HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 13:22.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 685 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 28  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 19 ožu 2012, 12:57 
Offline

Pridružen/a: 11 sij 2011, 12:22
Postovi: 2999
Zadar1993 je napisao/la:
Meni definitivno jedan od najdražih profesora :palacgore2

:palacgore1


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 19 ožu 2012, 12:58 
Offline

Pridružen/a: 11 sij 2011, 12:22
Postovi: 2999




Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 25 ožu 2012, 20:07 
Offline

Pridružen/a: 05 lis 2010, 15:52
Postovi: 2769
Lokacija: Žepačko-bobovačka županija
Crvena Sonja je napisao/la:
moramo onda početi od ovog imena..
Fra.Grgo Martić
Citat:
Fra Grgo Martić rođen je u Rastovači kraj Posušja 24.1.1822. godine. Djetinjstvo je proveo u zavičaju, a 1834. godine stric Rade ga dovodi u kreševski samostan, gdje započinje školovanje. U Kreševu boravi do 1838. a školovanje od 1844. godine nastavlja izvan Bosne, u Požegi, Zagrebu i Stolnom Biogradu u Mađarskoj. Za svećenika je zaređen na Božić 1844. godine, a kao svećenik je djelovao oko tri godine u Kreševu, zatim kao kapelan u Osovi kod Žepča, te kao župnik u Sarajevu u dva navrata, između 1851. i 1879. godine. Vrijeme u razdoblju od 1879. do smrti, 30.8.1905., uglavnom je proveo u Franjevačkom samostanu u Kreševu.

Fra Grgo se, osim kao svećenik, istaknuo u književnom i prosvjetnom radu, te u političkom djelovanju. Bio je aktivni sudionik u političkim i kulturnim događanjima tog vremena, osobito u vrijeme smjene turske i austro-ugarske vlasti.slikaPredavao je u franjevačkoj školi u Kreševu, općenito se bavio pitanjem školstva, a pisao je i udžbenike. Nastavničkim radom bavio se gotovo pet desetljeća, a 1871. godine izdan je njegov Početni zemljopis za katoličke učione u Bosni. Prije toga, 1858. godine, pripremio je i Dikcionar (rječnik) tursko-srpsko-hrvatski, koji nije objavljen, jer u to vrijeme u Bosni nije bilo tiskara, a materijal poslan u Beograd na tiskanje je nestao.slikaFra Grgo Martić se bavio i prikupljanjem narodnih umotvorina, a, zajedno sa fra Ivanom Franjom Jukićem sakupio je i pripremio zbirku Narodne pjesme bosanske i hercegovačke, koja je izdana u Osijeku 1858. godine.

Književnim radom se Martić bavio punih šezdeset godina, ispjevao je više od sto tisuća stihova, što ga čini najplodnijim književnikom u BiH u XIX. stoljeću. Studirajući filozofiju u Zagrebu, ušao je u društvo vodećih iliraca, te je, oduševivši se njihovim idejama i pokretom, i sam postao narodni preporoditelj.

Krajem pedesetih godina XIX. stoljeća Martić počinje raditi na svom životnom djelu – ciklusu epskih pjesama Osvetnici. Pjesme tog ciklusa izlazile su od 1861. do 1883. godine u Zagrebu, Osijeku i Đakovu, a konačni naziv dobivaju 1893. godine, kada su sakupljene u jednu knjigu. Po Osvetnicima je fra Grgo od strane kritičara prozvan "bosanskim Homerom".slikaPored Osvetnika, vrlo poznato je i Martićevo djelo Posvetnici, koje se sastoji od pjesama u kojima je opjevao svoj svećenički život, život sv. Franje Asiškog i život sv. Antuna Padovanskog, a slavi obljetnicu pape Lava XIII., te drugih ljudi vezanih za crkvu. Od većih epskih djela, Martić je napisao epopeju Boj na Kosovu godine 1389., a značajno mjesto u njegovom književnom radu zauzimaju i putopisi (Putovanje u Dubrovnik iz Kreševa god. 1882., Katolici u Bugarskoj 1858., Katolici u Vlaškoj 1858., Katolici u Hercegovini 1860.)

