|
|
Stranica: 7/18.
|
[ 448 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Nebula
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 13:48 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2011, 16:12 Postovi: 8280 Lokacija: multietnicki entitet Bosna
|
Šporet je napisao/la: kojom se čini ogromna šteta istini i činjenici da su sav teritorij u Daytonu u zamjenu za srpski dali Hrvati. Dio su dali i Bosnjaci kao sto rekoh (kod Krupe). A Hrvati su trebali dati jos vise obzirom koliko su dobili od Srba u Hrvatskoj.
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
alh84001
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 13:51 |
|
|
Nebula, ja mislio da je na Savi i Uni ogromni zid i da iza njega ne postoji nista, te da se vi borite protiv sacice od 200 000 podstanara katolika ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) I nismo ti mi Muslimani pa da nam se nesto daje. Mi ili uzimamo, ili gubimo.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ante1950
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 13:55 |
|
|
Nebula je napisao/la: Svako iole upucen zna da su i Bosnjaci morali dati dio teritorije u Daytonu (taj dio kod Krupe). Imas i u knjizi Holbruka i u knjizi Komsica i knjizi Koljevica i svakog drugog svjedoka pregovora u Daytonu. Tudjman je na kraju pristao dati Mrkojic i Sipovo pod uslovom da i Bosnjaci nesto daju a on dobije dio posavine. Rjesenje je nadjeno upravo tako sto su Bosnjaci dali daj dio kod Krupe a Srbi Odzak. Vidi se i golim okom da je to otprilike ista teritorija. Bosnjaci su trebali dati nesto I Hrvatima jer su na racun 5% teritorije kod Mrkonjica i Sipova dobili okolicu Sarajeva i koridor do Gorazda. Posten deal je da Hrvati za to dobiju HNZ i SBZ. Takodjer su I nase enklave zavrsile u Zenicko-Dobojskom kantonu plus srpska sela iz opcine Drvar u USK i nekoliko sela u TK.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 14:18 |
|
|
Šporet je napisao/la: Ceha je napisao/la: Rekao sam ti; a) gdje je greška u odnosu na promjene granice u Daytonu Ne postoji greška, jasno je rečeno da karta prikazuje dani hrvatski teritorij za darovani muslimanski teritorij i općinu Odžak, nikakvih drugih zamjena veličine do jednog jedinog naseljenog mjesta nije bilo. To što ti nemaš blage veze o ratnim linijama niti zamjeni u Daytonu pa konstantno griješiš i pokazuješ neznanje nije moj problem. I još uvijek seruckaš. Nije jedina zamjena teritorija, dobar dio Odžaka smo dobili povlačeći se od Ravnog i sa drugih kota. Šporet je napisao/la: Ceha je napisao/la: b) gdje je greška u odnosu na administrativne granice općine Brčko iz 1991. Zašto lažeš da je greška u administrativnim granicama dvije općine? Imaš katastarski izvod te granice star 50-60 godina? Možda se u međuvremenu izgradio neki melioracijski kanal, a možda je jednostavno riječ o minimalnom odstupanju template-a topografske karte na kojoj su izrađene pite, karte koja je preciznija i ima puno manje grešaka (ako uopće) od ikoje koje si ti ikad napravio. U svakom slučaju potpuno nebitno pitanje da li administrativna granica ide dva polja lijevo ili desno koje potenciraš da bi zamaskirao svoje greške na stvarnoj temi o kojoj pokazuješ ogromno neznanje. Isto tako možemo tražiti jel ima greške u granici općina Gruda i Posušja za dva milimentra, ili je li na topografskoj karti ime nekog mjesta napisano tvrdim Č ili mekim Ć i govoriti o "greškama" - potpuno suludo i blesavo. Ajmo još jednom. Bio sam poprilično dobar prema tebi. Nisam te vrijeđao, pričao o krivotvorenju, manjku pojma o bilo čemu i slično. Želiš li da se razgovor spusti na te grane? Jer mi već polagano ideš na jetra. Rekao sam ti da si napravio grešku. Nije velika greška, ali greška je. I zato si se smrtno uvrijedio? Ovo što kažeš, ispada da greška za Brčko čak i nije tvoja, kažeš da ti je Pavo dao kartu. A i nije velika greška. No to nije administrativna granica općine iz 1991., nego nešto drugo, eventualno ranije. Dao sam ti ovu službenu kartu; ![slika](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiY-SwmNVp1ugTpnAUA8yPX5zFt8d21KVf7TSRtJ8vsXxrMrOPm_8ndTjm_UBLETddj6V2-0FsXNG_1kyoOBp0FdrD8py3X4cp4cfr5ssMe44bYXhC0oYNrq-h4rDaPWv9GCx5ObkfS7o5n/s1600/popis+2.jpg) Tu se vidi (iako se treba malo bolje pogledat) granica iz 1991. Šporet je napisao/la: Ceha je napisao/la: Tvoja karta nije loša, dosta je precizna, ali ima poprilično grešaka. Puno manje grešaka (ako ikoja) od bilo koje koju si ti ikada napravio. Izrada karata nije natjecanje. Meni kad netko ukaže na neku grešku, ispravim