HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 11:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 2877 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 116  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 06 srp 2017, 12:14 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35612
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Charles R. Shrader, bivši logističar američke vojske, danas je glasoviti vojni povjesničar i profesor na američkim vojnim akademijama.

Njegov je temeljni zaključak vrlo jasan: svatko tko išta zna o vojnim pitanjima ( i o dokazima) nikad ne bi zaključio da su Hrvati započeli sukob u srednjoj Bosni. Nije postojao veliki plan etničkog čišćenja tog područja od Muslimana, kao što je ICTY pogrešno presudio. Zapravo, bilo je sasvim obratno, piše i dokazuje Charles Shrader.

Shrader tvrdi da je još vrlo rano, u jesen 1992. godine, muslimansko vodstvo u Sarajevu donijelo strategijsku odluku o pokretanju rata protiv Hrvata zato što su oni slabiji od Srba. Osim toga, cilj im je bio preseliti muslimanske izbjeglice iz istočne Bosne i Posavine u Lašvansku dolinu i preuzeti kontrolu nad tvornicama za proizvodnju oružja u Busovači, Vitezu i Novom Travniku koje su bile u rukama Hrvata. Shrader tvrdi da je još vrlo rano, u jesen 1992. godine, muslimansko vodstvo u Sarajevu donijelo strategijsku odluku o pokretanju rata protiv Hrvata zato što su oni slabiji od Srba. Osim toga, cilj im je bio preseliti muslimanske izbjeglice iz istočne Bosne i Posavine u Lašvansku dolinu i preuzeti kontrolu nad tvornicama za proizvodnju oružja u Busovači, Vitezu i Novom Travniku koje su bile u rukama Hrvata.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 06 srp 2017, 12:17 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35612
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
General Sefer Halilović, prvi načelnik GS ABIH u svojoj knjizi "Lukava Strategija" pisao je o istoj politici. Glavni cilj te strategije je bio osvojiti vojno-proizvodna postrojenja u Goraždu, Konjicu, Vitezu,Bugojnu i Novom Travniku. Ove zadnje tri su bile u rukama HVO-a.

Vrlo je zanimljivo da Halilović u spomenutoj knjizi naglašava kako su Hrvati od samog početka smatrani jednako opasnima za budućnost BIH kao i Srbi, te su stoga isto tako bili cilj muslimanskih napada. Kao časnik školovan na vojnim učilištima u Beogradu, Halilović je za Hrvate često rabio pogrdni naziv "ustaše". taj bivši najviši časnik ABIH piše i o bliskim odnosima Izetbegovićevih suradnika i Miloševićevih izaslanika. Tijekom razdoblja 1992-1993, uključujući i razgovore o razmjenama teritorija te podjeli BIH između muslimana i Srba. U kasnijim intervjuima Halilović često spominje rasprave unutra muslimanskog vodstva o naseljavanju muslimanskih prognanika na područjima u kojima su tradicionalno Hrvati bili većinsko stanovništvo. Taj oblik promjene etničke slike naseljavanjem tzv. "ethnic stacking" podržavali su i Halilović i većina onodobnog vodstva. takva je politika izgleda imala i međunarodne dimenzije.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 06 srp 2017, 12:21 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35612
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Prema pisanju Ceesa Wiebesa, "Intelligence in the War in Bosnia" Iran je putem Hasana Čengića zagovarao muslimansko-pravoslavni savez protiv katolika.

Nešto slično je autoru rekao jedan visoki bošnjački dužnosnik u proljeće 1993. muslimansko vodstvo ne želi pregovarati sa Hrvatima, jer u sarajevu prevladava mišljenje da ih se može lako poraziti. Naglasio je kako Sarajevo vjeruje da su Hrvati mnogo slabiji od Srba: da im Hrvatska neće mnogo pomoći budući da i sama ima dovoljno problema. Usto, taj je dužnosnik naglasio kako Hrvati žive u gospodarski najnaprednijim područjima, u Lašvanskoj i Neretvanskoj dolini, te da imaju pristup moru.