O Martićevim memoarima, pod naslovom Zapamćenja, govori se i piše kao o vrlo značajnom prilogu kulturnoj povijesti Bosne i Hercegovine. Prvi put su objavljeni u Zagrebu 1906. godine, u redakciji Ferde Šišića. Fra Grgo Martić djelovao je u politici za vrijeme vladavine Turaka i u vrijeme Austrije-Ugarske.

U svoje vrijeme bio je uvjerljivo najbolji poznavalac političkih prilika u Bosni, što je znao iskoristiti za zaštitu Katoličke crkve i franjevačkog reda, ali i pojedinaca, bez obzira na to kojoj su vjeri pripadali.

Politička uloga fra Grge Martića bila je posebno izražena za vrijeme rada u Agenciji bosanskih franjevaca u Sarajevu, koja je za zadaću imala zastupanje interesa franjevačkog reda i katoličkog puka u BiH.

Agencija se bavila socijalnim položajem raje, vjerskim pitanjima, političkim prognanicima, pa i nekim interesima muslimanskog i pravoslavnog stanovništva.Fra Grgo Martić pokopan je u kreševskom groblju Ogradje, a u Franjevačkom samostanu sačuvana je soba u kojoj je živio, s njegovim osobnim stvarima, rukopisima njegovih djela, odlikovanjima i drugim simbolima njegovog rada i vremena u kojem je živio. Tu je, uz ostalo, i sablja – dar bana Josipa Jelačića, fra Grgine gusle, lovačko oružje i trofeji.


slikaslika

http://www.fragrgomartic.com/fra_grgo.php


Tek sad vidim ovaj post. Inače prvi šerski župnik. Nisam znao da je od Posušja rodom.

_________________
Herceg-Bosno brdovita, zemljo mila plemenita, sva prkosna i od pjesme osvojit te nitko ne smije.
ivica je napisao/la:
Tuđman je za muslimane učinio više i od alije...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 26 ožu 2012, 09:12 
Offline

Pridružen/a: 11 sij 2011, 12:22
Postovi: 2999
Iz intervjua s prof.dr. Andrijom Nikićem
KNJIŽEVNI, PROSVJETNI I POLITIČKI RAD
FRA GRGE MARTIĆA


SS: Kako su se zvali fra Grgini roditelji i kakvi su bili gospodarski uvjeti života tadašnjih katolika? (Opis kuće,”U samostanu Kreševu mjeseca Siječnja 1894.” Zbornik, str.122-23).

AN: Martićevi roditelji bili su Grgo i Jela r. Kukuljević od Imotskog. Naime, na krštenju je fra Grga dobio ime Mate, pa je ofranjevački red. On opisuje svoju kuću: “.... ako li si rad pak imati sliku, moje čevo ime uzeo tek kad je stupio u kuPosušje, jer je podaleko, nego uzmi alat pak sam sobom ozidaj zid od neokresanih će rodjenice netreba Ti ići na stiena u duljini jedno pet metarailiti šest aršina naših, a u širini četiri podpuna metra, u visinu pak ozidaj od , prilike dva metraozidanja ostavi šupljinu za dvoja vrata jedna spram drugim, potom na , preko širine vicutanike digni u visini rogove preko kojih razredi i ponamještaj letve drvenim klincima utvrđene, pak onda sozom povezane snojupokiti po letvama, eto Ti krov za po ljudskoga vieka durećna - objesi zemljanu će ražev ševari kotlukomaštre o gredi viš vatre, uspi koju šaku brašna - podjari vatru, da kotluša ključa, šu vodom napunjenu na kad se popovari imatkašu koja će se varenikom zabijeliti - postavi siniju na ravno, na kojoj razmetni ćeš kakakva je Bog dao, onda po kašikom i po komadovma poređaj čeljad okolo sinije, šike i uza svaku po komad kruha prekrsti se i izmolivnjima, a zovnut će te, nego čuvaj se da se srčuć ne ši Oče naš srči s ovatre svako na svoje mjesto sjesti; a Rade će skinuti gusle s klina pa sjednuvši žežeš. Po tomu berićetu čeljad će oko u uglu zacvieliti gudalom i pjevajujunačku davoriju razgovarati svoju domaćicu. I uz nju dvoje njezine, a petero ći pokojnog dievera Grge djei odrasle - tu bi mogao opaziti od ono petero siročadi jedan muškić čice - manje ponajpredivo pjesme kao da će je sjutridan kod kozlića raspredati. Kada već Vlašići življe pilji očima u strica i jagmi odmaknu dalekoklin, pak i on i čeljad po redu pod bilce vunene naporedo kao kladići, i pospu , Rade će guslane o kao poklani zazviždi, a vatra se već uduhne, tada pod bulicima nastane bobotanje - ako li si mu dobar! Bura boRano se skoče pak poslima kud koje..”. Tu je Mate proveo svoje -bo-bo! Od studeni, sve da zub o zub sveži. djetinjstvo i njegova rodna kunjegovu životu i radu. On je sam svjestan toga pa pjeva:ća dala je obilježje