to. Ne glumim idiota. Dakle, greške na tvojoj karti; a) jug Orašja b) istok Ravnog c) Ozren d) Gračanica e) Otoka f) Sanski Most... Ugrubo. Šporet je napisao/la: Ceha je napisao/la: I to su te stvari za koje ti kažeš da nisu bitne. Da, možebitna milimetarska promjena administrativnih granica općina unutar hrvatskog teritorija koji nije predmet razmjene nije bitna za prikaz zamjene teritorija u Daytonu. Treba li imati IQ iznad razine retardacije za to razumijeti? Ili ćeš nastaviti trolati s tim? Stvar neke diskusije je poštivanje sugovornika. Moj IQ i obrazovanje su sigurno veći od tvojih. Realno, mogao si prikazati zamjenu teritorija oko Mrkonjića za istočnobosanske planinčuge i to bi bilo sasvim dosta. Šporet je napisao/la: Ceha je napisao/la: Dao sam ti pogled na "žvrljotinu u paintu" da vidiš gdje ti je greška, ne da ti omeđim točan prostor minusa teritorija. Dakle ti si dao ovu kartu ![slika](https://pbs.twimg.com/media/D9b69Q6XYAEhyzF?format=jpg&name=medium) da bi ja po njoj vidio gdje sam pogriješio ovdje ![slika](https://i.ibb.co/ZY9ThTR/54656465h6t5zjk4j465.png) Imaš li ti ikakvog obraza i srama? Oprosti, obično percipiram ljude inteligentnijima nego što to jesu. Meni bi ta "žvrljotina" bila dovoljan poticaj da se skuži o čemu je riječ. Tebi nije. Ok je, nismo svi isti. Šporet je napisao/la: Ceha je napisao/la: Neke stvari otprilike vidiš na ovoj karti. ![slika](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Dayton.png) Ova karta (ako se to istom može nazvati) obiluje greškama samo neke; - netočne granice srpskog teritorija iznad Mostara i Konjica Srpski teritorij iznad Mostara bi trebao biti točan. Za Konjic, nije uzeta u obzir ofenziva aBiH, koja je prošla preko HVO teritorija i kojom su Srbi udaljeni od HVO enklave. Šporet je napisao/la: - netočne granice srpskog teritorija prema Varešu (Brgule odavno nisu pod srpskom kontrolom u Daytonu, pa tako nema ni spoja s HVO Varešom)
Točno, ista priča kao i s Konjicem. Tu je bio i incident u kojem se Komšić nije dao maknuti iz nekog hr. sela, radio je s*anje tu. Šporet je napisao/la: - nedostaje srpsko povlačanje kod Kalesije
Relevantan izvod za to? Ono što se moglo naći je bilo prigovaranje nekom lokalcu da se nakon Daytona dogovorio za razmjenu nekih sela tamo. Šporet je napisao/la: - užasno netočne i neprecizne granice Lašvanske i Lepeničke enklave
Izvor za Lašvu je ova karta, ![slika](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/La%C5%A1vanska_dolina_1993.jpg) Samo što je ispravljena na par lokacija. Slična priča ide i za Lepenicu, ![slika](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Map_25_-_Bosnia_-_Kiseljak%2C_December_1993.jpg) S time da i tu imaš grešku, HVO-aBiH linija istočno od Fojnice bi trebala biti na rijeci Fojnici, a ne na brdu južno od nje. Šporet je napisao/la: - netočna granica kod Brčkog
Ovaj SZ rub bih mogao ispraviti, hvala. Šporet je napisao/la: - netočno prikazan "vraćeni teritorij kod Doboja" nije bilo nikakvog vraćanja tamo
Trebalo bi biti, postoje američke karte o tome. Šporet je napisao/la: - netočno prikazane promjene kod Ravnog - nikavih takvih promjena nije bilo
Ista stvar. Od južnog dijela iznad Konavala, do područja istočno od Ravnog. Šporet je napisao/la: !i najgore od svega! - netočno prikazano da su Muslimani davali svoj teritorij kod Ozrena i kod Bosanske Krupe u Daytonu
Užasna greška koju širiš jer Muslimani su Daytonu dali 0% svog teritorija, a Hrvati 100%, granice kod Krupe i Ozrenu su identične prije i nakon Daytona.
Samo što to nije tako. To je bila priča iz Daytona, da su Srbi dobili 4% oko Mrkonjića (nije 4, 5 je) od kojih se 1% vratio Hrvatima u Odžaku (nije tako, Odžak je ispod pola posto, a i to je dobrim djelom namireno drugdje), a zauzvrat su Muslimani dali 1% područja koja su trebali dobiti (vjerojatno Bosanski Novi, ili neka druga planina). O tom je pričao Holbrooke u svojim memoarima. Isto je išlo za osnaživanje Izetbegovića, jer se ovaj odrekao svega i svačega. No nije tako, muslimani se jesu povukli iz komada Pounja, kao i djela Ozrena (to je bar po američkim kartama). Šporet je napisao/la: Ovo što ti radiš s ovom nazovi kartom jest da umanjuješ vraćanje hrvatskog teritorija i prikazuješ da su u vraćanju teritorija u Daytonu Muslimani sa svojim teritorijem sudjelovali i do 20% što je sramotna dezinformacija kojom se čini ogromna šteta istini i činjenici da su sav teritorij u Daytonu u zamjenu za srpski dali Hrvati.
Zamolio BiH te da što prije makneš ovu kartu sa svemrežja i prestaneš širiti neistine na štetu Hrvata.
