|
|
Stranica: 3/7.
|
[ 155 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 20:54 |
|
|
volvoks je napisao/la: @ jagnje, s Wikipedije... Koliko se sjećam, u obzir su uzimani samo Hrvati i Srbi, pa se vjerojatno misli na taj oblik većine... Ne možeš poreći da je gotovo sve slavensko na sjeveru Bačke bilo hrvatsko  Hrvatska wiki, da? Pa ako se uzimaju samo Hrvati i Srbi, kakav drugi oblik većine može da postoji? Citat: Hrvati u Sjevernoj Bačkoj i Baranji tražili su na brojnim manifestacijama sjedinjenje šest kotara u kojima su imali apsolutnu većinu (Darda, Batina, Subotica, Sombor, Apatin i Odžaci) Od navedenih 6 kotara u tri su Hrvati brojniji od Srba (i to u jednom prilično blisko). Uzevši u obzir Mađare i Nemce, ta priča o hrvatskoj apsolutnoj većini je posebno blesava. Dakle klasičan primer mitomanije i propagande. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 20:58 |
|
|
Daj stavi podatke iz kojih vadiš to 
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 21:01 |
|
|
Popis 1931. Pogledaj na sajtu nekog od zavoda za statistiku. Stvar je prosta. Prikazani su popisani po religiji i popisani po jeziku. Od popisanih govornika srpsko-hrvatsko-slovenačko-makedonskog oduzmeš broj pravoslavnih i dobiješ broj Hrvata. E sad, jedino ako vam je wiki zaračunala Mađare i Nemce u Hrvate. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 21:03 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Od navedenih 6 kotara u tri su Hrvati brojniji od Srba (i to u jednom prilično blisko). Uzevši u obzir Mađare i Nemce, ta priča o hrvatskoj apsolutnoj većini je posebno blesava. Dakle klasičan primer mitomanije i propagande.  Ti si hrpu tema zatrolao s pitanjima o etničkom sastavu stanovništva. Umjesto da staviš konkretne brojke i u jednom postu završiš priču, ovako mrcvariš forum i oftopičariš.
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 21:05 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Ti si hrpu tema zatrolao s pitanjima o etničkom sastavu stanovništva. Umjesto da staviš konkretne brojke i u jednom postu završiš priču, ovako mrcvariš forum i oftopičariš. Jesam ja počeo pitanje? Samo me zanimao izvor. A drugo, ako misliš da imam vremena i energije da piskaram podatke za X srezova, oduzimam i vadim procente... Lepo sam uputio čoveka, sve je dostupno u pdf formatu i potiče iz zvaničnih izvora. Dakle ne vidim u čemu je problem. Ako se piše nešto nepouzdano sa wiki onda trolanje nije, ako se ja ne složim, onda je trolanje. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 21:09 |
|
|
Jagnje, da mi se sad gleda, ne gleda mi se, pa sam rešio da se složim s tobom  Inače, moram se složiti s tobom, članci o Hrvatima Vojvodine su relativno nepouzdani, kad čitaš članak o Subotici, dobiješ dojam da je grad bio 90% hrvatski 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 21:12 |
|
|
volvoks je napisao/la: Jagnje, da mi se sad gleda, ne gleda mi se, pa sam rešio da se složim s tobom  Inače, moram se složiti s tobom, članci o Hrvatima Vojvodine su relativno nepouzdani, kad čitaš članak o Subotici, dobiješ dojam da je grad bio 90% hrvatski  I ja bih se rado složio, ali ne znam sa čim jer on ništa nije napisao. 
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 21:19 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: [ I ja bih se rado složio, ali ne znam sa čim jer on ništa nije napisao.  Here you go bro: Jagnjeca brigada je napisao/la: Od navedenih 6 kotara u tri su Hrvati brojniji od Srba (i to u jednom prilično blisko). Uzevši u obzir Mađare i Nemce, ta priča o hrvatskoj apsolutnoj većini je posebno blesava. Nema na čemu. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 21:27 |
|
|
|
Napisao si približno isto što i ja, također bez pozivanja na konkretne izvore i bez davanja objašnjenja.