Naposljetku, po njemu, doći će do velikog rata između Srbije i Hrvatske, u kojemu će HVO biti prisiljen na povlačenje prema jugu i na bočna područja kako bi pomogla hrvatskoj vojsci oko Dubrovnika i Knina, a to bi ABIH još više olakšalo probijanje prema jugu.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 06 srp 2017, 12:24 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35612
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
U prosincu 1992. tijekom izvanredne sjednice Organizacije islamske konferencije(OIC) u Jeddi, u Saudijskoj Arabiji, autor je sudjelovao na sastanku tadašnjeg hrvatskog ministra vanjskih poslova Zdenka Škrabala i Alije Izetbegovića. Na tom je sastanku hrvatski ministar apelirao na Izetbegovića da prihvati ponudu o zajedničkoj borbi protiv srpskih ekstremista. Izetbegoviću je bilo prepušteno da odluči hoće li zapovjedništvo biti u Zagrebu ili u Bugojnu. "predsjednik Tuđman drži da se Beograd neće zaustaviti, niti će ikada zapad pomoći nama ili vama. Zato se moramo okrenuti jedni drugima i zajednički se obraniti" rekao je ministar Škrabalo.

Hrvatski je ministar sa sobom doveo svoje vodeće diplomate Hidu Biščevića i Marija Nobila, te zagrebačkog muftiju Šefka Omerbašića. I Omerbašić se uključio u lobiranje, naglašavajući kako je riječ o iskrenoj Tuđmanovoj ponudi te njezinoj podudarnosti s pomoću Zagreba u naoružavanju ABIH. No, Izetbegović je odbio ponudu, ustvrdivši da bi takav savez izazvao još veće neprijateljstvo Srba. Veća je vjerojatnost, međutim, da je izetbegović odbio prijedlog zato što je Halilovićeva strategija već postala aktualna.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 06 srp 2017, 12:29 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35612
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Napad na Lašvansku dolinu

Shrader tvrdi da je ABIH u siječnju 1993. izvela kako on to naziva u vojnom žargonu, "probni napad" s ciljme da ispita borbenu spremnost HVO-a. već u travnju 1993. uslijedio je prvi opći napad. Probni je napad iznenadio hrvatsku stranu ali ne i glavni napad. Nakon siječnja 1993. Hrvati su počeli prikupljati informacije o ABIH i time pravodno predvidjeli da će glavni napad uslijediti 15. travnja. Činjenicu da Hrvati prije toga uglavnom nisu "špijunirali" ABIH, Sharder kao vojni povjesničar u razgovorima tumači kao svojevrsni krunski dokaz da Hrvati nisu imali zlih namjera prema muslimanima.

Tihomir Blaškić, kao zapovjednik HVO-a u središnjoj Bosni, pripremio je i provodio, kako to Shrader naziva "aktivnu obranu" uobičajne preventivnu taktiku NATO-a. Prvi pokušaj ABIH da podijeli lašvansku dolinu i izolirana hrvatska područja bio je neuspješan, ali tijekom jeseni slijedila su još dva napada. Shreder inače procjenjuje da bi ABIH uspjela zauzeti lašvansku dolinu da u proljeće 1994. godine nisu sklopljeni Washingtonski sporazumi. Naime, hrvatska je strana bila potpuno opkoljena i imala premalo ljudi i oružja.

Shrader uspoređuje stanje u kojem su se našli Hrvati u srednjoj Bosni s nevoljama francuskih snaga u Dien Bien Phuu 1954. godine. kao i francuska vojska, koja je bila taktički i brojčano u nepovoljnom položaju u Nam Yum dolini, opkoljena vijetnamskim vojnicima koji su držali sva okolna brda, tako su i Hrvati bili stisnuti čak i na manjem području u Lašvanskoj dolini, okruženi muslimanskim snagama na okolnim uzvisinama. No za razliku od francuske vojske, Hrvati su se uspječli obraniti do Washingtonskih sporazuma zahvaljujući Blaškićevoj strategiji aktivne obrane.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 06 srp 2017, 12:34 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35612
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Uskoplje

