|
|
Stranica: 24/27.
|
[ 667 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
pravnik95
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 11 sij 2018, 11:19 |
|
Pridružen/a: 18 lis 2016, 07:43 Postovi: 878 Lokacija: Zadar / Bihac
|
cakara je napisao/la: nisam bio u nedilju na misi, vraco sam se iz Njemacke, al cuo sam brojku stalnih...ona je za 10-ak bolja nego lani i krece se oko 245 duša koji stalno zive u Pougarju
umrlo je 16, krsteno 4....pola dovezeno iz dijaspore, pola dice ne zivi stalno u Pougarju..vjencano 4, nitko ne zivi u Pougarju Kata-jebena-strofa Znaci 26 staraca se vratilo. Neki na nogama neki u sanducima.
|
|
Vrh |
|
|
KiM
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 11 sij 2018, 12:14 |
|
|
Objektivno "opcina" sa 240 mahom metuzalema, ne treba ni da postoji. Samo sluzi za uhljebljivanje (nista osobno, vec konstatacija).
To je oko 100 domova, sto samaca, sto sa max 3 cllana obitelji.
_________________ Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08
Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 11 sij 2018, 13:17 |
|
Pridružen/a: 04 lis 2009, 21:15 Postovi: 903 Lokacija: Dobretići
|
Bar sto se tice povratka i odlaska koliko ja znam zadnjih godinu dana jedna je obitelj doselila, a nije ni jedna iselila
mene veseli cinjenica sto se dica radjaju, toliko koliko...otprilike dvoje godisnje, tako da sada imamo oko 35 dice koji ovdje zive i ta brojka raste posljednjih godina...u nas su tek zadnjih godina prva posljeratna djeca iz Pougarja srednju skolu zavrsila i sada taj niz ide iz godine u godinu...opcina je omogucila uvjete i to funkcionira....prije nije moglo, prije su znali slati dicu u Glinu, Pulu, Zagreb, Jajce... kod familije ili kao sto je vecina i radila, selila se iz Pougarja....danas to funkcionira, ima redovna linija za dicu koja idu u skolu na teret opcine Dobretici
ovih dana ocekujemo prinovu na 1400 m visine, u Brnjicima, najvisem stalno naseljenom mjestu i kuci Bosne i Hercegovine
|
|
Vrh |
|
|
pravnik95
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 11 sij 2018, 13:25 |
|
|
cakara je napisao/la: Bar sto se tice povratka i odlaska koliko ja znam zadnjih godinu dana jedna je obitelj doselila, a nije ni jedna iselila
mene veseli cinjenica sto se dica radjaju, toliko koliko...otprilike dvoje godisnje, tako da sada imamo oko 35 dice koji ovdje zive i ta brojka raste posljednjih godina...u nas su tek zadnjih godina prva posljeratna djeca iz Pougarja srednju skolu zavrsila i sada taj niz ide iz godine u godinu...opcina je omogucila uvjete i to funkcionira....prije nije moglo, prije su znali slati dicu u Glinu, Pulu, Zagreb, Jajce... kod familije ili kao sto je vecina i radila, selila se iz Pougarja....danas to funkcionira, ima redovna linija za dicu koja idu u skolu na teret opcine Dobretici
ovih dana ocekujemo prinovu na 1400 m visine, u Brnjicima, najvisem stalno naseljenom mjestu i kuci Bosne i Hercegovine Al sve je to na niskim granama. 200-250 stanovnika, to je jedva jedno selo. A mi pricamo o koliko sela, 16? Shvacam ja ogranicenja sto se ticu malog proracuna i tezine zadatka, ali valjda postoje i drugi nacini da se privuku sredstva u opcinu. 5-6 zadruga/OPGova i 2-3 mala pogona po 20-30 zaposlenih bi manje vise rijesili stvar. S tolikom dijasporom svugdje po svijetu, ne vidim kako to nebi bilo moguce. S ovakvim stanjem, kako nekoga tko je taman zavrsio skolu motivirati da ostane u Pougarju? Jedino posao neki stalan i relativno dobro placen. Jer on je svjestan toga gdje zive i gdje sve moze s putovnicom. U najboljem slucaju ce u Jajce ili Mostar, a u najgorem u Minken.