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 21:40 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Nije točno da su svuda imali većinu, pogotovo ne apsolutnu, ali u nekima jesu, a u većini njih (ako ne svima) su bili brojniji od Srba. To je pripalo Srbiji kao kompenzacija za druga područja u Hrvatskoj gdje su Srbi bili većina. Hrvati su brojniji su od Srba u 3 od 6 navedenih (Subotica, Apatin i Batina). Nigde nisu prelazili 50%. Uopšte, sporedno pitanje ako imamo na umu da se radi o 130 000 Srba i Hrvata i 190 000 Mađara i Nemaca. Izvor: Stanovništvo po veroispovesti i maternjem jeziku po popisu od 31. marta 1931. godine. Pregled po opštinama (u pdf formatu sa sajta RZS) Dakle ništa od napisanog nije tačno. Možemo sad da zatvorimo tu priču? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hinterland
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 21:53 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Što se tiče ustaškog pokreta, negativan stav. Zbog rasne politike, logora, ratnih zločina, prodaje Dalmacije i nedemokratske politike. Međutim, treba naglasiti da je bilo pojedinaca koji su se ponijeli kao ljudi i protivili se takvoj politici. Recimo ministar vanjskih poslova Lorković ili predsjednik Sabora Došen:
"Unatoč jasnom ozračju totalitarne države, u Saboru je ipak došlo do kritičnih istupa. Grupa od 38 zastupnika (28 iz HSS-a, nekoliko iz JMO i samostalnih zastupnika) zajedno s predsjednikom Sabora Markom Došenom i Vinkom Kriškovićem predala je Paveliću memorandum kojim se zahtijevalo oslobađanje iz logora svih osoba i skupina zatočenih po načelu kolektivne odgovornosti.[4][5] U istom je memorandumu postavljeno pitanje kako je moguće Dalmaciju, koja je kolijevka hrvatske državnosti, prepustiti Mussoliniju i to od strane režima koji sebe smatra prohrvatskim.[5] Postavljeno je i pitanje gdje se nalazi Vladko Maček i na osnovu kojih zakonskih propisa mu je oduzeta sloboda.[4]" To je i razlog zašto je ukinut Sabor. Nakon toga je MAček pušten iz Jasenovca i interniran na svoje imanje u Kupinec.
_________________ Sve će prekriti snijegovi, ružmarin i šaš...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 21:58 |
|
|
JB, jesu li na tom sajtu navedene ove brojke za popis iz 1931. kad su Hrvati u pitanju: Subotica- 45 138, Darda 4 476, Apatin 8 728, Odžaci 3 863. Baš čitam polemike o broju Hrvata (i Srba i Slovenaca) u Madžarskoj, navode se procjene o 100, 130, 150 tisuća Hrvata (neki od autora su Srbi), a za Bačku i Baranju 50 ili 70 tisuća, pa mi to baš nije jasno, ako usporedimo s onom tamo kartom. hinterland je napisao/la: To je i razlog zašto je ukinut Sabor. Nakon toga je MAček pušten iz Jasenovca i interniran na svoje imanje u Kupinec. Da, ali treba imati na umu da taj Sabor nije demokratski izabran (nešto su se ko fol uzimali u obzir rezultati zadnjih izbora u Jugi, pa su ušli neki bivši članovi HSS-a, ali velika većina je odbila).
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hinterland
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 22:07 |
|
|
|
Došlo je 60 od 93 pozvana HSS-ova zastupnika.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 22:09 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: JB, jesu li na tom sajtu navedene ove brojke za popis iz 1931. kad su Hrvati u pitanju:
Subotica- 45 138, Darda 4 476, Apatin 8 728, Odžaci 3 863. Baš čitam polemike o broju Hrvata (i Srba i Slovenaca) u Madžarskoj, navode se procjene o 100, 130, 150 tisuća Hrvata (neki od autora su Srbi), a za Bačku i Baranju 50 ili 70 tisuća, pa mi to baš nije jasno, ako usporedimo s onom tamo kartom.