Moja karta je točna, ti prosipaš gluposti. Šporet je napisao/la: Također, pošto nisi odgovorio, a iznio si teške optužbe da sam pogriješio, ponovo ponavljam; Ceha je napisao/la: A vidi se i da smo držali veći dio općine Ljubinje, odnosno par sela i komade oko Mišljena. Gdje se vidi? Podastri dokaze u obliku topografskih karti, ili priznaj da griješiš. Ceha je napisao/la: Trebali bi i na jugu držati položaje ispod Velje Gore... https://www.openstreetmap.org/search?qu ... 6/18.33515Podastri dokaze u obliku topografskih karti koje prikazuju stanje drugačije od prikazanog, ili priznaj da griješiš. Kao pokvarena ploča...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 14:20 |
|
|
Nebula je napisao/la: Šporet je napisao/la: kojom se čini ogromna šteta istini i činjenici da su sav teritorij u Daytonu u zamjenu za srpski dali Hrvati. Dio su dali i Bosnjaci kao sto rekoh (kod Krupe). A Hrvati su trebali dati jos vise obzirom koliko su dobili od Srba u Hrvatskoj. Što su dobili Hrvati od Srba? Nismo mi Muslimani da nam netko nešto poklanja... Opet ona priča s Vukovarom?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 14:22 |
|
|
Ante1950 je napisao/la: Nebula je napisao/la: Svako iole upucen zna da su i Bosnjaci morali dati dio teritorije u Daytonu (taj dio kod Krupe). Imas i u knjizi Holbruka i u knjizi Komsica i knjizi Koljevica i svakog drugog svjedoka pregovora u Daytonu. Tudjman je na kraju pristao dati Mrkojic i Sipovo pod uslovom da i Bosnjaci nesto daju a on dobije dio posavine. Rjesenje je nadjeno upravo tako sto su Bosnjaci dali daj dio kod Krupe a Srbi Odzak. Vidi se i golim okom da je to otprilike ista teritorija. Bosnjaci su trebali dati nesto I Hrvatima jer su na racun 5% teritorije kod Mrkonjica i Sipova dobili okolicu Sarajeva i koridor do Gorazda. Posten deal je da Hrvati za to dobiju HNZ i SBZ. Takodjer su I nase enklave zavrsile u Zenicko-Dobojskom kantonu plus srpska sela iz opcine Drvar u USK i nekoliko sela u TK. +što smo im dali još 10ak posto u Oluji, skoro cijeli USK, Dnovakuf i okolicu. Ovo za hrvatskih pet županija bi bilo ok dok nisu počeli iseljavati u Njemačku. sad uzimamo i USK i (većinu) ZDK, a ostatak mijenjamo za teritorij od Srba.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ante1950
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 15:13 |
|
|
Ceha je napisao/la: Ante1950 je napisao/la: Bosnjaci su trebali dati nesto I Hrvatima jer su na racun 5% teritorije kod Mrkonjica i Sipova dobili okolicu Sarajeva i koridor do Gorazda. Posten deal je da Hrvati za to dobiju HNZ i SBZ. Takodjer su I nase enklave zavrsile u Zenicko-Dobojskom kantonu plus srpska sela iz opcine Drvar u USK i nekoliko sela u TK.
+što smo im dali još 10ak posto u Oluji, skoro cijeli USK, Dnovakuf i okolicu. Ovo za hrvatskih pet županija bi bilo ok dok nisu počeli iseljavati u Njemačku. sad uzimamo i USK i (većinu) ZDK, a ostatak mijenjamo za teritorij od Srba. Da su normalni mogli bi napravit autonomnu pokrajinu od trokuta(SK,ZDK i TK) u konfederaciji sa Hrvatskom. Sto se tice ZDK u slucaju podjele sa Srbima, mogli bi im dat Visoko i Brezu. Nama Zenica i Kakanj pa iz Kaknja moze ici novi put za Vares.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zet
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 15:27 |
|
|
Nebula je napisao/la: A Hrvati su trebali dati jos vise obzirom koliko su dobili od Srba u Hrvatskoj. Ajme koja promasena izjava. Hrvati nisu nista dobili od Srba nego su svojim vlastitim snagama i znanjem oslobodili. Jesi li ti procitao ista o akciji Bljesak i Oluja? Molim te lijepo da procitas i educiras se. Mozda smatras da to nema veze s tobom ali vjeruj mi ima. Red bi bio da barem znas neke temeljne cinjenice iz tog dijela povijesti te kako su one utjecale, medju ostalim, i na tvoj zivot (a jesu, vjeruj mi). Hrvatska Vojska je do ljeta 1995. osposobila 250 000 kvalitetno opremljenih vojnika. Uvjezbanih i visoko motiviranih. Motivacija je bila na istom nivou kao pretpostavljam, primjerice, motivacija gradjana Sarajeva da slome srpski obruc oko grada (sto se nije dogodilo). Dakle to su bila posebna vremena. Svi u Hrvatskoj smo bili puni naboja i zelje da krenemo u oslobadjanje. Samo se cekalo to jeb**no zeleno svijetlo od MZ. I kad je konacno doslo Srbi nisu imali sanse. A najbolja stvar je da takve kolektivne akcije koje rezultiraju fascinantno brzim i cistim pobjedama jos vise naelektriziraju vojsku i podignu moral na nevidjene visine. Nakon Oluje smo bili nepobjedivi, nevidjenog samopuzdanja u vlastite mogucnosti. To dokazuju i sve one vojne akcije poduzete u BiH i cinjenica da je VRS bila na koljenima a HV pred Banja Lukom. Sve to unutar mjesec-dva. Okupirano Podunavlje ne bi imalo nikakve sanse u takvim okolnostima. Prije ili kasnije i ono bi se oslobodilo. Srbi su donijeli jednu od rijetkih pametnih odluka sto su odustali od njega i potpisali mirnu reintegraciju. I onda ti kazes da smo mi nesto dobili od Srba ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) . Kao, Srbi su nama "dali" RSK pa mi moramo njima u Bosni "dati" isto toliko jelde? ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) . Ovakve izjave ne ocekujem ni od Srba, bas si me razocarao.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 15:29 |
|
|
Ne kuzis ga, Milosevic i Tudjman Karadjordjevo dogovoreni rat, samo je harmija oslobadjala svi drugi su se dogovarali i trgovali.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 15:29 |
|
|
Ante1950 je napisao/la: Da su normalni mogli bi napravit autonomnu pokrajinu od trokuta(SK,ZDK i TK) u konfederaciji sa Hrvatskom. Sto se tice ZDK u slucaju podjele sa Srbima, mogli bi im dat Visoko i Brezu. Nama Zenica i Kakanj pa iz Kaknja moze ici novi put za Vares. Ali nisu normalni. Što se tiče ZDK, ma ne. Dat ćemo im komad Olova istočno od crkve i to je to. U Brezi (samom naselju) su Hrvati (katolici) bili većina do 1960. i neke, a Visoko je prekoputa Kiseljaka. Mislim, to su mala naselja, to nije neki problem, kad se sve puta zbroji, a postoji i neka ostavština hrvatskog kraljevstva u Bosni tu. Da nema toliko muslimana i da nisu Srbi na svim brdima naokolo, Vrhbosna bi isto bila dobra, a sa Soli je ista priča, s time da su okolo Tuzle još uvijek hrvatska sela, cijeli prsten je tu. Samo realno, BL, Posavina i Trebinje su vredniji od toga...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 15:34 |
|
|
crni_bombarder je napisao/la: Ne kuzis ga, Milosevic i Tudjman Karadjordjevo dogovoreni rat, samo je harmija oslobadjala svi drugi su se dogovarali i trgovali. A muslimanski mindset. Da nisu švercali sa Srbima, IstoĆnog ne bi bilo. Da ih nije držao UNPROFOR u Mahali u Vitezu, ne bi ih bilo ni tamo. Pa bili su par puta nadmoćniji od HVOa u Travniku, pa im je opet UNPROFOR morao taxi glumiti. Da ih nismo mi spasili, kako bi prošao Bihać? To su sve (bar u njihovom mozgu) bili neki dealovi, pa računaju i da su drugi radili tako. A jedini rat na ovim prostorima je bio između Srba i Hrvata, oni su doslovce tu bili slučajni prolaznik, nisu uopće značajni djelovali na sveukupni rat, jedino što su ih Srbi (i to poprilično usput) poklali nakon što su ih iskoristili kao topovsko meso u ratu u Hrvatskoj.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Šporet
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 15:57 |
|
|
Nebula je napisao/la: Svako iole upucen zna da su i Bosnjaci morali dati dio teritorije u Daytonu (taj dio kod Krupe). Imas i u knjizi Holbruka i u knjizi Komsica i knjizi Koljevica i svakog drugog svjedoka pregovora u Daytonu. Tudjman je na kraju pristao dati Mrkojic i Sipovo pod uslovom da i Bosnjaci nesto daju a on dobije dio posavine. Rjesenje je nadjeno upravo tako sto su Bosnjaci dali taj dio kod Krupe a Srbi Odzak. Vidi se i golim okom da je to otprilike ista teritorija. Muslimani su krajem rujna imali ofenzivu u kojoj su došli do linije Stadion Mlakve - Novska Planina - Agići, nakon toga 25. rujna VSK pokreće kontraofenzivu i vraća Muslimane na liniju Veliki i Mali Badić - Arpuša - Potkalinje gdje je linija ostala do Daytona, odnosno do dana današnjeg. https://www.glassrpske.com/lat/novosti/ ... tku/487676Sve ovo je opće poznato svakom površnom poznavatelju rata u BiH, te potvrđeno od muslimanskih boraca 511. krupske brigade na forumima diljem interneta. Naravno da je nemoguće da su Muslimani s tom linijom otišli u Dayton iz jednostavnog razloga što se upravo ta protuofenziva VRS nije odvijala samo na krupskom pravcu već i na pravcu Ključa gdje su Muslimani krajem rujna i početkom listopada bili potpuno razbijeni pa su došli plakati Tuđmanu da ih spasi. Iz tog razloga Tuđman pokreće operaciju Južni potez zbog koje Muslimani 11 listopada ulaze u napušteni Sanski Most. Dakle dok su Muslimani imali svoju ofenzivu prema Novom Gradu koja je naznačena na tvojoj i Cehinoj mapi, tada još uopće nisu bili u Sanskom Mostu, a jedini razlog zašto su kasnije ušli u Sanski Most je upravo taj što su teritorij prema Novom Gradu izgubili u protuofenzivi VRS. Samo treba znati vremensku crtu - Muslimani imaju ofenzivu prema Novom Gradu - Srbi imaju protuofenzivu i vraćaju sav izgubljeni teritorij - Hrvati pokreću Južni potez - Muslimani ulaze u Sanski Most - s takvom linijom se odlazi u Dayton. Muslimani su u Daytonu dali 0% svog teritorija. Holbrooke izričito navodi da su Muslimani u Daytonu dali 0% svojeg teritorija kojeg su držali: "President Clinton’s call had given us a new lease on life. We returned to Izetbegovic’s suite immediately, hopeful that reason would prevail once again. We told him and Silajdzic, that with the president’s personal intervention, we had gained agreement from Tudjman that he would “contribute” 75 percent of the land required to reach 51-49. The remainder—just 1 percent of the land—would have to come from them. This would not be difficult to accomplish, we said, especially since the Bosnians would not have to give back any land they currently controlled, only land that they had been given in the last few days by Milosevic—“theoretical land,” as we called it."
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 15:58 |
|
|
Inače, još par grešaka na onoj karti. Jug Žepča. ![slika](https://i0.wp.com/crodex.net/wp-content/uploads/2021/06/130043316_1374109969592098_561104143575700700_n.jpg?fit=960%2C884&ssl=1) Linija fronta je prije zavoja rijeke Bosne, ne nakon. A i pojedine kote na jugu Tešnja su bile pod HVO nadzorom.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 16:07 |
|
|
Šporet je napisao/la: Nebula je napisao/la: Svako iole upucen zna da su i Bosnjaci morali dati dio teritorije u Daytonu (taj dio kod Krupe). Imas i u knjizi Holbruka i u knjizi Komsica i knjizi Koljevica i svakog drugog svjedoka pregovora u Daytonu. Tudjman je na kraju pristao dati Mrkojic i Sipovo pod uslovom da i Bosnjaci nesto daju a on dobije dio posavine. Rjesenje je nadjeno upravo tako sto su Bosnjaci dali taj dio kod Krupe a Srbi Odzak. Vidi se i golim okom da je to otprilike ista teritorija. Muslimani su krajem rujna imali ofenzivu u kojoj su došli do linije Stadion Mlakve - Novska Planina - Agići, nakon toga 25. rujna VSK pokreće kontraofenzivu i vraća Muslimane na liniju Veliki i Mali Badić - Arpuša - Potkalinje gdje je linija ostala do Daytona, odnosno do dana današnjeg. https://www.glassrpske.com/lat/novosti/ ... tku/487676Sve ovo je opće poznato svakom površnom poznavatelju rata u BiH, te potvrđeno od muslimanskih boraca 511. krupske brigade na forumima diljem interneta. Naravno da je nemoguće da su Muslimani s tom linijom otišli u Dayton iz jednostavnog razloga što se upravo ta protuofenziva VRS nije odvijala samo na krupskom pravcu već i na pravcu Ključa gdje su Muslimani krajem rujna i početkom listopada bili potpuno razbijeni pa su došli plakati Tuđmanu da ih spasi. Iz tog razloga Tuđman pokreće operaciju Južni potez zbog koje Muslimani 11 listopada ulaze u napušteni Sanski Most. Dakle dok su Muslimani imali svoju ofenzivu prema Novom Gradu koja je naznačena na tvojoj i Cehinoj mapi, tada još uopće nisu bili u Sanskom Mostu, a jedini razlog zašto su kasnije ušli u Sanski Most je upravo taj što su teritorij prema Novom Gradu izgubili u protuofenzivi VRS. Samo treba znati vremensku crtu - Muslimani imaju ofenzivu prema Novom Gradu - Srbi imaju protuofenzivu i vraćaju sav izgubljeni teritorij - Hrvati pokreću Južni potez - Muslimani ulaze u Sanski Most - s takvom linijom se odlazi u Dayton. Muslimani su u Daytonu dali 0% svog teritorija. Holbrooke izričito navodi da su Muslimani u Daytonu dali 0% svojeg teritorija kojeg su držali: "President Clinton’s call had given us a new lease on life. We returned to Izetbegovic’s suite immediately, hopeful that reason would prevail once again. We told him and Silajdzic, that with the president’s personal intervention, we had gained agreement from Tudjman that he would “contribute” 75 percent of the land required to reach 51-49. The remainder—just 1 percent of the land—would have to come from them. This would not be difficult to accomplish, we said, especially since the Bosnians would not have to give back any land they currently controlled, only land that they had been given in the last few days by Milosevic—“theoretical land,” as we called it."
Ti si bome naivna sobarica. Citat: On je rekao da je u kontraofanzivi oslobođeno 370 kvadratnih kilometara privremeno zauzetog područja novogradske opštine i kompletno područje opštine Krupa na Uni, te da su te linije ostale do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Cijeli Novi grad ima 470 km2. Krupa ima 84. http://www.statistika.ba/370km2 bi bilo žuto i narančasto označeno na karti. A HV nije zauzeo Novi Grad. ![slika](https://i.ibb.co/HP71cHY/Before-Dayton.png)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 16:09 |
|
|
Također, muslimani nisu dali podršku HVu u Uni. A ovaj Srbin laže da jesu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 16:28 |
|
|
No tu postoji i ova karta; ![slika](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5c/Map_51_-_Western_Bosnia_-_September-October_1995.jpg) Odnosno; ![slika](https://i.ibb.co/FX7Px6y/Map-51-Western-Bosnia-September-October-1995.jpg) Što bi značilo da se muslimani zbilja nisu ničeg odrekli u Daytonu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zet
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 16:48 |
|
|
Najbolji indikator toga tko je pobjednik a tko gubitnik je odgovor na pitanje - kako se tko danas osjeca? Recimo, u Hrvatskoj se po pitanju Domovinskog rata i ishoda tog rata svatko osjeca potpuno relaksirano i ispunjeno. Homogena ostvarena drzava. U takvim drustvima posve marginalne stvari postaju par excellence problemi (tzv. first world problems) koji dominiraju medijskim prostorom. Tako ce ovo ljeto opet biti palamudjenje o nesnosnim guzvama na autocestama prema moru, o kuglici sladoleda i o nedostatku radnika. S druge strane, u BiH je histerija, stres, vjecita borba izmedju 3 suprotstavljene strane i gomila kompromisa, polovicnih rjesenja, podmetanja klipova, propadanja ili stagnacije. BiH je jedna velika politicka, drustvena, ekonomska i svaka