Izvješće o okupljanju snaga HV-a u Gornjem Vakufu poklapa se s tvrdnjama po kojima je vojska tamo poslana u prosincu 1993. godine jer je vlast u Zagrebu strahovala da će Lašvanska dolina pasti. Hrvatsko je vodstvo, naime, u tom slučaju željelo kontrolirati mogući golemi val izbjeglica koji bi destabilizirao Dalmaciju. Osim toga Zagreb je htio spriječiti daljne napredovanje ABIH prema jugu, kako se Dubrovnik ne bi ponovo našao izoliranim i odsječenim.

Uloga MZ u prikazivanju Hrvata kao agresora

Shrader se velikim dijelom koristi izvješćima UNPROFOR-a i Promatračke misije Europske zajednice (ECMM) o događajima u lašvanskoj dolini. Po njegovu mišljenju UNPROFOR-ova izvješća su prilično uravnotežena, a poboljšana su osobito nakon početne iznenađenosti razvojem događaja. No Shrader tvrdi da su za razliku od UNPROFOR-a promatrači ECMM-a mepretano krivo tumačili događaje na štetu Hrvata i umanjivali zločine nad Hrvatima( koji su bili daleko brojniji i rasprostranjeniji) U poglavlju "Izvori" na kraju knjige Shrader krivnju za takvo izvještavanje sa strane ECMM-a pripisuje francuskom veleposlaniku Jean-Pierreu Thebaultu, šefu promatračke misije EZ-a. Pretpostavlja da je Thebault postupao sukladno tajnim uputama svoje vlade, odnosno pariškoj politici podržavanja muslimanskih i arapskih interesa na zapadu. Kao dodatni argument, Shrader primjećuje da su se izvješća ECMM-a poboljšala nakon što je sir Martin Garrod preuzeo vodstvo misije u listopadu 1993.Shrader se velikim dijelom koristi izvješćima UNPROFOR-a i Promatračke misije Europske zajednice (ECMM) o događajima u lašvanskoj dolini. Po njegovu mišljenju UNPROFOR-ova izvješća su prilično uravnotežena, a poboljšana su osobito nakon početne iznenađenosti razvojem događaja. No Shrader tvrdi da su za razliku od UNPROFOR-a promatrači ECMM-a mepretano krivo tumačili događaje na štetu Hrvata i umanjivali zločine nad Hrvatima( koji su bili daleko brojniji i rasprostranjeniji) U poglavlju "Izvori" na kraju knjige Shrader krivnju za takvo izvještavanje sa strane ECMM-a pripisuje francuskom veleposlaniku Jean-Pierreu Thebaultu, šefu promatračke misije EZ-a. Pretpostavlja da je Thebault postupao sukladno tajnim uputama svoje vlade, odnosno pariškoj politici podržavanja muslimanskih i arapskih interesa na zapadu. Kao dodatni argument, Shrader primjećuje da su se izvješća ECMM-a poboljšala nakon što je sir Martin Garrod preuzeo vodstvo misije u listopadu 1993.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 06 srp 2017, 12:38 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35612
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Početak Hrvatsko-muslimanskog rata

Kronologija sukoba između HVO-AbiH poznata široj javnosti počinje događajima u Prozoru. Prethodila im je napetost koja je između HVO i TO BiH u srednjoj Bosni vladala veći dio listopada, u Travniku u prvom redu. Temperaturu je diglo TV Sarajevo kada u emisiji "Dokumenti" objavljuje informaciju i prikazuje navodni masakr nad pripadnicima TO u selu Lješće a slike se stvarno odnose na pripadnike postrojbi HVO Travnik. Masakr se dogodio 15. 05. 1992. godine na Vlašiću kojom prilikom su zvjerski mučeni i ubijeni od strane četnika pripadnici HVO.