|
|
Vrh |
|
|
KiM
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 11 sij 2018, 13:38 |
|
|
http://radiobrcko.ba/u-samo-jednoj-godi ... distrikta/Nije za utjehu cakara, ali vidi ovaj kolaps u velikom plodnom nizijskom gradu Brckom, koji egzodus i stampedo ka izlazu.... Pad s 375 ucenika krajem 2016.Na 250 ucenika u osnovnoj pocetkom ove godine.Strasno
_________________ Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08
Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 11 sij 2018, 15:12 |
|
|
upravo to....ljudi napustaju mjesta gdje imaju asfalt struju vodu prijevoz posao skolu, sve imaju na dlanu...u nas jos x kuca gdje ljudi stalno zive su bez vode...mi imamo ovdje obitelj s petero dice, najstarije 16 god jos nije u svojoj kuci i ima x takvih primjera...ljudi opet ostaju bore se svoji na svome
cinjenica kvaliteta zivota u Pougaru se iz dana u dan dize..od kad je osnovana opcina Dobretici do danas to je nebo i zemlja....kad se uzme u obzir da mi nismo imali asfaltnog puta do 2008. godine....evo prije 5 min doso s pica, s cojkom koji zivi i radi u Austriji...roditelji su mu se poslje rata vratili u Pougarje i kaze zimi znao parkirat auto u 'velikom dolu' i do kuce gavljat po snigu 2 km...danas on u gotovo u svako doba do svoje majke moze s autom doci i moze njih 70-80% sigurno...prije nisi mogo uc na teritorij opcine od snjega, a kamol sta drugo....nije lako od gotovo nicega napravit nesto...mi kad smo '98. dobili opcinu, imali smo samo crkvu sa nekoliko prostjelnih rana i nista vise, doslovno od nule je krenuto, i sa istim takvim proracunom
nedavno sam bio s bivsim clanom predsjednistva Ivom Mirom Jovic gdje mi kaze da je osto jos godinu dana doveo bi neke talijane koji bi otvorili tvornicu za 30 radnika...to tada da je uradjeno stvari bi mnogo drugacije izgledale sada...danas kad bi istu tu tvornicu otvorio, vecinu radne snage morao bi uvesti jer sto ima radno sposobnih uglavnom rade
zima je najgora...nama je okosnica sela i 80% stanovnistva na 1000+ metara....od samih kultura koji tu mogu uspijeti, pa zime od 6 miseci, snjega....nije lako...ovdje hrabri ljudi zive
|
|
Vrh |
|
|
pravnik95
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 11 sij 2018, 16:35 |
|
|
Znas kako je jednom moj prijatelj rekao za naseljenike jedne srpske vukojebine u zaledju Zadra: "tu zivi ko je lud il ko mora".
To me podsjetilo na to.
Ajde ti sad meni realno reci. Imas malo mladih obitelji u opcini, ali one sve redovno imaju visoki natalitet. Zbog toga imas cca 15% maloljetnika u opcini sto i nije bas toliko katastrofalno. Oni ce odrasti i krenuti sa svojim zivotom... Kako ih mislis nagovoriti da urade isto sto i njihovi roditelji, a suprotno od onoga sto je drugih 95% ljudi uradilo? Ako ista, trebat ce neke realne privrede barem zbog njih.
Kazes treba uvesti radnu snagu... za tvornicu od 30 ljudi? Lijepo uzmes telefon u ruke, malo s ljudima u prici itd. se raspitas tko bi bio voljan vratiti se u Pougarje zivjeti ukoliko bi imao osiguranu egzistenciju i primanja za pristojan zivot (pretpostavljam da takvih ima, pogotovo od onih koji su u Hrvatskoj trenutno). Taj spisak azuriras na godisnjoj bazi, na njemu neka su radno sposobne osobe iz dijaspore... i to ko Biblija da ti bude.
U medjuvremenu od vrata do vrata. Pocevsi od Covica, HNSa, pa preko Plenkovica i Kolinde, raznih Hrvatskih privrednika u BIH i HR, pa preko bogatijih dijasporasa iz Pougarja koji bi bili zainteresirani nesto pokrenuti u rodnom kraju, pa ako treba i da sam do tih Talijana odes. Pa tu su i EU fondovi, fond za Hrvate izvan Hrvatske pa na kraju krajeva i proracun FBIH. Kazes nemaju vode? Postoje i alternativni nacini financiranja, pogotovo osnovne infrastrukture, izvan opcinskog proracuna.
