|
|
Stranica: 11/11.
|
[ 267 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
dudu
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 10 lis 2025, 12:06 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63520 Lokacija: DAZP HQ
|
Junuz Djipalo je napisao/la: dudu je napisao/la: Zvuči mi kao e-power motor od Nissana.
To je Toyota Hybrid koncept koji se dokazao već. Nisam siguran kako Toyota funkcionira, ali Nissan nije klasičan hibrid, benzinski motor nije spojen na pogon nego samo puni bateriju koja pokreće auto, ali nije plug in tako da se voziš normalno na benzin, ali filing vožnje je električnog auta.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 10 lis 2025, 12:23 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
To je Toyotin koncept već 25 g. Pouzdan je i ICE motori isto jako dugo traju. Zato taxiji u cijelom svijetu su mahom Toyote. Citat: A Toyota hybrid works by seamlessly combining a gasoline engine with an electric motor and a battery to optimize for efficiency. At low speeds, it runs on electric power alone, while at higher speeds or during acceleration, the system uses both the engine and motor. The system also uses regenerative braking to capture energy during deceleration and a power control unit to automatically manage the switch between power sources for the best performance and fuel economy.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 10 lis 2025, 12:32 |
|
|
|
To je klasičan hibrid koji kombinira oboje, ovaj Nissanov ne vole ni zvati hibrid jer je na električni pogon.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 10 lis 2025, 12:34 |
|
|
Evo me kao Novem.  Da. Pri manjim brzinama je isto. Pri većim Toyota radi kao normalni auto dok Nissan puni bateriju a ona električni motor. Citat: Osnove sistema
Toyota Hybrid (npr. Toyota Prius, RAV4 Hybrid, Corolla Hybrid itd.) koristi sistem hibrida koji je obično series-parallel hybrid (kombinovani hibrid). To znači:
Imate benzinski motor + električni motor + često generator/alternator + bateriju.
Motor može direktno pogoniti točkove +/- u kombinaciji sa električnim motorom, ili samo električni motor vozi pri manjim brzinama.
Sistem automatski bira kad koji izvor (motor, motor + el. motor, samo el. motor) radi, zavisno od opterećenja, brzine, zahtjeva za snagom. ZigWheels.com +2 autofun.ph +2
Nissan e-Power je drugačiji pristup — on je više series hybrid (ili serijski hibrid) gdje:
Električni motor uvijek pokreće točkove.
Benzinski motor ne dodiruje kotače mehanički — koristi se isključivo da puni bateriju / generator, koji onda obezbjeđuje struju električnom motoru. ZigWheels.com +2 CarsGuide +2
Nema direktne veze između benzinskog motora i točkova (nema klasične transmisije u smislu da motor gura kotače). autofun.ph +2 ZigWheels.com +2
Kad je šta bolje
Ako voziš puno u gradu / stop-start, Nissan e-Power može dati utisak “vožnje u električnom” s vrlo tihu i ugodnu vožnju.
Ako često voziš autoputem ili pri većim brzinama, Toyota klasičan hibrid može imati bolju efikasnost jer se motor i pogon bolje koriste u takvim uslovima (motor može direktno pokretati točkove, što ima manji gubitak nego kada motor radi samo da puni bateriju).
Ako ti je važna pouzdanost, široka mreža servisa, i manji rizik sa nepoznatim tehnologijama, Toyota ima prednost.
Ako želiš iskustvo skoro kao EV (bez punjenja), i ceniš tihu vožnju, e-Power je vrlo primamljiv.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 10 lis 2025, 13:16 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ja ne kužim taj vaš range anxiety, možda je bitan za nekog tko vozi Hamburg - Dubrovnik 5x mjesečno, za veliku većinu nas koji vozimo Slo-Hr-BiH toga nema. Na 500 km moraš max 1 stati a stat ćeš svakako da odmoriš. Nismo mi Amerika. Prije je bio problem, prosječan EV je imao 20 kWh bateriju, a sad ima 60. Neki su prešli 100, ogromna je to razlika. Razlog je što u BiH nije baš najbolja infrastruktura s postajama za punjenje električnih vozila. Možeš samo kući puniti.
_________________ Najstariji bosanski državni dokument počinje ovako (Povelja Kulina Bana, 1189. god)
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 10 lis 2025, 13:19 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: To je Toyotin koncept već 25 g. Pouzdan je i ICE motori isto jako dugo traju. Zato taxiji u cijelom svijetu su mahom Toyote. Citat: A Toyota hybrid works by seamlessly combining a gasoline engine with an electric motor and a battery to optimize for efficiency. At low speeds, it runs on electric power alone, while at higher speeds or during acceleration, the system uses both the engine and motor. The system also uses regenerative braking to capture energy during deceleration and a power control unit to automatically manage the switch between power sources for the best performance and fuel economy. Toyota hibrid je benzinski auto koji ima malu bateriju i elektromotor da pomognu, nema čak niti plug-in punjenje. Toyotini hibridi se toče na benzinskoj, ne treba ti nikakav kabel.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 10 lis 2025, 13:27 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ja ne kužim taj vaš range anxiety, možda je bitan za nekog tko vozi Hamburg - Dubrovnik 5x mjesečno, za veliku većinu nas koji vozimo Slo-Hr-BiH toga nema. Na 500 km moraš max 1 stati a stat ćeš svakako da odmoriš. Nismo mi Amerika. Prije je bio problem, prosječan EV je imao 20 kWh bateriju, a sad ima 60. Neki su prešli 100, ogromna je to razlika. Ako voziš iz Zagreba za Zenicu, gdje puniš električni auto? Druga stvar, tko ima kuću napravi punjač u dvorištu i puni preko noći. Tko ima stan, mora svaki put na javnu punionicu, čekati i platiti, na taj način nije ni jeftino.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 10 lis 2025, 13:33 |
|
|
dudu je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: To je Toyota Hybrid koncept koji se dokazao već.
Nisam siguran kako Toyota funkcionira, ali Nissan nije klasičan hibrid, benzinski motor nije spojen na pogon nego samo puni bateriju koja pokreće auto, ali nije plug in tako da se voziš normalno na benzin, ali filing vožnje je električnog auta. Baš sam sada pogledao jer sam prvi put čuo da Nissan ima takve modele u ponudi. Nije baš isto, al sličan je princip. Nakratko sam guglao i koliko vidim, čisto električno ne možeš dugo voziti ove e-power modele. REEV idu od 175-250 km čisto na struju, a nakon toga pali se generator. Možeš ga puniti ko obični električni auto. Neznam jel se i Nissan e-power može puniti kući ili samo može točiti benzin u spremnik. Primjer - model koji je nedavno došao u Europu je: "Leapmotor C10 REEV". Kinezi ga proizvode, al Stelantis je većinski vlasnik te firme.
_________________ Najstariji bosanski državni dokument počinje ovako (Povelja Kulina Bana, 1189. god)
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 10 lis 2025, 14:33 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Ja ne kužim taj vaš range anxiety, možda je bitan za nekog tko vozi Hamburg - Dubrovnik 5x mjesečno, za veliku većinu nas koji vozimo Slo-Hr-BiH toga nema. Na 500 km moraš max 1 stati a stat ćeš svakako da odmoriš. Nismo mi Amerika. Prije je bio problem, prosječan EV je imao 20 kWh bateriju, a sad ima 60. Neki su prešli 100, ogromna je to razlika. Ako voziš iz Zagreba za Zenicu, gdje puniš električni auto? Druga stvar, tko ima kuću napravi punjač u dvorištu i puni preko noći. Tko ima stan, mora svaki put na javnu punionicu, čekati i platiti, na taj način nije ni jeftino. Pa doma u Bosni. Ljeti ne moram stajati na punjaču. Ne moram ni zimi ako pazim (recimo vozim iza busa po AC). Zimi ima dobar DC punjač u Doboju 70 kW, nigdje nisam brže punio. Ima birtija na benzinskoj preko puta. 20 minuta na kavu i to je to. Ima u Žepču Armani centar free AC punjač 11 kW.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 10 lis 2025, 14:49 |
|
|
|
Inače na EP BiH punjačima je free punjenje. AC u Zenici, Travniku, Sarajevu i Mostaru i na DC odmorište Lepenica prema Sa.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 10 lis 2025, 14:51 |
|
|
sejdo.komsoglu je napisao/la: dudu je napisao/la: Nisam siguran kako Toyota funkcionira, ali Nissan nije klasičan hibrid, benzinski motor nije spojen na pogon nego samo puni bateriju koja pokreće auto, ali nije plug in tako da se voziš normalno na benzin, ali filing vožnje je električnog auta.
Baš sam sada pogledao jer sam prvi put čuo da Nissan ima takve modele u ponudi. Nije baš isto, al sličan je princip. Nakratko sam guglao i koliko vidim, čisto električno ne možeš dugo voziti ove e-power modele. REEV idu od 175-250 km čisto na struju, a nakon toga pali se generator. Možeš ga puniti ko obični električni auto. Neznam jel se i Nissan e-power može puniti kući ili samo može točiti benzin u spremnik. Primjer - model koji je nedavno došao u Europu je: "Leapmotor C10 REEV". Kinezi ga proizvode, al Stelantis je većinski vlasnik te firme. Ne puni se, ali je osjećaj zbog pogona na elektriku kao da je električni iako se baterija puni na benzinski motor. Vozio sam ga, buraz ga ima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 10 lis 2025, 16:36 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 10 lis 2025, 17:46 |
|
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 10 lis 2025, 17:52 |
|
|
Zlo mi je od tih električnih, kad mi već uvaljuju za službene mislim da ću se popravit s GTIjem za ženu. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 11 lis 2025, 07:57 |
|
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 11 lis 2025, 08:03 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: @Junuz, je li samo voziš električnog ili ti je to drugi auto?
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1452 of 2558 - 56.76%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Električni automobili - nova era je počela Postano: 11 lis 2025, 09:22 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: @Junuz, je li samo voziš električnog ili ti je to drugi auto? Imam 2 ali vozim skoro isključivo na struju. U godini napravio 40 k km.  Jučer napravio 80 km, potrošio oko 11 kWh, solarka s krova proizvela 22. Dogrijavam na klime + normalna potrošnja i taman mogu potrošit koliko proizvedem, mrvicu vise potrošim. Idealno je ako ti se poklope proizvodnja i potrošnja. Inače, opet je aktualan u HR natječaj za poticaje za solare. Isplate se u roku 3 g. s poticajima. U mom slučaju i nakon 2. Tko god ima kuću je lud ako to ne iskoristi.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|