“Koju žicu uzme djete na se

Ta ga grebe i pod sjede vlase!”


Poslije očeve smrti (1834.) Mate odlazi u Kreševo da se školuje za fratra. Tu je ostao četiri godine, a zatim odlazi u Požegu učiti gimnaziju. Nakon toga polazi na studije u Zagreb i Stolni Biograd. U Zagrebu se upoznao sa prvacima ilirskog pokreta, što je presudan trenutak za Martićevu pjesničku orijentaciju. Godine 1845. ređen je za svećenika i djeluje kao svećenik u raznim župama kreševskog samostana. Od tada pa do konca života češće je “rado hrlio k nama da posjeti hercegovačke hridi, gdje bi sa svojim od davnih dana prienim prijateljem presv. G. otcem Paškalom Buconjićem snovao snove, te o vjerskim i narodnim potrebama sa mladenačkim žarom raspravljao”. Fra Grga je “velikim žarom ljubio svoju dragu Hercegovinu, njome se ponosio i o njoj uviek s najvećim zanosom govorio” - riječi su provincijala fra Anđela Nuića.

O hercegovačnom zavičajnom kršu, piše fra Marko Karamatić, i tamošnjem puku umio je izuzetno toplo pisati, a jednako tako i o tamošnjim franjevcima, kako se to vidi iz njegova zapisa 1859., prilikom posjeta Širokom Brijegu. On svoje dojmove iznosi na slijedeći način: “Zidi su puni svakoga dobra kao ptičje gnijzedo u blagu ljetu, - u njih se odgajaju ptići duhovni, što će prhnuti u krajeve otadžbine svoje na poslugu dragomu rodu svomu... Kad jih viđah pobožne u večer uz oltar pojati, a jutrom kroz dubravu s knjigom šetati, bijah sanjajući rajske sne u nebu, a bdioc sreće na zemlji. Kako jim je ljubav lijepa bila, i kako je Bog dobar, onako jim dobro sve za rukom pođe”.(Zbornik, str.361).



SS: Kakav je odnos fra Grge Martić bio prema naciji i prema pjesmi?

AN: Fra Grga Matić je poznat pjesnik. Bio je domoljub te je na poseban način bio povezan s Posušjem. O njemu je razmišljao, njemu je poklonio jedno zvono. On je nadahnut domoljubljem opjevao zgode i nezgode svog naroda, kako sam kaže: “Pjeva Rade i uz teške jade”. Povijesne je događaje znao zaodjenuti u stih narodne pjesme, govoreći jezikom što ga svi razumiju, da bi razgalio dušu i srce svoga naroda. I zato su ga nazvali majstorom narodnog stiha, hrvatskim Homerom. Pozdrav Hercegovini redakcijski iskrivljen i objavljen u srpskim novinama dovodio je u pitanje fra Grginu nacionalnu svijest. On je to ispravio kod Ignacija Strukića: “Ako bi koi - a čini se da ih u narodu ima - o mojoj narodnosti sumnjao, valja mu kazati, da sam rođen u Županiji, bivšoj Hrvatskoj, jednoj od sedam poglavitoj što ih broji Porfirogenet - Imotskoj, gdje su se prvi došlići prastari Hrvati nastanili, te i do danas sada ta ista krajišta posjeduju; dosljedno je dakle, da sam i ja Martić porietlom i rodom Hrvat, što sam i svojim životom i djelovanjem pokazao”.