Ja samo kazem, 5-6 OPGova i 2-3 mala pogona bi u potpunosti rijesili stvar. Pa bi i u proracunu bilo za pomoc obnove kuca i ostalih stvari. Pa umjesto 250 bude 500 ili 750. I umjesto 2 djece godisnje mozda bude 5 ili 8, za pocetak
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 12 sij 2018, 11:07 |
|
|
Cudno mi je da ce neko otvorit neku tvornicu u kraju gdje zimi mora strahovat ocel mu proc kamion do tvornice.
|
|
Vrh |
|
|
pravnik95
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 12 sij 2018, 11:22 |
|
|
VUKsaJUGA je napisao/la: Cudno mi je da ce neko otvorit neku tvornicu u kraju gdje zimi mora strahovat ocel mu proc kamion do tvornice. Jesi ikad bio u Krasnome? Na Velebitu, u blizini Senja, poznato mjesto. To je samo jedan uspjesan primjer u HR, a gdje je Svicarska, cijela u Alpama itd. I ne pricam ja o tvornicetini od 420 zaposlena. To su mali pogoni 2-3 od po 10-20-30 radnika max. Male proizvodne sale, prerasli obrti, sirana itd.
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 12 sij 2018, 15:05 |
|
|
pravnik95 je napisao/la: VUKsaJUGA je napisao/la: Cudno mi je da ce neko otvorit neku tvornicu u kraju gdje zimi mora strahovat ocel mu proc kamion do tvornice. Jesi ikad bio u Krasnome? Na Velebitu, u blizini Senja, poznato mjesto. To je samo jedan uspjesan primjer u HR, a gdje je Svicarska, cijela u Alpama itd. I ne pricam ja o tvornicetini od 420 zaposlena. To su mali pogoni 2-3 od po 10-20-30 radnika max. Male proizvodne sale, prerasli obrti, sirana itd. Nisam rekao da ne postoji takvo nesto ali cekaj nemoj mijesat jabuke i kruske. Usporedujes mi tu jednu Svicarsku i Pougarje. Svicarci su vecinu toga sami izgradili poslje kad je tu bilo industrije dosli su neki strani ulagaci, jer je normalno da dostavljaci idu tamo gdje su glavne firme. Kao drugo, svicarska je sredena drzava sa sredenim putevima, a prijatelj Cakara je sam objasnio kakva je situacija u Pougarju. Moras da razmisljas kao neki hladnokrvni biznis men i da se upitas zasto da otvori neki pogon u Pougarju. -Trzista nema -Radna snaga upitni kvalifikacija -losi putevi -daleko od svega Moras dovuc sirovinu da se radi i onda opet gotovu robu odvuc, pa lakse mu je to uradit negdje blize nekom autoputu, npr. u Hrvatskoj koja je jos i u EU. ALI nije sve tako crno ima Pougarje svoje adute samo treba in prepoznat i upotrijebit. Ne poznajem kraj ali npr. znam za sumarstvo i onda mozda pokrenit neki pogon za preradu drvene sirovine. To je razlog zasto bi neko otvorio neki pogon tu, jer se kao sto mi jedan Covjek iz Bakovica kraj Fojnice rekao " pogon se otvara tamo gdje sirovina". Jedna stvar meni mnoooogooo smeta na Balkanu, to je upravo to sto cekamo da neko dode i otvori nam neki pogon/tvornicu ili sta vec i da mozemo radit. Stalno cekamo neke svabe da nam naprave radna mijesta, nikad sami da in napravimo. Ko je npr. tim njemcima otvorio firme? I pustite mi sad prica o Marshalovom planu i amerima itd industrija u njemackoj je postojala daleko prije toga. Nemoj sad mislit da se ja protivim nekom uspjehu Pougarja naprotiv, ali nije to sve tako lako kako se prica ovde.
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 12 sij 2018, 15:20 |
|
|
pravnik95 je napisao/la: Znas kako je jednom moj prijatelj rekao za naseljenike jedne srpske vukojebine u zaledju Zadra: "tu zivi ko je lud il ko mora".
To me podsjetilo na to.
Ajde ti sad meni realno reci. Imas malo mladih obitelji u opcini, ali one sve redovno imaju visoki natalitet. Zbog toga imas cca 15% maloljetnika u opcini sto i nije bas toliko katastrofalno. Oni ce odrasti i krenuti sa svojim zivotom... Kako ih mislis nagovoriti da urade isto sto i njihovi roditelji, a suprotno od onoga sto je drugih 95% ljudi uradilo? Ako ista, trebat ce neke realne privrede barem zbog njih.