Da brojevi su tu negde (+/- 500/1000). Kao što rekoh, popisani su svrstani po maternjem jeziku i po veroispovesti. Dakle ne piše Srbin, Hrvat, Mađar, Nemac... već piše srpsko-hrvatski, mađarski, nemački odnosno pravoslavna, katolička, evangelistička, islamska itd.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 22:10 |
|
|
Davno san procita clanak HSP-a Zadar, u kojen se navodi da su partizani u stvari bili anti-hrvatski nastrojeni, samo oni u Dalmaciji ne, jer su se branili od Talijana. Moji kamenjarci. 
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 22:15 |
|
|
|
Inace je cudno da su tako tradicionalne stranke kao HSS i HSP postali toliko marginalni danas...nesto birackog tila pravaske orijentacije proguta HDZ, a SDP proguta potencijalnog birackog tila HSS-a. Morali bi se izostriti i izprofilirati jedni i drugi, malo modernizirati...
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 22:18 |
|
|
dudu je napisao/la: iz tog iskustva bi trebali učiti što je to Srbe nagnalo da prihvate postojanje takve banovine. prva Jugoslavija je bila kvazidemokratska, dugo je imala oktroiran ustav, zatirala je narodnosne razlike u državi, pa ipak pred kraj svog postojanja postignut je mogu reći povjesni i dosad jedini ozbiljan hrvatsko-srpski dogovor. to je lekcija i za današnji naraštaj. vjerojatno je presudno na Srbe utjecala vanjskopolitička situacija, ali je i nakon ubojstva kralja Aleksandra hrvatski faktor sve više jačao u državi, iako je možda bolje reći još od Radićevog ubojstva. hrvatsko jedinstvo je tada bilo na vrhuncu snage i nije se ponovilo do 90-tih. Točno to. Srbi prvo zabranjuju djelovanje ustaškog pokreta da bi onda pod pritiskom Rima i Berlina napravili zaokret u politici te je zato i došlo do Banovine Hrvatske a ne zato jer su se Srbima omilili Hrvati.  puntar2.0 je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Pa u Banovini su Hrvati okupili sve kotareve s hrvatskom većinom, sve do jednog, a da su se pritom Srbi džentlmenski odrekli pretenzija za većinskim srpskim kotarevima kojih je bilo u Hrvatskoj (prostor bivše Vojne Krajine), jer su sve to i više nego namirili u ostatku Kraljevine Jugoslavije a zauzvrat im je očigledno trebala podrška Hrvata da ostatak Kraljevine proglase Banovinom Srbijom.
Koliko je meni poznato sa strane Beograda se samo pristalo na Banovinu zbog straha od komunista, uz to se pristalo na konkordat zbog istog straha od komunista, jer katolicka crkva je de facto postala sila broj dva u drzavi. Nisu Srbi nista dzentlmenski "dali" vec su sa strane Hrvata natirani, a pravoslavna crkva plus radikalniji Srbi su dannocno grmili protiv Banovine. Pazi punt par godina iza Drugog Svjetskog Rata je na području Korduna, Like i Krajine podignut Srpski ustanak o kojem se malo priča i koji je u krvi ugušen. Tako da činjenica je da se Hrvatski i BiH Srbi nisu mirili sa nikakvim riješenjima koja bi ih ostavljala u nekakvoj Hrvatskoj ili Bosni.  @Robi a kako bismo to prošli da se nismo udružili sa Trećim Reichom i to treba reći. Ustaštvo će biti u našoj povijesti upamćeno kao prvenstveno negativna pojava jer su počinjeni brojni zločini kojih se uistinu moramo stidjeti. No što je bila alternativa? Priključiti se komunističkoj borbi za uništenje Hrvatske i katoličanstva? Četničkoj koja je stremila istom? Da nije bilo NDH, ustaša i domobrana prošli bismo kao Poljaci. To jest još gore. Izbijali bi se sa Nijemcima čitavo vrijeme nakraju izgubili rat a onda bi nas komunisti klali i silovali kao i onda jer mi nebismo bili za komunizam i Jugoslaviju. Jedino bi isto bilo u Dalmaciji i Istri komunisti bi pobili i protjerali Talijane slično se u Poljskoj dogodilo sa Nijemcima. I to je jedna velika ljaga i sramotna epizoda naše povijesti gdje smo pobili i protjerali Talijane sa njihovih ognjišta. Pozitivni aspekti ustaške borbe bili bi obrana hrvatskih krajeva od četničkih i komunisičkih zločinaca od kojih je prijetilo da budemo očišćeni sa dobrog dijela BiH a i Hrvatske. Hrvata je prije I.svj.rata bilo na Drini neboj se no s vremenom su što u ratu što u miru razbijeni. Ako računamo Muslimane kao Hrvate islamske vjere onda je BiH bila većinski Hrvatska zemlja a ideja NDH bila je na tragu države SHS u svojim granicama (minus Slovenija). Evo i ova tvoja karta samo potvrđuje da je Bosna meki trbuh Hrvatske i naš oblik posve neprirodan ovakav bez BiH pa čak i sa Banovinom dakle imamo Tuzlu maltane a nemamo Drvar  Logično je da su se Hrvati u to doba borili za državu do Drine koja je u povijesnom, ekonomskom i političkom smislu jedinstven prostor. E sad što je ta država provodila teror nad Židovima i Romima to je sasma druga stvar i netreba poistovjećivat i izjednačavati sa željom i potrebom Hrvata da žive u istoj državi. Srbi su bili protiv i protiv su RH i protiv su svake nesrpske države gdje god žive 2 Srbina maltane  Njihov problem sa NDH nije bio što je to bila ˝genocidna tvorevina˝ već što je bila hrvatska. U to doba kada su komunikacijske mogućnosti bile daleko manje nije se puno toga znalo po bosanskim zaseocima o tome što se događa diljem Europe. Dakle cilj im je bio jasan: očistiti ˝srpske zemlje od nesrpskog življa˝ i taj cilj bi išli sprovodit i da je NDH bila vođena od strane nekog anđela. Isto vrijedi za komuniste samo druge ideje. Ukratko i komunisti i četnici i ustaše su najtamnije razdoblje naše moderne povijesti. Ovi prvi najtamnije. Svaki pojedinac koji se borio u redovima bilo kojih od ovih postrojbi i činio to iz uvjerenja plemenitog i nije počinio zločine ne bi smio biti predmet spora odnosno trebamo i individualizirati cijelu stvar. No nemožemo negirati da je komunistički aparat genocidnom politikom doprinijeo stvaranju totalitarne države i raspadu iste na isti način, da su četnici provodili genocid nad Srbima i Muslimanima te ustaše u konc.logorima diljem NDH. Domobrana mi je najviše žao kao i HSS-a a tu upadamo u zamku misleći da bi nešto bilo puno drugačije da smo bili ˝Poljaci˝ no nebi jer bi nas Crveni Kmeri svejedno zavili u crno da smo bili i anđeli. A sad šta bi bilo da njih nije bilo o tom je smiješno raspravljat. No sigurno je da bismo lakše s četnicima nego s njima. Bar bi postojale šanse za neko razumno rješenje. Vjerojatno bi imali Hrvatsku u granicama današnjim minus dobar dio RSK + Zapadna Hercegovina. U Bosni bi izvisili big time.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 22:20 |
|
|
|
HSP nikada nije bio jak izvan gradskih sredina, a na prve izbore je krenuo previše desno, dok su se demografske promjene za HSS negativno odigrale...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 22:36 |
|
|
Ima li na svijetu zemlje koja ovako izgleda? Pa čak niti Armenija nema ovakav oblik danas. Ako se ne varam jedina smo zemlja na svijetu koja ima geografsko središte na teritoriju druge zemlje. Nije ni čudo da su Starčević i pravaši smatrali da bez Herceg-Bosne (BiH) nema Hrvatske. U doba kad je geopolitika cvijetala i bujala i ljudi počeli bit svijesniji nekih stvari to se riješenje nametalo samo po sebi kao logično i jedino održivo u ekonomsko-političkom smislu. Hrvatska je sva upućena na Bosnu i obratno. To neće promijeniti niti Srpske niti Bošnjačke. Nama bi BiH trebala bit ono što je Židovima Zapadna Obala odnosno pojedini njeni djelovi. Naši ekonomsko-politički interesi tamo su golemi i ostat će u kojem god pravcu ta priča (BiH) išla... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hinterland
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 22:48 |
|
|
|
Pa ajde kako ti bi integrirao BIH u sastav RH? Ustaše su to probali nacionaliziranjem Muslimana i genocidom, pokrštavanjem i etničkim čišćenjem nad Srbima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 25 pro 2012, 23:30 |
|
|
hinterland je napisao/la: Pa ajde kako ti bi integrirao BIH u sastav RH? Ustaše su to probali nacionaliziranjem Muslimana i genocidom, pokrštavanjem i etničkim čišćenjem nad Srbima. Muslimani su (u većini) odnarođeni Hrvati odnosno islamizirani nešto tipa Torbeši u Makedoniji(nisu nikad prije Turaka postojali kao zasebni narod). BiH je bila integrirana u sastav NDH odmah prije nego su se zločini razmahali na tom prostoru. Pazi čak je i devedesetih kolala takva ideja (famozna konfederacija)  Danas na pragu 2013.godine moj odgovor ti je ekonomijom. Hrvatska treba ekonomski integrirati BiH u jedan širi ˝hrvatski ekonomski prostor˝ s naglaskom na Federaciju(minus Goražde) i Zapadnu Srpsku(plus Istočna Herc zapadno od Goražda). Dakle prometno, ekonomski, kulturno, komunikacijski i na svaki drugi način povezati Slavoniju s Dalmacijom odnosno Hrvatsku sa BiH i obratno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Icebreaker
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 26 pro 2012, 00:10 |
|
|
|
Već sam pomislio evo opet nekakvog dodrinašenja kad sam vidio kartu ali zaključak je dobar. Što se tiče oblika države, jest čudan, ali ima i čudnijih - Čile npr. Pa im ništa ne fali. Norveška isto. Hrvatska država funkcionira, a pokazali smo da je možemo i braniti.
Dakle trebamo se okrenuti ekonomiji. I našem narodu u BiH pogotovo. Ne treba nam Hrvatska do Drine.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hinterland
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 26 pro 2012, 00:27 |
|
|
|
Pa naravno da nam ne treba država do Drine. Obranili smo je 90-ih ovakvu kakva je i više od 20 godina funkcionira ovako. Bilo bi ok da neki prometni putevi idu kroz BIH npr. od Dubrovnika od Osijeka ali zato svi bi trebali biti u EU. Uostalom ovo nije tema o tome već o NDH. BIH je nekad bila naša cijela ali uvjeti su se promjenili.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 26 pro 2012, 00:40 |
|
|
|
NDH=hrvatski oblik vichyevske francuske. U početku dobra ideja, loša realizacija iako s ponekim ok ljudima (koji su štitili Hrvate od četničkog noža). Preveliki apetiti, i neoprostivo cvijećarenje u konačnici.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hinterland
|
Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH Postano: 26 pro 2012, 00:42 |
|
|
Ceha je napisao/la: NDH=hrvatski oblik vichyevske francuske. U početku dobra ideja, loša realizacija iako s ponekim ok ljudima (koji su štitili Hrvate od četničkog noža). Preveliki apetiti, i neoprostivo cvijećarenje u konačnici. Budi svjestan da je Pavelić išao s Muslimanima u njihovu vjersku školu.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|