http://members.fortunecity.com/ero01/intervju.htm


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 11 tra 2012, 18:48 
Offline

Pridružen/a: 23 srp 2009, 15:58
Postovi: 145
Lokacija: Pula-HR
Posušje

2009.
Grad 5828 st.
Sela 3558 st.

2011.
Grad 6226 st.
Sela 3618 st.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 11 tra 2012, 20:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23208
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Posušje je stvarno hercegovačko čudo.
http://poskok.info/wp/?p=1600

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 11 tra 2012, 21:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58
Postovi: 35278
Lokacija: Gl. grad regije
Uskoro po broju Hrvata treca ili cetvrta urbana sredina.

Za primjer drugima.

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 12 tra 2012, 08:28 
Offline

Pridružen/a: 11 sij 2011, 12:22
Postovi: 2999
švabo je napisao/la:
Posušje

2009.
Grad 5828 st.
Sela 3558 st.

2011.
Grad 6226 st.
Sela 3618 st.


Ovo je samo popis grada i sela koji spadaju pod župu Posušje bez- Rakitna,Vira, Vinjana, Graca.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 12 tra 2012, 09:49 
Offline

Pridružen/a: 07 ožu 2012, 15:05
Postovi: 1295
Baš mi je se učinio mali broj za sela.Iako i sa tim navedenim,izgleda da sela nemaju više od grada.
Mada sam mislio da je drugačije :neznam


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 12 tra 2012, 10:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58266
Lokacija: DAZP HQ
zmajček je napisao/la:
Baš mi je se učinio mali broj za sela.Iako i sa tim navedenim,izgleda da sela nemaju više od grada.
Mada sam mislio da je drugačije :neznam


sela imaju oko 10 tisuća, a samo mjesto 6. ovi gornji podaci su samo za župu Posušje.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 12 tra 2012, 10:52 
Offline

Pridružen/a: 11 sij 2011, 12:22
Postovi: 2999
229. Milenijska fotografija "Dan za pamćenje"
slikaDugo pripremani dan napokon je došao i doista je to bio dan za pamćenje. Od kada sam dobio bubicu u uho, da u Posušju, zapadno hercegovačkom gradiću u Bosni i Hercegovini, škole pohađaju više od 2200 učenika. Ta velika brojnost djece u malom gradiću svakako je osobina koju treba prikazati u okrilju pozitivne poruke, koje su idealne za prikaz Milenijskom fotografijom.



Zgodna koincidencija je bila da se desetak dana prije snimanja u Posušju počeo snimati dokumentarni film HTV-a o pod nazivom „Milenijski Šime“, u režiji redatelja Ante Marića, s kojim sam surađivao u svom radu na HTV-u, pa tako i na snimanju 61. Milenijske fotografije „Uočnica Velikoj Gospi“ u Širokom Brijegu. Ante Marić, naime, rodom je iz Posušja i uz njegovu pomoć dobio sam puno podataka o životu u Posušju, o njihovoj mladosti, kulturnom životu, o povijesti. Cijela ekipa HTV-a od Zagreba, preko Ogulina, mojih Vodica, doputovala je sa mnom i na snimanje u Posušje.

Velika posuška gimnazija nosi naziv velikog prosvjetitelja, značajnog za kulturnu, prosvjetnu povijest kako ovog kraja tako i za Hrvatsku, fra Grge Martića, svećenika, književniku, sudionika Ilirskog pokreta, suvremeniku bana Jelačića koji je veći dio svog svećeničkog života i rada proveo je u samostanu u Kreševu u kojem se i danas čuva mač sa skrivenim bodežom dobivenim od bana Jelačića.