Potom slijedi pucnjava i oružani napad u selu Rastovci, općina Novi Travnik na časnika stožera Srednja Bosna ... i njegove suputnike.
U selu Karaula pripadnici A BiH pucali su na vozilo zapovjednika HVO Jajce.
Verbalni sukob između HVO i ABiH oko benzinske crpke u Novom Travniku, zbog koje je lokalni zapovjednik ABiH navodno izjavio Benzinska ili rat, prethodi ubojstvu zapovjednika Travničke brigade na prometnici Travnik-Vitez za što je HVO optužio pripadnike 7. muslimanske brigade.

slika

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 06 srp 2017, 13:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
daramo je napisao/la:
Uskoplje

Izvješće o okupljanju snaga HV-a u Gornjem Vakufu poklapa se s tvrdnjama po kojima je vojska tamo poslana u prosincu 1993. godine jer je vlast u Zagrebu strahovala da će Lašvanska dolina pasti. Hrvatsko je vodstvo, naime, u tom slučaju željelo kontrolirati mogući golemi val izbjeglica koji bi destabilizirao Dalmaciju. Osim toga Zagreb je htio spriječiti daljne napredovanje ABIH prema jugu, kako se Dubrovnik ne bi ponovo našao izoliranim i odsječenim.

Uloga MZ u prikazivanju Hrvata kao agresora

Shrader se velikim dijelom koristi izvješćima UNPROFOR-a i Promatračke misije Europske zajednice (ECMM) o događajima u lašvanskoj dolini. Po njegovu mišljenju UNPROFOR-ova izvješća su prilično uravnotežena, a poboljšana su osobito nakon početne iznenađenosti razvojem događaja. No Shrader tvrdi da su za razliku od UNPROFOR-a promatrači ECMM-a mepretano krivo tumačili događaje na štetu Hrvata i umanjivali zločine nad Hrvatima( koji su bili daleko brojniji i rasprostranjeniji) U poglavlju "Izvori" na kraju knjige Shrader krivnju za takvo izvještavanje sa strane ECMM-a pripisuje francuskom veleposlaniku Jean-Pierreu Thebaultu, šefu promatračke misije EZ-a. Pretpostavlja da je Thebault postupao sukladno tajnim uputama svoje vlade, odnosno pariškoj politici podržavanja muslimanskih i arapskih interesa na zapadu. Kao dodatni argument, Shrader primjećuje da su se izvješća ECMM-a poboljšala nakon što je sir Martin Garrod preuzeo vodstvo misije u listopadu 1993.Shrader se velikim dijelom koristi izvješćima UNPROFOR-a i Promatračke misije Europske zajednice (ECMM) o događajima u lašvanskoj dolini. Po njegovu mišljenju UNPROFOR-ova izvješća su prilično uravnotežena, a poboljšana su osobito nakon početne iznenađenosti razvojem događaja. No Shrader tvrdi da su za razliku od UNPROFOR-a promatrači ECMM-a mepretano krivo tumačili događaje na štetu Hrvata i umanjivali zločine nad Hrvatima( koji su bili daleko brojniji i rasprostranjeniji) U poglavlju "Izvori" na kraju knjige Shrader krivnju za takvo izvještavanje sa strane ECMM-a pripisuje francuskom veleposlaniku Jean-Pierreu Thebaultu, šefu promatračke misije EZ-a. Pretpostavlja da je Thebault postupao sukladno tajnim uputama svoje vlade, odnosno pariškoj politici podržavanja muslimanskih i arapskih interesa na zapadu. Kao dodatni argument, Shrader primjećuje da su se izvješća ECMM-a poboljšala nakon što je sir Martin Garrod preuzeo vodstvo misije u listopadu 1993.


triput isto si copy pastao

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 08 ruj 2017, 07:31 
Offline

Pridružen/a: 11 kol 2017, 07:21
Postovi: 38
https://www.youtube.com/watch?v=xKy6hh2z4iQ


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 16 pro 2018, 20:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32062
Predstavljena knjiga Davora Marijana "Rat Hrvata i Muslimana u BiH"

Citat:
Knjiga hrvatskoga vojnog povjesničara Davora Marijana "Rat Hrvata i Muslimana u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1994." predstavljena je u srijedu u Hrvatskom institutu za povijest (HIP) u Zagrebu.
Povjesničar Ivo Lučić istaknuo je kako se autor u ovoj knjizi bavi traumatičnom i kontroverznom temom - ratom između Hrvata i Muslimana u Bosni i Hercegovini. Naglasio je kako knjiga ima 2872 bilješke utemeljene na relevantnim izvorima. Dodao je i kako su danas, za razliku od dokumenta Armije BiH, svi hrvatski izvori dostupni javnosti.

Dvadesetak godina zasuti smo propagandom iz Sarajeva i BiH, napomenuo je dodavši kako su na taj način stvarane krive slike o ratu. Istaknuo je i kako u poratnom razdoblju u Sarajevu, osim publicistike i memoaristike, nije objavljeno ni jedno relevantno djelo u ratovima devedesetih godina te dodao kako je Marijan u svojoj knjizi obradio i pisanje različitih međunarodnih eksperata o BiH. Svi su oni, istaknuo je, bili dijelovi aparata službi svojih zemalja.

Po riječima povjesničara Jakše Raguža, nakon knjige američkoga povjesničara Charlesa Shradera "Muslimansko-hrvatski građanski rat u srednjoj Bosni", koja je ograničena samo na jedno manje područje, marijanova knjiga prikazuje najsloženiji od svih ratova koji su 90-ih godina vođeni na području bivše Jugoslavije. Govoreći o produkciji propagandne literature o muslimansko-hrvatskom ratu autor knjige Davor Marijan ocijenio je kako su Sarajevu najmanje znali o onom što se događalo u BiH. Knjiga "Rat Hrvata i Muslimana u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1994." (476 str.) podijeljena je na 23 poglavlja - polazišta, raspad Jugoslavije, BiH do referenduma o neovisnosti, političko organiziranje i strategije u BiH, legalno i legitimno, BiH tijekom rata u Hrvatskoj, eskalacija i rat u BiH 1992., ratna suradnja "prirodnih" saveznika, raspad sustava i ratno življenje, međunarodna zajednica, bojno polje, oružane snage, rat prije rata, kronologija za razumijevanje muslimansko-hrvatskoga rata, prvi veliki sukobi, rat u Hercegovini, rat u središnjoj Bosni, rat u dolini Vrbasa i Rami, položaj HVO-a pod muslimanskom većinom, Washingtonski sporazum, Srbi i muslimansko-hrvatski rat, zločin i kazna te zaključno razmatranje.

Na kraju knjige je sažetak na engleskom jeziku, popis kratica, izvori i literatura te kazalo osobnih imena. Knjigu "Rat Hrvata i Muslimana u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1994." objavio je Hrvatski institut za povijest. Davor Marijan rođen je 1966. u Priluci kod Livna. Autor je mnogih knjiga o Domovinskom ratu, među kojima knjiga "Smrt oklopne brigade", "Bitka za Vukovar", "Oluja" i "Domovinski rat". - Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/kultura/knjige ... bih/256062

slika


Citat:
Davor Marijan: “Za rat Hrvata i Muslimana kriv je Alija Izetbegović”
https://www.jabuka.tv/davor-marijan-za- ... etbegovic/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 16 pro 2018, 21:45 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Mar-kan je napisao/la:
Citat:
Davor Marijan: “Za rat Hrvata i Muslimana kriv je Alija Izetbegović”
https://www.jabuka.tv/davor-marijan-za- ... etbegovic/


Taj rat je odgovarao i Srbima i 'medjunarodnoj zajednici' s Velikom Britanijom na celu. Etnicko ciscenje Srednje Bosne je odgovaralo Muslimanima.

Za Srbe valjda ne treba komentirati. Taj rat je omogucio genocid u Srebrenici i homogeniziranje po nacelima iz programa Stevana Moljevica iz 30.6.1941. u programu 'Homogena Srbija'.

Do tada je rat bio vojna agresija Srba u BIH i Srbijanaca iz Srbije na RH, i Srbijanaca iz Srbije na BIH. Znalo se tko je agresor, a tko zrtva. Nakon tog rata on je prerastao u rat svih protiv svih, sto je 'medjunarodnoj zajednici' omogucilo nastavak podrske Srbima s necinjenjem.

