo u rernu i kad bude gotovo ona pusti onaj svoj sok, samo posolis i nista vise ti ne treba.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 28 lis 2012, 14:37 |
|
|
Lažna rujnica,pazite se ove gljive,pune su ih šume,veliki broj berača se otrovalo konzumirajući je!
lazna_rujnica.jpg [ 178.93 KiB | Pogledano 5068 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 28 lis 2012, 17:22 |
|
|
Zelena pupavka,najotrovnija gljiva našeg podneblja.Čak i kontaktom može kontaminirati druge gljive,ako stoje zajedno! http://hr.wikipedia.org/wiki/Zelena_pupavkaEvo je friška,slikana prije sat vremena:
zelena_p.jpg [ 110.6 KiB | Pogledano 5056 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 04 pro 2012, 23:43 |
|
|
Večeras sam puna pitanja. Zna li neko gdje se kod nas može kupiti dvogled ili što je još bolje, može li se naručiti preko interneta. Ne bih ništa preskupo, a ni ove..skoro pa igračke. Znači nešto od 100 do 200KM.
Drugo, Mar-kane mogao si odvojiti postove o gljivama u novu temu. Vidjela sam da si bio otvorio posebnu temu, pa spojio s ovom. Imam sličica, pa da stavim.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 05 pro 2012, 00:47 |
|
|
Sayuri je napisao/la: Večeras sam puna pitanja. Zna li neko gdje se kod nas može kupiti dvogled ili što je još bolje, može li se naručiti preko interneta. Ne bih ništa preskupo, a ni ove..skoro pa igračke. Znači nešto od 100 do 200KM.
Drugo, Mar-kane mogao si odvojiti postove o gljivama u novu temu. Vidjela sam da si bio otvorio posebnu temu, pa spojio s ovom. Imam sličica, pa da stavim. Dvogleda imaš na internetu koliko hoćeš,baš tražim i ja jedan,neko mi poremetio stari,biće da je ispao više puta Za koje svrhe ti treba dvogled?Malo prouči osnove,da ne uzmeš neki "pogrešan". Gljive ostavi ovdje,pa budemo prebacili.
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 05 pro 2012, 00:54 |
|
|
Dvogled mi treba onako...za izlete. S obzirom da se volim pentrati po brdima, zgradama, kulama...već davno sam skontala da bi bilo lijepo da imam dvogled da malo posmatram. Imala sam neki jeftini (posudila od komšije lovca), ali slab je bio. Čim malo zumiram sve se zamuti. Znači ne treba mi nešto aman dobro..da mogu vidjeti skakavca na Šćitu, ali ne bih ni neku glupost. Može li se uopšte kupiti dobar za 100-200KM? Tražila sam neke lovačke forume da mi preporuče al nađoh samo jedan iz BiH koji nije uopšte aktivan. Ne bih da se zalijećem i da kupujem preko oglasa kad mi, ovako nestručnoj, može svako svašta uvaliti.
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 05 pro 2012, 01:18 |
|
|
Zadnja gljiva koju sam gore postavila je zavodnica, kako mi rekoše. Otrovna. Samo da ti kažem da znam da slikanje gljiva ima svoja pravila. Moraš je uslikati i odozdo da se vide listići, stručak, zatim provjeriti miris, vrstu šume ako je u šumi itd. Ja sam to nažalost tek kasnije saznala, tako da teško da ćeš prepoznati ijednu. Ove si, vjerujem, već vidio Za ovu dole su mi rekli da je vrećasta puhara, stariji primjerci. Baš je lijepa. Ovu ne znam. Hrastova je šuma. Ostale slike ću staviti kad ih smanjim.
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 05 pro 2012, 01:55 |
|
|
Ovo zadnje je neka vrsta vrganja i skoro sigurno je jestiva. Vrganju je slična ludara, ali ovo ona nije, zbog izgleda stručka i boje (ipakk bolje ne riskirati ako nisi ziher ).
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 05 pro 2012, 02:01 |
|
|
Ma nisam luda. Samo šampinjoni ulaze u moju kuhinju.
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 05 pro 2012, 02:11 |
|
|
Meni djed bere vrganje, lisičarke i pečurke, a ja imam povjerenja. Uskoro ću probati sušene vrganje, ako me nestane s foruma, znate o čemu se radi, jel. Ali inače mislim da je ludara jedina otrovna vrsta iz te porodice kojoj pripadaju i vrganji, a koja se razlikuje od drugih porodica što ispod klobuka ima cjevčice, a ne listiće. Rekao bih da je ova barem 95% jestiva.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 05 pro 2012, 02:14 |
|
|
Ja bih voljela da vidim jednom uživo (u prirodi) muharu već sve... Nema ljepše gljive. A neki dan umal nisam stala na zmiju zbog gljiva. Loša je slika, zavukla se kad sam pošla da je slikam. http://i47.tinypic.com/dmafqp.jpgVjerovatno je neotrovna, ali nije ti lako kad je vidiš.
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Umijete li preživjeti? Postano: 05 pro 2012, 02:16 |
|
|
Ja sam viđao muhare uživo, nikakva egzotika. Zmije - fuj.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|