druga kakofonija. Sizofrenija u vidu posvemasnjeg nepovjerenja u drugi narod. Dovoljno je na sat vremena pogledati vijesti u sarajevskim medijima i svakom postane jasno o kakvom drustvenom krvnom tlaku je rijec. BiH je kontejner 3 razlicite nacije koje su medjusobno udaljene da ne mogu biti udaljenije. Pa tako imamo da 2 od 3 predsjednika te "drzave" koji na 70% teritorija drzave koju "kao predstavljaju" ne mogu posjetiti, niti oni sami zele, niti ih narod tamo zeli. Imamo situaciju da jedan kilometar izgradjene autoceste u Hercegovini izazove kolektivnu depresiju s izljevima mrznje u Tuzlanskom kantonu. Da navijaci Sarajeva u Sirokom fotografiraju policajca koji ima sahovnicu zasivenu na rukavu i to postane vijest dana u "drzavi". Otvaranje tvornice vrijedne 40 milijuna eura u Grudama izaziva bijes bosnjackog naroda u komentarima ispod clanaka. I milijardu slicnih situacija iz dana u dan iz desetljeca u deseteljece. Da su Bosnjaci istinski pobijedili onda bi se osjecali smireno i ugodno u toj drzavi. Bili bi zadovoljni, onako istinski, iz dna duse, kao sto smo mi u Hrvatskoj. Predsjednik BiH bi mogao nesmetano posjetiti svaki njen kutak i odrzati govor pred gomilom uz aplauze. Medijima ne bi dominirali Dodik i Covic niti bi se sav jad, frustracija i trauma kanalizirali prema HDZu i SNSDu. Na kraju krajeva, da su pobijedili, ne bi danas bilo ni hrvatskih policajaca, niti hrvatskih skola niti hrvatskih zastava u Zepcu, Usori, Kiseljaku, Vitezu, Jajcu. Previse je to "neociscenih" podrucja za jednu "pobjednicku stranu". Upravo je primjer Srednje Bosne dobar, jer ga Bosnjaci navode kao dokaz pobjede. U danasnjoj zupaniji Srednja Bosna, trecinu tog teritorija Armija BiH nikada tokom rata nije drzala niti nogom krocila na nju.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Šporet
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 16:56 |
|
|
Ceha je napisao/la: Nije jedina zamjena teritorija, dobar dio Odžaka smo dobili povlačeći se od Ravnog i sa drugih kota. Zamolio sam te već više puta da na topografskoj karti (možeš iskoristiti moju visoke rezolucije) povučeš liniju o kojem se teritoriju radi. Molio bih te da uradiš to. Ceha je napisao/la: Ovo što kažeš, ispada da greška za Brčko čak i nije tvoja, kažeš da ti je Pavo dao kartu. Ovo tvoje trolanje sa administrativnim granicama općina na karti koja prikazuje promjene između ratnih linija u Daytonu i entitetskih granica nakon Daytona je toliko maloumna, da me potpuno briga za nju. Samo primjećujem da i dalje ničim nisi dokazao da to nije bila granica između te dvije općine 1971 ili prije. Ali evo concede-am ti to, samo prestani trolati o administartivnoj granici općina. Ceha je napisao/la: Dakle, greške na tvojoj karti; a) jug Orašja b) istok Ravnog c) Ozren d) Gračanica e) Otoka f) Sanski Most... a) ne postoji greška na jugu Orašja b) ne postoji greška na istoku Ravnog c) ne postoji greška na Ozrenu - to je greška na tvojoj slijepoj paint karti d) ne postoji greška kod Gračanice - to je greška na tvojoj slijepoj paint karti e) ne postoji greška kod Otoke - to je greška na tvojoj slijepoj paint karti f) ne postoji greška kod Sanskog Mosta - to je greška na tvojoj slijepoj paint karti Ceha je napisao/la: Realno, mogao si prikazati zamjenu teritorija oko Mrkonjića za istočnobosanske planinčuge i to bi bilo sasvim dosta. Srećom nisam površna neznalica kao ti. Ceha je napisao/la: Meni bi ta "žvrljotina" bila dovoljan poticaj da se skuži o čemu je riječ. Tebi nije. Ok je, nismo svi isti. Već sam gore zamolio - na mojoj karti povuci crtu i naznači sela i teritorij u odnosu na moju krivu crtu - hvala, te potkrijepi to dokazima. Hvala. Ceha je napisao/la: Za Konjic, nije uzeta u obzir ofenziva aBiH, koja je prošla preko HVO teritorija i kojom su Srbi udaljeni od HVO enklave. Dobro je da priznaš grešku. Ceha je napisao/la: Točno, ista priča kao i s Konjicem. Dobro je da priznaš grešku. Ceha je napisao/la: Relevantan izvod za to? Dok još uvijek nakon tri puta izignorirana pitanja za relevantne izvore još uvijek čekam tvoj odgovor, odgovorit ću ti za ovo, nema problema, dakle, Srbi su držali sela Gojčin, Jelovo Brdo i (dio) Memića, a najvažnije od svega kritički bitnu kotu Vis iznad tih sela. evo brzinske potvrde od Muslimana; "Ovo je fotografisano od Gornje Kalesije odnosno sa istocne strane......Lijevo od Visa je Jelovo Brdo ,Gojcin,Sheher,Like uglavnom Bosnjacka sela koja su bila pod kontrolom srba cijelo rato......Sheher i Like su ostale u rs i sad pripadaju opstini Osmaci iako je to sve sa Osmacima ranije pripadalo Kalesijskoj opstini, a Jelovo Brdo i Gojcin su u Federaciji" Ceha je napisao/la: Izvor za Lašvu je ova karta, ![slika](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/La%C5%A1vanska_dolina_1993.jpg) Uopćene karte ovoga tipa ne mogu biti dovoljne za utvrđivanje stvarne granice niti im je to bila svrha, potrebno je temeljitije istraživanje. Ceha je napisao/la: Samo što je ispravljena na par lokacija. Zapravo ironično, nije - bliže točnosti je Battlegroundova karta nego tvoja na slijepoj paint karti, ti