Kazes treba uvesti radnu snagu... za tvornicu od 30 ljudi? Lijepo uzmes telefon u ruke, malo s ljudima u prici itd. se raspitas tko bi bio voljan vratiti se u Pougarje zivjeti ukoliko bi imao osiguranu egzistenciju i primanja za pristojan zivot (pretpostavljam da takvih ima, pogotovo od onih koji su u Hrvatskoj trenutno). Taj spisak azuriras na godisnjoj bazi, na njemu neka su radno sposobne osobe iz dijaspore... i to ko Biblija da ti bude.
U medjuvremenu od vrata do vrata. Pocevsi od Covica, HNSa, pa preko Plenkovica i Kolinde, raznih Hrvatskih privrednika u BIH i HR, pa preko bogatijih dijasporasa iz Pougarja koji bi bili zainteresirani nesto pokrenuti u rodnom kraju, pa ako treba i da sam do tih Talijana odes. Pa tu su i EU fondovi, fond za Hrvate izvan Hrvatske pa na kraju krajeva i proracun FBIH. Kazes nemaju vode? Postoje i alternativni nacini financiranja, pogotovo osnovne infrastrukture, izvan opcinskog proracuna.
Ja samo kazem, 5-6 OPGova i 2-3 mala pogona bi u potpunosti rijesili stvar. Pa bi i u proracunu bilo za pomoc obnove kuca i ostalih stvari. Pa umjesto 250 bude 500 ili 750. I umjesto 2 djece godisnje mozda bude 5 ili 8, za pocetak Pravniče...de ti vidi kad bi mogo doći počet radit....primam te na mjesto savjetnika, plaća s toplim 1600 KM (opcina Dobretici nikad nije imala/placala savjetnika niti rukovodeceg clana uprave)...ja se odricem svoje place i volontiratam da nebi bili obojica na proracunu, a ja imam i drugi afiniteta nekako cu se vec snaci...moje je samo da potpisujem, a ti sve to moguce i nemoguce sto si nabrojao da pretocis u dijelo mi imamo opcinu koja vlastiti prihoda nema za place djelatnika, za minimalno funkcioniranje opcine...da je 200-300-500 tisuca KM godisnje, koje ti mozes odredit gdje ces s njima, to bi se vec dalo i do sada bi se u vecini sela stvorili uvjeti za zivot, minimalni mi smo mozda jedina opcina u BIH koja ima vise privatne nego drzavne zemlje..vise privatne sume nego drzavne sume..ajd suma ionako nije nase vlasnistvo, al da imamo zemlje mogli bi je nekom dodjelit da pokrene neki biznis, vako sama zgrada opcine jos nije na opcini mi vatrogasne aparate u opcini nismo 4 godine kontrolirati...cesto zbog nedostatka sredstava prekacu se neke redovitite i ispravnije procedure svjesno krseci se zakon ja nadu vidim i bit ce to sve u redu, samo Boze da je mira...bez normalne drzavne, ni mi ne mozemo biti normalni
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 17 sij 2018, 13:47 |
|
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 02 vel 2018, 16:18 |
|
|
ove godine u planu i izgradnja vodovoda za dva najveca sela Pougarja, Zubovice i Meline na koji bi se u buducnosti spojilo vise od 100 domacinstava...projekt tezak vise od 200 tisuca KM Privitak:
27067524_1551151981621269_565903022803609213_n.jpg [ 160.66 KiB | Pogledano 6046 put/a. ]
|
|
Vrh |
|
|
pravnik95
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 14 vel 2018, 16:14 |
|
|
Prema FZS ove godine u Pougarju rodjeno 5 beba. Ne sjecam se kad sam zadnji put vidio toliko... Uvijek je bilo 1-2-3
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 14 vel 2018, 16:28 |
|
|
Cim je Cakara preuzeo kormilo odma ide na bolje ;)
|
|
Vrh |
|
|
s one strane dinare
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 14 vel 2018, 17:40 |
|
|
samo jako cakara, malo vas je ostalo al taj jedan hrvatski vlašićki gorštak sa 1500 mnv se broji ko 10 ljudi
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 19 vel 2018, 12:22 |
|
|
uzorak je mal, pa se desava da rast ili pad bude 200-300 % u nas kad se desi neki pomak, relativno to i ne zvuci nesto, al apsolutno itekako Jucer je u Daruvaru u župnoj crkvi Presvetog trojstva slavljena sveta misa za Pougarce predvođena našim pougarskim ujakom fra Jurom Tokalić, župnikom u župama Vrbanjci i Sokoline, Kotor Varoš. Nakon mise u pastoralnom centru nastavilo se druženje raseljenih Pougaraca. Evo i mene u narodnoj nosnji Privitak:
28167427_1569035106499623_5792280169145111266_n.jpg [ 113.4 KiB | Pogledano 9447 put/a. ]
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 20 ožu 2018, 09:25 |
|
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 20 ožu 2018, 15:23 |
|
|
Približno smo prebrojali djecu Pougaraca koji žive na prostoru općine Jajce, smještenih u 52 obitelji. Brojali smo samo one kojima je barem otac Pougarac, dok je u većini slučajeva oboje roditelja rodom iz Pougarja. Sigurno smo neke ispustili... Broj je skorom 3 puta veći od djece koja žive u Pougarju Pougarska djeca broje cca 5% od hrvatskog broja djece na općini Jajce Puno dice u obiteljima je punoljetno, pa onda samo ovaj prosjek od 2 po djetetu...moje npr. u opcini sve imaju po troje dice osim jedne sto ima dvoje Privitak:
Screen Shot 03-20-18 at 01.17 PM.PNG [ 35.05 KiB | Pogledano 9307 put/a. ]
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 26 ožu 2018, 13:42 |
|
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 17 tra 2018, 19:12 |
|
|
|
Vrh |
|
|
pravnik95
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 03 lip 2018, 19:50 |
|
|
Cakara, jesi ziv?
Kako komentiras podatak FZSa za Pougarje 2017.:
B 1/0 H 5/13
Je li ovo realno i je li ovaj 1B fiktivan odnosno zivi li (on i roditelji) na podrucju tvoje opcine?
Ako ti neces znati ne znam tko hoce. Meni ovo pari na one Usorske, Neumske i Ravne padobrance, sto veze sa stvarnim stanjem stvari nemaju.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 05 lip 2018, 14:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76295 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
I sto je s hidroelektranama na prostoru ove opcine.
To bi donijelo 20-ak vrhunskih radnih mjesta, neka i za strucnjake koji bi dosli sa strane, a vjerojatno bi i udvostrucilo ili utrostrucilo opcinski budzet.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 11 lip 2018, 09:38 |
|
|
https://sportsport.ba/fudbal/fudbaler-p ... pid/279090"Martićevi roditelji su inače iz Jajca, odakle su tokom ratnih dešavanja u našoj zemlji otišli u Austriju, gdje je ovaj fudbaler i rođen." Kad je neko dobar od Pougaraca, onda je iz Jajca, a kad nevalja, onda mu se zna selo, zaseok, kuca, familija, sve xD Od pougarski nogometasa mogla bi se napravit klub koji bi se sigurno odrzo u Premjer ligi BiH
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 11 lip 2018, 09:53 |
|
|
pravnik95 je napisao/la: Cakara, jesi ziv?
Kako komentiras podatak FZSa za Pougarje 2017.:
B 1/0 H 5/13
Je li ovo realno i je li ovaj 1B fiktivan odnosno zivi li (on i roditelji) na podrucju tvoje opcine?
Ako ti neces znati ne znam tko hoce. Meni ovo pari na one Usorske, Neumske i Ravne padobrance, sto veze sa stvarnim stanjem stvari nemaju. to nije istina i ne znam odakle im to...sto se tice Srba ili Bosnjaka, niti jedan ne zivi ni stalno ni povremeno na prostoru nase opcine...Bosnjaci posjeduju mozda par komada zemlje u rubnim djelovima opcine dok pougarski, hrvatski kuca ima i na opcini Skender Vakuf, opcini Jajce, a pogotovo opcini Travnik (prijeratnih blizu 40 kuca)...sto se tice zemlje, jos 10% od velicine nase opcine, nalazi se u navedenim opcinama a da su Pougarci, Hrvati stoljetni vlasnici...granice opcine Dobretici utvrdjene su 1883. godine prilikom uspostave gruntovnice i one se ne minjaju
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: Majestic-12 [Bot] i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|