Posljedica tog rata je ciscenje Hrvata iz Srednje Bosne. Stjepan Kljujic kao 'posteni' Hrvat je zagovarao etnicko ciscenje Hrvata iz Srednje Bosne ('bobanovaca').

General A BIH i bivsi suradnik KOS-a Sefer Halilovic izjavljuje 9.5.1993. da kada se demilitarizira Srebrenica 'onda cemo odradit sa ustasama, pod crnu zemlju ili nek idu u Hrvatsku".

Ovo za Halilovica i Kljujica dokazi/izvori ovdje na PODCAST VELEBIT s dr. Antom Nazorom, https://m.youtube.com/watch?v=abzby6CvNRA

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 17 pro 2018, 15:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ne može ovaj da ne trola sa Srbima. Ban mu puknite.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 17 pro 2018, 16:26 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
BBC je napisao/la:
Ne može ovaj da ne trola sa Srbima. Ban mu puknite.


Hocete reci da taj rat nije odgovarao Srbima?

Pisem o tom ratu s relevantnim izvorima, a Vi opet hocete skrenut temu na mene kao i na drugim temama.

Ak imate primjedbu za administraciju imate usklicnik iznad kategorije 'citiraj'.

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 17 pro 2018, 18:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 vel 2017, 23:34
Postovi: 1765
Lokacija: Zagreb
Dolaskom u srednju Bosnu 200 tisuća muslimanskih izbjeglica se bitno promijenila etnička struktura u 22 općine zahvaćene (predstojećim) hrvatsko-muslimanskim sukobima. Naraušavanjem odnosa snaga u srednjoj Bosni pred kraj 1992. započinju prvi sukobi s muslimanima, a još dodatno situaciju pogoršava Halilović kada HVO proglašava ilegalnom vojskom. 26. siječnja 1993. god. napadom ABiH na hrvatsko selo Dusina u zeničkoj općini kada je masakrirano 10 Hrvata, muslimani otkrivaju sve karte i idu u otvoreni sukob s Hrvatima jer su htjeli svoje gubitke od Srba nadoknaditi napadajući Hrvate. Dugoročna simbioza između ABiH i HVO-a nije mogla nikada postojati jer su Bošnjaci uvijek bili suncokreti koji podmuklo zabadaju nož u leđa.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 21 pro 2018, 16:23 
Offline

Pridružen/a: 06 lip 2018, 11:18
Postovi: 9
Što se tiče hvr-musl odnosa tu nikad nije bilo istinskog saveza...na početku su imali isti cilj a to je bio izlazak iz krnje yuge..
-kad su se hrv i srbi tukli ovi su stajali sa strane...i da nisu imali previše dodirnih točki sa srbima pitanje je kako bi postupili 92. (mislim da bi već tada napali hrvate)
-onda su ih srbi pritisli i uzeli im ogroman dio teritorija, tad su uglavnom njima bavili - u tom periodu na čelne funkcije u tzv ABiH počinju zauzimati kosovci i časnici koji su 91 haračili po RH
- čim je se krajem 92 pomalo iskristaliziala situacija sa srbima okreću cijevi prema hrvatima

U cijeloj toj situaciji RH opet gleda svoj interes i pokušava primiriti muslimane jer im trebaju da se obračunaju sa srbima - i to sve na uštrb bh hrvata (u cijelom tom periodu HVO u Hercegovini nije izveo niti jednu ozbiljnu ofenzivu prema armiji- uglavnom je bila aktivna obrana i ograničene akciji s ciljem poboljšanja linije obrane ...
A ovi udaraju na sve strane (uglavnom diverzantskim upadima i teroriziranjem civila)...

Na kraju alija je popustio i potpisan je washingtonski sporazum... (naravno da mu je prijetio potpuni slom vojske)

Nakon toga opet se svi okreću prema srbima...i za godinu i pol...gotov rat....


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 21 pro 2018, 16:29 
Offline

Pridružen/a: 06 lip 2018, 11:18
Postovi: 9
Suština sukoba u BiH su dodirne točke...
-prvo su svoje dodirne točke počeli rješavati Srbi i Hrvati
- pa Srbi i Muslimani
- pa Muslimani i Hrvati
- pa opet Muslimani i Srbi
-ovo što su HV i HVO odradili to je bilo uravnoteženje situacije na terenu da se dobije 51-49 (i naravno predkoraci za Oluju)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 04 sij 2019, 11:39 
Offline

Pridružen/a: 11 tra 2016, 16:17
Postovi: 7949
Lokacija: Сарај Чадор
robelec je napisao/la:
Dolaskom u srednju Bosnu 200 tisuća muslimanskih izbjeglica se bitno promijenila etnička struktura u 22 općine zahvaćene (predstojećim) hrvatsko-muslimanskiimanskim sukobima. Naraušavanjem odnosa snaga u srednjoj Bosni pred kraj 1992. započinju prvi sukobi s muslimanima, a još dodatno situaciju pogoršava Halilović kada HVO proglašava ilegalnom vojskom. 26. siječnja 1993. god. napadom ABiH na hrvatsko selo Dusina u zeničkoj općini kada je masakrirano 10 Hrvata, muslimani otkrivaju sve karte i idu u otvoreni sukob s Hrvatima jer su htjeli svoje gubitke od Srba nadoknaditi napadajući Hrvate. Dugoročna simbioza između ABiH i HVO-a nije mogla nikada postojati jer su Bošnjaci uvijek bili suncokreti koji podmuklo zabadaju nož u leđa.


Na kojim li si ti drogama?

:dragobojic

Cuj 200 tisuca, pa da je tako bilo ne bi vas ostalo ni u tragovima.

Ni blizu 200 tisuca, nesto malo je bilo iz Krajine. Vecina izbjeglica iz istocne Bosne su otisli ili u Sarajevo ili TK.

I bez tih "200 tisuca", bili smo i ostali vecina u srednjoj Bosni.

_________________
Skidanje okova je imperativ.

Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.

The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.

Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 04 sij 2019, 12:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
kad smo kod sukoba, cija su ono spaljene kuce istocno od Zenice, odmah iznad autoputa Vc ?

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 04 sij 2019, 16:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58
Postovi: 35278
Lokacija: Gl. grad regije
Srpske mislim. Ima i od Zenice prema Travniku starim putrm hrvatskih spaljenih.

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 15 vel 2019, 23:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32062
Može se naći zanimljivih podataka, datuma i događaja, pogotovo tko je svjedok tog vemena i zna razlučiti epp lupetanja, izvrtanja i prešućivanja dotičnih učesnika okruglog stola... :kava

Citat:
.....................Ratna 1993. godina..............
................DŽEHENEM U SREDNJOJ BOSNI.........................
Zbornik radova sa okruglog stola održanog 11. aprila 2011. godine u Travniku
slika



link na pdf...

http://zatebebih.ba/pdf/Dzehenem_u_Srednjoj_Bosni.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 16 vel 2019, 05:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21292
Stavio sam 2 zanimljive karte, plan za oslobađanje Središnje Bosne;
slika

I središnje Bosne i sjeverne Hercegovine;
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 16 vel 2019, 09:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Kako je muslimanska "armija bih" patriJotski i islamski "oslobađala" graDŽansku državu.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 16 vel 2019, 16:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21292
Ovo gore je Konjic ili?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 16 vel 2019, 16:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Hrvatsko selo pored Vareša.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 02 ožu 2019, 20:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lip 2011, 14:09
Postovi: 2373
Lokacija: HR
Mar-kan je napisao/la:
Predstavljena knjiga Davora Marijana "Rat Hrvata i Muslimana u BiH"

slika



Knjiga se može kupiti u Školskoj knjizi i naručiti u web shopu.
https://shop.skolskaknjiga.hr/publicist ... -1994.html


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2877 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 116  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 19 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO