|
|
Stranica: 8/11.
|
[ 252 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 15 svi 2012, 21:21 |
|
Pridružen/a: 09 sij 2012, 02:15 Postovi: 5112 Lokacija: Mali noćni razgovori
|
Ljubavi objasni ženi da ja nisam autor onog posta, niti sam Ateist, nego sam samo posudila njegovu temu koju je otvorio ovdje da vidim koliko će im trebati sekundi da me banuju. Kao što već napisah, tamo sam otišla samo da nekom pošaljem pp i to je to. A da sam mislila nešto ne bih rekla da sam to uradila, već bih krila, jel tako.. I drži se teme. Ovim stalnim skretanjem s teme ne pomažeš nimalo hrvatskom narodu 
_________________ Pomozite mi da vas ne ubijem!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 15 svi 2012, 21:21 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Očito ti nešto nije kako treba u glavi. Drugačije ne mogu objasniti. Manje bitno jesi "Atheist" na ovom forumu, ili ne.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 15 svi 2012, 21:23 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 11:02 Postovi: 8018 Lokacija: Banovina Usora
|
Imal koja Hercegovka da zajedno razbijemo ove "predrasude" i fiktivne podjele!? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 15 svi 2012, 21:24 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Imal koja Hercegovka da zajedno razbijemo ove "predrasude" i fiktivne podjele!?  Pa ćete se za vratove hoće li se dijete krizmati ili sunetiti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 15 svi 2012, 21:26 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 15 svi 2012, 21:28 |
|
|
|
Sorry, mislio sam da misliš na Bošnjakinje. Tako to bude kad se petljaju po temama gdje im nije mjesto.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 15 svi 2012, 21:32 |
|
|
Mislio isključivo na naše, prema dudu-ovim podacima su 3x plodnije od hercegovačkih Bošnjakinja 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 15 svi 2012, 21:34 |
|
|
|
Ma nije tako. Bošnjakinje se pripremaju na put u Europu, pa neće sebi opterećenje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 16 svi 2012, 06:12 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: O čemu ti NK?
Meni i mojima nije padalo napamet ići u bilo kakav izbjeglički centar, niti uzeti i gram humanitarne. Imali, radili, plaćali podstanarstvo, gradili - svoje.
I ogromna većina ljudi iz Bosne koje ja znam.
No, kao i u svakom društvu, postoje i socijalno ugrožene skupine, ljudi s bolesnom djecom, stari ljudi, ljudi koji misle da su privremeno na dnu, alkoholičari, udovice, udovci...
U blizini mene su socijalne zgrade u Zg, isti profil ljudi, a među njima ih ima koji imaju skupe pse ili aute, odjeću i iPhone koji nikako ne pristaju uz smještaj tamo. No, to su iznimke, većinom jesu ljudi koji zaslužuju socijalu po raznoraznim kriterijima.
Ako je tako u Zg, vjerujem kad bi sutra sve Hrvate Mostara neko protjerao, njih 80 % bi se razmililo kod rodbine u Hr i na zapadu, nakon kratkog vremena bi započelo težak ali svoj život, 10 % bi bilo kriminalaca, lijenčina, 10 % ne bi znalo ni moglo što sa sobom. Nažalost u koju god sredinu bi došli svi bi piljili u onih 20 %.
Ti postoci se ralikuju od regije do regije ali u par postotaka, ne u desecima. Obično bude isto kao u starom kraju, ko je imao - ima opet, ko nije - nema, ko je bio krimos - on je opet, ko je bio socijala - opet je. Samo što su pod povećalom nove sredine pa više dolazi do izražaja. Uz iznimke naravno.
Uglavnom, što se Bobijevog priloga tiče, uvjeren sam kako je to slučaj ljudi o kojima se treba brinuti, vidi se i po humanitarcima koji im pokušavaju pomoći. Ma nije to problem Junuz. Ako je u pitanju socijalna kategorija koje je 10%, to je razumljivo. Problem je što Bobovac kaže da VEĆINA Hercegovaca smatra SVE Bosance nekakvim nižim bićima ili kako se već izrazio, da sad ne tražim. To već nije istina. Ne znam što je problem s ovim naseljem, zapravo prvi put čujem za njega, nisam ni znao da postoji. Imamo u Mostaru npr. pozitivni primjer, novo naselje u Ortiješu gdje su se naselili Konjičani i Bosanci. Kuće stanovnika, kao ni njihov standard nisu nimalo lošije od ostalih mostarskih naselja. Možda je čak Ortiješ ljepši, jer su sve kuće nove. Kad su tek došli, jednako su s nama bili u postrojbama, bilo ih je u policiji itd. Nakon rata, imali su jednake kriterije za dobiti posao. Ima ih puno u Aluminiju npr. Međusobnim ženidbama i udajama mislim da je stvar do danas praktično završena. To je neki pohvalan primjer odnosa. Primjer preokreta imamo u tom naselju na Hodovu koje je spomenuto. To je bilo jedno tugaljivo naselje, ljude iz Bosne koji su navikli na šumu i barem travu su smjestili na kamen,potpuno nepripremljene. Tasovčići su oaza obilja kakvo je Hodovo. I trajalo je to tako jedno vrijeme, a onda je na inicijativu starosjedilaca, počela akcija da se ovom naselju uvede vodovod. Razumljiva je bila sumnjičavost kad je inicijativa tek počela. Kaže tad jedan pajdo, onako s podsmijehom i ironijom: "I sad ti kao došao meni pomoć, tek tako" Ljudi su mislili da ih se samo želi opet iskoristiti, ili šta ti ja znam. Ali projekt je nastavljen, uz povremene probleme, čak i ismijavanja pojedinih. Problem je moj Junuz najveći, što ljudi nisu vjerovali u uspjeh. Ono istinski vjerovali. U ovom projektu moram spomenuti veliku ulogu pokojnog profesora dr. Pere Marijanovića, sa Sveučilišta. Na kraju je voda potekla, i dobili su vodu prije starosjedilačkih sela. A ništa od toga ne bi bilo da par lokalnih ljudi s Hodova nisu odlučili pomoći "Bosancima". O čemu se radi u Čapljini nemam pojma. Možda su u pitanju socijalni slučajevi. Ali 20 godina nakon rata očekujem da to budu čapljinski socijalni slučajevi i Čapljinci 1/1, a ne nekakvi Bosanci. Ako ih Čapljina nije htjela, onda su trebali biti usmjereni u Stolac. Inače je ta Čapljina pomalo zadrta. Bio sam na sahrani gdje na ulazu u groblje stoji straža koja pazi da ne bi slučajno ušao katolički svećenik.  Jedan čovjek je navodno sam sahranio ženu, jer nije htio da mu pobunjeni franjevci drže Misu na groblju. Pa ja ne znam što je to s narodom tamo.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1465 of 2558 - 57.27%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 16 svi 2012, 07:33 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 28446 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Naša Kvačica je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Da... pjesnik je ovom tiradom htio reći da su svi ti ljudi mogli u međuvremenu da se skuće svojim radom a ne zna da su većina tih ljudi starci, invalidi, samohrane majke...
Ne znam ja ništa o tome. Znam samo ono što si mi ti rekao, a koliko vidim do sad to dole naselje je katastrofa. Na videu koji si postavio ima puno djece u naselju. Otkud onda ta djeca ako su sve starci? Prvo, nisam rekao da su sve starci već da ima i drugih... invalida, samohranih majki itd. Drugo, ovaj video je od prije desetak godina, kada je situacija bila mnogo drugačija a uvjeti u tom kampu neizmjerno bolji... recimo vidio si da je tu bila i kuhinja, nje nema niz godina. Onda, sada je taj kamp mnogo manji, tada je bilo oko 200 obitelji a sada ih ima 50-ak, većina kućica je uklonjena, ostao je još dio. Citat: Problem je što Bobovac kaže da VEĆINA Hercegovaca smatra SVE Bosance nekakvim nižim bićima ili kako se već izrazio, da sad ne tražim. E pa nećemo tako, nemoj sad da mi stavljaš u usta ono što nisam rekao. Ja nisam rekao VEĆINA, već "veliki dio". A to što je veliki dio je relativna stvar - po meni je i 20%-30% veliki dio, pa i manje. I ne niža bića već manje vrijedni Hrvati, neka vrsta škarta... Dakle stojim uz ono što sam napisao, bez obzira što netko o tomu mislio.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Crvena Sonja
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 16 svi 2012, 09:46 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Crvena Sonja je napisao/la: Ne znam o čemu ti pišeš, nikada nijedan hercegovački političar nije slao poruke mržnje ili potencirao podjelu Hrvata na bosanske i hercegovačke.
Pa normalno da nijedan oziljan političar tako nešto ne bi javno govorio. Druga je stvar što pojedini privatno misle o pojedinim stvarima, a s obzirom da ih znam raznih imalo bi se i tu svašta pričati... Citat: Što se tiče lokalnih događanja koje si naveo u prijašnjem postu, oko podijele zemljišta i reakcije seljana obližnjeg sela, o tome treba pisati i govoriti. Točno, treba pisati i govoriti. O tomu i tim sličnim stvarima treba jasno i otvoreno polemizirati i na to ukazivati, a ne svako ukazivanje na takve negativne pojave okarakterizirati kao potenciranje negativnih vibracija između Bosanaca i Hercegovaca. Jer mi do poboljšanje odnosa ne možemo doći negiranjem takvih negativnih pojava. Ja zbilja pokušavam biti maksimalno suzdržan i ne ići predaleko i preduboko, ali o nekih stvarno očitim stvarima mora se i treba govoriti i pisati. Naveo sam samo taj jedan primjer, ali ima ih još mali milijun. Jedna negativna pojava sama po sebi jeste loša i možda rezultat greške pojedinca, ali masa takvih je odraz jedne negativne svijesti i stereotipa kod cijelih društvenih zajednica. Ta negativna svijest se mora mijenjati za dobro svih nas, a prvi korak je otvoreno pisanje o tomu i priznavanje toga. Citat: Samo želim obratiti pažnju na jednu stvar- da je kojim slučajem drugačija situacija , Hercegovci izbjeglice koje vlast želi smjestiti na neku lokaciju u Bosni, pored nekog sela koji svojata tu zemlju, bi li reakcija bila slična? Čija reakcija? U ovome konkretnom slučaju apsolutno nije bilo nikakve reakcije i ne bi je vjerojatno ni bilo da je obrnuta situacija, i to dakako ne bi bilo u redu isto kao što je to i sada slučaj. Pogledaj ovaj video ispod i vidi kako bi tebi bilo da ljudi iz tvoje općine žive ovako 20 godina ( uz napomenu da je ovaj video star desetak godina kada su uvjeti u tom kolektivnom smještaju bili neusporedivo bolji nego sada). http://rebuildforbosnia.org/tasovcici.htmlCitat: Pa normalno da nijedan oziljan političar tako nešto ne bi javno govorio. Druga je stvar što pojedini privatno misle o pojedinim stvarima, a s obzirom da ih znam raznih imalo bi se i tu svašta pričati... Takve trebamo eliminirati iz politike. Citat: Točno, treba pisati i govoriti. O tomu i tim sličnim stvarima treba jasno i otvoreno polemizirati i na to ukazivati, a ne svako ukazivanje na takve negativne pojave okarakterizirati kao potenciranje negativnih vibracija između Bosanaca i Hercegovaca. Jer mi do poboljšanje odnosa ne možemo doći negiranjem takvih negativnih pojava. Ja zbilja pokušavam biti maksimalno suzdržan i ne ići predaleko i preduboko, ali o nekih stvarno očitim stvarima mora se i treba govoriti i pisati. Naveo sam samo taj jedan primjer, ali ima ih još mali milijun. Jedna negativna pojava sama po sebi jeste loša i možda rezultat greške pojedinca, ali masa takvih je odraz jedne negativne svijesti i stereotipa kod cijelih društvenih zajednica. Ta negativna svijest se mora mijenjati za dobro svih nas, a prvi korak je otvoreno pisanje o tomu i priznavanje toga. Pišeš iz svog iskustva, prema tome pozvan si da o tome i pišeš, posebno stoga što nisi sklon preuveličavanju. Zdrava kritika je znak oporavka društva i nacije bez obzira prema kome je usmjerena. Citat: Čija reakcija? U ovome konkretnom slučaju apsolutno nije bilo nikakve reakcije i ne bi je vjerojatno ni bilo da je obrnuta situacija, i to dakako ne bi bilo u redu isto kao što je to i sada slučaj. Pogledaj ovaj video ispod i vidi kako bi tebi bilo da ljudi iz tvoje općine žive ovako 20 godina ( uz napomenu da je ovaj video star desetak godina kada su uvjeti u tom kolektivnom smještaju bili neusporedivo bolji nego sada). http://rebuildforbosnia.org/tasovcici.htm Nikada nisam čula za to naselje, što reći- SRAMOTA. Mislila sam da su takvi tipovi smještaja davna prošlost, i da su u međuvremenu kvalitetno stambeno smješteni uz pomoć nadležnih institucija, donacija i slično. U Posušju svi koji su izbjegli u međuvremenu su izgradili kuće, ne poznam nekoga tko nije riješio stambeno pitanje, dosta dodijeljenih placeva na IN lokacijama, radna mjesta.Pravili su kuće u selima koja su itekako ksenofobična i jako se dobro uklopili.Družimo se, izlazimo, ….ženidbe, udaje..- kumstva 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Crvena Sonja
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 16 svi 2012, 09:52 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Crvena Sonja je napisao/la: Ne ciljam tako nešto! Ciljam, na kronični nedostatak kvalitetnog kadra, kvantitet iz određenog područja uopće nije problem.  Jesi li malo ironična, malo se zezaš, je li te lupila kakva daska po glavi ili si samo malo zločesta?  1,2,4,- 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 16 svi 2012, 20:37 |
|
Pridružen/a: 11 svi 2009, 13:06 Postovi: 1606 Lokacija: Zagreb-Čapljina
|
Naša Kvačica je napisao/la: Inače je ta Čapljina pomalo zadrta. Bio sam na sahrani gdje na ulazu u groblje stoji straža koja pazi da ne bi slučajno ušao katolički svećenik.  Jedan čovjek je navodno sam sahranio ženu, jer nije htio da mu pobunjeni franjevci drže Misu na groblju. Pa ja ne znam što je to s narodom tamo. Eto i tebe ko Bobovac. Kakvi su ovo zaključci na temelju jednog ili nekoliko slučaja?
_________________ ...Mostar, Stolac, Neum i Čapljina Hrvatska je stara djedovina, gdje su došli vječno će ostati to je zemlja gdje žive Hrvati...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 16 svi 2012, 20:45 |
|
Pridružen/a: 11 svi 2009, 13:06 Postovi: 1606 Lokacija: Zagreb-Čapljina
|
Bobovac je napisao/la: Dakle stojim uz ono što sam napisao, bez obzira što netko o tomu mislio. Moram priznat da te dobrim dijelom razumijem. Ne zbog toga što ja ili ljudi s kojima se družim u Hercegovini ili Čapljini konkretno mislimo o bosancima ono što si napisao nego zbog toga što već 15 godina živim u Zagrebu. I znam kako je živjeti u sredini gdje se osjećaš strancem i gdje postoji nezanemarivi broj ljudi koji nemaju baš neko dobro mišljenje ako ne o tebi osobno onda prema skupini kojoj pripadaš. Bez namjere da nekog branim ili relativiziram krivnju ja bi takav odnos prema drugom i drugačijem prvo pripisao slabosti ljudskog karaktera. Nažalost.
_________________ ...Mostar, Stolac, Neum i Čapljina Hrvatska je stara djedovina, gdje su došli vječno će ostati to je zemlja gdje žive Hrvati...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 16 svi 2012, 20:47 |
|
|
hercegovac1981 je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Dakle stojim uz ono što sam napisao, bez obzira što netko o tomu mislio. Moram priznat da te dobrim dijelom razumijem. Ne zbog toga što ja ili ljudi s kojima se družim u Hercegovini ili Čapljini konkretno mislimo o bosancima ono što si napisao nego zbog toga što već 15 godina živim u Zagrebu. I znam kako je živjeti u sredini gdje se osjećaš strancem i gdje postoji nezanemarivi broj ljudi koji nemaju baš neko dobro mišljenje ako ne o tebi osobno onda prema skupini kojoj pripadaš. Bez namjere da nekog branim ili relativiziram krivnju ja bi takav odnos prema drugom i drugačijem prvo pripisao slabosti ljudskog karaktera. Nažalost. Svugdje je to tako svugdje toga ima negdje više negdje još više. Negirati to bilo bi glupo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
s one strane dinare
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 16 svi 2012, 21:44 |
|
|
Sve su to je*eni škutori krivi. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
s one strane dinare
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 16 svi 2012, 21:51 |
|
|
|
u nas u duvnu nema toga bosanac ili hercegovac, jer mi ni sami ne znamo jesmo li bosanci ili hercegovci.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 16 svi 2012, 21:59 |
|
|
s one strane dinare je napisao/la: u nas u duvnu nema toga bosanac ili hercegovac, jer mi ni sami ne znamo jesmo li bosanci ili hercegovci. onda nema ni diskriminacije ne lazi vi ne volite bas previse one koji kazu da su bosanci  il sam u krivu?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 16 svi 2012, 22:21 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
hercegovac1981 je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Dakle stojim uz ono što sam napisao, bez obzira što netko o tomu mislio. Moram priznat da te dobrim dijelom razumijem. Ne zbog toga što ja ili ljudi s kojima se družim u Hercegovini ili Čapljini konkretno mislimo o bosancima ono što si napisao nego zbog toga što već 15 godina živim u Zagrebu. I znam kako je živjeti u sredini gdje se osjećaš strancem i gdje postoji nezanemarivi broj ljudi koji nemaju baš neko dobro mišljenje ako ne o tebi osobno onda prema skupini kojoj pripadaš. Bez namjere da nekog branim ili relativiziram krivnju ja bi takav odnos prema drugom i drugačijem prvo pripisao slabosti ljudskog karaktera. Nažalost. Ja sam došao iz grada sa 100 u grad sa 800 000 (zapravo je imao manje kad sam došao ali nebitno) i ipak sam imao malo onog provincijskog duha. Nisam ga ni skrivao. To je ono kad otvorenih usta hodaš gradom. U biti Zegejci su bili dobri prema nama tad, grebali su se za humanitarnu, prodavali nam placeve, naplaćivali podstanarstvo pa širili svoje kuće, i iskorištavali našu naviku za čašćenjem drugih... To je novijeg datuma, dnevna politika. Ali, ako je i normalno da neko iz Zegeja nekom iz Zenice nekog vraga glumi, koliko god to meni bilo smiješno i primitivno, još je ajmo reći normalno ali neko iz Čapljine Kakanjcima?! Mislim, znam i jedne i druge jako dobro... Smiješno.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 16 svi 2012, 22:24 |
|
|
|
pa dobro ti otvoreni usta hodas, jer si čitav život imao manjka čistog 'hrvatskog' zraka ;)
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 16 svi 2012, 23:11 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
Nešto razmišljam o onom što je Bobi napisao o tome kako zvuči bosanski naglasak Hercegovcima, samo mislim kako je i obratno... I nama, bar meni, Ere smiješno zvuče. Kako sam bio s puno ekipe na faksu, a i žeMa je (s tim što su još ovi iz ČP imaju slabiji naglasak), iz Eranije, vremenom sam skinuo naglasak, kad hoću. Onda se znam ponekad i zajebavat. Znam, grozan sam. "Aa dhi je vooojnnaaa bbbholnicccaa?".  Zagorce isto dobro skidam, jedino Slavonci mi ne idu, i oni tjakavci istarski. Elem, a znaju i mene zezat, samo što pravi bosanski naglasak nije lako skinut, iako mnogi misle da jest. Taj dio priče doista ne zamjerim nikom, mislim kako je priča s naglaskom ipak u nekoj drugoj sferi, ležernijoj.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 16 svi 2012, 23:35 |
|
|
|
Pa imaju i recimo sirokobrizani i mostarci drugaciji dialekt, naglasak?
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
s one strane dinare
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 17 svi 2012, 00:03 |
|
|
Ibar je napisao/la: s one strane dinare je napisao/la: u nas u duvnu nema toga bosanac ili hercegovac, jer mi ni sami ne znamo jesmo li bosanci ili hercegovci. onda nema ni diskriminacije ne lazi vi ne volite bas previse one koji kazu da su bosanci  il sam u krivu? ma ko ti to reče? ja sam recimo više puta naletio na neke duvnjake koji ne vole "lopovske hercegovce" 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pagan
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 26 srp 2012, 01:14 |
|
|
s one strane dinare je napisao/la: u nas u duvnu nema toga bosanac ili hercegovac, jer mi ni sami ne znamo jesmo li bosanci ili hercegovci. hercegovci ste dok ne progovorite
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata Postano: 26 srp 2012, 11:15 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 28446 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
|
Jednom sam u vojsci bio na jednoj lokaciji gdje su većinom bili vojnici Livnjaci i Duvnjaci. Istina nije ih bilo puno oko 10 po jednih i drugih. Bilo nas je sveukupno jedan vod. Pored njih bilo nas je nekih 5-6 iz Središnje Bosne, i isto toliko iz Zap. Hercegovine, mahom iz Širokog. Kada bi se odmarali bili smo smješteni u jednoj kući koja je imala 2 velike sobe. Majke mi moje, nećete mi vjerovati ali te sobe su bile strogo regionalno određene. Bila je "Hercegovačka" i "Bosanska". U jednoj su bili svi Livnjaci i mi iz Bosne, i ponekad 1-2 Duvnjaka, a u drugoj sobi većina Duvnjaka i ovi Širokobriježani.
1000 stranica foruma ne može bolje objasniti taj odnos od tog Krležijanskog prikaza jedne kuće koju nastanjuju Hrvati Baosne i Hercegovine. A usput odlično reprezentira i odnos Livnjaka i Duvnjaka.
A opet, da ne budem isključiv, možda se samo radilo o rivalitetu između Livnjaka i Duvnjaka na koji smo se mi ostali koji smo bili u manjini priključili onako kako je nama više odgovaralo. Tko bi ga znao...
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|