Nebo nas je na dan snimanja počastilo sunčanim zrakama, tako da Edita i ja nismo osjećali umor nakon jučerašnjeg cjelodnevnog crtanja Milenijske scene na Trgu branitelja u Posušju. Ogromnu scenu teško smo savladali, ali olakšali su nam mladi momci, domaćini, Ante Marić (imenjak i prezimenjak redatelja filma) i Branko Bago. Kao što sam i započeo, moram reći da je ovo bio dan za pamćenje, imao sam osjećaj da je na snimanje došlo cijelo Posušje, svi mladi ljudi, učenici škola: Gimnazije Fra Grge Martića, Srednje strukovne škole i osnovnih škola, sa svojim profesorima, profesoricama i ravnateljima Ljubom Kovačem, Stakom Rerom i Zdravkom Piriće . Što je svakako priznanje općini Posušje, kao organizatoru ovog događaja. N snimanju je bio nazočan gradonačelnik gospodin Petar Polić, kao i dogradonačelnik gospodin Ferdo Landeka, koji se iskazao kao odličan organizator i suradnik. Općina Posušje zahvaljuje sponzorima: "Dalekovodd.o.o.Mostar", "Meggle d.o.o. Posušje" "Grafotisak d.o.o. Grude", "Lager d.o.o.Posušje" i "KTM Brina d.o.o. Posušje" na susretljivosti i financijskoj potpori, policijskoj postaji Posušje na organiziranim mjerama sigurnosti, te tvrtki Lager sa čije sam dizalice snimao ovu prekrasnu mladost.

Mladost koja je najveća vrijednost ovoga kraja, koja je s ponosom svojim tijelima složila natpis crvene boje: POSUŠJE, a pratimo li plavi trag među sudionicima snimanja otkrit ćemo potpis za pamćenje fra Grge Martića, kojim sam simbolično želio spojiti kulturnu povijest Hrvata na ovim prostorima inspiriran poznatim memoarima fra Grge Martića „Zapamćenja“, sa jedinom , pravom vrijednosti jednog kraja: prekrasnom mladost!

U danu za pamćenje nastala je

229. Milenijska fotografija Šime Strikomana,

koja u sebi krije potpis za pamćenje fra Gge Matrića koji sa svojom ljubavi prema svom kraju i uloženim radom u obrazovanje i hrvatsku kulturu, itekako zadužio i ovu mladost.

Organizacijom ovog, medijski popraćenog događaja, odaje duboko štovanje i zahvalnost!
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 12 tra 2012, 15:59 
Online
Avatar

Pridružen/a: 04 lis 2010, 16:57
Postovi: 736
a brate kad tako raste treba unaprijed povuć ceste i instalacije za daljniji razvoj, dosta više divlje gradnje. ugledajmo se na Dugopolje kako je povuklo ceste prije gradnje i ugledajmo se na male gradove po Dalmaciji tipa Baške Vode kako mjesto onako neplanski izgrađeno, malo ivičnjaka i trotovara ne bi škodilo.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 21 tra 2012, 14:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Šta vam je sa Posušje Online...mene preusmjerava na fbi.gov?

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 21 tra 2012, 14:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 tra 2011, 19:31
Postovi: 695
jeli vama u posušju možda hrvatski jezik u OŠ predavala Radica Leko?
čujen da je stroga bila :zubati

_________________
CENZURA


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 22 tra 2012, 07:53 
Offline

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:32
Postovi: 11675
Lokacija: Varta drzava
Crvena Sonja je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:
Meni definitivno jedan od najdražih profesora :palacgore2

:palacgore1


A Davor Pavuna kaki malo... Ajde jos je i nekako moglo proci ovo njegovo izlaganje, poprilicne samohvale, al kad je poceo o subliminarnim porukama u rock pjesmama... :ucelo Sjecam se da je nama svecenik davno slicno pricao, majmun...