si je dodatno natrpao greškama. Ceha je napisao/la: Slična priča ide i za Lepenicu, Da, isto i za Lepenicu, ove karte su više informativnog općenitog tipa, ne prikaz crte - linije razgraničenja. Ceha je napisao/la: S time da i tu imaš grešku, Netočno, moja karta puno bliže točnosti od tvoje slijepe i prepune grešaka. Ceha je napisao/la: HVO-aBiH linija istočno od Fojnice bi trebala biti na rijeci Fojnici, a ne na brdu južno od nje. Netočno, linija zasigurno nije išla čitavim tokom rijeke Fojnice. Ono što je potvrđeno izvorima jest da je HVO zauzeo Majdan Zimije, ako imaš potvrdu u obliku pisanog dokaza ili topografske karte za ostalo - priloži. Ceha je napisao/la: Trebalo bi biti, postoje američke karte o tome. Ne postoje, i nije valjda da pričaš o onoj uopćenoj od oka karti koja nema veze s topografskim prikazom ratnih linija nego ima informativnu sliku uopćenog intelligence-a. Nešto kao ona srpska koju si stavljao - koja se kao ni ova naravno po preciznosti ne može uspoređivati s kartom koju sam postavio. Ceha je napisao/la: Ista stvar. Od južnog dijela iznad Konavala, do područja istočno od Ravnog. Ponovno, po već valjda četvrti ili peti put - Relevantan izvod za to? Hvala. Ceha je napisao/la: Samo što to nije tako. Par rečenica prije si rekao da ti nije problem ispraviti grešku, a sad je odbijaš ispraviti, pogotovo kada se radi o ovoliko značajnoj i antihrvatskoj grešci ogromne magnitude. Evo i tebi isto objašnjenje kao i onom prolupanom Muslimanu; Muslimani su krajem rujna imali ofenzivu u kojoj su došli do linije Stadion Mlakve - Novska Planina - Agići, nakon toga 25. rujna VSK pokreće kontraofenzivu i vraća Muslimane na liniju Veliki i Mali Badić - Arpuša - Potkalinje gdje je linija ostala do Daytona, odnosno do dana današnjeg. https://www.glassrpske.com/lat/novosti/ ... tku/487676 Sve ovo je opće poznato svakom površnom poznavatelju rata u BiH, te potvrđeno od muslimanskih boraca 511. krupske brigade na forumima diljem interneta. Naravno da je nemoguće da su Muslimani s tom linijom otišli u Dayton iz jednostavnog razloga što se upravo ta protuofenziva VRS nije odvijala samo na krupskom pravcu već i na pravcu Ključa gdje su Muslimani krajem rujna i početkom listopada bili potpuno razbijeni pa su došli plakati Tuđmanu da ih spasi. Iz tog razloga Tuđman pokreće operaciju Južni potez zbog koje Muslimani 11 listopada ulaze u napušteni Sanski Most. Dakle dok su Muslimani imali svoju ofenzivu prema Novom Gradu koja je naznačena na tvojoj i Cehinoj mapi, tada još uopće nisu bili u Sanskom Mostu, a jedini razlog zašto su kasnije ušli u Sanski Most je upravo taj što su teritorij prema Novom Gradu izgubili u protuofenzivi VRS. Samo treba znati vremensku crtu - Muslimani imaju ofenzivu prema Novom Gradu - Srbi imaju protuofenzivu i vraćaju sav izgubljeni teritorij - Hrvati pokreću Južni potez - Muslimani ulaze u Sanski Most - s takvom linijom se odlazi u Dayton. Muslimani su u Daytonu dali 0% svog teritorija. Holbrooke izričito navodi da su Muslimani u Daytonu dali 0% svojeg teritorija kojeg su držali: "President Clinton’s call had given us a new lease on life. We returned to Izetbegovic’s suite immediately, hopeful that reason would prevail once again. We told him and Silajdzic, that with the president’s personal intervention, we had gained agreement from Tudjman that he would “contribute” 75 percent of the land required to reach 51-49. The remainder—just 1 percent of the land—would have to come from them. This would not be difficult to accomplish, we said, especially since the Bosnians would not have to give back any land they currently controlled, only land that they had been given in the last few days by Milosevic—“theoretical land,” as we called it." Ceha je napisao/la: No nije tako, muslimani se jesu povukli iz komada Pounja, kao i djela Ozrena (to je bar po američkim kartama). Čak i po tim američkim kartama nije tako za Pounje. Zaista bi te zamolio da prestaneš širiti promuslimansku i antihrvatsku propagandu. Ceha je napisao/la: Moja karta je točna, ti prosipaš gluposti. Opet po drugi put, iako si gore sam rekao da ti nije problem priznati grešku, po drugi put odbijaš ispraviti iznimno značajnu ogromnu grešku i još si bezobrazan. Ceha je napisao/la: Kao pokvarena ploča... I ponavljat ću dok mi ne odgovoriš, zašto mi odbijaš odgovoriti? Molit ću odgovore na sljedeće: Šporet je napisao/la: Također, pošto nisi odgovorio, a iznio si teške optužbe da sam pogriješio, ponovo ponavljam; Ceha je napisao/la: A vidi se i da smo držali veći dio općine Ljubinje, odnosno par sela i komade oko Mišljena. Gdje se vidi? Podastri dokaze u obliku topografskih karti, ili priznaj da griješiš. Ceha je napisao/la: Trebali bi i na jugu držati položaje ispod Velje Gore... https://www.openstreetmap.org/search?qu ... 6/18.33515Podastri dokaze u obliku topografskih karti koje prikazuju stanje drugačije od prikazanog, ili priznaj da griješiš. Hvala.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Šporet
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 17:02 |
|
|
Ceha je napisao/la: Ti si bome naivna sobarica. Ceha je napisao/la: Što bi značilo da se muslimani zbilja nisu ničeg odrekli u Daytonu. Šta je ovo Kramer vs Kramer Ceha vs Ceha. Čovječe ajde se zbroji, udahni i dođi k sebi. Koga briga šta taj Srbin romantičarski priča o HV-u Uni ili kvadraturi, bitna je suština, nije izmislio da su zazuzeli položaje u kontra ofenzivi, što je opće poznata činjenica potvrđena od obe strane iz stotina i stotina izvora, koji su većina na dva klika.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Nebula
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 17:59 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2011, 16:12 Postovi: 8280 Lokacija: multietnicki entitet Bosna
|
crni_bombarder je napisao/la: Ne kuzis ga, Milosevic i Tudjman Karadjordjevo dogovoreni rat, samo je harmija oslobadjala svi drugi su se dogovarali i trgovali. Sva velika pomjeranja 95-te su rezultat dogovora. I Srebrenica i Oluja ma sve. Samo je upitno kada su se dogovorili. Da li na kraju 93-ce ili na pocetku 94-te. Ali nije puno ni bitno. Sta je dogovoreno? -da Srbi izgube sve u Hrvatskoj (ko fol vojno) a zauzvrat dobiju entitet u pola BiH -da se Hrvati odreknu svog entiteta u BIH a zauzvrat da "pobjede" Srbe u Hrvatskoj -da Bosnjaci dobiju okolinu Sarajeva a zauzvrat ostanu bez Srebrenice i Zepe. -da Srbi gube teritoriju u BIH dok ne spadnu na nekih 49% a onda na pregovore da se to jos malo ispegla -Bosnjaci moraju pristati na srpski entitet ali barem nema podjele na 3 -da Bosnjaci nikada ne smiju imati samo svoju drzavu. Mora ih se kontrolisati Itd Sve sam to detaljno 100 puta objasnjavao
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
daramo
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 18:03 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39837 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Zanimljivo isto tvrde i Srbi, vidi se od koga ste. Svaki poraz je dogovor, ako se tako osjećate lakše vjerujte šta hoćete.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dzamijas
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 18:08 |
|
Pridružen/a: 23 lis 2021, 22:13 Postovi: 2143 Lokacija: Na granici svjetova - begova i kmetova
|
Ne mislim da su događaji iz 1995. dogovoreni, bar ne od strana uključenih u sukob. Ali da je konačni ishod rata određen još 1994. godine planom Kontakt-grupe i sl., jeste. Ostalo je samo da se na terenu stvore uslovi za njegovo ostvarenje.
_________________ "Bosnom se ne može upravljati bez Bošnjaka!"
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Nebula
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 18:09 |
|
|
Šporet je napisao/la: Holbrooke izričito navodi da su Muslimani u Daytonu dali 0% svojeg teritorija kojeg su držali:
"President Clinton’s call had given us a new lease on life. We returned to Izetbegovic’s suite immediately, hopeful that reason would prevail once again. We told him and Silajdzic, that with the president’s personal intervention, we had gained agreement from Tudjman that he would “contribute” 75 percent of the land required to reach 51-49. The remainder—just 1 percent of the land—would have to come from them. This would not be difficult to accomplish, we said, especially since the Bosnians would not have to give back any land they currently controlled, only land that they had been given in the last few days by Milosevic—“theoretical land,” as we called it."
![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) pa procitaj knjigu do kraja. Oni jesu Aliji i Harisu predlagali da vrati nesto od onoga sto je Milosevic dao prethodnih dana. Ali oni su ipak odlucili da mu daju to kod Une. Dobra odluka ![palacgore1 :palacgore1](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a040.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Zviezda Granda
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 18:10 |
|
|
Milošević se nije mogao dogovoriti ni sa Karadžićem.
Da su njega slušali, hrvatski Srbi išli bi na zamrzavanje sukoba i traženje autonomije u okviru Hrvatske, i na taj način bi bolje prošli.
Da se njega slušalo Srbi u BiH i Hrvatskoj ne bi izvodili više nikakve ofenzive, pa ne bi bilo ni opravdanja za Oluju zbog toga što je Bihać pred padom.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Šporet
|
Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika? Postano: 26 sij 2025, 18:11 |
|
|
Nebula je napisao/la: :zubati pa procitaj knjigu do kraja. Oni jesu Aliji i Harisu predlagali da vrati nesto od onoga sto je Milosevic dao prethodnih dana. Ali oni su ipak odlucili da mu daju to kod Une. Dobra odluka ![palacgore1 :palacgore1](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a040.gif) Zašto nastavljaš lagati da su Muslimani dali nešto kod Krupe, kada si suočen sa dokazima u obliku citata, karti i svjedočanstava i srpske i muslimanske strane da je tamo granica identična i prije i poslije Daytona? I planiraš li se ispričati stanovnicima Stanić Rijeke i Lukavica Rijeke što si im se ispišao po grobovima branitelja?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|