_________________
Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!!
Život je tvoje igralište
Pretpostavka je majka svih zajeba
Svi mi prdimo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 28 tra 2012, 19:24 
Offline

Pridružen/a: 11 sij 2011, 12:22
Postovi: 2999
Dalmatia je napisao/la:
jeli vama u posušju možda hrvatski jezik u OŠ predavala Radica Leko?
čujen da je stroga bila :zubati

:zubati
Bila, još predaje! :zubati

Citat:
U NJEMAČKU, BRALE...
Autor: Radica Leko
slika
Radica Leko, U Njemačku, brale… (roman), Naklada DHK HB, Mostar; Matica hrvatska, Posušje i HKD Napredak, Posušje, 2011. Knjižnica Suvremenici, knjiga osamdeset druga. Recenzenti Martina Arapović, Stjepan Galić i Fabijan Lovrić. Ilustracije Jakov Biočić.

Knjiga U Njemačku, brale… djelo je iznjmne vrijednosti koja će “stare” s osmijehom na licu i suzom u oku vratiti u prošla vremena njihove mladosti, a “mlade” upoznati s poviješću i kulturom našega kraja, načinom života i mukotrpnom i svakodnevnom borbom za preživljavanje maloga čovjeka, te je svakako dobrodošla.

(Iz proslova Martine Arapovič)

Radica Leko u ovom romanu ponudila nam je cijelu galeriju likova, s najrazličitijim karakteristikama. Poznato je da je lik pokretač radnje, odnosno pojedinih postupaka, s određenim stavovima i ponašanjima, u pozitivnom ili negativnom smislu riječi.

(Iz recenzije Stjepana Galića)

Radica Leko je dosegnula tajnu priče, tajnu romanesknog razgovora s čitateljem, što joj je u prvom redu i bio cilj, te kroz sustavnu sistematizaciju složila uspješan mozaik protočnog djela biranim čitateljima koji će znati cijeniti dar autorice vidljiv u organizacijskom, tematskom i idejno-estetskom ostvarenju, te priču usvojiti kao svoju.

(Iz recenzije Fabija Lovrića)

http://www.dhkhb.org/index.php/knjige/knjiga/89


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 28 tra 2012, 19:26 
Offline

Pridružen/a: 11 sij 2011, 12:22
Postovi: 2999
Aztec je napisao/la:
Crvena Sonja je napisao/la:
:palacgore1


A Davor Pavuna kaki malo... Ajde jos je i nekako moglo proci ovo njegovo izlaganje, poprilicne samohvale, al kad je poceo o subliminarnim porukama u rock pjesmama... :ucelo Sjecam se da je nama svecenik davno slicno pricao, majmun...


tztztz...ne moraš baš sve doslovno shvaćat.. ha ja!
:punk


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 28 tra 2012, 19:38 
Offline

Pridružen/a: 11 sij 2011, 12:22
Postovi: 2999
Ministry of Sound je napisao/la:
Šta vam je sa Posušje Online...mene preusmjerava na fbi.gov?


ups
Mislim da su hakirani total, kažu vraćaju se u boljem izdanju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 10 svi 2012, 15:57 
Online
Avatar

Pridružen/a: 04 lis 2010, 16:57
Postovi: 736
Posušanima je potrebna jedna nova svijest tipa "sve za grad". Malo se Frama u zadnje vrime tako ponaša. svaka čast.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 16 svi 2012, 11:42 
Offline

Pridružen/a: 11 sij 2011, 12:22
Postovi: 2999
maradot je napisao/la:
Posušanima je potrebna jedna nova svijest tipa "sve za grad". Malo se Frama u zadnje vrime tako ponaša. svaka čast.

Koji je to tip svijesti, ništ ne kužim :confused1


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 16 svi 2012, 11:45 
Offline

Pridružen/a: 11 sij 2011, 12:22
Postovi: 2999
ONI SU NAŠA BUDUĆNOST: Posuški maturanti zasadili 3000 sadnica smreke
http://poskok.info/wp/?p=6098
:HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 16 svi 2012, 12:55 
Online
Avatar

Pridružen/a: 04 lis 2010, 16:57
Postovi: 736
upravo tako nesto. malo altruizma svima nama ne bi skodilo. Sve za Posusje. :)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 26 svi 2012, 06:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 sij 2012, 16:01
Postovi: 12319
http://www.klix.ba/vijesti/bih/pogledajte-fotoraport-iz-posusja/120525163


Za razliku od većeg dijela Bosne gdje je tokom dana bilo oblačno sa kišom i pljuskovima, u Zapadnoj Hercegovini preovladavalo je sunčano i toplo vrijeme. Da ugođaj ne bude potpun pobrinuo se jak vjetar koji nas ipak nije omeo u šetnji ovim hercegovačkim gradom odakle vam donosimo kratki fotoraport.

Iako je kao i u većem dijelu BiH nezaposlenost i u Posušju uzela maha, ipak je veliki broj onih koji su zaposleni u nekoj od brojnih kompanija u gradu i okolici, pa su u radno vrijeme kafići i ulice grada poluprazni, mogu se vidjeti uglavnom djeca koja idu ili se vraćaju iz škole, ili penzioneri.

Nešto viši standard od bh. gradova slične veličine može se vidjeti i po cijenama u kafićima pa tako obična espresso kafa košta 1,5 KM kao i u Sarajevu ili Mostaru. Kafića ne nedostaje, a imaju i solidno uređen Rock Caffe.

Grad je prilično čist, a mogu se vidjeti i kontejneri za odvojeno prikupljanje papira. Posušje je po starosnoj strukturi i jedan od gradova sa najmlađim stanovništvom u BiH a Osnovna škola "Ivana Mažuraniča" broji nevjerovatnih 1.700 učenika.

Nogometni klub Posušje, nekada član Premijer lige BiH danas je pred ispadanjem iz Druge lige Jug, a njihov stadion na Mokrom Docu zapušten je i na njemu se nekada mogu vidjeti i ovce.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 15 lip 2012, 12:47 
Offline

Pridružen/a: 11 sij 2011, 12:22
Postovi: 2999
http://www.frama-posusje.com/node/1234
Bili smo dio ponosnih bojovnika „Bušića“ (Foto)
slika
Citat:
Nosili smo fotografije 106 poginulih. Osjetila se šutnja i ponos. Ti poginuli su sve dali za našu Domovinu. Radosni smo i ponosni da smo mogli biti dio velebne proslave 20 obljetnice slavne pukovnije "Bruno Bušić" koja je osnovana na Posuškome Gracu 1992. Ta postrojba nikada nije napustila crtu bojišnice nit je ikada izgubila položaj.

Cijenu su platili životima. Na ovom obilježavanju okupili su se domoljubi i branitelji sa svih strana BiH i Hrvatske. Dirljivo je vidjeti očeve i majke kako gledaju fotografije i ispisana imena na spomeniku svoje djece. Dvojica očeva koji su došli iz Žepča zamolili su da ih fotografiramo sa slikama njihovih sinova.

Inače, program je počeo Svetom misom koju je predvodio fra Ivan Landeka, župnik gradački, a pjevali su gradački framaši. Nakon mise bio je mimohod do spomen obilježja. Tu je bilo polaganje vijenaca, prigodni govori i recitacija. Recitaciju su priredili naši framaši Mario Jukić, Bruno Penava, Ružica Jukić i Sara Lončar.

Zabavni dio programa bio je na igralištu uz folklor, tamburaše i nastup Mate Bulića. Domaćin sveg ovoga događanja je predsjednik Udruge „Ante Bruno Bušić“ Josip Duspara.

Program je bio marno pripremljen i svima nama iz Posušja može služiti načast da se ovo osnovalo u našoj općini i da je ovo, zapravo, početak naše vojske HVO-a u BiH. Ovo se ne smije zaboraviti u ime branitelja i onih koji na ovo obilježavanje dolaze iz dalekih krajeva!

slika

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 15 lip 2012, 12:49 
Offline

Pridružen/a: 11 sij 2011, 12:22
Postovi: 2999
slika

slika


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 685 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 28  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO